reklama

stare dobre detske ,,pavuky,,

slniecko2007 , 01. 10. 2012 - 14:43

reklama

tak a zasa raz by som, mile mamicky, veeeelmi uvitala vase nazory a skusenosti.. ako uz v mnohych veciach, castokrat mi vase rady pomohli, a tentokrat tiesim otazku detskych ,pavukov, alebo ako sa tomu uz teraz hovori, ,choditka,. malicka ma sice len 7,5 mesiaca, nepomyslam zatial ju tam davat, len nad tym celkov premyslam. svagrina ma takehoto pavuka doma, a mi ho rada pozicia, nec h nekupujeme nove. nieco som kukla na nete, a vela nazorov je, ze to skodi babatkam, ake je to nezdrave atd. moja mamka, ked to pocula, sa zasmiala, ze nekedy nijaka mama take veci nevedela, a vsetky babatka sme vyrastali v pavukoch, a sme tu, zive a zdrave. tak jej vravim, ze to pisu aj pediatri a tak, a ona na to povedala jednu mudru vetu... ci ti pediatri, ked boli male deti, naaahodou tiez nevyrastali a neucili sa cupkat v jednom takom? a tak, mozno aj ma pravu. moja dcerka, este nevie celkom sama sediet, ale dokaze uz stat sama na par sekund (blush) vidim, ze sa jej paci na nozkach, je to silak. vy ste vase babatka davali, ci nie, do pavukov? co by ste mi poradili, skusit, neskusit?? (sun)


reklama


reklama

eva m, Po, 01. 10. 2012 - 15:18

pri vsetkej ucte k tvojej mame, nie vsetky deti vyrastali v pavukoch. Ja nie, ani moja sestra. Ak maju mnohi ludiav dospelosti potiaze s chrbticou, krizami, s bolestami noh atd, ktovie, ci nie je povod niekde v utlom detstve...
Druha vec je, ze pavuk moze byt pricinou urazu, ak sa dietatko v nom prevrati.
Nevidim dovod na urychlovanie vyvinu dietatka - ak este nevie sediet, naco ju stavat na nozky? Vsetko chce svoj cas, kazde dietatko ma svoje tempo.
Takze moj nazor na pavuka - NIE.
Eva (sun)

lýdia k (bez overenia), Po, 01. 10. 2012 - 18:45

Evka m(sun) absolútny súhlas (y) .

akalenkak67, Po, 01. 10. 2012 - 15:34

Moje deti mi nechceli byť nikdy v pavukoch.Vnučke sme zohnali moderný s hracím pultom.Osvedčilo sa nám to ako totálna zbytočnosť.Vnučka sa cítila v nom obmedzovaná ked ju nepustil kde chcela ísť.Takže taktiež najradšej využívala beh na kolenách a kde chcela sa zdvihla popri predmetoch.Takže pavuka presúvam tretej dcére.Možno využije.Ak nie,bude to akýsi putovný nepotrebný predmet.Takže úplný súhlas s evou m.

slniecko2007, Po, 01. 10. 2012 - 15:59

presne taky isty s tym hracim pultom ma aj svagrina. ja sama by som si ho mozno ani nekupila vobec, len ona sa mi ponukla, ze nam ten ich pozicia, ak teda xceme... viem napriklad, ze moja znama davala dcerku do choditka len na tych 15 minut rano a 15 minut vecer. malicka to brala ako hracku a teraz krasne chodi sama...

loulou, Po, 01. 10. 2012 - 15:39

Môj názor- som proti pavúkom. Nevyrastala som v ňom ani ja, ani moja sestra, a tuším ani nikto z našej rodiny. Detičky si ozvoja nesprávnu techniku držania tela a presúvania váhy pri chodení. Okrem toho ja osobne to považujem za pomôcku nie pre dieťa, ale pre mamičku, ktorá má takto od dieťaťa "pokoj". Capne ho do chodítka a ono si chodí. Jasné, bez neho sa treba dieťaťu venovať viac, sledovať, kam zasa vyliezlo, kde sa vyštveralo, čo pootváralo...
My takisto chodítko nemáme a absolútne nám nechýba. Dcéra sa teraz učí chodiť a učí sa to normálnym, prirodzeným spôsobom a teda nemám pocit, že by bola o niečo ukrátená :-)

aramana, Po, 01. 10. 2012 - 15:54

moja dcerka, este nevie celkom sama sediet, ale dokaze uz stat sama na par sekund - bacha.Nestavaj ju na nôžky.Netreba to.Viem že to niektoré maminy rady robia bo sa chcú pochváliť že dieťa pár sekúnd stojí...
Ale aj čas na sedenie musí prísť.
Aj čas na lezenie musí prísť.
Aj čas na chodenie musí prísť.
Ja som niečo takéto netušila, internet nebol dostupný a v knihách nič "nové" no dnes napríklad viem že dieťa ktoré dostatočne dlhú dobu nelozí si necvičí pracovanie pravej a ľavej hemisféry.Žiadne obdobie netreba urýchliť.Pavúkom sa to väčšinou urýchľuje a preskakuje.
Do pavúka daj až keď bude mať už svoje odlezené.Keď budeš isto vidieť že dokáže preloziť celý dom.Vlastne až vtedy keď sa bude učiť chodiť :-) .Ja som tam dala malého až okolo jedenásteho mesiaca :-) .Bol pevný, chodil by ale sa veľmi bál.Ten pavúk mu pomohol vo chvíľach keď som si vymyslela zložitejší obed alebo len tak som chcela chvíľu sedieť. :-)

slniecko2007, Po, 01. 10. 2012 - 16:05

viem, ze by sa to nemalo, davat deti na nozky, ale ked ona to robi sama... napriklad, ked lezi, a idem ju zodvihnut, uz natahuje rucky, nech ju chytim. a ked ju idem dat do sadu, ona hned napne nozky a ide rovno na ne... minuly mesiac sme boli na ockovani, a lekarka ju dala lahnut, ze ju zaockuje... mala spustila nepricetny vresk, a zacala sa zdvihat, natahovat hlavicku, rucky tak mi doktorka vravi, nech ju zodvihnem. a ona zas, sup, hned na nohy. lekarka to videla, a vravela, ze na jej vek vie pekne stat, zenestoji na spickach, ako niektore babatka, ale na celych chodidlach. nakoniec ju zaockovala tak, mala ani nevedela, kedy ju pichla. tiez mi vravela, ze ju nemam tak nechavat na dlho, ale ze tu chvilku jej to neuskodi, ze je vidno, ze mala sa stavia na nozky sama a nie ze ja ju nasilu staviam. tiez som citala, ze nie vsetky babatka maju tu postupnost, ze najprv sedia, chodia po stvornozky a potom chodia.. napriklad ja, ked som bola mala, nevedela som po stvrnozky chodit vobec, najrv som sa naucila chodit a az potom po stvornozky. tak aj lekarka mi vravela, ze to vobec nieje nezvycajne, ze sa mi mala stavia na nozky, hoci sediet este nevie. myslim, ze by som nic nepokazila, keby som ju do pavuka davala len na par minut rano a potom az podvecer, no uvidim, poradim sa este aj s detskou lekarkou, ze co povie ona. (sun)

aramana, Po, 01. 10. 2012 - 16:09

Ja nič proti tvojej lekárke.....len tak zo života viem že niektoré nemajú ani len potuchy aké lezenie dôležité pre mozog dieťaťa.Žiaľ nie mnohé sú schopné a ochotné ďalej sa vzdelávať, študovať, pozorovať na čo nové sa prišlo.Môj malý nelozil skoro vôbec.Nešlo mu to.Už viem prečo.Má ADHD.

mnnaaauuu, Po, 01. 10. 2012 - 19:31

Tvoja lekárka očividne nemá "prehľad".. ved tvoja malá sa vôbec nestavia sama, ale s tvojou pomocou a to jesť velký rozdiel (sun) (sun)
sama sa postaví až vtedy, ked sa naučí loziť, príde ku kusu nábytku, SAMA sa chytí a postaví :)

adus, Po, 01. 10. 2012 - 22:36

No, tiež to asi nie je celkom presné - moja prvorodená sedieť ešte poriadne nesedela, loziť tiež veľmi nelozila, ale v postieľke sa chytila tých tyčí a postavila sa ...

lydusha (bez overenia), Po, 01. 10. 2012 - 16:23

Lozenie je prirodzene. Pavuk pohodlny. Ja som pavuka nedavala, Lucia sa naucila postupne sediet, lozit a chodit zacala az ked mala cosi po roku. Ako pisu baby, vsetko ma svoj zmysel, svoj cas.

n.e.l.i.n.k.a, Po, 01. 10. 2012 - 17:43

Ono sa hovori - vsetci boli v choditku a nikomu nic nie je..., ale keby sa pytalo konkretne "vsetkych", realita by mozno bola ina.
Ani ja, ani sestra sme v choditku nikdy neboli.
Ani starsi syn nebol a ani toho mladsieho (7mes) neplanujem dat.
Ano, je to pohodlne, das ho tam a mas cas nieco urobit a pod.
Teraz mame obdobie, ze maly nemoze byt ani sekundu bez dozoru a akonahle ho polozime do postielky, tak je rev, no aj tak by som ho do choditka nedala. A tak dokolecka citame knihy, hrame sa, lezieme, pozerame na autobusy a pod. a aj ked mame bordel v byte a nic sa neda urobit, nevadi mi to. B-]

Polárka (bez overenia), Po, 01. 10. 2012 - 19:23

Načo je vlastne dobrý tento vynález ??
Ja som do toho drobca nedávala, bez tak by to o to človek zakopával, a v byte by to iba zavadzalo. Nekupovala som to najmä preto, lebo prisámvačku netuším k čomu má byť tá obludná vec prospešná.

aramana, Po, 01. 10. 2012 - 19:31

(giggle) ani ja som nekupovala...mali sme ho ešte po nás (giggle) (giggle) (giggle)
No tie najnovšie s tými blikajúcimi a hrajúcimi telefónmi a tak sú prospešné na to, aby sa tam šuplo decko a matka mala kľud. :-|

Polárka (bez overenia), Po, 01. 10. 2012 - 20:03

Jáááááj... No neviem, ja som drobca zavesila buď do šatky, alebo sa mi tmolil popod nohami, a ak bol na prieskume chodievala som ho kukať čo s ním je, a či je celý. Prežili sme to obaja. Sem tam bola modrina, alebo oškrenina, ale to k tomu patrí. vedel kde sú jeho hranice, a viac nepokúšal.
Aj teraz robil voloviny na plote. Aj som ho upozornila, že to nie je najlepší nápad. Vedela som, že to skončí odreninou - ale nechala som ho tak. Aj tak bolo. O chvíľu prišiel s odretými kolenami :-D
Odvtedy si dáva sakra pozor, najmä ak ho upozorním. Takže moja mienka je, že dieťa si niekedy musí ublížiť aby poznalo hranice (a teraz nemyslím na smrť, alebo dolámať si hnáty ale odrenina ešte nikoho nezabila).

tedy, Po, 01. 10. 2012 - 20:25

NIE pavúkom hovorí aj väčšina ortopedov. Nesprávne chôdzové návyky, špičkovanie, riziko urazu.... Postupne , postupne..... všetko má svoj čas :-) Dieťa k tomu musí dozrieť. Dobré je mu ohradiť mu určitý priestor, kde bude bezpečné , ale súčasne si može trénovať svaly, šplhať sa postupne hore - ohrádky a iné pomôcky. Ked sa postaví , udrží a presúva sám, VTEDY už na to má (sun)

slniecko2007, Po, 01. 10. 2012 - 20:45

dakujem vam vsetkym mamickam za nazory a skusenosti, verte, ze pomohlo... ja som nad touto vecou vahala, premyslam, no ale urcite mi pri rozhodovani sa, velmi pomozu aj vase nazory. jedno velke DAKUJEM vam vsetkym (sun)

lenkaxiv, Ut, 02. 10. 2012 - 15:38

Mne sa dieta tiez hned stveralo na nohy, nie a nie sediet. Kupila som jej taku "stolicku-odrazadlo" kde si na par minut denne posedkala a pocvicila nozicky. velmi sa jej to pacilo. Babicka prisla na navstevu ked mala dcera 5 mesiacov a kupila jej "pavuka". ja som si myslela, ze je to strasne skoro, ved este je mala..... No na nase prekvapenie sa to malej velmi pacilo, stale sa don tahala. ked sme ju odmietli don posadit tak sa nanho vesala a snazila sa dostat dnu sama. Chodit zacala koncom deviateho mesiaca.
Teraz uz ma 2 a pol roka a je to cipera, stale neobsedi, iba by behala.
Nam pavuk neuskodil, bola som s nim spokojna ;)

lydusha (bez overenia), Ut, 02. 10. 2012 - 16:16

To teraz nevies posudit, ci poskodil alebo neposkodil, v dospelosti mozu nastat problemy s chrbticou a to si na "pavuka" v detstve malokto spomenie...

sofhia, Ut, 02. 10. 2012 - 16:36

Baby zabite ma...ale ja som dcerku do pavuka davala. jednoducho bolo to sidlo, pacilo sa jej tam. nebola tam 24 h denne. chodit zacala sama ked mala rok, a sediet kedy zacala to si uz nepamatam.
spickovat nespickovala.

slniecko2007, Ut, 02. 10. 2012 - 18:18

no je fakt, ze na zdravie babatka, teda na jeho vyvoj to moze mat zly vplyv, ale to je tiez neiste, su babatka, na ktore to plati, a na ktore aj nie. ja, musim poklopat, zatial nepoznam ziadne, co by na ,,pavuka,, nejako doplatilo. je to diskutabilne dost, napriklad aj o babatkach, ktore su dojcene po dobu mnohych mesiacov, sa hovori, ze aku budu mat dobru imunitu a ake budu zdrave a neviem co, a kolkokrat je to aj presne naopak.. tie babatka, co su na UM su niekedy ovela zdravsie, ako tie kojene. vidim to na mojej dcerke, kojena bola len 3 mesiace - bohuzial, ale je ovela zdravsia a zivsia ako o 2 tyzdne starsia dcerka mojej znamej, ktoa je kojena doteraz. no comu celkom nechapem, preco niektore mamy tvrdia, ze ,,pavuk,, je super pre mamicky, ktore xcu mat od babatka pokoj. ved aj ked ho tam date, aj tak musite byt pri nom a davat na neho pozor, aj tak sa mu musite venovat, prihovarat sa, hrat sa s nim. ved samo v nom ako dlho vydrzi? to ho hned omrzi.. teda aspon ja si to nedokazem predstavit, ze tam malu dam a dovidenia, idem si po svojom... to je trosku odveci nazor, ze je to pre ,,lenive,, matky... potom je aj detska stolicka pre tie lenive? a mozno aj kocik, ked uz babtko vie chodit a ak ho ma maicka v kociku, tak to znamena, ze xce mat od neho pokoj??? potom sme asi vsetky mamy na svete svojim sposobom lenive a chceme mat od svojich babatiek na nejaku chvilku pokoj.. neodsudzujem nikoho, ani tie mamicky, co babatka do pavukov davali, ani tie, co nie... asi to zavisi nielen od mamicky, ale aj od babatka.. nie kazdemu sa v nom musi pacit (sun)

lydusha (bez overenia), Ut, 02. 10. 2012 - 18:21

Vies co, davaj ju do kludne pavuka, toto si chcela pocut. Skoda reci dalej na tuto temu, bola si rozhodnuta davno pred tym, ako si pisala tento prispevok. Len si potrebovala "pocut", ze je vsetko ok. Odpovedi, ktore by sa ti pacili nebolo vela a tak si si nasla kilometer vlastnych osravedlneni. Tak do toho. Hadam ti to vyjde.

aramana, Ut, 02. 10. 2012 - 18:46

..poj so mnou na balkón, pofajčíme :-) :-) :-)

linda999, Ut, 02. 10. 2012 - 19:00

"zatial nepoznam ziadne, co by na ,,pavuka,, nejako doplatilo."
hlavne ze devat z desiatich ludi ma problemy s chrbticou...ale to uz nikto nezisti, preco.

dulka, Ut, 02. 10. 2012 - 18:31

Slniečko, moja mama ma do pavúka nedávala a ani ja svoju dcéru (to len k tomu výroku, že sme všetci vyrastali v pavúkoch :-) ). Nie som zástanca tejto "pomôcky", pretože naozaj to môže mať zlý vplyv na držanie tela, či rôzne problémy s chrbticou, kĺbami. Málokto si to v dospelosti dá do spojitosti s "pavúkom".
Pavúk je určite pohodlnejšie riešenie ako sa zohýbať k dieťatku a držať ho za ruky, aby mohlo urobiť pár krokov. Možno preto tu niekto povedal, že je to pre lenivé matky.
Urob ako myslíš, je to samozrejme na Tebe, chcela si však počuť názory - ten môj je - pavúk určite nie.

Martina79, Ut, 02. 10. 2012 - 18:42

Slniečko nieže môže, ale má zlý vplyv na zdravie dieťaťa.
Starší syn v "pavúku" býval. Vtedy nevedomá, som ho tam dávala. Našťastie pre neho, to bol pavúk už po 2 deťoch, mierne zničený, tak som sa bála, aby sa nedorazil. Tak tam býval len málo.
Môj starší syn chodil (chodí) po špičkách. Nič nemá zo šľachami, je to len zvyk. Ortopédka mi hneď povedala, že to má z bežky. Teraz má 8rokov a už chodí normálne, ale len vtedy, keď má pevnú obuv.
Pri mladšom som už neriskovala. Žiadna bežka, žiadny pavúk. Sám začal sedieť, asi v 6 mes. Potom sa začal plaziť. Dlho, dlho sa plazil, až v 11 mes. začal štvornožkovať aj po podlahe, dovtedy len po posteli a hneď sa aj pustil chodiť. Za ruky chodil o mnoho skôr, aj popri nábytku, posteli a pod.... O nič neprišiel a dostal sa dokonca tam, kde jeho brat nie.
Ale z tvojej poslednej odpovede mám pocit, že ty si si už vybrala, len nechápem načo potrebuješ vedieť náš názor. Keď potom si aj tak píšeš svoje.... :-|

eva m, Ut, 02. 10. 2012 - 19:47

mne sa nepaci ani nadpis tohto blogu - stare dobre pavuky, lebo ich za dobre nepovazujem.
slniecko, preco vlastne toho pavuka chces? verim, ze chces pre svoje dietatko to najlepsie a preto sa nas aj pytas na nazory. Ale ked ti napiseme iny nazor ako suhlasny, branis sa. Nemusis. Je to tvoja vec.
A tie argumenty, o kojenych detoch a nekojenych, vies, to mi pride podobne ako tie fajciarske: "aj nas dedko fajcil ako turek a aha, dozil sa osemdesiatky" Vsetci vieme, ze fajcenie skodi, dedko mal holt stastie, ale ako argument to neobstoji.
Vieme, ze dojcenie je najoptimalnejsia strava pre dieta a deti na umelom mlieku urcite nie su pausalne zdravsie ako tie dojcene.
Mamy davaju dieta do pavuka niekedy preto, aby mali "pokoj", ci sa ti to paci, alebo nie. V tom case ho totiz nemusia drzat za ruku alebo na rukach, nemusia sa k nemu sklanat. Preco by mal byt nejaky nazor od veci? Lebo tebe sa nepaci? A porovnavat to s kocikom ci detskou stolickou, to je snad rozdiel.
slniecko, nepaprc sa, ved normalne diskutujeme a nakoniec urobis aj tak podla seba.
Eva (sun)

slniecko2007, Ut, 02. 10. 2012 - 21:18

tak najprv, ako pise napr. Lydusha, nehladam si nijake ospravedlnenia, ani tu nepises hned urazajuce sa pripsevky k nazorom, s ktorymi nesuhlasim, ani si nehladam nijake vyhovorky a podobne dristy.... normalne som chcela pocut, ci ste vy ako starsie mamy odo mna pavuka pouzivali, ci sa vam to vyplatilo a ake s tym mate skusenosti. a ano, prave preto som to sem napisala, lebo som malu tiez chcle adat do pavuka, no bola som na vazkach, ci je to pre nu dobre alebo nie. keby som bola uz daaaavno rozhodnuta, ako pisete, tak by som sem ani nepisala, alebo mozno napisala, ako si dcerka veselo skace v pavuku.. ale nic... a za tym, ze je to jednoduche riesenie re matky, ktore chcu mat od babatka pokoj, si stojim, ze je to hlupost. ak by som napriklad ja chcela mat od dcerky pokoj, tak to neriesim pavukom, ale ju supnem k babke, ako to vidim okolo seba robievat asi 9 z 10 mamiciek.. vobec sa nehnevam za vase prispevky, naopak, som rada, ze ste sa mi tolke ozvali, len sa mi nepaci, ako niektore prispevky su hned napisane ,,prchkym,, tonom... ale to sa urcite nestalo len tu, pri mojom pripsevku, vsak? B-]

eva m, Ut, 02. 10. 2012 - 21:24

"nehladam si nijake ospravedlnenia, ani tu nepises hned urazajuce sa pripsevky k nazorom, s ktorymi nesuhlasim, ani si nehladam nijake vyhovorky a podobne dristy.... "
- toto nebolo napisane prchkym tonom??
Eva (sun)

aramana, Ut, 02. 10. 2012 - 21:34

:-) :-) :-) ale jooj :-) :-) :-) to sú len písmenká :-) :-) :-) tón si k nim dosadíš ty sama :-) tak ako chceš, tak ako sa cítiš, taký aký tam chceš vidieť :-) :-) :-)

slniecko2007, Ut, 02. 10. 2012 - 21:57

mm, presne ako napisala aramana, nechcem vobec zacinat diskusiu tymto smerom, cize evka a aj ostatne mamicky, prepaacte, ak som vas rozhnevala mojim predposlednym prispevkom.. pekny vecer vsetkym (sun)

KIMKA, St, 03. 10. 2012 - 10:32

Moje skúsenosti : najstaršia dcéra mi vypadla za pavúka na boku, kde sa konštrukcia krížila. Najmladšia mala novšú verziu - okrúhlu, chodila v nej tak, že sa hádzala dopredu, rebrá mala modré, vyzerala akoby sme ju tĺkli, takže aj túto som vyradila. Vnúčik mal takého na tlačernie, ktorý mu vždy ušiel dopredu a on nestíhal nožičkami. Myslím si, že najlepšie je to nechať na dieťatko, keď mu dozreje čas, bude chodiť samé.

Denka1109, St, 03. 10. 2012 - 13:36

Vopred chcem podotknúť,že píšem svoj názor a skúsenosti,nikomu nevnucujem! Ked som to pri synovi riešila ja,tak som vela čítala časopisy,internet a viac sa stretla s názorom,že bežku NIE...no napriek tomu sme kúpili,lebo ked sme boli u sestry na navšteve zvykla ho dať do ich bežky a jemu sa tam páčilo...drobec mal problém s pohybom,v takom zmysle,že na svoj vek mohol niečo už vedieť,ale on ani posadiť,ani sedieť,ani plaziť,ani štvorkovať...nepotrebovala som nič urýchliť,len ho potešiť...býval tam každý den trochu asi od vtedy ako dočiahol celou nožičkou na zem,po krátkom čase tam lietal ako besný,dokonca mal takú silu v rukách,že bežku chytil do rúk,držal ju cca 3cm nad podlahou a chodil vlastne sám...no ked som dala z bežky von,že načo mu je,tak nechodil,nemal tú svoju istotu...ano mohla som ho držať za rúčky,alebo pridržiavať pod pazuchy,no tak to nechcel...nikdy nešpičkoval a zatial ani žiadne problémy s chrbticou neboli,verím,že ani nebudú,toť moj názor a čuduj sa svete ked mal 10 a pol mesiaca,šli sme na dovolenku,tam sme bežku nebrali a behom 9 dní sa naučil posadiť,sedieť,postaviť,stáť a chodiť úplne sám,loziť a štvorkovať som ho nikdy nevidela,takže z toho mi potom vyplynulo,že na bežku sa tak spoliehal,že mu to nejakým sposobom bránilo v prirodzenom vývoji,že možno bez bežky,by bol chodil ešte skôr...neviem už nezistím,ale môj názor je,že bežka má pre detičky aj svoje za,aj proti. Takže je to na každej mamičke ako sa rozhodne...želám všetkým,nech je rozhodnutie akekolvek,nech je to pravé a spravne. :-* ( Ešte dopoviem,že moju mladšiu dcéru som najprv nechcela dať do bežky,potom som v tv videla rozhovor s pediatrom a ortopédom a hlavný dovod prečo bežku nie,lebo sa dieťa može prevrátiť a sposobiť si úraz...no ale predsa ani ked je v bežke,nenechám dieťa samo,bez dozoru...takže sme bežku opäť kúpili,no na dcére sa to prejavilo špičkovaním,takže bežka išla pod prebalovací pult na oddych a Sofi sa dlho len plazila...čo už,tak sa budeš plaziť,hovorila som,neštvorkovala nikdy,postupne sa nučila posadiť,sedieť,postaviť,stáť a už aj chodí,síce až od roka a pol,ale však si toho jej chodenia ešte užijem,no nie? (giggle) Pekný den želám (sun)

slniecko2007, St, 03. 10. 2012 - 17:20

ja som dnes bola s dcerkou na ockvani, tak som sa na tuto otazku spytala lekarky. co si o tom mysli, ci ano, ci nie, proste som chcela pocut jej nazor, ako pediatricky. odpoved bola, ze mozem malicku davat do choditka, ALE maximalne, pol hodiny denne, a aj to nie sustavne, nejako to rozdelit, 15 minut rano a 15 vecer, alebo ako to mne uz vyhovuje. podla nej, na dlhsi cas urcite nie, potom by to uz dcerke mohlo skor poskodit. samozrejme, cely cas byt pri nej, kvoli urazok atd. cize ziadne ze si ju tam ,,odlozim,, a idem upratovat alebo do sprchy. jasne, ze najprv musim malicku tam skusit dat, ci tam vobec bude chciet byt, niektore deti nechcu vobec. a ako pise aj Denka, akonahle uvidim, ze zle nastupuje na nozky, na spicky alebo nieco take, tak vonku. proste, mozem to s nou skusit, ale nieje to nieco nevyhnutne, ju tam davat, to je cele. samozrejme, rozhodntie uz nechala na mna (sun)

dulka, St, 03. 10. 2012 - 18:51

Slniečko, vidím, že sa Ťa tá poznámka o lenivých matkách veľmi dotkla. Ale uznaj sama, že je naozaj pohodlnejšie dať dieťa do pavúka, ako držať ho za rúčky a chodiť s ním ;-) . Možno bol výraz "pre lenivé matky" príliš silný, ale pohodlnejšie to určite je ;-) .
Inak, neviem si predstaviť, ak sa v pavúku dieťaťu bude veľmi páčiť, ako ho matka odtiaľ bude ťahať. Veď dieťa nie je na baterky.

slniecko2007, St, 03. 10. 2012 - 20:18

ani nieze sa ma to dotklo, dulka, len mi to pride taka neopodstatnena kritika, pre tie, co deticky do nich davali, alebo davaju... jasne, ze pohodlnejsie to je, ako som uz vyssie spominala, tu v GR vacsina mamiciek okolo mna ma non stop dieta u ich mamky, to je tiez super pohodlne... ja, zial, take stastie nemam, a som na to sama,cize ci uz mam malu na rukach, v stolicke, v kociku, hocikde, stale, sme spolu... co je samozrejme, aj pekne, ale na strane druhej, aj unavne. tak mi naaahodou pri precitani, ze ,,lenive,, matky prebehlo myslou, ci teda aj napriek tomu, ak ju tam dam, nakoniec z toho dostanem aj ja titul LENIVA MAMA. :-O

dulka, St, 03. 10. 2012 - 23:37

Slniečko, na základe toho, čo si písala aj v predchádzajúcich príspevkoch by som si určite nedovolila nazvať Ťa lenivou mamou. Na mňa skôr pôsobíš ako starostlivá mamina, ktorá sa sem občas príde poradiť. Ohľadne toho pavúka som napísala svoj názor vyššie a či sa rozhodneš tak, alebo onak, môj názor to nezmení :-) (sun)

n.e.l.i.n.k.a, St, 03. 10. 2012 - 19:31

Ja trosku mimo - na ake ockovanie ste boli?a zdalo sa mi, ze si niekde pisala, ze aj pred mesiacom ste boli.
Ja mam 7mes. a boli sme v juli a dalsie az v januari, tak ma to zarazilo...

georgina, St, 03. 10. 2012 - 19:46

Slniečko nežije na Slovensku, takže majú zrejme iný očkovací kalendár.

slniecko2007, St, 03. 10. 2012 - 20:20

dobre si postrehla, nelinka, boli sme aj minuly mesiac, a boli sme aj tento a pojdeme aj na buduci... tu v GR sa do 1 roka chodi s babatkom na ockovanie kazdy mesiac. neviem, preco to tak je, pravom si prekvapena, vsetci na Slovensku boli, ked som im to vravela. a nielen v ockovani sa tu lisia, vo veeeelmi vela veciach, ale to by bolo asi na inu diskusiu uz ;-)

n.e.l.i.n.k.a, St, 03. 10. 2012 - 20:35

ahaaa B-]
Chudatka deticky, takto ich trapit (hug)

crystall, Št, 04. 10. 2012 - 20:37

...u nás pavúk, ani bohovi... (rofl)

tiež som ho kúpila prvorodenému, v mylnej domnienke, že ma to oslobodí, plne súhlasím, po zdravotnej stránke v žiadnom prípade. Po stránke bezpečnostnej to u nás vyzeralo asi tak, že drobec sa rozbehol, zdvihol nohy a už šiééél, kým ho nezbrzdil druhý koniec bytu, otočka...a šleha naspäť. Tak som spoza dverí videla, šleha doľava-šleha doprava, no pohodlnosť moja neopúšťaj ma. V motorike ho to vrátilo naspäť, aj keď sa predtým preťapkal, tak vďaka pavúku zabudol a to ho používal necelý týždeň, no nech to bolo tri dni na skúšku. A tak skončil pavúk v drevárni, ďalším deťom som z neho dala iba pultík na hranie.

gastanko2016, Št, 19. 05. 2016 - 13:18

ja som používala chodítko len keď som potrebovala rýchle navariť alebo niečo poupratovať. Malý tam bol maximálne 10-15 minút. Dlhšie sa mu tam aj tak nepáčilo. Neskoršie začal z neho sám vyliezať, tak sme ho odložili, aby si neublížil. Mali sme ho necelé dva mesiace.

zdenkablack, Ut, 04. 10. 2016 - 10:48

Baby chcela by som aj ja pridat svoj postreh, nakolko moje deti boli tiez obcas v choditku a velmi sa im tam pacilo. Mozno som mala aj stastie, lebo viem ze nie kazde dieta to znesie. Ja som si aspon nieco porobila ale nevyhoda bola ze sme dmuseli dat prec prahy z celeho bytu :-D 

lenka_samorin, Ne, 23. 04. 2017 - 11:39

Naše deti sa naučili chodiť bez pavúka. Mali síce také chodítko, ktorého sa mohli držať a opierať sa oň pri chodení, ale to stáli na vlastných nohách a vlastne slúžilo to rovnako ako nábytok alebo stena. Lebo určujúce bolo, či boli schopné samé stáť. Ale tak to najvaic používali až keď vedeli chodiť a to sa s tým učili utekať :-) bola to už len taká zábavka.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama