Evicka56
keď chcete urobiť svojim deťom radosť...
250 | gramov | hladká múka |
250 | gramov | polohrubá múka |
20 | gramov | droždie |
250 | millilitrov | mlieko |
1 | štipka | kryštálový cukor |
100 | gramov | maslo |
1 | kus | žĺtok |
1 | čajová lyžička | soľ |
8 | kusov | párky |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Múku preosejeme do misky, v mlieku rozmiešame 1/2 kocky droždia, pridáme trochu cukru a vylejeme do múky, pridáme roztopené maslo, žĺtok a soľ a vypracujeme cesto. Prikryté ho necháme vykysnúť cca 1 hod.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1cm a veľkým pohárom vykrojíme kolieska, po stranách ich narežeme. Potrieme vajíčkom a ako oči a ňufák použijeme hrozienka, ktoré sme najskôr namočili do vody aby pri pečení nezhoreli.
Na plechu necháme podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 10-12 minút
Žemličky-psíkov necháme vychladnúť, potom spredu narežeme a vložíme uvarený párok, podľa chuti pridáme kečup alebo horčicu
podarené