reklama

Ostali nám papriky a rajčiny - čo s nimi

nielen žienka domáca , 26. 10. 2009 - 11:40

reklama

Mám ich celkom dosť a podpisuje sa na nich zub času, takže rýchlo - baby - raďte.
Napadá mi len lečo, ale sterilizovať sa mi moc nechce (obávam sa, že by sa nezjedlo). Potom ešte plnené papriky, ale to je tiež len pár kúskov a ja ich mám véééééľa... Rajčinky sa nám zelenejú v okne a pomaly chytajú peknú farbu, ale tiež nestíhame len tak pojesť.
Ak má dakto recept na dobrý i sýty šalátik... či čokoľvek inšie... Aj na uskladnenie a pod...

...Ďakujeeeem...

Pozrite si aj


reklama


reklama

lia6, Po, 26. 10. 2009 - 12:02

Ja keď mám hodne paprík, tak nakladám do pohárov s cibuľou a kapustou-taká "čalamáda"...keďže sa Ti nechce sterilizovať, tak potom ja očistím papriku, nakrájam papriku a paradajky na kocky, alebo pásiky(ako na lečo), rozdelím do plastových nádob(do každej urobím mix)a dám zamraziť...bude na zimu, keď dostaneme chuť na lečo, alebo na masko na prírodno...niekedy dávam celé paradajky do sáčku a šup s nimi do mrazáku...tie sa už nedajú potom krájať, ale pekne sa šúpu(kto nemá rád šupky)a dajú sa použiť tiež pod masko-vôbec žiadna robota s nimu, len umyť, očistiť, poprípade nakrájať a šup do mrazáku(sun)

nicebosorka, Po, 26. 10. 2009 - 12:03

Urob si napríklad fazuľové lečo a zasterilizuj ho...v zime ako by si našla rýchly obed, alebo večeru ;-) stačí len ohriať v mikrovlnke, alebo v hrnci a mňamka je hotová

Lečo s párkom a fazuľou

Potrebujeme:
1,5 kg papriky
1,5 kg paradajky
1,5 kg cibule
1 kg uvarenej fazule (najlepšia veľká, tmavá)
2 dcl oleja
1 preosiate deko
1 kg párkov (alebo špekáčkov)- ale nemusia byť, ak nie ste mäsoví
1-2 fľaše kečupu
200 g cukru (podľa chuti aj viac, ak sú paradajky kyslé)
1 dcl octu

Postup:
Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na polkolieska, pridáme papriku nakrájanú na kolieska (alebo polkolieska) a chvíľu dusíme (ak paprika pustila veľa šťavy, tak ju odoberieme), potom pridáme párky a paradajky a neskôr ocot, preosiate deko a cukor a nakoniec kečup a uvarenú fazuľu (scedenú). Plníme do fliaš a sterilizujeme cca 30-40 minút. Po sterilizovaní fľaše obrátime na víčko a tak necháme vychladnúť (lepšie sa chytí).

Brúúúú chuť ;-)

Maribabi, Po, 26. 10. 2009 - 13:25

jáááááj toto so milovala... už veľmi dloho predlho som to nepapala.... musím k tomu znásilniť maminu, aby sme niečo poriešili.... bosorečka super...díííky(y) (y) (y)

púpavienka, St, 05. 09. 2012 - 08:26

jeej už som aj na ten recept zabudla, úžasné, ja som to mala rada aj ako večeru. (sun)

adus, Po, 26. 10. 2009 - 12:11

Zamraziť - papriku nakrájanú na pásiky pod mäso alebo do guláša a tiežť si mrazím aj celé na plnenú papriku (zrežem vršok, vyberiem jadierka a potom 5-6 kúskov do seba nastrkám, do sáčku a do mrazáku).
Rovnako rajčiny - mrazievam takú zmes pod špagety - orestovať cibuľu s cesnakom, pridať rajčiny na kocky (ideálne ošúpané), ochutiť soľou, korením, oreganom, bazalkou, nechať vychladnúť a zamraziť. Z rajčín robím šťavu - ale tú teda tiež treba sterilizovať - ja mám taký špeci mlynček na rajčiny, za surova pomeliem (šupy a jadierka idú preč a dole tečie iba šťava) - odmeriam, pridám na 1 l šťavy 1 ČL soli a 1 PL cukru, prevarím, plním do fliaš a sterilizujem - ale už som aj mrazila.

fidorka, Po, 26. 10. 2009 - 12:50

ja mám recept na výbornú domácu nátierku aj s mäsom,môže sa použiť aj na špagety(sterilizovaná),alebo robievam na zimu omáčku anklbens(neviem ako sa to píše (blush) )Ak chceš pridám recepty...

ivet36, Po, 26. 10. 2009 - 12:53

...fidorka pridaj!...ivet;-)

fidorka, Po, 26. 10. 2009 - 13:38

...máš to tam...v receptoch...B-]

tyjamy, Po, 26. 10. 2009 - 14:21

jednoduchy rychly kecup....2kg osupanych rajcin,0,30kg jablk,0,30kg cibula....uvarit do maka...niekto to lisuje...ja to iba rozmixujem..pridam 1/8 l ocot,sol,skoricu,cukor a ml. korenie...vsetko podla tvojej chuti....naplnit pohariky a dunstovat ako vsetko ine...mnam

Adinka, Po, 26. 10. 2009 - 17:49

JA robievam takú omáčku na špagety ...a zasterilizujem .. pomiešajú sa tam papriky, paradajky, cvikla, mrkva, cibula ,cesnak, zeler, aj tekvicu som dala ... a čo máš ... povarí sa, rozmixuje, prepasruje cez sito a naleje do pohárov. Môžeš daať aj sol, ale to stačí aj potom. POkoštuj a popridávaj si poĺa chuti. ke´d robím estoviny, tak to len zohrejem, ale je to dobré ako nátierka na maslo na chieb, prípadne obľas pridať aj po troške k nejak=mu inému jedlu ...

Kačena, Po, 26. 10. 2009 - 21:48

Doma máme radi papriku v polievke-mama došla s nápadom-neviem odkiaľ-papriku naplniť petržlenovou vňaťou-je to "dva v jednom":-)

lobelka, Po, 26. 10. 2009 - 22:16

Ak sa vam doma este nekrizia z paprikovych jedal oci, tak pridavam jeden jednoduchy recept na rychlu veceru:

z papriky zrazat vrsok, ocistit vsetko od jadierok, do kazdej papriky dat dovnutra trojuholnik (1/2 trojuholnika - podla chuti) taveneho syra + vegetu, zastuplovat to vrskom, opiect na oleji, chvilu pod pokrievkou podusit, pripadne este aj na vrch trocha povegetovat - ked uz je paprika trochu makka. Na tanieri odstuplovat :-) a jest s chlebom.

kefara, So, 28. 08. 2010 - 10:27

Lobelka, toto je mňáááám keď sa k tomu syru pridá kúsok špekáčika alebo voňavej slaninky (y) (sun)

Aja1, Ut, 04. 09. 2012 - 22:05

A ja po troch rokoch od vydania tohot článku znova beriem inšpirácie.Ja papriku ak jej mám veľa očistím od jadorvníka,dám do seba toľko kúskov čo sa mi vojdu do zaváraninového pohára,zalejem sladko-kyslým nálevom a sterilizujem.Hotové v prípade potreby už iba vyberiem,naplním a dorobím rajčinovú omáčku a mm plnenú papriku.Ale pamätám si že moja babka takto robila papriku a namiesto nálevu dávala rajčinový pretlak.

púpavienka, St, 05. 09. 2012 - 08:30

Presne ako píše Aja, len zaliať rozmixovanými paradajkami, bez ochutenia a potom iba naplniš a dovariš.
Jeden vynikajúci šalat, ale je s rýdzikmi.
paprika, cibuľa a rýdziky, ktoré som nechala zovrieť v dvoch vodach a potom prekladám a zalejem nálevom a dám pár kvapiek olivového oleja a sterilizujem, ja som raz mala tiež veľa aj paradajok a tak som ich ako zmixované použivala aj v šalatoch, ale je dobre sterilizovať paradajký podľa návodu, ktorý som pridala do receptov, neobanujete. (sun)

ivina11, Pi, 21. 09. 2012 - 14:53

Vyskúšajte UNCLE BENS
1 kg papriky, 1 kg paradajok, 1 kg cibule, 1 dcl oleja, 3 strúčiky cesnaku, 5-10 dkg soli, 20 dkg cukru, 1 dcl octu, 3 konzervy paradajkového pretlaku (malé), 7 dcl kyslých uhoriek, 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov, 1 konzerva zaváranej kukurice
Ako na to:
Papriku, paradajky a na malé kocky pokrájanú cibuľu poduste na oleji. Pridajte cesnak, soľ, cukor, ocot a paradajkový pretlak.
Znova poduste, potom ešte pridajte na jemno pokrájané kyslé uhorky, šampiňóny, kukuricu. Spolu poduste 20 min., potom dajte do pohárikov a sterilizujte asi 10 min.
Hotové pridávam k dusenému mäsku, na pizzu...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama