reklama

Detská výživa - jablková

ronika , 01. 08. 2008 - 09:42

reklama

Dobre ránko babulky,
robieva niktorá z vás doma tzv. dojčenskú výživu?
Mám v záhrade plný strom nestriekaných jabĺk. Rada by som malému spravila z nich výživu. Poradíte mi?


reklama


reklama

miciatko, Pi, 01. 08. 2008 - 14:02

Ahoj ronika, pozbieraj jablčka ošúp ich alebo aj nie a vykroj jaderník. / Jablčko som nešúpala iba vykrojila jaderník keď mali deti viac ako tri roky/, ak máš mladšie dieťatko určite ošúp. Dáš do hrnca podlej vodou asi do štvrť hrnca a nasyp cukor, necháš rozvariť tak aby boli jablčka úpne mäkké a potom nechaj vychladnúť a pomixuj . Pomixované šup naspäť do hrnca ak je malo sladká dosyp cukor ak je veľmi hustá podlej troškou vody aby to neprihorelo. Nechaj zovreť aj cukor sa rozpustí a môžeš dávať do pohárikov pohariky ešte do pary na nech chytí víčko. a výživa je hotová. Inak moja kamoška varí jablčka až kým nemá z toho výživu ale mne sa to zdá strašne dlho.
Robím takto výživu hádam aj 13 rokov a nikdy sa mi nepokazila.

Tak držím palčeky, napíš ako výživa dopadla.

ronika, Pi, 01. 08. 2008 - 22:03

Miciatko, ďakujem, určite vyskúšam.
Myslíš, že keby som robila bez cukru, by sa to pokazilo?
Malý má teraz len tri mesiace, ale v zime sa nám výživa zíde a radšej mu budem dávať tú domácu ako z obchodu.Len neviem či ten cukor tam je pre tak malé bábo O.K.

marienocka71, So, 02. 08. 2008 - 22:05

Ronika, nepokazilo by sa ak tam nedáš cukor, ale asi máloktoré jablčko je také sladké, aby si nepotrebovala pridať aspoň trošku cukru. výživku robím tak, že ošúpané jablká podlejem trochou vody a dusím bez cukru. rozmixujem a ak sa mi zdá riedka, tak vydusím prebytočnú vodu a potom pridám trošku cukru podľa chuti, niekedy len trošku vanilky.horúce plním a sterelizujem alebo obrátim hore dnom.

myskaa1, St, 15. 10. 2008 - 11:07

Ahoj ronika... ja som robila vyzivku asi 2 tyzdne dozadu. Nasa dcerka ma 3 mesiace a 2 tyzdne tak mne bolo poradene na jednej stranke aby som varila vyzivku len cisto z jablcok bez cukru nakolko take male babo by nemalo mat prisladene a bla bla:) ale je pravda ak mas jablcka kyslejsie nic sa nestane ak ten cukor tam das. Ja som spravila malej vyzivku aj z hrusiek, pol jablcok a pol hrusiek, je super. A dokonca tento vikend som sa dozvedela od svojej strynej, ze prikromovat podla novych predpisov sa ma az v piatom mesiaci, ze aby som pockala, nakolko je vela alergii a zbytocne babätku zatazovat oblicky. Tak dam si poradit. takze este pockame mesiac a nieco:)(sun)

lukrecia, Ne, 19. 10. 2008 - 12:43

Ahojte...
Ja mam tiez male babatko a ma uz 4 a pol mesiaca...Davam jej nutrilon low laktoza a nikdy som jej nedavala ani caj ani nic len mlieko...doktori hovoria,ze deti na umelej vyzive mozu zacat jest uz od piateho mesiaca a kojene deti od siesteho...doktorka povedala aby som jej davala najprv zeleninu(pomixovanu mrkvu a zemiak)a po dvoch tyzdnoch pridavala petrzlen,karelad zas po tyzdni a potom maso... a vziadnom pripade nemam davat najprv ovocie ze vzdy sa zacina zeleninou aby si zvykla na tie chute a az po 3 tyzdnoch mam spravit vyzivu...s pozdravom...(flower)

eva m, Ne, 19. 10. 2008 - 23:12

Ahojte,
moja mama robieva vyzivu presne tak ako pisete, len dava vanilkovy cukor - nie vela a je to vyborne.Tiez mixuje, dlhym varenim sa straca zbytocne vela vitaminov.
Moje deti - dlho dojcene, som zacala prikrmovat az v polroku a tiez som zacinala zeleninkou, kazde 2-3 dni novy druh, ak nebola reakcia, tak som pokracovala. Az po case - asi 2 tyzdne som zacala kombinovat 2 druhy zeleniny a postupne aj jablko, hrusky a tak. Moja dcera prve dni prikrmy odmietala, vypluvala, tak som jej to nevnucovala a postupne zistila, ze sa jej to paci.
Eva (sun)

Moni, Št, 13. 11. 2008 - 12:43

Dievcata, co myslite, nepokazi sa mi "vyziva" ak ju urobim s cistej mrkvy bez akychkolvek prisad prip. mrkva + jablko? Staci sterilizacia, aby to nekyslo, alebo treba pridat kys. citronovu? Mam vela mrkvy a chcem odlozit na zimu. Nemam ju totiz kde uskladnit. Je to pre 6. mes. babatko.
Dik za rady.

EmiL, Pi, 02. 07. 2010 - 17:29

Tiez malej mixujem obcas doma zeleninku, ale ked sa chystame na vylet alebo dovolenku ako teraz, tak si jednoducho pribalime kupovane prikrmy ovocne aj zeleninove a mame to vybavene. Su sterilizovane, mame tak istotu, ze vydrzia. Navyse je to prakticke a malej chutia (y)

lubmar, Ne, 26. 09. 2010 - 20:46

Ja robím takúto:3kg jabĺk,3kg mrkvy,2l vody,1kg cukru,1 vanilka,kyselina citrónová.Jablká očistíme,pokrájame na kocky,vlejeme 1l a rozvaríme.Tak isto aj mrkvu.Potom rozmixujeme,pridáme 1kg cukru,vanilku a kys.citr.podľa chuti.Varíme spolu ešte cca 15minút.Ponalievame do pohárov sterilizujeme 5-10minút.Skúšala som aj namiesto mrkvy broskyne a bola tiež vynikajúca.(sun) :-) Detičkám som dávala od 4 mesiacov,dnes už sú to veľkí chlapi ale stále si radi pochutia(giggle) (giggle)

sofhia, Ut, 28. 09. 2010 - 09:57

Nanicmamky a poradte mi, z akych jablk je najlepsie robit vyzivu? z letnych, ci pockat neskor?
+ chcem sa predzasobit, neviem ci to je uplne najlepsi napad, no kamoska mi to kedysi odporucila, ze ked budem moct, aby som si pripravala pre drobca vyzivy.

poradte mi prosim z akeho mnozstva asi spravit, aby som nemala zbytocne velke oci. babetko sa mi narodi v novembri (teda malo by sa:-) ). teraz neviem, ci uz budem moct davat v lete vyse polrocnemu babetku normalne ovocie, alebo sa mam pripravit tymto sterilizovanym...mamina mi hovori, ze mi bude stacit 10 kg jablk.
vopred dakujem.

Agatulik, Pi, 08. 10. 2010 - 21:17

Mila Sofhia, je jedno z akych jablk robis vyzivu, vsetky su vhodne, ak mas kyslejsie pridas trosku cukru a ak su sladsie mozes kludne robit bez cukru. Ja som s manzelom pred 3dnami robila vyzivu z jablk ,,druh: jonatánky" a bola neskutocne dobra, nepotrebovala som pridavat ani cukor, kedze je to druh dost sladkych jablk, a druhu varku som vyskusala jablka a banan, asi na 3Kg jablk som dala 3 velke banany, a musim sa priznat ze nie len moj maly synovec,kt. ma 8 mesiacov si na tom chuti, ale aj my vsetci...asi budeme zajtra robit novu varku nech je aj pre nase babo, ktore sa ma narodit v novom roku ;-)

sofhia, So, 09. 10. 2010 - 07:50

dakujem Agatulik, uz sme narobili vyse 20 poharov vyzivy, takze pre tennto rok nam to staci, kedze som marne dufala, ze mam v spajzi viac malych poharikov, a nakoniec som musela plnit do velkych, uvidime ako bude drobcovi chutit - narodi sa v novembri, tak som si to tak cca zratala, ze ak tak zacnem s prikrmami od maja...ze to by mohlo stacit {predbezny odhad}.

ale zaujalo ma to, ze s bananmi, to sa normalne sterilizuje, a normalne to rok, dva vydrzi? zaujimave...dakujem velmi pekne za odpoved.

kety1, Ne, 25. 09. 2011 - 20:31

ahoj Agatulik tiez hladam nejake recepty na vyzivy a nasla som tvoj,chcem sa som sa opytat to si varila tie banany s jablkamy spolu,?

mi2ja, St, 11. 09. 2013 - 10:18

Ahoj Agatulik, rada by som sa prýtala ako si varila tú výživu s tým banánom... Varila si to spoločne s jablčkami??? Dalo by sa to potom prípadne zavariť a uskladniť na zimu??? Mám doma 4 mesačného prcka a na zimu sa nám to zíde... a hlavne..keď tam dam tie banány, tak by som to menusela sladiť asi vobec... banány sú sladké dosť...
Veľmi pekne ďakujem za radu a odpoveď

georgina, St, 11. 09. 2013 - 10:29

Agatulik tu písala pred troma rokmi (kuk na dátum nad komentárom), už tu nechodí.

Recepty, ako variť, máš v komentároch hore. Inak, sladiť nemusíš ani samotné jablká, je v nich dosť prírodného cukru, ktorý je pre batoľa rozhodne vhodnejší ako rafinovaný cukor.
A s príkrmami radšej počkaj ešte zo dva mesiace, začni zeleninou (klasicky sa ako prvý príkrm podáva mrkva).

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama