reklama

logopedicke ulohy

kmacaj , 16. 02. 2009 - 13:14

reklama

Ahojte maminky, po dlhsom odhodlavani sa som nabrala odvahu a navstivila som logopeicku ambulanciu so svojim 4,5rocnym synom. Dnes som velmi rada, mali sme stastie na perfektnu pani doktorku a uz sa dostavuju aj prve vysledky (a to sme absolvovali len 2 sedenia). Potrebovala by som ale poradit... po kazdom sedeni dostaneme domacu ulohu, t.j. slova a basnicky, ktore treba nacvicit. Robime to neustalym opakovanim, drilovanim a casto sa nevyhneme kriku a placu. Zacinam pozorovat nechut a odmietanie. Manzel zaviedol pravidlo, ze rozpravku pustime len po perfektom zarecitovani nejakej basnicky z domacej ulohy. Zatial to funguje, ale nepaci sa mi velmi tento druh donucovacieho prostriedku. Viem, ze by cvicenie malo byt nenasilnou formou, popri hre, ale neviem si s tym rady. Poradte, prosim, ako na to.
Dakujem. Katka


reklama


reklama

crystall, Po, 16. 02. 2009 - 13:21

...nuz my sme mali problemy so sykavkami, tak som to robila tak, ze ked sa premlel okolo mna, tak som ho navnadila, zopakoval a bezal si hned po svojom. Ziadne nasilnosti, to by som z neho nic nedostala. Alebo za volantom, som zacala opakovat...on zopakoval...prichod domov, pri vyzliekani som povedala, on zopakoval...vzdy pocas nejakej cinnosti, ja neviem...pocas hrania, upratovania...alebo len tak...ale nikdy nie ako ulohu, ani ma to nenapadlo, to by bol u nas zbytocny stres na oboch stranach.
...ono je to asi podla zavaznosti stavu, tak neviem, ci som adekvatne poradila...

Eva.N, Po, 16. 02. 2009 - 14:07

Plne súhlasím s crystall - do ničoho netreba nútiť. Má ešte málo ročkov,i keď na výuku pomocou logopédky akurát.NAše ssssykavky som zvládla so synom spôsobom naozaj nenásilného opravovania.Aby nepobadal,že ho tým vlastne učím.
No pri chvíľach,keď mi chcel niečo dôležité veeľmi rýchlo povedať,vtedy sa nedokázal kontrolovať,no ja som ho nechala,nenaliehala som.Zistila som,že sa nesprávne vyslovované s úplne stratilo ako začal syn čítať a písať.
Tak veľa trpezlivosti prajem!!
(flower)

http://www.youtube.com/user/Hermioneta?gl=GB&hl=cs
Toto ma baví, to je moje hobby(clap) (flower) (y) (clap)

crystall, Po, 16. 02. 2009 - 17:38

EVI!!!...vies, ze aj u nas to tak bolo!...ked v rychlosti povedal zle, som ho nedorazala.... Aj to, ze teraz v prvom rocniku sa rec napravila tym, ze zacal citat a pisat. Ale, chcem sa ta opytat, nemali ste problemy s dlznami a makcenmi?.....Pri citani mi cita dobre, ale pri odpisoch a diktate mi tvrdi, ze on tam nic nevidi...
dakujem

Eva.N, Po, 16. 02. 2009 - 19:08

Aaaaha..hm,môžem ti povedať,že to bolo tak,ako píšeš.Je veľa spôsobov,ako mu pomôcť v tom,aby tie mäkčene a dĺžne videl,nie je to nič hrozné.Ak by si chcela,v každej Pedagogicko-psychologickej poradni majú pomôcky,aby sa takáto vada dal bezproblémov odstrániť.Ono to vie prejsť do disgrafie,ale na poradni ti urobia,ak budeš mať záujem,aj testy na toto.Či je to len jeho vývojom ovplyvnená roztržitosť,alebo nie.Netreba sa báť,naozaj nie.

http://www.youtube.com/user/Hermioneta?gl=GB&hl=cs
Toto ma baví, to je moje hobby(clap) (flower) (y) (clap)

crystall, Po, 16. 02. 2009 - 19:45

...aha...disgrafiu nemame uz som ho dala preverit...dakujem..dam tomu cas teda...

cucoriedka2, Po, 16. 02. 2009 - 19:48

evi dakujem za link už sa vytešujem s muzikou ako sa patri (y)

kmacaj, Po, 16. 02. 2009 - 19:49

Velmi pekne Vam dakujem za rady. Tak sa mi vidi, ze budem musiet zvolnit. Ked ho upozornim, hned sa opravi a povie to spravne, ale v dalsej vete to iste slovo je znovu spatne. Alebo danu hlasku vopcha vsade, aj tam, kde nie je. Dufam, ze to chce len cas. Asi som moc narocna a nedockava.:-( Ako dlho vam to trvalo, kym si sam uvedomil a spravne pouzil?

crystall, Ut, 17. 02. 2009 - 09:08

...u nas to bol taky skok...zacal chodit k logopedicke tesne pred skolou...no, nech sme trenovali 4 mesiace a potom ked siel do skoly, uz sa to napravilo samo, ani som nezbadala ako...musel si to uvedomit pocas citania a pisania...videl-zapamatal-zafixoval...

cucoriedka2, Po, 16. 02. 2009 - 20:00

katka-kmacaj ten spôsob asi moc šťastný nie je lebo syn to robi len preto, že je k tomu donutený. Skuss urobit niečo vo forme hry zabavy zaleží čo ma tvoj syn rad a spravit si s toho niečo extra zabavné. Mám doma skoro 6 ročného a ked mal napriklad problem s farbami vymyslela som mu na tie farby basničky samozrejme srandovné. Ako sa to stalo neviem do dvoch týždnov farby vedel a basničky vie do teraz. ALe nenutila som ho. Rad chodí von tak počas vychádzky sme sa všeliako hravli a spominali ako to len ta basnička bola .... a prislo to samo...Asi som ti moc neporadila, ale neviem ako to napisat ten priklad sa mi zdal najvhodneší, alebo potom skus napisat viac a možno najdeme spôsob ako niečo vymyslieť. (sun)

Eva.N, Po, 16. 02. 2009 - 20:12

A ešte ak môžem poradiť - veeeľmi pomohlo čítanie rozprávok pred spaním.Neuveriteľné množstvo knižiek som deťom prečítala,keď oni boli už vo svojich postieľkach..jaaaj,ako by som to rada vrátila.Milovala som tie chvílky,keď ani nemukli a počúvali,čo mamina číta a po prečítaní rozprávky mi svojou fantáziou vyrozprávali dej,ako si ho vo svojich hlávkach stvorili(hug)
Ďakujem dievčence,za pekné slovká na moje hobby.Nie som ručne zručná,ale v tomto som sa akosi našla..ešte raz (heart) ďakujem...:-* (flower)

http://www.youtube.com/user/Hermioneta?gl=GB&hl=cs
Toto ma baví, to je moje hobby(clap) (flower) (y) (clap)

svetlana (bez overenia), Po, 16. 02. 2009 - 21:40

Baby, ak vam to nerobi problem, mohli by ste prosim napisat nejake tie "logopedike basnicky" ? Vrela vdaka (flower)

My sme doma zistili, ze syn lepsie vyslovuje, ked spieva, tak vecernu rozpravku mame spievanu ... nik sice poriadne nerozumie o com sa toci, ale syn opakuje (vzdy jedno-dve slova) a ide mu to lahsie :-)
Inak bojujeme s celkovou gramatikou, co sme pri dcere nezazili, aj ked aj ona vyrastala dvojjazycne. vynechavanie zvratnych zamen, spojok, .... on sa necha opravovat, aj zopakuje, ale jasne, ze ked sa potom ponahla, tak ma zas svoj sposob ... ale lepsi sa to :-)

sadlonka, Po, 16. 02. 2009 - 22:28

za logopedické básničky považujem knižku Daniela Heviera -Hovorníček, sú tam básne zamerané na rôzne spoluhlásky, mám ju v škole a momentálne prázdninujem, ale rada ti niečo z toho potom skopírujem.(sun)

vločka, Ut, 17. 02. 2009 - 00:29

tak na tejto knihe mám odchované všetky štyri deti.(sun) odporúčam

sadlonka, Po, 16. 02. 2009 - 22:32

tak som nechtiac"skopírovala" aj môj komentár a neviem tú kópiu ostrániť(blush)

svetlana (bez overenia), Po, 16. 02. 2009 - 22:46

klikni na upravit pod jednym z tych prispevkov a namesto textu tam vloz trebars bodku. zmazat uplne sa to neda.

a vdaka za tip, uz som to hladala na webe, zatial som nenasla.

kmacaj, Ut, 17. 02. 2009 - 09:27

dakujem, maminky... nas najvacsi problem (okrem ineho) je hlaska "K". Trenujeme tieto basnicky: Kom, kom, kominar, kedy si sa umyval, vcera vecer v sobotu, ked som nemal robotu.
kukulienka vola z buka, Lenka na nu tisko kuka. Vola na nu kukulienka: "kuku, kuku, kam ides, Lenka?"
hadanka: Kabat osklbany, uzka kosela, gate ako vlani, klobuk do cela. Na kopceku stoji, kavka sa ho boji. Co je to?
Hruska hruske suska - mame velke bruska.
Myska myske suska - ake mame uska?

Okrem toho som vyrobila pexeso s obrazkami na K, ale nas pexeso velmi nechyta :( . No a na knizkach je odchovany. Su to jeho najoblubenejsie hracky. Ziadne auticka, obcas stavebnica, ale kniha vzdy. A najradsej naucne, encyklopedicke.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama