reklama

Osso bucco na červenom víne

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 18. 05. 2018 - 17:19 - Recepty M.á.r.i.a
Osso bucco na červenom víne, Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a


reklama

Keď mám možnosť kúpiť toto mäsko nikdy nezaváham a keby bolo teľacie je to najsamlepšie Chichocem sa. Tentokrát som mala hovädzie. Osso bucco je hovädzia alebo teľacia priečne narezaná nožina so špikovou kosťou.

Ingrediencie
2 kusov osso bucco
3 polievkové lyžice olej
  soľ
  mleté čierne korenie
3 polievkové lyžice hladká múka
2 kusov šalotka
3 kusov bobkový list
2 strúčiky cesnak
2 decilitre červené víno
5 decilitre vývar mäsový
1 plátok maslo
Gremolata:
1 zväzok petržlenová vňať
1⁄2 kus citrón
1 strúčik cesnak
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Osso bucco (plátky asi 250 - 300 g) obviažeme niťou na varenie aby sa nám pri varení nerozpadlo. 

Osolíme posypeme čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Prudko opečieme na oleji z obidvoch strán do hneda.

Vyberieme a na výpeku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku a cesnak, pridáme naspäť mäsko, pridáme bobkové listy, podlejeme červeným vínom a necháme víno odpariť - tak asi 5-7 min.

Potom podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso len mierne zaliate a pomaly dusíme do mäkka. Občas obrátime a podľa potreby ešte podlejeme.

Je to veľmi krehké mäso, keď vidíme, že sa začína odlupovať od kosti, opatrne vyberieme, vývar scedíme, pridáme plátok masla a podľa chuti ešte dochutíme soľou a korením.

Pripravíme si gremolatu: Najemno nasekáme petržlenovú vňať, nastrúhame  citrónovú kôru a jemno pretlačíme cesnak.

Nezabudnúť: Niť pred položením na tanier treba odstrániť. Podávame s prílohou podľa chuti - zemiaková kaša, rizoto, ja som ako prílohu zvolila domáce široké rezance.

Na mäso nasypeme gramolatu. Špik z kosti vyberieme a ešte horúci natrieme na chlebík, osolíme, okoreníme a rýchlo zjeme. Je to lahôdka.

Doplňujúce poznámky

Pri väčšom počte porcií naukladám do väčšej zapekacej misy a dám do rúry dusiť pomaly. Občas obrátim a podlejem.

Výnos
2 Porcie
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
2 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama