reklama

Dojcenie...

bigmama , 01. 01. 2009 - 15:47

reklama

Mile maminy, ktore ste kojili (tvrdia, ze je to cechizmus, mne je vsak kojenie blizsie ako dojcenie-od dojime-muuuu :-) ) i tie, ktore ste nekojili a poznate niekoho, kto kojil, obraciam sa na vas a prosim o radu. Moje "mladatko" malo 11 tyzdnov. Uz asi dva tyzdne, ak nie dlhsie, ten cas tak rychlo leti, ze mne sa tyzdne zlievaju do dni (giggle) , trpime. Kazda stolica je velmi tekuta, zelena, spenena a zapachajuca. "Obzerala" som sa trochu po nete a nasla som len niekolko veci spojene s takymto druhom stolice u kojenych deti.
Prvy problem je: intolerancia (alergia) na laktozu, ktora sa do materskeho mlieka dostava vdaka tomu, ze matka konzumuje mlieko a mliecne vyrobky... No, tak k tomu takata skusenost. Tri krat som skusila prikrmit kojeneckym mliekom a dopadlo to tak, ze prvy krat pohoda, druhy a treti krat mi po nejakych dvoch hodinach drobec vyvratil natravene mliecko. Bolo toho vyvrateneho dost, nie len take grcnutie :-| Tu je riesenie jednoduche, prestaj jest mliecne vyrobky ;-)
Druhy problem je: Prilisna produkcia materskeho mlieka a nasledne "zaplavenie" systemu laktozou - podane zjednodusene. Princip je ten, ze pri produkcii mlieka, teda ak sa ho tvori vela, dieta sa nahlta len toho prveho mlieka, ktore je redsie a bohatsie na laktozu, ak mlieko tecie prilis rychlo dieta sa nahlta aj vela vzduchu a mlieko, ktore sa spusta az po tom prvom, ktore je bohatsie na tuky si dieta uz nevytiahne, lebo ma zaludok naplneny. No a tu mam dylemu. Pri dcere som mala vela mlieka, to viem s urcitostou, lebo pri najmensom naznaku nespokojnosti (dcerinej), teda ked zamrncala, mlieko sa mi hned spustilo a mala som hned premocene nielen "tamponiky" na zadrzanie pripadneho uniku mlieka, ale aj kompletne cele tricko! Desat dni po narodeni malej som si odsala 180ml mlieka z jedneho prsnika!!! Dcera nemala nikdy problem so stolicou ako ma maly. Tento krat mi nehrozi, aby som si odsala 180ml z jedneho prsnika, ak aj odsajem, tak maxi 150ml a to dokopy z oboch, takze nemam pocit, ze by som mala problem s prilisnou tvorbou mlieka! Tu je riesenie trochu zlozitejsie. Podla toho, co som citala, tak "znizit tvorbu" toho prveho, na laktozu bohateho mlieka, je asi takyto navod: Nechat dieta pit len z jedneho prsnika, aby sa dostalo k tomu (zadnemu) mlieku bohatsiemu na tuky. Ak sa aj napije a prestane v kratkej dobe, nevadi, potom hoci aj po dvoch hodinach ho znovu prilozit na ten isty prsnik.
Takze moja dilema(otazka) je: Co mam urobit?! Maly trpi, chuda moje, vykruca ho, evidentne ho boli brusko, ked sa vykaka tak je chvilocku pokoj. Skusam feniklovy cajik aj homeopaticku liecbu. Zatial ziadna zmena :-( Masaze bruska tiez velmi nepomahaju. Cez to vsetko som si ista, ze priberanie a rast su v norme. Vecer mame arie, ktore trvaju az dotial, kym sa nevycerpa a nezaspi. Zajtra zavolam lekarke a uvidim, co mi povie!
Mali ste niektora podobny problem alebo niekto vo vasom okoli? Ako ste to riesili? Som unavena a naozaj neviem co robit! Ak mate skusenost niekto s niecim podobnym, budem vdacna za kazdy nazor a radu.
PS: Stastny Novy Rok zelam vsetkym
Rozuzlenie sa nekonalo ani u lekarky :-(


reklama


reklama

-, Št, 01. 01. 2009 - 15:57

ach, Bigmama, nezávidím ti toto obdobie. Poradiť neviem, Nicol mávala koliky a na tie vynikajúco účinkoval Sab Simplex. Kojiť sa nám nepodarilo, vlastne som kŕmila iba odsávačku, ale materské mlieko našej dcérke celkovo spôsobovalo ťažkosti:-( V nemocnici skúšali aj ženské mlieko /mlieko od inej mamičky/, či nie je problém iba v mojej strave, ale nebol. A tak sme sa "pučili", brušíčko bolievalo, až kým sme neobjavili Sab Simplex. Je na celkovú podporu trávenia a určite bábätku neublíži.
Držím palce

Adinka, Št, 01. 01. 2009 - 18:08

Ahojki, najlepšie bude, ak zoberú malému vzorku stolice, a skúsia zistiť príčinu. A potom uvidíš. Držím palce, nech to dobre dopadne a je to len nejaká prechodná starosť. (flower) (flower) (flower)

ivet36, Št, 01. 01. 2009 - 18:33

Mila Bigmama,
moja mala ma teraz tri mesiace aj nieco a je plne kojena...
Podla mna privela teorie a rozmyslania venujes okolo kojenia a uuuplne zbytocne sa znervoznujes, potom je nervozne aj tvoje malicke...
Pokial dietatko kojis, mas mliecka- neries-ci je predne, alebo zadne a uz vobec nedokrmuj umelym, pokial mas dost svojho.
Malicke si vytiahne presne to, co potrebuje a kolko potrebuje- problem by bol, ak by malicke neprosperovalo a nepriberalo- co ke podla mna nemozne vhladom k tomu, co si pisala.
Vecerne koliky maju vsetky deti- bez ohladu, ci je kojene, alebo krmene z flasky.
Medzi kojenim, kym babo bdie my cvicime s nozickami,alebo sa gulkame, alebo je vo zvislej polohe- proste aby vela nehybne nelezala. Aj dospely-ak by mal lezat alebo spat 20 hodin, tak by mal koliky a zazivacie problemy.

Moja strava- vsetko- obmedzene strukoviny, vratane mlieka- to casto zas nepijem.
Vacsinou caje a hlavne fenikel!Aj liter denne a prdkame potom statocne.

My napr. tiez papame o 19.00- potom mrncime do polnoci-medzitym obcas malu prilozim a od polnoci spime az do 7 . rana.

Takze- hlavne vela nepremyslaj a ako tu eva m obcas povie: hod sa do kludu- potom bude kludne aj babo.

ivet;-)

ivet36, Št, 01. 01. 2009 - 18:37

...a este k stolici- tiez je riedka- zltozelena a obcas aj zapacha- cim je starsia mala, tym viac. Obcas som sa tiez bala, ze ma hnacku (vcera napr. kakala 3x za sebou....), ale bol to omyl a bola v pohode.

ivet;-)

yanina, Št, 01. 01. 2009 - 21:43

ja tiež kojim, (už druhe dieťa) syn je pokakany skoro v každej plienke, grca tiež poriadne. Ale lekarka mi povedala, že kym riadne pribera, tak že to netreba riešiť. Vždy kojim iba z jedneho prsníka, pri druhom kojení z druhého...
Kamarátke lekárka povedala, keď mala jej 3 mesačná dcéra zelenú riedku stolicu, že je to od hladu. A poradila jej ryžový vývar - drobec prestal hnačkovať a aj s bruškom bolo lepšie.
Snáď ti zajtra aj lekárka povie niečo múdre, čo pomôže. (sun)

giginka184, Št, 01. 01. 2009 - 22:03

Ahojcek moja mala ma teraz uz 8 mesiacov takze tieto starsoti mame ako tak za sebou ale tiez sme mali s tym problemy.Malinka sa nakojila a potom este polhodinu plackavala lebo ju brusko bolelo.Nam kvapky sab simplex velmi nezabrali ale raz sme pouzili aj rektalnu tycinku aspon myslim ze tak sa to vola (giggle)ale naozaj vynikajuco zabral fenikovy caj ten sme pijavali denne a pravdielne.Odvtedy sme sa mali ovela lepsie.(sun) Drzim palce(sun)

bigmama, Št, 01. 01. 2009 - 22:57

No dievcata-maminy dakujem, dnes sme mali tazky den, maly nespal od 11 hodiny doobeda, len dva krat po pol hodine, pokakal sa asi 8 krat! Teraz zaspal v aute (clap) uvidime ako dlho bude buvat, zajtra definitivne idem lekarke a uvidim co povie, odvazi ho, odmeria a budem si ista, ci prospieva
ivet, nesledujem sa, som celkom v klude, az na tu unavu a vycerpanost, len ked vidim maleho vykrucat sa a to sme si zazili s malou tiez dost, ale nebolo to az taketo divoke ;-) tak clovek jednoducho rozmysla, preco, no a tazko sa mi toleruje, alebo priznava, ze jednoducho, niekedy sa veci deju bez zjavnej priciny a moznosti ich obist a predist im
Akira-Sab simplex tu nedostanem :-( takze nemozem vyskusat
dakujem vam a dam vediet co povedala lekarka, ked tu nie su velmi informovani a interesovani ohladom kojenia, tak mozno ma lekarka prekvapi (clap)

adus, Št, 01. 01. 2009 - 23:13

Neviem, cim to je, citam to tu na NM, aj pocuvam od mladych mamiciek, ze deticky maju problemy - koliky, naduvanie,...
Nepamatam sa, ze by to malo niektore nie ze z mojich deti, ale ani ine deti - ich rovesnici.
Najstarsia mala podobne problemy so stolicou, ale to hned lekarka odhalila ako moju stravovaciu chybu, upravila som si jedalnicek a bolo vsetko v poriadku (u mna to vtedy konkretne bol kefir, ked som ho vynechala, tak hnacky odisli). Viem ale ze napriklad by sa mamicky mali v tomto obdobi vystrihat nielen naduvacich jedal (a casto to mozu byt ozaj velmi zdrave veci, okrem ineho napriklad dost mozu naduvat aj banany), ale aj citrusove plody a ine kysle potraviny (prave tie mozu tiez byt za riedkou zelenou stolicou).
Ja som napriklad tiez pocas celeho obdobia, co som kojila pouzivala 3x denne caj zo zmesi majoranky, kopru (semienka), fenyklu a anizu (zmiesane rovnakym dielom) tej zmesi som davala 1 lyzicku na salku. Tento recept som si nasla ako caj na podporu laktacie. Vacsina tych veci je ale aj dost silne protinaduvacia, takze ak som vlastne zabijala dve muchy jednou ranou.

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 07:02

no, mame za sebou dalsiu super noc! od tretej som hore, maly spal akurat od pol noci do tretej, som total vycerpana!!
adus, prve dva mesiace som jedla normalne, spal, papal, bez problemov, posledne dva tyzdne mam jedalnicek ten isty, ziadne drasticke odchylky, (nejem vela chleba, ktory naduva, ani zeleniny, nepijem kavu, sama netrpim naduvanim) :-) v tom co jedavam a vidis, predsa taka zmena u maleho, ked mal predtym koliku, tak to trvalo chvilu vecer, ale potom sa ukludnil a spinkal, ale toto je neviem co! ruky zovrete v paste, aj pri kojeni, vobec sa neuvolni, pokracuje tlacenie ako stolice, hoci "von" uz nic nejde :-| teraz si "zacuckal" a zaspal, tak som zvedava ako dlho bude spat

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 07:37

no, uz zacina maly mrncat, takze "vydrzali sme" spat celych 40 minut :-O

eva m, Pi, 02. 01. 2009 - 09:09

len ty utekaj k lekarke, nech vies, o co ide. Citim s tebou. Daj vediet.
Eva (sun)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 10:27

dakujem vsetkym za podporu, sme objednani o pol piatej, tak dam vediet, ako sme dopadli, neviem to vysvetlit, ale v hlave vzdy ked prebalujem a vidim v plienke co tam je, tak blikne taka kontrolka, ktora je cervena :-( nechcela som panikarit, ved koliky pozname, ale uz to trva prilis dlho na to, aby som zostavala kludna ;-) tak uvidime dnes poobede

Vea, Pi, 02. 01. 2009 - 10:36

U nas plati to, ze plienku s obsahom zvykneme balit so sebou, aby lekar videl obsah .... skus ....

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 10:40

vea, dakujem za radu, skusim zobrat nejake vzorky, mozno aj cerstve budu po ruke, ked to pojde takto dalej :-| momentalne buva, babo moje (heart)

Vea, Pi, 02. 01. 2009 - 10:41

Velmi na vas myslim a drzim palce, aby sa drobcekovi polepsilo ..... ozaj skoda ze nemate tam ten SAB SIMPLEX :-( :-( :-( :-(

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 10:48

vea dakujeme, tu v lekarni maju strasne malo takychto veci, zohnat fenikel nie je lahke, ale nakoniec som dostala sackovy cajik, a tu homeopatiu a to som presla pat lekarni! vcera vecer som sa zastavila na pohotovosti, ze sa popytam co robit, dochadzali mi uz sily a zufaly, topiaci sa aj slamky chyti, tak ma vypoklonkovali, ze ked kojim, tak nech pokracujem, vsetko sa da do poriadku a proti kolike nie je ziadna liecba ucinna!!! no skoro ma porazilo, jednoducho ludia nepocuvaju, co hovorim! tak dnes idem k nasej lekarke, snad nieco poriesime :-) lebo dlho takto pokracovat nevydrzim :-( ani ja ani maly

marianka80, Pi, 02. 01. 2009 - 14:36

Aj nam lekarka stale vravy,že kym pribera a rastie netreba robit paniku.Ale pre istotu by si asi mala zajsť k lrkarke. ved su tu predsa na to aby liečili,alebo aspon radili(hug)

Tandem, Pi, 02. 01. 2009 - 15:42

Mila bigmamka, ja si myslim, ze drobcek ma koliky, a preto sa tak trapi a zaroven trapi aj Teba. Nas Sami nespal ani tolko co Tvoj anjelik.Ak spal dve hodiny CISTEHO casu bola som rada. 3 mesiace som nevedela, co je to spanok.Tiez sme chodili po doktoroch, a nic mu nezistili.Ked presli koliky, ukludnil sa. Tiez by som skusila kvapky na koliky, su aj ine ako Sab Simplex, len si treba popytat v lekarni.Tie kvapky inak nezaberaju hned ,ale az po 2 tyzdnoch pravidelneho uzivania, takze treba vydrzat. Odporucam davat aj cisty fenykel-normalne kupis v potravinach cely fenykel v sacku ako korenie do jedla.Dve lyzicky zrniek das vyluhovat tak do cca 3 dcl salky. ak chces ocukri.Je to lepsie ako fenykel z lekarni a ako cajove sacky.Toto mam od porodnych sestier a babic z porodnice. Nam este pomala rektalna trubicka na uvolnenie plynov.aj ked kaka dost,ale pomozes mu uvolnit plyny. To , ze je stolica zelenej farby sa netrap, kojene deti to mavaju a mali to aj moji chlapci, nic to neznamena, neboj.Ked pribera, tak ako ma, tak je to v norme a upravi sa to.Skor by ma trapil ten zapach. V tom pripade by som zobrala vzorky stolice a ster z konecnika + krv. Treba si to ziadat u doktorky, lebo niektore to sami od seba neurobia. Tak daj vediet,ako ste dopadli.Prajem pevne nervy a vela trpezlivosti. Inak, Samimu este pomahalo, ked som si ho polozila na velky vankus, dala na kolena a hojdala nohami.Potichucku som mu pustila prijemnu hudbu a vtedy zaspal.alebo ho daj do nejakeho lehatka, ktore sa da hojdat, to nam zase zabralo u Davidka. Vela stastia.:-*

-, Pi, 02. 01. 2009 - 15:57

a mimochodom, ak by si u lekárky náhodou nepochodila a zúfalo sa potrebovala chytiť aspoň nejakej slamky, mohla by som ti ten Sab Simplex poslať. Veľa mamín tu v iných témach písalo, že im zaúčinkoval vynikajúco a ja iba súhlasím. Nicol bola veľmi citlivá na MM a tak mala chúďatko OBROVSKÉ problémy. Brušíčko ako balón, celá červená, stále sa iba "pučila" akoby strááááááááááášne ťažko kakala. Srdcervúci plač a toto všetko dokola. Až nám na Kramároch neporučili kvapkať ho a problémy sa STRATILI. A tak ak náhodou, veď by som ti to tu kúpila a ako obyčajnú listovú zásielku poslala, hoci aj prvou triedou, mali by ste to tam do týždňa? Myslím, že aj skôr:-)
Miška
PS: držím palčeky!!!

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 19:09

Miska dakujem, poprosila by som sestru, aby mi to poslala, ak naozaj nic ine nepomoze, nebudem ta zatazovat, urcite mas toho tiez dost ;-)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 19:05

dievcata, ste zlate, dakujem vam vsetkym za spoluucast (heart) (sun) (hug)
tak u lekarky sme nepochodili velmi dobre, totiz "zakazala" mi kojit aspon tri styri dni!!!!! ked to povedala, vedela som, ze je zle, nehovorila som radsej nic, viem, ze sa tam nevratim! predpisala nam lieky, ktore maly nepotrebuje -napr. proti vracaniu, maly ani raz nevracal! len ked som mu dala kojenecke mlieko!!! este nejake privravky na rehydrataciu a dokonca nejaku vyzivu, pre deti, nie je to mlieko, nieco praskove, co sa rozraba ako mlieko, nepoznam to, ale je to pre deti od sest mesiacov!!!! medzi tym ma stihla postrasit (teda chcela, ale ja viem svoje), ze maly nema velku fontanelu a mam sa hlasit u pediatra v nemocnici! malemu sa priemer hlavicky zvacsuje rovnomerne, takze si myslim, ze s tou fontanelou je vsetko v poriadku, ale pre istotu pojdem (blush)
ale, na druhej strane, v lekarni som stretla velmi milu lekarnicku, tak sme hodili rec, odporucila mi homeopata a mysli si, ze maly sa jednoducho "obziera" :-D a mliecko sa netravi spravne a preto tie hnacky a plynnatost, je len ciastocne stravene a crevami prebehne rychlejsie ako keby sa stravilo tak, ako sa ma :-O povedala mi, aby som ho skusila udrzat bez papania aspon dve hodky B-] co bude tazke, kedze mi za zadkom kazdu hodku beha tatino a urguje, ze maly je znova hladny!!! vysvetlujem, a nepomaha, tato hudie svoje (blush) od dnes zacinam kopat do...kolena (tatina) aby mu voslo do hlavy to, co mu hudiem ja!!!
takze budem nadalej kojit, teraz varim mrkvovy odvar a vyskusame aspon takto tu hnacku zmiernit a samozrejme najmenej dvojhodinovu hladovku, pre macka!!! nie pre mna ;-)
PS: lekarka si myslela, podla toho aky je maly velky, ze ma 4 a pol mesiaca (giggle) macko totiz vazi 6830g v jedenastich tyzdnoch B-]
dnes bol v priebehu dna kludnejsi, skusala som tu metodu s kojenim, jeden prsnik, dva krat za sebou, aj som si raz odsala trochu prveho mlieka a az potom prilozila maleho, uvidime aka bude noc, alebo zasa nebude?! (giggle)
zajtra podam hlasenie, ako pokracujeme
este raz vsetkym dakujem (hug) (flower) (sun)

eva m, Pi, 02. 01. 2009 - 19:13

drzim palce!!!
Eva (sun)

adus, Pi, 02. 01. 2009 - 19:23

ja tiez, drzte sa!!! (hug) (hug) (hug)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 19:52

drziiiim ;-) dakujem,
mno... mrkvovy odvar zisiel dolu krkom bez problemov ;-) a mali sme pauzu medzi krmenim takmer 4 hodky a maly "rical" len chvilocku, len mna uz boli chrbat z nosenia ho na rukach :-D

dadena, Pi, 02. 01. 2009 - 20:18

Ahoj,moj Romanko mával tiež bolesti bruška,dávali sme mu Espumisan a masírovali bruško takým chladiacím gélom z lekárne - Pupík.Neskôr som tiež používala SabSimplex a môžem len odporučiť.Malý mal tiež rád polohu,keď sme si ho dali na ruku,bruškom dolu,hlavička pri lakti a bruško na dlani.Vtedy sa vždy ukľudnil.Držím palce !

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 21:00

dadena, ano presne ta poloha co opisujes ho dokaze ukludnit, muz ho tak nosi a vzdy ho to ukludni, vcera uz bol taky uboleny, ze ani ta poloha ho nedokazala utesit :-(

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 21:18

no maminy, maly sa akurat vykakal a najprv vytlacil von biele hlieny a potom z neho vysla zelena voda!!! ;-( ja neviem a tak dobre to dnes vyzeralo! tak dufam, ze ten mrkvovy vyvar zaberie, mne uz je do placu namiesto neho, tato bezmocnost ma zabija :-|

eva m, Pi, 02. 01. 2009 - 22:08

bigmama, ja neviem, kde byvas, ale nemas tam porukedetsku pohotovost? zeby si tam aspon zavolala, aby ta upokojili. Uplne rozumiem tvojmu strachu. Mozno to nie je nic zavazne, ale pre pokoj duse, zavolaj nejakej lekarke.
Eva (sun)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 22:13

evi, vcera som tam bola osobne spytat sa ako dalej a vypoklonkovali ma s tym, ze mam nadalej kojit a na koliku neexistje liecba!!!! a to ide vikend :-( vtedy je pohotovost najhorsia, uz sme raz zazili sobotu na pohotovosti :-(
ps: som vo francuzsku

eva m, Pi, 02. 01. 2009 - 22:17

neskusis zavolat na Slovensko?
Eva (sun)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 22:22

nemam ziadne cislo, netusim, kam zavolat :-( ak vies, porad mi, ak poznas lekara, ktory by vedel poradit, s byvalymi kolegynami uz davno nie som v kontakte :-(

eva m, Pi, 02. 01. 2009 - 22:32

Toto je cislo na detsku pohotovost v Ziline, 041 5110 299, volacku na Slovensko urcite vies, 00421.
Verim, ze ak im vysvetlis, o co ide, tak ti vyjdu v ustrety.
Daj vediet, myslim na teba.
Eva (sun)

Ariesa, Pi, 02. 01. 2009 - 22:31

bigmama, nestraca drobec privela tekutin tou riedkou stolicou? pises ze bol dnes kludnejsi, dalej pises, ze ma stale casto stolice, stale hlad a bolesti bruska. nemoze to byt hnacka? mne sa drobec zdanlivo ukludnil - mal dva dni mierne hnackove stavy - vravim mierne, 4x za den redsia stolica, nic hrozne - len trochu spenena a drobcova neustala nespokojnost, napokon sa "ukludnil", no ked bol taky kludny a spavy dva dni sla som s nim rovno za nasou dr. poslala nas do nemocnice, ak by nechcel pit aby mu mohli nasadit infuziu - i ked vela pil bol dehydrovany, z toho plynula unava a zdanlive zlepsenie. a pritom nehnackoval vela oproti tomu, co popisujes ty. nakoniec o dva dni testy ukazali prekonanu rotavirusovu hnacku, v nemocnici sa vsetkym vlasy zjezili ako sme to fajn zvladli - len strata tekutin a unava, ziadne dramy.

nechcem strasit v ziadnom pripade, ale podrazdene creva nedokazu vstrebat tolko tekutin a na zlepsenie stavu drobec jednoducho musi vstrebavat vodu. u nas upokojenie krpca a lepsi spanok znamenal, ze maly je vycerpany a dehydrovany.

dzte sa(y)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 22:37

ariesa, ved to, pit, pije, vypil 100ml mrkvoveho vyvaru a uz dva krat pil mliecko, teraz mi chrapka na pleci, ale akonahle ho zlozim, tak spusti plac
naozaj neviem kam sa obratit, jeden lekar ti povie pokracujte s kojenim, druhy ti povie okamzite prestante na niekolko dni! a ja z toho mozem zosr.. ak to nebude lepsie, zajtra rano idem na pohotovost, snad ma bude niekto uz konecne pocuvat :-(

Ariesa, Pi, 02. 01. 2009 - 22:47

neboj nic, ja som nasla este jedno cislo ... ked som odchadzala z porodnice na kramaroch, vraveli mi, ze mozem kedykolvek zavolat - i v noci, je to predsa len pohotovost na novorodenecke alebo detske ak ma bude cosi trapit. nasla som na nete cislo na detske, mozes sa aspon skusit spytat na nazor ;-)

drzim palce - to spanie na mne, ci na ocinovi poznam ked maval prcek koliky, posielam vela sil a myslienok!

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou
Limbová 1, 833 40, Bratislava
Tel: +421 2 59371 111

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 23:11

ariesa, dakujem (heart)

bigmama, Pi, 02. 01. 2009 - 23:10

evka, zavolala som do Ziliny, najprv som hovorila so sestrou a nakoniec i s lekarom, boli velmi mili a ochotni, ale cez telefon tazko radit, takze vseobecne rady padli, urcite kojit a neprestat, plus nejake pripravky na zavodnenie (smecta)a lekar sa vyjadril, ze koliky to urcite nie su, podla toho ako som mu opisala stolice a sposob, ako sa ich maly "zbavuje", no ak sa to nezmeni a zaznamenam dehydrataciu tak ficime na pohotovost, hoci je zajtra sobota, nejak si to tam odtrpime :-(
Dakujem (heart)

eva m, So, 03. 01. 2009 - 00:20

velmi na vas myslim, drzim palce, nech zvladnete noc co najlepsie. Kuriatko malicke, ved musi byt uz take unavene - a ty takisto! A k smecte sa dostanes? ak nie, poslem ti.
Eva (sun)

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 10:36

evka, dakujeme, smectu tu maju tiez, mala ju tu raz mala uz predpisanu, dnes v noci sa vykakal tri krat, ale uz to malo zltu farbu, aj menej tekute, spal lepsie, asi vycerpanost, papat nepapal az tak casto, tak predpokladam, ze sme na ceste k lepsiemu (sun) uvidime, ako prejde den

Ada.D, So, 03. 01. 2009 - 11:51

ahoj, nejedla si náhodou kapustnicu, alebo niečo kyslé? Napr. citrusové ovocie. Moja malá mala zelenkavé stolice po pomarančoch. Porozmýšľaj, čo si jedla a či ho z niečoho nepreháňa. U nás napríklad preháňavo funguje aj hrozno a jablkový džús. Skús sama jesť také jedlá, ktoré pomáhajú, ryža, mäsko, banány, menej zeleniny ktorá nadúva ako karfiol, cibuľa, kapusta. Možno sú to úplne obyčajné rady a Ty to všetko už máš prelúskané, ale možno si sa nad tým pri prvej dcérke nemusela zamýšľať. Držím pršteky, aby ste to zvládli a všetko dobré v Novom roku...

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 12:41

ada, nie, nejedla som nic take, mandarinky som jedavala odkedy ho kojim a prve dva mesiace mu to nevadilo, jeho stolice su tekute a zelene a strasne vela za den, ale dnes v noci a teraz doobeda bolo lepsie, stolice zacinaju dostavat zltu farbu a su menej tekute, tak dufam, ze sa to zasa nezvrtne :-| ak ano, tak uz nebudem vahat a vpalim na pohotovost!!!

vyvyka, So, 03. 01. 2009 - 13:39

Bigmam,mandarinky mohli byť viac nastriekané,alebo inej odrody,mohla si kľudne zjesť niečo,čo mu uškodilo.Ja som mala prvého syna takého citlivého,on reagoval na všetko.V každom prípade to bola hnačka,neviem,či vírusového,alebo akéhopôvodu....Nám,keď mal malý salmnélu/chytil ju odo mňa,keď som kojila,Bohužiaľ /,on mal už síce 6 mesiacov,ale odvtedy bol len kojený,tak mu predpísali smectu,lekárka nakázala rozdeliť sáčok na tri časti a dávať ráno,naobed a večer.Nič iné,iba ryžový vývar a to hrsť ryže zaliať litrom vody a nechať uvariť.Ak sa neodvodňuje,nič sa nedeje,prejde to samo.Tak to prešlo aj u malého s ryžovým vývarom a smectou.Držím ti palce.A nekakal malý krv?

Ada.D, So, 03. 01. 2009 - 15:31

ja by som asi skúsila načas vynechať mandarinky, či nerobia problém a zamenila by som za tuzemské ovocie.

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 16:43

posledne dni som nejedla nic take ako mandarinky (od Vianoc), ci juzne ovocie a teraz som nacas prestala pit aj mlieko, aby ho nezahlienovalo, neviem, dala mi prasok proti hnacke, ale idem uvarit este mrkvovy vyvar, lebo zasa zacina kakat na zeleno a nejako podozrivo vela spinka, ma aj pery take osusene a nepije vela, asi budem musiet ist na pohotovost dnes vecer ;-( ak to bude pokracovat takto dalej

Adinka, So, 03. 01. 2009 - 16:54

Nuž máš veľmi zvláštnu lekárku :)
Namiesto zistenia príčiny zakáže kojiť. Ale neboj teda, ja si tiež myslím že je to len jeho reakcia na nejaké jedlo ... Kamarátke to robieval malý po paradajkách, ďalšej po paprike ... jedna musela vynechať na mesiac chlieb a múčne výrobky ... z bielej múky. JEdla kaše pohánkové a tak potom .. už si nepamätám. Pri mojich som mohla zjesť hocičo a dobre bolo. Ešte aj môj obľúbený cesnak a škorica ... čo vraj niektorýum deťom vadí ... nevadil. Ale každé bábo je iné .. som zvedavá na toto tretie, čo zas budeme riešiť a čo nové sa pri ňom naučíme. Kika zvrackávala keĎ sa prežrala, a tiež nám dali ten Sab Simplex, ale to nejako nemalo efekt. A ani som jej nechcela dávať lieky, keDˇv podstate jej nič nebolo. A ani nebolo ... ale prvorodená .. to človek ešte nie si je istý .. čo môže a má od takého bábäťa čakať (giggle)

Tak aj ty ... budeš pomaly môcť robiť poradkyňu pri dojčení :) Škoda že si tak ďaleko, máš to ťažšie. Smectas mojim deťom zabrala vždy, keD´mali trochu hnačku, ale to už keDˇboli väčší .. ale skús .. v podstate je to na zahustenie a zobranie "zloby" z čreva .. naviaže sa to na ten íľ ... pripadá mi to také ešte najschodnejšie riešenie. Alebo ten ryžový odvar ako baby radia ... len aby ho zas nezapieklo :-) Postupne isto prídeš na to, čo mu robí dobre ... Ak prospieva, nemalo by to teda byť nič závažné .. pri inkekciách by bol dehydrovaný a unavený, toto bude len niečo so stravou ... Väčšinou si to tie mamin,y ktorých deti mávajú takéto problémy zapisujú každý deň čo spapajú, začínajú len pár potravinami .. a potom na základe toho postupujú Ďalej. Ale tiež zas keDˇna to niekedy konečne prídu, tak už si organizmus dieťatka aj zvykne a reaguje už normálne, stolica /aleBO VRACKANIE A NAFUKOVANIE/ prejdú.
A možno ti aj tie homeopatiká zaberú, uvidíš. Držíme palce, aby ste sa konečne vybúvali. (y) (flower) (flower) (flower)

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 17:02

adinka, mam strach, ze nie len ona jedina je zvlastna :-( je tu takych hodne
ako som pisala, dnes podozrivo vela spinka, ale uz som ako truba ;-) nespi, zle je, spi este horsie (blush) len ked pri takychto malickych dietkach clovek nikdy nevie, oni dokazu tak rychlo "zist dolu kopcom" a nedokazu povedat, co ich svari ;-( tak uvidim, co spravi ten mrkvovy odvar, skusim tam trosicku tej mrkvy aj rozmixovat, teda vcera mi sestricka ja lekar tvrdili, ze mozem, aj ked ma maly len dva a pol mesiaca, uvidim
este ze vas mam, "nanic maminy" (heart) (hug) (flower) (sun)

vyvyka, So, 03. 01. 2009 - 17:20

skús papať veľa ryže a mrkvy aj ty.A daj si aj ty smectu,možno to prejde do mliečka.Len mu dávaj veľa piť.Keď kaká zelené,je to pokazený žalúdok,alebo črevá.Ešte raz,Bigmama,nekaká krv?Nezjedla si ty niečo,z čoho on mohol chytiť salmonelu ?Lebo napr.tak raz mala jedna známa,bábatko ju malo,maminka nie.Jednoducho maminka bola odolnejšia,tá to prechodila,ale bábatko už nie.Držím palce.

eva m, So, 03. 01. 2009 - 17:18

bigmama,
aj ty si uz unavena. Malickeho stale pozorujes a mas strach, to je prirodzene. Ak je spavy,moze to byt od vycerpania. Dufam, ze ta mrkva to trochu stiahne. A tu smectu si dala? Ak ma vysysenu pusinku, tak mu ju navlhci, nech mu nepopukaju pery.
Drzim palce, daj vediet, co a ako.
Eva (sun)

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 17:22

no tu maju pre take male deti nieco ako GES 45 je to ten isty vyrobca ako Smecta, ale nechce to, budem mu to musiet davat so striekackou po troskach, aby aspon nieco vypil, neboj, bojujem, nevzdavam sa, aj ked oci mi klipkaju
dakujem vam vsetkym

elin, So, 03. 01. 2009 - 17:34

bigmama,

ked sa mi zdalo, ze deti mohli viac tekutin stratit, ako prijat, zvykla som "hydratovat" aj kratkym osprchovanim jemnym prudom vlaznej vody, alebo kupelom v slabuckom bylinkovom odvare. Kamilky, alchemilka, nechtik, v podstate co bolo po ruke z tych najbeznejsich...
Pri tom, co opisujes, by som ako vlazny kupel pouzila odvar z feniklu - takeho obycajneho, z potravin, predava sa ako korenie.
Pri dehydratacii dokaze dieta chybajucu vodu zcasti doplnit aj prijmom pokozkou a nezatazi si traviace ustrojenstvo.

Osvedcil sa nam aj vlazny obklad z obycajneho tvarohu na brusko, tvaroh sa pouzival kedysi na "vytiahnutie choroby", najma pri roznych zapaloch.

(A este - skusila si aj nejaky ritual na "ocistenie od urieknutia"? Viem, je zaciatok tretieho tisicrocia, ale...)

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 17:58

elin, dakujem, akurat pojdeme kupat, tak pridam do vanicky fenikel, nemam sice semienka, ale caj a kupili sme aj cerstvy fenikel, tak tam dam vnat z neho :-)
a to urieknutie, tak na odrieknutie je specialista moj muz, ten robi "zazraky" aj mne vela krat pomohol najst stratenu rovnovahu, ked mi ju niekto svojim "negativnym" pohladom odobral (clap)
a ten tvaroh mozem skusit, mam doma, nepoznam to este, clovek sa uci cely zivot a taketo veci, ked nepomozu, aspon neublizia (clap)
inak uz varime mrkvickovy odvar (y)

desina40, So, 03. 01. 2009 - 19:12

ahojte,som tu nová,ale tiež chcem napisat moje skusenosti.Naš Filip už bude mat vo febr. 1 rok, ale bolesti bruška, celodenný plač a riedke stolice mal už v porodnici. Dali mu raz niečo proti krčom a to bolo všetko.Bolesti mal aj pri mojom mlieku aj od umeleho. Poznám aj SAB , malému pomohol, možem odporučit, do každej dávky mlieka, ked mu prešli hnačky, 3 krat denne,.. Pri kolikach som mu dávala celý den len hustý ryžový odvar, žiadna hnačka,žiadne bolesti. Na druhý den som mu umelé mlieko zarabala do odvaru a postupne riedila s dojč.vodou. Ale najviac pomohla pri bolestiach rekt.rurka,už ju tu niekto spomínal, to je najrýchlejšia pomoc, vetry aj spenená stolica rýchlo vyjde von. Tá spenená stolica je od nesprávneho trávenia bielkovín, lebo niektoré babatká ich jednoducho nevedia ešte strávit. Trvalo hadam aj 3 -4 mesiace,kým sa mu trávenie upravilo. Tak som mu Sab dávala aspom raz denne. Teraz su už "bruškové " problémy preč,smejeme sa, že prdká ako dospelý.:-D

bigmama, So, 03. 01. 2009 - 21:19

ahoj, my sme mali relativne prve dva mesiace bezproblemove, napapal sa, spinkal, vykakal sa bez problemov, nam toto zacalo asi pred 10 dnami a zacalo sa to stupnovat, teraz spinka, napapal sa, tak uvidim aka bude noc, teplomerom som mu pomahala, stolica aj plyn vysiel von, on nema problem stolicu vytlacit, on sa vykakal az 10 krat za den! lenze ani po vykakani ziadna ulava, ani na chvilocku :-( neviem, ci nie je na ryzovy odvar este skoro, ma len 11 tyzdnov, ako vravim, tu ti jeden povie tak (myslim lekarov tu vo Fr., nie vas maminy (y) ), druhy onak a potom sa zariad! dnes bol kludnejsi, tak uvidim, co prinesie noc B-]

desina40, Ne, 04. 01. 2009 - 09:25

ja mam svagrinu detsku sestru v novozámockej nemocnici ktora je 2O rokov pri malých detičkach, takže jej doverujem, Malý jedol ryžový odvar od 1.týždna a len ten pomohol od hnačiek, ktore boli tiež hlienovite. Skoro dva dni len ryž.odvar, nič mu nebolo, tu ryžu som dost dlho varila, aby voda bola velmi hustá, a precedila som to,lbo z ryže tam ostavali take malekusočky,anechcelo to prejst cez dudel. Ale ked lekari vravia, že skolikami sa nič nerobí, tak asi to ma koliky, lenže da sa stým niečo robit.Aj tu rektálnu trubičku mi poradila. Ono tie bolesti su z tych plynov, ktore neodchádzaju von z črievok. A ked som premýslala,čo možem jest a čo nie, ked som ešte kojila, tak mi vyslo,že skoro nič, lebo všetko jedlo bud naduva,alebo prehána. No pri staršich dvoch dcerach som jedla všetko, fazulu, zmrzlinu na kila, a nič im nebolo.Tieti bruškove problemy maju viac chlapci. Taku mam skusenost.(flower)

bigmama, Ne, 04. 01. 2009 - 11:19

no, ked mas taku osobnu skusenost, tak potom vyskusam, lebo nechcem, aby mi tu zasa niekto dokazoval, aka som blba (lekari (blush) ) tak dnes vyskusam, pojdem to dat uvarit ;-) dakujem

betuska10, Po, 05. 01. 2009 - 16:34

moja zlata,ja mam 4 deti,chlapcov,ale nikdy koliku nemali.no kedze tvoj malicky ma penovu kakinku,to je hnacka.ja by som mu dala ku tomu co uz davas,je to vsetko dobre,este kvapky Hylak forte. je to zmes crevnych bakterii,onovuju crevnu mikrofloru .drz sa,moja.

vyvyka, Po, 05. 01. 2009 - 17:41

Betuška,ale pri Hylaku sa nesmú dávať mliečné výrobky.

bigmama, Po, 05. 01. 2009 - 18:21

no ja nepoznam kvapky hylak, mam nejaky prasok proti hnacke ktory davam, zatial sa drzime, spenene to uz nie je (y) ak sa to zacne opakovat okamzite idem k pediatrovi B-] aj ked zaruka, ze poradi nieco adekvatne, po mojich skusenostiach, je mala :-(

vyvyka, Po, 05. 01. 2009 - 23:01

Bigmama,neboj,bude to dobré.Keby vieš,ako som sa ja naplakala pri mojom staršom Alexovi,to by mi nikto neveril.Nič som nemohla jesť,na všetko hneď reagoval,potom začal odmietať prsník,po nociach som sa odsávala tri hodiny,on to spapal za pol,potom som to už stihala aj za pol hodiny,ale aj tak mal kŕče a bolesti.......Nakoniec sme skončili v nemocnici s diagnózou nedostatočne vyvinutá peristatika čriev,samozrejme materské mliečko som od úľaku stratila,ale pred každým jedlom sme mu dávali kvapky sab simplex a pomohlo to. Takže Ťa v plnej miere chápem,aj tie Tvoje obavy a strach,čo som sa ja nakočíkala,aby spal.:-( :-( Skús ten ryžový odvar,veľmi sťahuje hnačku a proti tým kŕčom,nech Ti pošle sestra sab simplex,skús,uvidíš,nám kázal lekár pred každým papaním 10 kvapiek,kŕmila som každé tri hodiny.Držím palce.

bigmama, Ut, 06. 01. 2009 - 19:47

vyvyka, no dnes nejako nepapame, ale vo stvrtok idem k pediatrovi, tak pokecame, teda dufam (blush) uvidim co povie on, mozno bude zbehlejsi ako boli ti co som videla doteraz (clap) kazdopadne dam vediet ako sme pochodili
tiez kocikujeme a v noci mi zaspava na rameni a castokrat tak spime celu noc, navyse zaspim v polovici kojenia a zobudim sa na to, ze ma "oziaba" prsnik (giggle)

eva m, Ut, 06. 01. 2009 - 22:56

to poznam, moje deti spavali so mnou v posteli, permanentne nacucnute, jaaaj, to bolo kraaasne - hned by som to zazila znova!!!
Bigmama, dufam, ze uz ste lepsie, aj kakanie sa dava do normy:-) .
Drzte sa!!!
Eva (sun)

bigmama, Ut, 06. 01. 2009 - 23:05

NO AKO TAK, POL DNA FAJN, POTOM HORSIE, teraz spinka, konecne (clap) zasa na pleci (giggle) snad si pospi aspon do tretej rana ;-) asi poviem pediatrovi, aby dal spravit testy, uvidime B-] zatial zachovavam chladnu hlavu, este ze mrzne, o to lahsie sa mi zachovava chladna hlava, vzdy ked to v nej zacne vriet, vystrcim ju von z okna na 2 minuty :-D

vyvyka, Ut, 06. 01. 2009 - 23:02

Keď len prsník.(giggle) (giggle) (giggle) (giggle) Ale každopádne daj vedieť,ako ste dopadli.Radašej nech ho vyšetria,Ty budeš pokojnejšia.:-*

bigmama, Ut, 06. 01. 2009 - 23:06

teda vyvyka (rofl) samo ze dam vediet, som chcela dat obrazok, ale nejde mi to :-(

vyvyka, Ut, 06. 01. 2009 - 23:12

Toho prsníka?(rofl) (rofl) (rofl) (rofl) Ale nie,viem,že Vás.Skús napísať Kami,aj keď ona má teraz iné starosti.Možnože v štvrtok to už pôjde a Ty hodíš foto vysmiate.Bigmama,vraciaš ma do chvíľ,kedy náš 5,5 ročný syn takto robil vrásky na čele nám...Najhoršie je,že ešte nevedia povedať,čo ich bolí.Ale keď začnú......:-O :-O :-O Dobrú noc,nech sa aspoň trochu vyspíte.

bigmama, Ut, 06. 01. 2009 - 23:17

no ten prsnik, ziadna vyhra, tatino by ti vedel rozpravat (rofl) (rofl) (rofl) aj tebe dobru, idem, zajtra rano ficim nakupovat, zacinaju zlavy a vyhliadla som oblecko pre tie moje dve mladata (y) tak aby som bola vo forme a aby mi nevykupili to, co som si vyhliadla (clap)

lobelka, Št, 08. 01. 2009 - 10:14

Ahoj, bigmama!
Ja mam tiez 3 mesacneho syna, tiez so zelenym kakinom, tiez spenenym, tiez sa kruti. Kojim naplno, mlieka mam habadej. Je to moje tretie babo a nedam dopustit na rektalnu rurku. Pomaha s plynikmi OKAMZITE, pretoze vyjdu von, aj spenena stolica a chvilu je zasa fajn. Prve 2,5 mesiaca bol klud , teraz nam to zacalo. V podstate som to cakala, uz som to zazila pri prvom synovi. Dcera s tym problemy nemala. Mne zabera ta rurka, obcas ho ponosim v nosici (tiez masiruje brusko)- to ked mam plne ruky roboty okolo zbytku rodiny, postolky davam minimalne, aby hybal nozickami, casto ho dam rozbaleneho len s ponozkami kopat a davam ho aj na brusko, to mu tiez pomaha hybat crievka. No a fenyklovy caj. Tiez sa pripajam ku klasickemu fenyklu, nie v nalevovych sackoch. Ja par zrniecok povarimasi 5 min. v dojc. vode, necukrim. Tiez som si zazil sovje s pediatrami v zahranici a musim povedat ze nedam dopustit na slovensku pediatriu. Nech su tu doktori hocijaki, ale celkova filozofia starostlivosti o male dieta je tu lepsia. Tie telefony na Slovensko urcite vyuzivaj a podporu na NM tiez (flower) . Budem mysliet a drzat palce (y) . Maly akurat pri mne spi a ostosest poprdkava :-D :-D :-D

adus, Št, 08. 01. 2009 - 13:24

Musim suhlasit, ked sami narodila vnucka v USA, bola som tam na krstiny, ked som videla ako to tam bezi u pediatra (mal zrovna nejake ockovanie), tak som bola zhrozena, aj z inych veci, co mi dcera rozpravala.
Referovala som potom doma nasej pediatricke a ona hovorila, ze mala raz na starosti u nas nejaku delegaciu americkych pediatrov, ze len oci otvarali (mysleli si ze idu niekde medzi neandertalcov, amici nafukani) a ruky ich boleli, co si vsetko zapisovali!!

bigmama, Pi, 09. 01. 2009 - 18:15

lobelka (clap) nastastie ho uz netoci, ale kaka statne, on nema stavene vetry, on kaka (aj 10 krat za den,niekedy aj viac) speneny uz nie sme (y) inak, ja som prestala pit mlieko, tak uvidim, inak napisala som, co som dnes urobila :-O tak uvidim, precitaj HNACKUJEME DALEJ (clap)
adus no a s tymi pediatrami mas pravdu! UK aj tu je to hroza, nemam dobre skusenosti!

Jarus2410, Št, 26. 01. 2012 - 09:08

My sme mali SABSIMPLEX, BIO GAYU(bezne sa dava od neskorsieho veku, tak nam lekarka znizila davku na 1 kvapku na den) a este ESPUMISAN(ten som zo zaciatku davala pred kazdym jedenim 25 kvapiek az do upravy stavu), okrem toho caj_aniz, kmin, fenikel.
V lekarni sa taktiez da zakupit mast na brusko PUPIK.(sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama