reklama

Cesnak

betati , 13. 04. 2012 - 11:10

reklama

Predpokladám, že na Slovensku nie je kuchyňa, kde by ho nepoužívali. No nie je vhodný iba na dochutenie jedál ale je aj dobrým pomocníkom pri ochrane nášho zdravia.(sun)
Cesnak je oddávna ľudovým liekom, ktorý pomáha pri mnohých chorobách . Už 3.000 rokov pred našim letopočtom Egypťanov volali smradľavými ľuďmi práve preto, lebo jedli veľa cesnaku nehľadiac na spoločenské konzekvencie. Dokonca aj cenu otrokov vyjadrovali cesnakom.. Dávali ho aj otrokom, ktorí pyramídy stavali, lebo už vtedy vedeli, že im to dá silu. Starí Gréci jedli cesnak vo zvýšenej miere pri príprave na Olympijské hry, vojaci pred bitkami. Hipokrates používal cesnak na liečenie poranení, na rakovinu, lepru a poruchy trávenia. Dioskorides aj na srdcové ponosy a kornatenie ciev. Veľmi zaujímavé sú dobové pomenovania: napríklad „maďarský citrón“ alebo „ruský penicilín“. V I. svetovej vojne, keď ešte penicilín nepoznali, práve v ruskej armáde používali veľmi účinne cesnak pri poraneniach vojakov a túto vlastnosť využívali aj v II. svetovej vojne, keď už penicilín poznali, ale mali ho nedostatok.

Moderné skúmania tieto historické skúsenosti s cesnakom potvrdili. Naviac uviedli, že cesnak znížuje vysoký krvný tlak.. Znižuje hladinu cholesterolu, obmedzuje tvorbu krvných zrazenín, zamedzuje vzniku trombóz a znižuje hladinu cukru v krvi. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že toto sú všetko také ochorenia, na ktoré lekárska veda predpisuje rôzne lieky a táto báječná rastlina vie pomôcť sama a naraz. Moderná veda potvrdzuje aj antibiotické účinky cesnaku, hlavne pri vírusových a plesňových infekciách, ale aj pri vylúčení črevných parazitov. Výskum preukázal, že úspešne ničí 18 typov baktérií a dokáže odseparovať až 70 typov infekčných látok. Cesnak obsahuje aj Germánium – minerálny stopový prvok, ktorý posilňuje imunitný systém organizmu, a ďalej selén – stopový minerálny antioxidant.

Používate cesnak aj vy?


reklama


reklama

eva m, Pi, 13. 04. 2012 - 11:27

jasne, su jedla, ktore si bez poriadnej davky cesnaku neviem ani predstavit;-) , napr. spenat, zemiakove placky...
skvela je natierka z avokada s cesnakom:-)
Eva (sun)

betati, Pi, 13. 04. 2012 - 15:54

Aj ja dávam všade a vo veľkom množstve.(y)
Používame aj pri virózach. Nakrájané na kocočky s medom. Deti to prehltnú v pohode.
Najnovšie pri chorobách používame aj cesnak v tabletkovej forme (ako prírodné antibiotikum) a uvarím cesnačku.:-)

tedy, Pi, 13. 04. 2012 - 19:44

Tiež ho dávam, kde len možem. A ked sa v okolí vyskytne nejaký ten vírus, všetci majú nasypané kusky cesnaku k večeri:-)
Ozaj, nevie niekto spoľahlivú (giggle) radu, ako si môct dať cesnak aj na cez deň a nemať pri tom cesnakovú "aromu" všade okolo seba ;-)

linda999, Pi, 13. 04. 2012 - 21:37

vraj zjest ho pokrajany na kusky a zapit mliekom :)

tedy, Pi, 13. 04. 2012 - 21:52

Ked ja ho vždy dobre rozhryziem... však nech vyštípe všetky "bacily" (giggle) Moc mi to mlieko za tým nepasuje, ale keď vravíš, skusim.;-)
Teraz tak rozmýšlam, keď sme ochoreli u babičky na prázdninách, vždy nám vtedy robievala v mlieku uvarenú cibulu, v tom žltok a med /bolo to hnusnéééééé/,ale fakt, že cibulu cítiť nebolo ;-) . Takže niečo na tom pohlcovaní pachov bude.:-)

linda999, Pi, 13. 04. 2012 - 22:23

ono sa to radi takto ludom, co ho vlastne jedia ako liek, na tlak napriklad, ze ked to jedia denne, tak aby nebolo citit. Ked si ho vychutnavas a hryzkas, bude to asi chciet iste obete ;-)
Nuz ale kto by sa s tebou nebavil kvoli cesnaku, ten nestoji zato! :-P

tedy, Pi, 13. 04. 2012 - 22:47

(y) ;-)

betati, So, 14. 04. 2012 - 09:34

skúška priateľstva (giggle)

betati, So, 14. 04. 2012 - 09:38

Tiež som počula, že mlieko neutralizuje cesnakovú vôňu. Na svieži dych odporúčajú aj petržlenovú vňať rozhrýzť.;-)

matolog, Ne, 17. 06. 2012 - 23:44

Cesnak som dlho neobluboval, ale posledny rok-dva ho davame vsade a aj surovy ho neraz jem k obedu. Minule som ale nasiel clanok o ciernom cesnaku. Skusal to uz niekto? Da sa to u nas kupit?

Lenka R, Ut, 19. 06. 2012 - 14:00

Čierny cesnak som ešte nevidela. Ale vyzerá to zaujímavo . Mám rada cesnak a tento pokiaľ "necítiť" by som moc uvítala .
Ešte je celkom fajn do šalátov a pomazánok medvedí cesnak . Len tak isto ako normálny - je ho cítiť, takže dá sa jesť tak večer alebo cez víkend , keď nemusím medzi ľudí (giggle)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama