reklama

stredne skoly

Airam , 04. 02. 2009 - 22:16

reklama

ahojte, potrebujem poradit. syn je osmak a zaujimaju ho chrobaci a priroda, kamene a tak. nevieme na aku skolu by mal ist. neviete, prosim poradit?


reklama


reklama

lydusha (bez overenia), St, 04. 02. 2009 - 22:18

A on by chcel ist kam? Asi by bolo najlepsie spytat sa jeho :-)

magic, Št, 05. 02. 2009 - 00:37

ak chce smerovat na prirodne vedy, tak asi gympel a potom prirodovedecka fakulta UK. ale nech rozhodne sam. gympel dava viac moznosti, ak nie je celkom rozhodnuty. zase je trochu nevyhodny, ked sa chce neskor viac technicky zamerat.

Natinka, Št, 05. 02. 2009 - 14:01

pripájam sa, môj mladý chce byť právnik, ale on podľa mňa netuší o čom točí:-)
poraďte nejaké dobré školy Blava a okolie...

adus, Št, 05. 02. 2009 - 14:33

Dámy, ak dieťa nie je nijak vyhranene zamerané (niekedy sa už aj 8-9 vie prejaviť), že by to jasne smerovalo na nejakú odbornú školu, dobre prospieva a má perspektívu, že bude chcieť ísť študovať aj na vysokú školu, tak je gymnázium asi tým najvhodnejším riešením. Hovorím to síce nerada, ja som zástanca odborných škôl (ale 2 z mojich 3 detí majú gympel(giggle) ), lenže dnes sa situácia v odbornom školstve trochu zmenila a myslím,že nie je toľko dobrých odborných škôl ako bolo kedysi. Mne gymnázium už v mojich časoch pripadalo ako strata času, lebo sa tam vlastne neučilo nič nové (oproti ZŠ), len na troška vyššej (zložitejšej) úrovni, kdežto odborná škola dávala odborné vzdelanie a dalo sa z nej rovnako dobre pokračovať na vysokej (aj keď teda priznávam, že viac menej iba na vysokej rovnakého zamerania, lebo inak mohol byť problém pri prijímačkách - napríklad absolvent ekonomickej keby chcel ísť na medicínu, tak asi nemá šancu). Dnes ale ostalo len minimum stredných odborných škôl, ktoré majú dobré meno a úroveň (aspoň tu v Blave) a tak ozaj asi je vhodnejšie gymnázium (pre perspektívnych vysokoškolákov).
Okrem toho, takí ako Natinkin syn si to za 4 (poťažne 5 rokov, ak pôjdu na bilingválne gymnázium) ešte budú môcť poriadne rozmyslieť, akým smerom sa vydajú po maturite, lebo väčšinou v tých 15 nemajú ani šajnu o tom, čím by chceli byť, resp. čo také či onaké povolanie obnáša - oni skôr vedia, čo ktoré "vynáša". Môj syn napríklad si vybral "kuchára", lebo starší brat jeho kamaráta je tiež kuchár, robí v Anglicku a "vieš koľko má prachov?"
Inak, ani jednému z nich som do ich výberu nekecala, rozhodli sa oni, aj keď možno to potom aj oľutovali, ale kto sa dá na vojnu, musí bojovať.

lydusha (bez overenia), Št, 05. 02. 2009 - 21:18

Sa usmievam nad tym kucharom, Lucia chodi na hotelovku a na buduci rok robi skusky...bud casnik alebo kuchar....moj nazor je kuchar, pretoze kamkolvek sa vyberie robit, do kuchyne ju pustia jedine s certifikatom, kdezto casnika moze robit hocikto, kto je zrucny. Lucia sa ale boji kuchara ako cert svatenej vody...je to tazka skuska, receptury, a vsetko okolo toho....nie je to len take jednoduche, stat sa kucharom :-)

adus, Št, 05. 02. 2009 - 21:57

Lydush,
to je neveriteľné, ja fakt len čumím! ďalší styčný bod.
No toto kde chodí náš mladý je potravinárska, majú tam okrem kuchárov a čašníkov aj potravinárskych laborantov, pracovníkov marketingu v potravinárstve atď.

lydusha (bez overenia), Št, 05. 02. 2009 - 21:58

:-) (flower)

magic, Št, 05. 02. 2009 - 14:43

niekedy dobre vybrat skolu, poradit, ci odhadnut svoje dieta nedokazu ani rodicia. kamos cele detstvo tuzil byt leteckym konstrukterom. hral sa len s lietadlami, skladal zo stavebnic len lietadla. vedel o lietadlach tolko, ze sa mi iba oci pretacali. a potom ho to okolo 18 proste preslo. vystudoval ekonomiku a robi manazera kdesi.
dalsi bol zblazneny do prirody a vsetkeho s tym spojeneho, dnes je pravnik.

klodik, Št, 05. 02. 2009 - 18:43

Chrobáci, príroda, kamene? No tak všeobecne by som poradila gympel, ale keby som mala nasmerovať vlastné dieťa tak by to bola možno lesnícka priemyslovka, alebo kedysi sa na baníckej priemyslovke dal študovať odbor geológia...Neviem, mám dvoch synov a predstava, źe by vyštudovali gymnázium a potom by už nemali záujem pokračovať v štúdiu ma dosť desí. Jeden náš syn je už dosť vyhranený v tom čo chce ísť študovať- kynológiu, alebo to bude lesnícka priemyslovka...Mladší nemá o tom ani šajnu...Ale na jednom sa zhodnú- nechcú pracovať v manželovej firme- v tom majú úplne jasnogiggle) (giggle) (giggle)

Airam, Ne, 08. 02. 2009 - 18:31

vdaka za rady, ale pozerali sme na nete nejake napady a tie gymple su podla nas strateny cas, lebo on na nieco take nie je. zhodli sme sa na tom, ze najlepsie bude ist na strednu lesnicku skolu do liptovskeho hradku a potom ak sa mu bude darit, moze ist na vysku - nejaku prirodovedecku, je ich dost

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama