reklama

Vieme, čo jeme?

Pridal/a mnnaaauuu dňa 23. 08. 2011 - 21:24

reklama

Zrejme ani nevieme... Dnešná príhoda mi pripomenula príhodu ďalšiu. Každoročne, počas leta a jesene, chodieva k nám do dediny "súkromný pestovateľ z južného Slovenska", ktorý predáva ovocie a zeleninu. Rada k nemu chodievam, pretože v dedinských obchodoch toho na výber veľa nie je a predsalen, mám pocit, že je to aspon o niečo menej "chemickejšie" ako v hypermarketoch. Dnes sa mi to len potvrdilo, babička dedinská sa prišla sťažovať, pretože si kúpila na zaváranie 5 kíl jablk, a v troch našla červíky!!! Bola rozhorčená, chrobačných má vraj doma dosť, ona si prišla jablká kúpiť, aby boli pekné, červené, kvalitné. Pousmiala som sa nad tým spojením "kvalitné jablká". Priznám sa, aj mne sa v dvojkilovom balení ušlo jedno červivé. Myslím, že ma to skôr potešilo. Že to jablko bude zrejme chutné, také ako z detstva z dedovej jablone, kde sa to tiež "drobnosťami živými" len tak hmýrilo. V mysli sa mi vynorilo rozprávanie švagra, ktorý bol minulú jeseň na brigáde v zahraničí na zber ovocia. V jablčnom sade, kde bolo pllllllno sladkého ovocia, nebolo ani osy, ani komára, vtáčika bolo vidieť len mrtveho, na zemi. Chlapi na izbách kýchali z toho "kvalitného" ovocia, a umývali červené zafarbené ruky. Domov si mohli vziať po plnej cestovej taške, na jesen sme sa nevedeli dojesť tých krásnych, veľkých, červených lesklých jjablk. Tie záhradné, domáce, sme poukladali do bedne, medzi ne vložili aj pár tých zahraničných a odložili do pivnice na zimu - do koláča. No kedže sme prerábali, sťahovali, všetko presúvali, na jablká sa akosi zabudlo a vytiahli ich až na jar. Jablká žial nejedlé, zhnité, niektoré až splesneté, a medzi nimi svietili štyri krásne "zdravé" stále červené, talianské jablká. To isté sa nám stalo aj z "hypermarketovou" mrkvou, ktorú sme zmiešali s tou zo záhradky. Odvtedy mám k tým "kvalitným" jablkám akýsi odpor. Pýtam sa, keď jeden kúsok dokáže zabiť 40 gramového vtáčika, kolko jablk zabije mna? A kolko ublíži môjmu dieťatku?
Odkedy sme našli kvalitné jablká, aj "pranú" mrkvu stále zdravú, odkedy som našla v ruksaku jogurt dva týždne skladovaný na slnku a stále "nepokazený", kupujem radšej tie "menejkvalitné" veci, jablká, čo sa po týždni na stole začnú skúcať a tvária sa vyšťavene, broskyne, ktoré sa tiež skoro scvrkujú, mlieko, ktoré skysne na kyslé mlieko, a nie to, čo sa premení na smradlavú vodu, jogurt, ktorý po jednom dni na stole strieľa (giggle) no predsalen mám pocit, že od toho vvšetkého nedokážem uchrániť seba, ani svoje deti, ani nikoho iného, pretože pri nakupovaní stále dávame prednosť kvalite, a nie zdraviu:-(


reklama

reklama

tedy, Ut, 23. 08. 2011 - 21:46

Hm, pravdu máš. :-(
Deti ma nedávno presvedčili začať kupovať mlieko z mliekomatu - skysne(y) druhý den je na ňom vrstva smotany,(y) a tretí vyrábaš tvaroh(y) . Tak sme to robievali doma kedysi. Roky to z tej smradlavej brečky , čo vznikla z krabicového mlieka po 2 dňoch vonku nešlo...:-|

mnnaaauuu, Ut, 23. 08. 2011 - 21:50

Tvaroh som ešte neskúšala, no ako sa robí? Len prevaríš skysnuté?

Aja1, St, 24. 08. 2011 - 08:47

Tvaroh spravíš tak,že si necháš mlieko v miske alebo v hrnci pri izbovej teplote jednoducho skysnúť.teraz pri týchto horúčavách je to rýchlejšie,ale ak je chladnejšie,dávam kúštik rožka ktorý napomôže skysnutiu.A keď je už sadnuté mlieko,len si ho dáš scediť do nejakej látky,ja dávam do plienky.Zaviažem šnúrkou a vyviažem na úchytku kredenca a nechám odtekať.

jamajka (bez overenia), St, 24. 08. 2011 - 13:29

Ajka , a nezabudla si dopísať , že to skysnuté mlieko treba zhrievať (na slabom plameni ) , občas pomiešať varechou , až zhrudkaveje , až potom ocediť ? (ja mám na to veľký kus gázy ). Tak to robím ja ...a istotne aj ty .

tedy, St, 24. 08. 2011 - 17:28

Ja tiež zohrievam.Kyslé mlieko zlejem do hrna, dám na slabý plameň .
Ked som si kedysi ako dievča písala "Kuchársku knihu receptov od mojej babičky a maminy", tak som tam mala napísané: " Na 2 pomaly ohrievať. Keď je to už také teplé, že v tom neudržím prst a oddeľuje sa zjavne voda od ostatného , tak zlejem cez huste sitko, a nechám stiecť ". Niekedy sa dobre pobavím na tom ,ako rukolapne som si písala recepty, ale povedz - vyjadríš to lepšie?!?(giggle)

jamajka (bez overenia), St, 24. 08. 2011 - 17:31

(giggle) :-D :-D (y) to je tým , že je vtedy žieňa mladé , neskúsené . Učíme sa celý život .

tedy, St, 24. 08. 2011 - 18:43

(blush) (blush) (blush) keď ja ti tie zošity doteraz používam (blush) (blush) (blush) Ja viem, že už by som mala vedieť variť jedna radosť ....(blush).Ale viem napr kosiť, aleboooo...(sun)

dulka, St, 24. 08. 2011 - 20:58

tedy (giggle) - ale to nevadííííí, že používaš svoje zápisky - hlavne, že chutí (y) . A keď vieš ešte aj kosiť a aleboooo - tak to je supeeeer :-) (sun)

tedy, St, 24. 08. 2011 - 21:20

(blush)
Práve sa bavím nad perlami v mojom prvom kuchárskom zošite
Napr "Hovädzia polievka bez hovädziny"
"To hnedé s tou bielou plnkou uprostred"
alebo pozn typu "kydnem do toho tvaroh" " všetko dam dokopy a zanesiem tatkovi miešať"
Zlatá mladosť(giggle) (giggle) (giggle)

dulka, St, 24. 08. 2011 - 21:24

(clap) (giggle) (clap) (giggle) - Tedy, to je super, že "zanesiem tatkovi miešať" (y)

lua, St, 24. 08. 2011 - 07:58

no veru ale už je velmi málo ludí ktorí nepostrekujú, vraj bez toho už nič nedopestuješ, my stromky nemáme ale trochu zeleniny, jahody, rajčiny, nič nepostrekujem a každý sa čuduje ako že mám toľko jahôd a rajčín bez postreku, petržlen mrkva, to isté, ak mám postrekovať nemusím ani pestovať také kúpim aj v obchode, najnovšie že sa striekajú aj jahody:-O , to som tiež odmietla a nikto nemal takú bohatú úrodu ako ja, sem-tsm nám niekdto dá nejaké ovocie, prebytky zo záhrady, sú síce striekané ale určite menej ako z hyperu,

viktory, St, 24. 08. 2011 - 10:03

(giggle) , tiež nikto nechápe, že si vyberám "nedokonalú zeleninu, ak ju už musím kúpiť, najmenšie a najnedokonalejšie jablká....asi pred piatimi rokmi som videla v telke dokument z Francúzska, kde pestovali zeleninu a ovocie bez postrekov, pomocou osičiek, lienok a podobných cudzopasníkov. Vtedy som sa rozhodla, že chemicky nebudem ošetrovať žiadnu plodinu. Iba tie nešťastné pásavky zemiakové striekam, nie plošne, ale lokálne, lebo kríže už tak neslúžia ako "zamlada". Pozorovala som potom stromy, zeleninu, kvety, či budú na nich napr. vošky, skočky a molice. Akonáhle sa objavili, nastúpili tieto malinké tvory a usilovne pracovali....do týždňa nebolo škodcov. Teraz však musím dávať pozor pri hrabaní lístia, strihaní kríkov, odstraňovaní buriny, aby som nepritlačila niekde lienku...veď kto by sa mi staral na budúci rok o úrodu? (flower) ...hm, zabudla som dodať, v našej záhrade lietajú chrústy a po dva roky sa objavili aj húsenice (vraj žijú iba v ekologicky čistom prostredí). Samozrejme, chémii sa celkom vyhnúť nedá.:-(

lua, St, 24. 08. 2011 - 13:26

ja som mala tento rok veľa včiel a lienok, sem-tam aj húsenku, a jašterice, žaby a čo ja vierm čo ešte, už čakáme iba na ježka (giggle)

viktory, St, 24. 08. 2011 - 13:59

neboj, ježko príde, najviac sa objavuje, teda aspoň u nás, na jeseň. To bude mať zasa Rikinko dôvod zúrivo núriť v kríkoch a štekať. Tento rok sa mi ho konečne podarilo naučiť, aby neprenasledoval ropuchy...:-D

venora, St, 24. 08. 2011 - 13:59

O tých jablkách je to presne ako píšeš.MM chodil tiež do Talianska na jablká a priniesol nám vždy bedňu (alebo debnu;-) ?...ja neviem ja som východniarka(giggle) )krásnycj zelených veľkých jabík. Ale priniesol vždy aj zničené ruky od toho postreku, dávali sme ich dokopy dosť dlho. Tie jablká boli krásne svieže, ale nemali žiadnu výnimočnú chuť. A je mi celkom ľúto, že sa už ani nepestujú staré dobré odrody, ktoré mali raz takú raz onakú chuť, ale vždy nejakú dobrú výraznú. Teraz sa už len šľachtia rôzne druhy, aby boli odolné voči všetkému...a asi sú aj odolné voči chuti:-( . Už len aby sme boli voči všetkému odolní aj my.

venora, St, 24. 08. 2011 - 15:09

Dík Geo, to si ma potešila, dokonca som tam našla jablko svojich snov - gravštínske červené:-* . Jedávala som ho dávnejšie v Rakúsku a tú chuť cítim dodnes. Síce všetky teraz "nie sú skladom":-( ...ale to bude asi tým, že nie je čas sadenia, že? Už je stránka medzi obľúbenými a uvidíme na jeseň. Každopádne viem, že ešte sú, len treba hľadať. Ešte raz dík a krásny horúci deň prajem(flower)

georgina, St, 24. 08. 2011 - 15:38

Hej, teraz "nie sú skladom", lebo stromčeky sa sadia na jar a na jeseň. My sme takto kúpili pred štyrmi rokmi slivku a hrušku. Tento rok už máme prvé plody a neviem sa dočkať, kedy dozrejú :-) (sun) (sun) (sun).

sonia, St, 24. 08. 2011 - 16:37

Slivky u vás ešte nemáte dozreté?My ich už máme pomaly zjedené (giggle) ...

georgina, St, 24. 08. 2011 - 16:45

Slivky alebo ringloty? Lebo to je rozdiel. Slivky sú výrazne oválne a dozrievajú na jeseň. Ringloty (na myjavských kopaniciach sa im vraví durandie) sú skôr guľaté a dozrievajú v druhej polovici leta.
A my máme slivky. Je veľmi teplo, asi dozrejú skôr, ale ešte aspoň dva týždne majú čas...

Jááj, a ešte sú belice. To sú žlté výrazne oválne slivky - kopaničiarska špecialitka. Tie tiež dozrievajú v lete - a nám sa jeden stromček v záhrade ujal, juch! Aj ten mal tento rok prvé plody. Tie už sú zjedené.

georgina, St, 24. 08. 2011 - 18:50

A zabudla som na mirabelkýýýý...
Mňam, ako som len mohla...

cucuriedka, Ne, 08. 04. 2012 - 21:00

Mohla by som sa spytat odkial mate sadenice belic? Bo na kopanicach u nas (lubinskych) ich dost vykynozila sarka... a neviem sa k nim odvtedy dostat... hladam hladam ale marne.

georgina, Ne, 08. 04. 2012 - 21:15

Odkopky z myjavských kopaníc. Aj tam už zostalo len zopár starých stromov (a to ich bývali celé sady!!!), ale hádam sa podarí ešte niečo pozachraňovať...

mnnaaauuu, Št, 25. 08. 2011 - 19:26

ja tiež z východu a tiež máme bedne haha (giggle) (giggle) (giggle) (giggle)

sonia, St, 24. 08. 2011 - 17:19

No slivky,tmavomodré,dužinaté šťavnaté,toho roku sme ich mali veru požehnane,ale je pravda že možno máme nejakú špecialnu odrodu ;-) :-) ...

georgina, St, 24. 08. 2011 - 17:32

Podstatný rozdiel medzi slivkami a ringlotami je v tvare a v čase dozrievania. Farba, dužinatosť a šťavnatosť sú veľmi podobné.

Ono, zmätky nie sú v odrodách, ale v tom, že mnoho ľudí ringloty volá slivky. Niečo podobné ako to, že melóny mnoho ľudí volá dyne. To už sme tu minule riešili :-) ;-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama