reklama

Ako povedat dietatu o rozvode rodicov?

Limona , 21. 12. 2008 - 22:22

reklama

Ahojte nanicmamy,

mam takmer 5-rocneho syna a s manzelom sa budeme rozvadzat. O cca mesiac sa manzel odstahuje, takze bude spavat v inom byte. Trapi ma, ako to synovi povedat a vysvetlit, preco ocko uz nespi doma. Psychologicka mi povedala, ze taketo male dieta este nastastie nevnima rozchod rodicov az tak zle, pretoze si este neuvedomuje co je manzelstvo a rozvod a navyse je v tomto veku velmi prisposobive k zmenam. Manzel je taky typicky "vikendovy" otec, syn ho ma rad, ale tiez si uz zvykol, ze casto odchadza prec a domov chodi povacsinov az vecer.
Poradte mi tie, ktore tuto situaciu riesili, prosim. Co ste povedali vasim detom, kde sa ich otec odstahoval?

Dakujem
Limona


reklama


reklama

adapek, Ne, 21. 12. 2008 - 23:00

Limona, moj exmanžel sa od nás odsťahoval v novembri 2007, najprv k rodičom a potom k priateľke. Deti to zobrali dobre, pretože akákoľvek vojna medzi nami prebiehala, snažila som sa aby som o ňom pred ním nehovorila zle. Samozrejme nie vždy sa mi to podariilo a občas mi aj niečo ušlo, čo ma potom aj mrzelo.Jednoducho som im povedala, že ocko a ja si už nerozumieme a preto sme sa dohodli že sa od nás odsťahuje aby sme sa nehádali, ale bude si ich brávať a budú s ním chodiť na výlety atď.

Raduna, Po, 22. 12. 2008 - 06:17

Milá Limona, robím v oblasti rozvodov a výživného už dosť dlho a preto viem z vlastnej skúsenosti, že deti veľmi vnímajú všetko okolo seba boli by sme my dospelí veľmi prekvapení. Musím mu to povedať veľmi jemne. Ty ho sama najlepšie poznáš aký je. Uvediem Ti len jeden príklad mám rozvedenú kamošku (nie z nej viny) a má malú takmer 4.ročnú dcérku, ktorá keď s nimi nebol jej bývalý manžel na Vianoce sa jej pýtala a vy s ockom sa už neľúbite?A ocko už neľúbi ani mňa? Tak je to veľmi ťažko vysvetľovať tak malému dieťaťu vážne problémy dospelých. Prajem Ti veľa úspechov pri vysvetľovaní.

zuzana31, Po, 22. 12. 2008 - 08:19

Limona, Ty najlepšie poznáš svojho syna a musíš zvážiť aké slová použiješ pri rozhovore o tak dôležitej zmene vo vašom živote.Dieťa v jeho veku síce nerozumie slovu ,,rozvod", ale rýchlo pochopí, že sa niečo deje, niečo čo sa mu nepáči.Rozhovor je veľmi dôležitý, netreba ho odkladať.Malý Ťa bude veľmi potrebovať, Tvoju lásku.Nikdy dieťaťu neklam aj keď to nebudeš myslieť zle, vráti sa Ti to a hlavne mu nesľubuj, čo pre neho bude robiť ocko aj keď s Vami nebude.Nevieš ako sa manžel zachová po rozvode, po čase.Sú starostliví otcovia, ale sú aj takí, ktorí keď ,,ochutnajú" slobodu zabúdajú na svoje deti.Čaká Ťa ťažká cesta... a preto Ti držím palce, pevné nervy a hlavne veľa zdravia...

magic, Po, 22. 12. 2008 - 09:54

rozhodne mu jemne zdorazni, ze vas rozvod neznamena, ze on za to moze a stale ho obaja lubite rovnako, aj ked uz nie ste spolu a navzajom sa nelubite. a on vas oboch moze stale mat rovnako rad, nemusi si vybrat, hoci zrejme ostane len s tebou.

Fany1000, Po, 22. 12. 2008 - 23:49

Limona, ja nevrhujem, aby ste pri tom boli obaja. Aj s manželom. V 1. rade, by ste mali svojmu dieťaťu povedať, že ho veľmi ľúbite. Obaja. Ale vy dvaja ste si prestali rozumieť, a preto ste sa rozhodli, že už otecko s vami nebude bývať. Povedať mu aj to, ako to bude potom. Že kedykoľvek mu môže talefonovať, že sa budú stretávať ,napríklad každý druhý týždeň...Proste všetko, čo bude pre dieťa nové, všetky zmeny. Aj to, že sa možno stretne aj s tým, že kamaráti mu budú hovoriť niečo zlé na ocina, maminu, ale to nebude pravda. A hlavne, že sa na Vás môže spoľahnúť vo všetkom, aby vedel, že vždy za vami môže prísť, keď bude mať starosti. Len na tom sa musíte jasne dohodnúť vy dvaja ešte skôr, ako predstúpite pred malého. Radšej mu nasľubujte menej, ale to, čo naozaj môžete splniť. Neviem, aký je tvoj manžel, či sa s ním dá v tejto veci rátať. Ale, ak áno, bude to bolieť o polovicu menej. Držím palce.

Limona, Ut, 23. 12. 2008 - 13:10

Dakujem velmi pekne za vase rady. Velmi ste mi pomohli, ste zlate. Drzte mi palce.

elin, Ut, 23. 12. 2008 - 13:15

Limona,
budeme... (hug) hlavne maj na pamati, ze nie je ani tak dolezite, co sa deje, ale ako to vnimame, hodnotime, aky vyznam tomu prisudzujeme... a nase deti su ovela vnimavejsie na "spodne prudy" nasich pocitov, nazorov, nez sa vseobecne predpoklada...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama