reklama

Co mozem urobit pre mojich dvoch chlapov?

nielen žienka domáca , 17. 03. 2008 - 22:00

reklama

Tyka sa to vyzivy. Citam si straaaasne vela clankov o zdravej vyzive. Sme vegetariani, ako som uz velakrat spominala, hoci drobcovi sa snazime davat sem-tam nejake masko (ma ho hlavne v jasliach a u babiek). Cim dalej, tym viac som presvedcena, ze spravnou vyzivou mozem ovplyvnit premnoho veci, co sa tyka zdravia mojich dvoch drahych muzikov. Lenze clanky, co citam, su mnohokrat protichodne. Co som si precitala v ramci "Kampane za pravdu v medicine" o soji - to ma uplne odrovnalo. My nejeme snad nic ine IBA SOJU!!! Pecivo sa snazim obmedzovat najviac ako viem, kupujem SOJOVE rozky alebo sem-tam celozrnne produkty... Na ne si natierame sojove natierky vsetkych druhov, pripadne maslo (co som sa zase docitala, ze ovela zdravsie su margariny...) so sojovou salamkou, klobaskou, jaternickou, fasirkou... Na obed robim zemiaky, ryzu, cestoviny + nejaku tu sojovu prilohu (tempeh, seitan, kocky, tofu...)+ kopec zeleniny ... Pijeme sojove mlieko. Ako prilohu jedavame sojovu tatarsku omacku. Na olovrant sojovy jogurt. Uz ani nebudem pokracovat - my sme proste sojova rodina! A doteraz som zila v tom, ze robim to najlepsie pre mojich dvoch drahusikov, co sa tyka jedla a preto su zdravi ako repy :-) Avsak dostala som sa k takemuto clanku
http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Item…
...a som zmatena. Maminky, co sa snazite zdravo stravovat svoje deti, date mi nejake tipy na stranky, kde by som sa docitala viac a "hodnovernych" informacii??? Chcem krmit mojich dvoch muzickov len samymi hodnotnymi vecami. Na surovu stravu by som ich asi nepresvedcila (hlavne starsieho), ale pol na pol s varenymi alternativami by to slo. Na nete je tolko roznych informacii, ze vas chcem poziadat o radu - tie, ktore to uz mate zmapovane. A ak ma niekto dobry clanok o skodlivosti mlieka, aj taky link poprosim. Pretoze viem, ze deti do 6 rokov mlieko pit maju (jasne, ze najlepsie by bolo od maminy, ale aj to pre teliatka je pre ne prospesne), ale co som patrala, nikde sa to nespomina. Tak chcem vediet, o co ide. Co je pre mojho 2-rocneho drobca vhodnejsie - sojove ci kravske? - pije aj jedno, aj druhe a vela :-)
Este mam konkretne otazocky:
-co je zle na bublinkovej vode? preco sa neodporuca pit namiesto obycajnej cistej?
-je voda z vodovodu pitna a vhodna na dennodenne pitie alebo je lepsia kupovana (nie je zbavena nejakych vhodnych latok umelym upravovanim)?
-a co take klasicke pivo a cervene vino (ktore pijeme fakt v hojnom mnozstve - myslim tym: vecer si otvorime plechovku alebo dame pohar vinka)? ako je to s ich skodlivostou/prospesnostou? (clanky su straaane protichodne; niekto pohar vina uplne odporuca, iny hani...)
-ako je to s rybami? akym sposobom konzumujete ryby? kde ich kupujete? my jeme sem-tam zavinace a robievam sardinkovu natierku s cibulkou - to je cela nasa konzumacia. a pochybujem, ze obsahuju daco prospesne, ked su zakonzervovane... ako to je teda s rybami?
-zima mi byva castejsie ako inym ludom, docitala som sa, ze je to nedostatocnou konzmaciou zeleza, coho by som mala viac papat? (v Prirucke mladych svistov (giggle) som citala, ze cele zelezove halo okolo spenatu bola chyba v desatinnej ciarke nejakeho vyskumnika, ako to teda v skutocnosti je?)
-co je dobrym zdrojom vapnika? je sezamove maslo dobra investicia? akym sposobom si doplnate horcik, vapnik, zelezo, B vitaminy a vsetky tie ostatne latky, co zabezpecuju, ze je clovek krasny a spokojny :-D

Dakujem (flower)


reklama


reklama

klodik, Po, 17. 03. 2008 - 22:17

No Konvalinka si snažilka čo sa zdravej stravy týka...Prvé čo ma napadlo, tak keď bola kedysi Zámena manželiek tak sa tam jedna pani ktorá bola mäsková ocitla v rodine makrobiotikov.A pri jednej večeri, ktorú sa dotyčná pani snažila prispôsobiť svojim potrebám jej "pán manžel" povedal: Já si nenechám zbořit systém". Tak sme sa s mnaželom narehotali ako nikdy, dokonca aj naši chalani sa na tom ohromne šúlali. Doteraz to máme ako rodinnú hlášku.Ale to len tak mimochodom. Inak som ti chcela napísať, že kedysi sme s manželom boli vegetariáni,dokonca istý čas som sa snažila stravovať sa makrobioticky.Už to pekných pár rôčkov nie je pravda- akosi sme cítili potrebu zmeny.Bolo to akési intuitívne rozhodnutie, ale súviselo to viac s duchovnou stránkou vegetariánstva. V podstate môj manžel je veľmi citlivý- na chlapa akosi až moc a vo svojej profesii a celkovo v živote potrebuje byť trošku tvrdší a tak pociťoval proste potrebu konzumovať aj mäso.Niekedy si vyslovene dá len šalát, ale niekedy to mäso proste potrebuje. Až neskôr sme si v jednom super časopise prečítali článok kde boli rozobraté širšie súvislosti vegetariánstva a našli sme vysvetlenie aj zmeny nášho stravovania.Ale vlastne ti neviem poradiť, pretože v súčasnosti sa stravujeme asi tak že "kde si čo uchmatneš to skonzumuješ".

AgnèsL., St, 19. 03. 2008 - 17:43

To bola fakt vydarená časť zámeny! xixixi

klodik, Po, 17. 03. 2008 - 22:25

A na železo je úplne super Korytnická minerálka.Má veľký obsah železa- treba si vyberať tú ktorá je označená ako liečivá.Mne sa osvedčila pri druhom tehotenstve. Po prvom pôrode som bola chudokrvná- dosť vážne- až tak že som niekoľko týždňov po pôrode mala každodenné bolesti hlavy, ktoré súviseli s nedostatkom železa. Počas druhého tehotenstva som poctivo pila túto minerálku a takéto problémy som po druhom pôrode vôbec nemala, aj keď to boli tehotensvá hneď po sebe.

elin, Ut, 18. 03. 2008 - 08:21

Konvalinka,
neviem, co je zdrave a spravne stravovanie, u nas to neriesime nejak zasadne, riadime sa citatom: "Dolezitejsie je, co z tvojich ust vychadza, nez to, co do nich vkladas".
Stravujeme sa tak, ako sa nam kedy da... Teraz mi to vyhovuje uplne - doobeda jeme cerstve ovocie, na obed (okolo druhej - tretej) a na veceru nejaku zeleninu (cerstvu, dusenu, parenu, opecenu)so zemiakmi, ryzou, pohankou, obilim, strukovinami...Manzel a syn, cas od casu aj dcera a ja, si dame kusok masa - ked nan mame chut. Masove vyrobky naozaj zriedkavo. A na sojovych am vadia tie synteticke prichute, takze to vobec nie. Mlieko asi tak 5 litrov mesacne pre celu rodinu. A ked ma niekto z nas chut na nieco "strasne nezdrave", tak si to skratka da, bez akychkolvek vycitiek, potom ma zas na dlho pokoj... Casto pijeme bylinkove napoje (zmes byliniek, co rastu pobliz, rozmixovane vo vode, precedene) - tie povazujem za najvhodnejsi zdroj mineralov a stopovych prvkov...

Polárka (bez overenia), Ut, 18. 03. 2008 - 09:08

o vode
- voda vyplavuje z tela to co tam nepatri, ak je sytena obsahuje nieco co organizmus v konecnom dosledku ani nepotrebuje a teda tiez to treba vylucit. Preto je nesytena voda lepsia ako sytena. Je jedna mineralka, ktoru mne lekarka velmi odporucala, vraj ma vyvazeny pomer Ca a Mg, a dokonaca a priazdnive ph. Ale nie v kazdom obchode sa da zohnat aj ked nie je draha.
o rybach
- ryby sa odporucaju hlavne morske. Su zdrojom vitaminu B, 3 a 6 omega mastny kyselin. No ich zdravieprospesnost je otazna,lebo okrem neho obsahuju vela krat aj tazke kovy (zalezi zas kde boli ryby lovene).
o pive
- je zdrave ak sa to s nim neprehana. Obsahuje vela vitaminov skupiny B. dokonca podporuje aj tvorbu mlieka v obdobi dojcenia. Avsak nadmerna konzumacia sposobuje demenciu.
o cervenom vine
- tak isto ako pri pive ak sa to neprehana je velmi prospesne. Spomaluje starnutie a zabranuje ukladaniu tuku v tele. Tak isto ma priazdivy ucinok na tvorbu erytrocytov.
o zeleze
- traduje sa, ze najviac zeleza sa nachadza v peceni (ale kedze ste vegetariani tak nic). No tu som nasla tabulku kde mas napisane kolko toho Fe je v potravinach :
http://www.hematology.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=96&mode…

zdroj Ca :
no na toto mam doma tabulku - mamina ma osteoporozu ak najdem poslem :-)

neviem ci som napisala nieco nove, ale snad to pomoze (flower) (sun) (flower)

nielen žienka domáca, Št, 20. 03. 2008 - 07:17

Nenasla si tabulku, micka?

val, Ut, 18. 03. 2008 - 09:32

Podla mna je dolezita striedmost a pestrost tak ako vo vsetkom, nie som vegetarian, ani makrobiotik zasadne nikoho neodsudzujem za sposob stravovania...ja sa snazim varit vela zeleniny, ale jedavame aj vela salatov, v nasej chladnicke nikdy nechyba cerstva ani mrazena zelenina.
Samozrejme ze jedavame aj maso, kuracie, hovadzie, bravcove takmer vobec. Prim u nas maju ryby, zvykneme kupovat lososa alebo hoki. Vyhybam sa masovym vyrobkom ale kvalitnu sunku kupujem. Detom doprajem aj sladke i ked som radsej ked papaju kolace ktore napeciem ako kupovane sladkosti...Snazim sa varit zdravo, chutne a rychlo, velkou inspiraciou je pre Jamie Oliver a Nigella Lawson...
A kedze sme len ludia tak sa u nas najde aj slanina, bryndzove halusky by bez nej neboli to prave orechove a(sun)

-, Ut, 18. 03. 2008 - 10:03

Pre mňa bolo v poslednej dobe najzarážajúcejšie stravovanie detí v nemocnici- tak napr. 11 mesačné dieťa /nemalo žiadnu diétu, bolo tam tiež som zápalom priedušiek/: raňajky: suchý rožok, obed: polievka+ zemiaková kaša, olovrant: suchý rožok, večera: jablkové pyré s natrhaným pečivom alebo nalámanými obyčajnými, guľatými piškótami.
Ja som si tam dcéru "živila" sama- je naučená na iný režim a v strave má zastúpené mäso a najmä mliečne výrobky.
Myslím, že na všetko čoho sa dá dopátrať existuje aj iná, úplne protichodná štúdia. Čo takto vajíčka, mlieko, múka,...a mnohé iné? Ja vsádzam na svoju vlastnú hlavu a praktizujem rokmi preverené. Akého veku sa podľa štúdií dožijeme? Moja ježibaba má 85 rokov a cíti sa celkom fit. Myslíte, že ona do svojich 3 rokov pila Nutrilon?:-D
A protichodné je aj už dnes aj "čerstvé" ovocie- pokiaľ si nevypestuješ vlastné, asi je lepšie zjesť vitamínovú tabletku:-P
Blbá doba, čooo?:-(
PS: ja milujem ryžové chlebíčky so sójou(y) Mňamís! A dokonca ich chrúme aj drahý- nie je to taký bežný "polystyrén"- sú mierne slané(y)
PSS: a nie je ten sójový článok akísi ďalší výplod podobný "škodlivým homeopatikám"? Našla som v článku zopár pravopisných chýb typu s/z a to by nemal podľa mňa dôveryhodný článok obsahovať:-O

nielen žienka domáca, Ut, 18. 03. 2008 - 10:07

ja som uz aj vypatrala autora clanku na jednej diskusii (na inej stranke) a skutocne nema vieryhodny prejav. tak dokelu, comu ma clovek verit?

val, Ut, 18. 03. 2008 - 10:36

minule som citala na babetku zaujimavy clanok o tzv hoax mailoch, to su maily kde vas niekto ziada o pomoc mail ktory musite poslat dalej aby ste pomohli, medzi tzv hoax patria aj maily o strave, o eckach, a pod. podla mna riadme sa zdravym rozumom a berme veci s nadhladom(clap)

-, Ut, 18. 03. 2008 - 13:57

prečítala som si to celé, ale môj dojem je taký, že na rakovinu liek v jedle neexistuje- je to dedičná predispozícia a zárodky v tele sa buď rozvinú alebo mlčia celý život. Myslím, že niektorá potrava dokáže, že mlčať budú dlhšie, ale to neznamená, že ľudia ktorí sa budú stravovať podľa týchto zásad ju nikdy nedostanú. Myslím, že najväčšou prevenciou je striedmosť- a najmä u detí, ktoré pre správny vývoj potrebujú aj tuky, v ktorých sa rozpúšťa najviac vitamínov a minerálnych látok. Ďalším dôvodom je aj to, že nikdy nemáme istotu, či dieťa ktorému sme celý život odopierali sladkosti nezačne vo veku "voľnosti" ŽRAŤ všetko, na čo dosiahne:-|

nielen žienka domáca, St, 19. 03. 2008 - 13:10

Aki, mne ani tak neslo o tu rakovinu, ako ziskat zoznam hodnotnych potravin. Pretoze hoci v nejakej Emme si precitam, ze taka cokolada ma aj nejake plusy a preto by sme si ju nemali odopierat, je to len informacia, bez nejakych porovnani. Ak sa zena stravuje vo fastfoodoch, tak jasne - aj mliecna coko je "vhodnejsia". Ale kedze stravovanie mojich panov (i mna) je len a len v mojich rukach, rozhodla som sa tomu venovat naplno a dzgat do nich iba bezéčkové (podla moznosti) potraviny. Mam to stastie, ze mam muzika vegetariana - o starost menej, nemusim kamuflovat sojove maska (giggle) A kedze odkedy zije so mnou - vasnivou kucharkou :-D - pribral na 100 kil (ma skoro dva metre), iba privita racionalnu vyzivu.
Len to zelezo ma stve. Ked kuknem z okna, vidim, ze cigancence (nasi susedia) behaju v kratkych rukavoch a ja premrznuta beham v dvoch pulovroch a lyziarskej bunde a aj tak sa trasiem. A Fe je hlavne v mase. A hoci vraj aj v strukovinach, mne to zjavne nepomaha. Ach jaj. Patram dalej ;-)

klodik, St, 19. 03. 2008 - 13:44

Konvalinka na to železo vyskúšaj tú Korytnickú minerálku-osobne mám s ňou dobrú skúsenosť(sun)

nielen žienka domáca, St, 19. 03. 2008 - 14:00

ok. mam to v zivej pamati. len som kupila inaksiu s nazvom na k :-) korytnicka ako nase korytnacky... uz si to zapamatam.

gueva, St, 27. 04. 2011 - 08:17

veľa železa by sa malo nachádzať aj v melase

nielen žienka domáca, St, 19. 03. 2008 - 13:02

Tak v Prirucke mladych svistov neklamali, nasla som aj link potvrdzujuci, ze spenat je na prvej priecke ako zdroj Fe omylom - fakt sa pomylili v desatinnej ciarke. Keby niekto neveril Prirucke ani mne, tu si to moze potvrdit.
http://www.exil.sk/?id=869&tree_id=99600
Ale ja aj tak dneska varim spenatik. Co je take zeleneeee, predsa musi byt zdraviu prospesne ;-)

-, St, 19. 03. 2008 - 14:04

a zároveň sa aj riadiš tou metódou anti rakoviny- veeeeeeeľa cesnakuuuuu(y) No neviem, zdá sa mi, že Fe má aj kyslá kapusta...:-)

motylik, St, 19. 03. 2008 - 21:53

čo sa týka železa (tiež som vegetarián), ledva čakám, kedy sa budem môcť vrhnúť na žihľavu. Nedávno som čítala na webe o chlapíkovi, ktorý ju požiera surovú a dnes mi to hovoril jeden známy, že to ochutnal a chutí ako tráva, že tfuj (giggle) . No vyskúšam. Doteraz som ju jedávala tak, že som ju obarila a potom používala dalej ako špenát. Zamiešala som to do ozajstného špenát. pretlaku, aby doma nezbadali, čo jedia. Ale najradšej používam ako zdroj železa riasu (tú moju tachyonizovanú, v nej je všetko).
Veľa vápnika je naozaj v strukovinách, hlavne v šošovici, tú ale zas treba jedávať s mierou (cca 1x za týždeň), lebo obsahuje purín. Výborná je pohánka, cícer atď. ale to asi vieš aj sama, ked si vegetarián. Tento vápni je pre telo vraj lepšie vstrebateľný ako ten živočíšny, dokonca existujú teórie, že kravské mlieko z tela práveže vápnik "odoberá", vyplavuje.
Minerálky sú dobre na častejšie pitie tie s nižším obsahom minerálov, tie môžu nadmerne zaťažiť organizmus, takže opatrne. Piť iba ked vieš, čo ti v organizme chýba, napr. tú korytnicu. Tiež si ju kúpim na železo, riasu som jedla naposledy okolo Vianoc (aj kvôli chudnutiu), takže korytnica je pre mňa dobrý tip.
Horčík si čas od času dopĺňam požieraním sušených marhúľ, vlašskými orechmi alebo občas minerálkou ked sa mi chce ju ťahať z obchodu. Obrovská sila je obsiahnutá v semenách: ľanové, sezamové, slnečnicové ...- ľanové a sezamové sa odporúčajú dve lyžice denne a popri tom pomleté na makovom mlynčeku všade, kde sa len dá, do každého jedla.
Čo sa týka sóje, občas dlabnem tofu, robimäso alebo tempeh, sojovú omáčku, ale to len skôr výnimočne. S mierou, pretože ked som 10-12 rokov dozadu čítala od J.Jonáša, že v USA už je dosť rozšírená alergia na sóju, tak to bola výstraha. Okrem toho, že sója prejde toľkými úpravami, modifikáciami, dochucuje sa ktoviečím...
Ked čítavam rozporuplné články, to mi až tak nevadí, riadim sa vždy svojou intuíciou, ešte ma nikdy nesklamala. (beer)
A pivečko je vraj najlepší Plzeň (hups, nedovolená reklama ! B-] ). Tie ostatné značky vraj spôsobujú kameňe tam, kde nemajú byť.
Úplne najsuprovejšie je samozrejme stravovať sa tak, ako Elin. Úprimne zááááááááááááááááávidím. :-*

elin, Št, 20. 03. 2008 - 19:52

(giggle) Motylik, nezavid, pod si so mnou pripit...(giggle)
Prave som vyskusala novu kombinaciu dzusu - jablko, pomaranc, zihlava, med, citron - rozmixovat vo vode, precedit cez jemne sitko. Svokra, ktora tvrdi, ze zihlava je len pre prasiatka, si nevedela vynachvalit (samozrejme, nevedela, co pije)...
Priprava 1.5 litra trvala 7 minut a stala do 25 korun...

-, Št, 20. 03. 2008 - 20:01

hm, to znie dobreeeeee(y) Aj ja si prosím dúšok(beer)

nielen žienka domáca, Št, 20. 03. 2008 - 09:56

Dik Motylik. A aky mas nazor na cukor - biely, hnedy ci ziadny? Hlavne krpcovi. On je este taka tabula rasa; rada by som mu nepokazila zdravie. Len ako to potom vyriesime v skolke... :-|
Ja svojej intuicii moc neverim. Som krvna skupina A a podla "studii" mi mlieko skodi viac ako ostatnym a ja bez mlieka, syrov, jogurtov, bielych omacok neviem existovat. Ale budem sa musiet naucit...

motylik, Pi, 21. 03. 2008 - 13:01

Hnedý cukor je vždy lepší ako biely, kedže obsahuje minerálne a stopové prvky. Žiadny cukor je však úplne najsuper, lebo cukor odvápňuje telo a nabúrava metabolizmus - veľká dávka cukru naraz je pre telo šok a pankreas so slinivkou sa môžu zblázniť. Mala som možnosť porovnať aké presladené sú naše cukrovinky oproti napríklad tým kórejským. Tie ich boli pre naše pomýlené chuťové bunky takmer akokeby bez chuti a pre nich to bolo sladké. V našej domácnosti máme jedno kilo cukru na celý rok (kvôli svokre), koláče zo zásady nepečiem a keď už, používam miesto cukru sladkú steviu, ktorá prejde telom bez toho, že by nejakým spôsobom narušila metabolizmus. Deťom nekupujem ani sladkosti a keď to od niekoho dostanú, tak vždy vrčím. Osobne sa stránim sladkého ako sa len dá a to som vždy bola na sladké vysadená. Ako sa mi telíčko (i dušička) čistí, tak mám na nezdravé veci čím ďalej tým menšiu chuť a už sa mi v poslednom čase stáva aj to, že keď predomňa položia koláčik, nič mi to akosi nehovorí - to bola predtým vec u mňa neslýchaná (clap) .
Niekto povie: ale však cukor treba, telo si to vyžaduje... No áno, ale ten zložitý treba papať, nie ten jednoduchý v čokoláde, ten je škodlivý!

lydusha (bez overenia), Pi, 21. 03. 2008 - 13:21

No teda fuha. Moj dedo sladil, baba sladila, prababa a pradedo tiez sladili, jedli kolacov a kolacov a zili dlho. Neviem co tym docielim ked nebudem jest cokoladu a sladkosti....budem zit 120 rokov? Senilna a zabudliva, jedina zijuca a preto tak sama? Na ostaru celemu svetu?
Zuby mam ok, a aj sa citim ok....nechaaaapem preco by bol prave cukor taky zly ale ved to je fuk, niekto sladi a niekto ee(cake)

eifelovka, Pi, 21. 03. 2008 - 13:30

Mne sladke nechuti, jem cokoladu len ked mam deficit cukru, kolace nemusim a aj ked, tak len skor take piskotove a suche.. no a hadaj co som mala pri poslednych krvnych skuskach zvysene? No predsa glukozu :-O A kedze to mame v rodine, tak mi pan doktor povedal "obmedzte cukor" a ja mu na to hovorim "ale mne sladke nechuti" a on "to je dobre" :-) "ale davajte si pozor aj na hrozno, banany a chlieb" a bola som vybavena :-D Ja si tiez myslim, ze sa to s tym "zdravym stravovanim" nemusi prehanat B-]

lydusha (bez overenia), Pi, 21. 03. 2008 - 13:32

xixixix to faaaakt? No odpadnem...a potom co by sme mali jest? asi fak tie pupavy (flower)

eifelovka, Pi, 21. 03. 2008 - 13:36

Tomu sa hovori "ironia osudu" alebo "dedo a stryko mali silnu cukrovku" :-O Moj otec, teda ich pribuzny, nema absolutne nic, ma 63 rokov a napchava sa vsetkym moznym, co sa sladkym nazyva a ja, ktora vyslovene milujem slane a nenavidim sladke mam zvyseny cukor (giggle) ale nebolo to nic extra, len ked to mame v rodine, vraj aby som teda nejedla kilo bananov na posedenie :-D

elin, Pi, 21. 03. 2008 - 16:31

motylik,
steviu pouzivas cerstvu, susenu, alebo vytazok (kvapky, prasok)?
Vlani som ju pouzivala najma do napojov, na konci leta som vsetky korene rozdala a tak som vlastne ani nestihla riadne vyskusat, co vsetko sa da... ani len jediny dzem som neskusila...

mnnaaauuu, St, 27. 04. 2011 - 12:34

M x sme tiež minule čítali článok - čo škodí a neškodí jednotlivým krvným skupinám... Som A a žijem na mlieku... tak isto aj MM.. za týžden dvaja vypijeme cca 12 litrov mlieka, každú nedelu kupujeme karton v supermarkete, okrem toho denne min. jeden jogurt, pijem acidko, jem maslo.. jediné, čo nemusím sú syry :)
Teraz som však zistila, ked kojím a pijem tolko mlieka, drobca bolí brucho.. tak sa musím riadne krotiť :

elin, Št, 20. 03. 2008 - 11:35

Co je to VEGETARIÁN?
Slovo severoamerickeho indianskeho povodu, ktore prekladame ako "Lenivy polovnik"(giggle)

lydusha (bez overenia), Pi, 21. 03. 2008 - 13:01

hehehehehehhe elin chcela som povodne napisat nieco mudre k tejto teme, ale ja som masozravec, nestravujem sa zdravo ale jem na co mam chut a ovocie mi nerobi dobre, xixi. Velmi sa mi paci ze vegetarian je lenivy polovnik, hahahaha toto ma pobavilo:-D :-D :-D :-D :-D

tanka, Št, 20. 03. 2008 - 13:18

My nie sme vegetariáni ani to nijako nepreháňame so zdravou výživou. Dáme si slaninu, aj bravčové /rezne sú fajné/ aj oškvarky, aj biely chlieb, ani na ovsené vločky moc nie sme, ale keďže môj drahý sa občas živí tzv vtáčim zobom, tak mu občas šlohneme nejaké tie vločky zo špajzky, a pridávam to napr. do lievancov.A nielen pre dobrý pocit, že jeme niečo zdravé.
Ja som toho názoru, že treba jesť to čo nám chutí. Zbytočne je niečo zdravé, ke´d ma z toho nadrapuje.
Jasné že jeme ovocie, a zeleninu, rôzne zeleninové šaláty a tak... Deti majú aj moc radi cereálne guličky. kartón mlieka sa u nás ohreje tak max týždeň. Skúšame všeličo, ja som taký experimentátor v kuchyni, ale aj tak neni nad fajnú paradajkovú omáčku s plnenou paprikou a poriadnou domácou knedľou :-P

A že sa objavujú kadejaké teórie o škodlivosti či naopak o zdravosti toho či onoho s pochybným pôvodom, z toho by som si hlavu nerobila.

Proste dávam svojim milovaným na tanier to, čo majú radi a čo im chutí.
Konvalinka, fakt sa nemusíš trápiť kvôli sóji a lebo mlieku. AK vám to chutí tak to pokojne jedzte. Nie je predsa nad spokojné bruchá našich hladošov.

lydusha (bez overenia), Pi, 21. 03. 2008 - 13:03

(clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap)

vyvyka, Pi, 21. 03. 2008 - 13:12

A ja mám názor,žer telo si vypýta,keď mu niečo chýba.Aspoň u nás to tak funguje.A moje si pýta mäso,mäso,mäso.Ja Vás obdivujem,ale ja by som vegetariánka mohla byť do chvíle,kým nezbadám klobásu(giggle) (giggle) (giggle) .takže,ja sa nevyjadrujem,ale žihľava s praženicou je mňam./Aspoň niečím sa pochválim.B-] /

-, Pi, 21. 03. 2008 - 13:19

pripájam sa k tebe,aj mäso treba, aj sladké treba...
žiadny extrém nie je dobrý, a dosť vecí tu už je extrém, že sa nestačím vynačudovať:-O

lydusha (bez overenia), Pi, 21. 03. 2008 - 13:33

Nooo, Miska toto mam aj u maminy....so sestrou dietuju, sleduju vahu, strasna vec...pridem k nim zozerem pol makoveho kolaca a sledujem ako im tecu slinky...mozem to okaslat...ked mam chut tak si dam....nebudem jest pupavu len preto lebo je zdrava...budem ju jest vtedy ked budem mat chut...
Inak cuduj sa svete ....kila idu dolu, i ked pomaly ale predsa...a to sa nejak extra netyram, ja zrovna nie som z tych(sun) (flower)

-, Pi, 21. 03. 2008 - 14:03

nechápem...ja odjakživa jem, to čo mi chutí. A ak mám chuť zožrať aj celú čokoládu na posedenie a vzápätí si otvoriť druhú, urobím to. Moje zuby v poriadku bohužiaľ nie sú- prejavil sa dôsledok 6 mesačného, nepretržitého vracania;-( , ale ostatný človek je v "rozpuku"- ak mám chuť, zjem čokoládu, ak mám chuť zjem 3 jablká a keď mám chuť, kľudne aj tú púpavu. /Len keď mám chuť na konvalinku, trochu si zahryznem do jazyka(giggle) /
Ako ťažký astmatik by som mala užívať kvantum liekov- samo sebou na astmu, na imunitu, na posilnenie pľúcnej činnosti, na krvný obeh /keďže krv nie je dostatočne prevzdušnená/...a jem čo? Nič! Ak sa mi zle dýcha, dám si kýbel zmrzliny a zapijem ju kolou(giggle) /prastaré, overené recepty na dýchavičnosť- studené, tekutiny a povzbudzujúci kofeín.
Moja Ježibaba je "cukrožrút"- odmala keď chýbala doma čokoláda, u starkej som našla zásobu. A vďačne si so mnou dala:-) Mamina príde z nákupu, vyloží ho z tašky, ide sa vyzliecť a keď sa vráti, spúšťa detektívne pátranie, kto ukradol 3 čokoládové tyčinky. Otec už sedí v kresle a dojedá poslednú(giggle)... Inokedy všetko varia v parnom hrnci a sušia doma kvantá ovocia, potom spravia na dvore kotlíkový guláš a gril party...Užívajú si život, kým sa dá...(y) (y) (y)

eifelovka, Pi, 21. 03. 2008 - 14:07

Ja nie som za prehananie, ale zas.. moj stryko mal silnu cukrovku a tiez sa z toho smial, ked si daval viedensku kavu so slahackou.. az sa ironicky povedane "dosmial" :-| Takze vsetkeho s mierou a ak ma niekto zdravotne problemy, tak opatrne :-P

-, Pi, 21. 03. 2008 - 14:09

joj, tak to je samozrejmé, nebudem si predsa kopať jamu na vlastný hrob. Aj ja sa síce svojej chorobe posmievam, ale viem, kedy dosť a siahnem po inhalátori.

motylik, Pi, 21. 03. 2008 - 13:22

To vegetariánstvo a ostatné veci okolo toho musí prísť samé od seba, človek sa nemá siliť do ničoho. Dva roky som mala obdobie, keď som mäso už "nemusela", ale občas som si slaninku a klobásku dala. Muž mi hovoril, že som klobásový vegetarián (rofl) A keď niečo zdravé do seba rveš s odporom, telo z toho nemá úžitok a duša asi tiež nie. (beer)

-, Pi, 21. 03. 2008 - 14:07

toto si pekne napísala, Motýlik(y) (y)

nielen žienka domáca, Pi, 21. 03. 2008 - 14:07

Verim tomu, ze za civilizacnymi chorobami (resp. za chorobami velmi rozsirenymi v poslednych par rokoch) je aj nespravne stravovanie. Nie len, ale aj. Emulgatory, farbiva, stabilizatory a pod sa podpisali aj pod psychicke problemy, suvisia s vacsou neposlusnostou deti, s hyperaktivitou a pod. Nejdem vas presviedcat. V kazdom pripade, nijako sa neobmedzujem tym, ze nejem maso, kedze to, co kazdy den jete na chlebiku, maso uz ani nahodou nie je. Ale ani take chrumkave kura mi uz vobec nechyba.
A aj moja prutikova postava je dosledkom zdravej vyzivy. (flower)

Motylik, mas aj tip na nejake stranky, ktorym doverujes?

eifelovka, Pi, 21. 03. 2008 - 14:11

Konvalinka, ani chlieb uz nie je to, co byval kedysi.. ved si len uvedom ako dlho ti doma vydrzi bez toho, aby stvrdol B-] ale to by sme nemohli uz vobec nic jest, ani dychat, ani pit.. vsetkeho s mierou a bez toho, aby sme trpeli (y) aj maso je potrebne, aby sa z nas nestali ludia s "anemiou" B-]

nielen žienka domáca, Pi, 21. 03. 2008 - 14:20

My toho chleba ani moc nepapame. Snazim sa aj s tym pecivom - skor tie celozrnne a sojove, hoci viem - aj tie maju nejaku pridlhu trvanlivost... Celkovo vsak vela varim. Cize s pecivom opatrne. V podstate len na veceru , aj to nie kazdy den.
Postupne sa chcem dopracovat ku konzumacii zeleniny z nasej zahrady, vajec od nasich sliepok, dopestovanych byliniek... Ale to nejde zo dna na den. (flower)

A moj nazor je, ze clovek je bylinozravec ;-)

eifelovka, Pi, 21. 03. 2008 - 14:29

No mne teda byliny moc nechutia (giggle) ja som ta, co by zozrala aj svoju polovicku, keby mal chutne masko :-D (teraz zo mna bude ludozrut) :-O zartujem :-) Ja si myslim, ze kazdy z nas citi, co jeho telo pyta, tak ako som pisala vyssie, ze ja sladke priam neznasam.. ak si vegetarianka (necitala som si to totiz cele) nezabudaj ale na vsetky tie doplnky, co nam dava prave maso, skor asi kvoli detom nez dospelym, ale ty asi sama vies, co tym chcem povedat (y) Inac vidis aj to je sranda, ja jem vsetky druhy masa a mna sa pravidelne lekar pyta, ci som vegetarianka, lebo mam vraj uplne biele vnutro oci a to by malo byt "prekrvene" a ak to nie je, tak to moze byt prejav anemie.. a ja "zerem a zerem" a oni furt nieco maju :-D

motylik, Pi, 21. 03. 2008 - 23:51

Konvalilnka s tipmi na stránky ti nepomôžem, máme internet doma len krátko a ešte sa tak neorientujem a nemám na to ani čas. Vedomosti mám na 97 % z tlačeného slova doma v knižnici a občas nejaký ten časáčik. Keď si na niečo spomeniem, dám ti echo rovno mailom ak chceš. (flower)

nielen žienka domáca, So, 22. 03. 2008 - 08:07

THX

-, Pi, 21. 03. 2008 - 14:33

no, chlieb- vytiahnem ho po týždni z chlebníka mäkulinký ako čerstvý a pozriem- celý plesnivý... Kupovaná zelenina? Zdravá? No, zdravší už bude asi ten cukor. Kupované vajíčka? Presne to isté.
Dopestované? Dýcha to tento náš smog každodenný? Dýcha. Nechajú to škodci pre moje pekné oči? Nenechajú. Bude to rásť "samo od seba" a bude to poživateľné? Možno.
Toš toľko- moji rodičia majú všetko- záhradu aj sliepky a predsa 90% ich požívanej "čerstvej" stravy pochádza od niekiaľ z Tramtárie a na SVK to prevážajú dlhé, predlhé hodiny v kamiónoch napustených dusíkom. Musia- veď aby to aspoň vyzeralo ako to, čo poznáme z našich záhrad, trhajú to ešte zelené a dozrieva to cestou. Vždy lepšie, že je to čistá chémia, akoby to malo zhniť, no nie?:-|

Amy, Št, 12. 06. 2008 - 15:08

Soja v prirodzenom stave nam poskytuje rastlinne proteiny, ktore nahradzaju zivocisne. viac informacii na www.innerlight.sk Nova biologia.

Soja je zdrava, zdrave nemusi byt to, co z nej spracovanim zostane.:-)

staronova (bez overenia), St, 27. 04. 2011 - 07:35

žeby Dr. Bukovský?

gueva, St, 27. 04. 2011 - 08:24

ja snáď len toľko k téme, že byť tebou tak to tak strašne neprežívam, jedzte čo vám chutí, doprajte si pestrosť v strave, nezameriavajte sa len na jednu potravinu, veď každý deň počúvame niečo iné. Pred pár rokmi platilo nejedzte vajcia, je v nich veľa cholesterolu, dnes už to neplatí. Nepite za žiadnych okolností mlieko zahlieňuje, dnes už neplatí. Jedzte sóju je megazdravá, dnes už neplatí, má vraj veľa estrogénu a chlapom to môže spôsobovať problémy, tiež je geneticky modifikovaná. Pite vodu z fľaše je to zdravšie, dnes nepite je vopchatá v pvc celé mesiace. Za žiadnych okolností nejedzte maslo, je to zabijak, dnes zasa jedzte maslo. Takto by sme mohli pokračovať do aleluja. Ale čo je dnes zdravé? Kravičky,prasiatka,kuriatka nadopované atb a hormónmi, zeleninka a ovocie hnojené a ošetrované chemicky, že zaraz majú všetky plody rovnakú veľkosť a farbu samozrejme podľa noriem EÚ. Obiloviny, kukurička, sója to isté + ako bonus sú často GMO. Čiže vychádza mi z toho, že jesť by sme nemohli nič, snáď iba to čo si dopestujeme sami, ale ani to nemáme istotu, či pôda nie je kontaminovaná napr. rádioaktivitou z fukušimi. A to už sa nemusíme rozpisovať o tom čo dýchame a čo všetko nás ožaruje.
Strava za posledné storočia nebola nikdy tak pestrá a dostupná ako je tomu dnes. Napriek tomu rapídne stúpa počet onkologických, civilizačných ochorení, alergií a intolerancií na jedlo. Čím to asi bude?

ja_hodka (bez overenia), St, 27. 04. 2011 - 10:04

Strava je len jeden z faktorov, ktore vplyvaju na zdravie.
Uz tolkokrat sa tu pisalo o tom, ako babicka cely zivot jedla slaninu a dozila sa stovky...Univerzalny recept proste nie je, co jednemu skodi, inemu prospieva. Moje zistenie - nepodliehat trendom, hladat svoju cestu. Drzat sa faktov do tej miery do akej mi aj vlastna skusenost (alebo aj instinkt) dava za pravdu. Vzdelat sa a vediet, co ktora potravina robi je urcite plus a pestovat si ten instinkt na to, co je pre mna vhodne a co nie. To sa netyka len potravin.

mnnaaauuu, St, 27. 04. 2011 - 12:42

(giggle) (giggle) Uf, tak ja by som asi bez mäsa neprežila. .) musí byť aspon trikrát do týždna, ked nejem na obed meäso, stále mám pocit, akoby som ani neobedovala... Ja som velký jedák, aj ked žráč by bolo vyýstižnejšie... Jem všetko, čo mi príde pod ruku.. áno, aj soju, bylinky, bylinkové čaje, ovsené vločky, ale aj mäso , aj pikantné, aj sladkosti na vrecia :) aj ovocie, aj zeleninu. z našej záhradky, aj kupované... Do dvoch rokov som sa snažila aspon synčeka obmedziť,a by nejedol mastné a sladkosti, postupne povolujem, ved ja sama toho "žeriem" na tony.. ´´Ano, môže čokoládu, ale len v prípade, že bez vymýšlania spapá zdravé ranajky, desiatu, obed, olovrant, večeru, a ak vládze, mezditým môže zjesť, čo chce :)
MM zas toho tolko nepoje, a je dosť náročný, má len pár jedál, čo mu chutia... Ked ma vidí jesť, vždy zahlási, že už vie, prečo sa môj otec tak teší, že som sa vydala, že ma nemusí živiť :)(giggle) (giggle) (giggle)

nielen žienka domáca, St, 27. 04. 2011 - 15:16

:))) no toto :D aký upišťaný prejav som mala pred troma rokmi B-]
v strave sa toho veľa nezmenilo, trochu menej študujem a riadim sa viac intuíciou. zlenivela som natoľko, že občas sa aj so surovou stravou musia moji chlapci zmierovať (rofl) a jeme oveľa viac rýb, v dôsledku čoho mi prestali padať vlasy. aha, a ešte môj manžel schudol cca 20 kil (giggle) ako mi skončila materská, šlôa aj jeho váha dole a dole a dole. a už je atletický elegán B-] (giggle) :-) skrátka, aj po troch rokoch sme furt ok, keby to dakoho zaujímalo. nezozeleneli sme :D neumreli od nedostatku hnilobných procesov, ktoré sa dejú pri konzumácii mäsa (= mŕtvoly). ;-) ;-) ;-)

Polárka (bez overenia), St, 27. 04. 2011 - 16:25

(y) (y) (sun)

gueva, St, 27. 04. 2011 - 16:38

ak vám to prospieva, je to len plus. Niekomu prospieva mäso, niekomu vegetariánska strava. Každému dľa jeho chuti.:-) Ja som zástancom papať všetko s mierou.

lydusha (bez overenia), St, 27. 04. 2011 - 20:51

(clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama