reklama

Dokladaná kvasená zelenina v kameninovom súdku

Pridal/a Aja1 dňa 07. 03. 2009 - 18:01 - Recepty Aja1
Dokladaná kvasená zelenina v kameninovom súdku, Zaváranie, recept, Aja1

reklama

Zelenina rôznych druhov.

Ingrediencie
1 kus karfiol
3 kusov paprika
2 kusov cibuľa
1⁄2 hlávka biela kapusta
1 kus cukina
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Použijeme všetku dostupnú zeleninu: papriky, paradajky, karfiol, kapusta, cukina, patizon, baraní roh....

Nálev na 10 kg zeleniny: 8 l vody, 1 l octu, 1 kg kryštálového cukru, 40 dkg soli, 2 g Benzoat (Natrium alebo kyselina sorbová), 2 PL borken (vinný prášok-dostať v lekárni alebo drogérii)

Korenie: 3 PL horčičného semena, 20-30 ks celého čierneho korenia, 6-8 ks bobkových listov, 5-6 ks nového korenia, 1-2 ks klinčekov, koriander(nemusí byť)

Postup: vodu, cukor, ocot, soľ a všetky koreniny prevaríme a necháme vychladnúť.

Do 0,5 l vlažnej vody rozmiešame 20 g Benzoatu alebo kyseliny sorbovej a PL borkeru. TOTO SA NESMIE VARIŤ!!!

Vylejeme do chladného nálevu a rozmiešame a vlejeme do súdka na naloženú zeleninu.

Na dno súdka dáme hroznové listy, višňové listy (12-15 ks), kôpor (môže byť čerstvý, sušený alebo mrazený)

Túto zeleninu si môžme robiť aj v menšom množstve (v 4 litrových pohároch prikryté víčkom z PVC).

V kameninovom súdku sa leje čistá voda do žliabka, stále sa musí dopĺňať bez prístupu vzduchu aby nastal proces kvasenia (trvá cca 3 týždne).

Keď začne kvasiť(4-5 dní),môže sa ďalšia zelenina dokladať.

Doplňujúce poznámky

Začať môžme už s nakladaním na jar napr. redkvičkami, karfiolom... a dokladáme zeleninu do jesene. Nálev si môžme uschovávať vo fľašiach v chladničke. Mňa táto zeleninka veľmi oslovila a chutila.

Výnos
20 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

sonia, So, 07. 03. 2009 - 22:23

Je to super,ja by som to ale vyskúšala iba v tých pohároch na zaváranie a na tie nevieš kolko nálevu,asi tak na 10 fliaš?Toto sa mi zdá dost velké a vela všetkého tam ide - tej zeleniny ale určite to je (y) ...

Aja1, Ne, 08. 03. 2009 - 11:40

Takto som ten recept dostala,skús spraviť polovičnú alebo štvrtinovú dávku nálevu.A zeleninka bola chutnejšia ako sterilizované uhorky.

renka, So, 07. 03. 2009 - 22:50

(y) to vyzerá zaujímavo

lusesita, Št, 30. 07. 2009 - 14:35

ty brdo a toto som preco prehliadla????super ajka(clap)

Bublifuk01 (bez overenia), Pi, 07. 08. 2009 - 17:03

je to skutočne mňamniky-mňááááááám, robím to už 4 roky, rok čo rok, akurát ja s manželom sme na pikantné (teda jedlá- čo ste si mysleli ????), takže do súdka pridávam aj čili papričky (na jeseň, keď dozrejú).Nálevom to prejde aj dodatočne.Zeleninku prikladám priebežne, podľa rastu a karfiol, keď je lacný.Tu musím pochváliť moju švagrinku-rcp mám od nej...(y) (y) (y) (heart) :-*

Aja1, Pi, 07. 08. 2009 - 18:20

Ja už budem mať plný súdok(20 litrový).Tak neviem kam dám tú papriku naplnenú kapustou.Asi by sme už mali začať odjedať.Už teraz je to mňáám.Také rýchle zaváranie môžem iba odporučiť.Nemusím zháňať poháre a sterilizovať.Zeleninku len pekne umyjem a šupnem do súdka.

Daenka, Št, 19. 08. 2010 - 22:03

Poznám zaváranie s Borkenom, ale mám jeden problém. Prečo niektorá zelenina hlavne alma paprika a baranie rožky tak nejak sčernejú? Čím to je? Nie celé ale sem tam je nejaký hnedastý fľak a upozorňujem, že keď ich tam vkladám tak sú krásne a čerstvé. Ďakujem za odpoveď

Aja1, Št, 19. 08. 2010 - 23:58

To ti veru neporadím,mne zasa poniektoré uhorky zostali mäkké ako blato.Najviac nám z tejto zeleninky chutí karfiol a mrkva.

Daenka, Pi, 27. 08. 2010 - 19:48

zelenina s Borkenom zmäkkne keď dáš veľa Borkenu musíš s tým narábať opatrne

ja_hodka (bez overenia), Pi, 20. 08. 2010 - 09:12

Ale to potom nie je kvasene, ak tam ide nalev? Ci ako? Kvasi to? Chcem si robit original kvasenu zeleninu, ale podla receptu tam nema ist ziadny nalev, ziadna chemia ani cukor a je to na rychly konzum. Inak to vyzera vyborne ta zeleninka :-)

matik, Ut, 24. 01. 2012 - 08:23

ahojte ja som skúšal robiť nekvasenú zeleninu dal som tam len karfiol a kapustu.a mrkvu
nálev som mal od známeho.Na 10.l vody 1.l octu 1.kg soli robil som to do kamenoveho
súdka.Mám to uš mesiac a poviem neni to bohvie čo.

jamajka (bez overenia), Ut, 24. 01. 2012 - 08:46

Matik túto zeleninu robím už roky a veru som ňou už vychýrená v rodine . Je senzačná , tak to nevzdávaj . Píšeš , že je to nekvasená zelenina , naopak je kvasená , prebieha tam mliečne kvasenie . Ale nespomínaš borken , aj ten je tam dôležitý . Ja tam pridávam (ak zoženiem ) z Maďarska takú špéciu do nálevu .

matik, Ut, 24. 01. 2012 - 08:55

na tú zeleninu nálev musel byť rozmiešaný doslova v studenej vode,a musel byť odložený v chlade aby nedošlo kvaseniu ten nálev sa skladal len s vody octu a soli.Nemôže to byť
len to že som tam dal len karfiol kapustu a trocha mrkvy,že by sa tie chute tej zeleniny
nespojili

jamajka (bez overenia), Ut, 24. 01. 2012 - 09:01

...tak vydrž , možno nevyzrela zeleninka , aj keď podľa mňa ti tam chýba ten borken - konzervant . Ozaj , nezabudni do žliabku na súdku dolievať vodu , aby tam vzduch nemal prístup .

matik, Ut, 24. 01. 2012 - 12:34

ahoj jamajka bol som sa na to kuknuť a neviem.ma to len kyslo slanu chuť a nič viac.čo je to ten borken misliš že by to pomohlo.Ja osobne mám rád takéto mňamky ale asi to neviem
pripraviť

jamajka (bez overenia), Ut, 24. 01. 2012 - 14:35

no , skús si ešte raz prečítať recept tu od Ajky, porovnaj suroviny . Keďže tam dáš len vodu + ocot + soľ = akú chuť to môže mať ? Len kysloslanú . Alebo sa skús opýtať v kruhu rodiny , napr. švagrinky , ect.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama