reklama

Hľadám recept

adus , 04. 04. 2014 - 14:59

reklama

Dievčatá moje, opäť sa nám blíži Veľká noc a ja opäť raz mám neskonalú túžbu nájsť jeden starý recept ... Skúšala som to už aj na FB - tam som nemal žiadnu odozvu, tak sa zverím aj do vašich rúk.

Po maminej strane pochádzame zo Šipkového (to je pri Vrbovom, to je zase pri Piešťanoch, nech si to niekto nepletie s obcou Vrbov, ktorá je na východe), moja babka robievala v tomto predveľkonočnom pôstnom období niečo, čo by som nazvala žemľovkou na slano - pokrájané pečivo sa máčalo v strááášnej spúste rozšľahaných vajec, dalo sa to do zapekacej misy a pomedzi to sa poúšťali kúsky údenáča, potom sa to dalo zapiecť - to je tak asi všetko, čo si z tej dobroty pamätám .. Nestihla som sa to od bagbky naučiť, umrela prv, než sa vo mne prebudil záujem o varenie....
Takže, ak to voľaktorá poznáte a robievate, dajte mi prosím recept, rada by som si tú dobrotu zase raz urobila.

Pozrite si aj


reklama


reklama

Evka1223, Pi, 04. 04. 2014 - 15:21

Asi nepomôžem, ale u nás sa to volá "baránok" a verziu s údenáčom nepoznám, ale s údeným mäsom.
Asi takto:
5 žemlí,5 celých vajec (koľko žemlí, toľko vajec, ale môže byť aj menej vajec). Vajcia rozšľahať, naliať na pokrájané žemle, pridať soľ, mleté čierne korenie a zvlhčiť vývarom z údeného mäsa, aby to bolo také mazľavé. Pridať priměřeně kúsky varenej klobásky (nemusí byť) a údeného mäsa. Niekto dáva aj varený bôčik na kúsky krájaný - ono je to rodina od rodiny rôzne vylepšenia.
Na záver čerstvú nasekanú petržlenovú vňať - riadnu hrsť (aj sušenú možno), premiešať a dať zapiecť - do zlatova.
Moja svokra zvykla rozšľahať iba žĺtky a bielka vyšľahala na sneh a primiešala ich do celého na záver....to nerobievam.
Podávame teplé ale aj studené so šunkou, chrenom a vajíčkami. Veľká noc bez toho nie je u nás Veľká (giggle)

adus, Pi, 04. 04. 2014 - 16:03

Hmmmm, to by mohlo byť ono, ale teda v takej pôstnej verzii, že miesto údeného ryba ..., vyzerá to doosť podobne. Ďakujem, uvidíme, či s ešte niekto pridá.

macka 10, Pi, 04. 04. 2014 - 18:16

Ja sa pridávam a tiež ako Evka, iba ja údené nevarím,ale zomeliem surové,baránok je šťavnatejší.Namiesto petržlenovej vňate dávam zelerovú.Tak neviem,či sme poradili,ale to údené a klobásu môžeš nahradiť údenáčom .Dobrú chuť :-)

Evka1223, Pi, 04. 04. 2014 - 20:40

Tak toto určite vyskúšam....zomlieť údené. Ďakujem za :-* tip macka.
A láka ma aj verzia od adus s tou údenou rybou, u nás ryby frčia na rôzne spôsoby..... hm asi svojich tento rok prekvapím a zase sa "zablysnem" v kuchyni ;-)

adus, Pi, 04. 04. 2014 - 22:01

No fakt musím povedať, že mne to vždy veľmi chutilo ....

Evka1223, Ne, 06. 04. 2014 - 11:24

Nepochybujem adus....aj my to máme všetci radi, len s údenou rybou nás to nenapadlo. Zaujímalo by ma, čo tam ešte okrem toho tvoja starká dávala....akú špéciu. Toto len dávame dokopy, aké by to asi malo byť, ale origoš recept od nej nemáme.
A škoda, že sa neozval nik, kto by to tak poznal a prípadne potvrdil, či doplnil nám to.

adus, Ne, 06. 04. 2014 - 19:41

veru, je divné, že sa nikto nenašiel ....

macka 10, Po, 07. 04. 2014 - 22:43

Asi sú menej pažravé ako my (giggle) (giggle) (giggle) Evka, niet za čo.Dobrú chuť (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama