reklama

Bezlepková a iné diéty počas dovolenky v hoteli

Kamila , 27. 07. 2014 - 11:27

reklama

Dievčatá, ktoré máte bezlepkovú, bezlaktózovú dietu ..., prípadne niekto z rodiny, ako fungujete so stravou na dovolenke v hoteli?
Hlásite také pred nástupomu hotelu vopred, má to zmysel? Nosíte si vlastný chlieb? Ten chlieb mi príde asi ako najmenší problém. Je veľa prirodzene bezlepkových jedál, ktoré si na raňajky viem dať. Síce veľa ako veľa, syr, vajíčko v rôznej úprave a zeleninu. Problém pri večeri je, že na rôzne upravené mäso sa už musím dotazovať sprostredkovane u kuchára.

Zatiaľ moja skúsenosť siaha na dva slovenské hotely, dosť rôznej kvality ale stretla som sa vždy s ochotou. V jednom som dokonca dostala aj bezlepkový chlieb, v druhom zase šéfkuchár nepoužíval múku skoro vôbec.

Horšie to bude asi odkomunikovať na dovolenke v Rakusku, ja antitalent na jazyky. (blush) Prvá reakcia hotela bola, že oni nemôžu zabezpečovať všetky diéty ...To je jasne, že si mám doniesť vlastné jedlo... :-O Snáď mali na mysli len ten chlieb, inak si zbytočne platím za stravu.

A to ani nehovorím ako sa bude stravovať naše najmladšie dieťa, ktoré stále odmieta tuhú stravu. Už sa smejem, že dôjdem do jedálne s mixérom, sitkom ... Drahý zahlásil, že on pri nás sedieť nebude. (blush)


reklama


reklama

Dzeny, Po, 28. 07. 2014 - 10:24

Nejaký čas som bola bezlaktózová a bezlepková a vtedy som si všetko nosila so sebou. Do hotela som síce nahlásila diétu, ale aj tak som si vzala so sebou všetko, čo sa dalo. Nespoľahla som sa na hotel a dobre som urobila. Minimálne na Slovensku to bola bieda, ale možno sa to medzičasom zlepšilo, ale ja by som osobne neriskovala, že ti dajú "kóšer" stravu. Zažila som aj také, že cestoviny predsa nie sú múka... To je ako keď medzi vegetariánskymi jedlami v jedálnom lístku nájdeš vyprážaný syr so šunkou...

Kamila, Po, 28. 07. 2014 - 10:33

Dakujem. Ta to si ma velmi nepotesila. To nic budem zit z lasky aspon kus schudnem. (giggle)

crystall, Po, 28. 07. 2014 - 11:28

Ja radím dosť odveci, lebo bez chleba budem a na dovolenke by mi to bolo jedno.

Syn, keď fičal na bezlepkovej a bezlaktózovej, tak nebol problém v reštauráciách (SVK), ak mi nerozumel čašník, tak dofrčal kuchár a bolo jakjelibo.

A to bola diéta len zelenina bez korenín a voda. A tak nám servisovali zeleninu podľa fantázie a mäso akosadalo a voda a čaj (a mne to bolo ľúto, že je to tak), ale decu to bolo jedno, keďže je zážitkové, spráskal čo mu doniesli.

Takže si zo svojej diagnózy urobíš svoju výhodu a zameriaš sa na to, že chlebík ani tak nemusíš, lebo sa tešíš na dobrodružstvá. Na raňajky určite bude bohatá obloha, myslím si, že mliečne môžeš, tak doplníš syrmi , vajíčkami, a privrieš jedno oko a keď budeš mať brutálnu chuť, tak zhrešíš s troškou nejakej diétnej šunky (ja viem lepok, ale núdzová situácia si vyžaduje núdzové riešenie) doma sa dáš potom do laty, len sa snaž udržať si štandard, aby si sa nedoriadila ešte viac.
Myslím si, že mäso, ak by bolo pečené bez omáčok, zvrchu oškrabeš a vnútro mäsa by nemal tak škodiť, k tomu oblohu, kvalitný pitný režim a zemiaky a ryža ťa zachránia.

Podľa mňa je ten jedálniček stále bohatý a dosť možností. Nekaz si tým tešenie sa na dovolenku, nestojí to za to. Vybav sa chrúmadlami, ktoré môžeš, aby si nestrádala, lebo nejaký prísun energie budeš potrebovať.
A zbadať sa, že na dovolenke budeš žiť aj z lásky! Nezabudni sa na to nastaviť. (giggle)

A s malinkou neporadím, moji šrotujú aj taniere, sem-tam s miernym dohovorením a vyhražnými gestami, ale zjedia. Ja byť svojím dieťaťom, tiež by bohvieako nechutilo. (blush)

Keď by bolo veľmi zle, asi by som skúsila ten Bekavit, dobre to píšem?, dáko nenápadne (netuším (giggle) ) a naštelovať drobca, že na dovolenke si môže vybrať čo bude chcieť a čo mu bude chutiť. Nejakú takú motivačnú dohodu, predsa len si myslím, že ak trochu poje, tak bude odolnejšia? imúnnejšia?

Zobrala som to ako z rýchlika, ale hádam dobre.

Krásnu dovolenku prajem.

Kamila, Po, 28. 07. 2014 - 14:32

Ja to tak aj beriem, ze vsak sa nestratim, vdaka delenej strave som sa naucila fungovat aj bez chleba, aj sunky, co sa tyka ranajok. A obed a vecere istia hranolky so zeleninovym salatom. (giggle) :-D (rofl) Poznam nase styri deti, kazde ma inu predstavu o dovolenke, tak kym tych vyladim aby nehundrali ako stare babky a dedkovia, predty, vsetkych pobalim ta moje jedenie bude asi najmensi problem. (giggle) :-D (rofl)

zeg, Po, 28. 07. 2014 - 18:41

Odporucala by som lepsie si nastudovat zasady bezlepkovej diety napriklad na strankach www.celiakia.sk alebo aj na stranke www.coeliac.cz

Nechcem strasit, ale hranolky v restauraciach su rizikove jedlo, nakolko vo fritezach velmi casto vyprazaju aj lepkove veci - krokety, rezne v struhanke a podobne. V kazdom pripade sa je potrebne opytat, ci maju osobitnu fritezu len na hranolky.

A este uvediem jeden postreh - v jedalni, kde jedavam som sa stretla s tym, ze jednou naberackou naberali tarhonu aj ryzu - takze ryza mohla byt kontaminovana. Je vela celiatikov, ktori su citlivi aj na stopy lepku a po zjedeni kontaminovaneho jedla maju problemy. Moj syn nema konkretne ziadne problemy po zjedeni niecoho s lepkom, ale napriklad pred troma rokmi sme v lete castejsie jedli mimo domu a pri kontrole v jeseni mal pozitivne protilatky.

Samozrejme, netreba byt paranoidny, ale radsej sa viac pytat a upozornit personal.

V zahranici sme zvykli pouzivat aj restauracne karticky :

http://www.celiak.cz/cestovani

Kamila, Po, 28. 07. 2014 - 19:21

Dakujem, ok, takze hranolky nie, (blush) snad do zemiakov nebudu muku davat, milovnikom ryze velmi nie som. Budem musiet komunikovat s personalom, no to skor po nemecky moja dcera. Akekolvek m]aso s omackou je rizikom, polievka tiez ... U mna pri nechcenych prehrezkoch sa vracia kozny problem, ten sa da prezit, ale ked sa mi take stalo pribudli aj dost neprijemne krce a este vacsia unava.

zeg, Po, 28. 07. 2014 - 19:37

Snad vo vacsich restauraciach maju aj osobitne fritezy, ale nespoliehala by som sa na to, radsej opatrnost a pytat sa aj dvakrat. Syn si raz v Chorvatsku silou mocou objednal hranolky a boli take bodkovane od struhanky.

Tu je dobry clanok :

http://www.celiakia.sk/magazin/celiakia/-bedeker?mid=1538

A este aj tu si precitaj o hranolkach :

http://www.celiakia.sk/magazin/otazky-do-plena/mrazene-hranolky?mid=312

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama