reklama

MOJE DIETA TRUCUJE

19martina85 , 11. 01. 2009 - 11:01

reklama

Kazda z vas uz urcite raz zazila,ked vase dieta zatrucovalo pre nejaku malickost alebo tak .. (giggle) Urcite to nieje dobry pocit,ked to urobilo bud v obchode,ci u lekarky,na ihrisku skratka tam kde je vela ludi... Moja Vikina (4.R) bola zlate dieta,pokial sme sa nenastahovali k rodicom.Samozrejme je to najmladsi clen rodiny,tak mala vsetko co chcela a jasne ze mi ju rozmaznali.. a teraz si s nou neviem rady..:-( ked niekam ideme a nedostane to co chce,alebo neostaneme dlhsie tam kde chce,tak sa hodi na ze a place,teda az vrieska ze NIE,a kazdy sa potom s velkymi ocami na nas pozeraju... Tak ked ste to uz zazili,tak mi prosim poradte ako sa mam k nej spravat alebo co mam robit,aby to uz nerobila... Dakujem TINA (flower)


reklama


reklama

-, Ne, 11. 01. 2009 - 11:56

toto robí aj moja 1,5 ročná dcéra. Len ona teda neplače, že volačo chce, väčšinou reve, že odniekiaľ ísť nechce, nechce ísť na ruky, nechce ísť do kočíka, nechce ísť po svojich.
A ja, nervák na počkanie by som ju vedela asi aj zožrať.
Držím palce a čítam ďalej, čo poradia baby:-)

ribišška, Ne, 11. 01. 2009 - 12:03

www.ribisska.sk ak bude u teba priorita " čo na to povedia ludia " a tvoja dcera to vycíti, alebo jej to rovno povieš v štýle:

"prestaň, čo si o nas pomyslia ludia, tak jej vlastne dávaš návod ako ťa má vydierať " (flower)

nereaguj... len sa na nu na tej zemi pozri a nereaguj... dohodni sa vopred aby to ona nepočula aj s manželom a nereagujte... aj ked tam budu iní ludia, trebars v obchode... nereagujte... kludne aj poodíd od nej dalej a už si ju nevšímaj.... ona je už dosť veľká na to, že pochopí že nema diváka a nebude mať prečo hrať...

;-) druha vec bude že sa bude bez teba bať zostať niekde sama na zemi.

seba samu si predstav či by si ty ležala niekde v obchode na zemi keby si tam nemala niekoho, o kom vieš že je s tebou ;-) ?

malé vysvetlenie:

akosi sme si zvykli že ked ma naše dieťa nejake " neprimerane " nalady, my sme tu na to, aby sme mu ich " lamali " aby nas niekto neohovoril... oni nas aj tak ohovoria ked budu chcieť a tak je to uplne jedno či budeme veci robiť podla okolia, alebo podla seba a ja si radšej vyberiem seba.

každy človek ma pravo na nalady.
akosi sme si zvykli vnimať viac okolie ako mať dialog len s tym, na kom nam zaleži.
dieťa vie trfiť kliniec po hlavičke a okamžite najde každu medzeru v našom spravani a hlavne ked nie sme jednoznační...
zaleži na našej trpezlivosti a na tom ako sa zachovame aj na druhykrat...aj tretikrat...

tvoje dieťa to bude skušať minimalne trikrat a doležite bude či ty vytrvaš v tom čo si urobila prvykrat... nereakcia a poodídenie preč...

ak to zvladneš, maš vyhrate. dieťa pochopí že si jednoznačna a že si za svojim stojíš.

držím palce, isto to zvládnete (clap)

marik, Ne, 11. 01. 2009 - 12:08

Akira,ako keby si o mne písala.Môj syn má tiež 1,5 roka a už od teraz začína vyvádzať.Hádže sa o zem reve,ako keby ho rezali.Vôbec si ho nevšímam alebo ho vezmem do jeho izby a začnem sa s ním hrať a aj ho capnem po zadku a vtedy spustí taký žalostný plač.No a keď mi to spraví niekde na verejnosti,tak sa snažím ho rýchlo niečim iným zaujať.V poslednom čase začal veľmi vyvádzať a vôbec nepočúva,ani keď mu dám jednu po zadku.Tak milá Martina dúfam,že nie len tebe,ale aj nám ostatným mamám niekto lepšie poradí,čo s našími nezbedníkmi.

Alexka, Ne, 11. 01. 2009 - 19:39

Presne ako hovori ribisska...neraguj....to deti su take vybite ze konec:D:-)

eva m, Ne, 11. 01. 2009 - 19:45

suhlasim s ribisskou, nie je podstatne, co si pomyslia ludia, ale to, aku skusenost si z takejto situacie odnesie tvoje dieta. Ak zisti, ze to nefunguje, prestane to casom pouzivat. Ak to bude fungovat, zafixuje si to a bude s tebou manipulovat.
Takze podla mna tiez ignorovat a potom doma, ked sa dieta upokoji, sa s nim o tom porozpravat - v pokoji, ale jednoznacne povedat, ze toto teda nie!!!
Da sa to zvladnut, neboj, len je potrebne, aby ste vy, dospeli, boli jednotni.
Eva (sun)

ribišška, Ne, 11. 01. 2009 - 19:47

ano, dakujem evi... na to domace porozprávanie som zabudla... v klude (sun)

eifelovka, Ne, 11. 01. 2009 - 19:59

Mame takeho dvojrocneho.. a mozes sa spravat ako chces, kricat, prosit, naplacat ci ignorovat a nereagovat.. jemu je to jedno.. dostane taky amok, akoby mu do zeme korene zarastli a ani sa z miesta nepohne.. takto nam tieto vianoce vydrzal bucat na jednom a tom istom mieste viac ako hodinu!!! Dokonca sme ho tam nechali a pomaly odchadzali prec smerom domov.. ani ho to netrklo, ani sa nepohol.. vobec nic.. vyriesila to jeho mama, chytila ho pod pazuchu ako vrece zemiakov, vsetci na nas cumeli a ona si s tym "pytlikom" hrdo vykracovala vpred.. ale riesit to takto stale nie je veru nic moc.. a nevieme co s tym nasim "zlatom" robit :-D Ak najdete zaruceny recept, vyskusam :-D ale ignoracia tiez nefunguje vsade :-D

zdenuša, Ne, 11. 01. 2009 - 21:55

ahojte, aj ja mám doma dvojročnu dcéru. Na všetko mi odpovedá slovkom NIE.Ideš papať? NIE Pod, ideme sa obliecť. NIE. Toto nemôžeš. Jej odpoved 100krát MôŽEM. Síce ma to hnevá, ale poslednú dobu to riešim ajtak že jej poviem neobleč sa, a za chvílu je oblečená,, jesť si naberiem do jej tanierika a za chvílku sedí pri stole a papá... Alebo zoberiem jej oblubeneho macka volame ho Mňavo a ten (aspon ten) ma poslúcha a ked to vidí aj ona, tak poslucha s ním, ale prihovárajte sa cely den plyšovemu macovi... Dakedy sprísnim ton hlasu pomôže to len mne, aspon viem že ma neškriabe v krku. Vravia mi,;-( že to je taká detská pubertička, tak ja si neviem predstaviť aká buude potom naša normalna puberta;-(

lobelka, Po, 12. 01. 2009 - 08:36

Kluuud, vo veku 4-8 su naozaj zlate, ja som tomu tíez neverila, ked sme sa v tom placali :-) . Dostavala som rady o trpezlivosti, ktore zo mna robili takmer cholerika, ale ono naozaj nic viac nefunguje, chce to len cas a pevne nervy. Teraz sa synator blizi k ozajstnej puberte, preto vidim, ze ten "jarcek" medzi pubertami na vydych rodicov fakt existuje (heart) . Teraz zacina ta prava skuska nervov, lebo uz to musim zvladnut len slovne, vsak je silnejsi ako ja :-O :-O :-O .

lydusha (bez overenia), Ne, 11. 01. 2009 - 22:48

U nas ignoracia fungovala, uz som o tom pisala viackrat. Presne tak, ako pise Ribisska. Nie je divak, nie je divadlo.

KrstnaMama, Po, 12. 01. 2009 - 04:30

ahojte bezradne maminy.. ;-) poznam.. to co pisete, poznam.. Ribisska ma pravdu, podla mna je to jeden z najucinnejsich prostriedkov. nastastie nie je jediny.
doma mame 4 rocnu Jahodku a 1,5 rocnu Cicvordu. my sme sa pohrabali v literature, lebo nam nebolo jasne preco tie deturence chcu za kazdu cenu robit naschval. nasli sme vysvetlenie. fakty su z knizky Toddler Taming, vo volnom preklade Skrotenie batolata od Dr Christopher Green a vyskusane u nas v praxi.

je velky rozdiel ak vam sceny robi 1,5 rocne dieta a 4 rocne. ako spomina Zdenusa, je to taka mala puberta. podla knizky zacina cca okolo 1,5 roka, v dvoch je uz kazdy urcite v tom a trva tak do 3 - 3,5 roka. okrem toho, ze dieta naozaj prechadza hormonalnymi zmenami, jej mozog je na vyssej urovni ako motorika a to je zdroj frustacie. takze tie vybuchy sa daju pochopit. skuste si predstavit ze viete ako na to, ale nemozete to urobit. napriklad, ked hrasok napichnete na vidlicku tak ho zdvihnete k ustam bez toho ze vam padne, ale rucky jednoducho nedokazu ten hrasok napichnut. no jedneho by siblo..
deti nie su zle, nerobia to naschval, nechcu vam liezt na nervy alebo sa pomstit. oni su len bezradne a potrebuju vas.. a hlavne vas straasne lubia. viem, niekedy to tak nevyzera.
co mam pomohlo..? trpezlivost. co moze a ma chut, nech skusa zvladnut sama. my sa jej spytame "Zvladnes to? Mozem ti pomoct?" cas a mieru pomoci urcuje ona. vy ste pre nu vzor. a vysvetlujeme. jeden si ide usta zodrat. avsak ak nederieme vysvetlovanim, tak zoderieme napominanim a okrikovanim..
co sa tyka scen 1,5 rocne deti maju len priame chapanie priciny a nasledku. to znamena, ked robi sceny v obchode, aj napriek tomu ze si ini pomyslia ze ste ti najhorsi rodicia, treba to vyriesit na mieste. ked odlozime vysvetlovanie na doma, Cica jednoducho nechape o com to my tocime. na mieste cinu sa nam osvedcila taktika nereagovania ako spomina Ribisska, odvadzanie pozornosti ako spomina Marik. tieto funguju hlavne v pociatocnom stadiu, ked si mala este neuvedomuje ze za pokoj ste ochotni 'zaplatit' viac.
v stadiu placu si mamina cupne aby bola na urovni oci malej a kludnym tonom povie jednoduchy dovod, napriklad: "Maminka a ocko idu domov, lebo nas domcek je smutny ked tam nikto nie je." "Za chvilocku, ked dokoncis tieto pieskove kolaciky, pojdeme domov sa naobedovat. Maminka prichystala vyybornuu polievocku pre sikovne slecny." alebo "Maminka a ocko idu domov, aby si starka a starky mohli oddychnut lebo su velmi unaveni. A nase hracky za nami placu." a opakovat aj desatkrat.
asi netreba dodavat ze vsetci zucastneni dospelaci musia BEZPODMIENECNE ohnivo suhlasit s kazdym takymto dovodom. v jednote je sila. samozrejme je nam jasne ze babka by rada zniesla aj modre z neba pre svoju vnucku. to viete aj vy, aj my. to netreba dokazovat. ale co myslite ako dlho vydrzi odpor malej jahody ked vyciti ze sa traja, styria ludia ktorych naozaj lubi uprimne zhodnu? poproste starych rodicov aby vam s tym pomohli, dohodnite sa s nimi na scenari, potom budu mat vsetci jasno ako sa spravat.

a co s tymi stvorrocnymi? tie maju uz filipa, to znamena ze im nic tak lahko nenabulikame. jaj ake su s tym chutne.. ale vsimli ste si, ze su velmi empaticke? ako sa vedia starat o macika, ktory ma chore brusko.. takze dovod "Nemozme kupit tuto babiku, lebo aj ine deticky potrebuju hracky a my sa s nimi krasne rozdelime. Nechame im ju tu ako darcek.." urcite pochopia.
ak sme uprostred sceny, tak zase dole na uroven jej oci, ste seberovne. a vecnym hlasom: "Ideme domov, lebo maminka povedala." alebo "Ak sa nevies s hrackou podelit, maminka ju zanesie dobrym detom."
taktiez nam pomohla "izolacka", zalozena na principe: nie je obecenstvo, nie je divadlo. ked mala nepocuva a vsetko robi naprotiven, zavrieme ju do inej izby, najlepsie do spalne. nikdy nie do detskej, kde sa moze sama hrat. nebuchat, nekricat, nedohovarat. mala by to chapala ako, haha, detinskost. ak sme ju upozornili na nasledky jej konania, vie co bude nasledovat. a my samozrejme do bodky splnime co sme povedali. hned. nie po dalsom kole vysvetlovania, stracate tym kontrolu nad situaciou. ak nie vy, potom sa toho ochotne chopi sama.
a obrnte sa trpezlivostou. ak je mala naozaj 'trucovita', vydrzi kricat sama v izbe hodinu, dve, tri.. ak ste sa predtym ubezpecili ze si nemoze ublizit, je to len urazena hrdost co tam koncertuje. dalsi raz to bude o trosku lepsie. zasada je, aby prisla sama a kludna, pripadne ju pride ukludnit a zobrat ten rodic, ktory ju na samotku poslal. sam kludny, nenahnevany. bez vycitiek svedomia ci lutosti. NIKTO iny!!!

je to na dlho, ale oplati sa! drzim palce.

georgina, Po, 12. 01. 2009 - 06:23

(clap) (clap) (clap) (clap) (clap)

bobetka, Po, 12. 01. 2009 - 07:34

(y) (clap) (clap) (clap) zkopírujem pre prípad, keď budem mať vnúčatá-dobré rady sa zídu aj vtedy(flower) (flower)

lobelka, Po, 12. 01. 2009 - 08:43

Plne suhlasim s ribisskou aj krstnou mamou (y) (clap) , pripajam jeden trik, ktory mi najskor pripadal smiesny, ale naozaj niekedy pomohol. Ked potrebujete, aby vase dieta nieco spravilo, dajte mu na vyber z 2 moznosti, pricom to, co ma spravit, je ta DRUHA moznost. Napriklad chcete, aby pilo mlieko, tak sa ho spytate, ci chce caj alebo mliecko, a ono si vyberie mliecko. Nezarucujem, ale nam a par rodinkam tato "manipulacia" celkom fungovala(sun) .

adus, Po, 12. 01. 2009 - 20:50

Hej, ale aj tu plati vstko do casu, lebo decka su mudre a kazdy trik casom prekuknu!
U nas tiez (bohuzial len isty cas) fungovali finty typu: dcery jedli granadir a syn fliacky so zemiakmi, dcery mali brokolicu, ale syn zeleny karfiol.... a podobne.
Okrem toho, ze to na urcity cas pomohlo riesit problemy, je to aj mila spomienka, na ktorej sa stale dokazeme zasmiat.

19martina85, Po, 12. 01. 2009 - 10:40

avoj MARIK :-) moja Vikina robi presne to co tvoj mali... tiez sa ju snazim niecim zaujat aj ked to niekedy nefunguje... obcas posluchne viac moju sestru ako mna... takze obcas je to v pohode ked sme a niekde na verejnosti

19martina85, Po, 12. 01. 2009 - 10:46

NO DIEVCATA ked citam vsetko co tu je,tak z kazdeho nieco mi robi moja Vikina... nasi sa len smeju a hovoria: vidis,presne toto si robila ty,ked si bola mala.. ano je to pravda,ja som nebola nejaky anjelik,ale teraz je mi luto ze som sa spravala a trucovala tak ako moja mala :-( takze viem cim si prejdem,kym nebude mat aspon 13rokov... drzte palceky :-) TINA

-, Po, 12. 01. 2009 - 10:48

Nicol je ešte krpatá, mám pocit, že kašle na divákov, ona si hrá pre seba(giggle) Ale aj tak ignorujem, len som v poslednej dobe na kvapky(giggle) z toho jej trucovania, lebo ešte si aj HLAVU obúcha o zem:-O
A ako riešiť toto? Momentálne jej flasnem jednu po prdeli- bez kriku, iba rozhodným hlasom jej poviem, že aby mala dôvod plakať. Po pár sekundách prestane a tým, že má pocit že som nahnevaná, príde za mnou a začne ma mojkať a bozkávať /väčšinou/. Pýtate sa, či to nejde bez toho buchnátu, ale naozaj nejde. Ona reve ako zmyslov zbavená, to ignorujem, ale tĺcť si hlávku ju nemôžem nechať. Občas sa jej pošťastí dať si riadnu šupu, zaduní celá zem, počuť aj na tóne kriku, že to už naozaj BOLÍ. A ja mám dosť čo robiť, aby som sa nezbláznila(giggle) (rofl) :-P

marik, Po, 12. 01. 2009 - 11:40

Pozor na to,aby sme sa nezbláznili(rofl)Môj malý včera večer resp. v noci,o polnoci vyvádzal a sto šesť.Chodí sám spať,do postielky,ale v noci sa niekedy zobudí a ide k nám.No a keď sa zobudí,tak už nevie zaspať.A ja sa v noci už neviem ovládať,tak ma vynervoval,že keď som ho začala capkať po tom zadku,tak som nevedela kedy dosť:-( A potom mi ho tak bolo ľúto.

hybrida, Po, 12. 01. 2009 - 13:03

Marik vyvadza kazdu noc? alebo iba obcas? Moje 1,5 rocne (sun) santi v noci vzdy ked je SPLN Mesiaca(on sa narodil predcasne a na SPLN), tak to beriem ako samozrejmost a necham ho vystrajat. a vcera 11.01.09 bol spln.;-)

renka, Po, 12. 01. 2009 - 13:19

inak naše princiatko 2,5 ročné tiež pravidelne buntoší noci okolo splnu...dnes bol hore od 4,30-6,30...potom drichmal do 9,30:-)

marik, Po, 12. 01. 2009 - 13:52

Tak na to som sa ešte nezamerala,že či počas splnu.Doteraz to nerobil,posledný mesiac tak vyvádza,ale nie každý deň.Ale on akoby chcel spať,ale nemôže.Napr. 15 min.spí a potom začne tak plakať,až výskať,normálne sa ja až zľaknem.A to robí aj hodinu,kým normálne nezaspí.

-, Po, 12. 01. 2009 - 14:28

ale to bude asi také obdobie. Aj malá má teraz horší spánok. Nevie sa uložiť. Najskôr som myslela, že možno ďalšie zúbky a teraz keď ju tak sledujem, možno je to taký bežný "dospelácky" problém- po celodenných podnetoch si nevie vyprázdniť a upokojiť myseľ. A keďže naše dietky eštelen nedávno začali vnímať a uvedomovať si tie podnety, môže to byť pre nich ešte ťažšie ako pre nás. Nicol najnovšie začala všade behať s takou tou vkladačkovou kockou a skúša vhadzovať rôzne tvary. Občas sa jej darí tak, že ani nezatváram ústa, napríklad zo všetkých tvarov automaticky povyberá všetky kruhy a jeden po druhom ich nahádže do správnej dierky- bez akejkoľvek pomoci. S ostatnými viac- menej potrebuje pomôcť, ale aj to iba napr. tak, že jej kocku otočím tak, aby mala správny tvar priamo pred sebou.
A tak uvažujem- ak už dokáže malá takto uvažovať, určite už má aj vlastné "problémy" a rieši ich aj v čase, kedy by už mala spinkať. Unavená je, avšak má "plnú hlavu"

marik, Po, 12. 01. 2009 - 14:34

Aj mi sa s tou kockou hráme,ale môjmu to tak dobre nejde,ako tvojej.No asi to tak bude,že už majú nejaké tie svoje "problémy" a nevedia si s tým čo robkať.(sun)

kelisova373, Po, 17. 11. 2014 - 16:55

Zdravím,úprimne nejsom fanúšik týchto fór ale topiaci sa aj slamky chytá. Moj Max má 8 mesiacov preč ale uz pár dní mi robí neskutocne sceny.Ideme von s kočíkom na prechadzku napr. do obchodu cesta do obchodu a pobyt v obchode fajn no pri ceste naspat zacne revat ale tak ako by som ho týrala reve tak ze je ho pocut na cele mesto a ludia pomne pozeraju stylom ,,co je to za mater ked necha dieta tak revat, ale nepomaha nic otocit kocik uz som ho niesla na rukach cez cele mesto aj kamosky sa ho snazili utisit nic nezabera nechce jest pit ani hracku proste nic akonahle prideme domov vyzleciem ho z bundy (ani ho vela neobliekam lebo som si myslela ze je z toho nervozny)no vyzleciem ho a ako by sa nechumelilo on vysmiaty ja nanervy ked to urobil prvy raz zistila som ze sa mu prerezal prvy zubok ale zub prerezany a on v tom stale pokracuje.Nepomaha byt mila ani zla ani nervozna.....mate niekto skusenosti co zabera ?dakujem

Kamila, Po, 17. 11. 2014 - 18:09

Tento prispevok je cca 5 rokov stary, skus sa radsej o svoj problem podelit, poziadat o radu, skusenosti v novom diskusnom prispevku, cez pridaj obsah a tam si vyber diskusny prispevok.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama