reklama

Zemiakové lokše

Pridal/a mnnaaauuu dňa 23. 08. 2010 - 11:47

reklama

Mnam, včera som jedla zemiakové lokše... Je to ťažké uvariť, či upiecť? :) Alebo ako sa to robí? My sme to doma nikdy nerobili a svokra tiež nie, my doma skôr placky alebo palacinky... Hodíte niektorá recept? :)


reklama

reklama

mnnaaauuu, Po, 23. 08. 2010 - 12:50

Ďakujem, taký recept vyzerá "naj", pretože v googli mi ich našlo toľko rôznych druhov, až som nevedela, ktoré sú tie "klasícké" obyčajné (giggle) (rofl)

Veron, Po, 23. 08. 2010 - 18:05

Niet zač no moja mama ich robila asi raz a je to trošku piplačka a keď ich pečie na takej platni je s toho bordel ale tá chuť je na nezaplatenie :) takže chápem a keďže som sa vydala na západ tak tu je to bežné jedlo dokonca sa dajú kúpiť už hotové doma ich ohreješ a omastíš a sú také ako majú byť

marik, Po, 23. 08. 2010 - 16:07

Ja robím lokše stále,tu u nás na východe sú veľmi obľúbené.Sú trošku iné,pretože mi ich nepodávame k husacine.Uvarím zemiaky,dobre podusím a nechám vychladnúť.Potom pridám polohrúbu múku,tak od oka(napr.na kilo uvarených zemiakov,približne 300g múky)dobre vymiešam,vytvarujem cesto a nakrájam,na kúsky z ktorých vyvaľkám okrúhlu lokšu.Pečiem na suchej panvici a potieram maslom-veľa,veľa masla (giggle) K tomu mlieko,buď sladké alebo kyslé.

fidorka, Po, 23. 08. 2010 - 16:12

Ja robím lokše podobne ako Marik,len do cesta pridávam ešte vajíčko,aj soľ.Pečiem ich na suchej kovovej platni a potom natieram buď maslom,keď iné nemám,ale najlepšie sú potreté kačacou,alebo husacou masťou:-P .
U nás sa zvyknú lokše aj plniť makovou plnkou,na sladko.

lydusha (bez overenia), Po, 23. 08. 2010 - 18:00

Robievame ako v recepte na mimibazare, troska soli aby neboli plane a podavame ku kacacine, husacine alebo fazulovej bielej polievke (alebo aj sosovicovej)
Mastime husacim tukom- alebo kacacim- a poriaaaaadnoooooooooo nech sa neni suche.:-D

staronova (bez overenia), Po, 23. 08. 2010 - 18:34

Lokše zásadne z hladkej múky!!!!!!!!!!!!!!!Aby boli mäkkulinké.
Čiže hladká múka s uvarenými a dobre pomletými vychladnutými zemiakmi/300/1000g/ a sol.Nič viac.(clap) (clap) (clap)
Najlepšie sú zo starších zemiakov,nie z nových.Musia mať šupu,pretože zemiaky sa varia v šupke.
Ja bežne robím vyše sto lokší,ale je fakt,že nemať v pivnici kuchynský kútik na zaváranie tak v byte by som to nerobila.Radšej by sme sa obišli.Mám zamúčené všetko okolo a prachový aj nos.

cucoriedka2, Po, 23. 08. 2010 - 21:29

ahoj robím zo zemiakového cesta, klasicky na teflonke bez mastenia, dokonca som robila aj doma v pohode. U nás lokše chutia všetkým. Mama ich robieva na tej platni, ale tiež už pár krát robila na panvici a na chuti im to veru neubralo. (sun)

KIMKA, Po, 23. 08. 2010 - 21:35

Ja ich zvyknem robiť aj keď mi zostane zemiaková kaša, pridám hladkú múku, vajíčko, soľ a pečiem na panvici. Keď sa pečú na železnej platni sú chutnejšie.

mnnaaauuu, Po, 23. 08. 2010 - 22:06

Tak a je po nich, vaše rady som si prečítala až teraz, takže trocha neskoro, ale nevadí. Urobila som najprv pár bez soli, no nebolo to ono, čisté zemiaky a múka, tak som trocha dosolila. Jediná chybička je, že som ich piekla na teflonovej panvici na oleji a nie na suchej panvici, ale aj tak su chutnučké mnamky :)

MajkaR, Št, 09. 09. 2010 - 12:01

Klasické lokše / ako ich robili naše babičky a prababičky/ sú len uvarené zemiaky v šupke, pretlačené, pridáme soľ, hladkú múku - najlepšia je oo-extra...Rozvalkané placky natenko sme piekli na klasickom šporáku,ale dnes ich pečiem na suchej panvici..Ked má cesto správnu konzistenciu - pekne sa nafukuje ako balón...Vyskúšajte aj sladkú verziu - plnené slivkovým lekvárom a makom alebo mletými orechami s cukrom...Na tých som vyrastala :-)

lienka, Št, 09. 09. 2010 - 12:33

a ja lenivica lenivá robím zo zemiakového cesta v prášku na platni (blush)

Klaudi, Ne, 10. 10. 2010 - 09:08

môj overený recept (včera sma piekli):
na 400 g v šupke uvarených zemiakov 150 g hladkej múky - zemiaky pretláčam ešte teplé, zmiešam s múkou a soľou. Je dobré ak máte doma kovovú platňu, dajú sa robiť aj na tefalovej panvici, ale to už nie je ono. Nezabudnúť, cesto sa nenecháva dlho ležať, potom príliš zmäkne. Robím ich na rôzne spôsoby: s maslom, s cesnakom, aj s pečienkou a aj s makom na sladko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama