reklama

Koľko tekutín mám vypiť 1,5roč. dieťa?

sabynecka , 03. 12. 2014 - 22:43

reklama

Mamičky, poraďte, prosím.
Malý má 19 mesiacov. Kojila som intenzívne asi 14-15 mesiacov. Keďže sme vtedy začali plánovať druhé bábo, začala som malému postupne "znižovať dávky" mlieka. Nechcela som ho odstaviť naraz. Teraz som v 4. mesiaci a pred pár dňami som úplne prestala kojiť.
Keď sme začali s príkrmami, tak som mu postupne začala ponúkať aj čaj na pitie. Veľa toho nevypil, ale kým som kojila, moc som neriešila, že nepije dosť iných tekutín. Teraz, keď nekojím, ponúkam mu čaj každú chvíľu. Za celý deň však vypije cca 250ml. Samozrejme je ovocie a polievky. Neviem však, či je to dosť tekutín na jeho vek. Zdá sa mi to málo, ale viac piť proste odmieta.
Koľko by malo vypiť dieťa v jeho veku? Alebo ako ho naučiť piť viac tekutín?
Ďakujem.


reklama


reklama

lienka1404, Št, 04. 12. 2014 - 01:04

Niekde som tuším čítala že ten príjem tekutín by mal byť cca 100ml/1kg hmotnosti dieťaťa. Ale to je celkovo aj s polievkami, ovocím atď. Mojim babám tiež chvíľu trvalo kým sa "rozpili".Mladšia bude mať čochvíľa 2 roky a vypije takých 500-max700 ml- ako kedy. Tak ale ja ešte kojím. Tiež som nevedela čo s ňou, lebo pri ponúkaní vody alebo čaju si vždy raz cucla z pohára a hotovo, ale úplne nečakane sa to vyriešilo, keď som raz robila poriadky a našla som pohár s náustkom po staršej, a malej sa tak zapáčil, že si hneď rozkázala do neho naliať čajík a behom 15 minút bol celkom prázdny! (čo inokedy trvalo aj pol dňa kým vypila celý pohár) :-) A aj teraz oveľa viac sa napije, ak jej dovolím piť z "veľkého" pohára patriaceho jej staršej sestričke ako z jej pohárikov. Skrátka neokukané a druhého je u nej vždy lepšie ako to jej ;-) Takže ja by som poradila skúsiť nejaký nový pohárik :-) Prípadne ma ešte napadlo skúsiť iný druh detského čaju ako kupuješ teraz - ak bude zaberať na "novinky" ako tá moja, tak by ho to mohlo namotivovať.

sabynecka, Št, 04. 12. 2014 - 23:30

Náš malý v 9. mesiaci z jedného dňa na druhý odmietol fľašu, cumeľ a aj ten pohárik so sosákom. Tak odvtedy pije ako frajer z veľkého pohára :-D ( ešte nie sám). No a keď mu ponúknem, cucne raz-dvakrát a dosť. Dávam mu aj do toho sosákoveho pohára, ale to používa skôr na hranie alebo na ohrýzanie :-)... Niekedy si aj sám vypýta piť, vtedy sa napije dosť, ale v konečnom dôsledku je to stále len tých cca 250ml za deň... A striedam mu asi 3 druhy čaju, ale nevidím, že by niektorý pil viac a niektorý menej.

sabynecka, Pi, 05. 12. 2014 - 12:45

Pije aj vodu, nerozlišuje čaj/voda, je mu to jedno, ale v konečnom dôsledku všetkého vypije málo.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama