reklama

Mexický zeleninový hrniec

Pridal/a georgina dňa 22. 02. 2012 - 11:50 - Recepty georgina
Mexický zeleninový hrniec, Zdravé recepty, recept, georgina

Niek Verlaan - Pixabay | Ilustračná fotografia


reklama

Sýte a veľmi chutné jedlo.

Ingrediencie
1 hrnček fazuľa
1 hrnček šošovica
1 kus cibuľa
  pór
1⁄4 hlávka kapusta
1⁄4 hlávka kel
  mexické korenie
  bujón zeleninový
  olej
  kukuričná krupica
  mrkva
  zelená paprika
  paradajky
  cesnak
  rasca drvená
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Fazuľu a šošovicu dopredu na pár hodín namočíme. Potom uvaríme do polomäkka, vodu scedíme do iného hrnca (použijeme ju neskôr na podlievanie).

Očistíme cibuľu, nakrájame na polmesiačiky a v hlbokej panvici osmažíme na oleji. Pridáme pór, na drobno nakrájaný cesnak a papriky. Chvíľu podusíme, potom pridáme na hrubo postrúhanú mrkvu, a na rezance nakrájanú kapustu a kel.

Zalejeme vodou, v ktorej sme varili fazuľu a šošovicu, pridáme zeleninový bujón, korenie a rascu.

Po piatich minútach varenia pridáme scedenú fazuľu a šošovicu. Ak chceme hustejšiu konzistenciu, môžeme zahustiť kukuričnou krupicou (dá sa použiť aj hladká múka).

Varíme ešte asi desať minút, kým nie je všetka zelenina mäkká. Po dovarení pridáme ešte nakrájané paradajky.

Podávame s chlebom, ešte lepšie s celozrnným pečivom.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, St, 22. 02. 2012 - 12:21

Šŕka mi v bruchu ... počuj fazuľku a šošovicu si varila zvlášť?

georgina, St, 22. 02. 2012 - 12:49

Ale kde, spolu to bachnem - však toľko použitých hrncov na jedno jedlo?
Treba však vyslovene tie malé fazuľky, ešte lepšie je ich namočiť o pár hodín skôr ako šošovicu. Zvyčajne namočím fazuľu večer, ráno šošovicu, na obed varím.
Toto jedlo robievam hlavne v lete, keď mám vlastne všetko z domácich zdrojov - okrem šošovice, tú nepestujeme.

balalajka, St, 22. 02. 2012 - 13:18

No, ja šošovicu nenamáčam a asi mi lepšie horí pod hrncom alebo ako, ale tak za 40 min už ju mám rozvarenú. O fazuli sa to povedať ani po hodine nedá aj keď sa máchra celú noc. Preto tá otázka.
Ďakujem.

Evka1223, St, 22. 02. 2012 - 13:25

Kdesi som čítala, že pri varení fazule je dobre pridať trošku sódy bicaróny a nevariť v tej istej vode, kde sa máčala....vraj skôr zmäkne.
Neviem, neskúšala som, lebo mám druh fazule, čo fakt dosť skoro uvarím a to ani nenamáčam cez noc.

adus, Št, 23. 02. 2012 - 11:14

Evi, skúšala som raz - síce na zmäknutie pomohlo, ale do rána mi skysla a musela som ju vyhodiť!!!! Aj keď samozrejme, nemám to s tým skysnutím na 100% - ale jediné, čo som robila inak ako zvyčajne bola tá sóda bicarbona - a veru predtým sa mi nikdy nestalo, aby mi skysla z večera do rána ... Takže u mňa táto metóda ee - ale zase mala som takú fazuľu, že bezprostredne po uvarení nebola práve najmäkšia - stačilo nechať odležať do druhého dňa a bola ako maslo ....

georgina, St, 22. 02. 2012 - 13:25

Fazuľu máš ale asi kupovanú, však? Keď sa minú domáce zásoby (čo sa mi stáva zriedka, ale stáva, zvyčajne však stačia zásoby tak akurát do ďalšej úrody) a varím z kupovanej, tiež nadávam. Varím a varím, konca nikde. Predpokladám, že to je fazuľa niekoľko rokov stará. Nič to nemení na jej chuti, len akosi nechce dlho zmäknúť.
Však skús uvariť zvlášť, lebo taká chrumkavá fazuľa veľmi nešmakuje asi nikomu.

balalajka, St, 22. 02. 2012 - 14:43

Nie, to mám od svokry (rofl) (rofl) (rofl) . Ale to bude určite odrodou, niežeby mi nedopriala, resp. dopriala varenie (rofl) .

georgina, St, 22. 02. 2012 - 14:49

Aj to môže byť B-].
Nie je veru fazuľa ako fazuľa :-) :-) :-).

adus, Št, 23. 02. 2012 - 11:11

Anka, asi od fajty bude závisieť - mne sa už aj z domácej stalo, že jednoducho nešla dovariť.

georgina, Št, 23. 02. 2012 - 11:23

Jojo, veď toť vyššie píšem, že to môže byť aj tým, ale z domácej sa mi to ešte nestalo. Len z kupovanej. Ale suseda raz (tak po susedsky cez plot) spomínala, že varí fazuľu už dve hodiny a furt nevie dovariť, a že tú sortu už pestovať nebude.

adus, Št, 23. 02. 2012 - 11:10

Leni - za 40 minút je šošovica u nás aj zjedená!!! Uričte závisí od fajty ale napríklad toť naposledy keď som robila šošovicový prívarok - mala som šošovicu namočenú, prišla som domov, scedila, zaliala novou vodou, dala variť, počkala som, kým zovrie a potom som sa šla prezliecť do domáceho - kým som zišla dolu, šošovica bola hotová. Celé to netrvalo vaic ako 20 minút ...

eva m, St, 22. 02. 2012 - 13:20

pre nas - pohodlne gazdinky(giggle) , co keby som pouzila fazulu a sosovicu v naleve?
Eva (sun)

Evka1223, St, 22. 02. 2012 - 13:27

Ak nemáš domáce....odmysli si konzervačné látky a iné bonusy a v pohode. :-)

georgina, St, 22. 02. 2012 - 13:28

(giggle) (giggle) (giggle) Aaalebo tak ;-).
Zeleninu na panvici ale treba zalievať horúcou vodou, takže jeden extra hrniec budeš potrebovať aj tak B-].

púpavienka, Št, 23. 02. 2012 - 17:56

Ja varím fazuľu ako prvú, bez soli a po nejakej polhodine pridám šošovicu a potom aj osolím.
Ja robím podobnú mexickú, len dám čo zahrada urodí a tak je tam cuketa a všetko možné, mali by tam byť paradajky a paprika a hlavne feferonky, ale ja to pečiem v rure. Aha ešte jeden paradajkový pretlak - ja mám doma sterilizované zmixované paradajky a to pridám a cesnačík ešte a je to dobre jedlo, ktoré môžte jesť aj týždeň. Na horúco či studeno.
Tam som už použila aj zavarané fazule, lebo som ich nevedela upotrebiť.(beer)
jaj ešte som zabudla, ak by ste boli veľmi mäsožraví, tak fajnová klobáska, pokrajaná na kolieska, super špica a netreba ani bujon.

georgina, Pi, 24. 02. 2012 - 20:03

Margori, ale toto je vegetariánsky recept - nepchaj mi tam klobááásu :-D :-D :-D

púpavienka, Pi, 24. 02. 2012 - 20:07

Ja viem moja, ja toto všetko viem, len som chcela aj mäsožravcom niečo ponuknuť(blush) :-D :-D

georgina, Pi, 24. 02. 2012 - 20:10

Neboj, mäsožravci na to prídu aj sami :-D :-D :-D ;-)

SYLVUSH, Pi, 24. 02. 2012 - 16:29

baby a poraďte mi, s čím variť, alebo ako variť fazuľu a šošovicu, aby sme potom nemali perličkový kúpeľ zadarmo večer. (rofl) Už som totiž skúšala nevariť v jednej vode, v ktorej bola máčaná, skúšala som aj variť s rascou, majoránkou aj jedlou sódou. Nič nepomáha a viete si predstaviť večer tie zvuky a pachy :-P (giggle)

púpavienka, Pi, 24. 02. 2012 - 17:31

Ja som skúšala tiež všetko možné, ale zistila som že pre mňa je veľmi zlé ak si tam pridám ocot, to chodim nafuknutá ako balón:-O

balalajka, Pi, 24. 02. 2012 - 18:37

Szlvush, tutok kedysi Aduska radila, ze odkryte varit. Festne spatne sa tak vari v kuchte (rofl) , ale v normalnom hrnci vraj ok. U nas je to "dychatelnejsie" (rofl) .
Ale vsak fazula ma naduvat, tak nech len naduva. Sa oteplilo, poluftuj, alebo zalez pod perinu a tuho sa prikry :-D . Ale tuho, nech vam tu perinu nenadvihne :-* .

adus, Pi, 24. 02. 2012 - 18:59

Tak tak, dobre vravíš - ja som práve preto, aby som mohla variť odkryté prestala variť fazuľu v kuchte.

georgina, Pi, 24. 02. 2012 - 20:02

No, strukoviny, kapusta a kel sú bohatým zdrojom rôznych minerálov, to je pre mňa na prvom mieste.
Nadúvaniu sa dá predísť aj tak, že si dám za dobrou porciou strukovín či kapusty, ešte zázvorový čaj s trochou citrónovej šťavy.
A je po probléme :-) :-) :-).

púpavienka, Pi, 24. 02. 2012 - 20:09

Nuž moja a teraz mi povedz prečo mne ten úžasný zázvorový čajík s citronom na tieto veci nepomôže.
Dokonca mám aj doma vyrobený aj čisto zázvor s citronom aj iné a ništ, ale chutí mi naozaj.
No dnes sme totiž mali fazuľový prívarok, takže nie som od témy(giggle)

georgina, Pi, 24. 02. 2012 - 20:12

To veru neviem, mne zaberá perfektne.
Možno je to inými vecami, ale tie sú také dosť negustiózne, hodím do mailíku radšej :-) :-) :-)

SYLVUSH, Pi, 24. 02. 2012 - 21:07

hm, o tom zázvorovom čaji som ešte nepočula, ale vyskúšam, asi z čerstvého zázvoru? Okrem toho strááášne, ale fakt strááášne ľúbim strukoviny, už len kvôli tým pachom a bolestivému nafukovaniu mám problém.
Preto radšej nejem strukoviny, ale raz sa mi oplatilo, že s nami spáva v spálni na lehne naša fenka, tiež som mala strukoviny na obed a vynašla som sa večer, žee to pes, tak manžel vynadal chudákovi psovi, no čo už keď sa nedá, tak sa nedá... A nepomohla ani tuho zakrytá perina ako odporučila mamamata (rofl) , mi ju akosik odfúklo, či čo (rofl)

georgina, So, 25. 02. 2012 - 00:08

Hej, zázvor nastrúhať, zaliať vriacou vodou, nechať odstáť, vypiť.
MM už kúpil aj zázvorový porcovaný v sáčikoch - nie je zlý, ale čerstvý je holt čerstvý ;-).

fidorka, So, 25. 02. 2012 - 00:03

mňam,asi to zajtra skúsim,všetko čo treba mám doma,idem ešte fazuľu namočiť :-)

púpavienka, So, 25. 02. 2012 - 15:49

Ja som si aj pečený čaj urobila so zázvorom a je super, len som robila aj čisto citronovo zázvorový a ten mi nechce môj muž, lebo mu vraj nechutí. Zrejme som dala viac zázvoru, ale mne chutí a je super.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama