reklama

Pomôžete mi založiť si záhradku?

Erkočka , 14. 03. 2012 - 15:11

reklama

Pri dome mi nechal MM malý pozemok na zeleninovú záhradku 5m x 3,70m.
Chcela by som mať tam také všeličo do kuchyne. Viem len, že od susedov tam zasadím ťahavý vinič a že by som chcela mať stromčekové ríbezle. Neviem to správne naplánovať. Máte skúsenosti??? Poraďte mi(sun)


reklama


reklama

fantika, St, 14. 03. 2012 - 15:17

:-) jaaj ja som tu cca pred 2 rokmi mala podobný blog a nakoniec bol takýýý fajn...(giggle) urcite baby dobre poradia..ja sa este cítim furt jak zaciatocnícka v záhradnícení,takze na rady si netrúfam...;-) ale zelám nech sa tvojej záhradke dobre darí..:-)

Adinka, St, 14. 03. 2012 - 16:45

Môžeš skúsiť aj bylinkovú špirálu :)

loulou, St, 14. 03. 2012 - 18:33

Adinka čo je to bylinková špirála?

Aja1, St, 14. 03. 2012 - 18:02

Odporúčam vysadiť bylinky ako mätu,tymián,medovku,levanduľu.Ríbezle čierne aj červené,ale aj nejakú tú zeleninku-pažítku,mrkvičku,hrášok,zemiačky,cibuľku.A hlavne to čo máš najradšej.

Erkočka, St, 14. 03. 2012 - 20:07

Aja, ja už mám pokúpené všetky semiačka, ale neviem ako to mám rozložiť, lebo viem toľko, že reďkovka a hrášok odchádzajú v prvom rade a na miesto toho sa ešte dá niečo dosadiť - ale čo? Čo mi chýba, je ťahavá fazuľa, nemáte niektorá tak za hrsť?(sun)

Aja1, St, 14. 03. 2012 - 21:18

Môžeš si skombinovať hriadku reďkovky s mrkvou,t.j.jeden riadok mrkvy a druhý reďkovky a tú keď pozberáš až narastie,tak bude mať mrkva priestor pre rast.

simplemente maria, St, 14. 03. 2012 - 22:03

Erkocka, ja ti len tak srostredkovane - zoznamila som sa s ludmi z Ekocentra Sosna u nas v Kosiciach a robia takyto kurzik, seminarik http://www.sosna.sk/clanok.php?idc=168&pgid=58&rozbal=1 . ked popozeras ich stranky, tak tam maju aj rady ohladne bylinkovej spiraly a tiez "klucovych dierok" v zahonoch, co je to "slnecna pasca" a tak podobne.
Popozeraj, mozno ta nieco inspiruje.

Ak by si chcela pestovat aj planovitejsie a dlhodobejsie a podla receptov nasich starych mam (ako sa da aj bez chemie), tak vrelo odporucam knizku Tradičná záhrada z vydavatelstva IKAR.

Alebo este mozes dat do googlu ktore zeleniny spolu pestovat - ja som tak nasla nejake strucne popisy, ktora zeleniny sa s ktorou nesadi, lebo sa nemaju radi a ktore sa podporuju v raste a navzajom sa chrania.
Drzim palce a nech mas zo zahradky radost (sun)

Erkočka, St, 14. 03. 2012 - 22:46

Ďakujem, idem to preštudovať(sun).
Nuž mne by sa hodila taká babka záhradkárka, ktorá by mi povedala - tu posadíš to, tam hento, tu bude chodníček atď.
Inak v pôvodnom projekte som mala návrh na slimáka t.j. na bylinky
http://zahrada.artmama.sk/content/bylinkova-skalka
niečo podobné, ale keď zapracem ten malý priestor, tak kde budem mať mrkvičku, špenátik, atď???:-)

Erkočka, St, 14. 03. 2012 - 22:54

Skvelé, ďakujem. Okrem záhradky mám priestor aj za pozemkom, ktorý končí potokom a tam môžem sadiť čokoľvek (maliny, černice, brusnice)ale táto rastlinka sa mi páči, idem googliť, kde sa dá zohnať.(sun)
A idem napadnúť stránku záhradkárov, možno z nich niečo vydolujem(giggle)

milenas, Št, 15. 03. 2012 - 00:34

Tak, tak, dievčatá na "záhrade " ti určite poradia (y) Sú tam dobré odborníčky a veľmi ústretové (sun)

snežienka, Št, 15. 03. 2012 - 08:46

Mne vyhovuje sadiť podľa F.Buranského.Zelenina sa sa sadí podľa toho, aký vplyv majú na seba rastliny navzájom. Cesnak chráni paradajky,jahody pred plesňou sivou,paradajky,cvikla,uhorky kladne ovplyvňujú jeho rast.Fazuli vyhovuje kukurica a aj saturejka ju chráni pred voškami.Toľko naozaj veľmi skrátene. Ja by som sadila asi tak riadok cesnak,paradajky,kôpor šalát,mrkva,cibuľa,saturejka,kukurica,fazuľa,reďkovka cvikla....
Záleží od teba akú chceš mať záhradku.Určite by som zasiala pažítku a nejaké burinky, ako napr.medovku, mätu(síce sa rozrastie ako burina ale mravce ju nemusia a je z nej výborný čaj aj sirup)šalviu,harmanček....

Ariesa, Št, 15. 03. 2012 - 10:16

:-) konkretne musia poradit baby z dolniakov, u nas je kalendar uplne iny, redkovku napriklad mavame len v skleniku/parenisku, vonku by z nej boli len miniaturky. pomerne zavcasu sa aj u nas zozbiera hlavkovy salat, my uz tam sice nic nestihneme dopestovat, ale tebe by sa este mohla podarit aj druha varka :-) . ak by si siala hrasok, najlepsie len po dva riadky v dvojtyzdnovych odstupoch, ak ho chces zmrazit, do mraznicky sa da vzdy dosypat i po troskach a aspon mas vyhodu cerstveho sladkeho na chrumanie ci do polievok po cele leto(ak by si zavarala, vysiat naraz, naraz zozbieras, zavaris a finito).

este odporucam spravit si zosit, kde si budes kreslit, CO si KDE mala zasadene a rok co rok obmienat miesto, kam to zasadis, nevycerpavat podu jednou plodinou roky.

lua, Št, 15. 03. 2012 - 11:40

ja mám teiž malú záhradku, prerýľujem si celú plochu, upravím a robím riadky - špenátu, šalátu, reďkovky, po nich na to miesto dám neskôr uhorky, rajčiny, papriky, podľa toho čo momentálne chceme na záhradke mať a tiež sa riadim tým aká zelenina sa k sebe hodí, ja si trošku predpestujem planty, potom nemusím dlho čakať kým to vyrastie, trošku ďalej dám hrach a po ňom dávam tekvice, cukety, melony, dyne - tie si zasadím skôr do kelímkov aby už boli vonku ked ich budem sadiť, trošku ďalej je pár jahôd s cesnakom a cibuľkou, nám stačí cibulka na zeleno, takže do leta je vonku, sem-tam nejaká bylinka, a ked mi víde miesto, tak sem-tam pár koreňov zeleru, petržlenu-iba na vňať, to tiež dám medzi takú zeleninku ku ktorej to môže ísť, pri plot (či skôr na plot) dávam ozdobné tekvice, slnečnicu, a v zadu pri plote sú černice, maliny po bokoch čučoriedky 2 malé stromčeky, ríbezle stromčekové a egreš , z každého po troške, lebo veľa tam nevojde, najprv si rozmplánuj čo chceš sadiť a saĎ prvé to čo prvé budeš konzumovať, na to miesto môžeš potom ešte niečo zasadiť a dopestuješ do jesene plody,

Erkočka, Št, 15. 03. 2012 - 11:48

Ďakujem všetkým za dobré rady, už pomaly sa dostávam do obrazu(sun)

252mariska, Št, 15. 03. 2012 - 13:08

ahojte..ak sa môžem zapojiť do debaty,ja takisto už čakám kedy naplno vypukne jar :-) ako som bývala u našich sme sadievali kadečo,teraz keď som sa vydala sa teším keď môžem ten kúsok záhradky čo mám za domom si obrobiť.Síce skoro všetko sadíme do vinice,ale aj tak sa vždy teším keď mi pod oknom kadečo rastie. Ja takisto si zasadím väčšinou základnú zeleninku,čo potrebujem do polievočky.Zvyknem si sadiť mrkvu,zo tri riadky petržlenu na vňaťku,celer,cibulku,cesnak,kaleráb,špenát,šalát,cviklu,fazuľku aj strukovú,aj na sušenie a neskôr tiež sadím papriku,rajčiny a melóny..takisto si doma predpestovávam pekne za oknom priesady :-) je to aspoň troška spestrenie toho zimného ničnerobenia a keď to pekne na okne rastie tak je radosť sa na to pozerať..z byliniek tiež zvyknem sadiť pažítku,ligurček (je dobrý do polievky,zvyknem aj dávať sušiť na domácu vegetu),majoránku si vždy dopestujem čerstvú,rozmarín,tymián...už teraz môžeš posadiť cesnak,cibuľku,do fólie môžeš dať šalát,alebo reďkovku,kým ti narastú za oknom papričky,aj spapáte :-)
dá sa veľmi pekne naplánovať záhradka...hlavne posaď hlavne takú zeleninku čo lúbite papať a čo sa už môže vysievať,alebo vysádzať von..s tými teplomilnejšími ešte radšej počkaj nejaké dva-tri týždne aby ti nepomrzlo ak by boli zamrznutí :-)

252mariska, Št, 15. 03. 2012 - 13:09

(y) určite to zvládneš..uvidíš akú peknú záhradku budeš mať (clap)

evicka, Pi, 16. 03. 2012 - 21:59

Ja mam na polke malej zahradky nasadene celorocne jahody. Zacnu trosku neskor, ale potom rodia az do prvych mrazov.... mnam!!!(sun)

wanaika, Po, 19. 03. 2012 - 09:33

zaujimave, uzitocne, preco si svoj prispevok nedala na zahrodu. hodim im tam tento link.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama