reklama

Poraďte sviatočné menu

valery.c , 27. 04. 2008 - 22:00

reklama

Čoskoro oslávim svoje 40. narodeniny. Keďže rodina nie je práve malá a chceli sme trochu ušetriť, s manželom sme sa rozhodli, že spojíme Lukáškove slávnostné uvítanie do života s mojimi narodeninami a urobíme menšie mecheche pre našich najmilších.
Neviem si však poradiť so slávnostným menu.
Šunkové rolky s chrenovou penou ako predjedlo a plnené kuracie prsia ako hlavné jedlo sa mi zdajú trochu otrepané, i keď chutné.
Máte nejaký dobrý typ? Poraďte mi prosím.


reklama


reklama

ribišška, Po, 28. 04. 2008 - 08:29

www.ribisska.sk tri druhy masa- kare, krkovica, plecko... zemiaky, plechovicove cele šampinony a toto všetko s koreninami do zapekacieho hrnca a šup do truby. môžeš medzi to nastruhať aj syr... (sun)

bettty, Po, 28. 04. 2008 - 09:01

Keď sme krstili moju malú tak sme sa rozhodli spraviť hovädzí vývar ( s tým nič nepokazíš) s domácimi rezancami a chutnou zeleninou. Ako druhé jedlo sme spravili hranolky s grilovanou krkovičkou alebo kuracími stehnami a zeleninovou oblohou. Vieš ak budeš oslavovať teraz niekedy a bývaš v rodinnom dome tak skús spraviť oslavu doma na záhrade. Máš to lepšie vonku na slniečku ako sa tlačiť doma a stále niekoho prekračovať alebo sa niekomu vyhýbať. Budeš mať aj menej upratovania.
PS: Myslím si, že ani kotlikovým gulášom nič nepokazíš. Pár chlebíkov a nejaké jednohubky tiež neostanú bokom. (sun)

Lucinka, Po, 28. 04. 2008 - 10:25

Ahoj Valery. Ako predjedlo možeš vyskúšať obložené misy, na ktorých sa budú pekne vynímať plnené papriky nakrájané na kolieska (najlepšie obyč. maslo vymiešať so syrom, nakrájať farebné papriky, šunku alebo salámu, soľ, naplniť papriky a nechať stuhnúť), plnené vajíčka (úplne najjednoduchšie - maslo vymiešané so žĺtkom a ozdobne nastriekané do polovičiek vajíčok), možeš pridať nejaký šalát, napr. slonie žrádlo (1 kg mäkkej salámy, 1 l uhoriek, 5 väčších cibúľ - najemno nakrájať, uvarí sa 1 väčší pretlak s 2 poliev. lyžicami oleja, 2 PL octu, 2 PL horčice, trochu soli, cukru, chili korenie podla chuti, toto sa pridá do nakrájanej zmesi a ešte nakoniec sa primieša veľká majonéza - podľa chuti možeš pridat hrášok, kukuricu, nastrúhaný syr, ja to robím v tej základnej verzii už 10 rokov). Pridáš šunku, salámu, zeleninu, syr - možeš povykrajovať rozne tvary, ak budeš mať chuť a hlavne čas, preferujem obložené misy pred porciami na tanierikoch, pretože každý si naberie toľko, koľko zje a zbytočne sa potom jedlo nevyhadzuje.
U nás sa vždy pri slávnostných príležitostiach varila slepačia polievka s domácimi rezancami.
Doporučujem vyskúšať výborné rezníky - bravčové rezne nasolíš, okoreníš a opečieš na oleji, uložíš na vymastený pekáč. Na ne poukladáš zmes - na oleji popražíš cibulu a hríby, ochutíš. Na túto cibulkovo-hríbovú zmes položíš plátok šunky, smotanu (sladká sa rozteká, stačí kyslá) a nastrúhaš syr (alebo vyskúšaj plátkový), podleješ trochou vody a prikryté dáš piecť. Pred dokončením mäsko odokry, nech sa syr pekne zapečie. Podávám k tomu ryžu a hranolky + zeleninovú oblohu.
Ešte typ na jednoduché rezne - osoliť, okoreniť, dať na vymastený plech, navrch poukladať ovocie (dávam kompót), nastrúhať syr, podliať trochou vody a prikryté piečt/obmena - miesto ovocia len kyslú smotanu, inak všetko narovnako, chutné sú obidve verzie, robievam ich spolu aj na jednom plechu.
Ďalšie celkom jednoduché, mäkkučké, výborné rezne - osoliť, okoreniť, obaliť v strúhanke, potom vo vajíčku, opiecť na oleji, dať na vymastený plech, navrch smotanu a syr, podliať vodou, zapiecť prikryté v rúre.
Toto ma teraz napadlo popri práci.
Inak ešte kupujem plnenú kuraciu roku (syr, šunka), tú dávam piecť, nastudeno podávaná - hodil by sa k nej zemiakový šalát, doplň o fašírku, to si možeš pripravit dopredu. Keď rolku podávam teplú, pečiem ju s velkým množstvom cibule a slaninky, podávám so zemiakovou kašou.
Alebo mäsko (kuracie, bravčové) nakrájaj na rezančeky, pridaj riadne sójovej a worcestrovej omáčky, trochu oleja, soľ, korenie, vegeta a škrobovú múčku (tá ti zahustí omáčku), riadne zmiešaj a nechaj odležať kludne celý deň, potom opraz na oleji a nechaj podusit s vodou - možeš podávať s ryžou a hranolkami. Obmena - najskor popraž cibuľu a hríby, potom pridaj mäso.
Dúfam, že som ti aspoň trochu pomohla. :-)
Aj tak najdoležitejšia bude dobrá nálada (flower)

monicka, Po, 28. 04. 2008 - 10:39

Ja som oslavovala pred dvomi tyždnami,mala som bažantiu polievku ta im velmi chutila :-) ,predjedlo som nedavala,lebo potom uz do seba nenapraceš hlavny chod,hlavny chod som davala ryžu,hranolky,bravčovu panenku na šampionoch a zapekane kuracie rezne s broskynou a samozrejme zeleninovú oblohu.Manžel ked oslavoval cez leto tak to bolo ovela jednoduchšie,narobila som zeleninove šalaty chlapi na grile poopekali masa uvarili sme gulaš a bolo to omoc lepšie lebo každy jedol kedy chcel a kolko mu chutilo,takze nic nevyšlo nazmar lebo čo sa nezjedlo ostalo na druhý den,ale ked naserviruješ na taniere tak každy niečo necha a potom to už musíš len vyhodiť.

valery.c, Ut, 29. 04. 2008 - 08:46

Ďakujem Vám, pomohli ste mi. (y)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama