reklama

Don Miguel Ángel Ruiz: Štyri dohody

Pridal/a georgina dňa 29. 10. 2012 - 14:42

reklama

Don Miguel Ángel Ruiz (*1952), známy tiež ako Don Miguel Ruiz, je mexickým autorom kníh o neošamanizme a spiritualite New Age.

Jeho najznámejšia a zároveň najvýznamnejšia publikácia je kniha Štyri dohody, ktorá bola prvýkrát vydaná v roku 1997. Od tej doby sa na celom svete predalo viac ako štyri milióny výtlačkov.

Autor v knihe vychádza z múdrosti starých Toltékov a píše o osobnej slobode, ktorú môžeme získať, ak sa zbavíme nespočetných malých dohôd a presvedčení, ktoré sme uzavreli sami so sebou a s ostatnými ľuďmi. Tieto dohody v našich životoch vytvárajú najrôznejšie obmedzenia a vedú k nespokojnosti. Riešením je nájdenie integrity, sebalásky a mieru v živote každého človeka tým, že sa zbaví zodpovednosti za utrpenie druhých.

(sun) (sun) (sun) (sun)

Prvá dohoda: Nehrešte slovom

Ak uzavriete so sebou túto dohodu, zaväzujete sa neubližovať a "nezaklínat" slovom. Hovorte len to, čo skutočne myslíte. Neklamte, neklebeťte a nehovorte v zlom ani o sebe.
Tiež to znamená, že sa budete strániť absolútnych výrokov, napríklad "Buď ticho, jednoducho nevieš spievať." Nenápadnejšia definícia: "Spomaľ. Keď hovoríš, nie je ti rozumieť."
Kam vedú podobné výroky? Vedú k vytváraniu menších komplexov a vnútorných problémov, ktoré sa môžu neskôr rozvinúť v horší skutočný problém, ak oslovená osoba nie je duševne obrnená proti vonkajším prejavom. Ak je táto osobnosť slabšia, povedzme napríklad malá dcéra, pravdepodobne prestane spievať. A nielen to. Bude sa cítiť hlúpo, a to zakaždým, kedy by mala spievať. Pravdepodobne už nikdy moc spievať nebude.
V knihe je jednoducho opísaná nielen manipulácia zvonku, ale aj samotný vplyv na zmanipulovaného. Radí teda: nemanipuj.
Manipulácia je nemorálny čin, ale ako sa s ním popasovať a identifikovať ho, nás rodičia zvyčajne nenaučia. Naopak, rodinné prostredie je jedno z hlavných, ktoré nám môže spôsobiť veľa tráum, rovnako ako iné prostredie, v ktorom sme otvorení.

Keď sa naučíte žiť s prvou dohodou, pochopíte, ako funguje, akú máte moc nad ostatnými a nad svojím okolím. Naučí vás myslieť a až potom konať, a tým obchádzať manipuláciu a obližovanie druhým.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Druhá dohoda: Neberte si nič osobne

Druhá dohoda učí čitateľa vnútornému pokoju a nepriepustnosti voči manipulácii a komplexom, vnucovanými zvonka. Človek, ktorý k vám hovorí, v skutočnosti k vám hovorí len zdanlivo. Predstavte si sami seba ako zrkadlo, aby vám to pomohlo vyrovnať sa s tým, že dialóg je vlastne vedený len jednosmerne. Ten človek vidí len svoj vlastný, zmätený odraz vo vás. Ľudia sa svojimi očami pozerajú zo svojich tiel smerom von. Technicky sami seba vnímať nemôžu, preto to robia skrz ľudí okolo seba. Neustále skúšajú, kde sú hranice, ktoré rysujú ich osobnosť.

Kniha radí: "Ste to, čo ste. Ak sa niekto snaží zaberať vaše vnútorné územie, fungujte len ako zrkadlo, bez reakcie."

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Tretia dohoda: Nevytvárajte si žiadne domnienky

Touto jedinou dohodou dokážete celkom zmeniť svoj život. "Nájdite odvahu klásť otázky a vyjadriť, čo skutočne chcete. Toto je, čo chcem, toto je, čo chcete vy. Komunikujte s ostatnými bez emocionálneho jedu tak jasne, ako len dokážete, aby ste sa vyhli nedorozumeniam, smútku a drámam. Máme milióny otázok, ktoré si vyžadujú odpovede. Ak nerozumieme, opýtajme sa. Majme odvahu klásť otázky, kým nám nebude všetko tak jasné, ako by malo byť. Ale ani potom si nemyslite, že vieme o danej situácii všetko, čo by sa o nej dalo vedieť. Vytvárame si domnienku, že každý vidí život rovnako ako my. Z tohto dôvodu máme strach byť medzi inými ľuďmi sami sebou a radšej sa sami zavrhneme ešte skôr, ako majú príležitosť zavrhnúť nás iní."

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Štvrtá dohoda: Vždy robte všetko, ako najlepšie viete

Vždy robte všetko tak, ako najlepšie viete - nie viac a nie menej než tak, ako to ide. Vaša činnosť sa mení od okamihu k okamihu. Bude vyzerať inak, keď ste chorí, a inak, keď ste zdraví.
Keď robíme vždy všetko, ako najlepšie vieme, neexistuje spôsob, ako by sme sa za to mohli odsudzovať. A ak sami seba neodsudzujeme, neexistuje dôvod, prečo by sme mali trpieť vinou a trestať sa.
"Nie si tu preto, aby si obetoval svoju radosť alebo život. Si tu preto, aby si žil, aby si bol šťastný a miloval. Ak niečo dokážeš urobiť najlepšie, čoho si schopný, za dve hodiny, ale v skutočnosti tým stráviš osem hodín, len sa unavíš, minieš vyvrcholenie a nebudeš mať radosť zo života."

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Knihu oporúčam všetkým, ktorý chcú nájsť vnútorný pokoj, pochopenie a toleranciu pre druhých. Útla knižočka sa dá prečítať za dve hodiny, ale žiť sa dá podľa nej stále.

Zdroj: www.wikipedia.cz


reklama

reklama

lydusha (bez overenia), Po, 29. 10. 2012 - 15:17

Kraaaasne zhrnutie! Milujem styri dohody a hlavne druhu hehe :-) Ta mi dava dodnes zabrat, najviac.
A tretiu tiez mozem, ale tak naozaj. Velmi sa mi hodi v mojej praci.
Vrelo odporucam aj dalsiu knihu. Dohoda piata- budte skeptickí, ale načúvajte.
"Buďte skeptickí, lebo väčšina z toho, čo počujete, nie je pravda. Viete, že ľudia hovoria v symboloch a že symboly nie sú skutočné. Symboly sú pravdivé iba vďaka našej vzájomnej dohode, nie preto, že skutočne pravdivé sú. Druhá polovica dohody však znie: načúvajte a dôvod k tomu je jednoduchý. Keď sa naučíte načúvať, pochopíte význam symbolov, ktoré ľudia používajú. pochopíte ich príbeh a komunikácia sa veľmi zlepší. Možno, že potom všetok zmätok medzi ľuďmi, ktorí na Zemi bývajú, nahradí vzájomná zrozumiteľnosť."
(Ruiz a Ruiz- Piata Dohoda)

georgina, Po, 29. 10. 2012 - 16:20

Piatu dohodu považujem za ťažšiu ako všetky štyri ostatné. Aj preto ju otec a syn Ruizovci vydali omnoho neskôr ako prvú knihu, píšu o svojich dôvodoch v predslove.

Ono, za doobedie sa nikto nestane majstrom v ničom, takže za najlepšie riešenie považujem prečítať si to celé a potom sa snažiť uvádzať do praxe pekne po rade.

Veď už len prvá dohoda dá mnohým odhodlaným asi poriadne zabrať. Bežne tu čítam "psychoalýzy" typu: ""Ty si taká a onaká...!" miesto omnoho rozumnejšieho, slušnejšieho a bez debaty férovejšieho: "Nesúhlasím s tvojim názorom."

A tak ďalej.
Aj keď má každý má svoj "boľavý otlak" niekde inde a teda bude s nejakou dohodou "zápasiť" dlhšie ako s ostatnými, tak či tak najprv treba urobiť prvý krok. Potom stačí už len vydržať a nevzdať to pri prvom zlyhaní.
Táto kniha je totiž skutočne skvelým sprievodcom na ceste k pokojnejšiemu a spokojnejšiemu životu.

val, Po, 29. 10. 2012 - 15:55

neuverite, mam ju na stole minuly tyzden som si ju kooooonecne kupila (sun) u jeziska som si objednala aj piatu dohodu (flower)

georgina, Po, 29. 10. 2012 - 16:23

No, ja som pred pár dňami s prekvapením zistila, že síce sa tu táto kniha pomerne často spomína, ale samostatný článok o nej chýba, tak som pridala, hádam to bude niekomu na osoh.

fidorka, Po, 29. 10. 2012 - 16:04

(y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y)

Adinka, Po, 29. 10. 2012 - 17:52

http://www.youtube.com/watch?v=8Jvn8aF1Q-M TU sa dá aj popočúvať - aj keĎ samozrejme upravené v Dušekovom podaní :) Pre umelecky založené duše :) NIekde aj pozrieť, ale samozrejme naživo to musí byť najkrajšie.

A komu sa zapáči, isto aj knihu zaopatrí, bo informácie tieto sa zídu pripomenúť v každej situácií :D

georgina, Po, 29. 10. 2012 - 18:10

...informácie tieto sa zídu pripomenúť v každej situácií

(y) (y) (y)

crystall, Po, 29. 10. 2012 - 18:33

Ak má niekto záujem mám ich pdf-ku, síce v češtine, ale kompletné. Aj Päťku. Prepošlem. Pre menej zdatných, musíte mať Adobe Reader, ak nemáte, tak mi tam dopíšte, že máte Word, alebo OpenDokument.

Ku knihe, pravdu povediac, som bez komentára. Ja som to čítala globálne ako literatúru. Hádam sú to samozrejmé veci, pre každého inteligentného človeka a pevne verím, že dostatočne inteligentný človek pozná aj svoje slabé stránky v tomto kontexte a vie na tom popracovať. Beriem, že je to návod, ale to je tak asi z mojej strany všetko.

georgina, Po, 29. 10. 2012 - 18:42

Crystall, poznám dosť ľudí, ktorí sú veľmi inteligentní, ale toto im samozrejmé nie je ani náhodou. A vôbec, inteligencia s tým má zrejme málo spoločné, pretože poznám aj ľudí, povedzme že jednoduchších, ktorí takto žijú úplne prirodzene, a to bez toho, aby o nejakých Ruizovcoch kedy chyrovali.

Skôr by som povedala, že v našej spoločnosti je samozrejmé správať sa presne opačne: hrešiť slovom, všetko si brať osobne, vytvárať si domnienky o všetkom a o všetkých (a hlavne o sebe, sebaklam je veľmi obľúbený "šport") a prácu čo najviac odfláknuť.

crystall, Po, 29. 10. 2012 - 19:02

Nuž, pravdu povediac, som nemyslela inteligenciu meranú číslom, ale ak ide o to vyjadrenie, tak to prehoďme na slovo "múdrosť". U mňa je múdry človek aj jednoduchší a ďalej je to, čo k tomu píšeš,..."ktorí takto žijú úplne prirodzene." K tomu druhému asi len to, že ja takto ľudí nevnímam.
To čo si napísala, nespadá to do domnienky?

georgina, Po, 29. 10. 2012 - 19:07

Nuž, ja veľmi presne rozlišujem význam slov inteligentný, vzdelaný a múdry.
A hej, s múdrosťou majú Ruizovské dohody veľa spoločného.

Bola by som veľmi rada, keby mňou opísaný stav v spoločnosti bol iba mojou domnienkou. Žiaľ, vidím to dnes a denne všade okolo seba, bežne aj tu na NM, nie je to žiadna výnimočná vec.
Samozrejme, môžem sa tváriť, že to nevidím, nalakovať si všetko a všetkých na ružovo a presviedčať seba aj druhých, že je všiiicko v dokonalom poriadku. V tom mi ale bráni moje racio.

Na druhej strane stále verím, že ľudia sú vo svojej podstate dobrí, len ich neskutočne kriví spoločnosť a hlavne systém, v ktorom žijeme. A tak dokola ubližujú jeden druhému a neuveriteľne efektívne aj sami sebe.

crystall, Po, 29. 10. 2012 - 19:42

Čakala som na odpoveď a už sa odpájam (moja banda). Už len odsekovo, nemám to rada, považujem to za neslušné, peace, ale som tu počas jednej myšlienky x-krát rušená.

Nuž, ja veľmi presne rozlišujem význam slov inteligentný, vzdelaný a múdry.
A hej, s múdrosťou majú Ruizovské dohody veľa spoločného.
- to mi zaplo, hneď pri prvej reakcii. Preto som prešla do slova múdrosť.

Bola by som veľmi rada, keby mňou opísaný stav v spoločnosti bol iba mojou domnienkou. Žiaľ, vidím to dnes a denne všade okolo seba, bežne aj tu na NM, nie je to žiadna výnimočná vec.
- ako rozumiem. Beriem na vedomie. Ale stále si myslím, keď sa vrátim k domnienkam, že komunikácia zahŕňa aj správne vysvetlenie, tak aby nedochádzalo k domnienkam. Jasné, že si vzájomne nevidíme do hlavy, ale ja napríklad automaticky predpokladám, že ten človek ani nevie, na čo sa má spýtať. Tým pádom mi na to naväzuje, tá ďalšia rada, robme veci najlepšie. A furt možme dokola... a obe o tom istom, a aj tak sa zhodneme. Ako v dobrom ma teraz vnímaj, čas ma tlačí, nie som dobrý sparing partner na dlhé trate.

Samozrejme, môžem sa tváriť, že to nevidím, nalakovať si všetko a všetkých na ružovo a presviedčať seba aj druhých, že je všiiicko v dokonalom poriadku. V tom mi ale bráni moje racio.
- tiež som prudko racionálna. Ako projekcia dobré, ale stále si myslím, že ľudia takí nie sú. A to tvoje racio pridalo posledný odsek, ktorý je stobodový, tým to aj vyrovnávaš.

Na druhej strane stále verím, že ľudia sú vo svojej podstate dobrí, len ich neskutočne kriví spoločnosť a hlavne systém, v ktorom žijeme. A tak dokola ubližujú jedne druhému a hlavne sami sebe.
- len ubližujú?

Sú vo svojej podstate dobrí...

... a preto si pomáhajú, vedia sa podporiť, aj systémovo...atď.

Geo, čo sa deje, vždy vieš dať jasne, zreteľne a kvalitne obe strany mince.

georgina, Po, 29. 10. 2012 - 20:21

Prečítala som si to trikrát, stále si však nie som istá, že rozumiem, hlavne posledná veta ma pletie. Možno je to tvojou skratkovitosťou, možno si dnes dobre sedím na kábli.

A možno som nechtiac zovšeobecnila, samozrejme, nie všetci ľudia komplet sa správajú tak, ako som opísala vyššie, a, tiež samozrejme, po svete behá dosť ľudí, ktorí sa k druhým správajú veľmi priateľsky a láskavo.
Ale však o tých tu tiež bola reč, nevynechala som ich...

Tak to asi bude tým káblom B-].

crystall, Ut, 30. 10. 2012 - 16:41

Ani vysielač - ani prijímač. (sun)

georgina, Ut, 30. 10. 2012 - 16:48

Alebo tak (giggle) (giggle) (giggle) ;-) B-]

mrm, Ne, 04. 11. 2012 - 23:10

crystall (y)

mrm, Po, 05. 11. 2012 - 00:10

ahoj crystall, mohla by si mi prosím poslať tie pdf-ka? veľmi ďakujem.
mrm

elin, Ut, 30. 10. 2012 - 12:49

geo,

dakujem za clanok. Vdaka formulacii, ktoru si pouzila pre ozrejmenie druhej dohody, som konecne pochopila, preco tak podrazdene reagujem na zmienku o zrkadlach v diskusiach na NM.

Je to tym, ze ja mam "hlavu deravu", malokedy si pamatam presne znenie toho, co som pocula ci citala, zvacsa vo mne uviazne len moja vlastna interpretacia. Preto pre mna druha dohoda nie je o tom, ze "ja som zrkadlom pre inych", zapisala som si ju v tvare: "vsetci ostatni okolo mna zrkadlia mna samu".

Na prvy pohlad to mozno az tak velky rozdiel nie je, no zasadne to meni moznost jej pouzitia. Kedykolvek sa s niekym na niecom nezhodnem, prichadzam k zaveru, ze je to moj problem, lebo ten druhy predsa len zrkadli nieco zo mna samej - zrejme nieco, co sa mi moc nepozdava, nieco co nemam "zvladnute", nieco, coho existenciu som ochotna pripustit "niekde tam vonku, mimo mna", nie som vsak ochotna vnimat ju v sebe.

Oproti tomu na NM sa druha dohoda cituje presne opacne - ak sa ti na mne nieco nepaci, je to tvoj problem, lebo ja ta iba zrkadlim.

Takze tak - vdaka za to, ze tomu konecne rozumiem.

georgina, Ut, 30. 10. 2012 - 13:41

Elin, naozaj sa na to dá pozerať z dvoch strán:
1. ja zrkadlím druhých,
2. druhí zrkadlia mňa.
Osobne si myslím, že platí aj jedno, aj druhé, a je vcelku sedem, ako to kto vníma, pokiaľ "zrkadlá" nepoužíva voči druhým ako "zbraň."

Ak je mojim cieľom zachovať svoj vnútorný pokoj, zároveň sa (aspoň) snažiť nebrať pokoj druhým (v zmysle nerobiť naschvály, nedávať podpásovky, neurážať, nezhadzovať - v podstate zvládnutá prvá dohoda), a súčasne hľadám najprv u seba prípadnú "chybu" (nepochopenie, nevysporiadanie sa... atď.), tak je všicko OK.

Páči sa mi aj vysvetlenie druhej dohody na Eprakone (link vyššie):
Nič, čo iní robia, nie je kvôli tebe. Čo hovoria ostatní, je projekcia ich vlastnej reality, ich vlastného sna. Keď si imúnny voči mienkam a činom ostatných, nestaneš sa obeťou zbytočného utrpenia.
To už ale mierne "zbŕda" do Castanedu, o tom možno niekedy inokedy napíšem...

A ty mne nazaj nemáš za čo ďakovať, to skôr opačne, toooľko vecí som vďaka tebe (dúfam) pochopila (heart) (heart) (heart) (heart) (heart)

Polárka (bez overenia), Ut, 30. 10. 2012 - 13:44

Veľmi pekne zhrnuté (y) (clap)
K tejto knihe je aj pracovný zošit :-)

georgina, Ut, 30. 10. 2012 - 13:47

Jarka, vďaka za doplnenie, ale ten link na stiahnutie pracovného zošita som ti zrušila, neviem o tom, že by sa Ruizovci vzdali autorských práv, takže... Treba si pogoogliť, ešte lepšie zájsť do kníhkupectva, toto je naozaj malá investícia pre veľké zmeny vo vlastnom živote.

Polárka (bez overenia), Ut, 30. 10. 2012 - 13:51

Ok rozumiem, tak keď niekto bude chcieť pokojne sa môže ozvať cez kontaktný formulár :-) (ak si tu a teraz nemôže dovoliť investovať)

mrm, Ne, 04. 11. 2012 - 23:17

georgína jednu vec by som chcela vedieť. na čo presne má slúžiť uzavretie tých štyroch (piatich)dohôd so sebou a ich dodržiavanie? je to len to čo píšeš na začiatku: "... nájdenie integrity, sebalásky a mieru v živote každého človeka tým, že sa zbaví zodpovednosti za utrpenie druhých."?(knihu som nečítala, tak sa pýtam)

georgina, Ne, 04. 11. 2012 - 23:20

Áno.

mrm, Po, 05. 11. 2012 - 00:03

myšlienky sú to zaujímavé, užitočné, ale to zameranie na seba sa mi zdá ... neviem ako to nazvať ... možno nebezpečné (pre tých, ktorí si to neuvedomia) alebo možno limitujúce ... neviem, musím to premyslieť

Polárka (bez overenia), Po, 05. 11. 2012 - 00:30

Zameranie na seba je nebezpečné pre koho ?

mrm, Po, 05. 11. 2012 - 22:31

no samozrejme pre toho, kto sa na seba zamerá.
Vysvetlím, ale neviem, či jasne: zo všetkých štyroch dohôd je jasné, že autor chápe ľudí, ich komunikáciu, príčiny nedorozumení, napätí, nespokojnosti atď. preto sformuluje pravidlá, ktoré pomôžu aj iným chápať. to čo ma znepokojuje je to, na čo použijeme naše nadobudnuté poznanie. ak sa zameráme na to, aby sme my boli šťastnejší a dokonalejší (4. dohoda), tak nás to namiesto pochopenia a tolerancie od ľudí len vzdiali (vidím, že ste negatívni, agresívni, pohodlní atď. ale mne to neuškodí, pretože sa tomu už viem brániť). delí to svet ako ho poznáme a vnímame na MY a TÍ DRUHÍ. No keď budeme skúmať ľudí a to ako premýšľajú preto, aby sme im porozumeli a mohli (jednoducho povedané) k nim byť dobrí i keď sú uväznení v svojich predstavách, domienkach atď. a zároveň pochopíme, že i my sa správame rovnako a ubližujeme mnohokrát i viac, tak nájdeme pokoru a dokážeme svoj i ich svet zmeniť a tak byť šťastnejší MY VŠETCI.

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 00:27

Bože, to je kravina... Ale inak ťa mám rada MRM (heart)

mrm, St, 07. 11. 2012 - 14:09

polárka, ak napíšeš, že "to, je kravina", tak ťa prosím uveď aspoň jeden argument prečo. Inak radšej napíš "mám taký pocit, že je to kravina" a to ani zdôvodňovať nemusíš.
inak ma veľmi teší, že ma máš rada a chcela by som vedieť ako som si to zaslúžila. :-)

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 20:22

Nemám ťa prečo nemať rada ;-). Ja mám rada väčšinu ľudí, aj suseda, ktorý o mne rozpráva, že som mu pokradla jablká, hoci deň predtým si ich sám naoberal :-)
Ale v zásade som tým chcela povedať len toľko, že proti tebe nemám nič, len ten názor sa mi nepáči, lebo je to podľa mňa blbosť.

mrm, St, 07. 11. 2012 - 21:29

ach ták, teraz už chápem

mrm, St, 07. 11. 2012 - 14:27

teraz ma napadol príklad. (možno si nepochopila, čo som chcela povedať, lebo som sa nevyjadrila jasne):
Teda: nejaká žena má starú matku a tá matka je každý deň vyvoláva a zavaľuje ju imaginárnymi problémami. Matka bola zrejme taká vždy a preto ich vzťah bol a je zlý. Tá žena po prečítaní takejto alebo inej "duchovnej" knihy môže urobiť dve veci (zjednodušene): 1. pochopí ako jej jej matka ničí život svojimi domienkami, negativitou a pasivitou a konečne naberie dosť odvahy a bez výčitiek sa od svojej matky "odstrihne" - čo bude pre ňu znamenať zlepšenie jej života -jej život sa z jej pohľadu stane šťastnejším. Alebo: 2. pochopí, že jej matka je obeťou domienok, sociálnych hier a vlastnej slabosti a že ju nikdy nikto neučil žiť inak - že žije ako najlepšie vie. To síce plne neospravedlňuje jej správanie, ale takéto poznanie oslobodí dcéru od nahromadeného hnevu a frustrácie a dokáže svoju matku vypočuť a láskavým správaním a rozhovorom jej pomôcť pochopiť ako žiť šťastnejšie a nežiť vo večnom hneve.

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 20:23

Ja som to pochopila B-]

mrm, St, 07. 11. 2012 - 21:26

nie polárka, nepochopila a dokazuješ to jasne nižšie svojim príspevkom.
Ja som jediným slovom nespochybnila štyri dohody, hovorím o tom, že je veľmi dôležité KAM sa pomocou akéhokoľvek poznania chceme dostať - čo chceme dosiahnuť. hovorila som o tom, že je nebezpečné ak nám ide len o to, aby sme MY boli šťastnejší. Preto som sa spýtala georgíny či naozaj má toto duchovné poznanie slúžiť len na "... nájdenie integrity, sebalásky a mieru v živote každého človeka tým, že sa zbaví zodpovednosti za utrpenie druhých."

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 21:37

Ako povieš, tak nepochopila :-D
A áno bezpodmienečná sebaláska je základ, lebo ak človek nemá rád seba, ako môže bezpodmienečne mať rád ľudí okolo seba ?
Ale zas asi trieskam, lebo som nepochopila. A teraz to dokážem, ešte raz :
kopírujem z môjho príspevku dole : "Proste zo všetkého si človek vie vybrať aj to dobré, aj to zlé - záleží na čo je vyladení."
A tiež, ako hore, tak aj dole a iné skutočne univerzálne pravdy, ale keď ja ani neviem o čom trieskam, a starí toltékovia, a vlastne aj tamtí fušeri v Indii žili tisíce rokov v omyle, a vlastne tak žijú doteraz. Jo (y)
Aká som rada, že už mám napravenú hlavičku :-D

mrm, St, 07. 11. 2012 - 22:08

to ja som ťa takto napravila?

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 22:16

máš pocit, že si ma napravila :-D ?

mrm, St, 07. 11. 2012 - 22:28

napravila? to ma ani nenapadlo. ty si písala o napravenej hlavičke a ja so chcela vedieť, či to, čo píšeš má nejaký súvis so mnou. Pretože ja celý čas vnímam našu komunikáciu ako rozhovor. teda, že to, čo píšeš, je určené mne. ale stačí keď povieš, že už o rozhovor neide a chceš tu len tak niečo nikomu písať a ja už nebudem reagovať. ale prosí potom to nepíš pod moje odpovede.

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 22:40

Pýtala si sa či si ma takto napravila, a ja sa pýtam či máš taký pocit ?
K zbytku sa radšej nebudem vyjadrovať, to by bolo na dlho a off topic.

Ariesa, St, 07. 11. 2012 - 11:55

mrm, definovala si presne to, preco som tuto knihu nedocitala. nic mi nedala. smilan je tu tak trochu ako "od macochy", obcas veru aj pravom ... ale jeho posledny blog o rozume a cite ma oslovil.

proste neprecenovat rozum, argumenty. lubit a chapat. a vediet si o lubenie a chapanie aj poziadat. to mi teraz evokuje iny blog, ale nechcem resuscitovat mrtvolu v rozklade. na 4 dohody sa pozerame rovnakym pohladom.

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 20:31

Mne vôbec nepríde scestné :
- nehrešiť slovom, lebo slovo je nástroj a má sa užívať s rozumom, ako každý iný nástroj, veď hovoriť je striebro a mlčať zlato, alebo byť, ako Rímske husi, a vedieť kedy zagágať
- nevytvárať si domnienky je skvelá vec
- nedomýšať si bludy ešte lepšia
- robiť všetko najlepšie, ako človek v danom momente dokáže (nepodceňovať sa, ani nepreceňovať) zostať vo svojom strede

na tom nič nebezpečné nevidím, je to nebezpečné max pre nejaký mém

Proste zo všetkého si človek vie vybrať aj to dobré, aj to zlé - záleží na čo je vyladení.

mrm, St, 07. 11. 2012 - 21:34

polárka, ako rozumieš slovu mém? nerozumiem totiž vete, v ktorej si ho použila.

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 21:43

http://sk.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9m
Mém, ako myšlienkový prúd, napríklad. Anka sem dala aj link, ktorý podrobnejšie vysvetľuje tento filozofický smer (?)

Mém, ako myšlienkový prúd, so svojimi špecifickými znakmi, ako entita, žijúca vlastným životom, ktorá za každú cenu potrebuje/chce zostať pri živote, a používa na to isté prostriedky, a ak sa človek nevyzná sám v sebe, môže pokojne prepadnúť takémuto mému, ale toto chce veľmi bujnú fantáziu, nadhľad a schopnosť pootáčať kocku so všetkých možných uhlov :-)

mrm, St, 07. 11. 2012 - 22:05

nie toto mém nie je. mém podľa Dawkinsa a Csíkszentmihálya je akákoľvek myšlienka nápad, poznatok atď. a vzniká v momente, keď ľudský nervový systém reaguje na určitú skúsenosť, zážitok. je to niečo ako sociologický alebo antropologický ekvivalent génu. a tak ako je gén súčasťou genómu, tak mém, ak je prijatý, sa stáva súčasťou väčších celkov.
Teda slovo mém nemá žiadnu negatívnu konotáciu, tak ako sa používa tu na naničmame. nie je to nič také ako indická mára - teda bludná, mätúca a zavádzajúca myšlienka či predstava. asi najbližším synonymom pre mém by bola "myšlienka".

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 22:06

OK :-D
nie indická mara, ale mája, ozaj na tú som ani nepomyslela
nechajme to, ja o voze, ty o koze :-D

mrm, St, 07. 11. 2012 - 22:19

vážne? to mi je ľúto, lebo som sa z celej sily snažila porozumieť ti a vyjadriť sa tak, aby si mohla rozumieť aj ty mne. náš rozhovor začal tvojou otázkou a teraz sa mi zdá, že si sa síce pýtala, ale buď si už dopredu vedela odpoveď, alebo si moju odpoveď ani nechcela počuť.
áno myslím si, že tebe štyri dohody naozaj môžu pomôcť - len si daj pozor, kam smeruješ. (sun)
a máš pravdu pomýlila som sa nie je to mára ale mája

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 22:20

áno myslím si, že tebe štyri dohody naozaj môžu pomôcť - len si daj pozor, kam smeruješ.

miliónový komentár (y)

Našťastie moje obzory nezačínajú, a nekončia 4dohodami. Ozaj, a kde som sa čo pýtala ? Myslela som, že náš rozhovor začal mojim konštatovaním, tvojho uhla pohľadu (priznávam, že značne netaktným). Alebo mi pamäť zlyháva :-D ?

mrm, St, 07. 11. 2012 - 22:31

pozri vyššie: 5. november 2012 - 0:30 poslal Polárka - je to zavesené pod mojim komentárom ako reakcia naň

Polárka (bez overenia), St, 07. 11. 2012 - 22:38

a veru zlyháva pamäť :-D

mrm, St, 07. 11. 2012 - 22:50

ak už nič nemáš, tak ja idem spať ... alebo žehliť. no ešte sa rozhodnem

mariajana, Št, 08. 11. 2012 - 09:28

Mne sa to veľmi páči, tie štyri dohody- vlastne ešte som to nečítala/určite si kúpim/. Podľa toho ako to Geo opisuje - som si uvedomila, že ja sama podvedome, či intuitívne, sa takto snažím žiť. Akosi sa zrejme týmto smerom posúvam sama, za pomoci mojich "osobných životných tragédií, pádov, omylov, nepochopení, bolestí a znovuvstávaní zo dna..." Pri tomto všetkom som reálne pochopila, že nie je nič lepšie ako jasná, zreteľná otvorená komunikácia. Byť sám sebou medzi inými ľuďmi je úľavou a hrdosťou na samú seba vo svojej duši.
Keď niečo vyriešim alebo urobím,viem,že lepšie neviem. Dávam do toho maximum, aj keď nie vždy veci dopadnú tak ako by som chcela...No, viac som nevedela..
A tie krásne slová, že: "Nie si tu preto aby si obetoval svoj život. Si tu preto, aby si žil, aby si bol šťastný a aby si miloval" - sú mojim mottom. Možno to niekomu pripadá ako sebeckosť alebo egoizmus. Verte mi,nie som ani sebec ani egoista. Len som niečo v mojom živote pochopila a niečo som sa naučila. Napríklad aj to, že nik na tomto svete nemá právo mi ubližovať. Dokonca ani moje dieťa, ani môj manžel, ani moja rodina...skrátka nik. A keď sa tak deje, viem sa už brániť. Lebo je mojou povinnosťou brániť sa. Lebo nik tu nie sme preto aby sme obetovali svoje šťastie a život. (heart) (sun) Sme tu preto, aby sme žili, boli šťastní a milovali. :-) (sun) (hug) (heart)

Kamila, Št, 08. 11. 2012 - 09:57

Pekne si to ... (sun) Máš za sebou boľavú životnú púť ale asi stála za to pozanie. (hug)

mariajana, Št, 08. 11. 2012 - 11:49

:-) :-) (hug) (hug) (heart)

Polárka (bez overenia), Št, 08. 11. 2012 - 20:08

(hug) (hug) (hug) (heart) (heart) (heart)

kefara, Št, 08. 11. 2012 - 21:09

... nehrešiť slovom... ta to KRASOTA (y) .

Pre mňa, fungujúcu na týchto stránkach už nejaký ten piatok, príde ako hrešenie slovom aj niečo takéto:

- už z princípu trepeš dve na tri
- mne je jedno, aké vysvetlenie máš na túto chujovinu
- Bože, to je kravina

To sú slová, ktoré sa ma na NM dotkli toť, či v posledných dňoch, hoci so mnou nemajú nič spoločné :-P .

nicebosorka, Št, 08. 11. 2012 - 21:23

(giggle) ;-) (y) ozi kati, odpovedala som ti na mail, ale vrátil sa mi :-( asi si mala (máš) plnú schránku ...len aby ši znala že som odpisala ;-) :-*

kefara, Št, 08. 11. 2012 - 21:31

tO bude inšia záhada, pošta mi chodí bežne.
Ale však ... pointa je zhruba jasná ;-) (hug)

nicebosorka, Št, 08. 11. 2012 - 21:41

šak hej, je jasná ;-) skúsila som ti to znova preposlať ;-) ak to neprejde skúsim FB ;-)

kefara, Št, 08. 11. 2012 - 22:28

žani, pošta sa mi sype kadejaká, len tvoja nie :-( , skús cez FB (flower)

nicebosorka, Št, 08. 11. 2012 - 22:50

OK...idem na to ;-)

Polárka (bez overenia), Št, 08. 11. 2012 - 21:25

:-D musím sa smiať, ale vážne. Podaktorí ľudia sa berú neúmerne vážne. Mám kamošku, vidíme sa tak raz za pol roka (žije v zahraničí), ale keď príde nie je o čom vždy sa narehoceme jak kone. A čo si všetko dokážeme povedať :-D :-D :-D.
Ale asi by sme sa dlho nebavili, keby sa za všetko odula, ako balón ;-)

kefara, Št, 08. 11. 2012 - 21:45

Nech sa odúva, kto má k tomu sklony a chuť ;-)
Aj smeje, veď niet krajšieho, ako zdravý to smiech :-)
Ja sa len tíško usmievkam (flower), odúvať sa neviem (sun)

dulka, Št, 08. 11. 2012 - 22:02

Kefara :-) :-) :-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama