reklama

Slovenky zijuce v Taliansku

madeleine , 22. 02. 2009 - 22:14

reklama

Ahojte dievcata, chcela by som sa spytat, tych, ktore ziju v Taliansku, ako sa vam tam paci, ako ste si zvykli, na vase zaciatky, ako dlho ste si hladali pracu a ako sa vam prisposobovalo zivotnemu stylu Talianov.Ja koncim vysoku skolu, s priatelom sme spolu takmer 3 roky, napoly s nim byvam v Taliansku, na severe a niekedy mam pocit, ze Taliani su taka odlisna mentalita, ze si hadam ani nikdy nezvyknem. Maju iny humor, vyznavaju ine hodnoty, a cloveka posudzuju podla zvlastnych kriterii. Ake su vase skusenosti ?


reklama


reklama

katl, Po, 23. 02. 2009 - 08:50

Madeleine,momentalne nemam cas,ale urcite ti napisem pocitam tak do dvoch dni sa ozvem.A kde na severe byvate?Ja vo Vicenze.Katka

žaneta, Po, 23. 02. 2009 - 12:17

Ahoj Katka,pozdravujeme ťa z domova aj Daniela ,tetu a manžela.napíšem ti na mail.čau(sun)

eifelovka, Po, 23. 02. 2009 - 09:23

Ja som tu uz 7mi rok.. zaciatok bol krajsi, lebo bolo vsetko nove a tym padom krasne a nezname.. ja zijem v Turine, takze tiez sever, na kamaratov talianov a kamosky talianky som mala vcelku stastie :-) s robotou to bolo horsie, ked som zacinala ja, este sme neboli v EU a bolo potrebne mat povolenie, takze nervakov bolo vcelku dost a hlavne bolo tiez treba vediet na koho sa obratit..
Ja sa ti priznam, ze sa mi Italy paci, ako krajina ma neskutocne vela moznosti, len obcas nechapem, preco si to neuvedomuju aj Talosi (giggle) ale to je asi normalne, ze to, co je nase nie je nikdy "super duper":-)
Priznam sa aj k tomu, ze som od tychto vianoc pocas 2 mesiacov mala total krizu v tom, ze som sa nevedela rozhodnut, kam vlastne patrim.. posledna kvapka tejto krizy bola v tom (teraz sa ospravedlnujem vsetkym, co sa neradi bavia na temu politika), ked som pred Vianocami vstupila v praci do jednej miestnosti a na jednom mure, ktory mal cerveny podklad sa vedla seba hrdo vypinali 2 obrazy.. Lenin a Fidel Castro... to bol pre mna taky sok, ze som nevedela, ci sa mam hystericky smiat, alebo plakat a veru som sa pocas 2 tyzdnov neustale trapila otazkou, ci v krajine, ktora ide tam, kde my sme boli pred tolkymi rokmi, chcem zit a vychovavat deti.. Teraz uz to mam v sebe vysporiadane a dusu na mieste..
Asi nikdy nepochopis vsetky "talianske vtipy", lebo su zalozene na inej kulture a na inej "politike", ale neboj, casom sa schopnost "pochopit" zlepsi a aj ty sa budes vediet na niektorych vtipkoch zasmiat.. o vyznavani inych hodnot, to uz je na tebe, s kym sa stretavas a ci si to pripustas k telu.. mam vela kamaratov, ktori su viac "materialisti" ale aj vela takych, co v prvom rade k spokojnosti potrebuju rodinu a kamaratov..
Vdaka jednej stranke exil.sk som nasla par slovakov, co ziju v Turine, stretavame sa raz za cas, ci si len sem tam zavolame, ale takto nam aspon nechyba slovensky jazyk a hlavne je super, ked zisitis, ze nie si sama, co vela veci vnima inac ako taliani :-) Ale..ako som uz napisala vyssie, na kamosov som mala stastie a nemozem sa stazovat, vzdy mi pomohli, vzdy pri mne stali a ukazali mi velmi vela nadhernych miest.. a zivot je vlastne hlavne o tom, akymi ludmi si obkopena a ci sa s nimi citis dobre.. takze drzim prsteky pri "lusteni tvojich pocitov", nie je to sice jednoduche, ale moze to byt krasne (y)

madeleine, Po, 23. 02. 2009 - 11:20

Dievcata, dakujem vam velmi pekne za vase prispevky. Som rada, ze sa aspon niekto ozval. Kati, my byvame pri Cremone v Lombardi, ale je to momentalne len prechodna stanica, ked nieco zarobime chceli by sme sa prestahovat, paci sa nam v Salo(na to vsak budeme musiet robit, peknych par rokov:) No ja mam v sebe teraz taky mix pocitov...myslim, ze prilis nad vecami rozmyslam, ale to je tym, ze mam momentalne az prilis vela volneho casu. Eifelovka, s tymi hodnotami, a pripustanim si ich k telu mas absolutnu pravdu. Viem, ze chyba je vo mne...a mala by som respektovat ludi takych, aki su...ale myslim, ze isty cas mi potrva kym stravim ten ich "materializmus". Na priatelov sa nemozem stazovat, su v pohode a aj priatel robi vsetko len, aby som bola spokojna. Je rad na mne, aby som sa sama snazila zaradit do spolocnosti, najst si pracu a udomacnit sa. A ak sa pytate, preco sem teda pisem, ked si viem vsetko zdovodnit sama, tak preto, ze rozum chape vela veci a suvislosti...len este to srdce presvedcit :)A ked vidim, kolke nase baby to zvladli, dava mi to istu silu :)Mam v sebe kopec otaznikov....Pekny den :)

eifelovka, Po, 23. 02. 2009 - 11:36

Kludne sa pytaj, ak budeme vediet odpovieme.. ja sama som ti napisala, ze tiez som mala v sebe kopec otazok (niektore mam stale), a to som tu uz 7 rokov.. tiez nechapem ich materializmus, tiez nechapem, ze je potrebne komentovat hociaku osobu, ktora prejde okolo atd atd.. niekedy si pripadam, ze som z inej planety :-) ale ono, ja som si povedala, ze som happy, ze nie som az taka materialistka ako oni, aj ked clovek si na dobre veci zvykne velmi rychlo :-) ale super nove auto ci skuter som nemusela mat ked som mala 18 a nemusim ani teraz, ked mam 30 :-D To sa vsetko v tebe utrasie a uvidis, kazdy den to bude ine, lepsie aj ked ja sa priznam, ze rodny kraj mi napriklad chyba stale :-)

crystall, Po, 23. 02. 2009 - 12:07

...ze som taka zvedava....dajte sem nejaky priklad odlisneho humoru?...alebo vtip...ak sa vam chce, nech som v obraze s tym inymi humorom....vazne..

eifelovka, Po, 23. 02. 2009 - 12:15

To sa takto neda.. to je presne o tom "videni sveta".. tak ako sme tu kedysi rozoberali, ze je tazke pochopit napriklad sverakovsky humor.. je to proste o kulture a o tom, kde vyrastas.. ja sa napriklad na ich komikoch nesmejem, mne to smiesne nepripada, mne to pripada trapne.. (giggle)

P.S: Napriklad prva "kulturna" vec, co ti v talianskej telke buche do oci je, ze neexistuje program, kde by okolo komentatora nepobehovali minimalne 2, ak nie 4, polonahe zeny.. dokonca kedysi program, kde sa posielali "smiesne" videa uvadzala pornohviezda..
Dalsia vec, co nikdy nepochopim, su rozne reality show a potom denno denne programy, kde sa ludia kvoli tomu hadaju...mas stale publikum, rozdelene na tabory a diskutuju a hadaju sa.. a za to su plateni.. a take ine srandy :-D

crystall, Po, 23. 02. 2009 - 12:25

...horkokrvna divocina...

crystall, Po, 23. 02. 2009 - 12:28

...dakujem za info...este nad tym rozmýšľam...

eifelovka, Po, 23. 02. 2009 - 12:31

..ale nad tym sa prave netreba zamyslat :-D

crystall, Po, 23. 02. 2009 - 12:51

aháááá.....(rofl) (rofl) (rofl) ...pocuj, sedim tu 20 min...a od nalady vraha som sa presunula do nalady smiechu...ako preskakujem blogy, vzdy to niektora zaklincuje niecim trefnym...paradicka

madeleine, Po, 23. 02. 2009 - 16:24

No eifelovka....s tymi polonahymi zenami a neustalymi hadkami si to presne vystihla!!!!! Ja som pozerala ako puk,ked som to videla a nevychadzala z udivu, ze v ich telke hadam ani neexistuje zabavny program bez natriasajucich sa mladych slecien. Dalsie, co ma velmi prekvapilo, ze vedia vyhodit aj 250 eur za bundu, ktora ani nie je pekna, ale je to znacka. Materializmus. Nikdy som ho nezazila v takej miere. Tiez dufam, ze sa to nejako vo mne utrasie a najdem si svoje miesto. Chcem dat tomu sancu, urcitym sposobom to beriem ako vyzvu. Sama som zvedava ako sa s tym popasujem. Momentalne sa tam citim ako z Marsu. Tiez sa rada pekne obliekam, ale odtial-potial. A potom ked sa vraciam na Slovensko sa len vyzivam v tom, ako je kazdemu suma-fuk, co ma kto oblecene (aj ked, aj tu sa najdu snobi, ale nie v takej miere). Uvidime.... :)

eifelovka, Po, 23. 02. 2009 - 16:28

Madeleine.. 250 euro je este nic :-D ja mam kolegov a kolegyne, co nosia bundy za 600 euro (giggle) Ja by som ju za tie prachy nechala vo vyklade v skrini, lebo medzi fajciacimi talianmi keby mi ju niekto prepalil, asi by som vrazdila a odsedela si to kvoli bunde v base :-D Ako aby som dala polovicu vyplaty za jednu zimnu bundu, tak to sorry :-D Ale zas nie vsetci su taki, takze neboooj, aj tu su "normalni" smrtelnici ako my dve :-D

madeleine, Po, 23. 02. 2009 - 16:58

:-D .....dobre som sa pobavila, hehe....hej su aj taki experti, co vysolia nehorazne peniaze, ach zvlastna mentalita, niekedy mam pocit, ze je to ich narodny sport....(giggle)

katl, So, 28. 02. 2009 - 22:30

Ahoj Madeleine,uz skoro tyzden premyslam co ti napisat,aby tento prispevok nevyzeral,ako kritika na Taliansko:-| ,to by som nechcela......ale tie moje 4 roky co som v Taliansku boli fakt tazke,vies vsetko zalezi od okolnosti,aku ma tvoj priatel rodinu,priatelov a tak...takze je to individualne.Mne tu od zaciatku chybal niekto s kym si dat kavu a len tak pokecat,o nicom a niecom,komu by som zverila syna,ked sme museli s manzelom utekat na pohotovost....A viem ,isto ze to asi nebude mojou povahou(nikdy som nemala problem nadviazovat vztahy),uz predtym ako som prisla do Talianska som pracovala niekolko rokov v zahranici(a nerobilo mi to ziadne problemy).Proste citim sa tu aj po 4 rokoch,ako na opustenom ostrove:-| a mojim jedinym priatelom je moj manzel(ten je zlaty(sun) ).S robotou to v mojom pripade,tiez nebolo ruzove,pretoze mi nemal kto chodit pre syna do skoly a ucit sa s nim,takze po dohode s manzelom sa rozhodlo,ze on bude mat 2 roboty no a ja budem doma.To bolo len tak v skratke,uz ta viac nechcem strasit:-O ,samozrejme taliansko ma aj svoje velke pozitiva napr.vysoka uroven zdravotnictva a siroky vyber strednych skol(to pre buducnost-pre deticky;-) ),no a ta architektura,ja sa dodnes nemozem vynadivat....Madeleine,pytaj sa co by si chcela vediet konkretne,odpoviem.Inak pisala som ti mail,ze meskam s prispevkom,dostala si ho?(flower)

eifelovka, Ne, 01. 03. 2009 - 14:38

Kati? Ty mas dobre skusenosti s Talianskym zdravotnictvom? :-O A mozem sa Ta opytat, v ktorej casti zijes? Lebo ja toto veru povedat nemozem a ked kukam spravy a kazdy den je tam nieco o zanedbani zdravotnickych povinnosti a o umrtiach, ci o tom, ze ludi nechavaju v nemocnici na chodbach, lebo nemaju miesto, tak mne to teda moc nevychadza, ze by tu tie zdravotnicke sluzby boli take kvalitne.. ja zijem na severe v Torine, ty?

katl, Ne, 01. 03. 2009 - 18:32

Zijem vo Vicenze(Veneto) a porovnavam,Eifi rodila som na Slovensku,mozno to bude aj tym ,ze v jednom malom meste na Vychode Slovenska,ale nevies si predstavit tu "hruzu",v Taliansku som nerodila,ale videla a je to(y) .Tiez som bola v nemenovanom okresnom meste na Slovensku hospitalizovana 5 krat so synom vo fakultnej nemocnicy(3 krat urologia,2 krat detske oddelenie).Vies si predstavit ,ze sme cele poschodie(muzi,zeny a deti)vsetci po urologickom zakroku mali len 2 wc a 2 sprchy?:-O ,no a nakoniec mi o tych zakrokoch(co robili synovi),nechceli ani vydat pooperacnu spravu(ked som odchadzala do Talianska).A to co davaju v telke....ja som tu nikdy nikoho nevidela lezat v nemocnicy na chodbe a to som v nemocnicy posledny rok,tak 2 krat do tyzdna pravidelne a spoznala som za ten cas nejaku desiatku doktorov(vsetci statny),takze moj nazor uroven je vysoka,ale kto vie mozno som len mala stastie(aspon na nieco,vid moj prispevok vyssie;-) )

eifelovka, Ne, 01. 03. 2009 - 21:22

Tak to si mala stastie, lebo tu v Torine minuly rok bola afera, kde zomreli dvaja ludia len preto, ze lekari odmietli pomoc, bolo to aj v telke a kedze sa jednalo o dost velku a znamu nemocnicu bolo to vcelku rusne.. okrem toho sa stazovali lekari a zdravotnici, ze nemaju vobec k dispozicii sanitky a tak vela ludi nedostane pomoc aku ma, a kedze prave preto, ze nemaju dostatocne vela lozok v nemocnici, tak dovezenych chorych ludi nemozu z ambulancie vylozit, lebo ich nikto nepreberie, resp ich preberie a ostavaju aj cely den na tych nositkach na chodbe, takze ambulancia nemoze dalej fungovat, kedze jej chybaju nositka.. taka prkotina co? :-( momentalne mam kamosku, ktora ma dost velke zdravotne problemy a nemam pocit, ze by sa v jej akutnom stave niekto rozhorcoval nad tym, ze je to "urgentne", preto sa pytam, ze kde si, ze hovoris o zdravotnictve v superlativoch :-D Ale ak si v oblasti Veneto, tak sa to da asi pochopit, je to jedna z ekonomicky najlepsich regionov..

katl, So, 28. 02. 2009 - 22:32

Prepac "Taliansko" nie taliansko(blush)

sonia, Ne, 01. 03. 2009 - 11:59

Baby ja milujem talianske pesničky (y) - sú úžasné,hlavne tie pomalé.Máme zopár CD,a vždy ked mám "splín" tak ich počúvam...(sun) .A chcela som sa vás sloveniek v Taliansku opýtat kolko tam trvá materská dovolenka a kolko peniažkov dáva štát počas nej,a ešte či je možné pracovat počas nej...Dakujem za odpoved (sun) (flower) (sun) ...

eifelovka, Ne, 01. 03. 2009 - 14:35

Este som na materskej nebola, ale tu je materska ak sa nepletiem pol roka a potom este pol roka mozes ostat doma, tot vsjo co viem, ale tiez len kvoli tomu, ze mam kolegyne, co boli doma pol roka a vratili sa do prace, alebo rok..

madeleine, Ne, 01. 03. 2009 - 21:36

Ahojte zienky....tak ja sem 2 dni nepridem a uz nestiham (rofl). Kati, tvoj mail som dostala...ale prisiel mi do "Spamu" a nie do Inboxu a tak som si ho precitala az po upozorneni od priatela, inak svoju schranku ovladam(giggle). Po pravde som si uz myslela, ze si na mna zabudla.Takze dakujem :-) Velmi som sa potesila... rovnako aj ostatnym prispevkom. No poviem ti, citim sa presne ako ty. Sama ako prst, v uplne cudzom svete a moja najvacsia dilema je ci si tu zvyknem. Jeho rodina je v pohode, aj kamarati...ale chyba mi ta nasa slovenska "natura". Ja som velmi, velmi spolocenska, na Slovensku mam vela kamaratiek, a uz len to bytie medzi ludmi ma urcitym sposobom nabija. V Taliansku isty cas potrva kym si vybudujem svoj okruh znamych a aj to je otazne ci to budu take kamaratstva na ake som zvyknuta.Talianky si drzia odstup, rozpravat sa s nimi da, ale je to vsetko na takej povrchej baze. No a dalsia moja nocna mora je praca. Uz som nejaky tyzden doma, co pisem diplomku....a citim, ze mi z toho jasne zasibava. To je pre mna evidentny signal, ze by som sa asi zblaznila, ak by som v Taliansku nemala pracu a bola doma. Tiez som o zdravotnictve nepocula, ze by bolo 2x kvalitne, ale to asi zalezi od regionu. No a co sa tyka materskej, je to tak ako pisala eifelovka, len pol roka a ako som sa minule na nejakom fore docitala, zevraj stat nic neprispieva:-(

katl, Po, 02. 03. 2009 - 08:30

Ja som na materskej v Taliansku nebola,ale zhodou okolnosti som nedavno podpisovala pracovnu zmluvu(s vlastnym manzelom (giggle) )a informovala som sa (ved keby nahodou;-) ).Takze treba mat odpracovany min. pol roka,90% z platu dava socialna poistovna 2+6 masiacov(2 mesiace pred porodom a 6 mesiacov po),potom dalsi pol roka(takze do 1 roku dietata)platia 30%,co je dost malo,takze vecsina zien sa rozhodne po prvom pol roku materskej vratit do prace(ak ma s kym nechat dieta).No a po roku dietata nic:-O ,velke nic....inak jasle (sukromne)stoja okolo 700 eur,statne jasle existuju,ale beru do nich len socialne pripady(deti slobodnych matiek,ak je jeden z rodicov dietata invalidny atd.)Inak sranda je ,ze v Taliansku neexistuje prispevok pri narodeni:-O ,rodinne pridavky ano,ale ak pracuju obidvaja rodicia je to okolo 30 eur.Takze dievcata,niet divu,ze v Taliansku sa rodi malo deti(za takych podmienok!)

sonia, Po, 02. 03. 2009 - 11:06

Tak to máš pravdu Katl,tá materská nič moc a to som si myslela že v zahraničí majú ženy lepšie podmienky čo sa tohoto týka.Tak aj tam sa teda rodí menej detičiek, no to ako u nás...Ale tu aspom dostane žena príspevok pri narodení,a môže byt tri roky na platenej alebo šest na neplatenej MD...aj ked teda tá platená je nič moc ale predsa ,aj odvody za teba platí štát...Asi tam je dostatok pracovných miest,lebo tu je to riešené takto iba preto lebo je málo práce a ked sa žena nahlási na tú neplatenú,nedostáva síce nič alebo odvody jej platí štát a tí "hore" sú spokojní že im klesajú percentá nezamestnaných :-O :-P :-O ...(sun) (flower) (sun)

eifelovka, Po, 02. 03. 2009 - 11:40

Mne sa zda, ze len my a CR mame tu MD tak dlho, dokonca CR az 4 roky..to sa mi ale zda az moc, lebo ked si vezmes, tak ak skoncis 2krat za sebou na MD tak si tolke roky z "obehu", ze uz len tazko budes dobiehat "karieru" a aj o tomto je to asi v tom zahranici trosku ine.. ja tu vidim velmi vela zien, ktore idu tvrdo za karierou a mat deti je trosku taka "brzda" :-( Je to divne vidiet to takto, ale asi je to tak..
Mimochodom, neviem ako vy, ale moja mama pred 40 rokmi tiez mala moznost mat len 6 mesiacov MD, ak si pamatate existovali jaslicky.. takze aj u nas to kedysi nebolo take "ruzove", len teraz uz ani tie jaslicky nie su takze tak.. Este sa mi zda, ze dokonca vo Svajci je ta materska len 4 mesiace a 2 pred.. ale to by mozno vedeli skor baby, co tam ziju..

katl, Po, 02. 03. 2009 - 08:36

Tu pracovnu zmluvu s manzelom som podpisovala,pretoze manzel je porucnikom mojho svokra,ktory je vazne chory a ja sa o neho staram ,no asvokor mi dava riadny plat a plati odvody.

eifelovka, Po, 02. 03. 2009 - 11:45

Inac baby, ja som si tu nasla kamaratky talianky (je nas partia 5tich bab) a nemozem na ne povedat ziadne krive slovo, nie je to vobec povrchne kamaratstvo a viem, ze keby bolo zle, na ne sa mozem vzdy a v hociktoru nocnu hodinu obratit.. Myslim si, ze je to len otazka casu, kedy sa ti Madelein podari sa s niekym spriatelit "naozaj", aj ked niektore veci budes vzdy vidiet trosku inac ako taliani, ved kazdy z nas vyrastal uplne inac..
A co sa tyka slovakov, ja som si vdaka tejto stranke EXIL nasla v Torine kamosky a kamosov slovakov.. je nas tiez taka partia asi 5 bab a 2 chalani a raz za cas sa stretavame na veceru.. skus mrknut, mozno vo svojom okoli najdes nejaku slovenku, ktora s tebou rada skoci sem tam na kavu ci aperitiv, ono aj ta hodka slovenciny da pocit, ze si "doma" aj v Italy :-)

sonia, Po, 02. 03. 2009 - 13:02

Eifi (sun) (flower) (sun)

madeleine, Po, 02. 03. 2009 - 16:37

Prestavam nad tym rozmyslat, davam tomu volny priebeh...vsetko bude, tak ako ma byt :-) A aj kamosky sa iste najdu :-) Vyskusame, uvidime :-)

katl, Ut, 03. 03. 2009 - 08:20

Madeleine,ozvi sa mi na mail(sun) ja ti znova napisem nejaku kritiku na Taliansko;-) a bude nam veselo.....bez srandy-ozvi sa.Katka

Moni14, Ut, 03. 03. 2009 - 18:19

(sun) Ahojte baby, zaujal ma tento titulok, tak som si to vsetko precitala. Ja zijem v taliansku(v Merane) 10 rokov, a nemozem sa stazovat. Sice som v oblasti nemecky hovoriacej, a tu je ta mentalita aj ina ako maju taliani, ja som spokojna. Velmi vela zalezi na sebe samom ako sa vie integrovat, a tak ako sa spravas ty budu sa aj ludia spravat k tebe.:-D Mam tu priatela, zijeme spolu 4 roky a uz by som ho nikdy nemenila. Mala som 10 rocny vztah na slovensku a je to velky rozdiel. A co sa tyka prace, kto chce pracovat pracu najde a pracovat sa musi vsade. Aj doma. Vela ludi si mysli ze clovek pojde do zahranicia zaraba kopec penazi a ma sa. Ale to ze robis denne dost hodin a mas len 1 den volno v tyzdni to nikto nevidi. Vikendy nemas ziadne, s tym sa musis zmierit ak chces ist do talianska robit. Poznam tu mnoho ludi ktori mi moc pomohli a s ochotou nie je nudza. Takze: pokial chces dobrodruzstvo tak dotoho. Prajem ti prijemne zazitky.:-P

eifelovka, St, 04. 03. 2009 - 10:26

(y)

kka, Po, 18. 07. 2011 - 17:01

Ahoj Moni, žiješ ešte stále v Merane?Ja pracujem cca 30 km, rada by som sa stretla a pokecala.

madeleine, Ut, 03. 03. 2009 - 22:33

Reakcia na Moni: Vsetko beriem :)

Moni14, St, 04. 03. 2009 - 14:05

(sun) Dakujem(clap)

kka, Po, 18. 07. 2011 - 16:58

Ahojte,

prosím, neviete mi niekto poradiť ako vybaviť rodinné prídavky na dieťa v Taliansku?Som rozvedená, som tu na letnú sezónu a syn je v SK

Ďakujem,
Kka

georgina, Po, 18. 07. 2011 - 17:16

Kka, prosím ťa, radšej si založ vlastný blog (na zelenej lište hore klikni na "Pridaj". Otvorí sa ti ponuka, z ktorej si vyberieš "Príspevok blogu." Klikneš a otvorí sa ti okno, kde už priamo píšeš svoj blog - nadpis, text, odošleš...). Ak sa totiž len "prilepíš" do cudzieho, a navyše dva apol roka starého blogu, moc odpovedí nedostaneš.

http://www.nanicmama.sk/co-je-s-tym-pocitacom/technicka-prirucka

jasmina35, Št, 26. 01. 2012 - 15:00

ahojte ,vedel by mi niekto poradit ci sa da v Taliansku poistit ak nepracujem alebo sa da nejak pouzivat manzelova karta poistenca- je slovak a pracuje v tal.firme?:-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama