reklama

Pomoc-kysnú mi uhorky

martina-erika , 08. 08. 2010 - 19:36

reklama

Gazdinky,prosím,poraďte.Zistila som,že mi kysnú uhorky.Fľaše umyté,uhorky tiež,nálev klasický sladkokyslý.Myslela som,že na vine budú vrchnáky-mám so závitom.Už som z toho nešťastná.Roboty veľa,bruško už aj ťažké,dve detičky k tomu...Svokra ma upodozrieva,že som ich zle umyla-zaváram už 10 rokov...A nedávam ani kyselinu sorbovú,vraj to treba.Už som si kúpila nové vrchnáčiky,uvidím,čo to spraví.A keďže my vykysnuté moc nemusíme,tak som ich vysypala,umyla fľaše aj uhorky znova,zaliala novým nálevom a dala znova sterilizovať.Neskúšali Ste to niekto?Čo mi poradíte?Už na to nemám chuť,len ich potvory presviedčam,že keď budú kysnúť,pôjdu kačiciam:-O

Pozrite si aj


reklama


reklama

jamajka (bez overenia), Ne, 08. 08. 2010 - 19:43

a DEKO (zavárací prostriedok z potr. obchodu) si dala ?Mne nikdy nekysnú, chceš recept ?

Maja(flower)

martina-erika, Ne, 08. 08. 2010 - 20:04

Jasné,recept môže byť.Robím nálev-voda,ocot,Zelko,cukor,presný pomer teraz neviem.Ani mne nekysli,len teraz,keď sa mi nechce zavárať,a ani nič iné,(blush) tak si zmysleli...

jamajka (bez overenia), Ne, 08. 08. 2010 - 20:28

tak rcpt potom ti netreba , lebo Zelko = Deko a soľ si asi zabudla len tu ;-)

Maja(flower)

babka Betka, Ne, 08. 08. 2010 - 20:08

Mne jeden rok pokyslo hádam 50 fliaš.Manžel nechcel to nijak riešiť, mal pravdu.Ani neboli zmútené,nič,trošku kyslejšie ako normál.Žiadna hrôza. Použila som na šalát, na uhorkovú omáčku.Nič som nevyhodila....kačky nemám(sun) (sun) (sun) (sun) A len tak na okraj,minulý rok, som zavarila do 150 fliaš uhoriek.A všetky som vyprala v automatickej práčke na 40 tke. A neskazila sa ani jedinká...tak nestresuj,bruško si hladkaj...

lydusha (bez overenia), Ne, 08. 08. 2010 - 20:11

V pracke???

KIMKA, Ne, 08. 08. 2010 - 20:21

Fakt, úplne vážne v práčke?(giggle)

babka Betka, Ne, 08. 08. 2010 - 20:17

No, normálne.A bolo to super,pekne sa premyli ,samo že bez žmýkania(giggle) (giggle) (giggle)

jamajka (bez overenia), Ne, 08. 08. 2010 - 20:25

hi-hi, aj ja som čumčárovala, ale BB ich asi iba umývala, a ja , že aj s pohármi (giggle) :-D

Maja(flower)

noemi, Ne, 08. 08. 2010 - 20:47

Tak tento experiment mám za sebou,akurát že ja pred praním uhoriek vždy vyvarím práčku octom(giggle)

martina-erika, Ne, 08. 08. 2010 - 20:37

No s tou práčkou,to by svokra pozerala:-OA aj ja (giggle) Nie je to zlý nápad,kopec času ušetrený.Ja som už povedala,že nezaváram,ale čo s nimi,keď je ich dosť?Je mi to ľúto nechať v záhrade.A svokra-a to vám bude dosť na celú zimu?Ona si totiž vypočítala,že ona a svokor potrebujú mať zavarených asi 120 fliaš:-O :-O :-O A keďže my sme štyria,čoskoro piati,tak mám zavariť primerané množstvo...No,radosť veľká.Pripadá mi to megalomanské,ale jej to nevysvetlím.A kde je ešte lečo,čalamáda,pretlak,kečup,ovocie....

jamajka (bez overenia), Ne, 08. 08. 2010 - 20:47

kedysi za totáča som zavárala aj ja v pračke, ale to bola Romo combi ...a bez prania, iba som naukladala poháre, zapla ohrev a tak sterilizovala.

Maja(flower)

babka Betka, Ne, 08. 08. 2010 - 22:23

Ja by som jej vysvetlila...Moje deti nezavárajú a žijú .Kúpia si uhorky v obchodoch a majú to aj lacnejšie... a ak prídu si popýtať fľašu uhoriek,bez slova im dám,nie jednu...B-] B-] B-]

jamajka (bez overenia), Po, 09. 08. 2010 - 08:37

...a aj od toho sme tu -maminky, babinky(heart)

Maja(flower)

adus, Po, 09. 08. 2010 - 08:57

Inak, to čo napísala babka Betka je svätá pravda - dnes sa dá fľaša zaváraných uhoriek kúpiť za takú sumu, že sa mi neoplatí ani začať rozmýšľať nad zaváraním!
Uhorky mi robili presne to čo autorke tohto článku - ale len odkedy sme sa nasťahovali do domu - úrvé tri roky čo som bola vydatá a bývala u svokrovcov - NIČ! V tomto dome - ešte aj keď som poprosila moju mamu, aby mi ich ONA urobila U NEJ a potom som ich hotové doniesla domov - začali kvasiť! No môžem sa ja na to ....

fidorka, Po, 09. 08. 2010 - 11:37

jamajka,tak nad tým pohárom som sa aj ja zalizovala,mala som v pláne,že keď príde sezóna,tak to urobím...ale raz taká "náhoda"...stojím v rade v zelovoci a z výkladu sa na mňa pozerá presne takáto nakladaná zalenina!Litrové poháre po 80 centov!No nekúp to,bez roboty a je to fantastické.(y) (clap)

Zoe3, Po, 13. 08. 2018 - 17:52

Babule poraďte mi prosím vás, mne už druhý rok po sebe skysli všetky uhorky. A tom som ich nezavarila málo a teraz ich môžem všetky vyhodiť tak isto ako tie minuloročné. Už som z toho zúfalá. Toľko peňazí do toho dávame keď ich nakupujeme lebo nemáme nikoho takého kto by nám len tak podaroval na zaváranie a potom idú peniaze do koša. Uhorky sú v pohode lebo moja mama ich zavárala tiež tie isté a ona ich má v pohode tak ja už neviem 

hrkálka, Po, 13. 08. 2018 - 19:32

mne sa to stalo dva roky po sebe. Viečko držalo a vo vnútri obsah skysnutý. Neskysli mi všetky fľaše, ale škoda bola veľká. Od toho času radšej nezaváram. Do dnes som nezistila, čo bolo zlé.

axina, Ut, 14. 08. 2018 - 15:32

 ja na to tiez uz nemam nervy... kym som bola doma a zavarala s mamou tak nam skysol maximalne jeden pohar aj to asi raz... a teraz ked si uz zavaram sama tak je stale nejaky problem, uz som z toho na nervy... minuly rok som prisla o 3/4 poharov a tento rok som si povedala, ze to uz ani nebudem skusat... zoberiem potom par poharov od mamy a mam svaty pokoj...

dasa_, Št, 16. 08. 2018 - 13:20

len pre istotu, ako umávaš fľaše a viečka pred zaváraním? Nemôže byť problém niekde tu?

Kamila, Št, 16. 08. 2018 - 15:03

Však toto, u mňa najťažšia a najzdlhavešia robota umývanie skiel a viečok v čo najhorúcejšej vode, samotne plnenie fliaš už ide rýchlo, tam zapájam ostatných ... teraz som fľaše daal do umývačky, ale potom som ich ešte pre istotu prepláchla horúcou vodou.

dasa_, Št, 16. 08. 2018 - 15:33

ja všetky viečka bez pardonu preváram. A potom dosucha vyutieram

Kamila, Št, 16. 08. 2018 - 15:36

ja zvyknem preliat vriacou vodou, ale asi nie vzdy, utieraniu velmi neverim ...

Kamila, Ut, 14. 08. 2018 - 21:56

Takže mám dôvod, prečo nezavárať tento rok uhorky? Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Neviem, či MM presvedčím, lebo mne sa ešte nestalo, žeby mi uhorky skysli. Hambím sa Netuším prečo, dávam do nálevu viac cukru, ako je v návode nakladačov a k uhorkám dávam, trochu mrkvy, cibule a kôpru.

Kamila, Št, 16. 08. 2018 - 12:57

Dievčatá, zmotivovali ste ma, nakoniec som nakladačky zohnala (bol to celkom zážitok) a včera spravila akciu Z a celou family, čo bola doma. Zavarili sme zo 12kg uhoriek. Pevne verim, ze budu tak vydarene, ako tradične, keď sa už k tomu konečne dokopem. Chichocem sa

Zoe3, Št, 16. 08. 2018 - 14:53

Šťastná to žena! Veľký úsmev Dúfam, že teda všetky vydržia kým ich nepojete. To si tiež pamätám, že keď sa u nás zaváralo tak sa musela celá rodina zapojiť, nikto sa nemohol iba pozerať Váľam sa od smiechu po podlahe Keby sa to mne tak podarilo niekedy, tiež som už potom skúšala aj iné recepty ako som mala ale proste ja na to nejako nemám šťastie. Myslíte, že by to mohlo byť napríklad aj tým aká je odroda uhoriek alebo tak? Alebo nejakými inými prísadami? 

Kamila, Št, 16. 08. 2018 - 15:23

Neviem ci to moze byt uhorkami, ako som pisala vysie, velmi sa hram s umyvaniem, skiel a vicok. Musi byt uplne nova spongia na riad, vsetko dokladne umyjem saponatom so spongiou a potom oplachujem co najhorucejsou vodou, otacam odtiest na cistu utierku. nalev robim podla navodu na tych nakladacoch, vyberam bez konzervacnych latok, akurat na kazdu davku k jednemu sacku pridam 2,5 decovu salku cukru, necham prevriest so zvyskom. Do flisa davam na dno nakrájanú cibulu, mrkvu a kopor, tak po trochu. Ja sa hrám s umývaním uhoriek a deti tlacia do fiasa, manzel zatvára. Sterilizujem cca 20 minut, bez teplomera, odkedy zacne voda bublat, znizim teplotu. Potom ukladam na utierku tesne k sebe, prikryjem a nechám pomalys chladnúť. Určite nie som expert na uhorku, marhuľový kompot sa mi zvykol pokazit, lebo vždy šetrím cukrom a chémiou, ta už nerobím, ale uhorky sa mi ešte nepokazili a verim, ze aj teraz budu ok.

dasa_, Št, 16. 08. 2018 - 15:37

Odborná otázka, dal mi syn pri zatváraní fliaš.

Prečo horúce poháre dávam pod deku? Čomu to pomáha? Nevedela som odpovedať

Kamila, Št, 16. 08. 2018 - 15:39

Netusim, aby chladli pomalsie, ale preco by tomu tak malo byt neviem Úsmev

dasa_, Št, 16. 08. 2018 - 15:42

Neuveríš, ale s touto odpovdopu som doma nepochodila :D

Kamila, Št, 16. 08. 2018 - 15:54

verím, že si nepochodila Chichocem sa

balalajka, Pi, 17. 08. 2018 - 06:47

A predtým ich sterilizuješ?

Naši ak krátko sterilizovali, tak dávali pod deku. Predpokladala som, aby pomaly chladli a uhorky v nich ešte "došli" do takého krehkejšieho stavu. Lebo ak sterilizuješ dlho, tak sú blé ... jak vechte.

Mamina ešte zavára v rúre. Tam to nechá bez otvorenia znižovať teplotu.

Ak by sa jednalo o chytenie viečka, tak to vidím skôr na teplotný šok ... takže tam o tú deku nejde.

Navrhujem odpoveď: " Pod deku sa oľúbia a bude ich viac." Chichocem sa ... pevne verím, že junior ocení túto odpoveď. Váľam sa od smiechu po podlahe

púpavienka, Pi, 17. 08. 2018 - 07:54

Vraj to pomalé chladnutie vyženie všetko s pod viečka čo tam nemá byť a vlastne tie uvoľnené viečka v horúcej vode čo boli nakoniec stiahne aby priľnuli čo sa neudeje pri rýchlom chladnutí. To že sú viečka uvoľnené ked ich vyberieme z hrnca je zjavné a vtedy by sme mali každé viečko skontrolovať - zistime že ich je viacej čo bolo treba dotiahnuť.

púpavienka, Pi, 17. 08. 2018 - 07:58

Ja nezavaram uhorky lebo ich nemôžem jesť ale tento rok mi to robia jahody, boli kupované a začínam tomu veriť že je to aj tou chémiou čo je v nich, každý týždeň pribudne další pohár čo začne kvasiť, víčka som použila nové a boli prevarené. Takže asi deťom z nich nič neostane lebo ich nakoniec všetky vyhodím.

balalajka, Pi, 17. 08. 2018 - 12:25

Kupované nektarinky a broskyne mi robili to isté. Hlasujem za postriekanú chémiu. Úsmev

Zoe3, Pi, 17. 08. 2018 - 12:51

Takžeeee z toho mi vyplýva čo? Že keď kúpim uhorky ja neviem na trhu tak z toho sa mi kazia? Mala by som si zohnať nejaké domáce na budúci rok alebo ako? Lebo u nás uhorky celkom idú, teda môj manžel dokáže k nedeľnému obedu zjesť aj celý pohár sám Chichocem sa Takže by som to chcela nejako vyriešiť, prísť na to, prečo sa mi vôbec nedaria zavariť. Niekde som počula, že sa dá zavárať aj tak, že sa to nevarí ale dajú sa pohára na pekáč a do trúby. To ste skúšali? 

Kamila, Pi, 17. 08. 2018 - 13:05

Ja neviem, stále kupujem uhorky na trhu či malododavatelia či veľko ..., ešte sami nepokazili. Broskyne, marhule sú podľa mňa o dosť háklivejšie ako uhorky, lebo tie keď maju ako konzervant použité kopec soli, octu, aj cukru, tak je väčšia pravdepodobnosť, že vydržia okrem iného ..., samotné vydržia dosť dlho relatívne čerstvé? Do marhúľ, broskýň, stačí, že dám menej cukru, nedám kyselinu askorbovú, pokazia sa skôr ..., ale čučoriedky sa mi nekazia. Úsmev Takže to závisi od ovocia, druhu, zberu, či sa zbieralo za sucha, mokra, či nechytili nejakú plieseň už skôr a možno aj od postrekov. Ale keď si vezmeš také broskyne, často začnú plesnieť už na druhý deň čo ich máš doma z obchodu. Jahody, tiež dlho nevydržia čerstvé.

balalajka, Pi, 17. 08. 2018 - 13:15

Ja do zaváraného ovocia nedávam nič okrem cukrového nálevu. Takže je možné, že aj preto sa pokazili. Proste z domu som tak zvyknutá, že sa to nepokazilo, keď sme dávali domáce ovocie. Ovocie bolo kupované také to v košíčku z plastu, predpokladám, že bolo niečím šmrncnuté, aby vydržalo.

Moja mama zavára uhorky v rúre na pekáči. Ale predtým uhorky riadne vydrhne malou kefkou na ruky. A umyje v dvoch vodách. Odstraňujú sa nielej tie pichľavé chĺpky, ale hlavne zvyšky stopky a kvetu. Aj ja tak robím, napriek tomu, že zaváram vyváraním pohárov. Moja svokra uhorky len viackrát umyje.

Neznášam zaváranie uhoriek. Prebrala som tie najpracnejšie návyky. Aj drhnem uhorky jak blbá kefečkou alebo aspoň tou drnou stranou hubky na riad (na jedno zaváranie miniem dve aj tri hubky - fungl nové jasnačka), aj potom stojím pri tom sporáku a vyváram poháre.

dasa_, Pi, 17. 08. 2018 - 14:02

ty robíš cukrový nálev? lebo ja len lyžicou nasypem cukor, tuším idem podľa rovnakého receptu furt, dve lyžice na pohár od horčice. Zalejem vodou z vodovodu. Vrch pohára aj viečko suché. A šup s tým do hrnca. Ak si dobre spomínam, tak sa mi raz pokazili broskyne. Ale to mám pocit, že som experimentovala s cukrom a davala menej.

balalajka, Pi, 17. 08. 2018 - 14:12

Vysvetlím. Moja mama ma naučila zavárať presne ako píšeš. Potom to šupne do rúry a celý cirkus Humberto hotovo. Moja svokra varí sirup, poháre vyvára v mega veľkom hrnci. Proste robota na dllllho. No a keď som sa vydala, tak sme sa nasťahovali do bytu a povedzme si, tej roboty v byte pre chlapa veľa neni, tak mi "pomáhal" pri zaváraní. Po prvej a asi jedinej hádke som sa na to vykašľala. Vodu s cukrom som dala variť, ovocie som uložila, zaliala sirupom a nechala na mladého pána, nech si zaviečkuje a vyvarí. Ja som sa zalejúc ovocie sirupom z kuchyne vytratila. Ovca celá, vlk sýty. A odvtedy MUSÍ asistovať pri zaváraní Úsmev.

Do života?

Funguje mi to tak aj tak - aj s nasypaným cukrom, aj so sirupom. Aj s pohármi v rúre, aj s vyváraním v hrnci. Chichocem sa

dasa_, Pi, 17. 08. 2018 - 14:22

Veľký úsmevVeľký úsmev múdra žena ÁnoÁno

Kamila, Pi, 17. 08. 2018 - 14:53

U nás sa vždy zalievalo prevarenou vodou, do ktorej som v závere pridala cukor a nechala prevrieť, čiže ten cukrový sirup. Vraj optimálne 300 g na liter? Len ja nikdy toľko nedám, tak to tak občas dopadne.;)

púpavienka, So, 18. 08. 2018 - 07:41

A ja aj bez prinúteia niekoho závaram celý život tak že aj varím sirup dávam 3 apo l vody na kilo cekru alebo len zasypem cukrom a bez vody sterilizujem, alebo dám cukor a zalejem vodou. Nikdy som nepoužila kyselinu benzoovu, jediný raz do sirupu z malín ale prišla som na to že ona to chráni iba kým neotvoriš fľašu a to začne aj v tom prípade kvasiť.

Teraz idem prvýkrát zavarať slivky bez cukru, bez vody, bez všetkého vraj sú super. Budem iba sterilizovať.

V poslednom čase mi vadí to že sa cukor v pohárikoch nerozpustí takže som varila sirup.

dasa_, So, 18. 08. 2018 - 07:50

ten nerozpustený cukor hovorila aj svokra, preto varila sirup. Lenže ja som za tie roky neviedla ani raz, ked sa kompot otvaral, žeby tam bol ten cukor nerozpustený. Mne na siru vadí to, že by som musela dopredu odhadovať, koľko sirupu mám uvariť. A potom by mi isto nejaká ostal. ALebo naopak chýbal. Preto takto. Ale každý má svoje skúsenosti.

Ozaj, ja som raz zavárala aj so soľou. Ale teda, nechutilo to ani mne. Pokazit sa nepokazilo, ale asi treba hladať oveľa sladšie ovocie, ja som mala marhule a to nestačilo. Na pohar išla štipka soli. Ovocie vydržalo.

púpavienka, So, 18. 08. 2018 - 08:56

Hm, aj ja som skúšala zo soľou a nechutil nikomu, vieš ono je to tak že ak od malička ješ taký kompot tak ti ta chuť pripada úžasná.

S tým nerozpusteným cukrom sa mi to robí cca 5 rokov predtým som to nikdy nezbadala, myslela som že je to aj o tom aký je cukor a teraz sa mi trstinový ale že vôbec nerozpustil ale nechala som tak, premiešam ked otvorím. S tým sirupom? no ak mi ostane tak urobím čaj a prilejem ten sirup na osladenie ak je málo už neriešim zalejem vodou a cukrom ak ide o pohár či dva, alebo ak mi ostal sirup išla som natrhať mätu či niečo také zaliala tým sirupom rozkrajala citron a dala vychladiť a bol z toho úžasný nápoj

axina, Po, 20. 08. 2018 - 18:19

tak ja zase nemam problem s ovocim...teda aspon nie pravidelne...jeden rok sa mi stalo, ze mi skyslo par poharov marhul ale to bolo este v pohode dalo sa to zniest...stvalo ma to menej aj preto, ze tie marhule som mala zadarmo od znamej ale ked musim uhorky kupovat a potom mi to skysne, to ma boli viac...Smútok

Zoe3, Št, 23. 08. 2018 - 09:16

Ach no premýšľam, že či teda na rýchlo ešte kupovať tie uhorky a zavárať alebo už tento rok na to kašľať a skúsiť to zase nabudúce. Ešte som chcela, že normálne umývam všetky poháre, viečka zvyknem kupovať tie na jedno použitie ale tiež ich poriadne poumývam, vyutieram čistou utierkou, vymením aj tri alebo štyri aby som si bola istá, že sú čisté ale nenapadlo mi ich vyvárať alebo ešte polievať prevarenou vodu Mlčím To by som možno ešte skúsila len už som sa aj celkom tešila, že sa toho tento rok zbavím Váľam sa od smiechu po podlahe

Enaja, Pi, 24. 08. 2018 - 13:14

neviem ci este teraz stihas niekde nakupit takto uhorky. u nas na trhu uz nemaju vobec, este minuly tyzden som zahliadla, ze par predajcov este malo ale teraz vobec. neviem, zalezi asi od toho kde si. osobne si ale myslim, ze uz by si to asi mala nechat radsej na buduci rok Úsmev

Klaudia17, Ne, 26. 08. 2018 - 18:27

Dievčatá tie v najlepších rokoch pamätáte sa  ?rodičia aj starí rodičia zavárali uhorky dali na to celofán gumičku a bolo a nič nekyslo,jaj tá chémia.

Zoe3, Po, 27. 08. 2018 - 14:12

Enaja ani nesranduj prosím ťa. No nič, pôjdem to rýchlo pozrieť dnes alebo zajtra na trh aký máme my u nás stav. Dúfam, že ešte aspoň nejaké zvyšky na pár pohárikov zoženiem, aspoň aby som vyskúšala či mi skysnú aj keď si poriadne tie viečka vyvarím Mlčím

Evka1223, Po, 27. 08. 2018 - 21:01

Jednorázové viečka nie sú veľmi kvalitné - nechytajú dobre a možno práve preto ti uhorky skysli. Netvrdím, že to tak je....ale môže to byť príčina. Veľa známym sa tento rok "zadarilo", že napríklad celá várka čalamády nechytili viečka na pohároch - zistila to, tak sa dalo ešte všetko zachrániť. Ja mám skúsenosť s novými, pekne vycifrovanými (ovocie, zeleninka), že stačí málo, skriví sa a už nechytí dobre .... potom zbytočne vyhodené peniaze a námaha!    

Zoe3, St, 29. 08. 2018 - 23:06

Ja som už nad tým tiež rozmýšľala či to nie je práve nimi ale mám strašne málo pohárov doma, ktoré majú tie viečka čo sa dajú opakovane použiť a na tie poháre kde dávam tie jednorázové neviem zohnať iné. Tie by som potom tiež musela všetky vyhodiť Smútok A zase čo mám známe tak tie ich tiež normálne používajú a im nekysnú tak ako mne 

hrkálka, Št, 30. 08. 2018 - 11:12

Teda viečkami to určite nie je. Mne viečko drží a uhorky sú aj tak prekysnuté. Pri otváraní sa správa uplne ako pri fľašiach, ktoré sú v poriadku. Ja som už dakde písala, že to bude asi tým dekom, cukrom. Začala som dávať sacharín? a tie zaváraniny sú už v poriadku. Ach jo, ja som mala toľko škody, že aj po rokoch mi je smutno.

Zoe3, Št, 30. 08. 2018 - 13:38

Už sa fakt aj slamky chytám, rozmýšľam, všetko zvažujem, že čo by to teda mohlo byť. Lebo fakt to nechcem zase tento rok skúšať keď ich mám potom všetky vyhodiť. A kde kupuješ ten sacharín? Koľko ho tam pridávaš? Na aké množstvo? Úsmev

hrkálka, Št, 30. 08. 2018 - 14:20

Sacharín bežne v potravinách, reťazcoch. Na jedno deko, 1,75l vody, 500ml ocot dávam 22 tbl.

Zoe3, Pi, 31. 08. 2018 - 08:44

Vážne? Som si to tam nikdy nevšimla. Kde to tam mám hľadať, pri veciach na zaváranie alebo pri čom?  Ale v každom prípade ďakujem za radu, ak to už tento rok nevyužijem ja tak aspoň posuniem ako radu niekomu ďalšiemu a zapíšem si to na budúci rok Veľký úsmev

Kamila, Pi, 31. 08. 2018 - 09:43

Len sacharín je predpokladám umelé sladilo a nemyslím si, že je to nejaká veľká výhra. Dávam cukor do nakladaných uhoriek dlhé roky, ani jedna fľaša mi neskysla. Pri kompotoch sa mi to stalo, ale tak toho cukru dávam málo. Hambím sa Lebo cukru by som sa radšej vyhla, v uhorkach ho vykompenzuje ocot ... Ale neviem ci sachahrin nie je ešte väčšie zlo ako cukor?

hrkálka, Pi, 31. 08. 2018 - 10:18

"""Dávam cukor do nakladaných uhoriek dlhé roky, ani jedna fľaša mi neskysla."""" Musím ti napísať, že ja mám už pred 70-tkou a tiež mi začali uhorky kysnúť asi 4-5 rokov dozadu. Zaváram od 17-tich rokov popri mame a od 22-rokov ako samostatná gazdiná. Hádam tiež dosť rokov na skúsenosť??? Tu sa bude každý vyvyšovať kolko rokov zavára, ale odpoveď prečo tie uhorky podaktorým kysnú neprichádza. A preto my dotknuté kysnutím skúšame. Slnko

Kamila, Pi, 31. 08. 2018 - 10:42

Rozumiem, tomu, ze skusas a tebe to funguje takto. Tazko sa hlada vinnik, lebo stale to bude o nejakej vzajomnej suhre okolnosti, len som upozornila na to, ze sacharin, ako umele sladidlo ma aj svoje temejsie stranky. A mne v nakladanych uhorkach cukor problem nerobi, to je moja skusenost, nic viac nic menej. 

Zoe3, Pi, 31. 08. 2018 - 16:59

Ja tomu rozumiem, môže to mať aj nejaké svoje odvrátené stránky ale ak by to znamenalo, že by som mohla normálne zavariť koľko pohárov potrebujem a všetky by mi zostali na jedenie cez zimu tak by som bola hrozne šťastná. Či už je to nejaký cukor navyše alebo nie. Horšie ako čokoláda to nebude Chichocem sa

púpavienka, Pi, 31. 08. 2018 - 20:24

Myslím že pre pár rokmi sa to začalo diať skoro všetkým s tými uhorkami. Mne ani nekysli ale ked si otvorila po tých chrumkavých uhorkach nebolo ani slychu. Boli kyslé a mľandravé a pritom pohár hned otvorený na druhý deň po zavaraní bol chutný. No začalo sa to diať aj mojim starším sestrám ale aj mojej dcére. Pochopili sme že ocot je iný cukor inak sladí, soľ inak soli a tak sme uhorky na určitý čas prestali zavárať, ja som prešla na super šalar ktorý mi toto nerobil. Teraz si myslím že je to zo všetkého trochu, plno baktérií či roztočov a čo ja viem čoho ešte a množstvo umelín vo všetkom aj v uhorkach aj v cukre či aj vo vode. Zaujímavé je že mojej kamoške nikdy také veci nerobili kvašaky, ale u nás okrem mňa nikto kvašaky nemal rád. Teraz už obidve dcéry hovoria že znovu zavárajú a je to už lepšie. To umelé sladidlo som použila jediný raz aj ja, lenže ja som z toho mala žalúdočné problémy a teraz aj viem prečo, je to jednoducho umelina.

Zoe3, Po, 03. 09. 2018 - 01:19

Je to pravda. Teraz už nie len tie uhorky sú iné ako bývali kedysi keď ešte zavárali naše mamy alebo staré mamy ale aj všetky ingrediencie, ktoré sa na to používajú sa už teraz napríklad robia inak, pridávajú sa tiež do nich iné veci aby boli čo najdlhšie v záruke. Je to ťažko Smútok  A dcéry začali používať nejaký iný postup ako vy alebo majú stále ten istý? 

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 07:13

Tak moja staršia si zobrala odo mňa moju prvú knihu o zaváraní a veru znovu varí presný nálev na uhorky ktorý som ja celé roky robila a nikdy neboli zlé a potom z ničoho nič bolo všetko inak. Ona tvrdí že teraz je to už znovu dobré. Mladšia robí podľa netu ale ona zavára málo.

Zoe3, Ut, 11. 09. 2018 - 09:58

Tak možno niekedy nie je zlé sa držať aj tých "starých" postupov, veď zase toľko vecí sa nezmenilo, len to zloženie no. Mne napríklad dlho trvalo zohnať aj taký ten klasický veľký hrniec, ktorý je určený presne na zaváranie, musela som hľadať po bazároch a podobných obchodoch, nový sa taký kúpiť nedá 

Evka1223, Po, 27. 08. 2018 - 21:17

Moje skúsenosti so zaváraním uhoriek - nekazia sa mi:

- dôkladne ich umyť ! mám na to kefku, potom ich nechám na site dobre odkvapkať

- dôkladne umyť poháre, pre istotu každý prelejem horúcou vodou z varnej kanvice, otočím, nechám na čistej utierke stiecť, neutieram

- viečka umyjem, nechám odkvapkať  - používam niektoré odolnejšie aj viackrát a pred uzatvorením pohára utriem viečko z vnútornej strany liehom (môže byť aj domáci alkohol)

- do uhoriek dávam vetvičku kôpru, kúsok mrkvy, cibule a chrenu - ten má vraj zabezpečiť, aby boli uhorky chrumkavé + nálev bez varenia: na 720 ml pohár ide: 7 KL cukor, 1 KL Deko (Zelko, iný nakladač), 6 PL ocot,  doplniť vodou, dobre zatvoriť (najlepšie silný chlop Chichocem sa) a pri 85oC variť 20 min. - prakticky nechám poháre v zaváracom hrnci od bodu varu variť 5 min. a vypnem - nechám ich do vychladnutia saunovať v hrnci. Nekazia sa mi. Možno raz 1 pohár, ktorému dobre nechytil uzáver a nezbadala som to.

Pred pár rokmi som robila aj nálev, ktorý sa uvaril vopred, nalial na uhorky a hotovo. Nebolo treba sterilizovať - podľa návodu na sáčku. Ani tie sa mi nepokazili, ale priznám sa, že som trochu tŕpla, lebo som tomu nedôverovala....ale iný som vtedy nemala - kúpila som ho omylom.  

Vysvetlivky:  KL = kávová lyžička, PL = polievková lyžica

Enaja, Ut, 28. 08. 2018 - 11:25

o tom chrene som este nepocula, ze by sa tam mal pridavat a mal by takuto funkciu. ja to nabuduci rok vyskusam ale nie je ho tam moc citit? nestipu potom tie uhorky? Prekvapenie

Evka1223, Ut, 28. 08. 2018 - 17:15
Nie je ho vôbec cítiť ani uhorky nie sú ostré. Je to rokmi odskúšaná rada mojej 80-ročnej tety. Dáva sa kúsok veľkosti asi ako 2cm dlhý hrubší makarón, kto má hrubý chren, tak ako koliesko mrkvy.
Lea, Št, 30. 08. 2018 - 16:57

Aj u nás sa odjakživa dáva k uhorkám chren, cibuľa, mrkva, kôpor, nálev varím klasický z deka, vody, octu a cukru, viečka dávam staré aj nové, sterilizujem 20 min. pri teplote 85 °C, nikdy mi ešte neskysli a robím to takto už viac ako 30 rokov Úsmev

Enaja, Št, 30. 08. 2018 - 21:42

ja uz teraz vacsinou zavaram iba ovocie, lebo uhorky u nas moc nejdu. ked viem, ze budeme k niecomu potrebovat, ze k tomu nebude manzel uhorky tak kupim lebo inak by nam iba stali xy rokov v skrinke. len ma zaujal ten chren lebo som to este nevidela nikde Úsmev

púpavienka, Pi, 31. 08. 2018 - 06:57

Vidím že stále zavarate. No vlastne stále spracúvavám úrodu či nadúrodu aj ja. Posledné dni varím čatní, naši mu prišli na chuť a ja sa konečne môžem vyblázniť. Naštudujem si plno receptov a potom tak ako vždy urobím si po svojom dám svoje bylinky, príchute aj ovocie či zeleninu. Toto je asi jediné zaváranie kde sa človek môže do sýtosti vyblázniť - jemné, pálivé ale aj diabolo čatní už sú v pohároch.

Kajetana, Ne, 02. 09. 2018 - 23:38

Akurat dnes som videla v novinach, ze bola tento rok dost velka uroda, napriklad aj na ovocnych stromoch tak normalne vymysleli nejaku aplikaciu kde si moze clovek pozriet, ze ktore stromy su verejne a moze si ist z nich naoberat napriklad jablka aby boli aspon niekomu na uzitok. som sa smiala, ze co uz nevymyslia Chichocem sa ale takto pre ludi co nemaju zahradky podla mna celkom fajn, ze zadarmo ovocie len si proste musia ist sami nazbierat 

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 07:10

Konečne že niečo také dali aj u nás, inde vo svete je bežné že s nadúrodou sa ľudia rozdelia.

Kajetana, Po, 03. 09. 2018 - 08:54

Vazne? Som nevedela, ze to uz inde tak funguje. Teda viem, ze sa daruje ovocie ked je vela, ze sa to nestiha spracovat ale nevedela som, ze inde to uz je take organizovane. Doteraz som u nas videla napriklad len tasky s ovocim povesane na plote s ovocim ale to si tiez malokto zoberie lebo si uz teraz ludia vobec nedoveruju Mlčím

púpavienka, Po, 03. 09. 2018 - 11:02

No čo som ja videla vo Švajčiarsku pred takými 25 rokmi tak boli tašky povykladané či tekvice pred bráničkou ale aj oznam prídte si obrať hrušky či podobne.

Kajetana, St, 05. 09. 2018 - 12:01

Len vies, ze tam je aj ta mentalita ludi trochu ina, nehovoriac o tom, ze my sme so vsetkym trochupozadu oproti takymto krajinam. Ale tak podstatne je, ze sa to uz dostalo aj k nam a uz sa nemusi to ovocie vyhadzovat alebo co. Len co mi este napadlo, ze ked ma takto niekto na svojom pozemku nadurodu, ze sa zadari tak radsej asi pohadzu do becky na palene namiesto darovanie Chichocem sa

Enaja, Št, 06. 09. 2018 - 14:47

@Zoe3 len zase aj to, ze teraz uz je ina tak doba tak to nie je taka katastrofa ako kedysi. kedysi ked si proste nezavarali tak mali smolu cely rok a uz mohli cakat len kym bude zasa sezona. teraz ty uz mas moznost ist do toho obchodu a kupit si, nie je to take, ze by si mala hladovat alebo co. nebudes mat sice doma zasobu ale uz ked vies, ze budes nieco take potrebovat k obedu tak si ich vies kupit a hotovo 

Zoe3, Ut, 11. 09. 2018 - 10:02

To máš síce pravdu ale neviem si to nejako predstaviť. U nás sa uhorky dosť rýchlo míňajú, niekedy si ich vieme otvoriť aj len tak ku telke a to dopredu nevieš, proste dostaneš chuť. A mne ti tie kupované nikdy ani nejako nechutili. Pár krát sme mali nejaké také doma už na konci zimy ale nič extra 

samanda, St, 12. 09. 2018 - 23:14

Keď si ich toľko neskúšala tak ako môžeš vedieť, že ti nechutia? Keď nebudeš mať na výber tak možno ak poskúšaš tak nájdeš nejaké čo ti budú chutiť Úsmev A keď si to tak vezmeš, ak nakupuješ uhorky, že ich nemáš zadarmo tak ťa to výde možno aj rovnako ako keby si zavárala doma a ni sa tak nenarobíš Chichocem sa

Zoe3, Št, 13. 09. 2018 - 11:24

Je to síce pekná predstava, aj sa s tým už začínam zmierovať ale práve tomu som sa chcela vyhnúť vieš Mlčím Nikdy som to nejako neuznávala, myslím kupovanie takýchto vecí lebo máme teraz veľa možností ako si ich zavariť doma vieš. Príde mi to proste lepšie 

Enaja, Št, 13. 09. 2018 - 13:25

takto ti to poviem - mas teraz inu moznost? Úsmev pokial nejakym zazrakom teraz nedostanes do daru nejake zabudnute uhorky tak mozes jedine kupit. a ked si to tak vezmes tak ta to vyde mozno tolko ako keby si kupovala klasicke a este zavarala. proste cenovo to nemas az tak rozdielne a ide aj to, ze uhorky alebo tieto klasicke zavaraniny, sa az nelisia od tych co zavaris doma, prakticky tam ide to iste 

Kajetana, Po, 17. 09. 2018 - 13:05

Ved to neber tak tragicky, zase su to len uhorky. Ked ich mate radi, ze bez nich teda ten rok do dalsej sezony nevydrzite tak proste kupis ked budete potrebovat. Toto je este taka potravina, ktora sa prakticky vobec nelisi od toho co by si urobila doma Úsmev

Zoe3, St, 19. 09. 2018 - 11:03

Viem baby, veď budem musieť ísť nejaké aj pozrieť lebo teraz budeme mať cez víkend oslavu a potrebujem nejaké na chlebíčky a aj na očká, bez nich si to nevie nikto predstaviť Veľký úsmev 

dasa_, St, 19. 09. 2018 - 11:16

V obchode nájdeš 5-6 značiek kyslých uhoriek, treba skúsiť. Ja som testovala a zostala som pri znojemskej chuti :) V ostatných mi vždy niečo vadilo. Mmch, včera som v lidli videla uhorky na zaváranie. Z maďarska. Ale teda, nemala by som odvahu ich zavárať, nepáčili sa mi.

Zoe3, Št, 20. 09. 2018 - 13:49

Na to teraz nemám moc čas aby som to testovala, musím ísť na istotu aby neboli všetky chlebíčky a očká pokazené Veľký úsmev Uhorky sú tam jedna z tých výraznejších chutí takže na tých si treba dať záležať Veľký úsmev  Vážne? Prekvapenie  My sme boli v lidli kupovať cukor a nevidela som žiadne. Možno mali u vás ešte nejaký dopredaj 

Kajetana, Po, 24. 09. 2018 - 10:49

To je tiez dobre, ze uhorky z madarska, ako keby sa u nas nepestovali.Tak nemam rada, ked sa v obchodoch ohanaju, ze cerstva zelenina a ovocie ale 3/4 z toho sa dovazaju.  Aj ked uz mam kupovat taketo zavarane veci alebo veci v konzerve, mam radsej ked je to slovenske. Aj syry a hlavne mlieko sa snazime od domacich chovatelov kupovat. Davame si proste zalezat na tom, aby sme podporovali nase firmy Úsmev

Zoe3, Št, 27. 09. 2018 - 23:13

Ach no nemohla si mi to napísať skôr? Ja som kúpila hneď prvé čo som chytila do ruky a boli hrozné Smútok Nakoniec som ich na tie chlebíčky ani nedávala lebo vôbec neboli chrumkavé a v náleve mali niečo čo mi strašne prerážalo celú chuť. Vyskúšam teda tieto asi najbližšie 

Kajetana, Pi, 28. 09. 2018 - 23:29

To tiez neznasam ked tie uhorky nie su chrumkave, to je potom ako guma, neda sa to jest Smútok Skoda no, ze som to nestihla, mohla si sa tomu vyhnut ale tak uz budes aspon vediet. Pri tychto sa mi este asi nestalo, ze by neboli dobre 

Kamila, So, 29. 09. 2018 - 09:26
Hlavne nenapadne a naokolo aj tak sa robi e reklama po novom ;)
Kajetana, So, 29. 09. 2018 - 23:59

To bol cisto len tip odo mna, ktore celkom zachutili u nas doma Úsmev Tiez nie sme kazdy rovnaky, kazdemu chuti nieco ine, ja to beriem. Pre mna boli kedysi najlepsie domace uhorky od mojej starkej, neviem ci to bolo tiez tym, ze boli domace, ze si ich pestovala sama v zahradke a potom zavarala, na tie nezabudnem Srdce 

Zoe3, Ne, 30. 09. 2018 - 22:20

Domáce uhorky by som si dala aj čerstvé, to je úplne niečo iné Úsmev Ale tiež som ich mala naposledy keď ešte vládali starí rodičia robiť pri dome na záhrade 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama