Pečiem prevažne doma pečivo a chleba, pritom kombinujem rôzne múky a pridávam pochutiny. Tentoraz to bol tekvicový olej a jadierka.
450 | gramov | celozrnná pšeničná múka |
150 | gramov | ražná múka |
42 | gramov | droždie |
2 | decilitre | voda |
1 | čajová lyžička | cukor |
4 | polievkové lyžice | jemné ovsené vločky |
4 | polievkové lyžice | pšeničné klíčky |
1 | čajová lyžička | soľ |
3 | polievkové lyžice | tekvicový olej |
3 | polievkové lyžice | semienka tekvicové |
Najprv si pripravíme kvások - do vlažnej vody dáme cukor a rozdrobíme droždie, necháme vykysnúť. Zatiaľ si pripravíme všetky sypké suroviny do misy alebo rovno do robota...za mňa to hnetie on ( šetrím si ruky )..tie čo máte pekárničky môžete dať aj tam. Pridám vykysnutý kvások a olej, soľ a vodu podľa potreby pridávame vlažnú vodu počas hnetenia - približne + 2,5 dcl.
Cesto necháme hodinu vykysnúť na teplom mieste. Potom rozdelím na dva bochníky, ktoré na troche múke upravím, dám na plech a nechám podkysnúť kým sa vyhreje rúra na 200 st. - na spodok rúry dám plech s vodou. Pečieme 15 min. , potom znížime teplotu na 180 st. a dopečieme približne 30 min.
Chlebík bol s nádychom tekvice a klíčky mu dali mierne orechovú chuť. Na záver ukážka ako vyzeral po rozkrojení...podávala som s bryndzu alebo s pikantným domácim bôčikom.
Obdivujme pečenie domáceho chleba.