reklama

Náš skutočný príbeh domáceho pôrodu

sashka.mst , 16. 03. 2009 - 19:40

reklama

Mnoho žien netuší, že nie sú otrokmi zdravotnej starostlivosti, ale jej užívateľkami, a teda majú plné právo sa rozhodnúť, kde chcú priviesť svoje dieťatko na svet. Keď som sa priateľkám zdôverila s naším priebehom pôrodu, väčšinou vraveli: "Keby som ťa poznala skôr..." Pôrod synčeka ma neopísateľne obohatil, premenil, posilnil, otvoril novému nazeraniu na svet a hlavne ma povzbudil, aby som o ňom všetkým rozprávala. Pretože jedine rozprávaním nahlas môžeme prelomiť to škodlivé tabu, ktoré zahalilo našu krajinu a vymaniť sa z područia arogantných pôrodníc. Sú nadradené ženam len potiaľ, pokiaľ im to ženy dovolia. Pokiaľ patríte k tým ľuďom, ktorí radšej ako plávať v priemernom prúde rozmýšľajú vlastným rozumom a cítia vlastným srdcom, začítajte sa do nášho pôrodného príbehu. Možno vám otvorí novú cestu, možnosti, pocity...

Saška (www.vnimavetehotenstvo.sk)

Náš pôrodný príbeh

...Keď láska je tak silná , že zázrak musí prísť, z dvoch vznikne tretia bytosť a dáva večný zmysel žiť...

9.10.2006 sme sa dozvedeli, že Nio si nás vybral za rodičov. Ďakujem Ti dieťatko milované, že našlo si ma a stala som sa matkou. Budem Ťa chrániť zo všetkých síl, tak ako chrániš ty nás pred všetkým zlým, prisľúbila som synčekovi.

Moje ego sa rozlynulo, cítila som sa ako bohyňa. V mojich rukách bola nová bytosť a ja som sa pred ňou skláňala.

Pátrala som po pravde viac ako kedykoľvek predtým. Zaujímala ma naozaj zdravá strava, prírodná kozmetika a najmä prirodzený pôrod nie v nemocnici.

Cítila som, že pôrodnica je vhodná pre problémové tehotenstvo, nie však pre zdravú ženu a snažila som sa nájsť čo najviac dôkazov, aby som si tento pocit potvrdila a obhájila aj pred rodinou a okolím.

Dozvedela som sa, že

1. vo všetkých krajinách, kde ženy prevažne privádzajú na svet svoje dieťatko doma - Japonsko, Singapúr, Fínsko, Nórsko, Holandsko..., je najvyšia životná úroven a najmenšia novorodenecká úmrtnost. A naopak, najväčšia úmrtnost je v krajinách, kde sa detičky rodia v nemocniciach - USA, Litva, Poľsko, Maďarsko a Slovensko. http://www.cnn.com/2006/HEALTH/parenting/05/08/mothers.index/index.html
2. všetky svetové výskumy povrdili, že pôrod doma je minimálne rovnako bezpečný ako pôrod v pôrodnici, pričom takto rodiace ženy potrebujú oveľa menej, alebo žiadne zásahy do pôrodu a liekov na tlmenie bolesti - http://www.homebirth.org.uk/.
3. najprestížnejší medicínsky časopis British Medical Journal sa v tomto článku http://www.bmj.com/cgi/content/full/313/7068/1276 vyjadril v prospech domácich pôrodov.
4. svetoznáma autorka Miriam Stoppardová populárnej odbornej literatúry v knihe Veľký sprievodca tehotenstvom od počatia po pôrod o domácom pôrode píše: "Plánovaný pôrod doma môže byť tým najspoľahlivejším spôsobom, akým môžete porodiť svoje dieťa. Nedávna správa o stavu britskej spoločnosti dokumentovala, že akokoľvek 94% všetkých pôrodov sa udeje v nemocnici, nie sú o nič bezpečnejšie, niekedy sú dokonca nebezpečnejšie, ako pôrody doma".
5. vo svojej ďalšej knihe Žena od A po Z ďalej píše: Pre ženy, ktorých tehotnosť prebieha normálne a očakávajú normálny pôrod, je domáce prostredie ideálne. Nanešťastie mnohé ženy, ktoré by mohli rodiť doma, sa na to nepodujmú, pretože pociťujú negatívny tlak zo strany svojich lekárov, poradcov a nemocničných pôrodných asistentiek. Väčšina tehotných žien je zdravá, a ako k takým by sa k nim malo pristupovať; tehotnosť nie je choroba. Ak všetko prebieha normálne, nie je dôvod, prečo by ste nemohli rodiť doma s pomocou miestenj pôrodnej asistentky. V súčasnosti sa dokázalo, že pôrod doma je rovnako bezpečný v prípade, že sme v poriadku a nie je dôvod, pre ktorý by bolo treba si robiť starosti."
6. v pôrodnici je pôrod pre zdravú ženu riskantnejší http://www.rodina.cz/clanek5000.htm
7. slovenské pôrodné asistentky na rozdiel od ostatných z EU (okrem Litvy, ktorú sa mi nepodarilo zistiť), nemajú kompetenciu byť ako štátna lekárska pomoc pri domácom pôrode, čím štát zámerne nepomáha ženám v tom, aby rodili v domácom prostredí.
8. domáce pôrody u nás nie sú zakázané, ale ani štátom podporované a stáva sa, že ženy rodia bez pôrodnej asistentky, alebo s pôrodnou asistentkou zo štátov, ktoré nás obklopujú. V týchto štátoch pôrodné asistentky vykonávajú samostatnú činnosť a sú prítomné aj pri pôrodoch doma.
9. doma rodili aj známe osobnosti Pamela Anderson, Kelly Preston, Meryl Streep, Demi Moore...- http://en.wikipedia.org/wiki/Home_birth Nelly Furtado, Jade Jagger, Julianne Moore...
10. odkedy sa pôrody presunuli z domáceho prostredia do nemocničného, materská úmrtnost sa zvýšila http://www.baraka.cz/baraka/Marek/knihy/nova_doba_porodni/kapitola_03.h…
každý zásah do pôrodu podmieňuje ďalší - Michael Odent,Znovuzrozený porod. Tieto zásahy sú pre pôrodnice zdrojom financií a preto sa im nebránia, práve naopak. Najlukratívnejšie sú cisárske rezy a preto, aj keď sú životu nebezpečné, siahajú po nich pri prvej príležitosti. Kvôli nim ženy ponižujúco holia a nechcú im umožniť, aby pili a jedli ako potrebujú. V prípade operácie by hrozilo vdýchnutie obsahu žalúdka.
11. slovenské pôrodnice používajú postupy, ktoré Svetová zdravotná organizácia označila za nevhodné, škodlivé a nebezpečné už pred desiatkami rokov http://respektkporodu.cz/problematicke_postupy.php
12. pôrodnice nerešpektujú práva pacientky, keď majú vlastnú politiku a pravidlá, ako sa u nich rodí. "Rodí lekár" , ako mi povedali v mnohých pôrodniciach a zdravotný personál nepozná prirodzený pôrod bez zásahov.
13. V pôrodniciach ženy často majú rodiť ležmo na chrbte. Táto poloha je výhodná jedine pre pôrodníka - dobre vidí a príjemne sa mu stojí. Žene táto poloha uberá sily a môže spôsobiť komplikácie. WHO túto polohu neodporúča už v knižke Dr. Miriam Stppardovej New pregnancy and birth book z roku 1985, z ktorej sa doteraz predalo cez milión výtlačkov. V slovenskej verzii tejto knihy Žena od A po Z uvádza: Pred desaťročím bola tradičná pôrodná poloha taká, že sme ležali na chrbte s nohami upevnenými v strmeňoch. Túto takzvanú litotomickú polohu nám lekári a pôrodné asistentky predpisovali preto, že im to uľahčovalo prácu. Nebrali sa príliš do úvahy rodičkine priania ani mocné prírodné sily, medzi nimi aj zemská príťažlivosť, ktorú táto neprirodzená poloha úplne popierala. Táto poloha má viaceré nevýhody: 1. pôrod je pomalší, dlhší a bolestivejší; 2. krvný tlak môže klesnúť, takže sa k plodu dostáva viacej kyslíka; 3. tkanivo hrádze sa nerozťahuje postupne, ako plod tlačí nadol, čo spôsobuje väčšiu potrebu nástrihu hrádze. Jednou z najbežnejších príčin prolapsu je prílišné natiahnutie panvového svalstva vrátane svalstva panvového dna počas pôrodu. Tento stav môže nastať, ak sa druhé štádium začne príliš rýchlo, skôr ako má svalstvo možnosť postupne sa natiahnuť; 4. pri pomalom pôrode je pravdepodobnejšie ohrozenie plodu, čím vzrastá potreba kliešťového pôrodu; 5. spontánny pôrod placenty je takmer vždy pomalý; 6. v tejto polohe je väčšia pravdepodobnosť, že si presílime dolnú časť chrbta, ako keď sme vzpriamené. Žena ponechaná sama na seba v spoločnosti iných žien v pôrodnej miestnosti takmer vždy zaujme vzpriamenú polohu a má na to veľmi dobré dôvody: 1. využíva sa pritom obrovská sila zemskej príťažlivosti, ktorá ťahá plod smerom nadol a pomáha mu dostať sa von z matkinho tela; 2. pri sťahu sa maternica stiahne vertikálne smrom nadol; 3. tlak plodu nadol umožňuje krčku maternice a hrádzi, aby sa rozťahovali postupne, čo znamená, že ich natrhnutie je zriedkavé, nastrinutie hrádze nebýva takmer nikdy potrebné a v budúcnosti je menej pravdepodobný prolaps; 4. pôrodný kanál má možnosť rozťahovať sa pomaly, preto je potreba kliešťovího pôrodu veľmi zriedkavá; 5. vzpriamená poloha zbavuje bránicu tlaku, takže sa nám dýcha ľahko a pohodlne; 6. svalové napätie a bolesti chrbta sú menšie, preto nás počas pôrodu menej zaťažujú; 7. vzpriamená poloha je z mechanického hľadiska efektívna, menej sa pri nej zaťažuje chrbtica a panvové stavce. Náš partner alebo parterka nám môžu tak pri pôrode lepšie pomáhať.
14. Novorodeniatko sa rodí do sterilného nemocničného prostredia, v ktorom prežívajú tie najagresívnejšie baktérie.
Ukrutne trpí, keď mu je prestrihnutá pupočná šnúra skôr, ako začne samo dýchať - v Kanade potvrdili, že tento zákrok je zodpovedný za problémy s dýchaním v budúcnosti.
15. Slovensko ako jedna z mála krajín meria bábätká hneď po narodení, čím im nasilu vystiera nožičky, ktoré boli celý čas mierne pokrčené a niekedy im tým vyklbujú nožky. Pri tom dieťatko nemôže narásť cez noc. Necitlivo ho položia na chrbátik, čím mu vystrú chrbticu, ktorá bola tiež celý čas schúlená. Rutinne sondujú obsah žalúdka, ultrazvukujú mozog a obličky, pichajú, umývajú, ukážu mame a odložia do sklenených nádrží zviazané v perinke bez možnosti sa pohnúť prvý krát v živote, počujú náreky ostatných detičiek a nechápu, prečo ich tak potrestali za príchod. http://dharmagaia.cz/index.php?pg=knihy&kt=liedloff&tp=bk&sb=&ic=1515
16. Pritom hladiny hormónu lásky - Oxytocínu sú u matky aj novorodeniatka najvyššie v živote a jediné, po čom rodinka túži je byť spolu, maznať sa, upevňovať puto..."Hladkanie, objímanie, utváranie väzby s dieťaťom znamená veľmi veľa. Aj taký krátky čas ako hodina po pôrode spolu s dieťaťom môže mať trvalý vplyv na matku i dieťa. Množstvo štúdií ukázalo, že ženy, ktoré si vytvorili väzbu k svojmu dieťaťu, bývajú lepšie matky. Ich deti sú takmer vždy fyzicky zdravšie, emocionálne stabilnejšie a intelektuálne bystrejšie než deti, ktorí odobrali matkám hneď po pôrode.
Na Rutgersovej univerzite výskum ukázal, že ak kryse po vrhu okamžite odobrali mláďatá, stratila materinský inšinkt a ani navrátenie mláďat matke ho neobnovilo.Až do tretieho roku života dieťaťa sa matky, ktoré utvorili väzbu, ešte stále prejavujú ako oveľa pozornejšie, nadšenejšie a starostlivejšie. Dr. Kernell a Dr. Klaus pozorovali istú skupinu takýchto žien rok po pôrode; zistili, že v porovnaní s inými ženami objímajú a hladkajú svoje deti omnoho častejšie. Kalifornský psychológ David Chemberlain je presvedčený, že akákoľvek forma násilia, s ktorou sa dieťa stretne v maternici alebo v čase pôrodu je hlbokou formou programovaní, ktoré v dospelosti napríklad zabránia nadviazaniu vzťahu. Tieto "programovania" môžu ovplyvniť telesné aj mentálne zdravie človeka na desiatky ďalších rokov. "Thomas Verny a John Kelly, Tajomný život dieťaťa pred narodením .

Vzhľadom k tomuto všetkému sme si veľmi priali nájsť pôrodnú babu. Neboli sme tým posadnutí, pripúšťali sme pôrod v pôrodnici. Už to vyzeralo, že nenájdeme a v tom sme spoznali v krátkom čase dulu, aj zahraničnú pôrodnú asistentku a náš pôrodný príbeh sa mohol blížiť k naplneniu.

Písal sa prvý jún, bol deň detí a najsilnejší spln roka a mne sa uvolnila hlienová zátka. V noci som sa pár krát zobudila a cítila, že v maternici sa niečo malilinké deje.

Ráno to pokračovalo a počas nakupovania na ovocnom trhu v meste to už prichádzalo v pravidlelných intervaloch. Počas nich mi bolo príjemnejšie zastať v chôdzi a preciťovať možno prichádzajúci pôrod.

Veľmi som sa tešila, ale ešte som tomu celkom neverila. Moja ženská lekárka ma vyšetrovala dva dni pred tým a vyjadrila sa, že mám ešte minimálne dva týždne.

Napriek tomu sme šli domov po prichystanú tašku a vybrali sa do čarovnej prírody, kde sme chceli privítať nášho synčeka.

Celú cestu pršal hustý dážď a my sme tušili, že sa hlási Nio. Voda sa mu veľmi páčila. Vždy, keď sme sa prechádzali v prírode ho najviac fascinovali potôčiky, studničky, jazerá...
Čakali nás usmievavé žienky. Pochutnávali sme si na čerešniach , pripomínali pôrodný plán a medzitým mi pôrodná asistentka Luna navrhla, že sa pozrieme ako sa otváram. Prekvapila nás, keď povedala, že som otvorená na tri prsty.

Maťko šiel pripraviť pôrodný domček. Sám o sebe už bol vyzdobený: na stene bola batika draka, v oknách boli sviečky a sošky... My sme pridali ohrievač (vyzeral ako malý ohník), červené posteľné prádlo (to je farba dieťatku dôverne známa z bruška), fólie a na ne plachty na zem a sviečka od mojej priateľky. Mala som ju zapáliť, keď sa Nio narodí.

Potešila ma potreba navštíviť latrinu, lebo som vedela, že nebudem vďaka tomu potrebovať klystír. Luna vravela, že v krajine, kde pôsobí to ani nerobia. To, čo výjde sa utrie servítkou, kdežto keby sa podal klystír, malo by to vodnatú podobu a riskovala by sa spŕška.

Zo začiatku sa mi chcelo hýbať bokmi, prehýbať chrbát. Neskôr, keď sa kontrakcie zosilňovali, Maťko mi prikladal ruky na lopatky a pri výdychu rýchlym pohybom ťahal až po zadok, kde sa príjemne strácali. Cítila som niečo ako bolesť, ale nevnímala som ju negatívne, lebo som chápala, že to, čo ma "bolí" je krčok maternice, ktorý je stiahnutý a každou odznievajúcou kontrakciou sa stráca, čím sa približujeme k Niovi a to ma napĺňalo nekonečnou radosťou.

Niekedy sa pri takýchto momentoch medzi nebom a zemou stáva niečo neobvyklé. Náš pôrod bol popretkávaný takýmito znameniami. Tri krát sa nám stalo, že z nevysvetliteľných príčin úplne vypadol prúd. Našťastie to Maťko vždy vyriešil a ohrievač mohol zohrievať miestnosť tak, aby v nej bolo príjemne teplo.

Najradšej by som sa hodila do vody, ale to nebolo možné a tak som aspoň veľa pila.

Po čase som prišla na to, že mi najviac vyhovuje, keď sa nehýbem a dokonca som tak intezívne vnímala všetko okolo, že ani Maťko ma už nemohol hladiť, lebo jeho dotyky ma zasahovali až do maternice. Tak sme len tak sedeli na lavici, mala som o neho opretú hlávku a vnímala som jeho prirodzenú vôňu (až neskôr som sa dozvedela, že inhalovanie parterovho pachu zosilňuje kontrakcie a urýchľuje tým pôrod).

Miestami som zaspávala, mala som také mystické mikrospánky, trochu zo mňa odtekala krv, tak som bola od pol pása nahá, niekedy aj celá, ako som to cítila. Celý čas sme boli s Niom na seba napojení. Spomínali sme spolu na tehotenstvo - lúčili sa s ním a tešili sa na budúcnosť. Odpočítaval som mnou kontrakcie, vysvetľoval mi, že aj keď mám nutkanie tlačiť, ešte nemám, lebo nie som úplne otvorená. Možno to bola len moja predstava, že sme spolu komunikovali a doteraz komunikujeme, ale verila som a verím, že je to skutočnosť.
Mala som pocit omámenia. Zdalo sa mi, akoby to bol len sen, všetko som videla zhora - bol to úžasný stav. Nikdy predtým som si tak neuvedomovala vlastnú existenciu. Vnímala som každou bunkou, priestor bol takmer nekonečný, čas stál. Vedela som, že nepotrebujem nič, len sa tomu úplne odovzdať, uvoľniť.

Luna a dula Slnce len tíško sedeli v rohu miestnosti, nepovedali ani slovko, sem tam sa vytratili a ako myšky vrátili. Raz tak prišli so šťastnou novinkou. Dulinmu psíkovi, čuvačovi, sa po týždni čakania narodilo jedno šteniatko. Keď som poprosila Lunu, aby ma pozrela, či už nie som otvorená, potvrdila mi, že už som a môžem skúsiť jemne zatlačiť, keď to budem tak cítiť.

Maťko zapol kameru a keď prišla kontrakcia, na jej vlnách som jemne potlačila s hlbokým výdychom a objavila sa hlavička s čiapočkou z plodového vaku. Luna povedala, že je to šťastné znamenie v mnohých kultúrach. Počkali sme na ktorú stranu sa hlavička otočí. Otočila sa do prava a ja som čakala na ďalšie kontrakcie. Neprichádzali tri minúty, tak som skúsila potlačiť bez nich, Luna trošku uvoľnila Niovi pliecko (cítila som, že takmer prasknem) a jemne mi tlačila na hrádzu, aby sa nenatrhla a nenatrhla :).
Nio vyletel na vlnách plodovej vody do rúk priamo Lune a hrdému oteckovi.

Odkašľal trošku vody a hneď, keď ho bleskovo prehliadla, mi ho po pár sekundách spoločne s Maťkom položili na stehná.

"Nijko, synček náš...To bolo ľahúčke Nijko..akú má krásnu pusinku..." zneli moje prvé slová. Maťko nemal slov...

Nevedeli sme sa vynadívať. Hladili sme zamatové telíčko nášho dieťatka a vychutnávali si prvé sekundy v trojici zaplavovaní hormónmi lásky.

Vonku už bola noc - 10 hodín, takže bolo v miestnosti minimálne svetlo (presne takto v noci pri malom svetielku som si počas tehotenstva predstavovala pôrod)...

Nijko očká otváral veľmi pomaly. Slnce počas pôrodu kreslila plno obrazov a obrazy nám dala na pamiatku. Celý čas bola tíško, akurát pri zatlačení som citila, že ma matersky hladí po ruke a bolo mi to príjemné.

Pár minút po Niovom narodení sa v okne objavila myška.

Pozerali sme na seba a usmievali. Bola tam s nami celú noc, ale nedotkla sa chleba so syrom, čo sme jej tam dali, aby nám nešla do vecí.

Asi pätnásť minút po narodení som Nia mala stále na stehnách. Luna sa ma spýtala, či môže skontrolovať maternicu. Silnejšie zatlačila pod pupkom a cítila, že sa zmenšuje. Ukázala mi, ako si to nahmatám sama. Potom som si Nia privinula na hruď, čupla si a potlačila. Placenta zo mna ľahúčko vykĺzla. Ešte som sa snažila vytlačiť všetky zbytky krvy.

Pupčná šnúra už dotepala a tak nastal čas ju prestrihnúť. To bola Maťkova úloha. Luna mala svorku, ktorú upevnila asi 5 cm nad pupkom Nia. Prezrela placentu. Bolo nezvyčajné, že mala tvar podkovy - u nás symbol šťastia:).
Ukázala nám, ktorou stranou bola k Niovi. Z jeho strany mala krásnu belasú farbu.

Pozrela plodové vaky a zhodnotila, že je to v poriadku. Potom nás nechali samých, aby sme si vychutnali dosýta najintímnejšie chvíle nášho života.

Priložila som si Nia a po chvíľke našiel spôsob ako sa prisať.

Celú noc ležkal nahý striedavo na mojom a Maťkovom nahom tele, niekedy medzi nami na kožušinke z jahniatka. Pomaly otvoril doširoka obe očká a my sme sa pozerali do očí dokonalej čistej bytosti. Nemali sme slov, len sa nám tisli slzy šťastia.

Trochu som cítila že telíčko dostalo zabrať, ale nemala som najmenší problém, Pobehovala som energicky okolo a kamerovala naše prvé spoločné chvíle.

Asi okolo desiatej sa ukázali žienky. Luna pozrela Nia teraz úplne podrobne. Hlávku, ušká, či pružia ušnice, čo bolo znakom toho, že bol narodený v jeho termíne, záhyby, jednoducho milimeter po milimetri. Ukázala nám ako skladať látkovu plinenku, ako viazať šatku na nosenie detí a spoločne sme ho obliekli. Toto oneskorné dôkladné vyšetrenie dieťatka po narodení sme si mohli dovoliť len vďaka tomu, že sme mali domáci pôrod, pri ktorom mal Nio Apgarové skóre s najvyšším hodnotením.

Po obede sme šli do pôrodnice. Keby som nemala krvnú skupinu 0 negatív a Maťko B plus, nešli by sme. Rhega mi ale bolo treba. Personál bol najprv zaskočený, ale ústretový. Nabehli sme na pôrodný plán od momentu, keď je už Nio na svete. Ubytovali sme sa na rooming in, prišla nás pozrieť detská sestra, odmerali, odvážili Nia, zobrali mu krvičku a vyšetrili aj mňa. Pani doktorka mi zložila poklonu ako som hladko porodila bez poranenia, že by som mohla učiť treťorodičky ako rodiť. Aj Maťkovi sa ušlo komplimentov ako to zvládol... Nechceli sme ohroziť naše žienky a tak sme nemohli povedať, že sme mali pri pôrode odbornú aj duchovnú pomoc. Až neskôr nám to už nedalo a vysvetlili sme im, že sme na to neboli sami.

Prišli nás navštíviť moji rodičia s bračekom a s babkou.

Na druhý deň sme na moju žiadosť mohli íst domov:)) Cestou som povedala, že sa už neviem dočkať ďalšieho pôrodu. Bol to môj najdôležitejší zážitok, vďaka ktorému som spoznala samu seba, moju silu, trpezlivosť, pokoru...precítila som celý vesmír a splývala som s ním. Pochopila som, že život, to je všetko. Všetci sme jedno, navzájom prepojení.

Moja rodina ma napĺňa nekonečným šťastím, pokojom, istotou...Aj pre Maťka to bol nádherný zážitok, ktorý neopísateľne krásne upevnil jeho puto s Niom. Všetkých nás to prepojilo a od toho momentu sme takmer neoddeliteľní.

Deň po našej svadbe sme si uctili našu placentu, poďakovali jej za to, že tak krásne nám pomáhala a posadili ju spolu s Ginkom na našom pozemku.

Starí Slovania sadili placenty pri svojich príbytkoch, aby tam človek symbolicky zapustil korene a vedel, kde sa má vracať, kde je jeho domov...

Nia svet privítal s láskou. Cítil sa vítaný a tak s láskou a úctou pristupuje k svetu aj on. Miluje ľudí a zvieratká. Je nebojácny a stále žiari. Prekvitá ako jeho strom života. Učí nás každým dňom byť lepšími, byť tým, čím sme sa narodili, aby sme boli. Vnímaví milujúci hrdí rodičia.

Prajem to vám všetkým.

Prešlo vyše roka a ku zdrojom, ktoré ma podporovali v domácom pôrode pribudlo mnoho ďalších skvelých kníh (Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu od Henci Goer, Znovuzrozený porod - Michel Odent, Hovory s porodní bábou - Jana Doležalová, Pôrod bez násilia Frederick Leboyer...) a najmä dva dokumenty o pôrodoch The Business of Being Born (http://www.vnimavetehotenstvo.sk/aky-biznis-je-narodit-sa-v-porodnici/) a rovnako zaujímavý Orgasmic Birth (www.orgasmicbirth.com ).

Všetkým,ktorí sa prečítali až sem, som prepísala niekoľko užitočných pasáží z dokumentu Orgasmic Birth:

z vyjadrení pôrodných asistentiek, rodičovských poradkýň, psychologičiek...:"Nie je možné popierať zmyselný a sexuálny charakter pôrodu.", "Je to ten najlepší orgazmus, to najlepšie na ňom je tá veľká intimita. Ten moment spojenia.
"Ten nádherný pocit chvenia. Boli sme stvorené k rodeniu detí. Neobracajte sa so svojím telom len tak medicíne.", "Chcem výjsť von a napísať na veľký bilboard: “Ženy celého sveta, vezmite si svoje pôrody späť. Ako si dovolíte užívať si svoju sexualitu, užite si aj svoj pôrod."!
Billie Wolf RN, lektorka predpôrodnej prípravy Lamaze: "Mám rada, keď sa matky a otcovia bez zábran objímajú a bozkajú a pri pôrode si vzájomne prejavujú lásku. Pôrod je súčasťou ženského sexuálneho života. O tom vždy hovorím, že potreba lásky, a že kontakty medzi otcom a matkou sú tak dôležité. Je veľmi dôležité, aby ženy vedeli, že pôrod má aj senzuálnu stránku, najmä v situácii, keď sú neustále kŕmené strachom a negativitou. Strachom, že pri pôrode zažijete jedine bolesť. Jedine to nám súčasná spoločnosť predkladá. "

Christiane Northrup MD, autorka: Keď sa pozriete na to, čo s pôrodom robia médiá, najmä pohľady na pohotovosť, ľudia prichádzajú na pohotovosť a kričia, ako by mať dieťa bola tá naväčšia katastrofa, a tak sa to teraz zapísalo do niekoľkých generácií. "

“Na predpôrodnej príprave hovoríme tiež o hormónoch pri pôrode a ich význame. Je naozaj dôležité, aby matky vedeli, že sa majú nechať viesť prúdom hormónov. "

Elizabeth Davis CPM, Medzinárodný inštitút pôrodných asistentiek, Inc. : Najlepšie chráneným tajomstvom o pôrode je to, že sa jedná o sexuálny zážitok. Musíme sa pozrieť, aké hormóny sú v hre. Sú to nielen endorfíny, ale aj oxytocín, ktorý poznáme tiež ako "hormón lásky".”

Marsden Wagner MD, riaditeľ Ženského a detského zdravia Svetovej zdravotnej organizácie 1992-98 : A tieto hormóny sú opakom adrenalínu, ktorý spôsobuje, že keď sa bojíme, sme neistí, máme strach. Je to podobné, ako keď sa s niekým milujete. Musíte byť v bezpečí a bez vyrušovania, a tak môžete mať orgazmický pôrod, pretože pôrod bude vždy sexuálnej povahy. "

Sarah Buckley MD, Family Practioner: " Extatický pôrod Matka príroda pomocou hormónov naplánovala pre všetky ženy. Nie je to niečo, čo by mohli zažiť len niektoré, každá žena počas celého pôrodného procesu uvoľňuje najvyššie hladiny pôrodných hormónov. Začíname rozumieť tomu, aký význam pri pôrode má práve táto zvýšená hladina hormónov. Mnoho zásahov, ktoré sa dnes bežne v pôrodníctve užívajú, znižuje uvoľňovanie týchto hormónov v tele rodičky a spôsobujú, že je pôrod menej extatický, menej príjemný a dokonca menej bezpečný pre ženu aj dieťa.”
Marsden Wagner MD, riaditeľ Ženského a detského zdravia Svetovej zdravotnej organizácie 1992-98 :
"Keď dnes pôjdete rodiť do priemernej americkej pôrodnice, bude pravdepodobné, že sa vám narodí normálne dieťa a vy sama budete v poriadku. Nebudete ale mať normálny pôrod v tom zmysle, že by vám neurobili všmožné zbytočné veci, to nie. Keď sme pred rokmi pôrod preniesli do nemocnice, robili sme to, ako by to bola operácia. Ženu posadili na pôrodné kreslo, ona ale môže chodiť, nie je chorá.
Vzali sme jej jej normálne oblečenie a nasadili nemocničnú košeľu. Pri normálnom pôrode ale nie sú potrebné košele ani masky."

Robbie Davis-Floyd PhD, Medical Anthropologist:
"Dostáva infúziu napriek tomu, že už štyridsat rokov máme vedecké dôkazy, ktoré ukazujú, že je pre ženy omnoho lepšie, aby pri pôrode sami jedli a pili. Nepotrebujú byť zavodňované pomocou infúzie.”

Marsden Wagner MD, riaditeľ Ženského a detského zdravia Svetovej zdravotnej organizácie 1992-98 :
“Pripoja ju na elektronický fetálny monitor. Lekár alebo sestra vôjdu do izby, ani sa nepozrú na ženu, pozerajú sa na obrazovku.”

Robbie Davis-Floyd PhD, Medical Anthropologist:
“Monitor bol určený k prevencii nadbytočných zásahov do pôrodu. A nakoniec sa používa práve naopak. Počet cisárskych rezov v USA vzrástol z 6% v dobe, kedy sa monitor začal používať, na 23% po desiatich rokoch používania. V skutočnosti totiž monitor v príliš mnoho prípadoch vyvolá falošný poplach.

Christiane Northrup MD, autorka:
"Ženy a lekári majú samozrejme pocit, že čím viac zásahov, tým je pôrod bezpečnejší, a nedá sa spochybniť, že zásahy zachaňujú životy. Ale problém je v tom: medzi normálnymi rodičkami, normálnymi zdravými ženami, ich bude mať komplikácie len menej ako 10%. Keď použijete rovnaké štandardy u tých 90%, ktoré budú rodiť normálne ako u tých 10%, ktoré rodiť normálne nebudú, potom u tých zdravých zabránite pôrodnému procesu a skazíte im ho!

Naoli Vinaver CPM Midwife:
"Ženy prichádzajú za pôrodnou asistentkou, pretože cítia, že bude milá a prívetivá a spolu s nimi bude oslavovať ten zázrak života, ktorý prežívajú. Pôrodná asistentka sa uistí, či je dieťa v dobrom postavení, či dobre rastie a zdravo reaguje na vonkajšie podnety. Pôrodná asistentka sleduje jej celkový zdravotný stav. To je predpokladom toho, aby sa dalo rozlíšiť, či je žena zdravá a môže rodiť doma, alebo či potrebuje prejsť k lekárovi, alebo do lekárskeho systému, kde sa o ňu budú starať ako o rizikovú pacientku. Ak chce mať žena extatický pôrodný zážitok, musí si vedome vybrať, kde chce rodiť a s kým. Pre úžasný extatický pôrod sú potrebné rovnaké okolnosti ako pre veľmi príjemný sexuálny zážitok.
Pôrodná asistentka:
Je absolútne normálne, keď sa pôrod spomalí. Musíte rodiť vlastnou rýchlosťou, v správnom čase. Keď počujete, že lekár hovorí: "musíme vám dať to a to, pretože my vieme, čo je normálne" vidíte, že si nedopriali íst o krok ďalej, aby videli, čo je normálne.

Robbie Davis-Floyd PhD, Medical Anthropologist: "Bývalo normálne, že pôrod mohol trvať 26 hodín, potom 24, potom 22, a potom keď v niektorých pôrodnicicach neporodíte do 12 hodín, je potrebné nejak zakročiť."

Marsden Wagner MD, riaditeľ Ženského a detského zdravia Svetovej zdravotnej organizácie 1992-98:
"Dieťa je v maternici. Maternica má ústa, ktoré sa volajú kŕčok maternice, a to je sval, ktorý je normálne veľmi pevne uzatvorný, aby udržal dieťa vovnútri. A potom sa musí otvoriť a to je pôrod. Pôrod je otváranie tohto veľmi silného svalu."

Richard Jennings CNM Director of Midwifery Bellevue Gouverneur NYU:
"Otvorí sa na 10 cm, potom je otvorený tak, že úplne zmizne. Ten proces postupuje pomaly na začiatku, a keď ste niekde medzi 4-6 cm a aktívne rodíte, potom to ide rýchlejšie.

"V nemocnici robia časté vaginálne vyšetrenia, aby sa uistili, či sa otvárate dostatočne rýchlo, a keď nie, dajú vám oxytocín. Problém je, že oxytocín kontrakcie predľži a zosilní a sú aj omnoho bolestivejšie. Tie dlhšie, silnejšie a bolestivejšie kontrakcie stláčajú prívod krvi a kyslíka a často ho vystavujú stresu. A potom sa náhlite so ženou na cisársky rez kvôli tiesni plodu, ktorá je spôsobená oxytocínom na prvom mieste. Lekár a matka povedia: "Bohuvďaka za pôrodnicu, vďakabohu za technológiu, dieťa by bez nej neprežilo", ale to pôrodnica a technológia najprv vytvorili ten problém. "

Maureen Corry, Executive Director, Childbirh Connection:
"Ďalší faktor, ktorý prispieva k nárastu cisárskych rezov v našej zemi, je veľký počet vyvolávaných pôrodov. To sa stáva pri pôrode umelo vyvolanom liekmi, ako je oxytocín. Keď syntetické lieky nahrádzajú prirodzený oxytocín, znižujú prirodzený účinok na matku a dieťa.

Marsden Wagner MD, riaditeľ Ženského a detského zdravia Svetovej zdravotnej organizácie 1992-98 :
Lekár môže ženu reznúť v utorok, v stredu, vo štvrtok, nikdy nie cez víkend a verili by ste, že cisársky rez je v našej zemi bežnejší od pondelka do piatku? A že aj akútny cisársky rez je bežnejší od pondelka do piatku? Vidíte, ako sa zahrávame s prírodou.

V roku 1985 Svetová zdravotnícka organizácia získavala údaje z celého sveta. Prihliadla k všetkým vedeckým dôkazom a stanovila doporučený počet cisárskych rezov medzi 10-15%. Potom to porovnala s počtom žien, ktoré zomrú okolo pôrodu. Pokiaľ je CS viac než 15%, počet umrelých žien vzrastá. V USA je to 29,5%! Dvakrát toľko než je podľa WHO optimálne. To znamená jedine to, že v tejto zemi každý rok zomrie veľmi veľa žien, ktoré nemuseli kvôli zbytočným cisárskym rezom a to je skutočne tvrdá realita.

Na materstve a tehotenstve je výnimočné to, že sa netýka len vás, ale vás aj dieťaťa. Vaše rozhodnutie ovplyvňuje oboch. Ženy si vyberajú svojich zdravotníkov a chcú im veriť. Máme radu skvelých sestier, lekárov, pôrodných asistentiek a nemocníc a tie sa skutočne starajú o ženy a deti, pretože im na nich skutočne záleží. Ale často inštitučné nariadenie a prax preváži nad tým, čo naozaj považujeme za bezpečné a podporujúce pre matky a deti."

Richard Jennings CNM Director of Midwifery Bellevue Gouverneur NYU:
"Väčšina ľudí nerada vidí ženu rodiť, takže keď je anestézia po ruke, býva počet epidurálov 90%. Takže šanca, že žena porodí normálne na oddelení, kde je 90% epidurálov, je naozaj malá, pretože všetci budú chcieť, aby dostala epidurál, tak je to pre nich príjemné."

Christiane Northrup MD, autorka: "Epidurálna analgézia je v mojej profesii nazývaná "cadilacom anestézie" a je považovaná za niečo, čo by každá žena mala mať. Stretla som ženu, ktorá tomu hovorila "happydural". Niekdy ženy hovoria: "chcem epidurál ešte kým sa pôrod rozbehne". Takže potom majú ženy pocit, že neexistujú nijaké riziká, iba výhody.
Epidurál spôsobí znecitlivenie nervových senzorov v panve. Pozrime sa na to takto. Nervové senzory sú ako diaľnica, po ktorej dieťa cestuje. Znecitlivte si chodidlá a potom skúste íst po diaľnici. Budete s tým mať problémy. Povedzme, že vaše motorické nervy fungujú, svaly fungujú, motorické nervy, ktoré hýbu chodidlami fungujú, ale necítia vaše nohy a tie potom nefungujú normálne.

Marsden Wagner MD, riaditeľ Ženského a detského zdravia Svetovej zdravotnej organizácie 1992-98 :
"Pôrodná bolesť je pre normálny pôrod veľmi dôležitá. Je to zásadná časť cyklu, ktorý prebieha v ženskom tele. Takže bolesť pošle správu mozgu, mozog uvoľní hormóny, ktoré idú k maternici a povedia jej, čo má robiť a čo nemá robiť. A keď odstránite bolesť, celá normálna fyziológia je preč. Preto je tiež pri epidurále toľko klieští, vákuových extrakcií a císarov.

Carrie Contey PhD Perinatal Psychologist:
"Bolo by pekné povedať, že žiadna žena by nemala mať pri pôrode lieky, kvôli dieťaťu, ale nie je to tak jednoznačné, pretože sa snažíme, aby to bola čo najmenej záťažová udalosť pre dieťa, keď žena pri pôrode trpí, môže to byť pre dieťa viac stresujúce, než keby sa jej uľavilo, ako napríklad po epidurálke. Ja osobne by som privítala oveľa viac podpory od dúl, partnerov a lektoriek pred pôrodom, aby boli viac pripravené a vedeli, ako si lepšie pomôcť, keď majú bolesti."

Director of Obstetrics and Gynecology, St. Luke`s - Roosevelt.: "Pokiaľ chcete rodiť normálne, bežte tam, kde sestra neprichádza každých desať minút alebo anesteziológ neklopká na dvere a nehovorí: "Idem spať, ste si istá, že nechcete epidurál?" Všetci sme len ľudia a keď ma budete pokúšať sladkosťou, keď budem na diéte, nevydržím a vezmem si. Tu je tou sladkosťou epidurál, nemôžete ho dostať. V pôrodnom centre, kde sa práve nachádzame, používame jacuzzi miesto epidurálu. Teplá voda s bublinkami uvoľňuje svaly a pomáha pri bolesti. Je známe, že voda urýchľuje pôrod, znižuje bolesť, skrátka mne to pripadá ako dobrá voľba.

Osobne si myslím, že najlepšia úľava pre rodiacu ženu je mať okolo seba ľudí, ktorí ju podporujú a s ktorými sa cíti dobre a uvoľnene. Pokiaľ je v stave, keď hormóny fungujú skvelo, tak ako pri nerušenom pôrode, potreba úlavy od bolesti bude veľmi malá."

Ina May Gaskin CPM Directir The Farm Midwifery Center:
"Radu znalostí, ktoré si ženy predávali medzi sebou, nemôžu dať dohromady chirurgovia, alebo mužskí pôrodníci, pretože pôrod neprebieha fyziologicky rovnako v prítomnosti chirurgov, či lekárov ako v prítomnosti empatických žien.

Sarah Buckley MD, Family Practitioner, "Štúdia domácich pôrodov v Amerike a Kanade z roku 2005 ukázala, že medzi 5000 ženami boli výsledky pokiaľ ide o bezpečnosť, u žien, čo rodili doma, aspoň rovnako dobré ako u rodičiek s nízkym rizikom v pôrodniciach. Zásahov bolo oveľa menej. Podľa tej štúdie boli miery cisárskeho rezu, epidurálu, vyvolania pôrodu, povzbudenia kontrakcií, epizotómie, všetky pod 10%, čo bolo omnoho nižšie, než odpovedajú údaje v pôrodniciach."

Anne Margolis CNM Pôrodná asistentka: "Domáci pôrod je bezpečný. Doma máme rovnaké vybavenie ako každé pôrodné centrum. Tieto pomôcky používam najčastejšie. Takže toto je fetoskop, rukavice, kultivačné "šteticky", mám krabicu s ihlami, kladivko na reflefy, teplomer, teplomer, šitie, mám lokálne anestetikum, dezinfekčný roztok, termofor, gázu, sterilné podložky...váha, dopler, kyslík..."

Ricardo Herbert Jones, MD Gynecologist Obsetrician :
"Pôrod je križovatka. Môžete žene pomôcť prejsť veľmi fantastickou transformatívnou životnou cetou. Môže sa pretransformmovať v úplne odlišnú ženu. Môže pochopiť, že keď: môžem preknať všetky prekážky, bolesť, strach a keď som dosiahla svojho cieľa, môžem teraz zvládnuť už úplne všetko.
Ale rovnako tak, keď tú ženu nebudeme rešpektovať, keď jej nedáme dôstojnosť pri pôrode, mohli by sme ju uviesť v depresie a k myšlienke: môj pôrod je príkladom mojej podradnosti, neschopnosti, mojej nedostatočnosti.

Penny Simkin PT Author:
"Dnes vieme, že ženy, ktoré v rannom živote zažili množstvo tráum, najmä sexuálne, ale aj fyzické tramy, emočné zanedbávanie, si o sebe a o živote utvoria predstavu, ktorá ich pri pôrode znevýhodňuje. Niektoré bežné zákroky prevádzané väčšine rodičiek bývajú pre sexuálne zneužité ženy traumatické."

Elizabeth Davis CPM Co-Director National Midwifery Institute, Inc.:
"Pomocou vhodnej podpory, mentálnej prípravy a starostlivej prepôrodnej starostlivosti, je možné ženu optimálne pripraviť, aby zvládla pôrodnú skúsenosť a úplne sa ňou zmenila."

Elizabeth Davis CPM Co-Director National Midwifery Institute, Inc:
"Ženy pri pôrode potrebujú súkromie. Potrebujú ztlmené miestnosti, minimum vyrušovania. Keď ich niekto pozoruje, narušuje tým uvoľňovanie tých správnych hormónov. Takže žena sa môže cítiť pozorovaná lekárom alebo sestrami."

Ina May Gaskin CPM Director The Farm Midwifery Center:
"Uvedomte si, keď idete do nemocnice a niekoľkokrát vás prerušia, ste vystavená pohľadom a ktokoľvek môže vstúpiť a vyrušiť vás, môžeme sa diviť, že sa deti niekdy obtiažne rodia? Naše zvierače sú hanblivé, sú hanblivé a môžu sa náhle zatvoriť.

Christiane Northrup MD Author:
"Tehotné a najmä rodiace ženy sú emocionálne veľmi citlivé, sú veľmi intuitívne a reagujú na všetko okolo. Poznáme to pri zvieratách. Keď chcete, aby zviera správne rodilo, neobklopujete ho ostrým svetlom a miliónom ľudí, ale necháte ho na pokoji.
Keby vaši zdravotníci vedeli, že vám majú zabezpečiť bezpečné prostredie kde by bolo všetko možné a podporili vás v tom, uvoľnili by ste sa, vaše telo by sa otvorilo, bolo by to úplne iné."

Sarah Buckley MD, Family Practioner: "Extatické hormóny, ktoré žena produkuje počas pôrodu, sú takmer rovnaké ako tie isté extatické hormóny, ktoré žena uvoľnuje pri sexuálnom akte. Inými slovami privádzať na svet dieťa má mnoho spločného aj so splodením dieťaťa."

Christiane Northrup MD, autorka:
"Všetky cesty zapojené pri sexuálnej slasti sú stimulované aj pri rodení dieťaťa. Keď umožníte pôrod dieťaťa, keď si dovolíte otvoriť sa pôrodu dieťaťa, ako sa otvárate orgazmu, je možný úplne rovnaký zážitok. Z neurologického hľadiska to dáva zmysel."

Sarah Buckley MD, Family Practioner: " Keď sa pôrod presunul zo spální do nemocníc, muselo sa predstierať, že so sexom to nemá nič spoločné. Ale on so sexom má spoločné mnoho. Keď budete počúvať, ako rodí žena, o ktorú sa správne starajú, a ktorá bola na pôrod dobre pripravená, budete počuť, že vydáva zvuky, ako by prežívala skvelý sex."

Pri milovaní doslova vytvárame hormón lásky oxytocín. Najvyššia hladina oxytocinu, ktorú kedy žena dosiahne, je v okamžikoch pri pôrode dieťaťa. Pri milovaní v tele vytvárame tiež prirodzený opiát, beta endorfín, hormón slasti. Ten je produkovaný rovnako hlboko v strednom mozgu rodiacej ženy. Počas pôrodu sa hladina endorfínov znyšuje, a to ženu privádza do stavu zmeneného vedomia. A potom náhle prichádza ďalší hormó: adrenalín, protipól hormónu oxytocínu. Adrenalín prináša nutkanie tlačiť, a pokiaľ je im to umožnené, pokiaľ majú tú voľnosť, ženy sa postavia, predklonia, otvoria ústa a začnu revať a kričať Toto uvoľnenie adrenalínu a potreba postaviť sa sú vyvrcholením toho silného momentu, ku ktorému musí dôjsť, aby sa dieťa narodilo. Adrenalín a noradrenalín sú vlastne hormóny orgazmu.

Penny Simkin PT Author:
"Keď sa žena cíti bezpečne v mieste, kde rodí, keď sa cíti bezpečne vo svojom tele, tak potom môže zažiť radosť a zmyselnosť pôrodu, ktorých sa nedostane vždy všetkým ženám. Ženy, ktoré pri pôrode zažijú orgazmus a spomínajú na neho ako na veľké zmyslové potešenie, si uvedomujú, že to pre ne bol znielen vrcholný sexuálny zážitok, ale tiež životná premena a veľká životná skúsenosť.

Sarah Buckley MD, Family Practioner: " Musíme o pôrode povedať pravdu. Musíme ponúkať informácie, možnosť spontánneho pôrodu, prirodzeného pôrodu ako lákavú príležitosť nielen, aby sme urobili všetko, čo je správne pre dieťa, dbali na jeho zdravý začiatok, ale aby sme urobili aj krok k zážitku toho, čo nám život len tak neponúkne. Keby vám niekto povedal, že môžete prežiť jeden z najviac fyzicky, emocionálne, spirituálne transcedentných momentov v živote a dal vám k tomu mapu, odmietli by ste to?

Sarah Buckley MD, Family Practioner: "Robila som prieskum medzi 150 ženami, ktoré žijú v mojej dedine, niektoré rodili v nemocnici, o niektoré sme sa starali my, o iné iní ľudia, a myslela som, že ich bude tak šest, sedem, ale 21% ich povedalo, že prežili orgazmus niekedy počas prvej alebo druhej doby pôrodnej.

Sarah Buckley MD, Family Practioner: " Hodina po pôrode je pre matku a dieťa vzácny a jedinečný čas. Všetky tie hormóny, ktoré dosahujú vysokej hladiny počas pôrodu si vysokú hladinu udržujú. Takže matka s dieťaťom sú, ako hovorím, v "hormonálne extatickom stave", čo je dokonalá situácia na to, aby sa zoznámili a zamilovali do seba. Nikdy znova už nebudú v rovnakom hormonálnom stave, ako v tej prvej hodine po pôrode. Je veľmi dôležité, aby sme my zdravotníci rešpektovali tento čas a porozumeli jeho významu. pre túto matku a pre toto dieťa už sa to nikdy nebude opakovať.

Lawrence D. Rosen MD: "Začíname si uvedomovať, že fyzické okolie, stav našej mysle a naše emócie, to, s kým sme v tom čase v kontakte, má silný vplyv na zdravie dieťaťa. Nepremýšľame o tom často, ale to, ako dieťa príde na svet, má veľký vplyv na jeho zdravie a pohodu v detstve a ešte dlho potom.

Robbie Davis - Floyd PhD, Medical Anthropologist: "Bolo by skvelé, keby v našej kultúre ženy svoje pozitívne pôrodné príbehy odovzdávali častejšie ženám ktoré nevedia, aký pôrod by chceli mať. Myslím si, že jeden z dôvodov, ktorý ženám bráni rozprávať svoje pozitívne posilňujúce pôrodné príbehy ďalej, je ten, že nechcú, aby sa ženy rodiace cisárskym rezom cítili zle. Máme zábrany, my, čo sme zažili magicky posilňujúce, meniace, náročné a úspešné pôrody, hovoriť o svojich pôrodoch pred niekým, kto skončil cisárskym rezom, alebo mal epidurálku od otvorenia na dva centimetre, pretože potom si takáto žena pripadá neschopná alebo horšia pred našou silou a to nie je slušné, to predsa nie je správne. A tak sem prestali rozprávať svoje pôrodné príbehy a ja myslím, že by sme mali znovu začať."

Sarah Buckley MD, Family Practioner: " Viem, že keď žena rodí so svojou vlastnou silou a nájde si svoj rytmus a svoje polohy a svoje zvuky a svoj moment extáze pri pôrode, že sa stane inou ženou a zapálenou matkou.´"

Pôrodná asistentka: "Dúfam, že sa ženy na celom svete stanú náročnejšie a tiež realistickejšie, pretože byť realistická, znamená očakávať, že váš pôrod bude úžasný."


reklama


reklama

Mortisa24, Po, 16. 03. 2009 - 19:56

fuuuhhh, dlhy ale v pohode clanok....v skratke len podotknem ze moj nazor je ten isty, porody by nemali byt vylucne iba v nemocniciach, nerodi lekar ale zena, iba pocula som ze vraj slovenske urady potom robia problemy matkam ktore porodia mimo nemocnice....

Aja1, Po, 16. 03. 2009 - 20:01

Waw,úžasné,tento článok odporučím všetkým svojim známim.Veľmi krásne si to opísala.Normálne neviem čo mám napísať.Počas čítania mi behali zimomriavky po tele a striedali sa s úsmevom a slzami v očiach.Toto vyhlasujem za povinné čítanie.(heart) (hug) (flower) (sun)

Kamila, Po, 16. 03. 2009 - 20:24

Prepac,ale na mna je to dlhe a casu je malo. Len mam dotaz, co v pripade ze sa rozhodnem pre odber pupocnikovej krvi, moje stvrte dieta. Co v pripade, ak pride na svet dieta v 35. tyzdni, moje prve dieta, 1,9kg ... Co v pripade ak dieta, zacne mat akutne dychacie problemy tesne po porode a zachrani, ho len rychla odborna pomoc - moje tretie dieta. Druhe bolo v poriadku, to by som zvladla doma, ale to nemozem vediet vopred.

ivet36, Po, 16. 03. 2009 - 22:07

Suhlas...to by som sa opytala aj ja - po dvoch cisarskych- jeden na poslednu chvilu, ked boli pri mne traja lekari a ledva stihali zachranit mna aj malu...
ivet;-)

sona7, Po, 16. 03. 2009 - 21:45

..porodila som 4 deti, tri porody posledne dvojcata..prve dva porody boli bez problemov,ale treti syn sa narodol o pol desiatej vecer a dcerka isla nozickami po 15 minutach a to lekar mal robotu aby nahmatal nozicky a malu vyslovene vysrouboval lebo som sa uz zatvarala aj mala pritlacene plucka...bala by som sa doma rodit,nemala som problem z personalom ano chovali sa k niektorim strasne ze mam zazitok na ktory nezabudnem..bolo to u KOCHU partizanska Bratislava bola to romka velmi pekna, vysoka ,rodila tretie boli sme spolu na sale povedala sestricke ,ze uz bude rodit a ta sa na nu tak osopila ,ze ako to moze vediet a ona ,,ja viem,, tak prisiel lekar ostal pri dverach a povedal jej tak rodte ona potlacila a to co sa stalo,z nej vyrazila plodova voda sestricka ledva zachitila dieta a tej plodovej vody sestricku to celu zasiahlo a zem sestricka potom este davala do poriadku salu tak som jej to dopriala (rofl)

sisinka, Po, 16. 03. 2009 - 21:53

všetko je to veľmi pekne, ale čo ak nastanú komplikácie, ktoré sa nepredpokladajú?
Každá z nás si asi predstavuje pôrod doma, v prostredí ktorý pozná, s ľuďmi ktorých miluje, ale neviem či je to také ideálne. Ja som rodila dve deti a som v podstate rada, že to bolo v nemocnici, i keď by som si veľa veci predstavovala ináč.

sonia, Po, 16. 03. 2009 - 22:22

Ja tiež nemám na pôrod v nemocnici najlepšie spomienky ale doma by som si asi netrúfla...To by som musela na 100 percent vediet že nebudú komplikácie a budem mat aspom nejakú základnú starostlivost - či už sú to tie duly alebo zdravotná sestra...:-)

ivet36, Po, 16. 03. 2009 - 22:29

Mam tri deti - a az ked som rodila minuly rok- v 36-tich rokoch svoje tretie dieta, som sa rozhodla, ze budem rodit, ako to vyhovuje mne.
Po dvoch porodoch- mozno som zasa ina,ako ostatne- som usudila, ze porod teda ziadny-"fyzicky, emocionálne, spirituálne transcedentných momentv živote " rozhodne nie je a prvorade je moje zdravie, zdravie mojej malej.

Preto som si dohodla termin porodu, porod cisarskym rezom a po porode som chcela byt sama iba s dietatom (samozrejme obcas navstevy blizkych). Nemocnica mi vysla v ustrety a som im za to dodnes vdacna. Mala som pokoj, dieta bolo kludne a spinkalo,papalo a kakalo uplne bez problemov od zaciatku.Dnes ma polroka a som rada a vdacna vsetkym.

Skor, ako by som porody "sablonovla" - snazila by som sa kazdej zene umoznit rodit tak, ako sa jej ziada a nedeptat ju argumentami ze rodit musi napr. ked to pride, musi sa trapit aj desat-dvanast hodin na sale, ak to nejde- vala sa jej tam sestricka po bruchu a tlaci a podobne...
ivet;-)

sonia, Po, 16. 03. 2009 - 23:12

To válanie po bruchu mi ani nespomínaj :-P ,hroznééé - zažila som a obávam sa že ešte aj teraz sa to tak niekde deje...

marik, Po, 16. 03. 2009 - 22:50

Veľmi pekné čítanie,len škoda,že u nás sa to nedá veľmi zrealizovať.Stále žijeme sto rokov,za opicami.Ja mám jedno dieťa a svoj pôrod som si predstavovala úplne inak.Za čím mi je veľmi ľúto,je to ,že mi nedali malého hneď po pôrode.Ale keď budem ešte raz niekedy rodiť,tak určite sa budem snažiť vysvetliť doktorom,určité moje požiadavky.(y)

balalajka, Ut, 17. 03. 2009 - 07:43

SOm PROTI pôrodom v domácnosti. Už to tu žienky spomínali - vyskytujú sa tu rôzne zdravotné riziká.
Je úžasné Sashka, že vychádzaš z americkej literatúri. Nejak som si nevšimla, že je tam aj slovenská ( ak áno, prepáč ). Máš staršieho syna, a predpokladám, že toho si porodila v nemocnici. Neviem, aké zlé skúsenosti s nemocnicou máš, ale ja musím povedať, že všetky negativizmi, kt. si tu písala o nemocniciach sa na našej FN neprevádzajú. Personál je tu dobrý, ba priam prívetivý. Doktori zasahujú minimálne, pôrod si riadi žena a pomáha jej pôrodná asistentka. Z prítomnosti doktora som mala pocit, že je to niekto "pre istotu, keby niečo". Poloha sa dá vybrať - už pred 5 rokmi sa ani v Trenčíne nerodilo poležiačky, ale išlo o polosed, prípadne sed. Podľa priania aj bokom. Pôrodnice sú vybavené už dnes pôrodnými polohovateľnými kreslami, jacuzzi, pôrodnými izbami, fitloptami, rebrinami na uvolnenie, relaxačnými miestami. U nás v nemocnici sa snažia splniť predstavy pacientok. Ja som prišla do nemocnice pred pôrodom cca 3 hodiny. Krúžila som im po chodbe - prechádzala sa a striedavo si dávala sprchu na bruško. Klistír sa nepoužíva, holenie minimálne - popravde, neviem, či by mi bolo príjemné, keby na "dolu" ešte niečo ťahalo :-) . Nemocničné šaty som MOHLA - nemusela mať. Na samotný pôrod som ich mala, po pôrode som sa umyla a prezliekla do vlastného. Jesť sa mi nežiadalo - skôr som mala v posledných 3 hodinách chuť na zvracanie, aj ak som sa napila väčším dúškom vody. Takže - aj piť som mohla, ale bola som upozornená, nech nepijem hltavo - aby mi nebolo zle. Na predpôrodných kurzoch nám bol doporučený aj hroznový cukor - pre rýchly prístup energie.
Takže - milé dievčatá - skôr ako sa rozhodnete pre pôrod doma, ja by som sa radšej porozhliadla po solidnej nemocnici, kde sa príjemne správajú k nastávajúcej matke a je k dispozícií profesionálny odborný dohľad. Dnes sa pôrodnice doslova predbiehajú, ktorá má humannejší prístup k pôrodu. Dá sa dohodnúť prehliadka sály, navštevovať pôrodné kurzy. Je z čoho vyberať.

sona7, Ut, 17. 03. 2009 - 08:03

....to vytlacanie mne pomohlo nebit tej sestricky dlho rodim...ele islo mi na nervy, to dlhe lezanie na sale...zapomen...som rada ,ze uz mam odrodene,teraz len trpnem ,ked rodia moje dcery..:-)

elca, Ut, 17. 03. 2009 - 08:07

to je fakt, v tomto smere by sa malo u nás veľa zlepšiť, za skvelé považujem, keď môže byť pri pôrode partner, prípadne mama, sestra či iná blízka osoba /nie každý otecko to zvládne, netreba nútiť ;-) /, ale myslím, že personál sa k rodičke správa úplne inak, keď tam niekto pri nej je. A tiež by som viac využívala aj iné metódy pôrodu - mne napríklad by sa páčila pôrodná stolička, kde by sa viac využívala zemská príťažlivosť. Ale inak nie som za pôrody doma. Moja prababka zomrela doma pri pôrode tretieho dieťaťa /zomrela ona i dieťa ;-( / Ja keď som rodila druhú dcéru, pôrod prebehol veľmi rýchlo, cca za 2 hodinky bolo po všetkom, no začala som strašne krvácať - hneď okolo mňa behali - ľadové obklady na brucho, krvné transfúzie...jedna staršia sestrička mi vtedy povedala: "Pani, toto keby sa Vám stalo doma, nemáte šancu prežiť." A pridám ešte jeden prípad. Viete o tom, že v Holandsku sú pôrody doma pomerne rozšírené, je to veľká móda. Švagriná mojej kamarátky sa vydala do Holandska a čakala svoje prvé dieťa. Tesne pred pôrodom tam prišla aj jej mama zo Slovenska, aby jej v prvých dňoch po pôrode pomohla s malým. Pôrod bol naplánovaný doma. Keď to na ňu prišlo - volali zabezpečenú pôrodnú asistentku - jej mama skoro z nôh spadla, keď prišla nejaká 20-ročná kočka. Pôrod sa predlžoval, nekonečné bolesti a nič sa nedialo, slávna pôrodná asistentka evidentne nevedela, čo má robiť. Na naliehanie jej mamy ju manžel zobral a predsa len odviezol do nemocnice a dobre urobil - dieťa totiž malo takmer 6 kg. Takže podľa mňa, pôrody doma - áno, môže to byť krásne, milé a keď všetko dobre dopadne, je to krásna spomienka, ale čo by robili v prípade komplikácií? Ako si môže byť niekto istý, že práve im sa to nestane? Radšej mám menej peknú spomienku na pôrod, ale som tu, keby som vtedy rodila doma, asi by som tu nebola a moje deti by boli siroty. Za to mi to nestojí

svetlana (bez overenia), Ut, 17. 03. 2009 - 09:05

(sun) (clap) (heart)

celkom urcite pre vacsinu pritiahnute za vlasy : to mate ako so soferovanim ... bigmama si proste sadne a za necelych 17hod prefrci 1700km s dietatom na zadnom sedadle :-) Pre mna nepredstavitelne, ale fandim jej (sun) (y)
a mne sa minule stalo, ze na nasom doposial bezporuchovom aute, s kt. sme presli tiez dlhe trate, mi prasklo nejake tesnenie na olejovej nadrzi, auto zacalo olej stracat vo velkom, no ja som stihla vsak zastavit - s tromi detmi na palube - jedno pozicane, ale bizko bydliska, s mobilom a manzelom, kt. bol sice v tom case v robote, ale vybavil odtial vsetko potrebne ... premyslela vsetky mozne a nemozne katastrofy bigmama ???? :-)

bigmama, Ut, 17. 03. 2009 - 14:06

svetlana, neviem preco si si do rany zobrala prave mna, ale dakujem za to fandenie ;-) , zalezi od auta(kde je palubny pocitac a vsetko ti indikuje, aj stratu oleja) a jeho stavu, jazdim uz desat rokov, urcite by som na tu cestu nevydala ako zaciatonicka (sun) ale toto tu je o inom, takze prosim, vynechaj ma z toho :-*

svetlana (bez overenia), Ut, 17. 03. 2009 - 19:22

bigmama, ty si tuna za pozitivny priklad - pre mna urcite :-)
ja som zastavila prave v case, ked mi "polubny pocitac" zacal oznamovat, ze mam cosi robit ... len ludia uz blikali svetlami (v tom case som klikala, ale palubny pocitac este nic netusil - nejaka kriticka hranica tam je ... ) a ja som sa divila, co za para mi to ide susti poza autom .... :-)

magic, Ut, 17. 03. 2009 - 09:42

no neviem... s tym autom... v podstate hej. aj moj manzel prefrci v noci za necelych 8 hodin cez 1000 km tam, vybavi za tri hodiny, co potrebuje a zase za 8 hodin 1000 km naspat... a vecer je uz doma.
trasu dobre pozna, isiel ju uz aspon 100krat... ale vzdy sa nieco necakane moze stat... vzdy je to vstup na nezname uzemie...

aj porod je taky. moze byt aj piaty, zena skoro presne vie, co a ako bude nasledovat... a predsa sa moze stat nieco necakane. ani jeden porod nie je rovnaky. ani u tej istej zeny.

je to hlavne na rozhodnuti matky, ci sa citi na to, ze to zvladne aj bez nemocnice (ked jej povedia, ze moznost komplikacii je minimalna, ale vzdy mozu nastat - lebo proste mozu, nik jej neda 100% zaruku)... ale je to risk. obcas sa stanu veci, co necakame.

takze mozno by mohli povolit porod doma a nechat na zene, ci si vyberie nemocnicu alebo vlastnu postel v spalni. len by asi musela podpisat prehlasenie, ze pripadne vopred nepredpokladatelne komplikacie, ktore povedu k nezdarnemu priebehu, popripade tragickemu koncu porodu, nebude riesit sudnou cestou. berie na seba zodpovednost za svoje rozhodnutie.

lebo aj ten sashkin pribeh mohol skocit namiesto opisu, ako dieta krasne prislo na svet, opisom paniky a zufalstva, ked pomoc bola daleko a rozhodovali minuty. a pre snahu o prirodzeny, duchovny porod maju iba traumu na dusi a jedno velke preco.

balalajka, Ut, 17. 03. 2009 - 10:33

Ak spomínate Holandsko - dievčence, Holandsko je krajinou, kde 100 km je oooobrovská vzdialenosť. Zoberte si ako ďaleko je do pôrodnice a za koľko k vám príde sanitka. Koľko sekúnd to je? Minút? A môžu letieť s vetrom o preteky - občas, bohužiaľ je treba aj cesta späť, aby sa dalo pomôcť.
A mimochodom - ja som po prvom mala tiež veľkú stratu krvi - takže možno aj preto sú moje len a len ZA nemocnicu. Len si treba vybrať ktorú.

magic, Ut, 17. 03. 2009 - 10:49

kdesi som citala, ze pocas tehotenstva a porodu hrozi tolko komplikacii, co sa mozu vyskytnut, ze kazde zdrave, v podstate bezproblemovo narodene dieta, je vlastne maly zazrak prirody. takze napriek tomu, ze sa rodi vacsina deti zdravych a v poriadku, nemali by sme to pokladat za prirodzeny standard, ale byt vdacni.

renka, Ut, 17. 03. 2009 - 11:02

(y) tiež súhlasím s myšlienkou, že tehotenstvo nie je choroba a treba tak k nemu pristupovať... ale ja sama by som nad pôrodom doma ani neuvažovala- kvôli zdravotným rizikám ako pre dieťatko, tak aj pre matku...pri svojom treťom tehotenstve som mala hádam najväčší strach...neviem, či je to vekom, že človek si uvedomuje viac rizík, či je to vplyvom prípadov z okolia, či o ktorých sa dozvie alebo prečíta...neviem, viem len to ,že som vo svojom živote mala 3 dá sa povedať bezproblémové tehotenstvá, 3 prirodzené pôrody , žiaden spontánny, či iný potrat a mám 3 krásne zdravé deti (klop-klop) a ja to považujem za zázrak, nie za samozrejmosť:-)

georgina, Ut, 17. 03. 2009 - 11:19

Magic, toto vyjadrenie som počula osobne z úst pána primára na Klenovej ulici v Bratislave, keď som bola na "vzdychárni" pri synovom pôrode. Bol to veľmi sympatický, skúsený a láskavý lekár s dlhoročnou praxou - ale keď to hovoril, tváril sa tak vážne, že si to jeho "kázanie" budem pamätať asi do konca svojho života.

Zdravé dieťa je naozaj zázrak a ja mám dokonca dve a ďakujem za ne každý deň (heart) (heart) (heart).

marik, Ut, 17. 03. 2009 - 10:54

Mamamata,reagujemn na tvoj predošlý príspevok.Suhlasím s tebou,ale chcem povedať,že nie každý má možnosť hľadať solidnú nemocnicu,super vybavenú a tak ústretovú k rodičkám,ako si písala.Ja som z Východu(Humenné)a tu nič nové nepraktizujú.Oholia ťa,dajú klistýr,navlečú roztrhanú storočnú košeľu,rodíš poležiačky,ako som už spomínala vyšie,malého mi nedali hneď(a to nemal žiadne komplikácie)piť nemôžeš,nič ti nepovedia,že akú injekciu ti dávajú a tak...Tu nemám možnosť si vyberať,no a k vám je to ďaleko:-)

ivet36, Ut, 17. 03. 2009 - 11:06

Marik- a preco si sa orientovala len na humensku nemocnicu?
Ja som tiez z vychodu a je tu par dobrych porodnic, ktore si nezasluzia vseobecnu kritiku nemocnic na vychode. Ako hovorim, je to o komunikacii a nesuhlasim, ze nemas moznost vyberu. Aj na vychode.
ivet;-)

ivet36, Ut, 17. 03. 2009 - 10:57

Dufam, ze slovenske zeny zasa niekto neobvini z konzervativizmu ak su za porody v nemocnici-ako to je zauzivane.
Vracat sa k tradiciam- ano, ale nie vzdy.
Mam pocit z pocuteho aj nastudovaneho, ze aj na Slovensku sa chvalabohu pohynaju lady a aj v nasom porodnictve sa urobilo za poslednych desat rokov (uz len ked to ja sama porovnam) vela- to sa nasim lekarom upriet nemoze, ani to, ze nemaju snahu sa lepsit. A myslim, ze je to tiez o komunikacii- rodicka- lekar- nemocnica a ak nie je spokojna v jednej, uz ju nevyhodia z druhej. Uz aj nemocnice o rodicky bojuju.
Odbor porodny asistent-je samostatny studijny odbor-a myslim, ze absolventi su tiez po- novom zrucnejsi. Takze ani na Slovensku sa nespi.

ivet;-)

Fazulka, Ut, 17. 03. 2009 - 11:23

Moja znama z anglika rodila vsetky styri deti doma...a odporuca kazdemu. Ja sama este nemam deti ale Mamamata ma pravdu, treba si vybrat porodnicu a nebat sa otvorit usta.
Sestra rodila v porodnici na ktoru vela ludi nadava ale mala vypracovany porodny plan a museli sa riadit podla neho. Nenechala sa prekrutit a dokonca si ani neplatila doktora (to je este u nas stale zvykom, bohuzial).

marik, Ut, 17. 03. 2009 - 11:51

Ivet,vybrala som si humenskú pôrodnicu,lebo je v mojom meste,tak to mám blízko.Môžeš mi povedať,tých pár pôrodníc,ktoré sú môjmu okoliu bližšie?Nechcem hádzať všetky do jedného vreca,to nie,ale veď tiež si nemôžem dovoliť behať niekde do niekoľko kilometrov vzdialených miest.

ivet36, Ut, 17. 03. 2009 - 13:27

Velmi dobre hodnotenia rodickami maju porodnice vo Vranove a v Michalovciach- to su k HN asi najblizsie. Mily personal, moznost nadstandartnych izieb, modernejsie vybavenia sal, moznost dohody a por. planov atd.- hodnotili same mamicky na inych web-portaloch, kde vyplnovali dotazniky spokojnosti a nebolo ich malo.
Takze na vychode to tiez take zle nie je a na vyber je. To, ze som 4-5 dni mimo domova by mi v zaujme pohodlia pri porode a v zaujme spokojneho babatka asi neprekazalo.
ivet;-)

sashka.mst, Ut, 17. 03. 2009 - 11:59

jej, tolko reakcii, dakujem vam za ne!je tu vela pripomienok, mozem len v globale odpovedat - musim pisat diplomovu pracu, tak toto je nacierno:))
Mile zienky, pisete tu o komplikaciach, ktore sa vam stali v nemocnici. Presne o to ide. Nielen v tomto clanku, kde som citovala vyjadrenia zdravotnikov sa uvadza, ze vela komplikacii by sa pri porode nebolo stalo, keby to prebiahalo doma a nie v porodnici.
Vyse styridsat prestudovanych zdrojov Henci Goerovou sa zhoduje v jedinom a to, ze "Planovany porod doma za pritomnosti nalezite kvalifikovaneho profesionala nepredstavuje pre zeny s nerizikovym tehotensvom ziadne nebezpecenstvo. str. 301 (Pruvodce promyslive zeny na ceste k lepsimu porodu)
Vyskumy su celosvetove, netykaju sa len Ameriky.
Takisto ceska porodna asistentka Inava Konigsmarkova v knihe Hovory s porodni babou sa na otazku, ci predstavuje domaci porod pre nerizikovu tehulku s porodnou asistentkou nejake riziko odpoveda Ivana, ze ziadne.
Koniec koncov aj v clanku spominam niekolko dalsich vyskumov.

Pupocnikovu krv netusim, ci sa da odobrat, len teoreticky si myslim, ze v pupocnej snure by sa mala dat uschovat na prevoz, ale to som neriesila, ja som ju odobrat nepotrebovala.
Dychacie problemy podla kanadskej studie hned po porode mozu sucisiet so skorym odstrihnutim pupocnej snury-este kym dotepala, pri domacich porodoch sa caka na doetapania, nikto s nikam neponahla..ale nemusi to byt pripad, co sa tu jedna mamicka pyta..porodne aistentky maju okrem transfuzie krvi pri sebe vsetko, co v porodnici, takze aj kyslik by dietatko dostalo, keby bolo treba...

Porodna asistentka vie hmatom zistit, ci je dietatko koncom panvovym a obratit ho vonkajsim hmatom, alebo inymi technikami, Ked sa nepodari, ma sa rodit v porodnici.

Pri domacom porode nenastanu komplikacie zo sekundy na sekundu, je pri vas nonstop porodna asistenka a vie vopred odhadnut, ci treba ist do porodnice. To sa moze stat v porodnici, kde rozne zakroky narusia prirodzeny chod porodu a vyskoci nieco, s cim telo neratalo. Taka epiduralka, podanie oxytocinu, monitorovanie, to su veci, ktore to mozu sposobit..

nemam starsieho syna, asi som blbo vypisala profil, alebo to niekto zle precital:)toto je moj prvorodeny:)

nebola som big mama - mala som 60 kil a nesoferovala som ja:)
cesta nam trvala dve hodiny, nie sedemnast:))

ak som nieco vynechala, prepacte, chcela som sa s vami podelit o moj zazitok, keby niekto citil rovnako ako ja, ze mu porodnica nevyhovuje. Nikoho na to nechcem nahovarat, ani presviedcat, kazdy veci citime a vnimame inak.
Pre mamky, co sa citia bezpecne v porodnici je idealna porodnica, ale su aj take, co nie, medzi ne patrim ja a preto vznikol tento clanok. Komu sa to nepaci, mate na to pravo;)

ivet36, Ut, 17. 03. 2009 - 13:38

Myslim, ze sa pri pisani diplomovky uberas literaturou jednym smerom- a myslim, ze uz tato vzorka potvrdila, ze s porodom doma by vacsina nesuhlasila a bol by zaujimavy tiez prieskum medzi nasimi lekarmi-porodnikmi.
Potom pozor pri obhajobe- aby si v komisii nevymakla porodnika-odbornika, tvrdym otazkam a relevantnym vysledkom studii a prieskumov sa nevyhnes. A k tym je dost tazke sa vobec dostat- hovorim z vlastnej skusenosti.

ivet;-)

fantika, Ut, 17. 03. 2009 - 20:09

video sa mi pacilo...je kraasne..ale tiez by som sa neopovaazila rodit takyymto sposobom..strach je velkyy...(heart)

de-ni, Ut, 17. 03. 2009 - 12:23

Krásne video, láska z neho priam žiari.(y)

balalajka, Ut, 17. 03. 2009 - 12:41

"Prišli nás navštíviť moji rodičia s bračekom a s babkou." .... tu som vychádzala, že braček je braček tvojho babatka. Pupočníkovú krv asi neprevezieš v pupočníku na odber - ale tá sa momentálne robí od licenčných doktorov. Ja to moc nechápem, nevyzerá to zložito. Možno by to aj dula v pohodičke zvládla.
Ale : "Pri domacom porode nenastanu komplikacie zo sekundy na sekundu"
Mne nebol podaný ani oxytocín, ani epidurál ani nič. A komplikácie došli. Zo sekundy na sekundu :-).
Odvaha rodiť doma - ja ju neobdivujem.

K marik - no je mi ľúto, že u vás to nie je, možno spolupráca cez MC by niečo vyriešila - ja mám tú nemocnicu skoro pod oknom. A to som chcela "lepšiu" v Topoľčanoch. Ale ak si vezmem koľko úsilia vynaložia dievčence a sili pri vybavovaní pôrodu doma, je pre mňa jednoduchšie si nájsť pôrodnicu, ktorá mne vyhovuje.

magduš, Ut, 17. 03. 2009 - 14:17

Ja som malú rodila tiež v ZA a bolo to tak ako písala mamamata ale neporovnateľne s rokom 1994.Vtedy si lekár pri zašivaní ešte pískal.Odporučím rodiť s manželom.:-* Komentár k videu:Veľmi emotívne,úžasné,krásne a hlavne odvážne.(heart)

lydusha (bez overenia), Ut, 17. 03. 2009 - 20:13

Podla si mala len sakra stastie ze to vsetko dobre vypalilo. Som zvedava keby sa cokolvek stalo, ako by ta tam v tom lese nasla sanitka. Nahoda je blbec, stane sa hned nestastie....urcite by som takto neriskovala, lekari predsa len nie su na srandu kralikov.

papradina, St, 18. 03. 2009 - 23:23

ja by som urcite tiez nemohla rodit doma...mala som strasny strach s porodu apomahal mi aj pocit ze som v nemocnici....sestricka sa mi tiez zvalila na brucho a mne to pomohlo sama som uz nevladala... a boli velmi mili povzbudzovali ma...tiez by som sa bala komplikacii,porod je tazky pre cely organizmus zeny aj dietatko,vselico sa moze stat pocas neho alebo aj po nom ...ja by som to nepodcenovala...ale tymto nechcem povedat ze odsudzujem maminy ktore sa rozhodnu pre porod doma...video je super

Sarlota (bez overenia), Št, 19. 03. 2009 - 11:12

Veľmi krásny príchod človiečika na svet. Ja som z toho videa cítila veľa lásky medzi Vami. (heart) (heart) (heart) Ja som rodila v nemocnici, ale vôbec nie som proti pôrodom doma. Je to na každej mamičke, teda aj oteckovi. Mne v nemocnici nebolo zle, ale hneď ako bolo po všetkom, som sa nevedela dočkať, kedy už konečne pôjdem domov. Tých päť dní to bola pre mňa celá večnosť. Nemohla prísť ku mne žiadna návšteva, lebo bola chrípková epidémia.

Adinka, Št, 19. 03. 2009 - 17:58

PEkná stránka (flower) (sun)
Tiež som čítala podobné knihy a veľmi sa mi páčili. Najmä som sa zaoberal podobnými vecami, masážami, bylinkami, olejčekmi pre maminy ... Ale tiež som pôvodne plánovala iné pôrody, prvý mal byť ešte v nemocnici pre pokoj mojej mamy, ktorá o jedno bábo prišla, a druhý už doma .. tiež sme bývali často na našich lazoch a mali pre istotu pripravený aj pôrod v lese ... ale nakoniec som rodila všetky tri cisárskym, a to prvé dva sa vždy skomplikoavli na poslednú chvíľu ... takže pekné predstavy sme mali, ale nakoniec som rada aj za týchto mojich troch miláčikov, že sú zdraví a aj ja, za čo v podstate vďačíme aj lekárom. Pri Kike len vďaka CTG sme zistili, že jej už vynecháva srdiečko, a je zmotaná v šnúre na tri krát - okolo hrudníka, nohy aj krku .. a zrejme tak už bola posledné tri dni ... chúďa moje. Keby som bola čakala ešte hodinku, tak by sme o ňu prišli ... ani pomyslieť na to nechcem ...

Mám tu blízko ale jednu známu, ktorá prvé rodila doma, a bolo to tiež v pohode, všetko prebehlo v poriadku, a teraz čakajú druhé. Tiež sa chystá rodiť doma, nechodí ani na kontroly, ale že aspoň na jedno sono by šla k nejakej známej lekárke, pre istotu. Držím im palce, nech to zas vyjde tak pekne ako minule (flower) (flower) (flower)

Tiež som sa stretla s maminkou, ktorá sa bola pri mne učiť bábetkovské masáže asi pred 4-5 rokmi, a tam nastal problém ... tiež rodila doma .. ale nastali komplikácie a museli na poslednú chvíľu do nemocnice. Dieťa ťahali kliešťami ... a nebolo celkom v priadku hneĎ. V tom období cvičili Vojtovku a chodila na všelijaké vyšetrenia, ale myslím že po roku už to bolo na dobrej ceste ... Len nemám už na ňu kontakt, že ako to teraz im ide ...

Takže myslím si že krásny je pôrod doma, zážitok sa nedá porovnať s nemocnicou, ale nikdy nevieme čo sa môže stať ... Ja by som bola v tomto opatrná, ale to len na základe mojich skúseností. KEby bol i moje pôrody vyzerali ináč, asi by som dodnes presviedčala všetkých o pôrode doma (giggle)

Všetko má ale svoje príčiny, prečo sa deje, tak aj toto malo ...
Držím ale palce všetkým maminám, ktoré sa na takýto čin odhodlajú a majú dostatok odvahy :-* (heart)

Mortisa24, Pi, 20. 03. 2009 - 09:57

moja mamina dlhe roky pracovala na poronici ako zdravotna sestra a raz mi povedala, ze to ze zenam musia
doslova skakat po bruchu je vina zeny, lebo nevie poriadne tlacit, jednoducho je to zlyhanie zeny, v podstate je to zapricenene strasnou unavou, ja si pamatam ked som rodila, zrazu som pocitila extremny stav
vycerpanost, bola som akoby v driemotach, ale zvitazila som nad tym, poriadne som sa "nahnevala" (na seba) par krat potlacila a anjelik bol na svete hehe. Cize tak je to s tym skakanim po bruchu....:-)

Sarlota (bez overenia), Pi, 20. 03. 2009 - 18:28

Tak mne pôrodná sestrička povedala, že z desiatich deviatim ženám takto pomáhajú (pritlačením na brucho). Tak díky, že vina ženy, lebo nevie poriadne tlačiť. Aj ja patrím k takým, čo im pomohla sestrička. Ja som však za to vďačná a vôbec to nebolo strašné. Bol to moment, to pritlačenie myslím.

svetlana (bez overenia), Pi, 20. 03. 2009 - 23:33

baby, to je ale dost neprofesionalne od porodnych asistentiek, ze to zvaluju na zenu, ked by mohli zenu usmernit a pomoct. ja tuto temu viidm asi takto:
- sucasne porodne asistentky (povacsinou - cest vynimkam, take sa tiez najdu), netusia, co je to fyziologicky porod, aka je idelna draha plodu pocas porodu, nevedia zenu polohovat ...
- stav panvoveho dna sa u ludi zivotnym stylom len a len zhorsuje - panvove dno nie su zvierace okolo vaginy, ale cela vrstva svalov prekryvajuca dolnu panvu . ja a nielen ja (nasla som pred hodnym casom nejaku statistku, no k nej sa nejako neviem dostat ) som presvecena, ze cela tato vrstva spolu s maternicou vie dostatocne silno pulzovat a dieta vytlaci aj bez aktivneho zasahu matky ... nizsie pisem o J.Sutton, ta ma tiez cosi na tuto temu
- porodit sa teda da (v optimalnom pripade - ci to funguje na 100% naozaj velmi tazko testovat :-)) bez alebo takmer bez aktivneho tlacenia - spravnym posilnenim panvoveho dna, spravnym polohovani pred a pocas porodu, vhodnou starostlivostou o hradzu pred a pocas porodu.

skusim na tu temu cosi pohladat, sama som porodila druhe dieta takym podobnym sposobom (53cm, 4.6kg .. tak nejak) .... ak to niekoho zaujima, odporucam skombinovat tieto tri veci :
- cantienica - posilovanie panvoveho dna (najde sa aj na SKK trhu - je jedno, ake kniha z tejto metody to je)
- epi-no - balonik na roztahovanie hradze (na youtube sa isto najde video :-)) + masaz hradze
- dielo porodnej asistentky Jean Sutton - ma knihu o fyziologickych polohach pri porode a zaujimave je napr, aj toto Birth without active pushing .

vlastne som dost pohladala :-) no ono je to momentalne v stave, ze sa treba dost posnazit a zohnat si vlastnorucne informacie, ked chce zena porodit "optimalne" ...

kemi, Ne, 28. 06. 2009 - 00:24

Ja by som strasne rada rodila doma tiez.Kazda zena sa citi inaksie,pre mna napriklad uz pohlad na nemocnicu roztrasie.Moja skusenost je trochu inaksia. Rodila som v Londyne. Na sestricky sa nemozem stazovat a lekara som videla az ked mi zavadzali epiduralku a hormon na urychlenie porodu. To o com pisete ,ze vam sestricka tlacila na brucho znie dost divne,ja som mala ten probem,ze som sa otvarala velmi pomaly a cely porod od prasknutia vody a prvej kontracie trval od piatka do pondela.Len to chcem povedat, moja mama mala velmi zle skusesonsti 30 rokov dozadu a co mi hovirla sa mi nechcelo ani verit,ale ked citam niektore prispevky tak to stale funguje. Mna nikto neholil ani sa ma na to nepytali a duplom nie na klistir.Ked som hovrila sestricke,ze nahodou nieco somna moze vyjst ta len povedala,ze sa toho nemam co obavat a je to prirodzene.Takze ak to mam hodnotit z pohladu personalu ,mala som stastie a tiez s komlikaciami co som mala by som asi doma neporodiala.Lenze ten stress a strach co som tam prezivala len z prostredia tiez moze sposobit komlikacie. Myslim,ze to zalezi na kazdej z nas ...a dost to ma velky vahu na dieta ako pride ma svet a ako sa zena na tom citi..myslim prve minity a podobne

katarínak, Po, 18. 01. 2010 - 14:31

to váľanie po bruchu-keby mi sestrička nepomohla,neviem,ako malú vytlačím.Sestrička tlačila zhora a manžel ma tlačil zozadu.Bola som mimo,už som nereagovala.A čo je nadprirodzené na tom,že ti ohrievač vyhodí prúd? Nám sa to stáva bežne.NO a prepáč,ale keby kolo mňa behali myši,asi by som hygienickým podmienkam veľmi neverila. A ešte tejto vete som nerozumela.
"Deň po našej svadbe sme si uctili našu placentu, poďakovali jej za to, že tak krásne nám pomáhala a posadili ju spolu s Ginkom na našom pozemku. "Kedy ste mali svatbu a kto je Ginko?
Inak pekný článok,vidieť,že si duchovne založená a gratulujem ku všetkému,čo si prežila.Určite viac intenzívne,ako bežné ženy v pôrodnici.Ale aj tak-ja mám radšej lekársku starostlivosť.

Polárka (bez overenia), Po, 18. 01. 2010 - 17:33

Mne sa tato koncepcia domacich porodov velmi paci (heart) .
Lekarskej starostlivosti sa vyhybam najviac, ako to ide. Len zubara neviem obist (blush) zatial :-)

katarínak, Ut, 19. 01. 2010 - 14:37

geo dík, doma mi došlo,o čo ide. Ja len to veľké G ma pomýlilo, že či to nie je nejaký človek.

georgina, Ut, 19. 01. 2010 - 14:40

:-) ;-)

akalenkak67, Št, 29. 07. 2010 - 14:28

Ak sú problémy,myslím,že tá nemocnica je lepšia.Keby som mala rodiť doma,jedna z dcér by tu nebola.A pri jednom pôrode by som tu nebola ja.Ako by pôrodník dochádzal do domu s náhradnou krvou a všetkým potrebným...Kedysi ženy bežne rodili doma.Kolko detí neprežilo.Aj keby sa dalo rozhodovať,určite by som brala tú lekársku starostlivosť v nemocnici.Aj ked je jeden pôrod bezproblémový,druhý nemusí.Ja mám za sebou 9 pôrodov.Prvý bol asi naj.Nevedela som,čo ma čaká.Pri každom dalšom väčšia únava.Bála som sa,nespala som a ked bolo treba rodiť,pre driemoty som už ani nevnímala.:-)

mar1ka, Po, 28. 01. 2013 - 19:26

Pár minút po Niovom narodení sa v okne objavila myška.

Pozerali sme na seba a usmievali. Bola tam s nami celú noc, ale nedotkla sa chleba so syrom, čo sme jej tam dali, aby nám nešla do vecí.

nechápem ???

ale gratulujem ku krásnemu zážitku, ja som rodila 2krát - vždy v inej nemocnici a vďaka bohu za to.asi som mala šťastie na personál, ale bola som aj dobrá pacientka - lebo aj to je dôležité- ani raz to nebolo jednoduché, my by sme minimálne o jedno dieťa bez lekárskeho zásahu prišli, takže ja preferujem nemocnice a cítim sa tam bezpečne, ale každý to má inak, že.....

tento článok sa pravidelne na takýchto rôznych materských stránkach opakuje - malý už má asi 2-3 roky? alebo viac?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama