reklama

Čokoládová bábovka s pivom

Pridal/a balalajka dňa 21. 01. 2018 - 21:18 - Recepty balalajka
Čokoládová bábovka s pivom, Koláče, recept, balalajka

balalajka | Čokoládová bábovka s pivom


reklama

Absolútna bomba. Robila som jedenkrát, všetci nadšení. Vláčna, šťavnatá, sladučká, akurát polevy bolo nad úmeru, ale my sme to dali! Dorazili sme ju lyžicou Veľký úsmev. Tento recept u nás 5*.  Pre čokoholikov ako vyšitý. Pivko cítiť nie je.

Ingrediencie
185 millilitrov pivo
60 millilitrov espresso
1⁄3 hrozienka
200 gramov maslo
150 gramov horká čokoláda
250 gramov hladká múka
3⁄4 čajová lyžička sóda bikarbóna
1⁄2 čajová lyžička soľ
185 gramov trstinový cukor
200 gramov kryštálový cukor
2 kusov vajce
185 millilitrov kyslá smotana
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Veľkosť formy - 1,8 litra.

185 ml piva, 60ml espressa - alebo 60ml vody + 1 kávová lyžička granulovanej kávy, 1/3 hrnčeka prepláchnutých a nasekaných hrozienok, 200 g masla privedieme k varu, nevaríme. 

Potom pridáme 150 g 60% čokolády, miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.

V miske zmiešame sypké suroviny: 250 g hladkej múky, 3/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 čajovej lyžičky soli, 185 g trstinového cukru, 200 g kryštálového cukru. 

V tretej nádobe zmiešame: 2 vajcia,  185 ml kyslej smotany, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu. 

Všetko spolu prepojíme.

Vyhrejeme rúru na 160 stupňov a pečieme 45-50 minút. Skúsime špáradlom. Formu samozrejme natrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Po upečení necháme 15 minút chladnúť vo forme. Potom vyklopíme. Ja som piekla vo forme s nepriľnavým povrchom.

Keď má bábovka izbovú teplotu vylejeme na ňu krém, ktorý si prichystáme zo 185 ml viac ako 30% smotany a 2 polievkových lyžíc masla, ktoré privedieme tesne pod bod varu. Do nich pridáme 225 g na kúsky nalámanej tmavej čokolády. Zmes na bábovku lejeme až vtedy keď začína tuhnúť.

Doplňujúce poznámky

Podľa môjho názoru polevy je zbytočne veľa. Polovica by stačila a aj tej by bolo dosť. Mrkám

Výnos
1 forma
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

Dzeny, Po, 22. 01. 2018 - 09:27

No, je tam síce veľa vecí, ktoré by som namala jesť, ale je mi to jedno! Na 100% ju upečiem a zožeriemVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe Som rada, že tam necítiť pivo, lebo odkedy som jedla pivovú polievku (podotýkam, že som ju nedojedla a to je u mňa čo povedať, lebo ja som pažravá), tak sa piva v jedle bojím:))) 

balalajka, Po, 22. 01. 2018 - 14:18

Dženy, tam je toľko ingrediencií, že pivo je to to posledné, čo tam by si cítila. Môj chlap bol nadšený hlavne tým dopíjaním načatej fľaše. A koláč mu tiež chutil a on nie je na sladké veru Mrkám.

anjeli, Po, 22. 01. 2018 - 12:40

Ja teda pozerám ako zhurta /a rovno aj so zakomponovaním piva/ si nato šla... vyzerá určite zaujímavo a ja by som ako čokoholik určite neodolala. Nechám sa ešte nejaký čas pokúšať, ale keď ma tento recept "zlomí" a ja ho odskúšam, podám hlásenieMrkám...

balalajka, Po, 22. 01. 2018 - 14:20

Budem sa tešiť na hlásenie. Ja som vyberala recept, aby som sa hneď na začiatku neposekala hlavne s konzumentami a išli s rovnakým nadšením do tohoto "projektu".

Určite by som robila polovičné množstvo polevy!!! Ešte včera som ju dojedala ku káve - polevu, po bábovke už len fotky a spomienky sú Chichocem sa.

Evka1223, Po, 22. 01. 2018 - 20:43

....síííím a nedala by sa táto pivná kráska upiecť aj ako koláčik? Miesto formy na bábovku by som použila plech.....či to už smrdí sabotážou a hlbokou ignoráciou báboviek?Hambím saVyplazený jazykChichocem sa 

Nemám nič proti bábovkám....len ma to tak kreatívne napadlo PivoTorta

balalajka, Ut, 23. 01. 2018 - 07:15

Kreativitu nechať bokom a nesabotovať to tu. Váľam sa od smiechu po podlahe

Jasné, že sa dá to upiecť na plech - v podstate konečne by sa zúžitkovala celá poleva ako je napísaná v pôvodnom znení - by si urobila normálne hrubú vrstvu si myslím. Inak - bolo mi povedané pri testovaní "toto neni bábovka, toto je výborný koláč v bábovkovej forme" Váľam sa od smiechu po podlahe .... takýchto ja mám degustátorov. Chichocem sa

Evka1223, Ut, 23. 01. 2018 - 15:16

ÁnoTlieskam no jasné, že to nemôže byť iný ako VÝBORNÝ koláčik. Ale dobu pečenia bude treba asi skrátiť.....no nič, budem hliadkovať pri rúre Veľký úsmev aby som to náhodou neprešvihla. 

M.á.r.i.a, Ut, 23. 01. 2018 - 10:18
Zobrala si to zhurta...zaujímavý recept, vyskúšam a budem musieť konečne kopnúť do vrtule a zapojiť sa aj ja do bábovkovania.
adus, Ut, 23. 01. 2018 - 15:24

Isto si tam dala všetok ten cukor??? Spolu je to takmer 400 gr, to mne už zaváňa pol kilom, to je odstrašujúco veľa. U mojich dievok by mi to neprešlo, ony redukujú cukor v každom recepte na tretinu ...

balalajka, St, 24. 01. 2018 - 06:08

Predstav si, že dala. A vieš prečo?

Lebo som kedysi robila koláč podľa Kamilkinej babky. A tam bolo tiež pol kila cukru. A povedala som si, že cukru sa netreba báť, ak viem, že v tom koláči je mega sacharidov. Treba si dať kúsok. Ten pre zdravého človeka čas od času je ok. Horšie je dať polovicu cukru a zblajznúť celú bábovku. Veľký úsmev

Ale urobila som to hlavne z 2 iných príčin.

1/ Dala som sa hľadať fakt najlepšiu bábovku pre nás a teda idem podľa originál receptov. Ak odskúšam originál, viem povedať, čo mi vadí a potom skúsiť upraviť.

2/ Uberaním cukru sa cesto správa inak, nielen chutí. Viem to presne preto, lebo pečiem proteinové koláče a môžem ti povedať,  ten cukor proste nenahradíš ničím. Vždy je koláč umelý, to hej, ale aj do mäkkosti, nadýchanosti a celkovo to cesto nenarastie tak, ako s cukrom.

Takže za mňa smelo do toho.

adus, St, 24. 01. 2018 - 12:47

Áno

No, nám by apriori cukor ani nejako veľmi nevadil, akurát máme doma aj jedného diabetika ... a zrovna ten je najviac mlsný a stále nástojí na tom, aby sme nejaký koláčik upiekli ... a musí v ňom byť aj mak, aj tvaroh, aj čokoláda :-D

balalajka, St, 24. 01. 2018 - 13:54

Noooo až na ten mak .... ale ak pôjdeš kúpiť vanilkový protein, resp. si do tvarohovej plnky vieš dať niečo čo ten diabetik môže miesto cukru, tak dám jeden recept. Čoko 80% by mu hádam toľko vadiť nemala, inak tuším 2 lyžice medu do cesta idú, tvarohový krém ja sladím proteinom (ten má teda náhradu cukru). Dám aj taký recept do víkendu - dnes na lyže nejdem, tak upečiem Mrkám

dasa_, Št, 25. 01. 2018 - 08:28

No presne tu je problém mnohých z nás. V koláči uberieme cukor, prípadne tam dáme "zdravšiu" múku, nahradíme ju iným sacharidom a potom si myslíme, že môžeme jesť akúkoľvek porciu, veď je to zdravé, je tam predsa špaldová celozrnná múka. Ale furt je to len koláč a nálož sacharidov. Aj keď zabalených do banánovej šupky...

balalajka, Št, 25. 01. 2018 - 08:41

No však to to. Preto si treba vybrať, či sa napchať kúskom mega sladkého a VIEM, že jem mega sladké alebo jesť "plané" a potom sa čudovať, čo sa vlastne deje.

Bolo by zaujímavé písať kalorické hodnoty na 100gr jednotlivých jedál. Pre ľudí s dia diétou rátanie sacharidových jednotiek asi denná nevyhnutnosť.

Kamila, Št, 25. 01. 2018 - 15:26

Ako stale ma nik nepresvedci ze celozrna spaldova muka je to iste co biela muka, jasne su to sacharidy, neriesim..., alebo ked dam polovicu cukru, je to to iste... Jasne pri rovnakom zjedenom mnozstve... A ano, ked dam menej cukru sprava sa korpus inak...Mam rada piskotove korpusy, minimum muky aj cukru, a staci nahradit muku orechami, kokosom, dokonca kakaom, makom a korpus bude skvely. Trosku nizsi ale vyborne, len tam to nutne minimum cukru musi byt. Alebo mam rada kremy, kde staci 1PL medu a jedna vanilka(k pravej som sa este nedopracovala), a viac tomu netreba a je to chutne svieze ... Ako jasne, nic to nezmeni na tom, ze sladkym zajedam mnohe, ale podla mna je rozdiel v pouzitych ingredienciach a vyslednom produkte. Jasne, raz za cas spravit kolac, s plnym podielom toho co tam treba, nie je problem .... Len ja uz take velmi neviem ... ;)

dasa_, Št, 25. 01. 2018 - 17:26

No práve, že vôbec nevieme.

Minule som sa dopracovala k informácii, že vlastne celozrnná múka je ťažko skladovateľná. Že veľmi rýchlo oxiduje. Vlastne kvôli skladovaniu sa začala robiť múka biela. Zbavená tých častí, čo sa môžu pokaziť. Vraj keby bola celozrnná múka fakt celozrnná, tak nevydrží ani mesiac. A múku s dobou spotreby 1 mesiac by proste obchody nezobrali. Takže to, čo sa prezentuje ako múka celozrnná je niečo iné, ako skutočne múka pomletá z celého zrna, neupravovaná. Vraj je to podobné, ako s vlašskými orechami, keď sú vyšupené. na pohľad sú OK. Nikto do nich nevidí. Ale či sú ešte stále dobré, či tam nezačali beznieš plesne, to nikto nevie.

Ale kde je pravda, to fakt netuším. A zatiaľ sa ani nechystám kúpiť si vlastný mlynček na obilie. Aj keď po pravde, poznám už minimálne dvoch ľudí, teda dve rodiny, čo toto robia. Možno to časom bude pri všetkých tých alergiach a čojaviem čom všetkom musieť robiť viacerí.

Kamila, Št, 25. 01. 2018 - 17:40

No pre mna je minimalne v tom rozdiel ze moje histaminicky bio celozrnu spaldovu toleruju a bielu muku nie. Cim to bude, obe obsahuju lepok, spaldova dokonca viac? spaldovu necelozrnu som neskusala, ale asi v piskotach co im semtam kupujem je aj taka

dasa_, Št, 25. 01. 2018 - 18:08

Keď to funguje, nie je o čom.

Tu bol skôr problém v tom, keď sa "maškrtenie" odôvodňuje tým, že je tam zdravá múka, alebo zdravší cukor.. A zvádza to k nemiere.

 

Ja som už Lenke mierne vyčítala :D, že sem praskne recept so skoro pol kilom cukru, čokolády. A nepovie, že ona zje iba malý kúsok, respektíve, keď zje kúsok takejto bábovky, tak si sakra rozmyslí, čo ten deň ešte zje. Prípadne vydá toľko energie, čo bežný človek tak akurát za týždeň dá.

Kamila, Št, 25. 01. 2018 - 18:18

Ako jasne, Lenke sa pri jej pohybovych aktivitach a energetickom vydaji kusok, dva takeho kolaca vykompenzuje ;) Ja mam napriklak doma dvoch co sladke ani nemusia, taka Tinka abo MM, ale zas je potreba v nedelu volaco zamasrktit. Pokial viem spravit nieco jednoduche  s menej cukrom ta spravim, ja mam spotrebu cukru nadmieru schovaneho kade tade (no v cokolade) nadmieru, ta toho o ktorom viem, vidim ho na vlasten oci Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe uberam. Hambím sa 

ale aby som neubrala Lenke na jej zasluham, neskutocne obdivujem kedy dokaze, pri svojich kadejakych aktivitach,  piect taketo kusky a este ich ktomu aj pekne nafotit. Mne sa vo vnutri nepodarila este ani jedna pekna fotka. Asi to bude tym, ze ranni ptace dal doskace ...

dasa_, Št, 25. 01. 2018 - 18:38

tak, tak - stíha za štyroch..... klobúk dole.

balalajka, Pi, 26. 01. 2018 - 07:11

Mňa z vás porazí jako ste ma tu vychválili Veľký úsmev.

Napíšem poobede blok, ako to vlastne s tou bábovkovou mániou je u nás Chichocem sa.

PS - testnuté má ďalšie dva recepty. Je fakt sranda, ako každému chutí niečo iné. Ja sama mám problém sa rozhodovať medzi týmito bábovkami, neskutočne mi chutí každá, čo upečiem, lebo vždy pečiem práve tú, na akú mám chuť. Teda keď mám chuť na čokoládovú, tak pečiem čokoládovú, keď pomaranče mi idú na chuť, tak hľadám takú. Rozchodila som lieskové oriešky, ale mám už nakúpené, tak len čakám, keby ma to zas chytí. Váľam sa od smiechu po podlahe

adus, Št, 08. 02. 2018 - 15:49

No, vyskúšané, pridávam sa k zástupom pozitívnych ohlasov, aj u nás zmizla rýchlejšie než rýchlo

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama