Kváskový chlieb s kefírom a medom

Popis

Kváskový chlieb, ako ho robím ja.

Kváskový chlieb s kefírom a medom - recept

Zhrnutie

Porcie
kus
Zdrojhttp://fany-recepty.webnode.sk/zdrave-jedla/
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

420gramovpšeničná chlebová múka
80gramovpšeničná celozrnná alebo ražná múka
300gramovaktívny ražný kvások
100millilitrovkefír
220millilitrovvlažná voda
1kuspostrúhaný uvarený zemiak
2polievkové lyžiceolej
1čajová lyžičkamed
2čajové lyžičkysoľ
1čajová lyžičkamletá rasca
1čajová lyžičkaľanové semiačka
1polievková lyžicazaparené vločky

Inštrukcie

Ráno si zarobím rozkvas (150 g ražnej chlebovej múky, 150 g vody, 30 g kvásku z chladničky). Zabalím aj s miskou do mikrotenovom sáčku a nechám na linke niekde v kúte 8-12 hodín oddychovať. Hugo - môj kvások, sa pomaly preberie. 

Na miesenie mám skvelého pomocníka Samsona (môj kuchynský robot s hnetacím hákom)

Navečer ( u mňa napr. 18.00 hod) si múku s kefírom a vodou zmiešam v miske a nechám prikryté 30 min. odležať (autolýza). Po pol hodine pridám ostatné suroviny včetne kvásku a Samson mi vymiesi cesto (5-10 min na stupni 1 a potom 2-3 min na stupni 3), aby sa dobre prepracovalo. Misku odložím z mixéra, cesto v nej párkár preložím od okrajov k stredu, urobím guľu, prikryjem utierkou alebo mikrosáčkom a nechám 20 min oddychovať. Potom ho dám znovu Samsonovi premiesiť na 5 min na stupni 1 a takto to opakujem 3-4x. Po poslednom 20 minútovom oddychovaní je cesto už dostatočne pružné a odlepuje sa od stien mise. (To je už cca 20.00 hod a Samson už zaslúžene oddychuje)

Ja ešte musím ustlať chlebík. Cesto preložím na poolejovanú dosku a olejovými rukami (alebo stierkou) premiesim a prekladám ako obálku. (Niekedy neolejujem, poprekladám rovno v miske a preložím rovno do ošatky). Nakoniec stočím do gule, prepudrujem pšeničnou hladkou múkou a vložím do škrobom vystlanej ošatky. Celú ošatku s cestom vložím do mikrotenového sáčku a na noc do chladničky. 

Cesto oddychuje v chlade a ja zasa v teplúčku pod perinou.  :-)

Ráno pozriem do chladničky a vidím krásny balón. Vyberiem z chladničky aj zo sáčku a zapnem rúru na 250°C, v strede rúry je mriežka s keramickou zapekacou misou (alebo jenskou), na spodnej koľajničke starší prázdny plech. Keď je rúra úplne vyhriata, opatrne vyberiem zapekaciu misu (pozor, je veľmi horúca), položím na ňu pečiaci papier a naň rýchlo vyklopím z ošatky nakysnutý chlebík. Narežem žiletkou, postriekam vodou a šup do rúry. Zároveň prilejem na spodný plech pohár vody, čo zasyčí a vytvorí sa para. Tú práve potrebujem. Rýchlo rúru zavriem a nastavím časovač na 12 min. Zalejem si rannú kávu a cez okienko sledujem, ako sa mi chlebík v saune pekne zobúdza. Po 12 minútach vyberiem spodný plech, teplotu znížim na 180°C a pečiem ešte asi 35 min. Skvelý čas na to, v kľude si vypiť kávičku a pozitívne sa naladiť na nový deň.

Keď je chlieb upečený, vyberiem ho, usmejem sa (lebo je nádherný) a poklopom zistím, či je dostatočne upečený. Ak áno, opatrne ho preložím na pripravenú mriežku, ovlažím studenou vodou, ovoniam, lebo kôrka nádherne vonia, zaviniem do utierky a nechám úplne vychladnúť. Slinky sa mi zbiehajú, ale je to dobrý dôvod na cibrenie trpezlivosti. Neoplatí sa rozkrojiť skôr, než chlebíku vychladne hlava, mohol by sa uraziť. :-)

 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

super recept ÁnoÁno

a výborný popis

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.