- Prečo nie je také jednoduché schudnúť a získať viac energie?
- Ako komplexne hľadať skutočnú príčinu problému?
- Aký je vzťah trávenia, stresu a celkového stavu organizmu?
- Prečo je lepok v súčasnosti takým problémom?
- Aké sú tri overené jedlá, ktoré výrazne pomáhajú nášmu žalúdku?
Otázka atraktívneho vzhľadu, vitality a vysokej energie vôbec nezáleží len od toho či jeme viac alebo menej kalórii. Ak chceme byť zdraví, mladí, výkonní, a teda istým spôsobom aj vnútorne vyrovnaní či šťastný, tak sa potrebujeme zamyslieť nad zdravým našich buniek. Totiž, to, ako fungujú, ako sú schopné spravovať glukózu a tvoriť energiu, je celou alfou a omegou dobrého stavu nášho organizmu.
Jednoducho povedané, ak naše bunky fungujú na 100%, tak choroby ako obezita, cukrovka, či len obyčajné zápaly a únava, by v podstate nemali mať žiadnu šancu. Problém je však v tom, že v súčasnosti sa nám v dôsledku životného štýlu bunky skôr poškodzujú, čím do DNA vysielajú informáciu, ktorá zapína gény starnutia. Viete, že keď si doprajete sladkých jedál viac ako treba (áno, aj taniere cestovín), tak vlastne priamo dráždite najdôležitejší hormón starnutia (inzulín). Potom sa nemožno čudovať, že máme problém s vekom a starnúcim metabolizmom. Zrazu priberáte z rovnakého, ba aj menšieho, príjmu jedla a váš organizmus navyše vnútorne hladuje.
5 krokov k nastoleniu hormonálnej rovnováhy
O čo vlastne ide pri hormonálnej rovnováhe? Povedané jednoducho, bez nejakých vedeckých rečí, ide v podstate o istý Jing-Jang systému. To znamená, že sa nám vylučuje správne množstvo hormónov v správnom čase a naše bunky tak dostávajú adekvátnu stimuláciu pre 100%-né fungovanie a regeneráciu. Aj preto je dôležité poznať, ktorými našimi činnosťami vieme zaručiť optimálny výkon systému pre silné zdravie.
Zmyslom tohto článku nie je moralizovať v zmysle, aby sme konečne nekupovali toľko pečiva, sladkostí, spracovaných produktov, či inej chémie a toxínov, ale pomôcť uvedomelému čitateľovi kriticky sa zamyslieť nad tým, čo v skutočnosti spôsobuje jeho problémy a hľadať cestu vo vnútornom nastavení a disciplíne.
Zabudnime totiž na to, že klasickú medicínu zaujímajú skutočné príčiny chorôb. Bohužiaľ, vidíme, že v nej často nenájdeme dlhodobé a skutočné riešenia.
Krok číslo 1 : Manažment hladiny cukru v krvi
Nechcem tu teraz veci komplikovať, ale v podstate môžeme povedať, že rovnováha cukru v krvi vedie k pocitom šťastia a k energii počas celého dňa. Stratégií, ako ju dosiahnuť, môže byť viacero. Avšak tu sa dostávame práve ku kritickému hormónu – inzulínu, ktorý je prvý a jediný priamo ovplyvniteľný hormón. Áno, je to aj našou voľbou toho, čo si naložíme na tanier. Preto stále prízvukujem.
Menej sacharidov a radšej viac dobrého tuku.
Inzulín je totiž priamou funkciou priberania a starnutia. Vedeli ste, že tí, ktorí sa dožívajú dlhého veku, majú jednu spoločnú vlastnosť, ktorou sú nízke hladiny inzulínu vylúčeného počas života? Pozrite sa na graf, ktorý nám pomôže pochopiť, prečo sú niektorí ľudia buď unavení alebo v štádiu ukladania tuku.
Krok čislo 2: Syndróm adrenálnej vyťaženosti „Adrenal Fatique“
Nadobličky sú jedným z najdôležitejších endokrinných orgánov, pretože práve v nich prebieha vylučovanie stresových hormónov a veľká časť riadenia adaptácie nášho organizmu. Ak ich „prepálime“, máme problém. Možno to poznáte – chronický stres vyčerpáva asi najviac. Nastáva narušenie fungovania HPA osi (Hypothalamic–pituitary–adrenal axis) , ktorá je zodpovedná za optimálne fungovanie neurokrinného systému. Ten kontroluje reakcie na stres a reguluje aj ďalšie procesy, akými sú trávenie, imunitný systém, nálady a emócie.
Aj preto nie je pre ľudí so zvýšeným stresom hladovanie vždy tou najlepšou voľbou. Sústrediť sa treba opäť najprv na inzulín, aby sme odstránili návaly hladu a zvýšené vylučovanie stresového hormónu kortizol. Riešením je príjem hodnotných kalórii, ktoré nasýtia. Tu ide predovšetkým o proteín a zdravé tuky.
Krok číslo 3: Zdravie tráviaceho traktu
Z čínskej medicíny vieme, že trávenie je často nazývané aj druhým mozgom človeka. Určite to platí aj v súčasnosti, keď aj vďaka vysokému podielu lepku, cukru a ďalších toxínov a ťažkých kovov v strave nastáva narušenie správnej peristaltiky čriev a spracovaniu potravy. Nedostatok tráviacich enzýmov, premnoženie zlých baktérii, či minimum probiotík spôsobuje výrazne oslabenie systému a vytvára tak ďalší vnútorný stres. Veď asi viete, ako sa viete „sústrediť“, keď vás nadúva, alebo ak vám mäso stojí v žalúdku.
Vedeli ste, že práve tuky, a najmä antibakteriálny kokosový olej a maslo, môžu pomôcť vášmu žalúdku? Nehovoriac už o prastarom lieku, ktorým sú kosťové vývary.
Aj preto ako Top 3 jedlá odporúčam:
- Kosťové vývary
- Maslo + kokosový olej + surové kakao
- Fermentovanú zeleninu ako kimči či kyslú kapustu
Krok číslo 4: Optimálna detoxikácia organizmu
Pozor, optimálna detoxikácia vôbec nesúvisí s konzumáciou len čistej zeleniny či ovocných štiav a iných zázračných antioxidantov. Ako máme cesty pre produkciou steroidných hormónov, tak existujú aj dráhy optimálnej detoxikácie. Tá prebieha v prvom rade v pečeni. Vedeli ste, že detoxikácia je výrazne oslabená, ak máte nedostatok zinku, či aminokyselín? Aj preto môže byť bio hovädzia pečienka na masle s brokolicou a karfiolom lepšou večerou ako surový šalát.
Krok číslo 5: Rovnovážny pomer mastných kyselín
Na záver sa dostávame k omielanej, ale asi aj tak nedostatočne vážne branej skutočnosti. Ide o pomer mastných kyselín v našej výžive. V bežných stravovacích zariadeniach je väčšina jedál pripravovaných na rastlinných tukoch, stále tu máme margaríny a ďalšie „skvelé“ stužené tuky, ktoré sa pridávajú do rôznych keksíkov či cookies a sú súčasťou takmer každej sladkosti. Zabudnime, prosím, na asociácie z detstva, keď bohužiaľ naši rodičia nevedeli, že horalka alebo Milka čokoláda nie sú tou najlepšou odmenou. Buďme vzormi pre naše deti okolie a naučme sa radšej variť skutočné dezerty či domáce koláče, ako svojim ratolestiam napríklad robí aj Sylvia.
Ako teda ďalej…
Verím, že nám aj takýto štruktúrovaný prístup pomôže uchopiť zdravie do vlastných rúk. Vedeli ste, že 80% problémov nie je ani tak priamo v cukre ako skôr v narušenom trávení (áno aj lepkom a stresom) a vyčerpaných nadobličkách?
Ako ste na tom v skutočnosti s vašou hladinou stresu počas dňa? Vie vaše telo v správnom čase zapnúť a vypnúť hormóny, ktoré má?
Dušan Plichta
zdroj foto: fotolia.com
Som profesionálnym poradcom výživy, dobrodruhom a nadšencom, ktorý sa rozhodol, že chce pozitívne inšpirovať ľudí k zmene. Absolvoval som viacero školení v zahraničí u top odborníkov ako napríklad Charles Poliquin, či Edgar Bressani, ktorí sa venujú optimalizácii výživy, výberu adekvátneho cvičenia.
Stále ma láka objavovanie nových jedál, ingrediencií a odkrývanie tajomstiev spojenia gastronómie a výživy pre zdravie. Fascinuje ma veda a spoznávanie toho, ako v skutočnosti funguje naše telo. Začal som hlbšie vnímať súvislosti a rozhodol sa, že chcem ľuďom pomôcť svojimi schopnosťami.
pripomína mi to paleo stravu,
mám otázku: aké sú to fermentované výrobky?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak sa nemýlim, to by mali byť kyslomliečne výrobky ako jogurt, kefír a pod.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno...ale nielen tie.
Fermentácia je spôsob zdravej konzervácie, je to kvasenie, pri ktorom sa zachováva najväčší podiel výživných látok. Máme aj: fermentované ovocie, fermentovanú zeleninu, fermentovaný čaj.....atd.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vazeny pan odbornik,
uvedomujem si, ze mi sarapati inzulin, a starnem ako o dusu, ale netusila som, ze mi nieco vysiela do DNA, informaciu, ktora mi zapina geny starnutia....
Myslela som si, doteraz, tak uplne sedlacky, ze zeriem, vela, skor po veceroch, mam malo pohybu, som v prechode, aj zeleninku si musim prisolit a primajolkovat a tak mam nadvahu a som z toho nemstastna......
Z Vasho : Viete, že keď si doprajete sladkých jedál viac ako treba (áno, aj taniere cestovín), tak vlastne priamo dráždite najdôležitejší hormón starnutia (inzulín).
Tak ja sladkosti nejem, ani cokoladu, ani zakusky, a ani nic sladke, ja som len na tu klobasu, a pecene zemiaky, ale rozumiem, ze aj klobasou si drazdim inzulin starnutia......
A ako uvedomely citatel Vasho clanku, sa idem kriticky zamyslat:
Tak tuto som strasne iritovana, pred chvilkou vsetci tvrdili, ze maslo je jed, aj vajcia, a mast, a zemiaky su aj dietne chvilku aj jed, aj mlieko je jed, a kostove vyvary?
Moj zufaly trener vo fitku, ktoremu sa pravdielne zatajujem, lebo som hnila cvicit, ale nadalej mi chutia pecene zemiaky, by bol z masla a kostovych vyvarov urcite na praskyA z hovadzej pecienky na masle, by skolaboval
Jajbozemvoj, zase som nieco zmeskala, lebo stuzene tuky, rastlinne oleje a rajo maslicko z pneumatik, ci z coho, a margariny, predsa len pred chvilkou bolo to najlepsie, co sa dalo pojedat, spolu s odstredenym mliekom, netucnou rybou, pol kila za 25 eur, a jogurtom, co aj zabudnuty pol roka niekde v kute, nejavil ziadne znamky poskodenia, ci ineho uzivatelskeho znehodnotenia
Aj tak si myslim, ze mojim stresovym inzulinom pomoze jedine, ak prestanem jest prve jedlo, o 11 v noci, budem sa viac hybat, obmedzim sladke - to nemam problem, ja som skor ten klobasovy typ, kolace a zakusky su mi ukradnute, a cokoladu by som pozadovala jedine v ramci maximalneho stresu, keby moj syn povedal, ze si ide zobrat indianku, potetovanu, s intenzivnou zavislostou od omamnych hubiciek predkov, a este by ich chceli pestovat u mna doma, pomedzi muskaty a v obyvacke by pozadovali ohnisko, myslim, ze vtedy by som zvladla aj rumove pralinky......
Stale mi vyplyva, ze mam jest 6 krat denne, male porcie, vynechavat prilohy, ani to masielko nie je celkom koser, ale na karfiolik, vareny, kukuricku, no povedzme a mam sa hrozne ovela viac hybat, priam strasne ovela viac, a nebudem varit ziadne dezerty
Verim, ze pri tom, co som napisala, mi strukturovany pristup, pomoze uchopit svoje zdravie do vlastnych ruk, a moje vycerpane nadoblicky, sa aj v ramci mojho denneho strasneho stresu zregeneruju natolko, ( o lepku sa ani neodvazujem uvazovat) ze po mojej smrti, sa o moje oblicky budu ruvat vsetky transplantacne organizacie
Priznam sa, ze este musim popracovat na zapinani a vypinani hormonov, lebo nemam ani sajnu, o co sa jedna....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U mna to vyzera prave na rozhadzany inzulin, s cim bude asi suvisiet aj unava, jasne obla postava ... Jedna vec kvalita toho co zjeme,druha ako casto jeme. Ja mam pocit, ze zobem nieco stale a zdaleka to nie su len plnohodnotne jedla.