reklama

Krúpová baba

Pridal/a piletka dňa 29. 05. 2015 - 16:38 - Recepty piletka
Krúpová baba, Hlavné jedlá, recept, piletka

piletka | Krúpová baba


reklama

Môj manžel a ja máme radi tzv. "tradičné sedliacke jedlá". Podelím sa s vami o jeden z receptov Hornonitrianskeho regióna, kam siahajú korene môjho manžela. Tam ho nazývali, či nazývajú prosto - baba. No, baba je všeobecne známa, aspoň podľa mňa, skôr ako iný názov harule, zemiakových placiek, či gugle... Preto ju my nazývame "krúpová baba".

Ingrediencie
800 gramov zemiak
180 millilitrov krúpy
1 čajová lyžička soľ
3 strúčiky cesnak
30 gramov bravčová masť
80 gramov slanina prerastená
1 štipka červená paprika sladká
300 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Krúpy opláchneme na sitku a dáme variť. Ja ich varím v kuchte na stupni tlaku č. 2  (ten, na ktorom sa robí aj napr. mäso). Vody dávam asi 1,5-2 násobok objemu krúpov. Mierne osolím. Keď začne ventil na kuchte syčať, odmeriam 30 min. času. Po uplynutí 30 min. kuchtu odstavím a nechám voľne vychladnúť (kým nepovolí veko).

Medzitým zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme. Odoberieme časť zemiakov zodpovedajúcu cca 1 až 1,5 zemiaku a dáme stranou – budeme ich potrebovať až záverom. 

Do ostatných zemiakov vylejeme krúpy aj z vodou, v ktorej sa varili. Malo by jej byť veľmi málo, len na dne - toľko, že možno povedať, že tam nejaká je; (v kuchte ju takmer nevidno), časť sa vstrebala do krúp a časť odparila.

Polovicou masti vytrieme pekáčik a poukladáme naň slaninku (môže byť aj s kožou). Plátky slaninky majú hrúbku približne 7-8 mm.

Druhú polovicu masti rozohrejeme v kastróliku a pridáme nadrobno pokrájaný očistený cesnak. Krátko usmažíme. Pridáme trocha červenej papriky (pre mierne zafarbenie). Premiešame a hneď vlejeme do misy s krúpami a zemiakmi. A celé poriadne premiešame.

Vyložíme do pekáčika na slaninku. Na povrch rozvrstvíme nastrúhaný zemiak, ktorý sme si na začiatku dali bokom. Tento krok som do prípravy krúpovej baby vsunula na základe skúseností. Ak totiž zostanú na povrchu nezakryté krúpy, upečením získajú veľmi tvrdú konzistenciu. Zemiak na povrchu tomu zabráni a navyše vytvorí chrumkavú kôrku, do ktorej sa nemusíte báť s chuťou zahryznúť, že si vylomíte zub (ako by sa to mohlo stať na pripečenej krúpe).

Vložíme do rúry na 2. priečinok odspodu, nastavíme teplotu na 220 st. (individuálne – podľa rúry) a pečieme po dobu cca 60 min.  Na povrchu by sa mala vytvoriť vypečená ružová kôrka. Podobnú možno vidieť aj po bokoch pekáča.

Dobrú chuť!

Doplňujúce poznámky

Môj manžel stále spomínal, že to jedával u babky a bolo to vynikajúce. Nikdy som to od hornonitriancov nejedla, môj recept vznikol podľa opisov chutí, vzhľadu a konzistencie tak, ako si ich pamätá môj manžel z detstva. A hovorí, že je to ono. Chutí aj mne. Tu je recept s fotopostupom. Hľadala som sekciu tradičných slovenských jedál, no takú som tu, žiaľ, nenašla (pritom Medzinárodná kuchyňa tu je). Preto recept zaraďujem do Hlavných jedál. Nech sa páči!

K babe môžete podať uhorku, čalamádu, červenú repu, no ja mám najradšej ku nej mlieko. Čerstvé alebo nejaké kyslé.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod, 30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama