reklama

kvik, kvik chrípka

bettty , 12. 06. 2009 - 06:59

reklama

Ahojte.
Aký máte názor na prasaciu chrípku??? Viem, že veľa ľudí na dedinách nielen u nás na Slovensku ale aj v iných krajinách chová tieto zvieratká. A tak by ma zaujímalo či ste už obmedzili konzumáciu bravčového mäsa???
PS: čo budeme konzumovať keď to prepukne všetko na raz?? Mám na mysli prasaciu chrípku, chorobu šialených kráv a vtáčiu chrípku. Žeby sa s nás stali vegetariáni???(hug)


reklama


reklama

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 07:38

Betty, pozrela som si to včerajšej Pravde. Chrípkou H1N1 (t.j. prasacou chrípkou) sa doteraz nakazilo 26 500 ľudí po celom svete, 140 pacientov jej podľahlo. Najviac postihnuté je Mexiko, kde chorobe podľahlo vyše 100 ľudí.
Na Zemi žije vyše 6,5 miliardy ľudí.
Neviem, možno som naivná - ale mne to príde ako veľa kriku pre nič :-) ;-).

adus, Pi, 12. 06. 2009 - 07:44

No, o pracasej chrípke zatiaľ nemám dosť informácií, ale pokiaľ ide o BSE tak mám jednu skúsenosť.
V závodnej jedálni si v čase, keď panika okolo toho bola na vrchole, si nikto nechcel dávať jedlá z hovädzieho mäsa. Kolegyňa, keď ma videla, ako si objednávam sviečkovú tak išla do kolien a že či sa nebojím. Tak sa pýtam - Zuzka, a ty si doma dáš párky, však. Aj paštiky kupuješ,že? No tak vidíš, práve ty by si sa mala báť, lebo BSE sa prenáša práve takými časťami kráv, čo idú do týchto výrobkov a nie čistou svalovinou.
No a pokiaľ viem, tak čo robí starosti zdravotníkom v súvislosti s touto najnovšou chrípkou je, že sa prenáša z človeka na človeka - takže ak sa chceš Bettty chrániť, s kľudom si daj v nedeľu bravčovú šnicličku, ale vynechaj návštevu príbuzných či známych, čo sa práve vrátili z potuliek po svete (hlavne USA).

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 07:52

Len doplním - ani prasacou chrípkou sa nedá nakaziť z bravčového mäsa :-) B-].

adus, Pi, 12. 06. 2009 - 07:57

No, však presne to som tým chcela povedať.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 10:22

Prečo PRASACIA a nie PRASAČIA :-O ? Viem že oba tvary by mali byť správne, ale mne to prasaCia nejak nesedí...

lydusha (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 10:47

no lebo su to prasce a nie prasče:-P

magic, Pi, 12. 06. 2009 - 08:40

manzel bol v cine, ked bola vtacia chripka na vrchole, pretoze mal uz dlhu dobu dopredu dohodnute stretnutie s tajomsimi zakaznikmi (a viza a tak, proste sa to nedalo presunut). pozvali ho na obed do restauracie. a ked videl tu ponuku vsemozneho tvorstva (od morskych plodov po psie maso), tak sa rozhodol pre nam najprijatelnejsie a najznamejsie kuracie maso. ked to jeho hostitelia videli, skoro odpadli.

Danat, Pi, 12. 06. 2009 - 09:04

mne sa zda ze prasiatka nas nenakazia - uz sa stalo :-)
Virus co mali sa prepogramoval aby ublizil ludom a teraz sa to prenasa ako kazda ina chripka/nadcha z cloveka na cloveka. Dnes som nieco zahliadla v novinach (nie v SK) ze dosiahla uroven epidemie - tiez sa tu uz par skol pozatvaralo kvoli tejtoo chripke; takze pockaj mi si do jesene ked bude chripkova sezona ze co z toho bude a kolko paniky (heart) (heart) (heart) :-(

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 10:29

Niekde som mala link aj na varovný spot, ktorý vystríhal pred prasacou chrípkou. Vysielal sa v USA niekedy v 70-tych rokoch minulého storočia (giggle).
Ale nejako sa mi ho nedarí nájsť - nevadí ;-).

fantika, Pi, 12. 06. 2009 - 09:47

baby ja zatial nejakuu paniku neciitim..ale zas ani uuplne kludnaa nie som...troska maam obavy pretoze fakt sa mi nezdaa ze by len tak pre nic za nic vyhlaasili pandeemiu a siesty najvyssii stupen pohotovosti....:-( vyckajme este ako sa to bude dalej riesit..ja osobne to sledujem v spraavach a napriiklad aj vcera ked sme boli na naakupe v metre som nakupovala s myslienkou ze fajn ze naplniim mraznicku a kuupim kartoony vsetkeeho mozneeho lebo je moznee ze budeme nuuteny ostat niekedy doma koli moznej naakaze....:-|

Janulienka, Pi, 12. 06. 2009 - 10:12

no, ja mám skôr rešpekt pred "sviňami" v ľudskej podobe ;-)

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 10:19

Veľa kriku pre nič...
Tak isto, ako celá hospodárska kríza... Veď za inej vlády bola omnoho väčšia nezamestnanosť, ako teraz, a nikto z toho hospodársku krízu nerobil...

fantika, Pi, 12. 06. 2009 - 11:43

Polaarka mozno to vraviis preto lebo teba sa osobne kriiza nedotkla..ale nasej rodiny ano...mama stratila praacu manzel stratil 2 praace a je uz v tretej...za paar mesiacov..nikde neplatia,zniizili mzdy a priiplatky alebo totaalne meskajuu s vyyplatami..takze u naas bola kriiza reaalna a nie vymyslenaa...;-(

lydusha (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 12:20

fantika 99% firiem by tak ci tak skrachovalo pretoze minuly rok nevykazali nijake zisky, pojem kriza je univerzalna vyhovorka na vsetko. Zahranicnym investorom skoncili danove prazdniny a tak KRIZA, musime vsetko prepustit. Manzelova firma mala krizu minuly rok a tento rok idu hore...zamestnancov sa kriza nijak nedotkla, preco? Lebo sa o tom nehovorilo. Teraz media a bulvar ziju z toho jedineho slova, vsetko co otvoris, vsade krici kriza. Nas cesky dodavatel bol zhrozeny z toho, co sa u nas deje, u nich je klud. Zivot ide normalne. Urcite normalnejsie ako u nas. Po "neznej" revolucii bola najvacsia kriza u nas. Len sa tomu tak nevravelo a ani sa o tom nevravelo. nebolo nic dostat, len sa otvaral trh....nezamestnanost bola obrovska, diery v legislative umoznili raj pre podvodnikov....kym sa muchy vychytali s trh sa stabilizoval, trvalo to peknych par rokov. Toto co nas stretlo nie je vrchol ladovca. ten pride mozno na buduci rok alebo koncom roka. Potom mozeme plakat nad slovom kriza.

fantika, Pi, 12. 06. 2009 - 12:58

lydush ale moj manzel robil vonku v talianskej firme..a nemal nic spolocnee s domaacim pracovnyym trhom..robil vo firme kde bolo 80 kamionov a ktoraa existuje uz 30 rokov..a predsa im zacali meskat vyyplaty atd....takze fakt neslo o probleem u naas ale v cudzine...az druhaa firma v ktorej pracoval bola slovenskaa a po dvoch mesiacoch co mu zas nezaplatili tak odisiel do tretej...proste nieco strasnee..on zivii celuu rodinu,ja nedostaavam ani haka a zrazu sme bez priijmu..kebyze nemaame uuspory tak hladujeme...a co sa tyyka maminej firmy..pracovala v tlaciarni v blave 7 rokov..firma super prosperujuuca s dobryym menom,dost zaakaziek a vsetkeeho a tento rok uz 4 prepustili medzi nimi aj mamku stiahli zaakladne platy a priiplatky a vraj je firma zadlzenaa na 12 milionov sk.lebo ostatnii neplatia faktuury a je to jeden zacarovanyy kruh...a pritom tiez existujuuca tlaciaren uz cca 15 rokov predtyym ziadne probleemy a teraz zrazu ano...?ja to proste nechaapem...:-( ;-(

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 13:36

Asi tak Lydush ;-)
Je to jeden veľký komplot, ako dostať ľudí do hystérie a zúfalstva. Ide zas len o to, aby sa nabalili tí najväčší podnikatelia sveta. A tým nemyslím nikoho zo Slovenska. Toto je politika, ktorá stojí nad každou vládou.

bettty, Pi, 12. 06. 2009 - 10:40

Ono možno závisí od toho v akom prostredí sú tie prasiatka chované. V takom Mexiku či Egypte nemajú až taký luxus ako u nás. Hygiena by mala byť všade, no nie???:-P Aj v chlieviku.
PS: u nás doma môj manžel keď staval chlievik (starý chovateľ) tak sa rozhodol, že tam dá dlažbu.A tak v tom svojom druhom domove,kde je občas častejšie ako v tom skutočnom štúril kachličky čo mu zostali z kúpelne.
Poviem vám nechápala som. A mali by ste tam vydieť ten poriadok. Normálne každý tretí deň umýva podlahu.
(rofl)
PS1:nieže niekomu napadne smiať sa z toho!!!!!!(giggle)

Takže občas keď tam vojdem a pozriem na podlahu myslím si že je to naša kúpelňa no potom ma zo sna preberie ten parfum a komunikácia medzi zvieratami.

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 10:48

Betty, od prasiatok (živých či už naporciovaných) sa touto chrípkou nenakazíš. Chrípka sa prenáša z človeka na človeka kýchaním, kašľaním, rozprávaním, priamym kontaktom. Ochorenie môže šíriť aj tzv. asymptomatický človek (bezpríznakový). Inkubačná doba je 1 - 8 dní.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 11:22

Ja by som nepovedala, že u nás majú nejaký luxus tie prasce... Už ste niekto boli na takej farme ? Viete, ako to tam funguje ?
Ja som bola na niekoľkých v rámci praxe. A nie len na prasačích. Ono je normálne, že zdochnuté zvieratá sú pohodené niekde stranou napr. za maštaľou.
Prasatá sú na roštovej podlahe, kde je normálne že sa zrania. A keďže prasatá sú všežravce sem tam, ak je nejaký jedinec zranený začnú ho žrať za živa.
A keď som sa pýtala ľudí či je to tak v poriadku, odpoveď bola - máme málo peňazí...
Veľkochovy sú o inom.

veronicka1901, Pi, 12. 06. 2009 - 12:02

No ked sa pozrieme na fakty, ze vtacia chripka zabil a milion ludi, tak to nie je az take hrozne, ale este nie je koniec. Ale trosku sa bojim toho faktu, ze ma rovnake priznaky ako bezna chripka.

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 12:12

Milión? Môžem vedieť, Veronička, odkiaľ máš túto štatistiku?

veronicka1901, Pi, 12. 06. 2009 - 12:30

Nasla som ju cez google - je to po anglicky pisana stranka, skusim vygooglit este raz. Dufam, ze som netresla nejaku hovadinu :-D. To je tak, ked clovek aj pracuje, aj sedi na nanicmame!

veronicka1901, Pi, 12. 06. 2009 - 12:31

Neklamala som:

The last declared flu pandemic was in 1968. The Hong Kong flu killed about 1 million people worldwide. A normal seasonal flu outbreak kills from 250,000 to 500,000 people worldwide — and about 36,000 in the United States.

The U.S. accounts for nearly half of the world's swine flu cases — more than 13,000. And at least 27 people in the U.S. have died from the strain. But officials at the Centers for Disease Control and Prevention also said Thursday that the WHO's declaration would not change how the U.S. tackles swine flu.

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 12:36

Veronička, ale to nebola vtáčia chrípka (ktorá bola v rokoch 1996-1997), ale tzv. hongkongská - v roku 1968.

(A ja som nenapísala, že si klamala, len som sa pýtala, odkiaľ máš takú štatistiku.)

lydusha (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 12:38

Známe chrípkové epidémie a pandémie .....v súčasnosti zomiera na následky chrípkového ochorenia okolo 500 000 ľudí ročne.

1918–1920 — Španielska chrípka, 500 miliónov infikovaných, 50 až 100 miliónov obetí (pandémia)
1957–1958 — Ázijská chrípka, 1 až 1,5 milióna obetí (epidémia)
1969 — Hongkonská chrípka, 750 000 až 1 milión obetí (epidémia)
Napriek panike v New Jersey v roku 1976 (chrípka ošípaných), v roku 1977 (ruská chrípka) a v Hongkongu a iných krajinách Ázie v roku 1997 (vtáčia chrípka), neboli od roku 1969 zaznamenané veľké epidémie chrípky

citat z wikipedie

Myslim ze podliehat panike v sucasnej dobe je prehnane.....

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 12:45

Veronička, prečítala som si a nič nové som sa nedozvedela :-) Také isté správy sú bežne aj v našich novinách ;-).

veronicka1901, Pi, 12. 06. 2009 - 12:52

Georgina, no vidis, aka som hlupa! Ako si ma na to upozornila, uz som si nebolo ista ani ja sama :o). A aka bola teda ta hongkongska chripka? A vies kolko ludi zahynulo pri vtacej chripke? Len tak zhruba. Nejako ma to zacina zaujimat:-)

georgina, Pi, 12. 06. 2009 - 12:58

Veronička, googlila som, ale celkový počet obetí vtáčej chrípky som nenašla.
Ale nebolo to tak dávno a média šaleli rovnako ako teraz. A stav obetí prasacej chrípky podľa dnešnej Pravdy je 141 na celom svete.
Takže predpokladám, že celkový počet obetí vtáčej chrípky je zhruba niekoľko stoviek.

Myslím si, že táto mediálna aféra veľmi vyhovuje farmaceutickým koncernom. A aj politikom, samozrejme. Zase je ďalší dôvod zaviesť prísnejšie pravidlá na kontrolu ľudí na letiskách a podobne.

Strašiť ľudí sa vôbec hodí takmer všetkým "mocným" tohto sveta. A nejaký "dobrý" dôvod sa nájde vždy ;-).

veronicka1901, Pi, 12. 06. 2009 - 12:55

No ved jasne, vtaciu chripku si pamatam aj ja :-D. Tu z roku 1968 by som si pamatala tazko. Ja nase noviny bohuzial citat teraz nemozem, lebo som az do septembra v UK, takze jedine online. No inak, som sa dobre pobavila sama na sebe, ale nevadi(blush). Lydusha, super prehlad si spisala. Uz si to hadam nikdy nepomylim.

lydusha (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 12:58

Veronicka nie si hlupa :-) Mna taketo veci tiez netrkaju a preto nemusim byt hlupa :-) A ten citat je z wikipedie :-)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 13:29

argument, ze clovek ma imunitny system na ochranu tu uz zaznel ? :-) Snad je jasne, ze ani nahodou neochoreju vsetci, co pridu do styku s virusom - akymkolvek.
a rozum ma clovek na to, aby vedel, ako imunitny system udrziavat v skvelej kondicii, alebo mu apson nerobil prilis napriek.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 13:54

Lenže ľudia
1. nedôverujú svojej imunite
/dôverujú viac liekom/
2. nechcú sa o svoj imunitný systém starať
/keď už vedia ako ? sa starať, nechcú zmeniť svoj životný štýl... načo by sme menili životný štýl ? čo tam po imunite, veď, keby niečo máme lieky... hmm veľmi ľahkovážne a nezodpovedné - podľa mňaú
3. aj keby sa chceli, nevedia ako...

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 14:22

lenze :-) ja mam pocit, ze v sucasnosti je uz tych informacii tolko, ze clovek lahko najde, ked hlada.
menit zivotny styl je tazke, ale nie nemozne.

lydusha (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 15:11

(y) (y) (y)

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 15:27

Ja súhlasím Svetlana (y) ...
Ale ruku na srdce, koľko ľudí sa o seba nestará a vedie k nezdravému životnému štýlu aj svoje deti ? Dokonca si svoj postoj obhajujú a berú ho za správny ? Alebo keď už vedia, že je nesprávny, nijak to neriešia ?

My sme životný štýl zmenili, a nebolo to také ťažké :-) . Ide len o to čo človek naozaj chce (sun)

lydusha (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 15:35

polarka kazdemu vyhovuje predsa nieco ine, nie je nic univerzalne co by platilo na kazdeho....okrem toho poznam ludi, co preferuju zdravy styl, udrzuju telo v kondicii a dobrom stave, ibaze ich dusa je niekde udupana na dne smetiska spolocnosti...
Tak neviem, taky stred je podla mna optimalny...

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 15:49

Veď ja nedávam nikomu nijaký návod ako na to. Nech si každý vyberie svoju cestu a nech si je za ňu zodpovedný ;-)
A jasné, že len udržiavať telesnú schránku, a na tú duševnú časť zabúdať, je nezmysel :-) . Treba aj to aj to (sun)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 18:49

baby, teda chichocem sa z vas ... ako viete tuna uznat pravo na "svoju cestu" :-) ale jasne, suhlasim (y)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 18:58

Polarka, sorry, mala som to formulovat v jednotnom cisle - mne je tiez niekedy dost zatazko menit svoje navyky :-) (giggle)
no nelamem to cez koleno, ta transformacia je vzdy postupna, nic sa nedeje z noci do rana. mozno teda u niekoho ano :-)

Ja uz si myslim, ze takmer nikdy nejde "o inych ludi" ... aby oni dbali na "vhodne spravanie sa". Ak nemaju taku potrebu, netreba ich k tomu nutit, ani ich "vyucovat". Vzdy sa ale da mysliet na "tych druhych" v pozitivnom duchu.

napr. ta imunita a zvast imunita u deti - to ked si clovek neodskusa na sebe, ze je skutocne lepsie zit bez liekov (aj bez tych na zrazanie teploty, bolesti hlavy, chripku, .... ), tak si zrejme vzdy bude mylsiet, ze su to blaboly a ti druhi maju proste len "statsie", su zdravsi a podobne kecy.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 20:16

Svetlana

prebohové kde som písala, že to ide zo dňa na deň, tobôž, že ja som zo dňa na deň urobila vo svojom živote takú veľkú zmenu :-O ???
Ja veľmi dobre viem, že to nejde hneď a zaraz ;-) :-P . Mám to odskúšané na nás ;-) .
A s tou imunitou sa kľudne rozpíš. Momentálne bojujem s obojstranným zápalom mandlí, ale k lekárke sa mi nechce. Radšej by som to inak riešila, len neviem ako ? Nemám žiadnu teplotu. Jesť mi chutí, len dutiny mám plné, a mandle ma bolia :-(
No a Maťko tak ten soplíkuje. Nemá teplotu, ani nie je unavený, je už úplne ok. Až na tie soplíky. :-(

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 22:59

no ja mam pocit, ze o imunite toho tu uz bolo celkom dost ...
moje presvedcenie je (nic dramaticke a prekvapive :-)), ze riesenim je, co "najprirodzenejsie zivot", pokial je to len mozne .... prirodzena strava (= maximum RAW), nejaky pohyb a otuzovanie, cistota mysle a "pozitivne nasmerovanie", pravidelny kontakt s prirodou ....
Organizmu treba pri chorobe predovsetkym pomahat odvadzat splodiny, co sa snazi vylucit ... teda pokoj, tekutiny, kupele.

To je v podrobnostiach nekonecna tema a vela bab tu o tom aj v roznych diskusiach pisalo ... a nakoniec, ak je to niekomu sympaticke, tak rozhodne bude nachadzat impulzy aj v svojom kazdodennom zivote. to je ako so vsekym :-)

adus, Pi, 12. 06. 2009 - 21:35

No práve, že je ich tolko! A aby toho nebolo malo, su samozrejme totalne protirecive - a ty clovek, fcul budz mudry;-)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 22:42

no zas clovek do toho musi dat nepochybne aj nejaky svoj vklad, svoju intuiciu, svoje rozhodnutie .... jasne, ze sa bez problemov docita, ze toto a toto robte a na druhom webe ho budu poucat prave o skodlivosti "tohoto" ...

ja osobne, ked som rozhodnuta, ze toto je lokalne smer mojej cesty, tak nepocuvam tie nazory z "opacnej nazorovej skupiny". v istom zmysle treba zostat otvoreny, aby cloveku neuniklo nieco podstatne, ale ked nieco funguje a clovek tomu rozumie aj nejako intuitivne, tak podla mna niet preco marnit sily dalsim rozborom a skumanim :-)

adus, So, 13. 06. 2009 - 22:16

Tak pod toho by som sa veru s kľudom podpísala

Veron, Pi, 12. 06. 2009 - 16:52

Ahojte jediné čo je potešujúce je že s každou vlnou chrípky umiera menej ľudí keď si to porovnáte so španielskou chrípkou kedysi dávno ktorú tu aj niektrá z vás presne očíslila.A pri dnešnej medicíne sa snáď báť nmusíme.Skor je znepokojujúce že človek prvý nakazený na sr bol najskor pár dní doma a ktovie kde kým ho hospitalizovali a to nakazil aj svoje malé dieťa tak tomu hovorím nezodpovednosť.Ja sa chrípky až tak nebojím len mám malú dilemu majú sem na sr prísť naši príbuzný čo bývaju v amerike v miami radi by sme ich videli lebo naposledy sme s nimi boli pred 2 rokmi avšak mám problémy s imunitou tak sa trošku aj bojím no snáď prídu zdravý.A dúfam že tá chrípka ako prišla tak odíde.Je ale ešte jedna vec čo ma pobavila niekde v krajine kde sa neje bravčové mali jedno prasa v zoo a tak ho z obavy pred chrípkou šupli do karantény.(giggle) To prasa sa ale muselo diviť čo sa deje.

Ariesa, Pi, 12. 06. 2009 - 22:05

nejaka panika kvoli hoadziemu, hydine ci bravcovemu? tomu moze clovek podlahnut len ak ma malo informacii. kolko ludi u nas zomrelo za 5 rokov kvoli tymto sialene nebezpecnym novym zmutovanym virusom? ... a kolko ludi umrelo za 5 rokov na cestach?

Veron, So, 13. 06. 2009 - 15:02

georgina veru mas pravdu chuda kvik (giggle)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama