reklama

Tehotenstvo a priberanie :(

vietnamka , 10. 12. 2009 - 12:54

reklama

Ahojte,
pisem, lebo som mrzuta a bezradna. Len vcera mi zistili, ze som tehotna. Takze sa ukazalo, ze mi nebyva v kuse zle z chripky (alebo zo smrtelnej choroby, co bola tiez moznost), ale z tehotenstva.
Vo vseobecnosti mam problem s hmotnostou. BMI je sice v poriadku, ale je to tak na hranici (24,cosi).
Zistila som, ze mi je omnoho, ale OMNOHO menej zle, ked v kuse cosi jem. Ale nestacia male porcie. Ja si musim pomaly kazde dve hodiny dat chlieb s niecim. A o dve - tri hodiny mi skvrka v bruchu tak, ze to pocuju aj kolegovia :-(.
Zaroven pri kazdom jedle citim vycitky - vsade sa predsa pise, ze nemam jest za dvoch! Skusila som to. Malicke porcie, casto. Bolo mi cely bozi den tak zle, ze som myslela, ze odpadnem. Akonahle som si vecer dala normalne nejake jedlo, bolo mi neporovnatelne lepsie.
No a do toho prisiel moj manzel, a moja mama. Obom som sa im pozalovala, a dufala som, ze aspon jeden z nich mi povie: vies co, kasli na to.. ked sa babo narodi, zacnes sa viac hybat, a zas to zhodis. Teraz sa s tym vobec netrap.
Ale oni nie. Moj muz mi povedal, ze mam skusit jest menej. A moja mama mi obratom poslala dietny jedalnicek.
Ked bola moja svagrina tehotna, tak moja mama mala plne usta reci, ze 'len si daj, toto je jedine obdobie v zivote, ked mozes'. Mne to nepovedala ani raz.. ale zato sa ma dnes rano opytala, kolko vazim, a kolko som pribrala za posledny mesiac.
Keby som mala z toho jedla aspon pozitok! Ale je to fakt velmi prijemne, ked je cloveku zle, a musi do seba nieco dostat, aby mu bolo lepsie :-(.
Mala aj niektora z vas taketo starosti?


reklama


reklama

nielen žienka domáca, Št, 10. 12. 2009 - 13:52

Vietnamka (hug)
papaj toľko, koľko si telo pýta. (cake) Jasné, že najlepšie zdravo, aby malo bábo dobrý základ. Mamina a partner ti chceli len pomôcť ;-) Uvažuj - kamarátka by sa ti sťažovala, že má výčitky, keď sa naje, že bude tučná - papať musí, hlavne keď je tehotná - kvôli bábenku, aby sa vyvíjalo, ako je treba. Tak jej šupneš diétne recepty - aby pekne jedla, z čoho vyplýva, že nebude mať nevoľnosti a ani výčitky (sun)
Tehulky sú krásne a žiadnym kilom navyše im z krásy neubudne. Pokiaľ si naozaj nespokojná s váhou, po pôrode bude čas to riešiť. Teraz sa tým nezaťažuj! Jasnačka?!
Nebóóój, keď sa babulo naučí chodiť, kilá navyše vybeháš.

lussii, Št, 10. 12. 2009 - 13:53

tak podobne zle bolo aj mne zo zaciatku. no ja som to mala spojene aj so zvracanim. cokolvek som zjedla, vsetko slo onedlho von. a tiez som jedla skoro stale. niekedy som sa snazila tu nevolnost prelezat v posteli a celkom to pomahalo, ked som len tak lezala. a to teda bolo malokedy :) ale podla mna to su len tie zaciatky. casom to prejde a potom uz bude celkom fajn.. to su tie zaciatky. a z reci z tvojho okolia si nic nerob. podla mna chlapi nedokazu vobec pochopit, co sa s nami deje a maju len priblble reci. moj je taky isty :( kazda sme ina a inak to berieme. vobec si z toho nic nerob a snaz sa byt v pohode.. aj ked musis stale jest :) drzim palce

cibinkals, Št, 10. 12. 2009 - 13:57

...presne moj prípad! Ak som jedla, nebolo mi zle...musela som mať aj keksíky v kabelke, a ked to na mňa prišlo, umierala som, kým som sa niečoho nenajedla!
Prešlo to okolo 4-5 mesiaca....potom som už jedla, lebo mi chutilo:o)
Pribrala som 30kíl pri obidvoch, ale po pôrode išli velmi rýchlo dolu:o)
Nestresuj, hlavne jedz zdravo...nie vela sladkého, alebo mastného!
Držím palce(sun)

matafix75, Št, 10. 12. 2009 - 13:58

Tento žravý problém som mala pri 2tehotenstve aj ja.Riešila som to zeleninou,ovocím,jogurtíkmi.Vždy mimo raňajok,obeda a večere som si radšej dopriala niečo zdravé.Aj keď moje raňajky niekedy vyzerali ako pre 3.Váha je to posledné čo ťa musí trápiť,po porode bude na to čas.

magic, Št, 10. 12. 2009 - 14:02

ak si to tvojej telo ziada, tak jedz. ja som zacinala tehotenstva chuda ako trieska. ak som nejedla, tak ma obchadzali mdloby, zavraty, pocity, ze uz-uz zvracam, zaludok v krku (po ulici som vzdy ako somrak sondovala, kde je nejaky smetiak, nech tam strcim hlavu v pripade nevyhnutnej potreby).
je fakt, ze potom mi sice nejake to kilo ostalo, ale vzhladom na moj vychudnuty start to bolo len k dobru.
dvojnasobna skusenost mi povedala, ze co som za 9 mesiacov nabrala, to som 3 roky materskej zhadzovala. rychlejsie to ani neslo. ale bolo to bez cvicenia, diet a kojenia. s nimi by to mozno slo rychlejsie.
okrem toho dietatko sa sprava ako taky cudzopasnicek. v zaujme svojho prezitia si scucne aj tebe na skodu. tak ho krm. zrychluje sa ti metabolizmus, zvacsuje objem krvi, zvascuje spotreba zivin ... to nemozes v pohode uzivit takymi davkami, ako boli pred tehotenstvom. aspon tvoje telo to signalizuje.
ak ti je zle a jedlo to moze zastavit, tak jedz. ked prejdu tie mesiace nevolnosti, mozno ti aj chut do jedla rapidne klesne. aspon mne klesla. navyse ak zacinas ako chuducka, telo ma co dohanat, aby vytvorilo pre babatko prostredie s dostatkom vsetkeho. dovtedy mu predsa stacilo ovela menej.
a ak velmi chces, tak si porovnaj, ci si trebars za dva tyzdne obzerstva vela pribrala. ja som na konci sice mala o 24 kil viac, ale 10 zmizlo do troch dni spolu so zadrziavanou vodou, babatkom a ostatnymi vecami suvisiacimi z tehotenstvom. zvysok sa rozpustil pocas troch rokov a par mi ostalo na pamiatku, aby mi netrcali kosti, lebo sa mi roztiahla panva aj rebra.

novacka, Št, 10. 12. 2009 - 14:20

Ahoj Vietnamka, ja som teraz tehotna a doslova mam pocit ze mi z myslienok na jedlo preskakuje.Lebo -nemozeme jest niektore jedla aby to neublizilo babetku a mame sa s nazit jest vela vitaminov v prirodzenej forme- a to chce vela rozmyslania.A ked nie som hladna tak rozmyslam-ale nemala som dnes moc vitaminov, musim sa najest.No sibe mi z toho.A ked pokombinujem tie vitaminy, mam v bruchu vichricu.Ale hovorim si ze po porode sa zas vratim do normalu.Tiez ma tak trochu stve priberanie, ale zas nemienim ublizit babetku ked nebudem poriadne jest.N tak si vyber:-)

vietnamka, Št, 10. 12. 2009 - 14:32

ved hej, ja viem, ze babatko potrebuje.. len mam iste pochybnosti o tom, ci potrebuje az tolko ;-).
Viem, ze vam to asi pripada na hlavu padnute, ale stalo ma to vela sil udrzat si vahu na rozumnej hladine, a predstava, ze priberiem 30 kil ma teda nelaka :-(.
Pisu, ze treba chodit na prechadzky.. pche, keby to bolo take jedndouche! Ja nevladzem ani uvarit veceru, alebo pozehlit, nie to sa vybrat na prechadzku. Pred dvoma dnami som bola nakupovat, a musela som si asi po 10 minutach odpocinut na lavicke.. no choroba staroba ;-).

novacka, Št, 10. 12. 2009 - 14:36

Vietnamka-chodila som pravidlene plavat az kym ma neskosila riadna chripka.Doma som cvicila s "kazetou" a nudilo ma to. Ked sa idem bez planu prejst, pripadam si trapne.Jaaaaa taaaa chaaapeeem.Tiez mam paranoju zo vsetkeho.A doteraz(23tyzden) som pribrala asi 8kg(zas aby som neprehnala tak si myslim ze 8kg) a to mam este polovicu tehotenstva pred sebou.
No co nam ostava-cakat(rofl)

vietnamka, Št, 10. 12. 2009 - 14:40

Jaj no ale ako ma to potesilo :-D . Zda sa ze nie som sama na svete :-) .

Uz je mi lepsie (na dusi), ale na mamu a na manzela som stale troska zduta ;-)

vietnamka, Št, 10. 12. 2009 - 14:42

Dakujem dakujem dievcata, ste skvele! Ci sa mi ulavilo.. (clap)

katpit, Pi, 11. 12. 2009 - 13:00

ahoj Vietnamka, mna tiez stve ze ako to bude potom ked porodim a ze kolko kg mi ostane kedze teraz som v 32 tt a uz som pribrala 15 kg !!! takze to vidim tak ze 20 kg ma urcite neminie, no co uz :-(
pozeraj sa na to tak ze babatko si berie a ziada to co potrebuje a prve 3 mesiace su velmi dolezite pri babo takze kludne papaj co hces hlavne vela zeleniny a ovocia a ZIADNE !!!! diety lebo poskodis babatku !!!! a to predsa nechces, neboj upravi sa ti to a potom to zhodis hlavne je ze by si bola v pohode ty a tvoje babatko zdrave !!!! (heart)
nech si hovori kazdy co che......
papa (sun)

rosija, Pi, 11. 12. 2009 - 14:55

Mooja zlatá :), kašli na všetkých a rob len to, čo tebe pomáha. Ja som 12 dni po pôrode. Pribrala som omnoho viac ako 20 kg, neviem koľko presne, pretože v rámci zachovania si zdravého rozumu, som si sľúbila že to riešiť nebudem. Na poradňach som si vždy pripočítala dáke kilo až dve a bolo. Inak od začiatku tehotenstva mi bývalo strášne prestrašne zle a tiež pomáhalo len to, keď som jedla. Na váhu som sa postavila až po pôrode v nemocnici, bol to riadny šok aj tak, ale vykašlala som sa na to. Teraz mám už 8 kg odvtedy dole. A to dietu nedržím, iba kojim a staram sa o malého. (sun)

dankas, Po, 14. 12. 2009 - 10:20

Ahoj, tento prípad so mala aj já pred cca 1,5 mesiacom. SOm tehuľka ale bacuľka a tiež som mala stavy že musím každé 2 hod. niečo zjesť čo som predtým nepoznala. A hlavne mi išlo sladké, ale ono to prešlo v druhom mesiaci. No jesť som potrebovala á 2 hod. nadalej len to nebolo už sladké ale skôr kyslé a štiplavé. No na moje prekvapenie na poradni mi som sa zvážila a myslela som si že určite som pribrala 5 kg, no hej ale do mínusu takže som schudla. A teraz sme prešli do 4 mes. a moje stavy sa ukľudnili a teraz jem á 2-3 hod. ale v malom a striedam to s ovocím. Tak skús možno ti to pomôže. Dôležité je teraz sa sústrediť na babatko ono to potrebuje a určite po pôrode ak budeš dojčiť tak váha pôjde dole. Prípadne bude leto tak veľa chodiť s babom na prechádzky a ono to pôjde aj samo dole.

vietnamka, Po, 14. 12. 2009 - 11:07

Vsetkym vam dakujem. Nejako som sa s tym zmierila. Nuz, neovplyvnim to, zda sa. Dolezite je naozaj babatko, aby malo vsetko co potrebuje, a aby sa udrzalo tam, kde ma :).

annie, Po, 14. 12. 2009 - 13:57

Mala som to isté čo ty pri prvom tehotenstve... bola by som zožrala aj koňa. Kilá sa na mňa lepili závratnou rýchlosťou a skončila som pri 90 kilách a výzore a rozmeroch malého tanku. Takmer všetko mi zišlo dole bez diét a cvičenia. Nevedela som sa ani vystrieť od kŕčov v bruchu kým som niečo nezjedla. (giggle) (giggle) (giggle) Teraz som tehotná druhý krát, končím 3.mesiac a nepribrala som ani gram...vlastne aby som bola presná, schudla som kilo vzhľadom k pôvodnej váhe. Necítim vôbec hlad, nie je mi zle od žalúdka, nezvraciam, proste mám stále pocit, že som sýta. Nikdy by som nebola verila, že tehotenstvá môžu byť tak diametrálne odlišné. Nestresuj sa a jedz koľko si telo pýta, nepočúvaj blbé reči, riaď sa tým, čo ti hovorí tvoje telo. Držím palce. (sun) (sun) (sun)

vietnamka, Po, 14. 12. 2009 - 14:12

Oooooo, ale ako si ma potesila :). Ja mam v okoli same zeny, ktorym nebolo,resp. bolo uplne malicko zle v prvom tehotenstve, a hrozne zle v druhom. Uz som mala chmurne myslienky, ze ak toto je to 'dobre' tehotenstvo, co bude to zle ;).

Mandy3331, Po, 06. 09. 2010 - 20:23

Ahoj! Určite by si mala papať toľko, koľko potrebuješ!(cake) Ak sa o dieťatko bojíš, je samozrejmé, že bude jasné, že budeš papať aj keď už nebudeš vládať.(beer) (flower) Ale s tým, že je ti menej zle vtedy, keď stále papáš, tak to nechápem. Tak držím palce, ahoj. ;-)

mnnaaauuu, Po, 06. 09. 2010 - 21:40

:-) Nechápeš takej dôležitej úmere? Ešte nikdy ťa nestretli ranné nevoľnosti?(giggle) To je dôležité a veľmi pomocné zistenie, že ked sa začnem prepchávať a jesť takmer vkuse, je mi menej, alebo vôbec zle. Ked počujem zašvkrkať v žalúdku, už mi je straaaaašne zle

vietnamka, Ut, 07. 09. 2010 - 08:26

Dievcata, uz som po porode. Pribrala som neuveritelnych 25 kil!!!!!! A z toho 15 v poslednych dvoch mesiacoch tehotenstva, bolo to neuveritelne.
Po porode som stratila 10, a teraz mam stale 15 naviac :-(. Lenze, moje telo a medicina idu proti mne. Dostala som poporodnu depresiu a lekar mi nasadil antidepresiva. Maju tieto efekty:
- potlacaju depresiu
- PODPORUJU CHUT DO JEDLA
- utlmuju
Vedlajsi ucinok je, ze spomaluju metabolizmus, t.j., pribera sa po nich ako das.
Ja som upravila stravu a vela kocikujem, takze drzim vahu na rovnakej urovni, a tisko dufam, ze ked ich vysadim, zacnem aj chudnut :-(.

mnnaaauuu, Ut, 07. 09. 2010 - 12:14

Hej, teba som postrehla, že už máš bábätko, len som napísala tak všeobecne do diskusie - aj pre ostatné :-)
Neboj, antidepresíva o chvíľu nebude treba, len veľa prechádzky, kočíkovania, prospeje vám obom(sun)
Teraz držím palčekyyyyyy nech sa máš už iba lepšie a lepšie(heart)

sofhia, Ut, 07. 09. 2010 - 08:52

Vietnamka, vedela som, ze si uz po porode, neboj, pojde to pomalicky dole, ved tie antidepresiva nemusis brat do nekonecna, ci predsa? :-O
ja mam tiez pred sebou este 2,5 mesiaca a som stale hladna, tak uvidim...

mysli na to najdolezitejsie- ze mas zdrave babetko. ked zacne behat, sa po nom nabehas a kila pojdu dolu ani nebudes vediet ako.

dokedy mas brat tie lieky?

drzim palce, a netrap sa, aby nebolo smutne aj babetko.pekny den
S.

vietnamka, Ut, 07. 09. 2010 - 11:19

Ahoj, dakujem, ze si napisala, velmi ma tvoj prispevok potesil :-).
Nie, antidepresiva sa nemusia brat navzdy. Spravidla sa beru pol roka, ale mne velmi dobre urobilo uz to, ze mi zastavili mlieko. Takze teraz pomaly vysadzujem. Uz som na najnizsej davke, a o tyzden prestavam brat uplne.
Uvidim, ako moj metabolizmus naskoci po vysadeni liekov, citala som nejake diskusie na nete, ze to trva aj pol roka (liek sa vola Mirzaten). Ja dufam, ze to bude skor :-).
Trochu ma tie kila trapia, to ano, ale na druhej strane, radsej mam 15 kil naviac, ako depresie, ktore som mala :-).
Dorotka je cim dalej tym viac pohodova, uz sa nebudi stale s placom, a stava sa takym babatkom, ako si ja predstavujem - co si spokojne kopka a kuka ;-).
Aj tebe pekny den!

Kamilka.pu, Po, 13. 09. 2010 - 19:13

ahojte, mam tento istý problém, odkedy som tehotná som neustále hladná. Najhoršie je to doobeda, vtedy mám pocit, že by som jedla stále. Keď sa nenajem, tak mám krče v žalúdku a nutkanie na zvracanie. Najhoršie je, že ja sa asi neviem stravovať zdravo. Preto ak mi viete niektorá poradiť aspoň pár zdravých jedál, budem veľmi rada.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama