reklama

A teraz brokolica

Kamila , 16. 04. 2013 - 14:40

reklama

Devy krásne, na veľkú radosť MM (giggle), pokračujem v zoznamovaní sa so zeleninou a hlavne jej chutnými a rýchlymi úpravami v kuchyni. Na záhrade mám bohatšie skúsenosti aj keď tiež nie svetoborné. (blush)

Keďže zelená by mohla byť tohoročným jarným zeleninovým hitom pokračujem s experimentovaním s brokolicou. Či ani nie? Dnes som stavila na svoju starú klasiku, brokolicu na "mozoček". Klasika chvíľku som obvarila brokolicu, nakrájala na menšie kúsky. Podusila som cibiľu, pridala brokolicu a zo tri vajíčka, po chvíľke bolo hotovo. Podávala som so zemiakmi. Môj drahý nadšene zahlásil, že zemiaky boli dobré. (giggle) :-D (rofl)

Dievčatá, prosím, poraďte mi vaše obľúbené brokolicové variácie, nech môžem skúsiť aj niečo iné. Ďakujem veľmi pekne.

Pozrite si aj


reklama


reklama

nemozna (bez overenia), Ut, 16. 04. 2013 - 14:51

Poradiť neporadím, ale zeleninu mám strašne rada na akýkoľvek spôsob.
Doma neskúšam, lebo MM to nepapá. S deťmi áno, keď sme sami tak si varíme také veci. Ja by som mäso ani nemusela.
Takže mňam.

Aja1, Ut, 16. 04. 2013 - 14:51

Dcéra má teraz brokolicové obdobie,iba ju jednoducho nechá trochu podusiť na troške vody,posolí a zje samotné.Ja som si ju ešte poliala maslom s popraženou strúhankou aby mi trošku chrumkala.

púpavienka, Ut, 16. 04. 2013 - 15:09

No ja som milovala - píšem v minulom čase, lebo som sa zrejme prebrokolicovala a už ju nateraz nemôžem- Pečené zemiaky na plechu podľa chutí okoreniť, osoliť a dať piecť, v polovici pečenia cca 15 min. som na povrch podávala ružičky brokolice a zasypala syrom a najlepšie ak to bol pikantný syr alebo aspoň časť tohto syra.
No mala som obdobie kedy som ani zemiaky nepotrebovala ale zeleninový šalát a brokolicu zapečenú so syrom - je to super aj v kombinácií s cuketou, len cukete treba trošku odstať aby pustila vodu.
Ešte jeden recept, ale už si nepamätam presné znenie, ale super.
Sneh z troch bielkov vyšľahame s troškou soli do vyšľahaného pridáme žltka , stačí aj jedno, trošku oleja, trošku prášku do pečiva, okoreníme a pridáme detskú krupicu - tri lyžice.
Vznikne skoro ako piškotové cesto a surovú brokolicu máčame do cesta a vyprážame v horúcom tuku.
Príloha varené zemiaky / také hluché, iba ak s vňaťkou a sýrová omáčka.
My sme to považovali za luxusné jedlo. (sun)

Kamila, Ut, 16. 04. 2013 - 16:37

Ďakujem za tvoje inspiracie. Som si pri nich spomenula, že som zvykla robit este verziu , obvarene zemiaky v supke, nakrajame na kolieska na to kolieska cibule, brokoloca a znova cibula a zemiaky.

Ked si zapekala brokolicu, obvarila si ju predtym chvilku?

púpavienka, Ut, 16. 04. 2013 - 17:06

Zo začiatku áno, ale potom už nie. preto tých 15 - 20 min. ešte v rúre, ja mám zeleninu rada chrumkavú.

dasa_, Ut, 16. 04. 2013 - 15:23

ja mám jeden taký recept, ked som lenivá a nič moc sa mi nechce :)

Dám variť penne rigate t.j. nasekané potrubie :) aj s očisteným a nakrájaným hlúbikom brokolice. Chvíľu pred dovarením šupnem do hrnca aj ružičky brokolice. Z uvareného scedím vodu, priamo v hrnci zamiešam strúhaný syr, smotanu, vajička - všetko podľa chuti a počtu stravníkov. Šupnem do jenskej misy, navrch nastrúham syr a dávam na nejakých 15 minút zapiecť.

Najlepšie by to bolo priamo zapekať v tom hrnci, v ktorom sa to aj varilo B-] B-] , ale nemám taky, čo by mal vyhovujúce uši do rúry ...

Ku tomu nejaký šalát alebo aspon cviklu, uhorky... čo komu vyhovuje.

púpavienka, Ut, 16. 04. 2013 - 15:31

Ja som sa nechcela ani priznať, ale minule som presne šupla rovno k cestovine aj zeleninu a dala v tom kastroli aj zapiecť.
Som rada, že nie som sama. (giggle)

Kamila, Ut, 16. 04. 2013 - 16:53

Ďakujem za skvelý typ, MM sa ma na čo tešiť. (giggle)

Darinocka, St, 17. 04. 2013 - 03:31

Jenskú misu nemáš? ;-) (giggle) (flower) (sun)

Lea, Ut, 16. 04. 2013 - 15:36

U nás frčí brokolicovo-karfiolový mix : polouvarené ružičky karfiolu a brokolice hodím na maslom vymazaný pekáč a zalejem smotanou, do ktorej rozhabarkujem vajíčko, strúhaný syr a niekedy aj kúsky šunky a dám zapiecť. Naši to skonzumujú samotné aj bez prílohy, niekedy sa mi ani neujde :-)

aramana, Ut, 16. 04. 2013 - 15:57

Brokolicu mám moc rada (y) Uvarím ju na poaždovanú mäkkosť a ku nej omáčka - plesnivý syr (niva, syr s modrou plesňou...) roztopiť v mlieku (alebo smotana), stačí priviesť k varu ale dlhšie metličkou miešať aby sa úplne rozpustil.no a podávame so špagetami :-) moja najobľúbenejšia omáčka totiž, vôbec sa ničím nedochucuje (giggle) (giggle) (giggle)
Takže varená brokolica s nivovou omáčkou a so špagetami (y) výborné a rýchle žrádlo (clap) (clap) (clap)

balalajka, Ut, 16. 04. 2013 - 17:29

Brokolicovy krem. Uz som ho tu x krat pisala, ale pridam.... tuto este nie je spomenuty. Uvarit do makka brokolicu. Vyvar dat bokom, ak by bolo treba zahustit neskor. Rozmixovat brokolicu (na efekt si trochu nechaj bokom), pridaj taveny syr a rozvar. Ak je to velmi huste, dolej z vyvaru na pozadovanu kremovu hustotu. Nakrajaj pecivo, alebo chlebik, osmaz nasucho a popras nejakou vegetotvornou vecou. Len mierne. S laskou podavaj manzelovi a detom na tanieriku, kde prihodis tie bokomodlozene ruzicky brokolice a navrch nasypes krutonky.
Inak, polievka chladnutim tuhne. Nesol ju, syr je dost slany a ak das aj kruton s vegetou, tak opatrne, aby ti hubenu nevykrucalo.
Toto zjedia aj moji chlapi. Super duper rychlo ukuchtene.

púpavienka, Ut, 16. 04. 2013 - 19:06

So syrom som ešte nerobila, no vyskúšam. Ja krutonky môžem aj ked nie vegeto... :-)

balalajka, St, 17. 04. 2013 - 06:00

Gituš, tak skús cesnakové maslo, keď vegetu nemusíš. Maslo + cesnak, speň a dosyp tam kocečky pečivka a to posmaž.
Tá osmažená vegeta má takú úplne inakšiu chuť.

púpavienka, St, 17. 04. 2013 - 07:48

No ja robím s tým cesnakom, no možno raz vyskúšam aj vegetu, ale to ju najprv musím kúpiť, u mňa také niečo nie je, ale mám to domáce nakonzervované, to by nemuselo byť zlé. ;-)

adus, Št, 18. 04. 2013 - 23:46

kúp si miesto vegety horalku (nie ten keksík) - to je taká sušená zeleninnová zmes, v racio potravinách zvyknú mávať - ale tam potom treba dosoliť, lebo v tom soli ani štipky nieto

púpavienka, Pi, 19. 04. 2013 - 03:31

adus až som zdupnela, že horalku keksík (giggle) možno by to bola zaujímavá chuť :-)

mandy, Ut, 16. 04. 2013 - 20:09

Ja robievam aj klasiku - v trojobale, alebo v cesticku. Postup je ten isty ako pri karfiole, len brokolicu netreba tolko varit. :-) Dalej u nas leti kremova brokolicova polievka, zapecena brokolica zaliata besamelom a na vrch syr, cestoviny so smotanovo-brokolicovou omackou a syrom.

lua, St, 17. 04. 2013 - 07:46

ja som minule robila takú úplne jednduchú polievku - dala som variť brokolicu so zemiakmi, pridala som soľ, vegetu, červenú papriku, petržlenovú vňať a po dovarí zahustila celozrnnou múkou, doma si pochvalovali, a za pár minút bola hotová, nabudúce do nej spravím aj nejaké halušky

abigail, St, 17. 04. 2013 - 14:49

Robime velmi podobnu polievku ale nedavame muku zahustovadlo je zemiak a dame aj cesnak rozmixovat a potom zamiesat kyslu smotanu alebo biely jogurt.Podavat s hriankou .

dasa_, St, 17. 04. 2013 - 15:11

ja zase ako zahusťovadlo používam staršie pečivo :-) Orestujem brokolicu na cibuľke, podlejem vodou, pridám aj starší rožok, povarím a rozmixujem. Potom buď pridám smotanu, syr, alebo aj nič. A na vrch pažitku.

Sranda, koľko variácii má jedna a tá istá polievka B-]

Kamila, St, 17. 04. 2013 - 09:52

Dievčatá, ďakujem vám veľmi pekne za skvelé inšpirácie, budem postupne skúšať.

abigail, St, 17. 04. 2013 - 14:42

Tu v Australii tento salat musi byt na kazdej grilovacke.3 pl lyzice celozrna horcica,1/3 pohara ocot,1/3 pohara oliv olej,4 lyzice majoneza,3 lyzice cukor, sol trosku,pokrajana cervena alebo aj mlada cibula,prazene mandlove lupienky a broccoli.Asi 2 hlavky broccoli rozoberieme na ruzicky mensie aj stopku nakrajame na kolieska a zalejeme vriacou vodou .Nechame odstat a pripravime dressing .Scedime broccoli a zmiesame s dressingom nakoniec pridame lupienky mandlove.Dame do chladu na noc a je to vyborne na obed.

púpavienka, St, 17. 04. 2013 - 14:51

(y) (clap) (clap) vyskúšam určite (sun)

eva m, St, 17. 04. 2013 - 18:42

nuz, ako tak kukam, tak "moja" brokolicova polievka je najjednoduchsia B-]
Brokolicu povarim v osolenej vode so stipkou muskatoveho orieska, vyberiem par peknych hlaviciek, odlozim bokom. Uvarenu brokolicu rozmixujem ponornym mixerom, vody necham tolko, aby nebola velmi riedka. Do rozmixovanej pridam trosiiicku smotany - len tak na zjemnenie, necham chvilocku prejst varom, vratim odlozene hlavicky a hotovo. Ziadne zemiaky, syr, vegeta atd. Citit len chut brokolice, je lahucka a to mi vyhovuje. Do taniera mozno pridat par krutonov - doma v mikrovlnke pripravenych :-) .
Brokolicu si zvyknem uvarenu dat do jenskej misy, spolu s karfiolom ci zeleninkou co dum dal, prelozim orestovanym tofu, alebo nakrajanou sunkou, zalejem rozslahanym vajkom, navrch hruba vrstva syra a dam do rury. Najprv zakryte asi 30 minut, potom odokryjem, nech sa syr zapecie a fertig. Vyhybam sa vymastenym a struhankou vysypanym hrncom, zbytocnym mukam ci zaprazkam. Povazujem to za zbytocne kalorie.
Niekedy si len uvarenu brokolicu posypem struhanym syrom(nizkotucnym (giggle) ) a hotovo - spapam.
Moja zasada: co najjednoduchsie, co najmenej pokombinovanych chuti, nech vynikne, co vyniknut ma. Vegetu pouzivam len do vyvaru a aj to hladam alternativu :-) , verim, ze najdem.
Eva (sun)

Kamila, St, 17. 04. 2013 - 19:08

To znie ozaj jednoducho, dakujem. :-)

púpavienka, Št, 18. 04. 2013 - 08:24

No ja nedržím žiadne diety, ale tiež sa vyhnem zbytočnému masteniu a roboty a tak žiadne vysypanie, zápražky a pod.
No a tie jednoduché chute ? to aj ja milujem, nemám rada mnoho korenín a vegeta mi prekryje vždy každú chuť a tak nepoužívam vôbec. (sun)

ja_hodka, Št, 18. 04. 2013 - 09:02

alternatíva je zmes sušenej koreňovej zeleniny a byliniek vyrobená doma z domácej zeleniny :-) Mám odskúšané a je to krásne voňavé a chutné.
Inak, vegeta ak je bez glutamánu, tak v nej nie je nič zlé. A bez glutamánu kúpiš v bežných potravinách.
Neviem, možno mám rozmaznané chuťové poháriky, ale iba brokolicový vývar sa mi zdá dosť fádny. Polievky sa mi celkovo dosť ťažko varia bez kvalitného vývaru. Napríklad taká cesnačka. Tam ide vývar. Iba so soľou by bola "hluchá". A keďže nie vždy mám čas a chuť pripravovať vývar, navyše používam len zeleninový, tak na ten by som potrebovala kilá zeleniny denne, aby bol silný a chutný, tak táto sušená koreňová zelenina mi tento problém rieši, dodá potrebné chute a vône každej polievke.

eva m, Št, 18. 04. 2013 - 12:01

"alternatíva je zmes sušenej koreňovej zeleniny a byliniek vyrobená doma z domácej zeleniny Mám odskúšané a je to krásne voňavé a chutné.
Inak, vegeta ak je bez glutamánu, tak v nej nie je nič zlé. A bez glutamánu kúpiš v bežných potravinách.
"
- ano, suhlas, k domacemu suseniu sa snad v lete dopracujem ;-) a tu vegeru bez glutamanu vyskusam.
Mne samotna chut brokolice vyhovuje, caro jej dodava ta stipka muskatoveho orieska ;-)
nuz a cesnacka sa predsa robi z vyvaru, taka ta plana bez neho nechuti ani mne :-) .
Eva (sun)

púpavienka, Št, 18. 04. 2013 - 19:08

Možno nemá glutamany, ale ja to stále cítim ako jednú chuť, ktorá prekrýva chuť zakladného jedla.

val, Št, 18. 04. 2013 - 21:20

Ja ju pouzivam len do slepacej polievky (sun) do tej jedinej mi pasuje

dasa_, Št, 18. 04. 2013 - 23:33

Margori úplne súhlasím s tebou - podľa mňa to preráža pôvodnú chuť jedla. A potom všetko chutí tak trochu rovnako. Nepoužívam ani hotové bujóny, kocky, polievky. Keď chcem variť cesnakovú polievku, tak ju varím v pondelok, keď mi ostane vývar z nedele.

Spomínam si ale, že asi 10 rokov dozadu sme normálne doma mali rôzne kocky s vývarmi všetkého druhu. Ale nejak som si od toho odvykla a dnes by ma ani nenapadlo také kúpiť. A použiť.

SYLVUSH, St, 17. 04. 2013 - 21:19

Ja si zvyknem robievať vegetariánsky chutný recept z oddelenej stravy, ale už si nepamätám, od koho je tá kniha s tým receptom. Brokolicu oblanšírujem, aby bola ešte chrumkavá. Urobím si takú omáčku v pohári, trochu /1dcl/ vody, trochu sójovej omáčky, trochu korenia, bieleho, čierneho, atď, trochu solamylu, asi lyžičku na zahustenie, toto vymiešam a nechám bokom. Pretlačím si asi jeden až dva cesnakové strúčiky a vložím ich do vyhriateho oleja, iba pár kvapiek oleja, pridám brokolicu, posmažím a zalejem omáčkou, aby sa celé ružičky brokolice obalili do tej hnedastej omáčky, o chvíľu vypnem. Jedávam to iba tak samotné, alebo so zeleninovým šalátom. Je to mňamka, ale ani MM nechce jesť zeleninu, ale mne to na chuti neuberie. (rofl)

martaK, Pi, 19. 04. 2013 - 09:48

Ja robievam zapečenú brokolicu. Brokolicu uvaríme v osolenej vode, dáme do pekáča, na vrch poukladáme šunku, kukuricu, pokrájanú cibuľku, vajíčko na tvrdo a posypeme postrúhaným syrom. Vrch zalejeme rozšľahaným vajíčkom.
Včera som robila brokolicovo-zeleninové fašírky (dala som aj trošku mletého maska, nemusí byť). Brokolicu aj so zelenínou (ja som dala mrkvu, zeler, petržlen) uvariť domaka.
Do misky som dala mleté masko, vajíčko, postrúhanu cuketu a uvarené (vidličkou popučenú) zeleninu. Pridala som na drobno pokrájaný rožok, zahustila strúhankou. Tvarovať fašírky, obaliť v strúhanke a vypratiť. Všetkým veľmi chutili, boli ľahučké.

Kamila, Pi, 19. 04. 2013 - 10:13

Dakujem za zaujimavé recepty. :-)

Lenka R, Pi, 19. 04. 2013 - 11:44

Moji chlapi si celkom obľúbili brokolicovo tuniakový šalát / podávam s hriankami alebo pečivom/
úplne jednoduchá rýchlovečka : brokolicu sparím / používam parák na knedle/ , rozoberiem na ružičky a v miske trochu pomačkám a zmiešam s tuniakom vo vlastnej šťave , počet konzeriev závisí od množstva brokolice a stravníkov. Málinko prisolím a pridám štipku mletého čierneho korenia, ale nemusí byť, je to samo o sebe dobrá kombinácia brokolica a tuniak sa k sebe super hodia.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama