To vieš, niekto si z ciest nosí tony fotodokumentácie a plné tašky suvenírov.
Ja som toho roku neriešila fotky a aj suveníry som označila za lapače prachu a kúpila si len mandle v čokoláde s čili v krabičke s obrázkom Prahy. Ba nie, ešte som si hodinky na retiazke aj kúpila s tématikou orloja, ale zas to som brala ako taký suvenír, čo som „súrne potrebovala“. Viem, že ma chápeš. I ty si žena a hoci viem, že na módne výstrelky si nikdy nebola až tak zaťažená, určitú praktickosť si vždy ocenila.
O to radšej som bola, keď som hľadala niečo dobré na čítanie a našla som tvoju knihu Umění francouzské kuchyně. Srdce mi zaplesalo, lebo odkedy som videla film Julie a Julia veľmi mi som po nej prahla. O idylickom Francúzku snívam už roky. Lačne po tvojej knihe siahla, aby mi pomohla kus toho typického kulinárskeho kraja preniesť aj k nám domov.
No, musel to byť veľmi zvláštny pohľad, keď som na deke pri bazéne miesto sudoku, bulvárneho plátku či napínavého románu listovala v knihe s receptami. Hladkala som stránky z bielučkého papiera, predstavovala si, ako šľahám, mixujem, krájam, dusím i opekám presne podľa Tvojich návodov.
Len čo sme prišli domov – teda na druhý deň, v ten prvý večer bolo nad moje sily vytiahnuť z chladničky aj maslo a šunku – už som kupovala kus mäsa, kvalitnú zeleninu a tešila sa, ako odskúšam tú lahodnosť jednoduchých chutí a spojím ich v majstrovské dielo. Presne podľa Tvojich rád, Júlia.
Svojim chlapom som prichystala vskutku lukulské hody – aspoň som si to myslela.
Skvelú jednoduchú polievočku s pórom, karé marinované v citronovo – olivovej omáčke s tymiánom a čakanku len tak zľahka na masle dusenú, ako si sama odporúčala.
Drahá Júlia, mám sa ja veru ešte čo učiť. A majú sa ešte čo učiť i moji chlapi, ktorí sa prejavili ako totálny začiatočníci, ktorým to „NECHUTÍ“. Chápeš to Júlia? Vraj tam nebol ani kečup, aj mäso som mohla radšej na prírodno upiecť a čakanka? Tú nahradili marhuľovým kompótom. Vidím, že to nebude ľahký boj. I tak uvažujem, že či za štíhlosťou francúzov nebude to, že im to nechutí tak ako mojim .
Nie Júlia, nevzdávam sa. Ani ty si sa totiž nevzdala za celé tie roky, keď si nielen americkú verejnosť učila dobrému jedlu.
A tak Bon apetit! – ja idem uvažovať, čo z tvojej majstrovskej knihy vyberiem k nedeľnému obedu.
Olivy si papám sama aj ja. A velice rada .
Ale vynaliezavá si prevelice - s tým úkrytom zvyškov zeleniny si ma dostala. Ja som ich nerozumno na nákup vzala. Ale polievočka bola tie zmixovaná, tak nemuseli riešiť. Akurát, že riešili, bo bola nedeľa a oni nachystaní ma slížikovú .
Mandle som degustovala aj so zázvorom - zatiaľ určené ako darček pre kamošku, ale možno sa ulakomíííííím .... aj ty si pod Hradčanmi v tej čokoládovni bola?
Knihy o parížankách dám dokopy - jednu už má kamoška požičanú, ale sľúbila vrátiť, tak sa hádam aj domov dostane. A tú druhú pozriem, kam som na nočný stolík položila a písnem ti do mailu - prevelice rada požičiam .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super, tak spíšem aj ja svoje a prípadnú výmenu by sme mohli nad sorbetmi, čo stále nimi Ajka na FB provokuje zrealizovať :) myslím v glaciu....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Doladíme . Ja som voči sorbetu zaočkovaná. Ale kafe rada dám.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Drahá, balalajka:) Som žena a chápem. Aj ja mám suveníry, lebo som ich nutne potrebovala. Včera som našla 5 vejárov:)))) A pórová polievočka bola vichyssoise polievka? Tú milujem. Naučila som na ňu aj môjho chlapa. Len ju nesmiem volať "višisoá", páč, to by do úst nedal
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no tak ja som vďaka môjmu záchvatu pratovania našla presne 5 rôznych vejárom :) Ešte chvíľa a môžeme z nich aj výstavu urobiť :) Veď 10 vejárov, to snáď už je aj zbierka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dasi, tak urobme aspon taku virtualnu vystavu:)))) Ked si spomeniem, tak ich odfotim a mozeme urobit vystavu vejarov na nanicmame:)))))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jeeej, ja som niekedy za hlbokého sociálizmu zbierala vejáre a možno sú v nejakej krabici doteraz. Teraz používam drevený a taký už od novodobých číňanov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak - môžete tu urobiť teda výstavu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vejáre? To vážne ?
Polievočka v originále netuším ako sa volala, ale pozriem. Je to hneď prvá ako základná. Do nej sa potom pridávajú rôzne iné ingrediencie a môžeš dostať napríklad aj žeruchovú ( už ich vidím, ako by ocenili tú ).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak zistené.
Originál sa polievočka volá - Potage parmentier (Zemiaková polievočka s pórom alebo cibuľkou) - mňam mňam mňam!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Leni, čo ti budem hovoriť, keď si manžel nakydal kečup do mojej úžasnej sviečkovej, tak som to vzdala a nechala tak, nech si vytvára kombinácie dľa vlastnej chuti.
Tie mandle v čokoláde s čili, tak to si mala výborný nápad a na Prahu budeš mať takto určite lepšie a krajšie spomienky. Ja som lapače prachu prestala z dovoleniek vláčiť už dávno, maximálne tak magnetku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
carly, zaslúžiš si titul "živá inkarnácia svätej trpezlivosti"Kečup do sviečkovej je na mňa moc
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krásny titul, to raz na neho vytiahnem, vo vhodnej chvíli
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kam dal ten kečup? A ty si neni ešte rozvedená????
No svatá prostoto. Fakt má Dženy pravdu.
Veľmi by som chcela deckám ukázať nové chute. Sú strašne "obmedzení" v tomto. Napr. aj v kuchyni v škole im varia strašne dobré veci - kura s kuskusom, bulgur s ovocným šalátom, lososa po neviem ako .... a oni že bléééééé ... ale keď majú špagety s kečupom a syr navrch, tak pani kuchárky by aj na rukách nosili.
Ach jaj - dlhá cesta predo mnou - dlhá.
Ale ja sa nedám!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Deti možno ešte časom zmenia chute, s dospelými chlapmi je to ťažké. Mne sa osvedčilo nehovoriť úplnú pravdu o nových jedlách. Kuskus a bulgur sú špeciálne odrody ryže, keby ste chceli vedieť:)))) Keď varím exotiku, tak chlapa vyhodím z kuchyne, lebo by frfľal, že do indie dávam kokos a tak podobne. Keď to nevie, tak zje a chutím mu. Keď sa pýta, čo tam je, polovicu vecí zatajím a sme obaja spokojní.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
haha, Lenka, dobrý dôvod na rozvod - kečup vo sviečkovej
len dúfam, že si nikto spätne neprečíta tie moje blogy o tých mojich, nie veľmi vydarených, kulinárskych zázrakoch, bo dôjde k záveru, že ten kečup do tej sviečkovej pridal oprávnene - zo zúfalstva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Náááhodou však to sa dá kategorizovať do oddelení:
1. Neprekonateľné rozdiely v konzumácií sviečkovej
2. Psychické týranie ( i keď s nadsázkou, ak manžel vie s akou láskou si to jedlo kuchtila a on to zazdí kečupom . Si mi pripomenula zážitok z detstva. Starký ráno chystal pre psa "raňajky". Ohrial polievku, čo večer nedojedo, nakrájal mu tam chlebík a davaj Maggie korenie do toho. Starká na ne hľadí, hľadí ... a nevychádza z úžasu. "To už je tak hrozná tá polievka, že aj psovi to treba dochutiť?" .... nebola! Nebola! Len starký to chystal tomu psovi s takou láskou a starostlivosti ako sám sebe .
3. Neváženie si úsilia druhého a z toho rozporný pohľad na svet, kedy nemožno dosiahnuť súlad duší
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Julia určite ocení tvoje úsilie pogurmaniť rodinku U nás to často taky tak dopadne, aj keď ja ani taká odvážna nie som. Je pravda, že už len ochutnať je niekedy pre konzervatívnych stravníkov problém. Často veru pomôže dať jedlu len iné meno a vec poriešená, tak ako ja varím švagrovi kôprovú polievku (rozumej bryndzovú), bryndzu on nemá rád.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My mu to nepoviemeeeeeee.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ach jo Julia Child, krasny to suvenir, ja mam nastastie vychovanych stravnikov ,zboznuju olivy smradlave syry pesto a ine lahodky, kecup bol u nas este do minuleho roka tabu akurat najmladsia neznasa petrzlen takze setko zelene v jedle je akoze bazalka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ešte na tú bazalku nedošla?
Ja som s tou knihou chodila po hypermarkete v náručí, ani do košíka som ju nepoložila ( však čo ak by mi ju niekto vytiahol z neho ).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
odvazna zena,nevzdavaj sa!ja som tak zatajovala svojej malej ked bola mensia ,teraz uz je to horsie.Nedavno som zamenila pecenu kacku od babky za kura,pozerala podozrievavo,ze je niejake hnede to maso,asi babka kupuje inde kura ako mypotom jedol manzel,a ze ta kacka je vybornaKACKA -opytala sa,ja ze no vidis ja som myslela ze babka nabalila kura,asi to poplietlaale dobre bolo maso
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Inak, ja neviem prečo majú deti taký problém zjesť zajačika, hus, kačicu.
Keď poviem, že to bolo teliatko, tak to im nevadí, ale zajačik. Zajačik nie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, do vejárovej výstavy by som aj ja vedela prispieť ....
o chutiach nechutiac a vymýšľaní rôznych inkognít pre neakceptovateľné ingrediencie a iných podobných maskovacích kulinárskych praktikách by som hádam aj knihu napísať vedela ... ;-)
Njalepšia historka je ešte z detských čias môjho synátora, keď on mával na obed fliačky so zemiakmi a dcéry - granadýr - všetkým som to nakladala z jedného hrnca, to nevadilo, hlavne, že to jeho sa inak volalo ... lebo on granadýr nemá rád ;-) (čerta nemá - dodnes je to jedno z jeho najobľúbenejších jedál).
Neviem, prečo sa traduje, že chlapi sú väčší gurmáni ako ženy - moja skúsenosť hovorí skôr o opaku, väčšinu z nich by som vedela zaradiť do skupiny nazvanej podľa môjho zaťka - ten mi tiež raz, keď som mu takú nejakú špecialtku predložila, odvetil - I am just a simple "meat and potato guy" (som jednoduchý "mäso+krumple" chlapík) ... ;-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
granandýr je super!
A aj to pomenovanie - ale my máme "meat and rice guy" ... ani tie zemiaky u nás nejak nešmakujú. Na čo zas sa ja veľmi nehnevám. Predsalen - ryža je kus čistejšia a ručičky hebkejšie, keď ju pripravujem .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ja by som tak ochutnávala všelijaké nové chute a recepty ale u nás horko-ťažko prešla ryža Basmati. Už si zvykli ale že nad taký normálny maglajz z normálnej ryže to nie je. A ryby? Lososa? Ešte dcéra ako-tak , keď poveim, že to prospeiva pleti a rastu. A rôzne omáčky z bylinkami nie! Kompot to vždy istí. A tak by som ochutnávala francúzsku, taliansku, indickú, čínsku a iné kuchyne. Kuskus a iné výmysli, škoda reči. A ani veľmi necestujem odkedy som sa vydala, lebo manžel nie je na cestovanie, tak ani nemám možnosť veľa toho ochutnávať. Ale raz možno
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vam sa kocky vari keď máte slovenské produkty alebo podobne. Tu tie americké výrobky chutia celkom ináč ako u nás doma.od detstva moje najobľúbenejšie jedlo bola fazuľova polievka na kyslo. Najlepšie varila ju mama.po čase som sa naučila ju variť ako ona, ale čo čert nechcel som sa presťahovala tu , začala som fazuľovú variť aj to , ale mala iný smak . Stále som si nadávala do hlupan, ze som už zabudla variť. Až ked som si doviezla fazulu od sestry som zistila ze fazulu nie ako fazula . To sa nedá porovnat. Slovenka je naozaj slovenka .Perfect! Aj som ju zasadila ale aj zem je iná. Zišla my ale to nie ono, iná farba nie taká brezata ani ťa chut. Takze kvoli fazuli musím chodiť na nákup na Slovensko .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, to sa mi až nechce veriť, že by v Amerike iná fazuľa rástla... Ale môže byť. To by normálne stálo za výskum, že čím to je...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
naozaj pravda . Veľa je dovážané z južnej Ameriky najvac z Mexico
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Však toto, môžeme mi vyvárať chutne zdravo, keď nám to domáci stravníci odmeitnu zjesť. Nádej však zomiera posledná a blahoželám k splneniu sna.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Našla som na nete taký zošitok reeptov z bryndze niekedy zo začiatku minulého storčia. Veľmi by som chcela pár receptov vyskúšať a tak teraz bojujem s tým, či povedť pravdu a riskovať, že to nebudú doma jesť alebo na otázku, z čoho je tá polievka odpovedať iba všeobecne - zo syra.... Len by nesmeli vidieť, čo nkupujem :D
mmch, v tej útlej knižke sú také recepty od slovenskej autorky ako lanýžová bryndza, lososová bryndza, bryndza s homárom. Ale teda aj jednoduchšie jedla, ako zapekný karfiol s bryndzou, makróny s bryndzou a smotnou.jablková bryndza, zemiakové krokety s bryndzou....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto znie ozaj ako výzva. Niektoré kombinácie znejú ozaj exoticky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bryndzu mi ľúbia na haluškách a ešte v nátierkach (starší a manžel). V polievke netuším ako by sa tvárili. Potom daj vedieť, ako to bolo s tou syrovou polievkou.
Inak, mne napr. niečo doma nechcú zjesť, ale na prázdninovej kuchyni u starej mamy s tým nie je problém . Asi som málo dôsledná.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, dnes som pri obede zisťovala, aké sú moje možnosti napríklad ohľadom bryndzovej polievky. A bolo mi povedané, že ak nakúpim dostatočnú zásobu rožkov, tak kľudne môžem skúšať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
teraz neviem, či tie rožky budú chuť polievky kamuflovať, alebo budú radšej len tie rožky suché jesť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne, že len suché rožky s vodou
Kúpila som bryndzu, tak dnes na obed prvý test polievkový. Uvidíme, rožky som nekúpila ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak ja sa učím variť nadvakrát. Niečo pre mňa, niečo pre chlapov.
Ale snu sa nevzdávam .
Ale došla som k záveru, že najpoužívanejšou surovinou okrem masla je vývar alebo biele víno . Kedže som nebujónová, tak konečne pohýňam zásobou vína. Len na tú potvoru máme samé ružové a červené akurát .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidis, to ja som na vino pri vareni este nedozrela, mam co dohanat.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Oooo, víno je totálne super na varenie.
Ja nepoužívam ani vegetu, ani bujóny. Vývar sa mi nechce pripravovať, ak mám polievku čerstvú, tak z nej použijem, ale zväčša nie. Ja tak light ... akože ... pritom je to lenivosť skrytá, ale pssst .
Víno všetkému dá inú príchuť. Takú fajnú. Len treba suché použiť. I keď Julia dáva i vermut. Vyskúšame.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja tiez bujóny nepoužívam, vegetu len kus do slepačej polievky bo stále vydumuju, nejaku natura ... Ok suche biele vino, na podlievaniekadecoho duseneho? Napr.?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nemás na záhrade ligurcek - priam ideálne do slepačej polievky. Mám j nasušené byle a celú zimu pridávam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a to je co? nemam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
http://www.bylinky.sk/?/Atlas/Ligurcek niekde volajú aj maggi
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem, ked bylinky a ja stale nei sme kamarati, cas zmenit to
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak podlievaš mäsko vodou, vývarom, bujónom ... nahradíš to bielym vínom. Môžeš dusiť, ale i piecť. Je to na tebe .
Vegetu som tiež zrušila. Ale úplne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja miesto vegety dávam horalku, ale nie keksík - je to taká sušená zeleninová zmes, v racio predajniach to predávajú, a je to úplne bez soli, len čistá zelenina, dávam to ako do polievok, tak aj omáčok, keď dusím masko .... skrátka všade, kde sa kedysi dávala vegeta.
Pre bylinkových fajnšmekrov - estragon do fľaše s octom, dá mu tiež taký francúzsky flair ... ;-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja keď od MM počujem vetu: "a čo je k tomu?" Myslí tatrskú alebo kečup, tak ma nadvihuje. Moja odpoveď. veď tam je omáčka, syr je už v tom a pod. ho neuspokoja.
Ale čo je veľa na mňa od začiatku spoločného bývania sú zavárané uhorky. Ku všetkému, od sviečkovej, cez kapustnicu až ku plackám....
A ako čítam vaše príspevky, mám sa čo učiť, takže idem študovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
teda vidíš. Aspoň nejakú zeleninu pravidelne máte. A ja aspoň viem, kto by nám v prípade krízy zlikvidoval tých 60 pohárov uhoriek
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja sa hlásim o uhorky, môj je tiež veľký milovník uhoriek a tento rok som sa ešte nedostala k ich sterilizovaniu, snáď ešte voľakde zoženiem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak dnes pri obede hovorím - a tie zemiaky (s maslom a pažítkou) som varila s himalájskou soľou. A junior iba sucho zahlásil, či sa mi už minula tá normálna... Ach jaaj a tak som chcela trochu uznania :) mmch, soľ som našla samozrejme pri upratovaní, neotvorený balíček...
Zaznamenala som ale aj jeden malý úspech, prešla mi doma bryndzová polievka, ani suché rožky nemuseli byť do zálohy... Tak budem po troche pokračovať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Blahoželám k bryndzovej polievke. Moji tiež občas kukajú s čím ich chcem "otráviť", teraz oranzovo ladena himaljaska sol, predtym nejaka siva rumunska...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááj, presne jak u nás doma - keď sa spýtam, aké to bolo, tak v lepšom prípade (keď zjedli), tak sa spýtajú, čo to vlastne bolo, lebo v rýchlosti ani nestihli zareagovať. v horšom prípade po dvoch sústach vyhlásia, že dnes vlastne hlad nemajú :D A že suché rožky bez ničoho sú vlastne to, na čo majú najväčšiu chuť ... Olivy si mám vraj jesť sama. A čakanku by som sa asi neodvážila ani domov priniesť. Jediné, čo mi prešlo, bola pórová polievka. A to len preto, lebo som zatajila suroviny, všetky odrezky som preventívne ukryla v hlbokom koši a hlavne som výslednú polievku zmixovala na úplne hladký krém, takže si neboli istí, čo som im predložila
Inak, tie mandle sú úúúúžasné, aj ja som ich tento rok v Prahe degustovala.
A ešte pripomínam, že ak by si chcela vymeniť na prečítanie nejakú knihu o parížankach (iba na požičanie :) ), tak už som to raz ponúkala....