Recept s fotopostupom na typické francúzske čajové pečivo.
125 | gramov | práškový cukor |
125 | gramov | maslo |
3 | kusov | vajce |
1 | polievková lyžica | pomarančová šťava |
125 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | vanilkový cukor |
60 | gramov | mandle |
štipka | soľ |
Maslo zľahka roztopíme a necháme vychladnúť. Vajíčko vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, prišľaháme maslo, pomarančovú šťavu (originál by to mala byť voda z pomarančových kvetov), múku a na záver ručne mleté lúpané mandle. Necháme v chladničke postáť aspoň 1 hodinu.
Formičky vymastíme maslom, plníme ich cestom, tak aby bolo cesta trošku menej ako zarovnaný okraj: Pečieme pri dosť vysokej teplote cca 230°C cca 12 minút alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Počas poslednej tretiny pečenia koláčiky radšej kontrolujte, keď chytia zlatisté sfarbenie môžeme vyberať. Ak máte rôzne formičky v tých plochejších sa môže pečivo upiecť skôr, na to treba dať pozor.
Madlenky, niekedy nazývané aj Magdalénky, sú najlepšie čerstvo upečené.
Kamilka, vyzerá to na super mnamku.