reklama

Nausnicky ,alebo nie!

alex , 25. 03. 2008 - 20:22

reklama

Ahojte maminy !
Uz dlhsie rozmyslam,ci ano ,alebo nie.S manzelom sa akosi nevieme dohodnut on nie, ja ano,a ked ano tak ako ...Nas pediater tvrdi nie,ved deticky su uz dost potrapene s roznymi ockovaniami atd....ked bude velka rozhodne sa sama ?Prosim dajte svoje skusenosti mala bude mat 6 mesiacov.A nastrelit,alebo s ihlou...Dakujem


reklama


reklama

drobcok, Ut, 25. 03. 2008 - 20:30

caves alex tak my sme dali malej prepichnut uska hned ked som odchádzala z porodnice.podla mna je to lepšie skorej ked este tak moc necíti bolest.

elin, Ut, 25. 03. 2008 - 21:23

netusim, preco sa tvrdi, ze novorodenec citi bolest menej nez vacsie dieta...?
Moja dcera (18) ma nausnicky (darcek) odlozene v skrinke. Uska som jej chcela dat prepichnut, ked najdem niekoho, kto sa mi bude zdat dobry v akupunkture. Ked si preberiem, kolko a ako citlivych akupunkturnych bodov na uchu je, zdalo sa mi vhodne, ak uz prepichnutim nejaky stimulovat, tak taky, aby to malo nejaky vyznam a prinos napr. pre jej zdravie. (Vedeli ste, ze pirati si davali zlatu nausnicu do bodu, ktorym si zlepsovali zrak? A ze nejaky africky kmen pouziva dreveny kolicek v uchu ako spolahlivu antikoncepciu?) Lenze kym bola mala, nikoho som nevedela najst a ked odrastala, nechcela uz ona. Chvilku, ked mala nejakych 5 - 6 rokov, nosila nalepovacie nausnicky, klipsnicky a nejaku dobu magneticke.

evicka slniecko, Po, 19. 05. 2008 - 15:17

ahoj
moja dilema o tom ci prepichnut ci nie uska sa uz skoncila. A som aj rada. Nasa malicka uz ma nausnicky a je pokoj.
Najskor som velmi nechcela... porovnavala som ci to dat urobit nastrelovanim alebo ihlou. Vsade v zlatnictve mi povedali, ze to robia len pre dospelych nie pre male babatka. Tak mi zostalo uz len rozhodnutie pre prepichnutie ihlou u lekara...
precitala som o tom vselico mozne hlavne to proti... preco som nechcela bolo 'usetrenie malickej od bolesti' a tiez to ze ona sa rada hrava s uskami kde hrozi, ze si to potiahne a tym natrhne usko. Tiez pri obliekani a pod... nakoniec som sa rozhodla aj za malej podpory mojho manzelika.Dala som jej nie vysiace nausnicky,ale klasicke na srobovanie. A nie nastrelovanim (lebo tam hrozi, ze nastrelovanie moze vraj pri nespravnom nastaveni poskodit usny lalocek) ale chirurgickou ihlou u pediatra.
Asi pred mesiacom (april)mala mala 5 mesiacov. Je strasne milucka, (sun) a dost to zvyraznuje, ze je baby girl (flower) .
Pravdou je, ze pre novorodeniatka je to lepsie, lebo sa tak nehadzu a nekladu odpor ako uz o nieco starsie deticky.Lebo vraj cim starsie tym tazsie...
Myslim,ze je to o chceni. Babatko bolesticka prejde a bude naozaj milucke, a ako som napisala hlavne to zvyrazni jej babatkovsku dievcenskost. A v skutku asi o to aj ide :-)
tak asi tolko... ak sa predsa rozhodnete tak dajte potom vediet ako ste dopadli :-) vela stastia .. drzim palce (y)

Mojinko, So, 05. 03. 2016 - 00:35
Ja by som strasne rada,dala mojej malinkej,ma prave 4 mesiace prepichnut uska,byvame v Nemecku a tu to moc neuznavaju,alw je to predsa dievcatko a patri to k to u,len sa strasnw bojim twj bolesti,co bude m6siwt prekonat,ked place,trha mi to srdce,som asi moc citliva,kolko trvali;kym prekonalu bolest,prosim o skusenosti,dakujem
lilly, Ut, 25. 03. 2008 - 21:43

no, ja som zavahala a dala nasej prepichnut usi az teraz. aj ja som pocula, ze mensie babatka citia bolest menej alebo prinajmensom rychlejsie zabudnu.
nasa ma 4 mesiace a veru, pamat ma ako slon. aspon na toto. do toho osudneho dna bola u doktorky vysmiata a pokojna. odvtedy reve a driape sa cezomna ku dveram.

Vea, Ut, 25. 03. 2008 - 21:56

My sme dali... Natasa mala vtedy 1,5 mesiaca, zahojene raz dva, poplakala si strasne ale v aute sa uz smiala, plac sa objavil iba ked sme cistili uska liehom,....
Nausnickami sa mi z maleho babulka stala krasna slecna .....(heart) (heart) (heart)

Edit, Ut, 25. 03. 2008 - 22:39

Ja deti este nemam, no nezabudnem na reakciu anglicanov, ked som im ukazovala fotky mojich neteri. Cudovali sa, ze ako to ze babatka maju nausnice. Tak boli zacudovane pohlady na oboch stranach. Ja som im vysvetlila, ze u nas je to normalne, a oni mne, ze v UK sa to nerobi z dovodu ze moze dojst u dietata k urazu. Tak neviem, zatial som o takych urazoch nepocula, takze netusim co je lepsie.
Len z mojho pohladu, ako starsia, by som sa uz velmi bala, neznasam ostre predmety, tak som rada ze to bolo v obdobi na ktore si nepamatam.

katika2, St, 26. 03. 2008 - 00:14

Ja tu prepíšem jeden super článok z nemenovaného :-) detského časopisu (marec 2006), len neviem, či sa to smie (takto použiť niečí článok), ak nie, prosím upozornite ma na to, vymažem.(flower)

" V našej krajine je prepichnutie ušných lalôčkov novorodeniatku ženského pohlavia pomaly tradíciou. A sa chcú rodičia dobre rozhodnúť, mali by vziať do úvahy niekoľko aspektov - bolesť, riziko infekcie a neskôr aj nebezpečie vdýchnutia náušničky. Prepichovanie ušiek v minulosti bolo založené okrem iného aj na nepravdivom tvrdení - že novorodenci necítia bolesť, resp. im nejako veľmi nevadí. Tento mýtus bol vyvrátený výskumami z konca 20. storočia, ktoré jednoznačne dokazujú, že nervové dráhy pre vedenie bolesti ako i mozgové centrum pre vnímanie bolesti sú veľmi dobre vyvinuté aj u detí nedonosených. Dokonca už šesťmesačný plod v brušku je vybavený anatomickými štruktúrami, ktoré mu umožňujú vnímať nepríjemné pocity... Okrem toho je tu aktuálne aj riziko vzniku komplikácií v dôsledku oslabenia imunity v dôsledku stresu. Napriek tomu, že donosený novorodenec prichádza na svet s určitou imunitnou výbavou, v porovnaní so staršími deťmi je jeho imunitný systém oslabený (napr. má menšie množstvo bielych krviniek) a každé narušenie integrity jeho prirodzených ochranných bariér môžu sprevádzať infekcie až so septickým priebehom. V neskoršom veku si dieťa môže náušnicu náhodne strhnúť a zhltnúť ju. Nebezpečné môže byť aj vdýchnutie takéhoto drobného predmetu spojené s rizikom aspirácie (vdýchnutím telesa do dýchacích ciest).
Ak zvážime tieto zdravotné riziká a pridáme aspekt určitej demokratickej voľby pre dieťa v neskoršom veku, aby sa samo rozhodlo, či bude náušnice nosiť alebo nie, mohli by sme s prepichnutím ušných lalôčikov počkať. Dnešné kozmetické salóny či ústavy lekárskej kozmetiky vybavené aj nastreľovacími pištoľami, relatívne bez problémov zabezpečia malým slečnám prepichnutí uší s pomerne malým rizikom komplikácií."

milenas, St, 26. 03. 2008 - 00:45

Ja len z vlastnej skúsenosti. Celú mladosť som závidela kamarátkam, že majú prepichnuté uši a ja nie:-( . Stále som nosila len klipsne a na tie som mala potom alergiu, lebo boli s obsahom niklu. A tak som sa rozhodla až v 20. Uši sa mi hojili možno aj mesiac. Dcéru nemám, ale keby som mala, určite by som jej dala ušká prepichnúť, lebo ja som to našim strašne vyčítala.

denisa123, St, 26. 03. 2008 - 08:51

Ked som bola mala,nemal mi kto prepichnut usi,mame to bolo jedno.Ako 10r som sa hambila,lebo som bola ostrihana na kratko a vyzerala som ako chalan.Potom som prisla k mojej babke na vikend a ta hned vsetko zariadila...Ale ta bolest!!A to bola sestricka z rodiny,pamatam sa,ako som rucala,ked mi nausnicky navliekala a potom problemy,lebo sa mi dierky zapalili...Ked by som mala dceru,tak jej dam uska urcite prepichnut,myslim si,ze cim mensie dieta,tym menej zla.(y)

elin, St, 26. 03. 2008 - 09:14

dievcata,
naozaj by ma zaujimalo, preco si myslite, ze cim mensie dieta, tym menej problemov s prepichnutymi uskami?
Z mojho blizkeho okolia si spominam na 6 malych dievcatiek, ktorym davali nausnicky - ani jednej sa dierky nezahojili hned, vsetkym dlho hnisali... a dcere sesternice sa ako trojmesacnej podarilo nausnicku zachytit a natrhnut si usko...
To len ja mam tak zle skusenosti?

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 11:38

Nie je to skor o tom, ze mensie deti si to len nepamataju? B-]

elin, St, 26. 03. 2008 - 12:31

... mozno si to nepamataju na vedomej urovni, no myslim, ze trochu hlbsie je kazda bolest - nielen fyzicka - zaznamenana uplne presne, ci je clovek maly, ci velky, ci este nenerodeny...
len predpokladam, ze bolest, o ktorej viem, viem lepsie "spracovat", "vypustit" nez tu, ktorej som si nie vedoma... a predpokladam, ze rovnako to funguje so vsetkymi emociami a spomienkami - informaciami vobec...

btw: ("in-formovat" znamena "formovat zvnutra", ci "vkladat do formy"? )

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 13:56

Elin.. pamatas si ako ta bolelo, ked ti rastli prve zuby? JA nie, ale pamatam si ako mi opuchla cela sanka, ked mi na vyske rastla posledna osmicka.. a Elin, pamatas si ako si "rastla"? Ja ano, ked som sa v istom kratkom obdobi vytiahla naraz o 15 cm.. a pamatas si ako ti rastli prsia? Ja ano, lebo aj tie cucoriedky, co mam ma tak boleli, ze som nemohla pomaly ani tricko nosit.. a vies co? Radsej by som tieto bolesti nepoznala a zabudla na ne presne tak ako na to rastenie zubov B-] btw: nic proti, ale nemyslim si, ze by dieta muselo mat dozivotnu traumu z toho, ze mu prepichnu usi.. neprehanate to trosku? To uz by tu boli generacie a generacie traumatizovanych ludi z prepichnutia usi.. ale, ked si chce niekto pridavat starosti, tak preco mu nenalozit B-]

katika2, St, 26. 03. 2008 - 14:08

Nejde len o bolesť, ale aj o možné komplikácie - napr. infekcie, ktorým sa to detské telíčko horšie bráni.
Očkovanie napr. je kvôli zdraviu, ale prepichnuté ušká sú len pre parádu, čo mi príde absolútne banálne. Preto, ak bude raz chcieť byť moja dcéra kočka :-), tak nech trpí, ale ja ju tomu nevystavím najmä kvôli zdraviu.

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 14:18

Mas na vyber, tak si mozes vybrat :-P a ked bude dcera starsia a zapalia sa jej usiskaaaa ci pupok od piercingu tak ti to bude fuk? (giggle) Baby, sorry, ja dnes akosi "nepripajam", trosku smutnych zivotnych starosti :-| To co som chcela povedat, ze aj ked verim, ze byt maminou je o rozhodovani a o starostiach a o strachu, aby ste nezabudli, ze proste tieto veci tu boli pred rokmi, po cele generacie a ze tie rozhodovanie robili aj nase maminy a ze nech sa rozhodnete ako chcete, nech je to podla vaseho naj vedomia a svedomia, ci uz pri nauskach, ci inych veciach.. mne to len obcas ako nemamine pripada, ze to maminy s tou opatrnostou prehanaju :-D tak a toto mi pripomente za par rokov, ked vam tu budem pisat litanie o tom, ze neviem, co s mojim dietkom :-O :-D

katika2, St, 26. 03. 2008 - 14:59

Eifi, je to presne o tom, čo píšeš, starosť o dieťa pochopíš, až keď ho budeš mať. Ja nemám pocit, že niečo preháňam, nie som "opičia matka", len chcem dať svojmu dieťaťu možnosť voľby /vo všetkom snáď okrem vzdelania, za tým si budem stáť, lebo vzdelanie rozširuje obzor ;-)/. A keď si dá prepichnúť pupok v 15 a zapáli sa jej to, je logické, že mi to jedno nebude, ale bude to jej rozhodnutie.
Ako tu bolo kedysi krásne napísané, deťom treba dať korene a krídla, ja si ju malinkú chránim, ale budem sa vždy snažiť vychovať z nej človeka s otvorenou mysľou ;-), tak ma snáď pochopí, prečo som jej nedala prepichnúť uši, jednoducho jej poviem, ja ti nič nezakazuje, ale týraj sa sama :-D, ja som to nepovažovala za nevyhnutné, keď si bola malinká.
Ide o to, že mi bolo hrozne ľúto také malinké bábätko, ktoré si toho dosť vytrpí napr. i pri pôrode, adaptácii na svet, vystavovať nejakému prepichovaniu uší, ktoré je fakt len ľudský výmysel a to absolútne nepotrebný.

katika2, St, 26. 03. 2008 - 15:07

Ale inak Eifi, oponentov mám rada (giggle).

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 15:12

(giggle) Baby, ja si myslim, ze si takto "cez vas" riesim svoje vnutorne otazky, takze neberte to v zlom (giggle) Este sa na svet divam cez "bezproblemove" okuliare :-D uz nie su ruzove, ale este nie su o zodpovednosti za niekoho ineho B-]

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 15:09

No ved prave preto to tu riadne vsetko opiste, nech sa sem za par rokov mozem nakuknut :-D Mozno by si pri tom prepichovani usiek prisla na to, ze je mozno alergicka na striebro, zlato, kov, bizu :-D Kazdopadne rozumiem, co mi chces povedat, ja len ked vas maminy citam, tak zistujem, ze existuje milion veci o ktorych treba rozhodovat a uvedomujem si, ze brat zodpovednost za tieto rozhodnutia ako rodic je tazke.. a veru neviem neviem ci.. no to je zas o inom! Tak zdar pri uskach ci neuskach (giggle)

elin, St, 26. 03. 2008 - 15:19

eifi,
pred casom som sa bavila na tuto temu postupne s niekolkymi ludmi, co sa uz viac nez par rokov venuju akupunkture. Vsetci nezavisle na sebe tvrdili, ze sa cas od casu stretnu s klientkou, u ktorej prepichnute ucho sposobuje zdravotny problem (podobne ako ine jazvy). Casto vraj su prilis stimulovane niektore mozgove centra, co sposobuje podrazdenost, nervozitu, netrpezlivost, ci naopak prilisnu unavu - vsetko prejavy, ktore mozu mat tisic inych pricin...
A samozrejme, u vacsiny to problem nerobi. (Aky je pocet zien, u ktorych na suvislost nikto ani nepomyslel, si netrufam odhadovat, v nasej kulture je pocet zien s nausnicami dnes urcite vyssi nez pred 100 ci 200 rokmi...)
A kedze ja sama akupunkturu nerobim, nemozem vlastne pozorovania pridat...

Nemala som ani v umysle nikoho zavalit starostami, prislo mi celkom zaujimave premyslat o inom aspekte tak "obycajnej veci"...
vsetkym zelam pekny den...

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 15:25

Vies co mna teraz napadlo, ze mne tie dierky same od seba zarastaju.. keby som si obcas nedala nausnice, tak teraz cim som starsia, tym sa mi zda, ze zarastaju coraz rychlejsie.. ja som nemala zas v umysle sa nikoho dotknut, dnes je taky zvlastny den, a ako som pisala uz vyssie, ja si takto "cez vas nahlas" riesim vnutorne otazky.. to by bolo zas asi na inu temu (giggle) P.S: vsetky tieto rozhodnutia o detoch, nemali ste nikdy strach, ze by vase rozhodnutie bolo nespravne? Ved to musi byt "vystrasujuce" Teda pre mna je to zatial nocna mora :-O

elin, St, 26. 03. 2008 - 15:58

s tym zarastanim to je tiez individualne, ja mam dierky od 8 rokov, nausnice nenosim 12 rokov, dierky mam male, ale furt...(giggle)
A strach z rozhodnutia? Jasne, ze som mala, podchvilou. Tym, ze som byvala u svokry, ktora bola zvyknuta sa vo vsetkom spoliehat na autority, mama daleko, kamaratky ziadne, to bolo o to zaujimavejsie. Stacilo, ze syn zaplakal, lebo bol pocikany, uz hned podla nej mal minimalne zapal mozgovych blan...
Casom mi doslo, ze nech by som ako chcela, nikdy nemozem zvazit vsetko, vyhnut sa vsetkym nespravnym rozhodnutiam...

...nechame si to ako dalsiu temu k tomu cajiku?

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 16:10

(giggle) Elin uvedomujes si, ze to budeme "trepat" hodiny a hodiny? (giggle) Tolko veci by som s tebou predebatovala (giggle)

elin, St, 26. 03. 2008 - 16:16

vsak sme este mlade, mame kedy... (giggle) (giggle) (giggle)

katika2, St, 26. 03. 2008 - 17:16

Baby, aj ja sa hlásim do klubu aj ja som mladá !!! :-D (rofl).

elin, St, 26. 03. 2008 - 17:33

katika2,
si vitana!!! ( ak ti nevadi, ze ten nas pokec sa bude konat v case blizsie neurcenom...)

eifelovka, St, 26. 03. 2008 - 18:08

Zeby sme zalovili v kalendari a dohodli si dopredu nejaky termin? Ako ked sa planuje svadba, tak aspon pol roka dopredu :-D Katika to k mojmu rodnemu mestu nema daleko, ale tebe Elin kde je konca to veru neviem :-D Baby, to bude ale dlhaaaa kava, ved to sa "ukofeinujeme" :-D

Fay2, St, 26. 03. 2008 - 18:32

Ja mám dve dcéry, obidvom prepichla ušká detská lekárka,(kozmetickým salónom neverím, nemôžem za to)sama som lekárka a viem, že sa to snažili urobiť čo najprofesionálnejšie, lebo by ma mali na krku s uvrešťaným deckom ak by mu hnisali ušká.Súhlasím s tým, že teraz sa všetko dramatizuje a pripisuje sa veľký význam detstvu a jeho vplyvu na osobnosť.Ale úprimne si povedzme bolesť je súčasťou života, niekto ju znáša lepšie , niekto horšie.Nechcem tu hovoriť len o bolesti pri prepichnutí lalôčikov.Dieťa i tak neochránime od nehôd, infekčných ochorení, bitiek s rovesníkmi. To patrí k životu .Dôležité je , aby nešlo,,do tuhého,,Ak predsa len matka podľahne ,,kvočkovskému syndrómu,,z malého milého bábätka vyrastie skleníkové dieťa.Mňa ide poraziť, keď mi príde na ošetrenie matka s dieťaťom ktorého sa neslobodno dotknúť, nebodaj mu spôsobiť bolesť.Raz, keď na mňa hľadela ako na Heródesa som jej štipľavo povedala, že ten kto najviac v ambulancii ubližuje dieťaťu je ona, lebo ,,dieťa predsa nebude nútiť čistiť si zuby, keď to nechce,,nebude predsa chodiť k zubárovi, ked dieťa nič nebolí,, a nekoniec sa dieťaťu naklame, že ,,nič ti robiť nebudú,,!!!!!!!!!!Nechcela som sa tak rozpísať, ale sama som mamou, viem, že dieťa sa s bolesťou v rôznej forme stretne a nie je to na škodu, ak sa naučíme bolesť zvládnuť.Možno sme potom empatickejší ,ľudskejší. Koho nič v živote nebolelo nech hodí na môj príspevok kameň

elin, St, 26. 03. 2008 - 19:56

:-) Fay2,
nebudem kamenovat, tvoje nazory sa mi pacia, zaujimalo by ma len, ci ty v tvojej praxi sa s takymto pristupom (paci sa mi vyraz "kvockovsky syndrom") stretavas casto, alebo je to skor ojedinely jav.
Mam totiz pocit, akoby pribudalo mamiciek, co su velmi starostlive o svoje dietka na fyzickej urovni,priam neskutocne ich rozmaznavaju, ale dalsie roviny akoby vobec pre ne neexistovali...

Fay2, Št, 27. 03. 2008 - 16:51

Kvočkovský syndróm má každá starostlivá mama, je dôležité ale aby sme si uvedomili odkiaľ-pokiaľ.Tie čo majú malé bábätká si povedia, že a čo mám ho nechať plakať? No niekedy aj to treba.Zase hovorím, že mama už vie, kedy dieťa plače lebo mu niečo je a kedy si vynucuje pozornosť.Máš pravdu, pribudlo mamičiek čo chcú dieťatku len to najlepšie ,kočík, krémik, značkové šatky...ale nemyslím si, že ked dieťa všetko môže a dostane je tá správna cesta.Náš sused vždy zastával teóriu, že deti sa nesmú biť a nesmie sa im brániť v poznaní života.Jeho deti môžu všetko.Najstarší je narkoman a oni nevedia ako z toho von.Nechcem moralizovať, ale každý z nás v bežnom živote skôr či neskôr spozná mantinely, aj to , že si všetko nemôže dovoliť.Potom sme frustrovaní, nespokojní a hľadáme únik z reality.Ja vidím dosť často ako sa ,,opičíme,, s výchovou na západoeurópsky spôsob.To čo dávajú slovenské mamy ja považujem za dobrý základ do života.Varená strava, materská dovolenka ( to musel vymyslieť len chlap, že ,,dovolenka,,)určité duchovné tradície...atď.Prečo inak by boli naše dievčatá také žiadané? Okrem toho , že sú pekné, nie sú také lenivé a rozkysnuté ako ostatné...

eifelovka, Št, 27. 03. 2008 - 16:54

A nie su take "ufnukaneeee" ;-)

eifelovka, Št, 27. 03. 2008 - 08:57

FAY2, tak takto nejako som to myslela, len nie som z tych, co sa vedia tak super vyjadrit ako ty o "kvockovskom" syndrome a o dramatizovani situacii zivota (y)

alex, St, 26. 03. 2008 - 09:58

dakujem za vsetky komentare,asi to necham tak ,ako sa hovorí nikdy nie je neskoro,takze uvidime...:-*

-, St, 26. 03. 2008 - 09:59

Nicol som dávala ušká prepichnúť ako 5 mesačnej a zavolala som do najbližšej pôrodnice /dokonca sa v nej ani nenarodila/, či by to spravili. Samozrejme, veď na tom zarobili 200Sk. Malá nemá na nášho pediatra "náušnicovú" spomienku, aj tak sa tam bojí- očkovania sme predsa absolvovali u neho.
Čo sa hojenia a celého zákroku týka- plakala bezprostredne iba do doby, kým mi ju dali do náručia. A ja som jej s kľudným hlasom vysvetlila, že bude krásna. Ušká sa nám zapálili iba ako proces hojenia- žiadne hnisanie a pod, iba červené uško. A to skončilo, keď som jej do neho prestala "rýpať" s vatovou tyčinkou namočenou v alkohole- kúpila som si striekačku, jemne priložila vatový tampón (aby som ju neokúpala celú(giggle) ) a dierku pokvapkala. Pri kŕmení som s ňou jemne točila, aby neprirástla, ale to malej nevadilo.
Poznám baby, ktoré mali celý život komplexy a svojim rodičom to veľmi vyčítali. Na náušnice sa už neodhodlali- zo strachu. A kamarátka si dokonca uši prepichla sama- v škole sa jej posmievali, malé decko si to neuvedomilo a spôsobila si také zahnisanie, že náušnice museli ísť von a zostali jej nepekné jazvy. A citová trauma. Keď som jej hovorila, ako mi Matúš vynadal, keď sme ju v tej nemocnici počuli plakať /vraj kvôli mne, kľudne sme mohli počkať.../ tak sa na neho osopila, či je sprostý. "Ona si to predsa nebude pamätať, za tú chvíľu plaču ste ju uchránili pred bolesťou v dobe, kedy by jej to naozaj ublížilo"...

alex, St, 26. 03. 2008 - 10:09

Este nieco ,ak by som predsa dala prepichnut,tak asi s pistoľou je to rychlo a potom este nemusia do cerstvej rany davat este nausnicky.Nastreli sa to hned s nausnickou a myslim si cim menej sa to chyta tym lepsie.Ale kde to robia na to sa musim popytat...No stale nie som pevne rozhodnuta...:-(

-, St, 26. 03. 2008 - 10:36

Alex, prestreľujú v skoro každom zlatníctve, ALE!!
Bábätkovské naušnice majú iný tvar a nie pre srandu- tie prestreľovacie majú vzadu motýlika a bábo väčšinu svojho času leží. Mne stačilo, keď som mala prestrelené jedno ucho a nemohla som na tej strane vôbec ležať- motýlik ma tlačil na hlave a pretláčal bolestivo náušnicu do hlavy preč- predsa, oceľ sa nedá:-|
Toto je naozaj riešenie pre veľké dieťa a možno ani pre to...Ja som mala náušnicu prestrelenú jednu dole na laloku a druhú hore v chrupavke...už nemám žiadnu- iba tie staré, dobré, roky uzdravené...Nechápem to, ale mne tie nové neustále hnisali:-O

zuzu19, St, 26. 03. 2008 - 11:32

moja mala mala nastrelovane nausnicky ked mala 3 mesiace ,mam kmotru na usnom bolo to za chvilu to si oznaci a streli ,mala chvilu plakala ale nebolo ziadnej krvi okolo a podobne.po 3 mesiacoch som jej dala a zlate a je zlatunka .myslim ze mozes aj ty tak spravit,malinkym babatkam sa to robi zle a vobec jej nic nehnisalo asi 2 dni som jej to potierala a to bolo vsetko,spytaj sa u vas na usnom ci to robia u nas ano som spokojna(y) (sun) (sun) (sun)

-, St, 26. 03. 2008 - 11:34

A to mala v ušku obyčajnú nastrelovačku? Neprekážal jej ten motýlik???:-O

alex, St, 26. 03. 2008 - 11:44

Neviem ,ale myslim si ,ze dospelí ludia spia predsa len castejsie na boku,ako babatka tie lezkaju na chrbatiku no neviem.

-, St, 26. 03. 2008 - 12:02

To áno, ale dosť často ležia aj na brušku- a vtedy majú hlávku na boku. Moja malá by sa zjančila, keby nemohla tak nemohla ležať.
Ale neviem, ak to ide a nevadí bábätku motýlik na tej naušničke... (y) :-) :-)

zuzu19, St, 26. 03. 2008 - 12:19

nic jej nevadilo ona stale spinka na chrbatiku ani si to nechytala a ani teraz ked ma zlate jej to nevadi(sun).to je dezinfikovana nastrelovacka to sa ani do ruky neberie to je v takom puzdre

alex, St, 26. 03. 2008 - 12:59

myslite,ze by to spravili aj v zlatnictve? Placko napis mi prosim ,ako to prebieha mozes si vybrat nausnice z akeho materialu su a je to hlucne?Dakujem(clap)

zuzu19, St, 26. 03. 2008 - 13:21

neviem ci to robia v zlatnictve ku mne prisla kmotra domov.matetial je asi stribro s takym peknym bielim ockom a neni to vobec hlucne to je spravene za par sekund nemusis sa nicoho obavat:-)

-, St, 26. 03. 2008 - 13:46

je to chirurgická oceľ, hluk to nerobí žiadny, iba tá "pištoľ" je trošku strašidelná. Môžeš si náušnicu vybrať buď v striebornej alebo zlatej farbe, s očkom alebo bez očka, menšiu alebo väčšiu. V Hlohovci to už robia v každom zlatníctve a stojí to max. 100 korún+ náušnice.
Trvá to zopár sekúnd, hluk to nie je žiadny, iba také "štik". Samé o sebe to nie je také bolestivé, takže sa to dá. Neviem, ako a či to robia aj bábätku, ale myslím, že by v tom nebol problém.
Ja som to už podstupovala 2 krát, dokonca aj manžel má 2 dierky(giggle) a dá sa to zvládnuť.
Držím teda pršteky(y) (y) (y)

alex, St, 26. 03. 2008 - 14:34

No dnes ked pojdem na prechazdku sa popytam vo vsetkych zlatnictvach mame ich tu dost a ked to vyjde musim este prehovorit manzela to bude asi najtazsi oriesok nechcem ,ale zbytocne hadky koli nausnickam (giggle) (giggle) svokra chce aby, malá mala nausnice tak ,keby nesuhlasil tak to budem riesit cez svokru:-D :-D

anita, St, 26. 03. 2008 - 15:41

Alex, ja som mala náušničky skoro od narodenia a presne ako Akira, v určitom veku som zrazu chcela mať na každom uchu dve. Tak šup do zlatníctva a ani neviem ako, zrazu som mala v každom uchu ďalšiu - nastrelovačku.
Nebolelo to vôbec. Dokonca ani nehnisalo. Vtedy som sa pýtala, či to robia i bábätkám. Povedali že áno, ale až vo veku, keď sedia. Možno preto, že to bolo predsa len v zlatníctve a robila to predavačka.
Dcérke prepichla dierky zdravotná sestra. Je to moja suseda. Otecka sme zverili susedovi, ten mu nalial za jeden /rozchodný/ a o chvíľku to bolo. To mala malá asi dva mesiace. Nemyslím, že by ju to bolelo menej, ale je to o traume zo spomienky. A tej som ju ušetrila.
Nedávno bola malá na zápise do prvej triedy a bolo super spojiť túto výnimočnú chviľku s kúpou nových náušničiek - takých slečnovských :-) .

robinson, St, 26. 03. 2008 - 15:58

alex, súhlasím s tvojím manželom aj s vaším pediatrom. Ja by som ti to neodporúčal. Na ušnom lalôčiku sa nachádza množstvo energetických bodov, o ktorých človek, ktorý sa aktívne nevenuje akupunktúre, nemá ani potuchy. Nehľadiac na bolesť a riziko infekcie. Až raz bude dievka veľká, nech si to zváži sama...
Želám vám pekný deň! (flower)

Ariesa, St, 26. 03. 2008 - 22:18

ked uz sa rozhodujete pridam aj ja cosi :-P

mne ako malej prepichli usi v porodnici. jedno usko sa vraj hojilo hned a druhe trosku zahnisalo, no do mesiaca bol pokoj.

ked som sla cerstvo zmaturovana zo skoly cez mesto, z cirej euforie som vbehla do zlatnictva a dala som si nastrelit nausnice. len to stiplo, ucho zacervenalo. trapenie zacalo az doma, strasne mi vadili v noci tie motyliky-ako to akira nazvala. usi mi hnisali. a boleli a hnisali. po mesiaci som jednu nausnicu vzdala, po polroku som vytiahla aj tu druhu a usi konecne prestali robit problemy. vtedy som si uhnala aj alergiu na niektore kovy - vraj antialergenne, pche. dierky nastastie zarastli bez skaredych zrastov ako sa to niekedy stava.

ja mam syna, tak sme nedierkovali, no male sesternicky maju nausnicky od malinka - nie nastrelovane, take detske jednoduche zlate(prevencia pripadnej alergie) a na zapinanie - nikde netlacia.

martička, Št, 27. 03. 2008 - 08:39

Ja nosim nausnice a moja dcera ich ma od malicka tiez a nemame z toho vobec ziadnu traumu, pretoze si to vobec nepamatame, boli sme totiz obe este babatka, ked nam prepichovali usi. Dcere to robila detska sestricka (ked mala 1 mesiac) u nas doma a nemala vobec ziadne komplikacie ako hnisanie a podobne. Nausnicky sme pred vlozenim do usiek namocili na 1 den do liehu kvoli sterilizacii.
U mna to bolo trochu ine. Po prepichnuti som vraj nemala ziadne problemy, tie sa vyskytli az po case - alergia na zlato a tak som ich nemohla nosit. Ked som mala asi 10 rokov a vsetky kamaratky nosili nausnice iba ja nie, rozhodla som sa, ze si nejake zadovazim. Tak sme isli s kamoskou do hrackarstva a kupila som si tam take cetky za 5 korun. Ibaze do ucha som ich nemohla dostat, lebo uz bolo ciastocne neprechodne. Tak kamoska zobrala tenku ihlu, nahriali sme ju nad plamenom a po vychladnuti pretlacili cez ucho tym sirsim koncom, kde je dierka. A vobec to nebolelo ani som potom nemala s tym problemy. Usi totizto po zahojeni prepichnutia uz nezarastu, len sa v dierke vytvori taky sulcek z mazu a pod. Alergia sa medzitym kamsi vytratila a uz dlhe roky nosim nausnice zlate a vsetko je v poriadku.

alex, Št, 27. 03. 2008 - 08:54

ahoj no napriek vsetkym komentarom dnes ideme na to !!! Vcera na prechadzke som obehala vsetky zlatnictva a v jednom z nich nastreluju nausnicky aj babatkam tak som sa poimformovala a po uspesnom rozhodnuti oboch rodicov dnes ideme na to .Priznam sa som z toho dost nervozna ,ale hadam to bude dobre .Dakujem este raz a fakt ste mi vsetcia pomohli pri rozhodovani .ozveme sa ako to dopadlo uff...(y)

apolienka, Št, 27. 03. 2008 - 09:06

ahojcek. Co sa tyka akupunktury a energetickych bodov, tak zrovna na tych miestach, kde sa davaju nausnicky, nie je nic, cim by sa mohlo nieco pokazit... alex, osobne si myslim, ze ste trosku presvihli cas, lebo malinka by si teraz mohla do tych nausniciek dost rypat, lebo urcite ovlada paradne rucicky.. :-) ja som obom babam dala prepichnut, nadavam si, dost vela krvi pri tom bolo. Ale v zasade, deti placu hlavne preto, ze ich drzia nasilim cudzi ludia (lekar, sestricka) a boli ich to v tom momente, potom je klud. Nemyslim, ze male babo ma nizsi prah bolesti..
Pri nastrelovani je to rychlejsie, ako pri prepichovani. a ked je uz takto vacsia, urcite nastrelit. To su aj malinke nausnicky, tie by si nemala odtrhnut. Tiez poznam aj problemy okolo toho, aj deti, ktore v pohode spali a nastrelovali im nausnicky. Takze, ak chcete mat fesandu doma (a napokon sme kultura, kde sa vzdy uska prepichovali v porodnici, aj sa hned v porodnici krstilo) chodte do toho. Ked budu problemy a bude usko hnisat, proste ho nechate zarast.. To uvidis az potom. Drzim palce a nausnickam zvlast. :-P

Gitka S, Št, 27. 03. 2008 - 11:34

Ja mám tri dcéry a dávala som im uška prepichnúť, keď boli malinké v perinke, jasné,zo začiatku som uška čistila , ale nebolo to ktovieko hrozné, mneuši neprepichli keď som bola malá a tak som si dávala prepichovať uši zároveň s prvou narodenou dcérkou a tak sme obidva pretrpeli bolesti naraz.

tanka, Št, 27. 03. 2008 - 11:48

Neviem, čo sa tu okolo toho robí také haló.
Ja neverím, že malé dieťa bolesť znáša lepšie. ALe ide o to, že si tú bolesť nepamätá. Ja som krpatej nechala prepichnúť ušká, ke´d mala asi mesiac. Dala som jej šróbovacie náušničky - kvietky s nádherným bledomodrým očkom /takú istú farbu očí mala aj krpatá/, a nemali sme žiadny problém, že by ju niečo tlačilo pri ležaní, ani žiadne hnisanie - ušká jej prepichovala moja sesternica, ona je resp. bola zdravotná sestra. Dostali sme príkaz namočiť náušničky na 24 hodín do liehu, Tak sme aj urobili a nemali sme žiadne komplikácie. A samotné prepichovanie? Chvíľku plač, a potom mi v náručí krásne zaspinkala.

Problémy nastali až keď mala krpatá asi rok a začala sa s náušničkami hrať, a tak pár krát stratila šróbik. Tak som jej kúpila normálne zapínacie náušničky, a tie som jej ešte nechala v zlatníctve uzamknúť. Odvtedy žiadny problém so strácaním :-)

alex, Št, 27. 03. 2008 - 15:55

Uz mame po tom nebolo to take zle plakala, len do chvile, kym som ju neutisila.A teraz asi hodinu potom je taka nepokojna znicoho nic zacne plakat no samozrejme asi to boli ...tak dik(clap) Som rada ,ze to mame za sebou .

milenas, Št, 27. 03. 2008 - 19:48

Držím palce nech sa jej to dobre hojí, nech maličká veľmi netrpí(y)

Alia, Pi, 28. 03. 2008 - 11:02

No ja som malej dala prepichnúť ešte týždeň po narodení a potom sme museli dať náušnice dolu a už je po paráde, nakolko malý alergici a ekzematyci vraj nemajú mať žiadne kovy na sebe... :-( tak to malej veselo zarastá...a kolko som sa ja naplakala ako jej ubližujem pre parádu....
A ešte som chcela dodať že pamätám si ešte ako mojej trojročnej sestre prepichovala uši známa - ktorá je zdravotná sestra a trápila ju vyše troch hodín - lebo si vzala malú ihlu - no to vám poviem Bátorička sa môže schovať - to bolo iné týranie ....dodnes z toho mám traumu keď si na to spomeniem bolo to hrozné...a aj sestra si na to pamätá....chúďa ;-(

-, Pi, 28. 03. 2008 - 13:18

3 hodiny?!?!?
No tak ja ako matka by som ju poslala kade ľahšie a keby sa to stalo mne v takom pubertálnejšom veku, bez monokla by neodišla. Booooože, chúďatko!!!

Alia, Pi, 28. 03. 2008 - 18:21

No aj neviem či to nebolo dlhšie, moja matka plakala v obývačke, a sestra spotená na kuchynskom stole, jej brčky totálne mokré od sĺz a potu a tá krava sa jej v tom uchu vŕtala jak s lyžicou....
ten plač bol hrozný....tiež sa divím že to moja matka nezatrhla - ja by som to teda na svojich deckách nedopustila (asi som precitlivená alebo čo) :-(

ramzesa, Po, 21. 04. 2008 - 08:03

My sme dali malinkej prepichnut uska asi ked mala tri mesiace. Trosku zaplakala,ale myslim,ze v pohode. Sestricka to zvladla super a rychlo. Mala bola hned rozziarenejsia a velka paradnica. Momentalne sme bez nausnic. Alergia. Pravdepodobne na nejaku primes,co sa dava do zlata a striebra. Je mi to luto,ked uz ma prepichnutie za sebou. Pravdepodobne to zdedila po mne. Ja tiez nemozem mat v usiach nic. :-(. Asi 1 a pol roka bolo vsetko v poriadko.

sara08, St, 21. 05. 2008 - 08:30

Ja som dala malej prepichnúť ušká keď mala 6 týždňov. Zvládla to lepšie než ja (nespala som celú noc). Zobrali mi ju spiacu a doniesli so slzičkami v očiach. Trošku nám to hnisalo, ale do týždňa sa nám ušká zahojili. Myslím,že kým je dieťatko menšie a ručičkami si na ušká nesiaha je to lepšie;-)

Katulka, Ne, 01. 06. 2008 - 10:23

Ahojte, asi už dávno máte náušničky... Ale aj tak. My sme našej Natálke dali náušničky keď mala necelé tri mesiace. Najskôr sme chceli dať prepichnúť, ale nevedela som sa na to odhodlať. Počula som totiž veľa hrozných príbehov... A keď som nabrala odvahu tak som nakoniec zašla do zlatníctva, kde nám ich nastrelili. Malá plakala asi 20 sekúnd, lebo sa iba zľakla keď jej to strelilo pri ušku. Kým sme prišli domov už spinkala, našťastie jej to nevadilo ani pri kúpaní a spinkaní. Ja som asi mala väčší strach ako ona a dosť som jej to kontrolovala. Nejavila však známky bolesti, bola veselá a usmievavá ako predtým. Takže ja jednoznačne odporúčam nastreliť...

maminkalucinka, St, 18. 06. 2008 - 12:47

na tému náušnice pre bábätko dievčatko mám veľmi jasný a radikálny názor - v žiadnom prípade. Ja budem spôsobovať vlastnému dieťaťu bolesť? a otázka na čo? je to Vaše dievčatko dieťatko bez náušničiek škaredé? určite nie. čo sme v amazonskom pralese kde je prepichovanie sa nevyhnutným rituálom bez ktorého by Vás neprijali do spoločnosti? je to nezmysel a ked som to párkrát videla napr. na kozmetike tak som na protest zrušila svoje kozmetické ošetrenie a odišla zo salonu. Ja som sa v 14 rokoch rozhodla že sa chcem parádiť tak som sama a dobrovoľne šla a dala si uši prepichnúť a o nič som do tej doby neprišla. Považujem to za prejav silnej obmedzenosti a nedostatku samostatného logického uvažovania nasledovať tento druh tradícií ktoré nemajú žiadne opodstatnenie. Ved Vaše dieťatko je estetické dostatočne a vaša potreba chváliť sa ním je pekná ale bude dostatočne pekné vďaka tomu že bude šťastné zdravé a pekne a čisto oblečené, či jej niečo cinká na uškách alebo nie, to ju bude len obťažovať no proste je to až trestuhodné že má malé dieťa trpieť pre márnivosť vlastnej matky.

-, St, 18. 06. 2008 - 22:20

fúúúúúúúúúúhaaaaa!! A mne nedá nereagovať. Podľa mňa je trestuhodné, keď matka nemyslí na to, ako dokáže ublížiť 10 ročnému dievčaťu, keď ho považujú za chlapca. Koľko sĺz preleje a aké mu to nechá jazvy na srdiečku a či je to v porovnaní s tým, čo prežije bábätko lepšie alebo horšie. Neprežíva miminko menšiu bolesť, ale aspoň som ju ušetrila strachu, ktorí by prežívala keby si ide dať ušká prepichnúť vo vyššom veku. Naušničky má, pretrpela si 3 dni a ani nevie, že ich má. Viem to ja a viem, že už nikdy nebude musieť riešiť s kamarátkou na chodbe, ako si ich čo najrýchlejšie prepichnúť...
PS: ok, nebudeme márnivé, nenecháme deti očkovať a nenecháme ich ani chodiť- čo ak by si náhodou pre našu márnivosť rozbili kolienka??

scarlet14-88, Ut, 06. 09. 2011 - 17:45

ahoj ja by som ti skor radila nastrelit naucnicky,je to bezbolestne a nebude sa to dietatko trapyt pre bolest a studiach kde nastreluju nausnice alebo piersingy naucnicky detickam nastrelia uz od 6mesiacov.ja som malej nedala prepychnut uska lebo som sa toho bala ze ju to bude moc boliet.tak som sa tiez nevedela rozhodnut.no ked mala moja mala rok dala som jej nastrelit nausnicky a vôbec mi neplakala a kludne sedela.teraz mame utz tri roky a uz mame druhe nausnicky v uskach.no rozhodnutie je na vas.vy sa musite rozhodnut.:-)

fusha, St, 07. 09. 2011 - 02:22

Dobry den, ja som nausnice mojej malej nedala a ani nedam, kym ona sama nebude chciet. Myslim si, ze je mnoho inych dolezitejsich veci, ktore treba riesit a hlavne, nechcem riskovat, ze kvoli tomu bude mat nebodaj nejake zdravotne problemy. V zahranici to naozaj nie je zvykom, ze dievcatka takto "znackuju" tesne po narodeni, mne to niekedy pripada az tak, ze niektori rodicia to chcu len preto, aby si niekto nebodaj nepomylil ich dcerku s chlapcom... Male deticky su predsa nadherne a rozkosne aj bez nausnic..

marion22, Ut, 11. 10. 2016 - 08:44

Dievcence no ja neviem co sa z toho robi taky humbuk. My sme vsetky mali nausnicky a zijeme. Ved ak by sa aj stalo ze sa vyskytnu nejake problemy stale sa daju vybrat nasusnicky dodatocne von. V dnesnej dobe sa vsetko strasne riesi a pritom v neskorsom veku uz si do tych ran stale idu rukami a tazko je to ustrazit. Malicke moc este nevnimaju..

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama