reklama

Pomarančový džem

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 25. 11. 2015 - 14:08 - Recepty M.á.r.i.a
Pomarančový džem, Zaváranie, recept, M.á.r.i.a

reklama

Trošku pracné ale chuť a vôňa nám tú námahu oplatí...

Ingrediencie
2 kilogramov pomaranč
1⁄2 kilogram trstinový cukor
1 kus celá škorica
2 kusov badián
1⁄2 kus vanilkový struk
  zázvor
  mäta
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Na začiatku nás čaká pracnejšie ošúpať pomaranče, vyberáme len dužinu zbavenú čo najviac bielych žiliek. Z 2 kg mám ostane asi 1,1 kg čistej dužiny, ktorú zasypeme cukrom a necháme pustiť šťavu... medzitým si ošúpeme druhú dávku ( kto chce toho mať viac ).

Dáme variť a pridáme celú škoricu,badián, za vanilkového struku vybrať semiačka a aj struk dať variť. Ja som robila džem z dvoch dávok a do tej druhej som priložila ešte mätu a nastrúhaný na jemno zázvor. Varíme 15 minút, vyberieme voňavé koreniny a ponorným mixérom rozmixujeme.

Okoštujeme a prípadne pridáme cukor prípadne citrónovú šťavu...to záleží na vašej chuti a kyslosti pomarančov.

Dáme opäť variť kým nám to nezačne hustnúť. Teraz prezradím jeden môj trik. Nemusíme dlho variť stačí v troche vody rozmiešať 1 zlatý klas a nechať prevrieť v džeme. Horúce plníme do pohárov, zavíčkujeme a flašku obrátime hore dnom. 

Doplňujúce poznámky

Džem je veľmi chutný na vianočné pečivo ale aj slávnostnú vianočku...Do flašky môžete vložiť na ozdobu kúsok celej škorice alebo badiánu. Z jednej dávky urobíte 4 fl. ( 375 ml )

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Kamila, St, 25. 11. 2015 - 19:44

Vyzerá úžasne,  zlatý klas tomu nevadi ak ma vydrzat dlhsie?

púpavienka, St, 25. 11. 2015 - 19:48

Niekedy sme varili detskú výživu s rôznymi pudingami a nevadilo to, takže určite nie.

M.á.r.i.a, St, 25. 11. 2015 - 21:31

Ten nápad som využila z receptu na ríbezlový džem, ktorý tak varím. Je to spoľahlivý konzervačný prípravok. Keď mi nehustne nejaký džem šup tam trochu zlatého klasu. Používam len zlatý klas lebo je neutrálny.

central scrutinizer, Št, 03. 12. 2015 - 17:57

...toto je nádherný príklad ako pokaziť čo sa len dá...pomarančový džem potrebuje iba cukor a pomaranče...výnimočne jeden citrón...zázvor, mäta,badián ,vanilkový struk a škorica totiž 100% zabijú všetko čo má niečo spoločné s pomarančami ...toto nie je parfum ...a zlatý klas už vôbec nekomentujem lebo to je ignorantstvo najhrubšieho zrna

M.á.r.i.a, Pi, 04. 12. 2015 - 13:21

Ďakujem za komentár, každému chutí niečo iné...nám chutí džem v tejto podobe. Možno by bolo lepšie ignorovať recepty, ktoré Vám nechutia ... a uverejniť niečo svoje. Môj "parfum" vonia Vianocami. Prajem Vám krásne a pohodové previanočné dni.

Evka1223, Pi, 04. 12. 2015 - 22:02

ÁnoTlieskam a to je najdôležitejšie, že chutí blízkym. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama