reklama

Muškáty

eva m , 09. 03. 2011 - 10:41

reklama

Dievčatá milé,
rada by som si svoje balkóny vyzdobila muškátmi. Viem, že v mojom úctyhodnom veku je to neobvyklé, ale nemám s tým ešte žiadnu skúsenosť. nuž sa chcem s vami, skúsenejšími poradiť.
Kedy sa mám začať realizovať? A ako?(giggle)


reklama


reklama

Lea, St, 09. 03. 2011 - 11:26

Evi, muškáty sú moje obľúbené, pretože nevyžadujú špeciálnu starostlivosť (giggle) Ja pestujem takto : kúpim umelohmotný hrantík farby ladiacej s oknnami (v mojom prípade biely)alebo vyhrabem z pivnice, na dno nasypem drenáž - piesok, drobný štrk alebo kamienky, čo je poruke do cca 3 cm výšky, doplním zeminou vhodnou pre balkónové kvety (na značke nezáleží, môže byť aj bežný záhradnícky substrát) a zasadím zakúpené zakorenené sadeničky - ich veľkosť závisí od stavu peňaženky(giggle) a množstva, ktoré chcem vysadiť - ja kupujem také najlacnejšie v 10ks balíčkoch, lebo vysádzam okolo stovky a mám najobľúbenejšie obyčajné červené ťahavé - najviac kvitnú, na 1m hrantík sadím 8 koreňov.
Vysadené vyložím na okná a teším sa :-)
Ak chceš, aby pekne kvitli, je potrebné pravidelne hnojiť - už som vyskúšala tekuté hnojivá, tyčinkové, práškové - každé je dobré. Na podporu kvitnutia nezaškodí občas nechať substrát preschnúť, lepšie je polievať ráno, lebo muškát nemá rád "mokré nohy", toto ja ale nedodržiavam, pretože ráno by som to jednoducho nestíhala.
Najlepšie sa im darí na oknách, ktoré sú aspoň čiastočne chránené pred vetrom, tiež neobľubujú celodennú páľavu, veľké premokrenie im tiež nerobí dobre.
Koncom jesene mi veľakrát padnú z parapetnej dosky napriek tomu, že mám zábrany, lebo bývajú aj 2m dlhé a kvety prevážia hrantík.
V podstate je to nenáročný kvet, občas zabudnem aj týždeň poliať (giggle) a prežijú.

Lea, St, 09. 03. 2011 - 11:31

a ešte k otázke kedy vysadiť - môžeš už aj teraz a umiestniť ich niekde v dome, kde je dostatok svetla a nie je príliš teplo a po skončení mrazov vyložiť von, alebo niekedy koncom apríla, začiatkom mája (podľa počasia)zasadiť a dať priamo von

lýdia k (bez overenia), St, 09. 03. 2011 - 11:37

Evka(sun) potvrdzujem muškáty sú nenáročné na pestovanie.
Ja dávam na muškáty zeminu určenú na muškáty a držia sa mi dobre.Používam tekuté hnojivo.
Muškáty kupujem v Bau...xe,Kauf...e,sú v nádobkách po 10 ks.Prinesieš domov a už len rozsadíš do hrantíkov,ja dávam na okná do tých užších po 3 kúsky ,lebo sa potom pekne "rozrastú".Krásne sú aj také fialkové.

gueva, St, 09. 03. 2011 - 13:47

ja som včera kúpila v baumaxe, sú po 10 balené a stáli 3,49 eur. Sú rôzne odrody, previsnuté, poloprevisnuté, alebo neprevisnuté. Taktiež plnokveté a "prázdnokveté" - tieto kvitnú bohatšie. Ja sadievam previsnuté, 3 alebo 4 korene do cca 60 cm hrantíka. Zmiešam kúpenú zeminu na pestovanie + zeminu zo záhrady, tak aby mi vznikla ľahšia zem, cca 1:2. Na moje muškáty praží slnko celý deň, lebo mám balkóny na JZ otočené, takže ich musím každý deň v lete polievať, do každého hrantíka cca 2 litre vody. Polievam skoro ráno, alebo neskoro večer, keď už nepraží slnko. Hnojím ich krystalonom podľa návodu, alebo len tak od oka. V priebehu vegetačného obdobia po odkvitnutí jednotlivých súkvetí, tieto aj zo stopkou odlamujem, aby sa vytvorili nové kvety. Muškáty mávam do začatia mrazov, potom ich vyhodím. Ak máš podmienky, t.j. studenú a slnečnú miestnosť, môžeš ich aj prezimovať, ale predtým ich treba ostrihať.

Delli, St, 09. 03. 2011 - 13:45

Evka, aj ja prispejem mojou troškou skúsenosti.
Ja sadím muškáty / ale nie len tie/ do hrantíkov Lebiš. Veľmi dobre sa im tam darí. Prajem ti krásne oddychové chvíle v záplave muškátov.

dzermil, St, 09. 03. 2011 - 18:02

Ja dávam prednosť tým obyčajným. Nie je z nich toľko lietajúcich okvetných lístkov a neprevracajú hrantíky. Najkrajšie sú tie sýtočervené. Robia parádu do prvých mrazov.(flower)

eva m, St, 09. 03. 2011 - 18:34

nuz, dievcata,
dakujem za rady, zacnem sa uz pomaly obzerat po obchodoch a nakupovat vsetko potrebne.:-) :-)
Mrazy pominu a sup, idem na to:-)
Eva (sun)

lýdia k (bez overenia), St, 09. 03. 2011 - 18:59

Evi(sun) nech sa ti darí a nezabudni potom pofotiť záplavu(flower)

vaneska123, St, 13. 04. 2011 - 20:21

ahojte, muskatiky pestujem po pry krat, preto sa obraciam na vas:-)
kupila som v bau..xe kvetinace, ktore maju oddelene dno takym tmavym perforovanym plastom, teda su zavlazovacie,ale nemaju ziadne odmerky,ako som videla u niektorych samozavlazovacich kvetinacoch...je to v poriadku? muskatiky som kupila previsajuce cervene, substrat bol konkretne na pelargonie, mam aj vyzivu.(y)
presadila som ich a teraz sa mi zakorenuju, mam ich doma este vo nutri na oknach,nech na ne ide krasne slniecko,ale vonku je este zle pocasie...
chcem sa spytat ako sa k nim mam spravat, ked som kupila hrantik s oddelenym dnom, ci je to samozavlazovaci,ako som povedala nema ziadnu odmerku, vyzera rovnako ako ostatne,len medzi dnom a ketinacom je priestor-je tam taka dierkovana vlozka...nevadi tam ta stecena voda? nema kam odchadzat, a co konkretne rbit s muskatmi, niekto povie ze male listky treba odtrhat aby rastli, niekto povie ze nie...nerozumiem uz tomu,:-| tak mi pls poradte co mam teda robit, ci ich nechat na pokoji, ci trhat...a tak:) je to dlhy komentar ale pls poradte co s nimi od zaciatku, postup:) vdaka(heart)

gueva, Št, 14. 04. 2011 - 00:32

treba zaštipovať=odtrhnúť rastové vrcholy, t.j. ten stred zelený, kde sa tvoria nové lístky, potom sa pekne rozrastú do šírky. Moja svokra odtrháva na začiatku aj všetky puky, aby sa nevyčerpali kvitnutím hneď na začiatku a počká kým sa pekne rozrastú a má ich neuveriteľne zakvitnuté. Mne je puky ľúto trhať, teším sa keď mi kvitnú už také prcky malé, a je pravda, že takú záplavu kvetov ako ona som ešte nedosiahla, takže to má niečo do seba. Nuž má na to školy osoba(giggle)
A tu je jeden pekný článoček: http://zahradkar.pluska.sk/zahradkar/kvety/muskaty-tento-rok-budu-este-…

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama