reklama

Trnky.

Aja1 , 09. 10. 2011 - 20:14

reklama

Práve dozrievajú,vraj sú chutné až po prvých mrazoch.Dnes som ich zopár naoberala,aj čo-to o nich pogúglila,našla recept na víno aj likér,ale spýtam sa aj vás či máte nejaké receptíky alebo skúsenosti s trnkami?

Pozrite si aj


reklama


reklama

púpavienka, Ne, 09. 10. 2011 - 20:18

Ja jediný krát som robila sirup, v ten rok bolo malo ovocia a ja som chcela niečo vitamínoví a bolo to, ale cena veľká za trošku sirupu. Nevedela som, že sa nedá nič oprať čo bolo postriekané šťavou a kuchyňu som umývala celý deň. Sirup bol fajnový, ale teraz by som hádam iba ak víno robila.

adus, Ne, 09. 10. 2011 - 20:41

Zvykli sme s maminkou zberať a sušiť - robievali sme z toho potom v zime taký miešaný trnkovo-šípkovo-lipový čaj - chutil absolútne špicovo.
Odkedy nechodíme do Chtelnice, nechodíme ani na trnky :-(

georgina, Po, 10. 10. 2011 - 16:23

Adus, prosím ťa, a je na to miešanie aj nejaký presný pomer jednotlivých ingrediencií? Či ako sa zadarí?

adus, Po, 10. 10. 2011 - 21:18

Presne tak, ako píšeš - ako sa zadarí - to je práve na tom celom to čarovné, vždy chutí inak a vždy dobre ;-)

georgina, Po, 10. 10. 2011 - 21:39

Paráááda - tak nejako som si to predstavovala :-) (sun) (sun) (sun)

púpavienka, Ne, 09. 10. 2011 - 22:32

No tak na ten čajík si pôjdem nejaké nazbierať, ale tento rok som ani šípky nebola zbierať.

Aja1, Po, 10. 10. 2011 - 08:32

Práve som sa dozvedela že moja babinka ich dokonca zavárala ako kompót a dávala na puding.
A čo sa šípok týka,robila som šípkový džem,je fantastický a manžel ho chodí stále mlsať.

fidorka, Po, 10. 10. 2011 - 10:39

Trnkový kompót s BB pudingom si pamätám z detstva aj ja,jedávala som to u kamarátky,bolo to výborné.
Tu u nás trnky nerastú,alebo aspoň ich nevidno,ešte som na ne nenatrafila,rada by som ten kompót vyskúšala,lebo to bola naozaj fantastická chuť a určite aj džem je dobrý.

Aja1, Po, 10. 10. 2011 - 11:36

Tak som našla recept na rnkový likér,keby chcel niekto vyskúšať:
1/2 l gin 40%, asi 20 Dg trniek, 10 Dg kryš.cukru. Zoberiem 3/4 l flašu, na dno nasypem trnky, každá jedne prepichnutá ihlicou, potom cukor a zalejem ginom, nechám stáť v kuchyni /nie na slnku/ 2 mesiace, občas pretrasiem. Cukor sa rozpustí, trnky pustia krásnu červenú farbu.Množstvo trniek aj cukru môžeš meniť, závisí od toho, či chceš viac sladký alebo menej sladký likér.

Ariesa, Po, 10. 10. 2011 - 16:31

(y) dakujem, uz sa nam objedli (giggle), tento rok dokonca vobec neboli take trpke ako inokedy, mozno tym mnozstvom slnka a tepla, co sa im na jesen nadelilo ... a liker, to by mi ani nenapadlo. (y) uz viem kam na vikendovu prechadzku a co potom s "urodou". :-)

SYLVUSH, Po, 10. 10. 2011 - 16:29

tuto som čosi skopírovala z netu:

ŠŤAVA:
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco.
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.

TRNKOVY KOMPOT:
500 g zdravych trniek
500 g cukru
1/2 litra vody
kusok skorice, par klincekov
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.

TRNKY S CUKROM:
1 kg trniek
500 g cukru
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove)
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.

A teraz moj oblubeny (a zatial jediny vyskusany recept)
TRNKOVY LIKER:
1 kg ocistenych a umytych trniek
skorica, klinceky (podla chuti)
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha
1 liter vodky alebo razovice
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme.
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. A ja dodavam, ze aj super chut a caro nezvycajneho...
Este upozornenie na zaver - flaky z trnkovej stavy sa nedaju vyprat...

Aja1, Po, 10. 10. 2011 - 17:12

Jéj,toľko receptov naraz,to aby som ešte vyrazila naoberať ďalšie na odskúšanie,ďakujem za recepty.
Tie moje pekne vyumývané trónia na balkóne a čakajú na nejaký mrázik ktorý ich ovanie aby zmäkli a zosladli.Zatiaľ sú echt trpké.Vyskúšala som ich nielen ja,ale aj manžel ktorý nechutnal ale rovno zošrotil a následne mu stŕpli celé ústa a do toho mu zazvonil telefón.Bola sranda pozorovať ho ako hovorí so stŕpnutou pusou.;-)

georgina, Po, 10. 10. 2011 - 20:58

A toto veru vyzerá zaujímavo (y) (y) (y)

púpavienka, St, 12. 10. 2011 - 08:26

Presne túto šťavu som robila a je to neskutočná drina to odkôstkovať a šťava zanecha fľak navždy, Ešteže som mala nazbieraných iba 5 kg. Bola úžasná, ale ja si osobne myslím že ta pracnosť ani nestala zato, sú aj iné plody a ľahšie spracovavateľné.

georgina, St, 12. 10. 2011 - 10:21

Jeden rok som sa takto prplala s mirabelkami. Džem bol fantastický, ale viackrát sa na to asi nedám.
A trnky asi budú niečo podobné, že?
Hm, hm... No, možno ešte prehodnotím...

púpavienka, St, 12. 10. 2011 - 13:10

Omyl, mirabelky som robila aj ja , ale trnka má ešte menej mäska.
Najhoršie je, že by sa tam nemala kôstka otvoriť, lebo je to vraj škodlive, preto aj ten recept s porozbijanými jadrami by som prehodnotila, lebo ak pri šťave bolo priam písané, že namiesto lieku budeme mať jed tak asi aj v likéry. No možno už vedci prišli na iný zámer.
Ja som rozmýšľala aj o tom, že to jednoducho dať povariť aj s kôstkami, ale ani to mi neodporučili, tak teraz neviem.

renka, Po, 10. 10. 2011 - 17:38

dievčence a to píšete teraz????:-O
včera sme boli na krásnej dvojhodinovej jesennej prechádzke a toľko trniek a šípok som hádam nikdy pokope nevidela;-) mne osobne veľmi trnky nechutili ( ja som sa napchávala slnečnicovými jadierkami, čo zostali na poli), ale princiatko s mužom si urobili trnkové hody(giggle) ...cestou sme ešte našli orechy, a tak sme v rámci prechádzky mali jesenné hody ( o sladkom hrozne nevravím, lebo to bolo za plotom(blush) )
inak kočky, ktoré boli na piešťanskom stretku- všetky tieto dobroty sa nachádzajú na pešej turistickej trase PN- Furmanský dvor:-P

P.S. cez týždeň sa tam nedostanem, ale ukážem polovičke vaše super receptíky a možno sa vyberie na trnky aj sám;-)

Aja1, Po, 10. 10. 2011 - 22:45

Renka,predbežne Iľko hlásil pekný víkend,dá sa vyraziť hocikedy.(sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama