reklama

niesom nanic mama, som ta najnanic mama!

slniecko2007 , 26. 07. 2012 - 13:42

reklama

mile mamicky, musim sa vam vyzalovat! viem, niektore si pri citani mojho prispevku asi pomyslite, ze nejako skoro o tom pisem, ale...nejako sa to na mna vali a vali a vali. pekne po poriadku... mam malicku dcerku, nedavno oslavila 5 mesiacov. je chutnucka, zlatucka, rastie ako z vody, je zdravucka, chuti jej papat a je obrovsky nervak! uz v porodnici sme boli stredobodom pozornosti, ked spustila krik, podotykam, nie plac, ( jedinu slzicku nevyroni ) , ale krik, az hysteria! myslela som si, ze ako bude rast, znormalni sa aj to, ale nieeee, je to este horsie, kedze ako rastie, ma silnejsi a silnejsi hlas! akonahle nieco nieje ako chce mala slecna, zacina sirena. chce ist na ruky, krik! chce jest, krik! nedavam jej rychlo rychlo lyzicku do pusy, krik! chce sa jej spat, no nespi, ale krici! a nehvoriac, ak ju chce uspat niekto iny okrem mna, vratane manzela, to je dvojnasobny krik! zijem v Grecku, a nemam pri sebe nikoho z rodiny, manzel pracuje, a ak aj je doma, chvilku sa s malickou pohraje, sem tam nakrmi, prebali, snazi sa mi pomahat, ale aj tak je unaveny z prace a tiez si chce cez obed na tie 2 hodky lahnut a pospat. no a urcite to poznate, kedze malicka celucicky den je so mnou, je na mne vecne nalepena. jasne, ja som aj rada, ze ten malicky krasny cloviecik tak tuzi po mojej blizkosti a spolocnosti, ale ma len 5 mesiacov a ja sa citim uz taka unavena! kazde rano vstavam s tou predstavou, ze mam pred sebou dalsi jeden rovnaky den.viem, viem, poviete si, ze co vlastne chcem, naco sa stazujem, mam zdave dieta, a o tom je materska, ze sa matka venuje dietatu. hovorim vsak skor o psychickej,ako o fyzickej unave! malickej zacinaju vychadzat aj zubky a to co znamena???o jeden krik navyse! niekedy, najma vecer sa na mna toho nakopi uz tolko, ze krici ona a ja placem, lebo sa citim, ze si uz dalej sama neviem rady! sem tam sa uz stalo, ze mi praskli nervy, okrikla som malu, ona na to zacala vrieskat este viac. niekde som citala, z nervozna matka ma aj nervozne dieta. to je urcite aj moj pripad. mozno je malicka taka nervna, lebo to citi zo mna, ze som vystresovana, unavena, nervozna... nakoniec si za to mozem ja sama. a to mam len 24 rokov a jedno dieta. niekedy sa tak zamyslim, co robila moja mamka, ktora nas ma 3?? obdivujem ju, a aj vas vsetky, ktore to zvladate v pohode a uzivate si matersku. ani neviem, ake reakcie na tento prispevok ocakavam, len som sa chcela tak trosku ,,vyzalovat,,.... :-(


reklama


reklama

Kamila, Št, 26. 07. 2012 - 14:24

Pokial si pamatam, tak som na tom bola velmi podobne pri prvom dietati a neviem, ci nie aj pri dalsich, kym boli malicke. Bude uz len lepsie a lepsie, raz urcite ... (sun) Len na rozveselenie, moj otec hovori v tazkych chvilach "Do smrti vydrzim!", moj manzel tiez velmi pozitivne "Lepsie uz bolo" a ja "Bude ako nebolo" V kadzom pripade drzim place, verim ze mas narocne obdobie, silen velmi unavena a kus osamela. nakukni k nam castejsie.

Ariesa, Št, 26. 07. 2012 - 14:41

slniecko, nie si jedina mamina, ktora si poplace zaroven s babatkom :-) . psychika dostane zabrat. nevies, ci dietko nespi malo, alebno prilis vela a k tomu ci to so starostlivostou neprehanas, alebo naopak nezanedbavas ... to je presne to, preco sa citis ako nanicmama. pritom si skvela, zivot sa ti uplne otocil a ty zvladas to neustale prisposobovanie sa. drzim palce, tiez to poznam. a viem, ze niekedy staci vypisat sa, niekedy hodina uplneho ticha a inokedy to v sekunde zmeni len moment trvajuci usmev drobca. drz sa (sun) (hug)

betana, Št, 26. 07. 2012 - 15:12

noo, môj starší kričiaval ip tak, že som sa párkrát v noci zobudila až na to, že s ním môj muž chodil po byte a dohováral mu, že ho mama aj tak nepočuje...

modrypondelok, Št, 26. 07. 2012 - 17:26

(hug) (hug) (hug) (hug) (sun)

Evka1223, Št, 26. 07. 2012 - 17:37

Slniečko, môj synátor bol nervný do 7 mesiacov. Nespal ani cez deň ani v noci....nestačila som sa diviť, kde to dietko berie toľkú energiu do bdenia....navyše bol uvrieskaný ako pavián. Ak som si v noci pospala v kuse hodku, tak som sa vytešovala, že ako dlho!!!!
Nebolo mi v tom čase všetko jedno....bola som kríženec mátohy so zombie....a že šťastná matka! Teoreticky prešťastná....reálne chcíplina.
Ale môžem ťa ubezpečiť....prejde to....môjho to prešlo v 7 mesiacoch. Už sa tam slečna blíži....a možno aj skôr, predsa my ženy sme šikovnice (giggle)
Dnes je z môjho uvrieskanca nočná sova....ale zato kludná, mierna, vyrovnaná... (giggle)
Druhé moje dietko prespinkalo celé noci dni....ani som nevedela, že ju mám. Občas som ju veru nenápadným upratovacím lomozom budila, pretože som vykúkala von oknom na mamičky, čo sedeli na ihrisku s drobcami a ja som tam s mojou spiacou ruženkou chýbala (giggle)
A dnes vie byť celkom dobrá nervaňa (rofl)
Spi a odpočívaj, koľko vládzeš... (sun)
Takú perličku z praxe, kedy som synov vreskot oceňovala...v čakárni u pediatričky. Len čo sme došli, hned nás brali dnu, lebo počúvať ho nemali ani najmenšej chuti a tak som neraz obehla aj desať detičiek....je mi ľúto, ale ani netušili čoho boli ušetrení (giggle)
Užívaj si každučký deň...aj ten horší. Nikdy nie je tak zle, aby nebolo aj horšie...a opačne.
Pekné leto!

slniecko2007, Št, 26. 07. 2012 - 20:13

Evka, no klobuk dole! ja mam aspon to stastie, ze malicka v noci spi pomerne dobre, vstavam 1-2x, a aj to nadranom, ked si spomenie, ze nema cumlik. akurat tie posledne noci su trosku rusnejsie, bolia ju dasna zo zubkov a je nepokojna, casto sa budi a vrti a hlada, co by si dala do pusy.
xaxaxa, co sa tyka navstevy lekarky, ona nas uz pozna, a tak nas sama od seba objednava ako prvych stale (rofl)

slniecko2007, Št, 26. 07. 2012 - 20:11

dakujem vam za odpovede, ani neviete ako velmi ste ma potesili. dnes tu bola na navsteve moja kamaratka a byvala spoluziacka zo SR, ktora tu tiez zije, ale byvame na opacnych koncoch ostrova. ma na navsteve rodicov a sestru a prisli nas kuknut. Boze, to bol ako balzam na dusu! a ja som sa bala, ze mala bude vrestat a vrestat a ze sa hned aj budu brat prec, a opak bol pravdou! usmievala sa a smiala, pritom ich videla 1x! bola som taka stastna a pysna, ked som pocuvala, aka je krasna a zlata, ako nadherne sa usmieva (heart) preto aj ja odpocitavam dni, ked pojdem na navstevu na Slovensko s malickou a som si uz teraz ista, ze sa mi nebude xciet odist. ja viem, sama som si vybrala tu zit, tak ja sa nestazujem, len je to tazsie, ako sa na zaciatku zdalo. urcite prispieva k tomu aj to, ze kedze nepracujem, ctim sa tak trosku izolovane. stale dookola to iste a to iste. (sun)

loulou, Št, 26. 07. 2012 - 21:12

slniecko no toto mi vnuklo myšlienku, či sa bábätko iba nenudí. Detičky keď majú málo podnetov, tak zvyknú plakať. Ja to vidím na svojej 10 mesačnej Bambuľke, keď je škaredo a nedá sa ísť von a ani nás nikto nepríde pozrieť, tak je s ňou na nevydržanie. Jednoducho ja jej nestačím a doma už skoro všetko pozná a potrebuje nové podnety. Skús s ňou viac chodiť medzi ľudí, von, možno budeš prekvapená :-)
A keby aj nie, neboj nič, ju to prejde časom ;-)

diid, Pi, 27. 07. 2012 - 05:16

u nas funguje pravy opak. Od 2tt som s detmi chodila von kazdy den 2krat, od 6mes. sme chodili 1-2 krat tyzdenne na detske kruzky, a prvy rok kazde rano a poobede niekam von, rano autom trocha dalej, poobede v kociari, v 3r. nechcu deti obsediet doma stale su zvyknuty niekde chodit, su hyperaktivny hlavne dcera. Suseda ma 3 male deti, stale je s nimi doma, nema ani auto, pouziva ho muz, autom vezme deti tak 2-3 krat do tyzdna -1-2 krat ide s nimi s kociarom do parku a deti ju pocuvaju, su kludne.

loulou, So, 28. 07. 2012 - 08:06

No... z toho čo si popísala nižšie usudzujem, že "hyperaktivita" Tvojich detí nebude spôsobená tým, že si s nimi chodila von ;-) Skôr im chýba výchova. Btw. nedávaj svojim deťom takéto nálepky, nemusí to vypáliť dobre.

slniecko2007, Pi, 27. 07. 2012 - 22:20

loulou, aj mne to uz preslo hlavou, ale ja s nou naozaj chodievam dost casto vonku. problem je ten, ze ona je dost prieberciva asi, lebo niekedy sedi poslusne v kociku, pozera okolo, a je vsetko super. a zrazu z nicoho nic spusti krik, akoby ju rezali! vsetci ludia na ulici po nas pozeraju a samozrejme, nezabudnu sa pristavovat a pytat sa, preco mala place!!!! cize vzdy, ked s nou niekam idem, mam v kutiku duse strach, ze spusti alarm (blush) no dnes napriklad som ju vzala na plaz, velmi sa jej paci kupanie sa v mori! tam neplace skoro nikdy, iba ak je unavena alebo hladna. okrem toho, perfektne sa tam unavi a niekedy uz v aute cestou domou spi (clap) tak tomu bolo aj dnes, som stastna, mam za sebou pekny tichy vecer, este som stihla aj co-to doma porobit. a dnes este jedna stastna sprava - o par dni bude mat v pse prvy zubok, moja zabka! dasienko uz ma prerezane a ked jej prejdem prstom, citim ho uz! tak aj ona si to stale olizuje jazykom a iste sa divi, co to tam zrazu je (clap) urcite sa nejaka podrazdenost sa pripisat aj tomu, ale vsetka urcite nie. tak sa mi zda, ze potrebujeme mat doma animatorov, co ju budu vkuse zabavat, lebo sama na nu akosi nestacim. uff, a to ma len nieco vyze 5 mesiacov! (sun)

loulou, So, 28. 07. 2012 - 08:18

slniecko tak vidíš, tlačil ju zúbok. Našej 10 mesačnej vyšiel prvý zub až teraz, a keď sa tlačil, týždeň sa s ňou nedalo vydržať. Bola strašne nervózna, precitlivelá, za všetko sa hneď rozplakala, najradšej by bola bývala stále na rukách... no presne čo opisuješ Ty :-) A potom zúbok vyšiel a s ním aj slnko na tvári našej slečny. Odporúčam kúpiť taký gél na ukľudnenie ďasien, u nás to zabralo, vždy aspoň na pár hodín. A dávala som jej ho pred spaním, aby sa v pokoji vyspala a potom bola kľudnejšia.
Keď je rada pri mori, tak tam s ňou chodievaj, Ty sa poopaľuješ, ona sa prehrá :-)
Neboj sa nič, ono to prejde. Niekedy sa proste potrebuje mojkať. Pre nevysvetliteľnú nervozitu sa mi osvedčilo jednoducho nechať všetko tak, aj rozvarený obed napríklad, a proste sa chvíľu plne venovať dcére. Mojkať sa, zaujať ju niečím. Inak deti milujú spev, moja sa takmer vždy ukľudní, keď jej začnem spievať (a ten môj škrek sa teda spevom veľmi nazvať nedá, nuž ale keď sa jej páči... (giggle) )V živote som toľko nespievala čo teraz.
A keď si vonku a ona sa rozplače, nuž na to sa mi osvedčil blahosklonný úsmev na divné pohľady ľudí, a cumlík - viem že veľa mám tu s tým nesúhlasí, ale nám sa osvedčil. Teraz je už väčšia a má ho len pri zaspávaní, o chvíľu budem odúčať už aj to, ale tak v piatich mesiacoch bol pri nervozite veľký pomocník. Dostať kúpiť aj také ortodontické, čo pomáhajú pri prerezávaní zúbkov, majú kraje také gumové a dcéra si ho zvykla vybrať z úst a hrýzť tie boky.
No a samozrejme na ukľudňovanie bola najlepším pomocníkom baby šatka. To mala fakt rada. Teraz už máme taký ten ergo nosič, v tom je tiež rada.
No, držím palce, ale neboj nič, ono to už bude len lepšie :-)

slniecko2007, So, 28. 07. 2012 - 14:28

loulou, no ona ked ju chyti krik, tak cumlik ani nechyti. to ju musim stihnut, este kym to prepukne. no moja dcerka ma lasku scumlikom, cize oducanie si zatial ani nejdem predstavovat! snazim sa to pomalicky obmedzovat, cez den, len ked je to uz nevyhnutne a v noci ho ma na zaspinkanie, a potom h ona sama vypluva. nosili sme ju tiez v tom nosici, na hrudi, ale teraz v tom nexce sediet, je jej tam horuco, a mne ani nehovorim! spievam jej tiez, ale ona to berie ako hru, ked reve, nezabera nic. asi bude taka nervacka, lebo od malicka to mame, a vtedy s ana zubky este vyhovarat nedalo. hoci musim podotknut, ze posledne dni je to trosku lepsie. no a vcera - ona ma tu zalubu, ked sme v mori, namaca si rucku do vody a sup do pusy - tak mi zaspala posediacky uz v aute cestou nazad. doma sice poplakala, ked sa prebrala, rychlo som ju kupala, s revom, rychlo som robila mliecko, a zaspala v priebehu 3 minut ;-)

diid, Pi, 27. 07. 2012 - 05:09

hmm tebe krici jedno mne 2. Ja mam 3r. dvojicky a do 2r. som neprespala ani jednu noc celu, dokonca ani viac ako 3 hodiny vkuse. Prvy rok moj nocny spanok bol 4-5krat po jednej hodine medzitym som vstavala k detom. Tiez som v zahranici a skoro ziadnu pomoc nemam. ale vekom sa to lepsi ten prvy rok je naozaj najtazsi. Neporadim ti ale napisem ze nie si sama kto sa tak citi a kto ma take deti, nie kazdy ma kludne dieta ktore prespi celu noc od 2 mesiacov, ktore vsetko zje, stale sa smeje a je stale zdrave.

slniecko2007, Pi, 27. 07. 2012 - 22:30

diid, viez ze aj ja som uz castokrat nad tym premyslala, ze mat doma este jedno take, tak som uz davno na psychiatrii, cize ta obdivujem!! moja malicka spinka v noci dobre, ak sa budi, tak az nadranom, ale ak si spomenie, ze nema cumlik a ho hlada... ked jej ho dam, spi dalej! ani s jedlom nemame doteraz problem, spapa, co jej zrobim! :-P len tie jej nervy... a popri tom, aj tie moje (sun)

diid, Pi, 27. 07. 2012 - 23:19

len taky zazitok z dnesnej navstevy dr. Kym sa ma sestricka nieco pytala syn vbehol do zachodu a pustil naplno kohutik v umyvadle , vzapeti vybehol von na ulicu z dveri, dcera si veselo poskakovala po stolickach a rozhojdavala obrazy na stenach. Nahnala som ich do jednej chodby, tak sa povyzuvali a skakali im po vahe, plazili sa popod stolicky, ludia len pozerali, zbit ich nemozem, kricat tiez nie, vysvetlit poriadne tiez nie, rozpravaju 2 jazykmi moc detajly nerozumia. Ja len verim, ze z toho vyrastu, hlavne sa bojim aby si neublizili, to ze niekedy ludia na nas pozeraju, alebo si pospina veci, vyzuju sa mi uz nevadi.

fidorka, So, 28. 07. 2012 - 01:25

diid,to si ako myslela,ze im to nemozes poriadne vysvetlit?Myslis,ze by ta nepochopili?Ziadne dieta este nevyrastlo same od seba a nevychovalo sa same od seba.Taketo veci sa robia v detskych centrach,na ihriskach a nie v cakarni u lekra,alebo na uradoch.
Moji chalani tiez nevedeli sediet ako pena,vsade som ich nosila vzdy so sebou,ale hranice odkial pokial mali odmalicka mala.Ked budes cakat do urciteho veku,kedy uznas za vhodne,ze nastal cas im vysvetlit,ze by s tym mohli prestat,moze byt uz neskoro.Bude to potom ovela tazsie,aj pre teba,aj pre nich.

diid, So, 28. 07. 2012 - 07:50

Pochopia ze to nemaju robit, ale ziadne dlhe vety, preco, ako, co bude. A lahko sa to povie ale skus 2 detom ktore opakuju veci po sebe vysvetlit ze sa to nema ked jeden sa rozbehne na jednu stranu, druhy na druhu. Ja sa tiez nesmejem ked vystrajaju ale co by si robila keby ti dvaja naraz utiekli alebo smiali sa ti kym im vysvetlujes ze sa to nema? a len co sa otocis robia to znova. ked jedno dieta odnesies do kuta za trest tak sedi, ked dvoch robia si z toho srandu. Syn donedavna vedel tak plakat, ze sa az pozvracial.

fidorka, So, 28. 07. 2012 - 10:53

diid,mam styroch synov a viem velmi dobre,co to znamena,ze jeden uteka na jednu stranu,druhy na druhu a treti sa zabudne niekde uplne inde.Stalo sa to aj mne,ale mozno dva-tri krat.Doma som si s nimi pohovorila,nie jednoduchou vetou,ale roznymi prikladmi som im to vysvetlovala.A nie raz.A ked sme sli niekam z domu prec,vzdy som im to pripomenula.Ani som ich netrestala,lebo to bola moja chyba,ze mi takto usli.Ja som dospela,ja som to mala predvidat a dopredu ich na to upozornit,ze im hrozi nebezpecenstvo a oni jednoducho nesmu nicit nikomu majetok a mne nervy.takto lietat mozu aj teraz,ale len na detskych ihriskach,alebo v telocvicni.
Vodia si k nam aj svojich kamaratov,kazducky den je tu niekolko cudzich deti a obcas sa stalo,ked k nam prisiel niekto prvy krat,ze sa pokusali o podobne aktivity.Chalani im vysvetlili,ze taketo spravanie sa u nas netoleruje a ja som im to nemusela ani prikazovat.Stalo sa to pre nich normalne.Nemusi u nas nikto sediet na zadku po cely cas,nemaju ani usta prelepene paskou,len jednoducho respektuju nase pravidla.A hlavne vidia ze co poviem,myslim vazne a nerobim si srandu.
A to ze sa ti trojrocne deti smeju do tvare,kym ty sa snazis im nieco vysvetlit,to je smutne.Asi vedia,ze to co si pred chvilou zakazala,kludne mozu porusovat,lebo aj tak s tym nic neurobis.Mala by si byt doslednejsia,mysli aj dopredu.Co budes robit,ked ti 15-rocny pubertiak streli facku a zasmeje sa,lebo sa bude iba predvadzat pred kamaratmi?Mozno je to extremny priklad,ale skus si to predstavit.
Vies,oni tie tvoje deti su teraz malicke,vsetko im aj ty,aj okolie odpustite,lebo ved su taki roztomili mali zivani.....ale oni raz vyrastu na velkych zivanov a naozaj si sami sebe nikdy nikde nevycucaju z prsta tie pomyselne hranice-"ops,tak toto som ozaj prehnal,prehnala".Na to si tu ty,aby si im tie mantinely urcila a cim skor tym lepsie pre vsetkych.

Joha22, Ne, 29. 07. 2012 - 01:31

slniečko, diid - držím obom palce a prajem silné nervy - na povzbudenie moja skúsenosť: mám 2 deti s vekovým rozdielom 20r. a pri oboch som si užila nespania a neustáleho dožadovania sa mojej pozornosti. Moja dcérka - teraz už vysokoškoláčka s vynikajúcimi výsledkami, nespala skoro vôbec, čo je v neskoršom živote inak veľká výhoda a zostalo jej to dodnes, síce neplakávala, ale skutočne mi zabrala 23,5 hod. z dňa - spočiatku stále na rukách, bola som ako indiánska matka s deckom stále ako s prisatým kliešťom, vtedy nejaké nosiče ešte moc aktuálne neboli - tak v jednej ruke ona, v druhej "príslušné" domáce náradie :-). Ale celé hodiny prechádzok, spoločných hier....to platilo aj na ňu. Dnes ten čas neľutujem - od základnej školy bola úplne samostatná a vždy mala a stále má vynikajúce výsledky a som hrdá aj na jej správanie a vďačná za lásku, ktorú mi teraz dáva. Syn - to je momentálne 4r. malý diablik - okrem toho, že som podobne ako vy obe nespala asi 2,5 r. "v kuse" viac ako max. nejaké 4 hodiny, ide spať o 10-11 večer a o 5 ráno vyskočí z postele plný energie, často ešte v noci strávime tak okolo 2.-3. hodinku nejakou "zmysluplnou" debatou a presviedčaním-ešte je noc, nechaj, prosím, maminku trochu pospať, je vresklúň od narodenia, malý divoch a má popri nadbytku energie aj nesmiernu silu - obaja pradedovia boli v armáde, resp. u polície, tak si hovorievam, že to má mať po kom a tiež sa hrozím, aby niekedy neublížil sebe alebo nechtiac mne. Narodil sa na rozdiel od dcérky cisárskym rezom a vraj také detičky bývajú "trochu" nekľudnejšie, tak u neho to platí 100-násobne. Bol prvý, kto dostal už v pôrodnici od sestričiek jesť, lebo ho nevydržali počúvať a pobudil všetky ostatné novorodeniatka, keď som sa trochu spamätala z pôrodu a vytiahli zo mňa všetky hadičky,boli sme preložení do najvzdialenejšej izby v pôrodnici :-, aby nás nebolo moc počuť a sestry a ostatné maminky si mohli od nás trochu oddýchnuť. A tak to ide odvtedy rovnako, väčšinou nás všade uprednostnia, aby bol od neho pokoj, je síce mimoriadne chápavý a nechá si aj vysvetliť pravidlá, ale keď ideme niekam von a niečo chce dosiahnuť - spustí často taký vreskot, že buď sa vzdialim a on za mnou hučí ako siréna, alebo sa "podvolím" a opäť sa to snažíme vydiskutovať, keď sa ukľudní, príde ku mne, pritúli sa: "maminka, ja ťa moc ľúbim", a to ho nedokážem odmietnuť. Žijem tiež v zahraničí, bez pomoci rodiny a nejakej extra podpory manžela, tiež tak max. hod. denne s ním vydrží a to sa buď pobijú alebo min. pohádajú, on bol vraj v detstve rovnaký nervák a zostalo mu to. Verím, že aj to je dôvodom, že deti sú veľmi viazané na mňa. Napriek tomu, že sa s nimi snažím tráviť veľa času v kolektíve iných detí, vonku na ihriskách, v detských centrách, pri dcérke "nefungovala" ani škôlka, robila som vždy len nejaké "pomocné" práce na čiastočný úväzok, hoci mám VŠ, vzdala som sa už vtedy nejakej kariéry a to som vtedy už mala v okolí pár známych, ktorých sme navštevovali a hrala sa bez problémov s ich deťmi, zo škôlky som ju musela po mesiaci vziať. Malý už nejako zvládol prvý rok, len nechcite počuť občas tie komentáre od vedúcej. Hoci sama priznala, že je veľmi šikovný, vnímavý, dokonca nie je ani problém s jeho správaním, že by nerešpektoval príkazy a pod., je pre ňu samu "veľkou" výzvou po 40r. pedagogickej praxi, lebo si neustále vyžaduje pozornosť od pedagógov ako by sa hral s deťmi, ale žiaľ majú veľa detí a nemôžu sa venovať len jemu - nie sú to hyperaktívne deti v pravom zmysle slova - hovoria tomu HNB - high needs babys - proste si vyžadujú viac, resp. takmer neustále pozornosť a keďže si nemôžem dovoliť nejakú opatrovateľku alebo súkromnú škôlku, musíme to nejak zvládať sami. Tiež sa utešujem - že mám len jedného, mať obe moje deti naraz, nehovoriac o 3 a viacerých deťoch, neviem, neviem.... a na margo nezvládania výchovy - vyrastala som "ako pestúnka" mojich 2 bratrancov, sesternice a brata, materská bola v tých časoch pol roka, mama aj teta pracovali, babička tiež na čiastočný úväzok, bývali sme všetci pod jednou strechou, takže som skutočne mala tie decká často na starosti od ich bábätkovského až do školského veku a boli 4 skutočne v minimálnych vekových odstupoch, ale dalo sa ich zvládnuť v pohode, hoci tiež nepatrili medzi anjelikov, hlavne chlapci, dnes sú zo všetkých vyrovnaní mladí ľudia s vlastnými rodinami - ale sami priznali, keď boli u mňa na pár týždňov a dcérka bola vtedy ešte malinká - že sa to nedá porovnať, ako náročná je ona, doslova pred ňou utekali, keď za nimi ešte aj večer o 10 vláčila knižky, aby jej čítali, všetci sme už zaspávali od únavy a ona ešte po pol hodine vyspevovala asi 20. pesničku... proste, nie všetky deti sú rovnaké, kľudné, poslušné....a často to rodič nedokáže ovplyvniť ani tou najlepšou výchovou, niečo máme dané aj geneticky - zvyknem "špásovať" - že deti dedia najväčšie negatíva oboch rodičov :-) (ale verím, že aj tie najväčšie pozitíva zároveň). Nie som pedagóg, ani psychológ a často mám pocit, že som tá najneschopnejšia matka, keď ma raz zase drobec "vytočí", keď zase od neho nič nestíham....kiež by som mala "recept", ako si to v živote uľahčiť, ale vždy si poviem - som bohu vďačná, že mám také deti ako mám, sú zdravé, ich objatie mi vždy vynahradí mnoho mojich sĺz, bez ohľadu na to, že sa okolie má asi často dojem, že sa okolo nich natáča nové pokračovanie filmu Postrach Denis, nemám chuť každému vysvetľovať, že je len "trochu" živší a ja z neho trochu nervóznejšia. (heart)

slniecko2007, Ne, 29. 07. 2012 - 15:19

xaxaxaxa, no to ,,HNB,, , to urcite bude platit aj pre moju dcerku! ona sama ak vdrzi 15 minut, tak je to uspech. ani hracky, ani nic ju na dlho nrzabavi, ale ak sa s nou hram aj ja, tak je to v pohode! snazim sa ako mozem, ale iste ma chapete, ze aj ja si potrebujem sem tam oddychnut... no, priznam sa, nemyslela som si, ze je az take tazke vychovavat dieta!

fidorka, Ne, 29. 07. 2012 - 18:24

slniecko,a tebe sa zda,ze ked sa tvoja 5-mes.dcerka prebavi sama 15 minut,tak to je malo?Ja zasnem :-O

slniecko2007, Po, 30. 07. 2012 - 12:26

fidorka, asi bude chyba vo mne, lebo ja sa na to pozeram, ake babatka maju mamicky v mojom okoli, a ver mi, ze tie ich su v priblizne tom isto veku, ako ta moja, +- 2 tyzdne, a sedia same bez placu aj dlhsie! ideme niekma spolu, a tie ich sedia v kocikoch a pozeraju, a nieco kusu, alebo neviem, a ta moja krik a krik... ony sedia a piju kavu a ja pochodujem okolo stola s malou na rukach a s kavou v druhej. potom sa mi vsetci cuduju, preco mam strach s nou ist niekam dalej od domu?? mam riskovat, ze mi zacne v strede mesta vrestat a nebudem si s nou moct dat rady? vcera napriklad mama zasa krizu, revala 2 hodiny v podstate vkuse, len s par minutovymi prestavkami. mala som ju na rukach, v kciku, postielka, gauc, skusala som ju uspat, prebalit, nakrmit, vodu napit, VSETKO, co som mohla a nic!!! natrela som jej dasna gelom od bolesti a stale rev. tak ja uz neviem, no.... som nemozna ja asi, ked si s nou neviem rady... cakam, kazdi mi hovori, ze ako rastie, bude to len a len lepsie, a mne sa zda presny opak! svagrina mi radila, ze mam zavolat jej lekarke, ale co jej poviem, ,,halo, pani lekarka, moja mala place?? ,, no co si o mne pomysli??? :-O

fidorka, Po, 30. 07. 2012 - 13:37

ved to je to,"co si o tebe pomysli",vies co,radsej jej ani nic nehovor,naco,este by si pomyslela,ze sa nevies o svoje dieta postarat (toto som myslela ironicky)
A teraz vazne.
Nie si jedina,ktora ma take dieta,ako je tvoja dcera.Podla toho co pises,nerobis nic zle a nemas najmensi dovod si mysliet,ze si nemozna mama.Mas urcite uzasne dievcatko,len si unavena a vycerpana z toho,ako stale place.Neexistuje na to ziadna ina rada,len vydrzat,trpezlivost a pevne nervy.Zazili to tisice zien pred tebou a zrejme este aj dalsie tisice zaziju.A naozaj to raz prejde a ked ti vyrastie,nebude tomu chciet ani uverit,ze to niekedy takto bolo.
A este jedna rada-nehlad nikomu do kocika so zavistou,ze ma dieta,ktore sedi a usmieva sa na kazdeho.Nikdy svoje dieta neporovnavaj s inymi.Nikdy.Jej to velmi ublizuje a tebe tiez.Dostala si velky dar,krasne zdrave dieta,tak sa tes z toho co mas.Vies si predstavit,kolke zeny zavidia tebe? (sun)

loulou, Po, 30. 07. 2012 - 21:47

od zaciatku po koniec (y)
Ja mam este otazku slniecko: kojis alebo davas umele mlieko? Lebo ak umele, mozno ju z toho boli brusko. A ak kojis, skus porozmyslat, ci nejes nieco, co jej nerobi dobre. Skus jej ho masirovat, ked place.
K tomu porovnavaniu: fakt to nerob, kazde dietatko je uplne ine. Keby som mala ja porovnavat, tak ma porazi. Kamaratkina o mesiac mladsia dcera uz chodi popri nabytku, ma 5 zubov, ovela skor sa zacala aj pretacat na brusko, dalsie babatko je ovela kludnejsie a mohla by som pokracovat do aleluja. Ale moje dieta je MOJE, najhlavnejsie na celom svete je, ze je zdrave, prosperuje a napreduje si svojim tempom, ktore vyhovuje jemu. A vobec to neriesim, ze ma iba 1 zub, ze sa este nestavia na nozky a ze je sem-tam nervak.
Inak ked som uz bola s nervami v koncoch, tak som jednoducho zapojila manzela, vecer ked zaspala, alebo ked bol doma cez vikend, som mu ju zverila a ja som vypadla na nakup, alebo na caj von, alebo k mame. Na hodinu-dve, a strasne mi to pomohlo.

slniecko2007, Ut, 31. 07. 2012 - 14:28

loulou, malicku som kojila 3 mesiace, a aj to pila aj moje, aj umele mlieko. on aje velky papkac a on zaciatku jej to moje nepostacovalo na utisenie hladu a naplnenie bruska. cize teraz uz pije len umele mlieko, zacala papat aj ovocie a zeleninku, a nemozem sa stazovat, co jej dam, to ona zje. aj ked sa jej zelenina - dnes 1. den - zemiak, nepacil, s pokrivenou tvarickou, ale jedla :-P uz som nad tym premyslala, ze ci to nebud z toho, ale nemyslim si.ved kazdy den papa to iste a napriklad dnes, je kludna. kiezby taka bola kazdy den! nexcem ju porovnavat, v mojich ociach je najkrasie a najmilsie babatko, ale ked spusti krik, a neutich a neuticha, moje nervy maju co robit, aby som sa ovladla. niekedy este aj na WC ju mam so sebou, akonahle zbada, ze je v izbe sama, a nevidi ma, ani s nou nehovorim, zacina show! viem, ze je malicka a potrebuje pocit bezpecia atd. a aj to pripustam,kedze je vacsinu dna so mnou a len so mnou, ze je na mne zavesena, ale co mam robit? mam ju pocutvat ako rici? tak ju zodvihnem na ruky, sem tam staci par minut a sedi si dalej. ale niekedy robim mozne a nemozne a krik neuticha! susedia si musia mysliet, z je u nas doma psychitria. pri jej reve to musi vyzerat, ze ju rezem! a pri mojom sem-tam kriku, pripustam, obcas to uz spychicky nezvladam, a ju okriknem, co nasledne lutujem, si musia byt isty, ze nie som celkom normalna ani ja. no niezeby ma to extra zaujimala, ic mienka, len konstatujem! (sun)

sofhia, Ut, 31. 07. 2012 - 15:57

Slniecko podla mna by sa ti hodil raz za cas - ak nie aj denne relax od malej.co mam kamaratky, tak taketo "narocnejsie" dieta mali 2, pricom 1 maleho vkuse vlacila kade tade, robila mu program, a venovalo sa mu kopec ludi, a maly proste je urevany, hlucny.
druha kamoska bola nonstop s dcerkou sama. a bola z toho sialene nervozna. z toho,ze nema kedy si popratat ako bola zvyknuta, z toho ze treba vyvencit psa, a co s malou..atd...a jej dcerka mala zdravotne problemy, ona sama mala zdravotne problemy,atd. sa mi to zdal ako zacarovany kruh.

ja viem,ze keby si nemozem raz denne od dcerky odbehnut (napr.vecer si citam v 1 izbe a v druhej si s tatikom citaju knihy, ide o to, aby si mala cas len pre seba), tak by som bola zrela na psychiatriu tiez. alebo aspon raz za dva dni.
ako tu pisali zienky, deti tu nervozitu z mamy vycitia, a su nervozne potom tiez.
ak sa ti da, skus si raz denne spravit nieco pre seba, bolo by to fajn, aby si aj mala zvykala na inych ludi, nielen na teba.

slniecko2007, Ut, 31. 07. 2012 - 22:44

vem presne, co mas na mysli, sofhia, a ver mi, hned by som to brala.. lenze, zasa je tu to LENZE! Moj manzel pracuje, a pracuje 4hodiny rano, a 4 hodiny vecer, alebo od 12.00 - 16.00 a potom 18.30 - 22.30. cize ten cas, ak sa mu da, si xce aspon na hodinku lahnut. niezeby prisiel domov a hned siel spat, jasne, ze sa hra s malickou a venuje sa jej, ale to nieje to, co mas ty a aj ja, na mysli... jeho rodicia su uz starsi, a s malou si bezo mna nablizku, rady nedaju, uz sme to skusali, skoncilo to katastrofalne, mala bola az modra od placu a trvalo mi to, kym som ju upokojila... nespominam radsej na to! manzel ma uistuje, ze ked skonci sezona, ( koniec oktobra ), tak sa to zmeni, bude malicku brat vonku, aby som si ja mohla oddychnut, porobit si nejake veci v domacnosti a tak, ale ja sa bojim, ci potom, ked uz bude malicka starsia, zasa ona bude xciet ist niekam bezo mna? lebo tak to bude ten isty kolotoc a ktovie dokedy. :-O

sofhia, St, 01. 08. 2012 - 09:54

Slniecko neboj, zaklopem, moja dcerka je od malinka zvyknuta byvat sama s muzom, cize nikdy nemala takyto problem...ale viem,ze deti strasne visia na otcoch, kt. nevidia aj cely tyzden. cize verim tomu,ze ked bude oktober, dcerka bude vacsia, ze to bude pre teba lepsie.
a cim bude vacsia, tym to bude lahsie pre manzela aby sa s nou zahral. lebo sa s nou budu dat robit rozne veci (sun)
a neda sa take, ze ju aspon nabalit manzelovi na prechadzku?

pozri, chapem, ze sa snazis byt ustretova manzelka, ale bud aj sebec - jednoducho..aj ty potrebujes oddych, tak nech si manzel oddychuje na prechadzke s malou.

co sa tyka tych starsich rodicov, tak to chapem - ani ja by som ju nenechala samu s mojou 80r babickou, este ked je so svokrom - 64 r, tak to prizmurim oci, lebo oni sa lubia, a zoberie ju von, aj ked si radsej nepredstavujem, co jej dovoli.

hybrida, So, 28. 07. 2012 - 19:25

Slniecko 2007 skus sa na to pozriet z ineho uhla, ako hovori moj ocino ,,robi iba to co vie.........Tvoje zlaticko este nevie nic ine iba plakat a kricat, a tak mozno na seba upozornuje, aby si sa jej venovala , vsimala si ju atd., ked zacne kricat skus ju pohladkat a milo sa jej prihovorit a opytat co ti chce povedat a pekne s nou komunikuj ako keby bola uz velka a rozumela Ti. Chce to vela trpezlivosti a ustretovosti, prajem pevne nervy a usmev na tvary, aby z pohladu na Teba vedela, ze si happy a chapajuca maminka. (heart)

Martina79, Po, 30. 07. 2012 - 22:22

Náš mladší bol veľmi dobré bábätko. Má 19 mes. a už používam slovíčko bol. Tiež mám niekedy nervy na krajíčku, čo dokazuje. O nočnom neprerušovanom spánku, môžem len snívať - cecok. Cez deň beha ako keby mal v zadku vrtuľu. Neobsedí. Ty sa čuduješ, že malá sa nezahrá. Nášho keď niečo zaujme, tak na 5 min. A to býva váčšinou to, čo nemôže robiť. Keď mu to nedovolím spustí krik a vrieska. Niekedy až jačí, už pochopil, že na zem sa mu neoplatí sa hádzať, ale sem-tam, to ešte vyskúša.
Okrem mama, tata, baba nepovie ani mäkké f, jeho reč? eeeee
Dnes mám ďalší zážitok - cesta autobusom. Vždy som sa čudovala, ako môžu nechať matky tie deti na sedadlách stáť, poskakovať - počas jazdy. Už ich chápem. :-P
A o sedení na nočníku môžem len snívať. Od vtedy ako sedí sa jemnou formou snažím naň posadiť. Viac ako na 10 sekúnd to ešte nebolo. Takže aj v týchto horúčavach má väčšinou plienku, lebo mu idú očné zuby a on "kaká"... :-O
Keď sa mu prerezávali horné, bol na cecku v noci každú hodinu. Asi o 3 dni sme išli na dovolenku. Krpec sa zaťal a nechcel sa prisať. Ja som myslela, že sa zbláznim. Prsia "ala Pamela" a čakala som na noc, kým zaspí a trochu vytiahne. Len dodám, že teraz sa mu prerezávajú spodné. :-P

Rada? Dúfať v zlepšenie a čakať: Ale môžeš sa pochváliť - v noci spí. O tom niektorí iba snívajú. :-)

slniecko2007, Ut, 31. 07. 2012 - 14:32

martina79, viem, ze kazda mamicka preziva aj tazke chvile s babatkom, a naozaj ti verim, ze to co preizvas, nieje lahke. ja by som to vsetko znasala urcite lepsie, keby som nebola stale taka sama, myslim len ja a malicka. napriklad, dnes ma manzel volno a to je rozdiel na nepoznanie. aj mala je kludnejsia, neplace, aj ja som oddychnuta, stihla som aj obed navarit, aj ist na WC v klude (rofl) no ale nie kazdy den je taky, a postupne sa toho na mna zbiera a zbiera kazdym dnom, az raz je toho uz tolko, ze explodujem.... som rada, ze mi malcika v noci spi, sice nie neptretrzite, nadranom sa uz zacina vrtiet, a hladat cumlik, a zasa ho strati a azasa ho hlada, ale aspon neplace a nenasleduje pochodovanie po izbe, ako niekedy! neostava mi teda ine, ako pises ty, cakat v zlepsenie, ze aj ta moja princeznicka bude raz len usmiate slniecko. keby si ju videla, aka je krasna, ked je kludna a sa smeje, a aka je to nervacka, ked reve! teda, skor krici, ako reve :-O

ZuMama, St, 01. 08. 2012 - 14:51

slniecko2007, obcas to nie je na skodu mat v Grecku ukricane dieta, ja si robim casto srandu ze budem prenajimat nasho fesaka ludom co potrebuju nieco rychlo vybavit :) vacsinou, ak ma svoju "naladu" vsetci nas s radostou pustaju dopredu, len aby ho uz nemuseli pocuvat...
Teraz k veci,mozno by pomohol aj nejaky ergonomicky nosic,alebo satka. U nas to bola jedna z najvyuzivanejsich veci. Ja som sa v pohode dostala mestskou dopravou hocikam bez kocika a bez cudzej pomoci. Aj doma pri upratovani ci vareni, maly bol so mnou, teda na mne, bol spokojny a pokojny, ja som mala volne ruky a mohla som co-to porobit.

Verim ze je to vsetko narocne a chapem Ta, my sme na maleho s manzelom sami. Vacsinu dna je so mnou a potom s manzelom ked sa vecer vrati z prace. Ja aspon na hodinu idem z domu, na vychadzku, alebo bicykel. Aj rannu prechadzku do pekarne beriem ako relax, lebo idem sama (giggle)

slniecko2007, Št, 02. 08. 2012 - 11:20

ja som tiez pouzivala nosic, v zime to bolo super, malicka v nom hned zaspala! nosil ju manzel, lebo na mne ten nosic visel, xaxaxa! lenze teraz, ked je vonku 40 stupnov, b to bolo peklo aj pre nas, aj pre nu. raz sme to skusili, ale vydrzala tam asi 3 minuty, a bola cela spotena a manzel este viac... teraz jedine, co ju dokaze super ukludnit a unavit tak, ze uz v aute cestou domov spinka, je more. beriem ju vzdy, ked mozem, ku veceru, jej sa to paci, mne este viac, akurat sa musim spytat lekarky, ci jej nemoze uskodit, ze si cmula rucky s morskou vodou. sama si ich namaca a sup do pusy. idu jej zubky, tak asi jej to pomaha! no a o mesiac aj par dni cestujem s nou na SR, tak to bude este lepsie, jednak sa trosku schladime, malicka neznasa moc dobre toto teplo tu ( ale kto ho znasa ), a jednak budee mat stale spolocnost a to sa jej paci! (blush) uz sa s manzelom smejeme, ze potrebujeme doma animacny team, aby sa nikdy nenudila, vtedy je spokojna (clap)

michaelka, Št, 02. 08. 2012 - 19:40

ahoj slniecko ,necitala som vsetky rekacie ,ale chcem len prispiet k teme svojou skusenostou...ja som bola s dcerkou takto sama v kanade a mali sme to podobne tazke ,stale same od rana do vecera a je to ozaj v mamicke ako to babatko reaguje ....je to ozaj pravda ,mala nepotrebuje animacny tim ,ale mamicku v pohodke ,vsetko co robis rada musis robit s malickou ...musis ju do vsetkeko zapajat ,musite sa navzajom ucit ,spoznavat sa prisposobovat ,ak si unavena ,lahnite si spolu na deku malickej daj hracky ,pustite si hudbu ,ak ti je smutno a mate moznost zavolaj niekomu blizkemu na skype to pomoze , ako sa zbytocne znervoznovat ,chod s malickou hoc kde- ked placka zober ju na rucky pomojkaj a v klude s nou chod domov ak niekto na teba/ vas pozera ze ti mala placka a ti okolo nej dupkas ... len bud v pohodke a tes sa z kazdej volnej chvilky ...my sme sa potom prestahovali do druhej krajiny ,mam druhu dcerku a sme same ,nechodime casto na SK a k nam tiez rodina chodi malo ,ale je to uz ine ..je to aj o zvyku a vyzretosti ,len moja rada je bud v pohodke ,uzivaj si malu ,robte veci spolu s laskou a radostou ,zajdite si do kostola pomodlite s apodakujte a budete sa citit lespie ,drzim palce ,hlavne musis si doverovat ak sama sebe budes doverovat budes sa citi istejsia a lepsia mamicka,doveruj svojmu instinktu materinskemu ....drzim palce (y)

slniecko2007, Pi, 03. 08. 2012 - 15:27

jeeeeeej, dakujem za krasny prispevok! kedze si si tym presla, urcite vies, ako sa citim. vsetky mamicky mi tu svojimi prispevkami a radami pozdvihli sebavedomie a trosku ,,dobili,, baterky! s malickou je to uz trosku lepsie, este sice ma sem ta tie jej nalady, z nicoho nic, v priebehu jednej sekundy prejde z usmevu do kriku. ale co uz, to je proste ona (heart)

michaelka, Pi, 03. 08. 2012 - 22:22

hmmm ,nie je to lahke ...len s laskou a trpezlivosotu ,ono aj ked je malicka placliva ,mozu to yt koliky ,alebo smad v tych horucavach , plienocka na tesno a ine... ,musis skusat skusat skusat .... a hlavne s kludom a laskou ...my sme urobili vela chyb s manzelom a dcerka je dodnes zo vsetkeho hned "vytocena" ...a mame co robit ,hold?ako sa povie keby sme mali taky rozum a vedomosti ako dnes a prezit situaciu este raz ....ale to sa neda ..takze drzim palceky a majte krasne leto a prazdniny a inak ak je tvoja malicka v znamei barana co mi podla mesiacov tak vychadza ,tak si toho placu este uzijete :-) nasa prvorodena je v marcova a je to general v rodine ...no je to na dlhe pisanie ...ale to by sa nikomu nechcelo citat :-) (hug) (flower) :-* nemaj stres ,bud v pohodke a odychuj s malickou vzdy ked mozes (sun)

slniecko2007, So, 04. 08. 2012 - 20:58

xaxaxaxa, no malicka baran nieje, je v znameni ryb, ale ja som baran a bola som teda dost urevane dieta, ako spomina moja mamka. manzelova mamka tvrdi to iste o manzelovi, ze tiez vkuse reval, tak to asi aj mala po kom zdedit! (blush) snazim sa, robim, co mozem, aby som ju ukludnila. koliky to nebudu, tie sme si uz presli, ked este bola malinka, to bolo o inom!!! teraz to skor budu zubky, pozeram, ze uz sa jej zacna robit trhlinka na dasne pre ten druhy, a moze byt aj to teplo, snazim sa cez den s nou byt doma o zapnutou klimatizaciou. no a odpocitavam dni do navstevy Slovenska! :-P

ramzesa, So, 04. 08. 2012 - 22:38

Pozerám, že Ti tu už žienky toho popísali hodne :-). Nestihnem to všetko prečítať. Ak Ti to už niekto písal, tak sa ospravedlňujem za opakovanie :-). Zvykneš maličkú nosiť v nosiči alebo v šatke? Ak nie, neskúsiš?

slniecko2007, Po, 06. 08. 2012 - 13:34

nosievala som ju v nosici, v tom baby vaku, ked bola malinka. pacilo sa jej tam, hned spinkala, lenze teraz tam byt nexce, lebo jej je v tom horuco, a nam, popravde tiez, ju nosit! (blush) som uz pisala mamickam, ze zijem v GR a momentalne tu mame 40-stupnove horucavy B-]

Rebeka 30, Ut, 22. 09. 2015 - 00:44
Ahoj maminy.porate my čo mam robiť, mam 2 mesačne dievcatko, je zdravá krásna ale cez den nechce vôbec spinkat.A keď zaspí tak len na rukách ako náhle ju dam do postieľky zobudí sa skúšala som aj kočík ale ako náhle prestanem hojdat tak do 5min. je hore.somd stoho unavena nemôžem nič spraviť .A som stoho aj nervózna kričím na manžela a som odporna aj na celú rodinu oni sa fakt snažia pomáhajú my svokra varí a podstate robí vecinu práce doma a občas sa hnevam aj pre to ze je moc aktívna nechcem byt zla ale ja to neviem ovládať čo stým mám ísť ku doktorovi? Alebo to ras prejde???
dasa_, Ut, 22. 09. 2015 - 06:28

Skús nosiť v šatke. Alebo ulož do kočiara a cho´d na prechádzku.

Keď väčšinu vecí robí svokra, tak prečo chceš robiť aj ty? Predbiehate sa v tom, ktorá urobí viac? Alebo ti ona alebo niekto iný vyčíta, že nič nerobíš? Ak nie, tak proste ber na vedomie, že malá ťa teraz potrebuje a chce. Ubehne len pár rokov, aj keď teraz sa ti to zdá strašne ďaleko a nebude ťa potrebovať.  Tak si to naopak užívaj. Hlavne, keď ti má kto pomôcť.

Kamila, Ut, 22. 09. 2015 - 08:24

Ak ti šatkovanie pripadá zložité, sú aj také "nosiče" pre malé bábätká. Chápem, že si unavená. Ako spinká v noci? Niektoré deti toho veľa nenaspia. Čo tak poslať s kočiarom občas aj manžela na prechádzku, ako píše Daša aj tebe prechádzky s kočiarom pomôžu trošku vyľuftovať hlavu, upokojiť sa. Čim si nervóznejšia ty, tým je nervóznejšia aj tvoja dcérka a tým menej spinká.

Ariesa, Ut, 22. 09. 2015 - 08:41

ahoj Rebeka. Moj drobec spaval v noci velmi pekne od narodenia, ale cez den takmer vobec. Jedine v kociku na prechadzke, alebo ak nespal, aspon bol v nom spokojny Mrkám. Tak som chodila von, kocikovala. Domacnosti som velmi "neublizila". Aj neskor, ked bol starsi spaval velmi malo, a to len ak som ho vonku riadne vybehala. Ked sa naucil chodit, odlozila som kocik a chodil. Ked nevladal siel na ruky, 3 minutky oddychol a zas chodil. 1 alebo 2x denne. Prisli sme domov, najedol sa a siel spat. To bolo konecne cas, ked po roku som mala doma ticho, lebo dieta spalo a vydrzalo aj 2 hodinky. Dovtedy som take nepoznala Úsmev.

Ale priznam sa, nervozna som bola, za detskou lekarkou som tiez bola, lebo som si nebola ista, ci je to ok. (A najma kvoli mojej nervozite, nic neporobene, ani na polhodinku neoddychnut, vsetky ostatne deti spali, preco to moje nespi? Potrebovala som byt sem-tam len sama so sebou, aspon do tej sprchy ist a vlasy umyt! Veľký úsmev A neslo to.) Niekedy sa v noci ani nepotreboval najest, pokojne si spal Pohodaa cez den "nepotreboval spat", bolo ho treba len unudit trmacanim v kociku alebo uchodit kym sa neunavi Mrkám. Ked bol taky malinky ako tvoja dcera, najviac ho unavilo, ked som ho nechala naheho povalat sa po posteli, ponatahovat nozicky a pocvicit s nimi, lebo nasiroko zabaleny sa moc nenamahal Slnko.

Drzte sa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama