reklama

Zasa "to"

balalajka , 15. 02. 2017 - 08:29

reklama

Pekne som si to zaradila - JA ŽENA!

Docela sa nám tu poslednou dobou rozmohli menštruačné témy.

Však prečo nie - sme ženy, je to normálne. Priznávam, so ženami sa nemám problém o tejto téme baviť, s chlapmi nemám o čom Veľký úsmev a verejne, keď neviem či je na druhom konci kábla muž alebo žena .... a však skúsme.

Kým som nemala deti, tak to bývalo veľmi bolestivé obdobie. Pamätám si na kŕče, kedy som od bolesti zvracala, bolo mi na odpadnutie. Na hodiny angličtiny, kedy ma poslala triedna na WC, lebo sa nemohla na mňa pozerať, ako ležím na lavici Veľký úsmev .... potom poslala za mnou spolužiačku, či som sa neskácala na tom WCku, na hodiny nemčiny, kde som mala odpustenú písomku - zlatá žena s pochopením bola tá naša nemčinárka (potom som tú písomku síce písala na druhej hodine, ale asi som vyzerala FAKT blbo). Vtedy mi boli spásou ružové tabletky a útechou slová "to prejde, keď budeš mať deti" Veľký úsmev. Lebo vraj to bolo "normálne".

Po rokoch som sa dozvedela na oddelení gastroenterológie (či jak sa to píše), že to tak "normálne" nie je. Hlavne to riešenie ružovými tabletkami. Vtedy som sa čoby 20ročná prvý krát bavila o menštruačných bolestiach s "cudzím" chlapom (podotýkam pán doktor nemohol mať 30 a bol naaaaramný fešák a mne bolo nááááramne trápne sa baviť ako mi býva zle) Veľký úsmev. Lebo ani gynekológ nejak sa o to neinformoval, teda informoval a keď som povedala, že sa to dá vydržať, tak som to myslela vážne Veľký úsmev. No kde som? Jaj gastro - tak vtedy sme riešili moje žalúdočné vredy a hľadali, jako som si v tak mladom veku na ne mohla zarobiť. A pán doktor mi vysvetlil, že ružová tabletka ee, lebo naleptáva sliznicu a potom tam môžem mať tie vredy. Takže od tej doby som hotová antikampaň na ružové tabletky, lebo riešiť žalúdočné vredy tiež nie je bohvie čo. A pán doktor mi povedal, že radšej si mám dať štamprlu pálenky ( alkohol len z rúk lekára Chichocem sa) a ja som si spomenula na moju starú mamu, ktorá nám tak dávala (sebe tiež - preventívne Váľam sa od smiechu po podlahe) nejaké bylinkové domáce či čo to bolo. Ohodnotiť silu akou pálenka pomáhala v 16tich som nevedela, pripila som sa a veru asi to zabralo, lebo ma v tej chvíli nič nebolelo. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Takže ružové tabletky ee.

V rodine sme mali tetušku, ktorá ma bylinkám priúčala a do vŕškov zbierať hnala a pamätám ako sme sa kytičiskami myšieho chvostu vraciavali, lebo žien v rodine bolo dosť a myší chvost najlepšie na kŕče zaberá.

K tomu sme ešte pridali materinu dúšku a domčekom sa niesla taká vôňa, že mi aj ľúto bolo, že som ešte decko a nie žena Veľký úsmev ... škoda, že som si roky na ten čaj nespomenula.

Len nedávno som objavila alchemilku a jej silu. V podstate je to taký všeliek pre ženské choroby, veď ju i volajú ženským plášťom Úsmev. Výborná a veľmi chutná bylinka. Kľudne sa dá piť počas celého mesiaca a pekne vám stabilizuje cyklus.

Na silnú menštruáciu odporúčajú zas kapsičku pastiersku. No - osobne - chuťovo nič moc, ale táto bylinka veľmi dobre zaberá aj na iné druhy krvácania. Skúste ak treba.

Pri bylinkách treba mať trpezlivosť. Nie je to tak ako tabletka - veľa z nich sa užíva preventívne, ale na rozdiel od tabletiek pomáhajú a nielen maskujú bolesť. Skúste si čo to prečítať, na internete je toho fakt dosť Mrkám.

No a čo ešte pomáha? Pohyb dámy. Pekne vám tie hormóny počas celého mesiaca skresáva, takže nejaké PMS že hrrr brrrr - ani nemáte. Rovnako je sranda sledovať výkon. V posledných priam hodinách pred menzesom viete zo seba dostať maximum, kým v prvých dňoch ... no ubolené kvetinky sme, takže to býva také naťahovanie sa pri jóge, mieeerne kardio a tak.

Jo a hlavne - treba počúvať to telo. Keď pýta čokoládu, tak mu ju dajte. Ono vie, čo robí. Ale zas nie kilo a nie denne, samozrejme. To už ho nepočúvajte. Chichocem sa A keď máte potrebu zaliezť si do perín, pustiť si niečo na vyrevanie a tú ženskú stránku nechať so sebou "cloumať", tak ju nechajte. A užite si to. Hodinu, dve. Ale fakt nie dlho. Však sme neni až také veľké hysterky Mrkám. Ozaj, viete z čoho je to slovo odvodené? Veď od našej ženskosti - hystéria je vlastne maternica.


reklama


reklama

Kamila, St, 15. 02. 2017 - 10:19

Našťastie som za mladi až také extrémne bolesti nemávala, ale boli a chvalabohu po prvom pôrode prešli. Inak ma pri tejto teme zarazilo ako túto fázu beru ako veľký zazrak, ženskeho posunu, uvedomenia si dozretia ... a pri tom to skôr bude anatómiou, zmenami nášho tela po pôrode?

Ale staršia deva sa trápi riadnymi bolesťami, zase ani počuť nechce o hormonálnej antikoncepcii, vraj vie pomôcť, známa takto "riešila" svoju mladú devu. S tým tieť nie som stotožnená. Takže píšeš, že alechemilka..., asi by sa zišla aj mne na ten rozladený cyklus.Úsmev

balalajka, St, 15. 02. 2017 - 10:46

Dozretie? Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe tak tie bezdetné v kŕčoch sa každý mesiac krčiace sú nedozreté? A často utajené cysty, zápaly a zrasty neliečené sú tiež nedozreté, čo? Ach jaj.

Inak hormonálna atk. Pozdravujem. Srdečne. Osobná skúsenosť. Veľmi sa mi páčia vysvetlenia a stanoviská MUDr. Heleny Máslovej. Hoď do Googlu a nájdi si niečo o tom. Tvojej mladej deve sa nečudujem.

Bylinky všetky spomínané a tebe ešte aj imelo biele Bozkávam ... čo si budeme hovoriť. Hormóny idú vekom dolu a prechod sa blíži.

púpavienka, St, 15. 02. 2017 - 11:06

Nie je to normálne ak mladá deva ma veľké bolesti, vlastne nie je normálne aby ich žena mala, ja odporúčam vyšetrenie. Moja mala cystu a tiež sa mi  s tým nezdôverila lebo kamoška v triede povedala že jej mama hovorila že aké ona ma bolesti, že to je normálne mať také bolesti. Mohli sme ísť s tým skôr, rok sa ju snažil detský gynekolog vyliečiť ale potom povedala že to treba čím skôr vybrať a presne to hovoril že všetko iné ako normal je už choroba -krvácanie príliš dlhé, veľké, veľké bolesti a krče.

púpavienka, St, 15. 02. 2017 - 10:36

Nuž veru ako mladá som nemala skoro žiadne problémy, moje veľké krče prišli až neskôr, takže na mňa veľmi nikto nebral ohľad a to čo píšeš že v ten prvý deň človek stráca všetkú fyzickú silu je pravda aj ked to môže byť iba pár hodín kým telo vyreguluje potreby.

Moje dcéry sa tiež nikdy nesťažovali až som prišla na to že staršia ma problémy pri menzes a nakoniec ešte pred 18 skončila na operácií, takže bolestivé a veľké krče sú už príznakom ochorenia a nie normalným javom menštruácie hlavne pri aktivných ženach, ktoré nie sú iba predtelevízorové a pod.

Našťastie moje telo vždy odmietlo tu ružovú pilulku a tak som pochopila že jej vedľajšie účinky sú veľké/ rozbolel ma žalúdok/,

alchemilka, myší chvostik ale aj medovka neurobí nič zlé.

balalajka, St, 15. 02. 2017 - 10:50

Medovka Áno

Add strata fyzickej sily v prvých dňoch je vedecky a osobne dokázaná. Aj to napumpovanie pred ňou Chichocem sa. A skutočne je to len niekoľkohodinová záležitosť. Skôr by som tú stratu sily pripisovala k tomu, že telo rieši nejaké presuny krvi a kŕče. Proste sústredí sa na bolesť.

Inak sila je, ako vie človek stravou upraviť PMS. Napr. všetky tie čokolády a kofein, ktoré sa tak žiadajú robia ešte väčšiu galibu a horší priebeh.

púpavienka, St, 15. 02. 2017 - 11:10

Ešte som si spomenula ako jedna pani mi hovorila, ona vždy vtedy pila harmančekový čaj, že žiaden iný jej tak nepomáhal. Vlastne ma tiež upokojujúce a protizápalové účinky tak si myslím že aj ten patrí k tomu.

keksi, Pi, 17. 02. 2017 - 11:06

Aj repikovy caj je dobry na zapaly a preliecenie, ja som si nim potierala pod chrbticou ranku, ktoru bolo treba zahojit a v pohode sa mi zahojila a to som len ten caj pouzivala, okrem neho nic ine

Madisa, Po, 27. 02. 2017 - 10:23

A to ti pomohol len repík? Nebrala si ešte nejaké iné tabletky alebo krémy? Lebo to mi príde také neuveriteľné aby mi pomohol na ranku čaj

dasa_, St, 15. 02. 2017 - 14:24

Ja nedam dopustiť na myší chvost. Tiež výborná bylinka.

Inak, toto je pre mňa dosť traumatizujúca téma. Lebo lekárom sa pred 3 rokmi podarilo u mňa v´daka tomu, že sa slepo držali protokolov docieliť to, že za jeden deň som minula presne 54 vložiek, 2 pyžamá, dvoje nohavice plus nespočetne veľa krat sprcha. nedošlo mi, že to je stav na pohotovosť, tak som sa doslova trápila. Potom prišiel ešte jeden taký mesiac a už to bola priam katastrofa. a to už mali v ruke aj výsledky, ale zabudli sa pozrieť. Vyriešila to až tretia transfúzia. Ale len dočasne. Trvalo asi pol roka, kým uznali, že tá kombinácia liekov fakt nie je vhodná pre ženu pred prechodom. Pre nich bolo najlepšie riešenie - maternica von.

 

Čo sa týka energie, tak som s obľubou hovorievala, že skúšky, ktoré som robila počas tohto obdobia boli vždy za 1. Možno to bolo v tom, že som sa učila tesne pred tým, v tom najsilnejšom čase.

A je teda pravda, že to je aj čas, kedy občas uletím a vyrývam :) Doslova. No čo už.... Ešte že ma doma usmernia.

 

snehulka, Po, 13. 03. 2017 - 18:24

Pri menštruačných bolestiach mi najviac pomáhala alchemilka. Dokázala mi pekne upraviť cyklus a to ju stačilo piť jeden krát denne tak týždeň pred očakávanou menštruáciou. Krvácanie to síce nejak neovplyvnilo ale aspoň kŕče pominuli.

ajkaja, Pi, 17. 03. 2017 - 13:01

Kiez by si aj muzi mohli na vlastnej kozi skusit ake to je mat taku poriadnu mrchu. Mne pomaha ibalgin, cokolada a svaty pokoj. Vy ste na tom ako?

eva m, Po, 20. 03. 2017 - 01:15

prečo by si chcela, aby muži skúsili, aké je mať menštruáciu?

apple, Po, 20. 03. 2017 - 00:59

hmmm, v puberte som si to riadne odniesla, ani do školy som nemohla v 3.deň chodiť Vyplazený jazyk doktor povedal, že po tehotenstve sa to zmení, z časti mal pravdu, už to nebolo až také hrozné, ale ani také v pohodke ako to opisovali kamarátky....až keď som potratila, som spoznala moc byliniek, jeden pán mi predal miešané na moje problémy, pred rokom suseda potratila a stretla som toho pána po 6rokoch na Myjavských slávnostiach (som sa mu poďakovala, že mal pravdu, pomohli, a mám ďalšie dve krásne deti), tak som jej kúpila, keď prestane ohovárať, tak jej ich dám, a verím, že aj jej pomôžu MrkámSrdce

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama