reklama

Jedalny listok 4 mesacneho dietatka

jessica , 28. 12. 2008 - 21:00

reklama

Chcela by som sa opytat na jedalny listok 4 mesacneho dietatko..ako mu mam pocas dna rozdelit kasicky, predsnidavku a mliecko..dakujem za rady


reklama


reklama

barby, Ne, 28. 12. 2008 - 21:15

4 mesačné dieťa má byť buď dojčené,alebo má piť len mlieko. nemliečne dávky sa zavádzajú až od ukončené 6 mesiaca.

Kamila, Ne, 28. 12. 2008 - 21:26

Babätkám na umelej výžive sa prikrmy zavádzajú skôr, ja osobne by som počkala na piaty mesiac. A začať treba úplne pomaličky, napríklad dusenou mixovanou mrkvičkou najlepšie na obed, dokrmiť mliečkom, lebo prvé pokusy sú symbolické. Vždy novú zeleninu skúšať až po pár dňoch otestovania tej predchádzajúcej. Neskôr by som skúsila ryžovu kašu večer pred spaním a dokrmiť mliečkom, ale postupne, pomaly. Najlepšia varianta je ak je dieťa plne dojčené a to všetko sa skúša až po šiestom mesiaci. Všetky obilniny odporúčajú až po deviatom mesiaci, kvôli možnej alergii na lepok.

petusa, Ne, 28. 12. 2008 - 21:32

súhlasím s Kamilkou, mám 7 mesačnú babulku tiež sme tak začínali v 5.mesiaci - sme na umelom mliečku, a hlavne to chce pevné nervy,niekedy trvá dlhšie kým si detičky zviknú na normálnu stravu, naša mala až tento týžden pochopila že mliečko na obed už nedostane....držím pršteky

Ľubica.P, Št, 04. 06. 2009 - 12:56

to je tá najlepšia varianta a čo mám robiť, keď musím nastúpiť do práce a malý má iba 5 mesiacov??? doposiaľ je plne dojčený, ale predpokladám, že toľko mlieka neodsajem, aby mu ocinko doma dával iba mliečko odo mňa, budeme sa to snažiť nejako zorganizovať, ale bohužiaľ, asi to nepôjde... no v každom prípade, čo by ste mi navrhli...radšej umelé mliečko alebo začať pomaličky s príkrmami a kombinovať to s odsatým mliekom???
:-D :-* (sun)

jessica, Ne, 28. 12. 2008 - 21:29

Dakujem Kamila

-, Po, 29. 12. 2008 - 13:13

ja som začínala tiež cca v 5 mesiaci. A postupnosť bola 1. deň dve lyžičky mrkvičky, 2. deň dopapať tú malilinkú mrkvovú výživu. A fľaška mliečka. Takto sme asi mesiac jedli IBA zeleninku a keď sme odskúšali všetky druhy, začali sme dávať mäskovo- zeleninkový príkrm. Rovnako, ako pri zelenine- skúšobná dávka a na druhý deň zvyšok. Na ovocie sme prešli asi po 2,5 mesiaci, kašičky som začala používať až po ovocí.
Táto postupnosť preto, aby si slečinka nezvykla na sladké chute, pretože potom sa môže stať, že iné bude odmietať.
Teraz má Niki 1,5 roka, stále uprednostňuje mäsko so zeleninkou alebo polievočky, proste slané. Spapá VŠETKO, žiadne vypľúvanie a pod. Je zdravá a vynikajúco prospieva. V súčasnosti už papá všetko, jogurty, rizoto, lízatko:-D , mandarínky, a pod. Alergická nie je, občas jej dávam aj kravské mlieko- napr. do krupice alebo už aj do fľašky. Inak ešte stále ráno aj večer vypije po cca 180 ml Nutrilonu. Nepije džúsiky, iba ochuteného Drobčeka- je úplne jemnučký alebo vodičku.
Držím palčeky a snáď si si aj od nás volačo vybrala, čo sa ti k prvým príkrmíkom hodí:-)
Miška+ Nicol

Ajkak, Po, 29. 12. 2008 - 13:56

Ja som tiež začínala s príkrmamy v 5.mesiaci,nakoľko nám kojenie "nešlo" :-( a začala som varenou mixovanou zeleninou. Ja som Andrejkovi rovno dala malú misku mrkvy a celkom pekne spapal ... a takto sme pridávali ďalšiu zeleninu, ovocie, mäso a veľmi mu chutilo, keď som mu dala do zeleniny vločky - vločky sa rozvarili a zahustili to. No ale každé bábätko je iné. Ja napr. nechápem moju švagrinu, ktorá 9-mesačné dieťa napcháva všetkým. Je podľa vás normálne, ak 9-mesačné bábätko "grcká" po jedení?????? Ja si myslím, že je to tým, že ho "napcháva" všetkým možným - salám, chlieb s maslom, ryža, mäso vysmážané a tááák ... proste všetkým. Ja som bola v stravovaní úplný opak, preto ma svokra tak "milovala" :-O

jessica, Po, 29. 12. 2008 - 14:19

9 mesacne dieta a salam??tak to myslim, ze nie..

-, Po, 29. 12. 2008 - 16:38

ja som zas zástanca názoru: "čo ťa nazabije, to ťa posilní". Ale keď praktizujem toto, tak najmä nezabúdam "všetkého s mierou".
A u detí zvlášť. A uvažujem- kúštik šunkovej salámy, polka pečivka, ryža, mliečna ryža, chrumky, dokonca aj guláš som jej mixovala(giggle) Teraz dostane aj kúsok čipsu, pizze, ale VŠETKO iba trošičku. A asi som tiež začínala neskôr, ako v 9 mesiacoch, vtedy slečinka papávala raz denne mäskovú výživku, raz ovocie, raz kašu prípadne ak sme boli mimo domu tak nejaký termix alebo syrčeky Kidiboo. Ale netreba sa prežehnávať, raz začne papať aj tak všetko a hoci je to trúfalstvo, mnohé deti tak vychovali a sú tu, živé a zdravé:-)

Ajkak, Ut, 30. 12. 2008 - 08:22

Akira, jasné, aj ja som dávala synovi aj chrumky, občas čipsy ... ale 9-mesačný synovec už "normálne" papá všetko. Zaráža ma však, že vždy po jedle grcká, ako keby bol "mimino". Podľa mňa mu netrávi. Švagrina totiž začala ako 3-mesačnému dávať šťavičky, potom to už išlo a ako polročný už jedol všetko... Len neviem, či ju mám taktne upozorniť na to grckanie alebo nie. Možno len môj malý už v tom veku tak negrckával. Neviem.

eva m, Ut, 30. 12. 2008 - 08:47

no neviem teda, cipsy, chrumky, salama, cokolada, lizatko atd.,...
Do jedneho roka som striktne davala pozor na to, aby moje deti taketo veci nedostali. Nic slane, zatazujuce traviaci system. Ma to svoje opodstatnenie. Detska traviaca sustava je este nezrela, nepripravena na takuto zataz. Sice spracuje - stravi hocico, ale zbytocne sa namaha, opotrebuva, zatazuje a problemy sa mozu vyskytnut v neskorsom veku - v dospelosti, starobe, kedy si uz nikto nespomenie na to, ze ako dieta bol dotycny nespravne stravovany.
Okrem toho, ake vyzivove hodnoty dostane dieta z takych jedal?
Eva (sun)

adus, Ut, 30. 12. 2008 - 16:36

(y) (y)

heneda, Po, 29. 06. 2009 - 18:02

suhlasim s tebou eva...moj syncek uz papka vsetko co 9mesacne dieta moze papat..moj syn este nebol chory...myslim ziadny kasel ani sopliky...blbostami ho tiez nechovam(cokolada,chipsy,chrumky,cukriky)(y)

fantika, Ut, 30. 12. 2008 - 16:44

no mozno ma ukamenujete..xi(giggle) ale ja som tiez mojej malej daavala vsetko do radu..co sme jedli my doma,to aj ona...zo zaciatku som jej odoberala menej korenenee a neskor jedla vsetko takee akee som uvarila celej rodine..vyzivami som zacala 4 mesiaci,a s vyyvarom v piatom mesiaci..ako polrocnaa jedla vselijakee polievocky a kasicky,zeleninku,spenaat a podobnee...maa 8 rokov a je zdravaa ako rybycka,ziadne alergie ani nic podobnee...(sun)

-, Ut, 30. 12. 2008 - 17:40

fantika, si môj človek:-)
Nikina denne pepá 90% stravy určenej pre ňu a zdravých potravín- výživy, polievočky, kašičky, celozrnné piškótky a dojčenské mlieko. A potom nastupuje tých 10%- ak si otvorím chipsy, dostane jeden aj ona, miluje arašidové chrumky a tak keď potrebujem napr. niečo dorobiť, zopár jej dám. Čokoládu jedla v živote asi iba v jogurtoch, cukríky tiež nedostáva. Nemusí sa na takéto veci učiť. Ale zas nechcem, aby sa stalo, že príde do veku v ktorom si bude vedieť sama vybrať čo jej najviac chutí a tým, že to nezdravé budú pre ňu nové chute, nebude sa ich vedieť dožrať /pardon za výraz, ale tam sedí viac ako dojesť/.
Preto jej dám líznuť zo zmrzliny, aj chrumku jej dám. Jej stačí ten kúštiček a je spokojná, má rozmanité chute a zatiaľ jediné, čo som zistila, že sa toho nevedela dojesť bola vianočná polievka, ktorú mohla papať od rána do večera(giggle) Ako jej mama(giggle)

balalajka, Ut, 30. 12. 2008 - 23:50

Mne sa ľúbi ako ste sa od 4 mesačného dopracovali k chipsom. To fakt nemá vadu ...(giggle) (giggle) (giggle) .
4 mesačné - mliečko, až po ukončení 5. mesiaca postupne zavádzať príkrmy - prvé zeleninové, potom ovocie, po 6.mesiaci bezlepková strava. Po ukončenom 8. mesiaci možno začať s lepkom. Kravské mlieko ako " na pitie" sa odporúča pomaly až od 3 rokov - dovtedy sú formuly.

fantika, St, 31. 12. 2008 - 00:09

akira akaa je taa vianocnaa polievka u vaas?lebo vsade sa varii inaa..xi..a ked je taa vasa takaa klasa,tak daj recept..xixi..:-P (rofl) ;-)

Denka1109, Št, 08. 01. 2009 - 11:39

Píšem oneskorene,ale nedá mi to nespomenúť...Možno že má ten 9 mesačný drobček problém s refluxom...To len na margo toho,že si myslím,že grckanie aj v takom veku dnes nieje také nezvyčajné pri tejto chorôbke...

ssalonis, Št, 26. 03. 2009 - 12:02

Ahojte, hladam tu rady ako zacat s prikrmom, kedy a s cim...prva dcerka mi nechcela papat asi do 3 rokov, stale pila len mlieko a teraz mam doma hladoska, materkse mliecko uz nestaci. O 4 dni ukoncime 5 mesiacov, takze som uz pomalicky zacala prikrmovat. Zacala som s bananom, kedze je to chutne, aby prejavila zaujem a skusila jedlo udrzat v pusinke...nebol problem! Asi si este dobre pamatam aka som bola vystresovana pri prvej dcerke, ked nic nejedla :) Po troch dnoch bananika som dnes dala mrkvicku, aj to slo dobre. Nasla som este ze sa moze jablcko, zemiak, ryza, spenat a dyna...ak mi viete poradit ake dalsie potraviny je 5-6 mesacne babatko schopne travit, poradte! Mozem to skusit aj s lupanou sosovicou uz?
Reagujem na tie salamy a cipsy spomenute vyssie....tiez som zasadne proti do 3. rokov by som to dietatu jest nedala.

mnnaaauuu, Št, 26. 03. 2009 - 14:07

My sme začali s varenou ryžou a mrkvičkou, potom jablčko, špenát, zemiaky... občas som mu kupila výživu, takú jablkovo malinovú atd, od ukončeného 6. mesiaca sme začali aj mäsko. myslím,že také babo ani nič iné papkať nemôže,doktorka povedala,že aj piškoty,ale na každom balení je napísané, že vhodné pre deto od 3. rokov, tak nechápem. ššošovicu by som neskúšala, nadúva,môže poblieť bruško, skúšala si brokolicu so zemiakmi, alebo aj karfiol... ja kupim malému občas klasiku mrazenú zeleninu, pridám kus ryže a mäska, a obed je hotový :D len tie zelené trávy, neviem,či je to por alebo čo, povyberám.. a ma tam všetko, petržlen,mvrkvičku,karfiol aj ružičkový kel

mimuscha, Št, 26. 03. 2009 - 14:34

čaute,tiež sa pomalunky chystáme na prikrmovanie,ale asi začneme so zemiačikom a mrkvičkov.kamaratka kupuje malemu také špeci piškotky-obsahujú nejaké tie vitaminčeky a tak....ale neviem od kolkých mesiacov sú.Tiež sa priklánam k názoru,že salamy,čipsíky....čo najneskor a hlavne s mierou:-)

cookies, Št, 26. 03. 2009 - 19:29

hlavne sa netreba nikam nahlit...4mesacne babatko ma bit este na mliecku,po pripade mozes skusit na vecer ryzovu kasu,urcenu od 4mes,ukonceneho!potom s tou zeleninkou skusit pomaly,mrkva ,zemiak-ja som to rozmixovala s mlieckom,neskor som skusila kalerab,karfiol,pridavala masko,a pomaly aj ovocie,jablcko, bananik,to sme papali takmer do 10mes,a postupne skusali sezonne ovocie,slivky,maliny,broskyne...to vam akurat na leto vyjde:-)
a to chudatko malinke,co ste tu spomynali,ze grcka tak urcite ma poruchu travenia a ani sa tomu necudujem...nieje dovod sa ponahlat a pchat do malych deti vsetko,ved ten maly zaludocek si musi zvykat pomaly a postupne...sak sa toho este napcha za cely zivot(giggle)

renka, Pi, 27. 03. 2009 - 00:05

(y) (clap) (sun)

mnnaaauuu, Št, 26. 03. 2009 - 20:26

aj my sme dnes našli piškotky, také čo stoja nie pol, ale tri eurá.. nočo , ved nezje ich za jeden den, a takúúú radosť mu urobili (rofl)

ssalonis, Pi, 27. 03. 2009 - 04:43

Ja mam prave problem,ze zijem v zahranici a nic ako piskotiky ci detske cajiky tu nekupim :( takze ak nieco chcem take dat detom, musim urobit. Ak by mal niekto recept na piskoty, potesi!!

mnnaaauuu, Pi, 27. 03. 2009 - 22:22

myslím že ja mam niekde ale v spalni už spí malý,tak ma popýtaj niekedy

ssalonis, So, 28. 03. 2009 - 17:49

mnau, myslis ten recept na piskotiky? poslala by si mi ho?

mnnaaauuu, So, 28. 03. 2009 - 21:16

OK: potrebuješ:6 vajec, 120 g práškového cukru, 60 g práškového cukru do snehu, 210 g hru­bej múky

POSTUP:Žĺtky s cukrom vymiešaj do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a zmiešame. Ušľahaný sneh zľahka primiešame k žĺtkom, pričom cesto neroztierame, len vareškou prekladáme. Nakoniec ho poprášime múkou, ale už nemiešame, len prevraciame. Pripra­vené cesto vložíme do plátenného vrecúška a na vymastený a múkou vysypaný plech vytláčame piškóty, ktoré posypeme jemným kryštálovým cukrom a necháme zaschnúť. Pečieme v mierne teplej rúre a upečené hneď zoberieme z plechu. plech môžeš vyložiť aj papierom na pečenie,pôjdu lepšie dole.

neviem,ale hovorí sa že deti do dvoch rokov by nemali bielka z vajec jest, no ja som na takých piškotach vyrastala od pol roka. mám ho ešte od mamy. hádam pomôže

ssalonis, Ne, 29. 03. 2009 - 05:15

dakujem (y) a zapisujem

mnnaaauuu, Št, 02. 04. 2009 - 22:13

nemáš za čo :-) hádam poslúži a daj vedieť, ako "babu" chutili

luboš, Ne, 05. 07. 2009 - 15:15

moj syn ma styry mesiace.ma reflux.zena ho dojcila iba mesiac.ja by som sa chcel opytat ked je na umelej strave odkedy ho mozem prikrmovat kasickami

hope765, Ne, 10. 01. 2010 - 16:49

Podla mňa by ste mu už mohla davať aj vyživu najprv len nejake 2.lyžičky a ked mu nič nebude tak každim dnom viacej, a dostat aj v lekarni take kašicky čo možu papat len netreba robyt take huste a ked dietatku nič nebude tak sa moze robyt vždy hustejsia. ja jej uz davam aj taku velmi-velmi slabunku masovu polievocku samozrejme neochutenu, s kuskom mrkvyčky. na toto všetko samozrejme treba vela trpezlivosti a nič netreba prehanat, najhlavnejsie je zdravie dietatka:-)

helus72, Ne, 30. 08. 2009 - 19:57

Skúste vygoogliť knihy o varení pre malé deti, je ich mnoho s úžasnými receptami..alebo www.dieta.sk

hope765, Ne, 10. 01. 2010 - 16:40

ahoj. ja mam 4.mesacnu bambulku a uz papame aj vyzivy a aj kšičky a nic nam neni. Podla mna uz od toho 4. mes. sa da učit dietatko aj na inu stravu nelen na mliecko samozrejme ked je kojene tak nie.ja som sa poradila aj s mojou pediatričkou a ona mi povedala ze nic ine okrem mliecka sa nema davat do 6.-ho mesiaca, no potom sa naco vyrabaju vseliake kasicky a vyzivy od 4.-ho mesiaca? moje babatko pekne papá nic jej neni a vovelkom rastie:::DDD
(sun)

helus72, Po, 11. 01. 2010 - 14:31

Neviem, načo sa vyrábajú kašičky od 4. mesiaca, ale každý pediater povie, že pri kojenom dieťati sa príkrmy zavádzajú od ukončeného 6. mesiaca, pri nekojenom od ukončeného 5. mesiaca:-)

louise, Št, 28. 04. 2011 - 15:37

ahoj:-)ja som uz v tomto nejaky prispevok supla,,ale som tu nova a mam tu v tom chaos:-)ja som tiez zacala od 4 mesiaca troska davat prikrm ,ale ozaj len malicko lebo je stale dojceny moj syncek ,,,len mam taky blby pocit,ze ci som nezacala moc skoro ked ho dojcim,,nemoze mu to uskodit?,,tiez sa cudujem naco su tie vyrobky od 4 mesiaca ked to potom zakazuju,,,krpakovi to chuti,,,aj mrkvicka,karfiol a aj ovocne pyre,,ale hovorim davam to len v malych davkach,,,raz za den,,tak hadam som mu do buducna nesposobila,ziadne traviace problemy,,ty mas aky na to nazor ?dik

lia6, Ne, 10. 01. 2010 - 17:32

To tzv. "NIČ NENI" sa nemusí prejaviť hneď...aj kámoška dávala malej od štvrtého mesiaca kašičky a výživy...hm, najprv jej nič nebolo...no od trištvrte roka má takú veľkú alergiu kože(celé telo, vrátane ručičiek), že až! Najprv jej zisťovali, že z čoho to je...voda, prášky a čo ja viem ešte čo sa vylúčilo...neskôr sa zistilo, že to je spôsobené skorým zavádzaním takejto potravy...malá má dva a pol a nemôže niektoré potraviny...skorým zavedením jej spôsobila akurát to, že pečeň a obličky to nevedeli spracovať a vytvorila sa u nej alergia...takže len tak ďalej...ja by som svoje dieťa nikdy nevystavila takémuto niečomu...doktori vedia, čo hovoria-študovaní sú dosť(sun)

eva m, Ne, 10. 01. 2010 - 20:34

(y) (y) (y)
Eva (sun)

JOANA123, Pi, 11. 06. 2010 - 13:25

NAJPRV.MOJA CERKA MALA 3APOL MESIACA A DAVALASOM JEJ ZOPAR LIžIčIEK PRIBINAčIK TERAS MA 4MESIACOV A PAPA JETO DOBRE ZATIAL JEJ LEPKAVE NEDAVAM LEN PRIBINAčIK .A OKREM TOHO KOJIM .MOJA MALA PRINCEZNA JE SPOKOJNA AKO S KNIžKY.....:-) :-) :-) (cake)

eva m, Pi, 11. 06. 2010 - 13:32

NACO jej davas pribinacika? Kojene deti do pol roka neprikrmujeme.
Eva (sun)

louise, Št, 28. 04. 2011 - 15:42

a preco sa nemoze pri dojceni prikrmovat?viem,ze mliecko obsahuje vsetko co babatko potrebuje,ale v malej davke to moze ublizit ak je krpak hladny?,,,alebo je to cisto len kvoli traviacemu systemu???

mamicka Lucia, Št, 22. 07. 2010 - 14:41

mam skusenost s mojim synovcom,ze sme ho zacali prikrmovat od 4 mesiaca.Zacinali sme zeleninkou a kasickami,neskor sme pridali masko a ovocie,rychlo sa naucil jest lyzickou a chutilo mu vsetko.Teraz bude mat jeden rok a papa vsetko,nic neodmieta.Ja mam tiez synceka a bude mat 4 mesiace a urcite ho zacnem prikrmovat.Moja kamaratka zacala prikrmovat neskor,drzala sa vselijakych odbornych knih a mala problemy s malym,pretoze jej odmietal papat lyzickou a skoro nic mu nechutilo a doteraz ma s nim problemy,lebo nechce poriadne papat a uz bude mat 3 roky.Rozpravala som sa s kamaratkami,ktore su taktiez mamicky a tiez zacali prikrmovat svoje deticky skor ako odporucaju "mudre" knihy a su zdrave a stastne.Nas tiez nase maminy prikrmovali skor a sme tu a nemame ani tolko alergii ako maju dnesne deti.Netreba sa bat zacat prikrmovat babatka od 4 mesiaca,to je moj nazor,ale kazda mame ten svoj.:-)

eva m, Pi, 23. 07. 2010 - 16:03

tie "mudre knihy" pisu lekari, odbornici na vyzivu a verim, ze vedia, o com pisu.
Dietatku sa traviaca sustava vyvija postupne a je zbytocne ju prilis zavcasu zatazovat. Dietatko sice spapa vselico, ale problemy, ktore pretazovanie traviacej sustavy sposobuje, sa mozu ukazat aj neskor. Ale potom to zvalime na kadeco ine, len nie na to, ze sme dietatko zbytocne zavcasu napchavali kadecim. Ano, aj nas rodicia krmili vselijako a dnes, ked mame alergie, potiaze so zazivanim, infarkty a ine pliagy, to uz s nasou stravou v case babatiek neda do suvisu nik.
Tu predsa nejde o to, aby sa dieta rychlo naucilo jest lyzickou, ale o zdravie.
Ked boli moje deti malicke, poradila som sa aj s inymi mamami, ale smerodajne pre mna bolo odporucanie lekarky a aj odbornych knih. Necitim sa natolko premudrela, aby som pohrdala nazormi odbornikov.
Eva (sun)

fidorka, Pi, 23. 07. 2010 - 22:50

Lucia,to že kamártkin synček nemá taký apetít ako iné deti,vôbec nesúvisí s tým,že ho podľa teba neskoro priúčala na nové jedlá.
Ja som svoje deti dlho kojila,nepoznali ani fľašku na čaj,pili z pohárika,jedli lyžičkou a začínala som s tým až keď už vedeli sedieť.O nič neprišli,naučili sa všetko,aj držať lyžicu,aj pohárik aj zjesť všetko čo je na tanieri.To ako dieťaťu chutí papať je skôr genetická záležitosť.
Ja keď som bola malá,tiež sa začínalo zavčasu s príkrmami,mrkvová šťava už od šiestich týždňov a trojmesačné deti papali úplne všetko.Pretože boli v jasliach a ich mamy v práci...a alergie máme aj my,naša generácia.Ako deti sme ich nemali,ale teraz sa nám prejavujú-astmou,kašľom,kýchaním,vyrážkami,máme kamene v obličkách,žlčníku,vysoký tlak atď.
Ono to nie je pre srandu v tých múdrych knihách.Tiež si myslím tak ako Evka,že všetko má svoj čas.Telo malých detí nie je schopné spracovať všetko tak ako od neho očakávame.Keď sa začne malým deťom predčasne soliť,prichucovať jedlo vegetou a inými koreninami,vtedy veľmi trpia napríklad obličky.Tie ešte nedokážu do jedného roka veku dieťaťa spracovať toľko "jedov"-pretože tá zbytočná soľ a koreniny na ne tak pôsobia a všetko sa to prejaví neskôr,aj keď nie hneď.
Študovala som to 4 roky,som diétna sestra,tak niečo o tom viem ;-)

lia6, Po, 16. 08. 2010 - 19:34

Evka, Fidorka-nemám čo dodať(y) (sun)

matam, Po, 16. 08. 2010 - 20:28

Evi Fidorka - suhlas!(y) (y)

EmiL, Po, 16. 08. 2010 - 18:30

Ahojte,

ja som okolo 4-teho tiez zacala s prikrmami. Skusali sme, co nam chuti...Zacali sme klasickou karotkovou vyzivkou a mala sa jej nevie doteraz nabazit :-P Apetit ma teda riadny tak dufam, ze to bude aj s ostatnymi pokusmi podobne (blush)

wikinočka, Ne, 12. 09. 2010 - 11:27

ahojte moja mala ma teraz ukonceny 4mesiac, a ideme zacat pomaly s prikrmom, no neviem ci jej mam kupovat tie pohariky z lekarne alebo jej mam robit doma ...najprv by som chcela začat s nejakou mrkvou a zemiakom a podobne a bola by som rada ak by mi niektora ochotna z vas napisala nejake postupy a recepty ako to mam doma pripravovat a co jej s cim mozem miesat dakujem:o)

fidorka, Ne, 12. 09. 2010 - 12:22

ja by som jej nedávala okrem mlieka ešte nič,minimálne mesiac by som počkala,aj dva,záleží na tom či kojíš,alebo mlieko zarábaš.Kojené deti až po ukončenom šiestom mesiaci a deti na umelom mlieku po ukončenom piatom mesiaci začínajú s prvými zeleninovými príkrmami.Nie je treba začať príliš skoro,má to svoje dôvody.

rabeka, St, 08. 12. 2010 - 20:00

maja mala ma 7 mesiacov a chcela by soms a sptytat ci uz moze chleib

kokaZM, Po, 07. 02. 2011 - 19:36

Mamičky poraďte mi, mám 2.5 mesačného synčeka a má 7 kíl. Nie je tlstý, on je práveže aj vysoký, skoro 70 cm.. Vyzerá ako polročný. Keď sa niečoho zachytí, sám sa posadí. Snažím sa mu to nedovoliť.
Kŕmim ho Nutrilonom, pretože mlieko som nemala. Malý je stále hladný. Každé dve hodiny mu robím z 3, niekedy 4 odmeriek mlieko a medzitým ešte vypije 1,5 dcl čaju. Skúšala som aj zasycujúci Nutrilon, ale ani to nepomohlo. Nemáte s tým niektorá skúsenosť? Myslíte, že môžem začať s tuhou stravou? Kúpila som si ovocné kašičky, ale bojím sa mu to dať, kým neviem, či môžem. Nemôže tak rásť z toľkého Nutrilonu???
Doktorka povedala, že ho mám nechať hladovať a dávať mu tak, ako je na Nutrilone napísané. To mi pripadá v jeho prípade "drastické". Ďakujem vďačne za odpovede a názory

georgina, Po, 07. 02. 2011 - 19:43

Koka, prosím ťa, radšej si založ vlastný blog (na zelenej lište hore klikni na "Pridaj obsah". Otvorí sa ti ponuka, z ktorej si vyberieš "Príspevok blogu." Klikneš a otvorí sa ti okno, kde už priamo píšeš svoj blog - nadpis, text, odošleš...). Ak sa totiž len "prilepíš" do cudzieho, a navyše starého blogu, moc odpovedí nedostaneš.
http://www.nanicmama.sk/co-je-s-tym-pocitacom/technicka-prirucka

Misulka, Pi, 11. 03. 2011 - 08:12

dobry den, chcela by som sa spytat, tento mesiac mi dcerka dovrsi 4. mesiac, sme na umelom mliecku,ktore jej uz nestaci.co mam robit? môzem zacat s príkrmami? co by ste mi poradili? dakujem za odpoved

louise, Št, 28. 04. 2011 - 10:02

ahojte :-)zajtra moj maly synator bude mat 6 mesiacov,,ale moja sestra ,ktora ho chodila pravidelne kontrolovat ku mne domov mi kazala uz od 4 mesiaca prikrmovat kasickov a postupne pridavat mrkvicku atd,,,davala som mu,ale len male davky lebo som sa obavala toho ci mu to neuskodi na traviaci system kedze som ho plne dojcila aj popri tom stale,,a aj dojcim,,,myslite si,ze mu tieto prikrmy nemohli nejako uskodit,,mozem povedat,ze mu chutilo...ale mam akosi take vycitky,ze som mohla radsej pockat ako vsade citam az do toho 6 mesiaca...a vnoci si stale pyta cucnut mliecka,,tak mu supnem lumpika (prsicko)a je spokojny a ja tiez lebo zaspime obidvaja pri tom:-)))

inkag23, Pi, 29. 04. 2011 - 12:30

tu sa potvrdilo kolko ludi tolko chuti....ja som napr.tiez detom davala od 4mes.kasicky aj piskoty rozmocene v teplom mlieku a postupne ochutnavali vsetko co sme jedli my ked mali 6 mes.tak uz papali takmer vsetko (nedavala som akurat nic kysle ani strukoviny a nic kde boli huby) papali aj chlebik namoceny v gulasi alebo nejakej omacke aj jogurty zacali papat uz od 4-5 mesiaca od roka uz aj hrozno (olupane bez kostok) teraz maju 6 rokou a 3,7 roka papaju vsetko este sa my nestalo aby na nieco povedali ze nechcu maju veelmi radi spenat (aj spenatove halusky,ked robim bryndzove musim robit aj spenatove pre mojich chalanou) a tuniacika papaju uz od 7 mes.najprv len vo vlastnej stave teraz aj v oleji a co je zevraj zvlastne tak ku tuniakovi papaju cibulu nakrajanu na mesiaciky ...ale to som odbocila proste ja som za prikrmovanie od 4 mes. ale z mierou aby sa dietatku nepretazil zaludok staci davat po jednej dvoch lyzickach a nemiesat vela druhou jedal na jeden den...mam kamosku ktora dava dietatku papat podla mudrych knih a ma teraz 10 mes. nezje nic len mlieko a mixovane kasicky,dalsie dve kamosky maju deti asi vo veku mojich a nejedia ziadne jogurty ani ovocie a polievky takmer vobec maju alergie na spustu veci a su dost casto chore a ostatne kamosky prikrmovali dost skoro niektore aj skor ako ja a deti su v poriadku.ide o to neprehnat to, napr. moji tiez v 9mes.jedli salamu teda skor len zuzlali ale nie vela a davala som pozor aby som im nedavala toho vela a nemiesala vela druhou stravy naraz....takze k teme nemyslim ze by si mu uskodila len vsetko z mierou(y) ....som sa rozpisala prepacte

monikan., Št, 05. 05. 2011 - 12:03

Ahojte, chcem sa pridat k tejto teme,mam dceru ktora bude mat sedem rokov, prikrmovat sme zacali ked mala sest mesiacov, kojena bola do jedneho roka, pomalicky postupne a to sme zacali ovocim a nie zeleninou vobec sa mi nestalo ze by dcera odmietala zeleninku. niektore mamicky tu pisu ze treba zacat so zeleninou aby si dieta nezvyklo na sladku chut aby potom neodmietalo zeleninu, ale to je uplna blbost nakolko dieta sladku chut uz pozna pretoze materske mlieko je uz samo o sebe sladke, takze je to len a len na dietatku ci mu nieco bude chutit alebo nie, pretoze chutove bunky sa u nich este len formuju. nechavala som odstupi troch dni...potom sme zacali masko, polievky,...kasicky od sunarky som zarabala vecer do flasky aby to vedela vypit. potom sme zacali jogurty, pribinacik. vsetko som dodrziavala podla toho ako lekarka kazala ako aj knihy. no a napriek tomu je alergicka od dvoch rokov a ma aj atopicky ekzem. teraz mame syna bude mat o dva tyzdne 4 mesiace. bohuzial som ho nemohla kojit a je na umelej vyzive. prikrmovat zacnem o dva tyzdne pomalicy a postupne tak ako pri dcere. kazde dieta je ine a ine veci spapa a kazda mama vie co je pre jeho dieta najlepsie....to ze je dieta alergik tak vo velkej mierie je geneticky dane, ( manzel je alergik a ma atop. ekzem.)no a dcera to po nom zdedila a nic s tym nenarobime.je pravda ze citrusove ovocie, med. orechy, paradajky nechce vobec jest a ja ju nenutim.a pri ekzemoch to ani neodporucaju jest.ale nikdy som nerobila to ze by som jej nieco zakazala jest alebo ked bola mala ze by som jej nedala ochutnat. ona sama naznacila co jej chuti a co nie a nikdy sa nam nestalo ze by potom bola pazrava po niecom...tak ako niektore deti ktorim su odoprete napriklad sladkosti. dcera vie ze by to nemala ale cokoladku si da a ja nezakazujem, len si neda tmavu ale bielu a je to ok. ked bola dcera mala vsade pisali ze kojene dieta mozeme zacat prikrmovat od siesteho mesiaca a dieta na umelej vyzive od stvrteho...teraz po novom vraj od piateho mesiaca ked je na umelej vyzive... hmmm zmena ale to je tak isto ked mi v nemocnici povedali ze babatko staci kupat kazde dva-tri dni a nepouzivat ziadnu kozmetiku iba cistu vodu,, no a pri dcere to bolo kazdy den a ze s mydlom a tak. ostala som prekvapena, ale robim si podla seba tak ako u dcery, synceka kupem kazdy vecer a on sa na kupanie tesi je to pre neho sygnal ze den konci ze uz sa len napapka a ide sa hajat. akurat ked ho kupem tak len v cistej vode a nepouzivame ziadnu kozmetiku kvoli ekzemu...takze jedine co plati ci uz je to dokrmovanie, prikrmy, hygiena...vsetko s mierou a nic neprehanat..:-)
este jedna vec, v obchodoch sa daju kupit ovocie aj zelenina, ale clovek ani nevie kde to bolo dopestovane kolko hnojiv pouzili atd. takze mi sme uprednostnovali prikrmy zeleninove niekedy aj ovocne vo flastickach od hipp, sunar atd. je to sice financne troska drahsie ale zvladli sme to a podla mojho nazoru pre deti je to aj lepsie aj ked ako sa hovori...kolko ludi tolko chuti...
prajem vam pekny den a hlavne spokojne a usmievave deticky
Monika(sun)

maminka787, St, 22. 06. 2011 - 19:26

ja mam rocne babatko a ked mala mala 4 mesiace, tak som ju dojcila, ale kedze som mala malo mlieka, musela som ju prikrmovat dojcenskou vyzivou BEBA, potom som postupne od 6 mesiaca zacala davat rozmixovanu mrkvu a zamiaky a tiez z ovocia nastruhane jablcko. potom masko a tak...

cicaaaa 25, Ut, 27. 12. 2011 - 00:43

ahoooj, moja Melania mala vcera 5 mesiacov. Ked mala 4 mesiace tak som ju asi 3 dni prikrmovala zemiacikom a mrkvickou ale doktorka mi zakazala. Podla nejakych novych studii vedci zistili ze deti do 6 mesiaca nemaju uplne vyvinutu traviacu sustavu a hrozi riziko infekcie traviaceho traktu alebo neskor moze mat babo problemy s ladvinkami, obezitou...Aj ked je dieta na umelom mliecku, alebo kojene...S prikrmami odporucaju zacat az po ukoncenom 6 mesiaci, nikam sa netreba ponahlat...a zacinat sa ma mliecnou ryzou;-) tak mi bolo povedane. Zijeme v Anglicku..(rofl)
Ale ja ju skusim trosku prikrmovat uz skor ;-)

eva m, Ut, 27. 12. 2011 - 00:48

to, ze deticky nemaju dostatocne vyvinutu traviacu sustavu, nie je novinka. To je dlhodobo znamy fakt.
A pokial toto vies, preco chces dcerku prikrmovat skor, ako je odporucane?
Eva (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama