reklama

Šišky

Pridal/a adus dňa 04. 01. 2009 - 22:48 - Recepty adus
obrázok k receptu

reklama

Poctivé šišky so všetkým, čo k tomu patrí, teda aj vysmážaním a kalóriami

Ingrediencie
80 gramov maslo
80 gramov práškový cukor
6 kusov žĺtok
2 polievkové lyžice rum
4 polievkové lyžice citrónová šťava
2 decilitre mlieko
520 gramov hladká múka
  soľ
Kvások:
1 deciliter mlieko
20 gramov práškový cukor
40 gramov droždie
80 gramov hladká múka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Zarobíme kvások.

Maslo s cukrom dobre vymiešame, pridáme žĺtky, štipku soli, a vymiešame dobre do penista. Pridáme rum, ovocnú šťavu, mlieko, kvások, múku a poriadne vymiesime.

Necháme 3/4 - 1 hod. vykysnúť (dnes, keď máme rýchlokysky, ide to aj rýchlejšie),

Pomúčiť dosku, vyvaľkať cesto na cca 1 cm hrúbku a pohárikom vykrajujeme šišky.

Odkladáme na pomúčenú utierku pričom ich vždy otočíme - tá strana, ktorá bola pri vykrajovaní dole má byť teraz hore. Prikryjeme druhou utierkou a necháme znova podkysnúť.

Vo vyššej nádobe dobre rozohrejeme tuk a vyprážame, pričom šišky znova otáčame (čo bolo dole, bude v hrnci hore) už pri vkladaní a samozrejme, po chvíli keď sa upečie jedna strana, treba obrátiť aby sa aj druhá.

Necháme trocha odkvapkať tuk na mriežke. Podľa chuti posypeme alebo aj nie zmesou práškového a vanilkového cukru.

Lekvár my dávame na vrch, ale dá sa aj tak, že sa vyvaľká cesto na tenšie a dáva sa medzi dve vrstvy - je to podstatne prácnejšie a ešte sa zvyknú aj otvárať a lekvár potom vyteká, takže ďakujem, nemusím.

Doplňujúce poznámky

Zop tipov k vysmážaniu: najčastejšie používam CERU, tak cca 2 kocky. Proti prepaľovaniu pridávam na kolieska pokrájanú mrkvu, vždy takých 5-6 koliesok, keď sú už moc čierne, tak ich vyberiem a vhodím nové.

Šišky treba do nádoby vložiť a potom prikryť (lepšie narastú), jedna strana sa robí (závisí od množstva tuku, typu nádoby - ja robím v nerezových hrncoch so sendvičovým dnom a počtu vložených šišiek, treba si naozaj odskúšať aj za cenu, že jedna dávka buď nebude úplne dopečená, alebo bude spálená) 45 sekúnd až 1 minútu, potom obrátiť a tá druhá strana sa už robí pri otvorenom hrnci a o niečo kratšie.

Výnos
20 Porcie
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
5 minút

reklama


reklama

adus, Ne, 04. 01. 2009 - 22:50

NO, to sa mi podarilo, netušila som, že "zdravé" recepty ma hodia na Fit Mamu, ale veď čo už, nech je zábava(giggle)

lydusha (bez overenia), Ne, 04. 01. 2009 - 22:53

dakujem dakujem dakujem adrienkaslnieckova :-)

adus, Ne, 04. 01. 2009 - 22:59

aj nabuduce a kedykolvek - tak pekne mi uz davno nikto nepovedal(hug) (heart)

lydusha (bez overenia), Ne, 04. 01. 2009 - 23:35

ja som milovnik osvedcenych receptov...aj od misel som ludila recept na ICH vianocnu kapustnicu :-)
A teraz sa tesim na tvoje sisule :-)

adus, Ne, 04. 01. 2009 - 23:52

Tak tento osvedceny je, robim to uz skoro tak dlho ako som vydata - a bol to inak vobec prvy recept, kde som si trufla robit nieco z kysnuteho cesta, dovtedy mi to prislo, ze je to nieco tak zlozite, ze to si mlada gazdinka ako ja vobec nemoze trufnut. Kym som bola pri mame, robila ich vzdy ona a ja som len suroviny vazila a podavala.;-)

adus, Po, 05. 01. 2009 - 00:17

Skoro by som zabudla, este samozrejme tie bielka, co nam zostanu treba potom vyuzit na stare dobre suchare s orechami - myslim, ze tu niekto uz recept dal, ale je trochu iny ako ten moj, tak pridavam este aj ten:
na 1 bielko ide 30 gr hladkej muky a 30 gr cukru (cize ak tu nam ostalo 6 bielkov, tak po 180 gr), najprv uslahat tuhy sneh, potom opatrne vmiesat muku, vyliat zmes do hranatej formy na biskupsky chlebik. Poklast povrch orechmi (podla chuti, ale na reze maju najkrajsiu "kresbu" vlasaky), pri 6 bielkoch treba dat minimalne 2 vrstvy, ja to robim tak, ze najprv tu prvu pozatlacam spajdlou, potom dam dalsiu.

OLIVIA, Po, 05. 01. 2009 - 06:50

Adus,praženiu šišiek sa vyhýbam.:-( Uvarím a upečiem hoci čo-ale šišky sa mi nikdy nepodaria.:-( Dám tam vždy všetko čo moja mamka(ona robila vynikajúce)a vždy sú ,,na figu,,!Ked ich smažím-pekne nafučia,vytiahnem a splasknú;-( Za celé roky čo ich robím-vždy to isté!Tak ma tie šišky odradili,že už som sa zapovedala,že už ich nikdy robit nebudem.Načo?Na hnev?(giggle) Ide ma šlak trafit,vždy,ked ich vyberiem.;-( Takže, taká je moja skúsenost zo šiškami.Adus,závidím ti(blush) že sa ti daria(blush)

lydusha (bez overenia), Po, 05. 01. 2009 - 15:10

olivia splasnu? tak potom ty vyrabas take tie simpsonovske koblihy :-)
Nebud smutna, moje sisky tiez vyzeraju vselijak, o langosoch ani nevravim, tie su vsetkych tvarov len nie okruhle :-) Hlavne, ze je to jedle...teda minimalne raz :-)

adus, Po, 05. 01. 2009 - 23:54

lángoše sa ani nesnažím tvarovať, to jednoducho došklbnem kus cesta, trochu ho ponaťahujem, a je to(giggle) (giggle)

adus, Po, 05. 01. 2009 - 23:55

No, prvýkrát som sa dosť bála, ale mala som šťastie a tak už to potom išlo samé od seba. Ale stále je veľa receptov, na ktoré by som si ja netrúflaB-]

Rybička, Ut, 06. 01. 2009 - 22:37

Olivia,ja som na tom podobne.Uz mi odisla chut od pečenia šišiek.ALe este raz skusim tento recept.Ine kysnute mi nerobia problem,len tie nestastne sisky.A tak ich lubim....

libuška, Po, 05. 01. 2009 - 14:39

Aj ja má rada osvedčené recepty od žien, ktoré to majú vyskúšané, nie tie z kuchárskych kníh, to sa mi podarí málokedy, takže díííky (flower)za úplne podrobný recept, vyskúšame.

OLIVIA, Po, 05. 01. 2009 - 18:48

Lydush,dakujem za podporu...Tie simpsonovské koblihy ma :-D A máš pravdu-hlavne že sa to dá jest-ved snaha sa cení,nie???;-)

lydusha (bez overenia), Po, 05. 01. 2009 - 18:51

nahodou :-)som v obraze :-) Lucia pozera simpsonovcov denne :-)Jasne ze sa snaha ceni, co tam po tvare, nakoniec je z toho aj tak h....ouby:-)

OLIVIA, Po, 05. 01. 2009 - 19:22

(rofl) :-D (rofl) Normálne si mi zdvihla náladu.Vdaka. A hned je svet veselší a krajší.(hug)

lydusha (bez overenia), Po, 05. 01. 2009 - 19:30

:-) (hug)

jamajka (bez overenia), St, 27. 01. 2010 - 20:08

Keďže sú tu fašiangy, neodolala som , vyskúšala som tento vychvaľovaný recept s tým, že som po vykysnutí cesta rozvaľkala na hrúbku 1 cm, pohárikom vykrojila kolieska, na polovicu z nich som položila pol lyžičky marmelády(je pevná-tuhá = ovocná zmes v tégliku)potom som mašlovačkou namočenou vo vode "omietla" múku po kraji kolieska,priložila druhé koliesko, prstami popritláčala okraje, to rozcapkané som znovu vykrojila pohárikom, a nechala ešte 20 minút nakysnúť na teplom mieste. Ďalej som postupovala podľa Adus. Pri vysmážaní nevytiekla ani jedna a tu je výsledok .

Sú fantastikuš a ja ďakujem Aduš za recept.

Maja(flower)

adus, St, 27. 01. 2010 - 22:47

Majuš,

som rada, že chutili - je fajn, že si niekto ešte dá tú námahu robiť klasické plnené šišky, ale ja už asi zostanem pri svojich neplnených.

jamajka (bez overenia), Ut, 02. 02. 2010 - 14:03

však nemaj boja, Adus, aj tie neplnené mám v pláne na budúci týždeň-foto dodám.
************
Sľub plním, tu sú šišky originál podľa adus. Z okrajkov cesta som vyšúľala praclíky.

By si neverila, koľko mojich kamošiek ich robilo...

Maja(flower)

adus, Ut, 02. 02. 2010 - 14:14

no, to sa teším, lebo vime, že bol kooopec ľudí, ktorí si na niečom dobrom "pošmákli"

jamajka (bez overenia), Ut, 17. 01. 2012 - 09:10

a tu je sľúbené foto :

Vladuska, Ne, 31. 01. 2010 - 20:37

Dostala som chuť na šišky a tak som na nete hľadala nejaký dobrý recept. Naničmama nesklamala a našla som tu práve tento skvelý recept. A naozaj bol skvelý, šišky sa mi podarili (robila som ich 2x v mojom živote), rodinka sa na ne vrhla ako také kobylky(giggle) (giggle) (giggle) Ďakujem za skvelý recept a už sa neviem dočkať kedy si opäť pochutnám na šiškách....mňam mňam :-)

adus, Ne, 31. 01. 2010 - 20:58

super, som rada, že sa ti podarili

cibinkals, Po, 01. 02. 2010 - 09:15

....ako Vám závidím:-( ...ja som totálny lavák na kysnuté cesto!!!
Ani kvások sa mi nepodaril...raz bol nejaký ten pokus, ale skončilo to vykypením cesta do periny(giggle)
A chcem sa spýtať: Fanky sú čo?
Moja svokra to robila vždy manželovi, lebo šišky sa jej nechceli, a NM to velmi lúbi.Viem iba tolko, že sa to po upečení obaluje v cukre(giggle)

jamajka (bez overenia), Ut, 02. 02. 2010 - 13:53

cibinkals, nedávno som robila fánky, aj odfotila, nemala som čas hodiť sem recept, teraz ti ho dávam skoro na želanie...nech sa ti páči -kuk do receptov...veľa chuti do roboty. Daj vedieť, ako chutili manželovi(sun)

Maja(flower)

sona7, St, 03. 02. 2010 - 21:41

adus,ja som robila tvoje sisky, koncom januara,ty si sem uz dala recept,boli fantasticke,hladala som sisky a viem ze jedna zenicka ,pisala sisky od adus vyborne tak som sa dostala k tvojmu receptu boli:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P
DAKUJEM(heart) (heart) (heart) (flower) (flower) (flower)

Heja, St, 03. 02. 2010 - 23:05

sona tá ženička som bola ja. a mala som pravdu? že sú naozaj fantastické.Ja som stará gazdiná mám asi 7 rec eptov ale tieto nemajú chybu

adus, Št, 04. 02. 2010 - 00:39

Soni,
keď toto napíše taká machrica ako ty, tak to je ako keby som dostala "rád zlatej varešky" (heart)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama