reklama

Drahá Julia

Pridal/a balalajka dňa 04. 08. 2015 - 09:37

reklama

To vieš, niekto si z ciest nosí  tony fotodokumentácie a plné tašky suvenírov.

Ja som toho roku neriešila  fotky a aj suveníry som označila za lapače prachu a kúpila si len mandle v čokoláde s čili v krabičke s obrázkom Prahy. Ba nie, ešte som si hodinky na retiazke aj kúpila s tématikou orloja, ale zas to som brala ako taký suvenír, čo som „súrne potrebovala“. Viem, že ma chápeš. I ty si žena a hoci viem, že na módne výstrelky si nikdy nebola až tak zaťažená, určitú praktickosť si vždy ocenila.

O to radšej som bola, keď som hľadala niečo dobré na čítanie a našla som tvoju knihu Umění francouzské kuchyně. Srdce mi zaplesalo, lebo odkedy som videla film Julie a Julia veľmi mi som po nej prahla. O idylickom Francúzku snívam už roky. Lačne po tvojej knihe siahla, aby mi pomohla kus toho typického kulinárskeho kraja preniesť aj k nám domov.

No, musel to byť veľmi zvláštny pohľad, keď som na deke pri bazéne miesto sudoku, bulvárneho plátku či napínavého románu listovala v knihe s receptami. Hladkala som stránky z bielučkého papiera, predstavovala si, ako šľahám, mixujem, krájam, dusím i opekám presne podľa Tvojich návodov.

Len čo sme prišli domov – teda na druhý deň, v ten prvý večer bolo nad moje sily vytiahnuť z chladničky aj maslo a šunku – už som kupovala kus mäsa, kvalitnú zeleninu a tešila sa, ako odskúšam tú lahodnosť jednoduchých chutí a spojím ich v majstrovské dielo. Presne podľa Tvojich rád, Júlia.

Svojim chlapom som prichystala vskutku lukulské hody – aspoň som si to myslela.

Skvelú jednoduchú polievočku s pórom, karé marinované v citronovo – olivovej omáčke s tymiánom a čakanku len tak zľahka na masle dusenú, ako si sama odporúčala.

Drahá Júlia, mám sa ja veru ešte čo učiť. A majú sa ešte čo učiť i moji chlapi, ktorí sa prejavili ako totálny začiatočníci, ktorým to „NECHUTÍ“. Chápeš to Júlia? Vraj tam nebol ani kečup, aj mäso som mohla radšej na prírodno upiecť a čakanka? Tú nahradili marhuľovým kompótom. Vidím, že to nebude ľahký boj. I tak uvažujem, že či za štíhlosťou francúzov nebude to, že im to nechutí tak ako mojim Veľký úsmev.

Nie Júlia, nevzdávam sa. Ani ty si sa totiž nevzdala za celé tie roky, keď si nielen americkú verejnosť učila dobrému jedlu.

A tak Bon apetit! – ja idem uvažovať, čo z tvojej majstrovskej knihy vyberiem k nedeľnému obedu.


reklama

reklama

dasa_, Ut, 04. 08. 2015 - 09:52

jááj, presne jak u nás doma - keď sa spýtam, aké to bolo, tak v lepšom prípade (keď zjedli), tak sa spýtajú, čo to vlastne bolo, lebo v rýchlosti ani nestihli zareagovať. v horšom prípade po dvoch sústach vyhlásia, že dnes vlastne hlad nemajú :D A že suché rožky bez ničoho sú vlastne to, na čo majú najväčšiu chuť ... Olivy si mám vraj jesť sama. A čakanku by som sa asi neodvážila ani domov priniesť. Jediné, čo mi prešlo, bola pórová polievka. A to len preto, lebo som zatajila suroviny, všetky odrezky som preventívne ukryla v hlbokom koši a hlavne som výslednú polievku zmixovala na úplne hladký krém, takže si neboli istí, čo som im predložila Pohoda

 

Inak, tie mandle sú úúúúžasné, aj ja som ich tento rok v Prahe degustovala.

 

A ešte pripomínam, že ak by si chcela vymeniť na prečítanie nejakú knihu o parížankach (iba na požičanie :) ), tak už som to raz ponúkala....

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 10:24

Olivy si papám sama aj ja. A velice rada Váľam sa od smiechu po podlahe.

Ale vynaliezavá si prevelice - s tým úkrytom zvyškov zeleniny si ma dostala. Ja som ich nerozumno na nákup vzala. Ale polievočka bola tie zmixovaná, tak nemuseli riešiť. Akurát, že riešili, bo bola nedeľa a oni nachystaní ma slížikovú Váľam sa od smiechu po podlahe.

Mandle som degustovala aj so zázvorom - zatiaľ určené ako darček pre kamošku, ale možno sa ulakomíííííím .... aj ty si pod Hradčanmi v tej čokoládovni bola? Mrkám

 

Knihy o parížankách dám dokopy - jednu už má kamoška požičanú, ale sľúbila vrátiť, tak sa hádam aj domov dostane. A tú druhú pozriem, kam som na nočný stolík položila a písnem ti do mailu - prevelice rada požičiam Bozkávam.

dasa_, Ut, 04. 08. 2015 - 10:33

Super, tak spíšem aj ja svoje a prípadnú výmenu by sme mohli nad sorbetmi, čo stále nimi Ajka na FB provokuje zrealizovať :) myslím v glaciu....

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 13:53

Váľam sa od smiechu po podlahe Doladíme Bozkávam. Ja som voči sorbetu zaočkovaná. Ale kafe rada dám.

 

Dzeny, Ut, 04. 08. 2015 - 09:58

Drahá, balalajka:) Som žena a chápem. SrdceAj ja mám suveníry, lebo som ich nutne potrebovala. Včera som našla 5 vejárov:)))) A pórová polievočka bola vichyssoise polievka? Tú milujem. Naučila som na ňu aj môjho chlapa. Len ju nesmiem volať "višisoá", páč, to by do úst nedalVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Ut, 04. 08. 2015 - 10:17

no tak ja som vďaka môjmu záchvatu pratovania našla presne 5 rôznych vejárom :) Ešte chvíľa a môžeme z nich aj výstavu urobiť :) Veď 10 vejárov, to snáď už je aj zbierka

Dzeny, Ut, 04. 08. 2015 - 10:23

Dasi, tak urobme aspon taku virtualnu vystavu:)))) Ked si spomeniem, tak ich odfotim a mozeme urobit vystavu vejarov na nanicmame:)))))

púpavienka, Ut, 04. 08. 2015 - 12:28

Jeeej, ja som niekedy za hlbokého sociálizmu zbierala vejáre a možno sú v nejakej krabici doteraz. Teraz používam drevený a taký už od novodobých číňanov.

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 13:54

Tak - môžete tu urobiť teda výstavu Chichocem sa

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 10:25

Vejáre? To vážne Chichocem sa?

Polievočka v originále netuším ako sa volala, ale pozriem. Je to hneď prvá ako základná. Do nej sa potom pridávajú rôzne iné ingrediencie a môžeš dostať napríklad aj žeruchovú ( už ich vidím, ako by ocenili tú Váľam sa od smiechu po podlahe).

balalajka, St, 05. 08. 2015 - 06:01

Tak zistené.

Originál sa polievočka volá - Potage parmentier (Zemiaková polievočka s pórom alebo cibuľkou) - mňam mňam mňam!

carly, Ut, 04. 08. 2015 - 10:08

Leni, čo ti budem hovoriť, keď si manžel nakydal kečup do mojej úžasnej sviečkovej, tak som to vzdala a nechala tak, nech si vytvára kombinácie dľa vlastnej chuti.

Tie mandle v čokoláde s čili, tak to si mala výborný nápad a na Prahu budeš mať takto určite lepšie a krajšie spomienky. Ja som lapače prachu prestala z dovoleniek vláčiť už dávno, maximálne tak magnetku.Úsmev

Dzeny, Ut, 04. 08. 2015 - 10:25

carly, zaslúžiš si titul "živá inkarnácia svätej trpezlivosti"ÁnoKečup do sviečkovej je na mňa mocVáľam sa od smiechu po podlahe

carly, Ut, 04. 08. 2015 - 10:38

krásny titul, to raz na neho vytiahnem, vo vhodnej chvíli Mrkám

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 10:29

Kam dal ten kečup? A ty si neni ešte rozvedená????

No svatá prostoto. Fakt má Dženy pravdu.

Veľmi by som chcela deckám ukázať nové chute. Sú strašne "obmedzení" v tomto. Napr. aj v kuchyni v škole im varia strašne dobré veci - kura s kuskusom, bulgur s ovocným šalátom, lososa po neviem ako .... a oni že bléééééé ... ale keď majú špagety s kečupom a syr navrch, tak pani kuchárky by aj na rukách nosili.

Ach jaj - dlhá cesta predo mnou - dlhá.

Ale ja sa nedám!

 

Dzeny, Ut, 04. 08. 2015 - 10:43

Deti možno ešte časom zmenia chute, s dospelými chlapmi je to ťažké. Mne sa osvedčilo nehovoriť úplnú pravdu o nových jedlách. Kuskus a bulgur sú špeciálne odrody ryže, keby ste chceli vedieť:)))) Keď varím exotiku, tak chlapa vyhodím z kuchyne, lebo by frfľal, že do indie dávam kokos a tak podobne. Keď to nevie, tak zje a chutím mu. Keď sa pýta, čo tam je, polovicu vecí zatajím a sme obaja spokojní.Váľam sa od smiechu po podlahe

carly, Ut, 04. 08. 2015 - 10:43

haha, Lenka, dobrý dôvod na rozvod - kečup vo sviečkovejVeľký úsmev

len dúfam, že si nikto spätne neprečíta tie moje  blogy o tých mojich, nie veľmi vydarených, kulinárskych zázrakoch, bo dôjde k záveru, že ten kečup do tej sviečkovej pridal oprávnene - zo zúfalstvaVeľký úsmev

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 13:52

Náááhodou však to sa dá kategorizovať do oddelení:

1. Neprekonateľné rozdiely v konzumácií sviečkovej

2. Psychické týranie ( i keď s nadsázkou, ak manžel vie s akou láskou si to jedlo kuchtila a on to zazdí kečupom Chichocem sa. Si mi pripomenula zážitok z detstva. Starký ráno chystal pre psa "raňajky". Ohrial polievku, čo večer nedojedo, nakrájal mu tam chlebík a davaj Maggie korenie do toho. Starká na ne hľadí, hľadí ... a nevychádza z úžasu. "To už je tak hrozná tá polievka, že aj psovi to treba dochutiť?" Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe .... nebola! Nebola! Len starký to chystal tomu psovi s takou láskou a starostlivosti ako sám sebe Chichocem sa.

3. Neváženie si úsilia druhého a z toho rozporný pohľad na svet, kedy nemožno dosiahnuť súlad duší

 

majas, Ut, 04. 08. 2015 - 13:11

Julia určite ocení tvoje úsilie pogurmaniť rodinku ÚsmevÁnoU nás to často taky tak dopadne, aj keď ja ani taká odvážna nie som. Je pravda, že už len ochutnať je niekedy pre konzervatívnych stravníkov problém. Často veru pomôže dať jedlu len iné meno a vec poriešená, tak ako ja varím švagrovi kôprovú polievku (rozumej bryndzovú), bryndzu on nemá rád. Váľam sa od smiechu po podlahe 

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 13:55

Váľam sa od smiechu po podlahe My mu to nepoviemeeeeeee.

val, Ut, 04. 08. 2015 - 13:56

Ach jo Julia Child, krasny to suvenir, ja mam nastastie vychovanych stravnikov ,zboznuju olivy smradlave syry  pesto a ine lahodky,  kecup bol u nas este do minuleho roka tabu Chichocem saakurat najmladsia neznasa petrzlen takze setko zelene v jedle je akoze bazalka

balalajka, Ut, 04. 08. 2015 - 13:58

Váľam sa od smiechu po podlahea ešte na tú bazalku nedošla?

Ja som s tou knihou chodila po hypermarkete v náručí, ani do košíka som ju nepoložila ( však čo ak by mi ju niekto vytiahol z neho Chichocem sa).

zvonilka, Ut, 04. 08. 2015 - 23:01

Ánoodvazna zena,nevzdavaj sa!Úsmevja som tak zatajovala svojej malej ked bola mensia ,teraz uz je to horsie.Nedavno som zamenila pecenu kacku od babky za kura,pozerala podozrievavo,ze je niejake hnede to maso,asi babka kupuje inde kura ako myVeľký úsmevpotom jedol manzel,a ze ta kacka je vybornaPrekvapenieKACKA -opytala sa,ja ze no vidis ja som myslela ze babka nabalila kura,asi to poplietlaVeľký úsmevale dobre bolo masoChichocem sa

balalajka, St, 05. 08. 2015 - 06:02

Chichocem sa

Inak, ja neviem prečo majú deti taký problém zjesť zajačika, hus, kačicu.

Keď poviem, že to bolo teliatko, tak to im nevadí, ale zajačik. Zajačik nie.

adus, St, 05. 08. 2015 - 16:15

No, do vejárovej výstavy by som aj ja vedela prispieť .... 

o chutiach nechutiac a vymýšľaní rôznych inkognít pre neakceptovateľné ingrediencie a iných podobných maskovacích kulinárskych praktikách by som hádam aj knihu napísať vedela ... ;-)

Njalepšia historka je ešte z detských čias môjho synátora, keď on mával na obed fliačky so zemiakmi a dcéry - granadýr - všetkým som to nakladala z jedného hrnca, to nevadilo, hlavne, že to jeho sa inak volalo ... lebo on granadýr nemá rád ;-) (čerta nemá - dodnes je to jedno z jeho najobľúbenejších jedál).

Neviem, prečo sa traduje, že chlapi sú väčší gurmáni ako ženy - moja skúsenosť hovorí skôr o opaku, väčšinu z nich by som vedela zaradiť do skupiny nazvanej podľa môjho zaťka - ten mi tiež raz, keď som mu takú nejakú špecialtku predložila, odvetil - I am just a simple "meat and potato guy" (som jednoduchý "mäso+krumple" chlapík) ... ;-)

balalajka, Št, 06. 08. 2015 - 09:11

Veľký úsmev granandýr je super!

A aj to pomenovanie - ale my máme "meat and rice guy" Váľam sa od smiechu po podlahe ... ani tie zemiaky u nás nejak nešmakujú. Na čo zas sa ja veľmi nehnevám. Predsalen - ryža je kus čistejšia a ručičky hebkejšie, keď ju pripravujem Úsmev.

lua, Št, 06. 08. 2015 - 11:02

a ja by som tak ochutnávala všelijaké nové chute a recepty ale u nás horko-ťažko prešla ryža Basmati. Už si zvykli ale že nad taký normálny maglajz z normálnej ryže to nie je. A ryby? Lososa? Ešte dcéra ako-tak , keď poveim, že to prospeiva pleti a rastu. A rôzne omáčky z bylinkami nie! Kompot to vždy istí. A tak by som ochutnávala francúzsku, taliansku, indickú, čínsku a iné kuchyne. Kuskus a iné výmysli, škoda reči. A ani veľmi necestujem odkedy som sa vydala, lebo manžel nie je na cestovanie, tak ani nemám možnosť veľa toho ochutnávať.  Ale raz možno

Pepka, Št, 06. 08. 2015 - 13:08

vam sa kocky vari keď máte slovenské produkty alebo podobne. Tu tie americké výrobky chutia celkom ináč ako u nás doma.od detstva moje najobľúbenejšie jedlo bola fazuľova polievka na kyslo. Najlepšie varila ju mama.po čase som sa naučila ju variť ako ona, ale čo čert nechcel som sa presťahovala tu , začala som fazuľovú variť aj to , ale mala iný smak . Stále som si nadávala do hlupan, ze som už zabudla variť. Až ked som si doviezla fazulu od sestry  som zistila ze fazulu nie ako fazula . To sa nedá porovnat. Slovenka je naozaj slovenka .Perfect! Aj som ju zasadila ale aj zem je iná. Zišla my ale to nie ono, iná farba nie taká brezata ani ťa chut. Takze kvoli fazuli musím chodiť na nákup na Slovensko .

 

Dzeny, Št, 06. 08. 2015 - 13:24

No, to sa mi až nechce veriť, že by v Amerike iná fazuľa rástla... Ale môže byť. To by normálne stálo za výskum, že čím to je...

Pepka, Št, 06. 08. 2015 - 15:02

naozaj pravda . Veľa je dovážané z južnej Ameriky najvac z Mexico 

Kamila, Po, 10. 08. 2015 - 11:58

Však toto, môžeme mi vyvárať chutne zdravo, keď nám to domáci stravníci odmeitnu zjesť. Hambím saNádej však zomiera posledná a blahoželám k splneniu sna. Úsmev

dasa_, Po, 10. 08. 2015 - 12:41

Našla som na nete taký zošitok reeptov z bryndze niekedy zo začiatku minulého storčia.  Veľmi by som chcela pár receptov vyskúšať a tak teraz bojujem s tým, či povedť pravdu a riskovať, že to nebudú doma jesť alebo na otázku, z čoho je tá polievka odpovedať iba všeobecne - zo syra.... Len by nesmeli vidieť, čo nkupujem :D

mmch, v tej útlej knižke sú také recepty od slovenskej autorky ako lanýžová bryndza, lososová bryndza, bryndza s homárom. Ale teda aj jednoduchšie jedla, ako zapekný karfiol s bryndzou, makróny s bryndzou a smotnou.jablková bryndza, zemiakové krokety s bryndzou....

Kamila, Po, 10. 08. 2015 - 12:51

Toto znie ozaj ako výzva. Niektoré kombinácie znejú ozaj exoticky.

balalajka, Po, 10. 08. 2015 - 13:01

Bryndzu mi ľúbia na haluškách a ešte v nátierkach (starší a manžel). V polievke netuším ako by sa tvárili. Potom daj vedieť, ako to bolo s tou syrovou polievkou.

Inak, mne napr. niečo doma nechcú zjesť, ale na prázdninovej kuchyni u starej mamy s tým nie je problém Prekvapenie. Asi som málo dôsledná.

dasa_, Po, 10. 08. 2015 - 14:02

No, dnes som pri obede zisťovala, aké sú moje možnosti napríklad ohľadom bryndzovej polievky. A bolo mi povedané, že ak nakúpim dostatočnú zásobu rožkov, tak kľudne môžem skúšať Pohoda

balalajka, Ut, 11. 08. 2015 - 09:58

Váľam sa od smiechu po podlaheteraz neviem, či tie rožky budú chuť polievky kamuflovať, alebo budú radšej len tie rožky suché jesť Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Ut, 11. 08. 2015 - 10:13

Jasne, že len suché rožky s vodou Pohoda

Kúpila som bryndzu, tak dnes na obed prvý test polievkový. Uvidíme, rožky som nekúpila ....

balalajka, Po, 10. 08. 2015 - 12:59

Tak ja sa učím variť nadvakrát. Niečo pre mňa, niečo pre chlapov.

Ale snu sa nevzdávam Mrkám.

Ale došla som k záveru, že najpoužívanejšou surovinou okrem masla je vývar alebo biele víno Chichocem sa. Kedže som nebujónová, tak konečne pohýňam zásobou vína. Len na tú potvoru máme samé ružové a červené akurát Pohoda.

Kamila, Po, 10. 08. 2015 - 13:07

Vidis, to ja som na vino pri vareni este nedozrela, mam co dohanat.

balalajka, Ut, 11. 08. 2015 - 10:01

Oooo, víno je totálne super na varenie.

Ja nepoužívam ani vegetu, ani bujóny. Vývar sa mi nechce pripravovať, ak mám polievku čerstvú, tak z nej použijem, ale zväčša nie. Ja tak light Váľam sa od smiechu po podlahe... akože ... pritom je to lenivosť skrytá, ale pssst Mrkám.

Víno všetkému dá inú príchuť. Takú fajnú. Len treba suché použiť. I keď Julia dáva i vermut. Vyskúšame.

Kamila, Ut, 11. 08. 2015 - 11:22

Ja tiez bujóny nepoužívam, vegetu len kus do slepačej polievky bo stále vydumuju, nejaku natura ... Ok suche biele vino, na podlievaniekadecoho duseneho? Napr.?

dasa_, Ut, 11. 08. 2015 - 12:03

Nemás na záhrade ligurcek - priam ideálne do slepačej polievky. Mám j nasušené byle a celú zimu pridávam.

dasa_, Ut, 11. 08. 2015 - 13:08

http://www.bylinky.sk/?/Atlas/Ligurcek niekde volajú aj maggi

Kamila, Ut, 11. 08. 2015 - 13:18

Dakujem, ked bylinky a ja stale nei sme kamarati, cas zmenit to

 

balalajka, St, 12. 08. 2015 - 06:23

Ak podlievaš mäsko vodou, vývarom, bujónom ... nahradíš to bielym vínom. Môžeš dusiť, ale i piecť. Je to na tebe Mrkám.

Vegetu som tiež zrušila. Ale úplne.

adus, Pi, 14. 08. 2015 - 14:21

ja miesto vegety dávam horalku, ale nie keksík - je to taká sušená zeleninová zmes, v racio predajniach to predávajú, a je to úplne bez soli, len čistá zelenina, dávam to ako do polievok, tak aj omáčok, keď dusím masko .... skrátka všade, kde sa kedysi dávala vegeta.

Pre bylinkových fajnšmekrov - estragon do fľaše s octom, dá mu tiež taký francúzsky flair ... ;-)

Martina79, Po, 10. 08. 2015 - 20:51

Ja keď od MM počujem vetu: "a čo je k tomu?" Myslí tatrskú alebo kečup, tak ma nadvihuje. Moja odpoveď. veď tam je omáčka, syr je už v tom a pod. ho neuspokoja.

Ale čo je veľa na mňa od začiatku spoločného bývania sú zavárané uhorky. Ku všetkému, od sviečkovej, cez kapustnicu až ku plackám....

A ako čítam vaše príspevky, mám sa čo učiť, takže idem študovať Úsmev

balalajka, St, 12. 08. 2015 - 06:26

Veľký úsmevteda vidíš. Aspoň nejakú zeleninu pravidelne máte. A ja aspoň viem, kto by nám v prípade krízy zlikvidoval tých 60 pohárov uhoriek Váľam sa od smiechu po podlahe

Kamila, St, 12. 08. 2015 - 08:19

Ja sa hlásim o uhorky, môj je tiež veľký milovník uhoriek a tento rok som sa ešte nedostala k ich sterilizovaniu, snáď ešte voľakde zoženiem

dasa_, Št, 13. 08. 2015 - 13:38

Tak dnes pri obede hovorím - a tie zemiaky (s maslom a pažítkou) som varila s himalájskou soľou. A junior iba sucho zahlásil, či sa mi už minula tá normálna... Ach jaaj a tak som chcela trochu uznania :)  mmch, soľ som našla samozrejme pri upratovaní, neotvorený balíček...

Zaznamenala som ale aj jeden malý úspech, prešla mi doma bryndzová polievka, ani suché rožky nemuseli byť do zálohy... Tak budem po troche pokračovať.

Kamila, Št, 13. 08. 2015 - 13:49

Blahoželám k bryndzovej polievke. Chichocem sa Moji tiež občas kukajú s čím ich chcem "otráviť", teraz oranzovo ladena himaljaska sol, predtym nejaka siva rumunska... Chichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama