reklama

Jednoduché recepty delenej stravy

Kamila , 03. 01. 2013 - 15:17

reklama

Najväčší problém pri dodržiavaní delenej stravy bol pre mňa jednotvárny jedálniček. Času málo, energie na prípravu zaujímavých jedál tiež, fantázie pomenej, skúsenosti s úpravou zeleniny, strukovín, prípravou zeleninových šalátov skoro žiadne.
Devy krásne, poďme sa spolu navzájom inšpirovať chutnými a jednoduchými receptami podľa delenej stravy. Ponúkam vám zopár svojich tipov.

Rňajky: nahrubo si nastrúham dve tri jablká, pridám zopár pomletých vlažských orechov, alebo len posekaných na menšie kúsky. Možeme osladiď medom, pokvapkať citrónom, mne také nechýba. Je to božské.
Alebo stačí nakrájať banán, jablko, pridať pomaranč a iné ovocie a výborný ovocný šalát je na svete.

Obed: sacharidový deň - keď rodine robím francúzske zemiaky, sebe zvyknem pripraviť inú alternatívu. Uvarene zemaiky v šupke očistím, nakrájam na kolieska. Zapekaciu misu vymastím olejom a prekladam zemiaky, na to cibuľu nakájanú na kolieska, obvarené kúsky brokolice, znova cibulu a zemiaky. Je to božské. zemiaky posolím , okorením, vrch ešte pokvapkám olejom.

Tiež mám rada zemiaky so šampiónmi, ryža akosi nepatrí k mojím obľubeným surovinám, možno je to aj tým, že ju neviem chutne pripraviť. Zemiaky očistím, nakrájam na menšie kúsky a uvarím, na panvici orestujem cibulu, pridám šampióny, trochu podlejem vodou, okorením, pridám pretlak, chvíľu podusím a primiešam uvarené zemiaky.

V bielkovinové dni, si väčšinou pripravím k mäsu, ktoré robím celej family nastrúhanú mrkvu, je to celkom chutna a rýchla kombinácia.

Šalátov zvládam všeobecne málo. V bielkovinový deň je vhodný šopský šalát - paradajky, paprika, uhorka na márne kúsky a k tomu na záver nastrúham slaný syr. Pridávam ešte šalátové korenie a polejem olivovým olejom.

V sacharidový deň je vhodný šalát z akéhokoľvek zeleného šalátu, pridám nakrájané paradajky , olivový olej, korenie, kukuricu ..
Alebo obdova šopského šalátu, len namiesto syra si tam dám hrianky nakrájané na márne kúsky.

Najväčší problé mmám s tepelne upravenou zeleninou, ktorá je dôležitá hlavne teraz v zime. Ako tak som sa naučila pripravovať cukinu, ale tu som asi aj skončila.

Dievčatá, pridajte prosím aj vy svoje obľúbené recepty na rýchle a chutné jedlá podľa delenej stravy. Ďakujem.


reklama


reklama

Kamila, Po, 07. 01. 2013 - 10:58

V sobotu som vyskúšala krásne kus zredukované ratatui. Na oleji som opražila cibuľu, cesnak, pridala cukinu nakrájanú na kúsky, papriku chvíľu podusila a na záver pridala malé paradajky a dokorenila. Ono to bolo fakt božské. Originál recept je s baklažánom, cukina sa krája na kolieska najprv sa trochu zelenina opečie, potom sa chvilu dusí, alebo sa to dá spraviť v zapekacej mise.
Dievčatá, aké sú vase oblubene zleneinove recepty? prosim poradte mi ako upravovat zeleninu, aby jedlo bolo rychlo hotove, chutne a zdrave. Ďakujem.

Lenka R, Po, 07. 01. 2013 - 11:25

Ja mám rada ako prílohu pečenú zeleninku , na paličky alebo kolieska nakrájanú zeleninu / akúkoľvek/ najradšej mám cviklu a mrkvu , dať na plech na pečiaci papier a do trúby. Je to super príloha ak chceš držať delenú stravu , tak namiesto zemiakov si dáš takúto pečenú zeleninku a ešte to aj pekne farebne vyzerá :-)

Kamila, Po, 07. 01. 2013 - 11:30

Dakujem za tvoj tip. Ako dlho sa orientacne zelenina pečie?

Lenka R, Po, 07. 01. 2013 - 12:31

asi 15 minút na teplovzduchu 180st

carly, Po, 07. 01. 2013 - 11:50

Od Mačingovej mi veľmi chutili, ako príloha k mäsu, hranolky z celera.
Inak, tie mi chutia aj samostatné, len ako taká chuťovka.

Kamila, Po, 07. 01. 2013 - 12:05

To by som raz mala ochutnat, uz Ludmila ich chvalila, len ja zeler nemusim,no mozno by somm bola prekvapená. Lenka spomínala šalát s jablkami?

gueva, Po, 07. 01. 2013 - 12:12

neviem, či je to podľa delenej stravy , ja som teraz robila cviklový šalát. Cviklu uvarila do mäkka, nastrúhala, pridala strúhaný chren, jablko, trochu rasce, soľ, trochu octu, trochu vody. Sebe som ešte primiešala kyslú smotanu, môže sa pridať aj varené vajce. Ak sa niečo zo surovín nehodí, môžeš nahradiť inou. Dobrý je aj šalát nastrúhaný zeler, mrkva, jablko, kyslá smotana + opečené kuracie prsia, ochutiť podľa potreby a chuti čím chceš. Môžeš pridať nasekané orechy.
V lete mám rada rajčinový šalát - rajčiny na kúsky, vínny ocot, oregano, soľ, mčk, pretlačený cesnak, kyslá smotana, alebo bez smotany, len tak na ľahko, prípadne z mozarellou, nastrúhaným syrom... bez pridania vody.
Robievam aj fazuľový s tuniakom - konzerva fazule, tuniaka - trochu zliať, cibuľku, môžeš pridať varené vajce, alebo čerstvé rajčiny a tiež primiešať kyslú smotanu, alebo bez smotany s trochou kečupu a trochou oleja + soľ, korenie podľa chuti. Tento šalát vyzerá často ako raz použitý, ale je chutný.

Kamila, Po, 07. 01. 2013 - 12:18

Dakujem za skvele tipy, ak do prvych dvoch receptov nedam jablko, tak splnaju aj podmienky delenej stravy.

gueva, Po, 07. 01. 2013 - 13:49

do fazuľového je dobrý aj nastrúhaný údený syr, alebo údené tofu

bigmama, Po, 07. 01. 2013 - 12:26

ja co mam knihu, tak napriklad uvadzaju v nej, ze vsetko ovocie, okrem sladkych, sypkych jablk, datli, fig a bananu patri k bielkovinam, kvoli vysokemu obsahu kyselin...takze ja ked som robila ovocny salat, tak bez bananu a maso som zajedala pomarancom ;-) (giggle)
a tak isto k paradajkovemu pretlaku, paradajky v surovom stave patrili do neutralnej skupiny, ale tepelne upravene uz k bielkovinovej, tiez kvoli vysokemu obsahu kyselin...teda, tak to uvadzali v mojej knihe, a ja som to tak dodrziavala...
viem, ze je viacero tych deleni do skupin, ja len pre zaujimavost...
recepty: no ja som si robievala makrely v paradajkovej omacke, rizota na milion sposobov (bez masa samozrejme) a domaci chlieb, tak isto ochucovadla ako ocot, ci citronova stava, sa nepouzivali pri ochucovani karbohydratovych jedal...
a ja som nerobila dni, ranajky boli vacsinou karbohydratova, obed nieco male a vecera bud karbohydrat, alebo maso, podla chuti...uvadzali, ze medzi zmenou skupiny, cize prejst z bielkovinovej na karbohydratovu som mohla po dvoch hodinach...a nakoniec som naozaj jedla kazde dve hodiny (giggle) ;-)
tiez rozmyslam, ze sa vratim k tomuto stylu stravovania, lebo uz citim tarchu (aj ked sa netyka ta tarcha vahy...) a skusim zapojit aj draheho, kedze sa nahromadili problemy aj unho....
ja som vydrzala takmer 10 rokov na delenej strave ...

Kamila, Po, 07. 01. 2013 - 13:28

Ma s moj obdiv, ze si tak dlho vydrzala delit.
Delená strava podla Haya, ci ako sa to pisem, je pre mna velmi komplikovana. Delenie ovocie, zelenina, bielkoviny - maso, vajicka,mlieko ... a sachagaridy - pecivo, zemiaky, ryza , strukoviny ... mi pride ovela jednoduchsie.

Lenka R, Po, 07. 01. 2013 - 12:35

Ešte ma napadol jeden recept - buď cukinove alebo tekvicové "lodičky" - prekrojiť pozdĺžne , vydlabať a do vnútra plnku podľa chuti buď s mäskom alebo len popraženú cibuľku a navrch syr a nechať zapiecť v trúbe

Kittinka19, Pi, 19. 07. 2013 - 19:31

dievcata a co delena strava a polievky? su dovolene? dakujem

Kamila, Pi, 19. 07. 2013 - 20:41

jasne pokial nemiesas bielkoviny s mukou, zemiakmi, ryzou, strukovinami ...
zeleninova polievka bez halusiek, zaprasky bez masla ...

vyvyka, So, 20. 07. 2013 - 10:06

Ja varím, ako ma napadne, už miešam veci, nad ktorými niektorí krútia hlavou. V lete mám veľmi rada napríklad cestovinový šalát studený, cestoviny, samozrejme bezvaječné, sójová majonéza, kukurica, korenie, mňa. A ja jedávam napríklad slepačiu polievku s nastrúhaným syrom. Naozaj sa dá deliť, ke´d chceš v dnešnej dobe Ti už aj v reštike dajú čo chceš.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama