reklama

Vianočné medovníky - ich potieranie vajíčkom

Monika 11 , 21. 12. 2009 - 10:10

reklama

Ahojte kocky...
mam "vazny problem :-) " s vianocnymi medovnikmi... idem ich teraz robit prvykrat, takze som si ako vzdy nasla mnozstvo receptov, ktore som si porovnala, uvazila som ktory by mohol byt najlepsi a ten som si vybrala... ALE!!! Viete mi poradit ako je to s ich potretim? V jednom recepte sa pise ze: PRED pecenim potriet vodou a PO peceni rozslahanym vajickom, v druhom ze: potriet PRED pecenim vajickom a v tretom ze: potriet PO peceni hned horuce vajickom, ze aby nestvrdli!!! Tak a teraz BABO raď... mate s tym nejake skusenosti?
Ďakujem
Monika
---------------------------------------------------------------

Posielam recept na medovníky, ktoré som tak vychválila...

Medovníky

Ingrediencie

600g hladkej múky
280g masla
250g kryštálového cukru
3 celé vajcia
½ malej lyžičky škorice
1 ČL perníkového korenia
1 ČL sódy bicarbóny
3 PL kopcom tekutého medu

Postup
Roztopiť maslo s medom, pridať kryštálový cukor, nechať prevrieť a nechať vychladnúť. Potom to zmiešať s ostatnými surovinami. Dať do chladničky, najlepšie na 24 hod. ,ale netreba. Rozgúlať na 3-5 mm a dať upiecť, Keď sú na 99% upečené, vytiahnuť potrieť rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s 1 PL mlieka a dať ešte na 1 min zapiecť. Piecť 10 min na 190 stupnov.

M.

Pozrite si aj


reklama


reklama

ivet36, Po, 21. 12. 2009 - 10:20

...potri ich trochou oleja pred pecenim a mas to!ivet;-)

Monika 11, Po, 21. 12. 2009 - 10:23

ahoj ivet36... hmm tak to si mi fakt pomohla :-) ... to je uz stvrty postup, ktory som este nenasla... diky zaň... mam nad cim rozmyslat...

lydusha (bez overenia), Po, 21. 12. 2009 - 10:34

Monika vyskusaj na jednom plechu aj tak aj tak aj tak a ktore ti budu chutit najviac si poznac postup a mas to. Milion ludi, milion napadov, svoj sposob si musis najst ty sama, skusaj, skusaj skusaj....

fidorka, Po, 21. 12. 2009 - 10:34

Monika,ja medovníčky potriem vajíčkom pred pečením a keď sú hotové už nepotieram ničím,sú krásne lesklé.Tiež mám v recepte napísané,že vajíčkom potrieť po upečení,má sa to robiť ešte za horúca,ale ja sa bojím surových vajec,neverím tomu,tak to robím takto.(sun)

Aja1, Po, 21. 12. 2009 - 11:09

Absolvovala som niekoľko medovníkových kurzov.Ten posledný bol u p.Murárikovej(je svetová šampionka v pečení medovníkov).Tá nám vravela dať do rúry ničím nepotreté medovníky a tesne pred dopečením ich vybrať,potrieť rozšľahaným vajíčkom a dať na poslednú minútku do rúry zapiecť.Medovníčky tak budú krásne lesklé.
Ale keď ich potieš vajíčkom ešte pred pečením,tak ti popraskajú a nenapuchnú pri pečení rovnomerne.

Daniela., Po, 21. 12. 2009 - 19:53

Juj, ja som ani u majstrov pernikarov nebola, lez sama som tot predvcerom prisla na to, ze, ked potriem medovniky zltkom pred pecenim, nafuknu sa a zltok popraska (skratka nenarastie spolu s nimi). Preto ich potieram az ked su upecene, ale necham ich minutu dve este v rure. Teda davam piect nepotrete a potieram zaverom. Su nadherne, ako z rospravky o medovnikovom domceku. tento poznatok ma stal zopar plechov, kazdy iny. Ale uz viem.
Mam vsak iny problem, v com mat polevu, aby ozdobovanie bolo sumerne, aby tam nebol vzduch, netrhala sa linka a pod. Ja som to davala do obyc. mikrotenovych sackov, ale tie sa mi vzdy trhali, vysledny efekt nie je vonco. Obdivujem tie zenicky, alebo teda tie sikovne rucicky, ktore zdobia tak nadherne, ze mate chvilami pocit, ze sa divate na cipku, nie na kresbu polevou.Mne sa ziadne ornamenty nedarili. Dakujem.

milenas, Ut, 22. 12. 2009 - 02:24

Daniela hovoríš mi z duše(giggle) Ja keď sa pozerám na medovníčky naších šikuliek tak "mi rozum stojí" ako môže takéto niečo niekto spraviť :-O :-O :-O
Fakt je to neskutočná krása !!!
K tomu potieraniu. Ja zásadne hneď po upečení a krásne lesklé sú po celej ploche a nielen stredom medovníka, keď sa potierajú pred :-) Tiež je to už rokmi praxe - a nedávam ich ani zapekať, pretože oni na tých horúcich medovníkoch ešte dôjdu (sun)

Aja1, Ut, 22. 12. 2009 - 09:44

Medovníčky zdobím mikroténovým sáčkom,ale takým hrubším čo je určený na mrazenie potravín,ten sa netrhá.

alex3, Ne, 09. 12. 2012 - 18:31

ahoj, v domácich potrebách predávajú takú zdobičku, vyzerá to ako tuba od zubnej pasty, špička sa dá našrobovať, sú tam aj náhradné a na druhej strane to je otvorené, tadial dáš ozdobovaciu hmotu, a zafixuje sa to takým plastovým dielom. Nie je to úplne dokonalé, ale lepsie ako mikroténový sáčok, mne sa s tým robilo dobre. Ked mám použiť sáčok tak nie mikroténový, ale mala som také ako na mikulášske balíčky, tie boli dostatočne pevné - nie celofánové

ellys, Ut, 11. 12. 2012 - 23:34

Aj ja to robím tak ako Aja, sú krásne lesklé :-P

Monika 11, Po, 21. 12. 2009 - 11:17

Tak a mam to... Aja1 ... myslim, ze tak by to malo byt spravne... ja som uz bola rozhodnuta, ze ich budem potierat vajickom az po upeceni, len som sa takisto ako fidorka bala toho, ze to mam natriet vajickom a co.. budeme jest surove vajicko... tak to vyskusam takto este to na minutku supnut do rury... len ci vystihnem ten spravny cas :-) ... a lydusha ... ty si vtipalek... ano toto co si poradila som mala v umysle spravit, keby som neprisla na nic ine... diky vam vsetkym
Monika

lydusha (bez overenia), Po, 21. 12. 2009 - 11:42

Jaaaa som to myslela vaaaazneeee:-)
To su moje postupy ked si neviem rady :-) Ako ked som nevedela ktore pagace su najlepsie...posypane mkom? Sezamom? Syrom? Kminom? Na jednom plechu- vzorkovom- bolo vsetko. A ktore sa prve zoz...zjedli...tak tie som potom uz robila stale.

Monika 11, Po, 21. 12. 2009 - 11:56

oh pagace... a ake? daj receptik... potesime nasich papkacov... p.s. suhlasim, mas spravny grif... :-)

Anina, Ut, 22. 12. 2009 - 08:40

Ja natieram medovniky pred pecenim vajickom rozslahanym spolu s trochou mlieka a doma sa nikto nestazuje :-)uz sme zjedli dve davky, tu tretiu upeciem tajne v noci (giggle) Inak, ak medovniky stvrdnu, uskladnim ich do kosika spolu s krajcom chleba - medovniky zmaknu, chlieb stvrdne a putuje zajacom.;-)

Monika 11, So, 09. 01. 2010 - 22:41

nooo. vlastne som zabudla aj napisat, aka som straaaaaaaasne sikovna, ake boli medovničky užasne mäkučke a hlavne take aj vydržali a ako som na radu lydushy vyskušala všetky možne varianty, ale najviac sa mi osvedčil ten od Aji1 že: dať ich na plech vystlety papierom, šupnuť do rury, nepotierať a tesne pred dopečenim vytiahnuť, potrieť a ešte na minutky do rury zapiecť. a boli super pekne... no teda ak sa da hovoriť o nich takto... lebo... to zdobenie bolo katastrofalne, no nič... snad buduci rok vyjde ... kupime daku zdobičku :-)
pa

gabena, Št, 13. 12. 2012 - 16:04

ja mam podobny recept, tiez ich davam na papier a potriem vodou a po upeceni hned ako ich vyberiem ich potieram so zltkom mixnuty s trochou mlieka kvoli lesku...ja ich zdobim iba bielkovou polevou takze aby pekne vynikli...a ten kto zdobi cele ich nepotiera vobec vraj lepsie drzi poleva alebo coko

Monika 11, Ne, 16. 12. 2012 - 21:23

peknucke Gabena...

Majdalenka, Št, 05. 12. 2013 - 07:41

ahojte , suhlasim s Aja1 - presne ako píše , pred pečením nepotierať ničím ( popraskaju , nenadvihnu sa) a ihned po upecení potrieť veeeeeeeelmi dobre rozšlahaným , až skoro napeneným vajíckom . Na horucich medovníkoch vytvoria jemnučký lesklý film , takže žiadne obavy zo surových vajec
A este moj poznatok ( už 25 ročného pečenia) medovníčky piecť na vysokej teplote a pár minut . zostávaju krásne makké.

Klaudia17, Ut, 10. 12. 2013 - 12:39

Ja som akurát dopiekla a prvý plech bez vajca, vypadá že budú jedlé na vel.noc (giggle) A druhý a tretí plech už som ich potrela vajíčkom a mäkké paráda.Tie tvrdé som dala do uzatvoritelnej dozy a dala tam rozkrojené jablčko,či?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama