reklama

Šošovicová polievka so smotanou

Tinka04 , 26. 07. 2010 - 21:35

reklama

Ahojky baby(sun)
Máte niektorá z vás recept na šošovicu so smotanou? My doma robievame klasika zo zápražkou s paprikou, ale moj drahý takú neľúbi, len smotanovú bez klobásy, párkov, špekáčiek...proste len čistú,zo zemiakmi...jeho mama tam dáva smotanu na varenie alebo sladkú smotanu, nie kyslú...ale žeby som sa jej spýtala ako na to, to ma už nenapadlo(giggle) A ja mu chcem taaaaaaak veľmi urobiť radosť(blush) (ak ho teda neotrávim:-D )

Pozrite si aj


reklama


reklama

fidorka, Po, 26. 07. 2010 - 21:41

Ja dám variť šošovicu,bobkový list,osolím,po chvíli pridám zemiaky a keď je to mäkké,urobím zápražku.Len na oleji opražím múku,na svetlo,pridám jeden-dva pretlačené strúčky cesnaku,zalejem buď plnotučným mliekom,alebo sladkou smotanou a vlejem to do šošovice.Keď je to hotové dochutím máličko octom.

balalajka, Ut, 27. 07. 2010 - 06:08

Presne TAKUTO robím. Len tie cenačky nedám 1-2 ale pomaly 12 :-D.
A k tomu cesnakový posúch a môžu mi byť všetky šnicle sveta fuk. Mňam.

fidorka, Ut, 27. 07. 2010 - 13:49

my máme dnes cesnakové koláče ;-) :-P ,dondi!Si vítanááá!

chiara, Po, 26. 07. 2010 - 21:43

Ahoj ja takuu robievam...teda vsetky polievky na smotane okrem slepacej(giggle) ,Vsak sosovica vies ako sa varí,ked je skoro meka tak tam dam do nej 33% slahacku a potom trocha zaprasky,ja teda este do sosovice davam mrkvicku a zemiaky..+ bujonik a podravku mnamky

Tinka04, Po, 26. 07. 2010 - 21:47

A nemáte niečo také, že koľko čoho tam ide? Ja som ju ešte nikdy polievku nerobila;-( ak teda nepočítam práškovu...ja viem idem sa hanbiť do kúta:-(...u nás sa polievky moc nevaria lebo my sme skor taký maskový;-)

adus, Po, 26. 07. 2010 - 21:51

Ja robievam takto (a prednedávnom som recept sms-kovala aj dcére - podarila sa jej na 1x)
šošovicu (tak za 1 a pol šálky) si minimálne na pol dňa namočím, vodu potom zlejem, šošovicu ešte aj pod tečúcou vodou prepláchnem. Dám do hrnca, prilejem studenú vodu - toľko aby bola cca na 1 prst na šošovicu. Pridám strúčik cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 bobkový list, celé čierne korenie (nejakých 5 ks) a celé nové korenie (3 ks), mletú rascu (od oka)a varím pri odkrytom hrnci (môžu tak uniknúť látky, ktoré by inak unikali z konzumentov;-) (blush) ), keď začne vrieť, stíším plameň, ale nie úplne a kontrolujem:
- aby mi nevyvrela voda
- či už je šošovica mäkká.
Nesoliť - až keď je uvarená, inak zostane tvrdá!
Keď je uvarená, vyhodím cibuľu, cesnak, bobkový list a korenie a podľa toho, či chcem mať polievku na kyslo alebo prívarok eventuelne odlejem trochu vody (ak treba, niekedy sa jej dosť odparí a netreba odlievať). V smotane rozhabarkujem jednu malú lyžičku hladkej múky, šošovicu nechám opäť naplno zovrieť, vlejem do nej smotanu, prisolím, opäť počkám, kým zovrie, stíšim a nechám zo 5 minút povariť. Na záver dochutím citrónovou šťavou (môže byť aj ocot, ja mám citrón radšej). Smotanu dávam podľa nálady - buď jednu šľahačkovú a jednu kyslú alebo jednu šľahačkovú a jednu sladkú na varenie.
Najradšej ju mám tak, že po uvarení do nej pridám nadrobno nakrájané vajce, uvarené na tvrdo

aretta, Po, 26. 07. 2010 - 22:24

Takto ju robím aj ja. Iba tam dávam len jednu smotanu na varenie a mlieko. Zápražku som nerobila už zopár rokov (asi 10 (giggle)) Nám jedlo zo zásmažkou smrdí :-| Ale varené vajíčko v mliekovej polievke je jednoducho mňaaam. A najlepšie je v brokolicovej a hríbovej. Už viem čo zajtra uvarím (giggle)

eva m, Po, 26. 07. 2010 - 21:51

nuz ja uuuplne jednoducho:
dam varit sosovicu, po kratkom case pridam nakrajane zemiaky, sol, korenie, bobkovy list a ked su makke (sosovica aj zemky;-) ), vlejem zatrepku - v smotane na varenie dobre rozmiesam polohrubu muku (nie vela, aby nebola velmi husta). Povarim, dochutim - troska cukru a octu a je to.
Zaprazku skoro vobec nepouzivam, len ozaj vynimocne, napr. do paradajkovej. Inac len zatrepku.
Eva (sun)

26ela, Po, 26. 07. 2010 - 22:02

26ela(flower)
robím obdobne ako adus,len s tým rozdielom, že ja cesnak pučím už do uvarenej polievky a cibuľku podusím až podom dávam do polievky.Ešte pridávam aj zemiaky,keď je šošovica troška už mäkká.

Niekedy robím aj obmenu,že ju varím s mrkvou a so zemiakmi,ale vtedy už do nej nedávam celé korenie,ani smotany.Pridám osmaženú cibuľku a zátrebku,ktorú si spravím s vývaru.Kto chce,môže si pridať aj mleté č.korenie.Ja nerada korením.
A potom máme "veterné preteky":-D

adus, Po, 26. 07. 2010 - 22:25

Ja zemiaky nedávam preto, že často sa až na poslednú chvíľu rozhodnem, či z nej bude polievka, alebo prívarok - a prívarok by mi so zemiakmi nezjedli.

akalenkak67, Po, 26. 07. 2010 - 22:46

Ked prileješ smotanu,alebo mlieko,dlho nenechávaj vrieť,alebo aspon hrniec nezakrývaj.Ja som na to dcéry neupozornila a polievka sa im zosekala,ako zvaroh.

eva m, Po, 26. 07. 2010 - 22:47

niet nad osobnu skusenost(giggle) (giggle)
Eva (sun)

Heja, Ut, 27. 07. 2010 - 08:15

akalenka teraz už viem ,že sa tomu dá pomôcť.Keď som bola mladá aj mne sa polievka zrazila ,tak šup s ňou do WC a variť druhú ale jedna kuchárka mi poradila.Zleješ cez sito a dáš do mixéra s nožmi a premixuješ dáš na sporák a pridáš uvarenú šošovicu.nikto nezbadá,že bola zrazená,
To iba tak malá rada inak varím ako fidorka

akalenkak67, Ut, 27. 07. 2010 - 13:44

Ved aj ja jedlo čo sa dá,to zachránim.Lenže to boli deti doma samé.Po našom návrate nám malý Kamil oznámil,že sestry uvarili pomyje a on to dokonca musel všetko zjesť.

Tinka04, Ut, 27. 07. 2010 - 09:38

No uvidíme čo z toho vznikne(giggle) Zajtra sa budem naplno realizovať hádam nevykynožím polku rodiny:-D

jana140280, Ut, 27. 07. 2010 - 10:30

Ja robím takto...prepláchnem si šošovicu vodou (asi 1-1/2 šálky šošovice) ako keď umývaš ryžu, potom dám šošovicu do hrnca, zalejem ju vodou, aby bola celá šošovica pod vodou+čo sa vyparuje, osolím, dám bobkový list a nechám variť do mäkka prikryté pokrievkou, t. j. že keď si zoberieš šošovicu na varešku a zatlačíš ju prstom, tak sa musí rozpučiť, sem-tam samozrejme šošovicu pomiešam...Keď je šošovička mäkká, tak tam prilejem liter mlieka, keď máš v hrnci ešte miesto môžeš dať mliečka ešte viac, nechám zovrieť bez pokrievky už a nakoniec polievočku zahustím zátrepkou, t. j. 1 šľahačková smotana + 3 lyžice hladkej múky, nechám chvíľočku povariť a vypnem...keď je polievka studená ochutím octom, dovtedy si každý octom dochutí do taniera...(niekedy dám do polievky vyvariť aj klobásu hneď so šošovicou a potom ju uvarenú pokrájam na kolieska a naspäť šupnem do hrnca, niekedy tam dávam aj zemiačiky, ktoré ale varím zvlášť a až potom ich šupnem do polievky, aby sa mi nerozvarili, lebo šošovica sa varí o dosť dlhšie než zemiaky a nikdy to neviem odhadnúť a pyré z nich nechcem mať...K takejto polievočke zvyknem robiť langoše na ktorý mám úžasný recept keby ste chceli alebo kysnutý koláč, kde sa na cesto dáva kyselá smotana a kôpor...mňamky mňam...Ja som túto polievku varila teraz v nedeľu a k Nej hydinové rizoto s miešaným šalátikom a hrnčekový koláč so slivkami mirabelkami...Zajtra budú bryndzové halušky a zeleninková polievka so strúhancami...PEKNÝ DEŇ a veľa zdaru pri varení prajem...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama