reklama

Čo s medvedíkmi v záhradke

Pridal/a ivvetta dňa 22. 05. 2009 - 14:32

reklama

Ahojte,
mám taký problém. Konečne mám tento rok záhradku. Posadila som si tam cibuľku, šalátik, mrkvu atď. Pekne mi to začína všetko rásť. Ale až dovtedy pokiaľ som nezasadila planty paprík a paradajok. Zistila som, že mi planty pomaly žerie medvedík. Čo mám s ním robiť, aby som ho dostala z mojej záhrady preč? Poradí mi niekto?


reklama

reklama

-, Pi, 22. 05. 2009 - 16:26

čo to je medvedík???:-O (blush)

Lea, Pi, 22. 05. 2009 - 17:58

joj, medvedík je strašná potvora ! My sme ho našťastie v záhrade nemali, ale tu sú skúsenosti môjho kolegu, ktorému sa tieto chrobáčiská nasťahovali do fóliovníka : do dierok v zemi naliať jarovú vodu, počkať kým na druhej strane vylezie a zahlušiť motykou:-O - prácne a len pre silné žalúdky, potom nastrkať do dier paličky s hmotou pozostávajúcou zo zmesi sirupu, šrotu(alebo chlieb) a jedu na tieto škodce (niekto dáva Metation) - dostať kúpiť v záhradkárskych potrebách - hádam pokapú. A ešte niektoré psy ich ľúbia vyňúrať a zneškodniť, najskôr asi poľovnícke. Najlepšie sa im darí v čerstvo vyhnojených pôdach maštaľným hnojom.

Akira, medvedík záhradný je strašne žravý odporný chrobák, čo dokáže zlikvidovať celú úrodu ! :-O

-, Pi, 22. 05. 2009 - 18:30

aha, a ja si predstavujem nejakého peknunkého mývala alebo čo(giggle) Prečo dávajú takým odporným tvorom také pekné mená?;-) :-)
Držím palce, nech sa ich čím skôr zbavíte:-)

renka, Pi, 22. 05. 2009 - 21:02

fuuuuj, Adus, však som tu skoro večeru nechala:-O ;-)

adus, Pi, 22. 05. 2009 - 21:41

jéééj, to je mi ľúto, ale ja som len chcela, aby bolo jasné, že sa nebavíme o žiadnych milých zvieratkách.
No, na najbližšom stretku máš u mňa nejaké odškodné podľa vlastného výberu;-)

-, Pi, 22. 05. 2009 - 21:41

no veď hovorím, nie je mýval krásny medvedík?

A to zviera z tvojej fotky radšej... ehm, nekomentujem, takmer som zamdlela:-O :-O Neznášam tieto potvory a na "staré kolená" začínam mať fóbií viac než dosť, takže keby takého...ehm, "medvedíka" v záhrade stretnem, asi by som umrela. A ešte keby sa mi pri plávaní obtrie o nohu sumec, umrela by som načisto. A tak trošku strácam rozvahu keď ľudia na moste kŕmia rackov:-O Takže hmyz, ryby a vtáky nie sú moja parketa, postupne ma dostávajú do hrobu(giggle) (giggle) (giggle)

adus, Pi, 22. 05. 2009 - 21:52

Mýval je úplne prekrásny medvedík, ale je to tiež šelma veľká, videla som jedno video, ktoré ukazovalo ako zničil (rozhrýzol) jednu takmer kompletnú kuchyňu - skoro ako ten záhradný s tou úrodou.
No, inak tohto veru ani ja veľmi nemusím, našťastie v mojej záhrade ich nemám. Ale sú aj krásne chrobáčiky - taká lienka napríklad okrem toho, že je ozaj na pohľad milučká, je aj veľmi užitočná, dokáže zlikvidovať (skonzumovať) množstvo malých škodcov v záhradke. Moja mama ich zvykla zbierať kade chodila a nosila si ich v zápalkovej škatuľke do svojej záhrady.

Viera Hadzimova, Po, 15. 06. 2015 - 16:09

Pouzila som jarovu vodu to ste este nevideli kolko sme toho pohlusili dakujem za radu

fantika, Pi, 22. 05. 2009 - 22:10

baby dnes som dostala jedno kraasne video a je v nom takyy malinky medvediik..dala by som ho sem,ale neviem ako..poradiite?:-(

betuska10, Pi, 22. 05. 2009 - 23:24

Raďte niečo natie medvedíky,aj my ich máme,ale jed nechcem,ved ten ide aj do zeleninky,a tá je pre nás.

Aja1, So, 23. 05. 2009 - 08:10

Pozri si záhrada u mamy a tam je o medvedíkoch.Inak oni podožierajú aj stromy.

Adinka, So, 23. 05. 2009 - 21:39

My sme mali teraz jedného len ... hcytil sa sám do jamy na kôl pri černiciach .. ale na Bugárku sme ich mávali kopec a narobili sme okolo role také jamky, do nich vložíme odrezanú plastovú flašu, a oni tam popadajú a nevedia vyliezť ... ráno ich treba pozbierať a zašliapnuť .. br. To robili chalani .. mne je ten medvedík sympatický ... škoda ho, ale nedám ho deťom na obed namiesto zeleninky (giggle) Takže smola ;-)

suzan, So, 23. 05. 2009 - 22:19

My sme tiež mali niekedy medvedíkov v záhradke a bojovali sme proti nim 720 ml sklenenými pohármi,ktoré sme zakopali do zeme a okraj pohárov bol zarovno zeme.Keď sa potom prechádzali po pôde ,pekne popadali do pohárov,z ktorých sa nemohli vyškriabať.Poháre sme dávali dosť nahusto,asi aj každým meter a musím povedať,že sme ich veru nachytali požehnane.Takže držím palce pri chytaní.My sme sa ich takýmto spôsobom pekne zbavili.

habdzo, Po, 25. 05. 2009 - 21:53

Ja to ešte vylepším, do tých pohárov som dávala čierne pivo! To bolo tak pred dvadsiatimi rokmi, nevýhoda bola, že do tých pohárov sa sypala zem. No čítala som niekde, že medvedíky (Grylotalpa grylotalpa) majú radi pieskovcovú pôdu a najradšej, keď pod záhradou je prameň spodnej vody. To platí aj pre našu záhradu, no mne sa ich vykynožiť nepodarilo, aj keď na ne pravidelne poľujem. Najúčinnejšie je lievať vodu do diery, ale nie je nikde záruka, že tam medvedík je... Tie diery sú všade a tak aj prekyprujú zem, to je trošku výhoda. Nepríjemné je, že medvedíky sa živia korienkami rastlín a tak sa stane, že z peknej paradajky zrazu chýba korienok... Ja mám fóbií tiež dosť, ale medvedíky hluším úplne profesionálne, ak pravda vylezú z diery, lebo bývajú dosť hlboko. No a ešte jedna rada, vraj majú radi hnoj, dať ho tak na jeseň do jednej kopy, oni tam určite nalezú a potom ich treba zlikvidovať, najlepšie horúcou vodou. Aj sa mi stalo, že som našla "hniezdo", malé boli také ako z priesvitnej želatíny, bolo ich hrozne veľa, tak som pochopila, že je to márny boj a neodídu, len keď oni budú chcieť. Také sú moje dlhoročné skúsenosti, ale pravda je, že ich je nejako menej, možno ich ničí životné prostredie, neviem. No podľa mňa (lebo sme skúšali všeličo) najúčinnejšia je fyzická likvidácia. Nie sú také hrozné, sú to chrobáky, ale majú "tuhý korienkok", ani po seknutí motykou ešte nie sú vo "večných lovištiach"... Tak prajem úspešný lov, ahoj!(hug)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama