reklama

České lívance-lievance

Pridal/a veronika9 dňa 13. 02. 2017 - 14:09 - Recepty veronika9
obrázok k receptu

reklama

České lievance sú z cesta kysnutého, hrubšie a tmavšie upečené než palačinky.

Ingrediencie
300 gramov polohrubá múka
10 gramov droždie
30 gramov práškový cukor
  liter mlieko
30 gramov maslo
2 kusov žĺtok
  štipka soľ
  trocha citrónová kôra
  štipka muškátový oriešok
Ostatné:
  olej
  džem
  tvaroh
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Z droždia, trocha múky, cukru a vlažného (teplého) mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť (na urýchlenie dáme hrnček s kváskom do teplej vody).

Do preosiatej múky pridáme cukor, trocha soli, trocha postrúhanej citrónovej kôry, mletý muškátový orech (nemusí byť), vykysnutý kvások a po častiach zbytok teplého mlieka s maslom a žĺtkami.

Cesto dobre vymiešame a dáme kysnúť. Misku s cestom dáme do teplej vody ak sa ponáhľame.

Panvičku si s trochou oleja rozpálime a naberačkou nalievame vykysnuté cesto a z oboch strán opekáme do červena.

Teplé lievance potrieme lekvárom, džemom, tvarohom, niekto má rád tvaroh pokvapkaný hustou kyslou smotanou alebo jogurtom.

Podotýkam, že je to hustejšie , ale stále tekuté cesto a môžeme použiť jednu veľkú panvičku a jednu na volské oká. Ku koncu ak je cesto hustejšie, tak zamiešame trošku mlieka a dopečieme. Na Morave sú lívance kysnuté, nekysnuté sú palačinky. Vyskúšajte, je to i hlavné jedlo. Po čase dodám i obrázok.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama