reklama

Čo s cuketkami, tekvicami, patizónmi, baklažánmi a podobne?

nielen žienka domáca , 09. 07. 2008 - 13:48

reklama

Máte dáke osvedčené recepty? Sem s nimi (sun)


reklama


reklama

balalajka, St, 09. 07. 2008 - 14:03

Kuknem doma - cukety sú super do "moravanky" a hlavne mne do brucha.
Cuketa, tekvica, patizón - trojobal a dochrumkava smažiť.
Baklažán vydlabať, dlabaninu pokrájať, udusiť na cibulke + cesnak + provensálske korenie+ (1rohlík=1 baklažán = 1 vajce) + hoooodne nivy, ale môže byť aj tvrdý syr a zapekať v balkažánovom vydlabanci.
No a ešte omachlu....mňam, mňam, mňam
(clap)

klodik, St, 09. 07. 2008 - 14:11

cukety ošúpať, pokrájať na kocky, podusiť na troške olivového oleja, potom pridať tročku cesnaku, osoliť, priliať sladkú šľahačku chviľku povariť a použiť na špagety ako omáčku, prípadne pridať ešte strúhaný syr- nemusí byť....je to straaaaašne dobrá papanička a hlavne hotová za moment...

anita, St, 09. 07. 2008 - 14:21

My milujeme cuketovozemiakové placky a cuketovú omáčku, najlepšie s fašírkou. Minule som spravila z jeden a pol cukety omáčku a padla za deň :-D . A samozrejme zamraziť, veď zima je dlhá.

majas, St, 09. 07. 2008 - 15:53

Cuketa na prírodno: mladú netreba ani vydlabovať, len ošúpať pokrájať na plátky, podusiť kopec cibule na kolieska nakrájanej, cesnaku nakrajaného na plátky na oleji, do toho cuketu, posoliť, dusiť do mäkka a okoreniť čiernym korením, podávať s varenými zemiakmi, hriankami.

Cuketova alebo patizonova krémová polievka: cuketu pokrajame na kocky, priblizne rozne mnozstvo zemiakov na kocky varime do mäkka. Podusíme cibuľku, cesnak na oleji, pridáme do odstavenej rozvarenej cukety so zemiakmi a rozmixujeme do hladka, pridáme vodu podľa potreby. Pridáme majorán. Podávame s opraženými kockami chlebíka.

Tilina, St, 09. 07. 2008 - 15:44

Ja som strašne zeleninová, takže omáčku, placky, vypražiť v trojobale alebo cestíčku. Ale moja svokra zvykla patizón narezať na hranolčeky a zavariť ako uhorky do toho istého nálevu. A bolo to dobré, najmä k mäsu. No proste na zaváranie je ona macher.B-]

nielen žienka domáca, St, 09. 07. 2008 - 16:48

Jéj, ako sa to rozbehlo, kým som strúhala cuketu (sun)

My ešte robíme plnené cuketové loďky: prerezať napoly, vydlabať. Do každej "loďky" dáme sójovú plnku. Dáme zapiecť na 20 minút (alebo aj menej). Prípadne ešte navrch po vybratí nastrúhame syr.
Plnka: 5 minút povariť sójovú drťku (bežne dostať, je to to čo sójové kocky, ale podrvené). Na oleji opražiť cibuľu (nadrobno), prípadne aj papriku na pásiky či inú zeleninku podľa ľubovôle/hríbiky, osoliť, zaliať pretlakom alebo čerstvými pokrájanými rajčinkami, pridať drť, rascu, čierne korenie, po cca 3 minútkach spoločného praženia majoránku.

A Kubíkova obľúbená polievka vhodná od 6 mesiacov (na tej sme v dojčenskom období frčali temer denne - pol roka mal v júli, čiže akurát tekvicové obdobie): kúsok cuketky a kúsok mrkvičky nastrúhať nadrobno, troška dojčenskej vody, rascu - chvíľočku povariť (nech sa zachovajú aj nejaké vitamínky). Kubík miluje. Prípadne doliať pár kvapiek materského mlieka a môžeme to volať biela tekvicová polievočka. (sun)

Robíte niekto aj nejaké nevyprážané recepty? Napríklad zapečená s niečím? Alebo nejaký koláč? Nasladko? Naslano?

dvojcata a ja, So, 28. 08. 2010 - 13:42

my mame radi cuketovy kolac, recept som davala minuly rok do receptera na NM. Patizon, alebo aj cuketu len podusim na masle a s chlebikom je to super, len tak do makka, deti ked boli malinke to mali velmi radi

Aja1, St, 09. 07. 2008 - 16:13

Ja cuketu nakrájam na kolieska(neošúpanú),dám na panvicu mierne naolejovanú a grilujem(opekám ) z jednej aj druhej strany.Podľa chuti posolím a zjem ešte za horúca.Nestihne ani vychladnúť a kto skôr príde,ten skôr uchmatne.Ja som schopná sama na posedenie zjesť jednu celú.Najradšej robievam tie mladé,ktoré majú po zatlačení nechta ešte mäkkú šupu.Je to mňamka,pooblizujeme si všetci prsty a občas aj taniere.(y)

milenas, St, 09. 07. 2008 - 17:35

Aja Ty si potom moja krvná skupina(clap) Ja milujem grilovanú cuketu. Nakrájam na koliečka, polejem trochou olivového oleja, prelisujem cesnak, posypem oregánom a soľou. Nechám trochu odstáť a potom opekám na grilovacej panvici. Jem to po celý rok a neprestáva mi to chutiť. A ako hovoríš, nestihne to ani vychladnúť(giggle)
Kým som ešte nedržala diétu, tak som to grilovala spoločne so slaninkou a to už ani nejdem hovoriť aké to bolo nebíčko ...

Aja1, St, 09. 07. 2008 - 18:48

Ak mám dostatok cukiet,nakrájem si ju tiež na kolieska a ukladám vedľa seba na potravinársku fóliu,preložím ďalšou a takýmto spôsobom si ju navrstvím a šupnem do mraziaka a počas zimy si podľa chuti odoberám a grilujem aj cez zimu.Na panvicu to dám potom zamrznuté.

MaryD, St, 09. 07. 2008 - 16:54

Ja mam super cukinovy recept:
Na oleji oprazit cibulku, pridat na kocky nakrajanu cukinu, cuketu, alebo patizon, 4 olupane paradajky, na pasiky nakrajane 1-2 papriky, podusit, potom pridam 3 struciky cesnaku, osolit, okorenit talianskym korenim( oregano, bazalka, tymian). a hrihodit trosku ocistenych sampionov. Medzi tym si uvarime akekolvek cestoviny, ktore zmiesame s cukinovou zmesou, pridame tam nastruhany syr - aky kolvek a 1 kyslu smotanu. Zapecieme asi 15 - 20. min. Je to super.
Pre zmenu sa da cukina nahradit baklazanom a vtedy odporucam ako syr pouzit balkansky.
Robila som to aj s mladou zelenou predvarenou fazulkou.
A tie cestoviny sa daju tiez vynechat a jest len tak nezapecene, alebo s opecenymi zemiakmi.

Aja1, So, 19. 07. 2008 - 11:58

Tak som odskúšala tvoj recept a s manželom sme sa nevedeli dojesť.Vrele odporúčam.(y) (y) (y) (y) (y)

nielen žienka domáca, St, 09. 07. 2008 - 16:57

Aky je rozdiel medzi cukinou a cuketou?

milenas, St, 09. 07. 2008 - 17:42

No podľa mňa asi žiadny:-) Záleží len od regiónu (alebo domácnosti) kde sa aký názov udomácnil.

Aja1, St, 09. 07. 2008 - 17:40

Tekvicová čalamáda.
3 kg očistenej tekvice
500 g papriky
500 g cibule
500 ml octu
400 g kryštálového cukru
1 nakladač

Tekvicu postrúhame,papriky nakrájame na pásiky,cibuľu na mesiačiky,všetko spolu zmiešame s ostatnými príssadami,necháme zopár hodín odstáť,naplníme do pohárov a sterilizujeme 15-20 minút.

Aja1, St, 09. 07. 2008 - 17:46

Zapekaná cukina.
800 g cukiny postrúhať
400 g dietnej salámy nakrájať na kocky
2 cibule nadrobno pokrájať
2 šálky polohrubej múky
1 šálka oleja
1 prášok do pečiva
5 žĺtkov
soľ,vegeta,korenie-podľa chuti

Všetko spolu premiešať,pridať vyšľahaný sneh z bielkov.Vymastený plech vysypeme strúhankou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 st.C asi na 30 min.
Pred dopečením posypeme nastúhaným syrom.

vyvyka, St, 09. 07. 2008 - 19:04

Ja robím tekvicu tak,že vydlabem stred,dám dovnútra pomleté mäso osolené,okorenené s vajíčkom a trocha smotany,prípade aj trocha strúhanky a keď sa to dopeká,pidám postrúhaný syr,výborné,deckám robím k tomu zemiakovú kašu.

lydusha (bez overenia), Pi, 11. 07. 2008 - 14:35

jaaaaaaaaaaaaa tiez milujem grilovanu zeleninu....cuketu, papriku, sampiony, zemiaky, cibulu, mrkvu...nakrajat na pasiky ci ine utvary.....do olivoveho oleja cvrknem balsamikovy ocot primiesam prelisovany cesnak, zamiesam do zeleniny, vysypem na peciaci papier na plech a grilujem...je to mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam...no a kto chce moze troska prisolit, ci podobne ochutit, my solime malo.....jeme to len tak alebo s hriankou pocesnakovanou

Inak teraz ma tak napadlo ze cim to je ze som sa tak zamilovala do zeleniny, jaaaaaaaa, masozravec(giggle)
Asi je to letom, ja som ako praveky slovek, v zime mamuty a v lete korienky, hehe

andika, Št, 10. 07. 2008 - 23:10

tusim tu uz niekto spomínal zavárané cukety.môžem potvrdiť ,mi ich mame najradšej zmiešané aj s uhorčičkami,či prípadne aj inou zeleninkou,nar.cibulka ,mrkvička ,karfiol,zelené rajčinky ,alebo,čo práve záhradka dá.zalievam to nálevom ako na uhorky ,a je to bašta na zimu .U nas sa takýchto kompotikov minie v zime aj 100 fliaš /aspoň usporím mäso ha ha ha--to len žartujem mi mäso všeobecne velmi nemusíme/ a super je aj čalamáda z cukiny.A robievam aj dusenú s cesnačikom,trocha kmínu,kúsoček bujónu je to aj ako príloha ,alebo len tak/ak sa použije trojkombinácia bielej,zelenej a žltej /samozrejme so šupkou /je to aj pastva pre očká.A ako také lahšie jedlo odporúčam na kocky pokrájanú cukinu podusit aj s cibulkou ,ked sa odparí voda pridať jedno až dve vajíčka ,dokoreniť /cesnak,sol,ČK,resp.vegeta/ s kopou zeleninky super Dobrú chuť;-)

bettty, Pi, 11. 07. 2008 - 06:50

Skúste džús ktorý som tu nahodila včera.

slnečnica, Pi, 11. 07. 2008 - 13:57

Ja som taká letná-cuketová.Minulý rok mi neviem prečo začala chutiť a keďže jej rastie stále viac a viac skúšala som rôzne recepty.Robila som aj koláče.Použila som ju miesto jabĺk.Do jedného koláča išla cuketa priamo do cesta.Ten bol dobrý a do druhého sa dávala vrstva ochutenej cukety a na to vrstva cesta.Keď sa to upieklo tak sa celý plech prevrátil,cesta bolo naspodu a cuketa navrchu.Potom sa má dať ešte poleva.No mne tento nechutil.Nasladko zaváram tekvicu ako ananás a ešte som robila taký lekvár s pridaním práškového džúsu.Je taký riedky a tak ešte hľadám využitie.Inak hlasujem za grilovaný,ten môžem každý deň.Dnes som robila plnený a zapekaný s plnkou ako do kuraťa.Plus som do nej dala orestovanú vydlabanú dužinu ochutenú vegetou a oreganom.Mňam.Asi zase nikomu nenechám.3koda,že sa z cukety nedá urobiť (beer) .Aj to by som si určite varila doma.(giggle)

Vierik, Št, 17. 07. 2008 - 14:04

Minule som sa sem prišla poinšpirovať: rodia sa mi cukety ani najaté.

A tak som si minule urobila také čudo-judo, od každej som si trošku vzala k srdcu a čítajte, čo som napáchala.

Vydlabala som si vnútro a pokrájala na drobno. Spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou a najemno nastrúhaným cesnakom som to hodila na odkrytú panvicu, nech sa voda odparí. Čučala som do chladničky, že čo by to ešte chcelo. Našla som zvyšok tuniaka (asi 1 polievkovú lyžicu), malú papriku a dosť mäkké paradajky. Tak som ich oblanžírovala a prihodila spolu s tuniakom a paprikou k mase. Reku, aj bazalka by nebola zlá - okorenila som okrem vegety a soli aj tou. Keď sa voda odparila, dala som to do vydlabaných cukiet a na vrch som urobila črievkovým syrom takú peknú vlnovku - nech to vyzerá dobre aj na oko. A, samozrejme, šupla som to na omastenom plechu do rúry.

No čo, aby to vyzeralo, ale aké chutné to bolo! Ja na vymýšľané veci talent nemám, ale toto sa mi zadarilo. Alebo to ani nie je novinka a vy to bežne robíte? Neva, hlavne že sa tým kŕmim už asi týždeň...

fifinka, Pi, 18. 07. 2008 - 10:19

My robíme tiež cukinové placky. Mám rada aj len tak pokrájať na kolieska, obaliť vo vegete, v hladkej múke a na oleji opiecť je to super len tak k chlebu a k zelenine. Teraz mama robila aj zapekanú s tou omáčkou, čo sa kupujú hotové od Vitany, kde sa pridáva smotana a syr. Dala tam aj zemiaky a šunku, pridala spomínanú omáčku a dala zapiecť a bolo to výborné so zel. šalátom. Aj vydlabať je dobré a naplniť nejakou mäsovou zmesou, zaliať 10%smotanou a postrúh. syrom a dať upiecť. Dá sa urobiť aj polievka, ale tá je lepšia z tekvice, len nastrúhaš, na masle trochu orestuješ, zaleješ vodou, pridáš nejaký bujón a potom neskôr zásmažku, buď mliekovú alebo s červenou paprikou, poprípade zjemniť smotanou na varenie, môžeš pridať aj pár zemiačkov, alebo potom rozmixovať na krém. Dá sa ja len tak nakrájať bez vnútra na kocky a na oleji orestovať do sklovita s trochou cesnaku a sójovej omáčky.

Vierik, Pi, 18. 07. 2008 - 18:11

Mňamky mňamky! Toto všetko musím skúsiť! Cukety milujem (od včera som zjedla tri!). Musím to využiť, kým rodia jak besné!

Katka1976, Št, 11. 09. 2008 - 20:32

ak mozem odporucit tak si kupte Grilovanu zeleninu od Vitany -je to korenie...a na zadnej strane je vyborny recept ...fakt vybornyyyyy..mnaaam..(y) (y) (y) (y)

zabka2, So, 28. 08. 2010 - 08:14

ja som robila výborný cuketový džem a výbornú cuketovú nutelku (flower)

zvedavamt, St, 15. 09. 2010 - 18:57

mozem poprosit recept? my nevieme co skorej ,mame plnu zahradu tekvice hokaido.
dakujem

ja_hodka (bez overenia), So, 28. 08. 2010 - 13:30

Cuketu, sampinony, baklazan a brokolicu poprazim a podusim na cibulke, ked zmes troska vychladne, pridam na kocky nakrajany clieb alebo rozok, struhany syr, majoran, sol, rozne koreniny podla chuti, smotanu, vajicko - umiesam z toho taku hmotu, ktoru rozotriem na vymasteny plech, posypem zvysnym syrom a peciem do chrumkava. :-)

ivet36, St, 15. 09. 2010 - 21:07

Hmmmmm....toto skusim, vyzera toho byt vela a dobreeeee!(clap)
ivet;-)

púpavienka, Št, 16. 09. 2010 - 07:48

No ja som včera robila cuketové placky s jedným zemiakom a na večeru som si urobila zapečenú cuketku so syrom. Ochutila som ju kôprom, aj ked ho veľmi nemusím, tento rok ho skúšam dať do všetkého. Ja vegetu nepoužívam. Jednoducho som osolené platky tekvice osušila, posypala kôprom a dala zapiecť s kúskami syra, ktoré som našla v chladničke. Mali sme k tomu chlieb, ale mohlo byť aj iné.
V pondelok som urobila také cuketové lečo ku ryži, bolo to také na orientalny spôsob. Na kari korení, pokrajaná cibuľka, cesnak, cuketa , paradajky, paprika, ja som pridala zopar kuriatok čo som mala, ochutila soľou a použila som medovku, petržlenovú vňať, tymian a bazalku, štipku rozmarínu a zjemnila som to smotanou. Trochu som to zahustila struhanou cuketou a bolo to dobré, také iné.

piletka, So, 18. 08. 2012 - 16:56

Ja som tento rok po prvy raz robila natierku z cukety a je fantasticka.
Nie je ani náročná na výrobu. Tu je môj recept:
Ingrediencie:
1 menšia na hrubo nastrúhaná cuketa
300 g cibule
200 g masti (ja som dala olej)
cesnak -podľa chuti (dávam 3 väčšie strúčiky)
1 parad.pretlak-stredný
6 lyžic sójovej omáčky (ja používam Kik..an, lebo je bez chémie)
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžička pálivej papriky, alebo chilli-kto nemusí, tak nedáva (ja som dala asi tak 3/4 ks chilli papričky.
3 lyžičky vegety (dávam Natur)

Inštrukcie
Na masti/oleji speníme na kocky nakrájanú cibulu, pridáme cuketu, sladkú a pálivú papriku, vegetu a sójovú omáčku. Dusíme zhruba 30 minút, potom pridáme pretlak a prelisovaný cesnak-varíme ešte 5 minút.
Odstavíme z ohňa a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Zmesou plníme flaše(asi 3-4 trojdecky)a sterilizujeme pri 80 st. asi 20 minút.
Dobrú chuť!

milka60, Po, 22. 07. 2013 - 11:52

Koláč na slano
4 hrnčeky cukety pokrájanej na kocky
pol hrnčeka olej
jeden hrnček polohrubej múky s pol práškom do pečiva
soľ , koreniny -majorán , vegeta, timian , provensál.bilinky
5 vajec , pol hrnčeka cibule ,
môže dať
saláma , šunka, klobásky , údené mäso , ale aj nie
plech vymastiť , a upiecť

Lenka R, Ut, 30. 07. 2013 - 14:56

Naposledy som robila komplet obed z cukiny z cíceru . Cicer som uvarila a časť použila ako hlavný chod , potom druhú časť som použila na pomazánku, postup na pomazánku nájdete v receptoch a tretiu časť cíceru aj s vodou, v ktorej sa cícer varil som použila na polievku, pričom pokrájanú cukinu som orestovala na panvičke spolu s cibuľou, pridala k tomu cíceru , rozmixovala, ochutila soľou, kari korením, pridala jednu bujónovú kocku a nakoniec muškátový oriešok a bola z toho super polievka, ľahká, zdravá a perfektne chutila. A zo zbytku cukiny, som ešte spravila prílohu - cukinu som nakrájala na strúhadle na uhorky na jemné plátky, cibuľu na kolieska, papriku na kolieska a najprv som to orestovala a potom trošku / len málinko/ zaliala vodou , aby sa to spojilo , na ochutenie trochu soli, korenia a kurkumu a bola z toho fantastická príloha. Škoda fotku som nespravila, ale zeleninku som dala po krajoch taniera , cícerové guličky do stredu a dozdobila paradajkovou ružičkou a petržlenovou vňaťou, vyzeralo aj chutilo to božsky.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama