reklama

Nedokonalosti

Pridal/a filipka dňa 31. 05. 2009 - 23:31

reklama

Je mi smutno. Nič mi neni ale je mi všetko. Mám chuť sa hádať, kopať, trhať, aby to na Naničmame bolo také ako kedysi. Aby bola pre ľudí, čo sú nedokonalí. Nie pre tých, ktorý robia veci správne.
Ozaj, čo je správne? Robiť veci nasilu? Len preto, lebo to tak je správne? Zobrať si nevlastné decko k sebe domov? Aj keď cítim, že to nezvládnem? No a čo, že nezvládam svoj vlastný život, že manželstvo visí na vlásku, veci predsa treba robiť správne, nie? Správne je zobrať život do svojich rúk a nie fňukať. Čo na tom, že sa mi uľaví, ak sa mám s kým podeliť o svoj bôľ, fňukanie nič nevyrieši. (koniec irónie)

Prečo to niektoré baby tak múdro vedia - že bitka nič nevyrieši. Ale uľaví tomu, kto bil.
Prečo to nevidia, že tvrdé slová spôsobia bolesť, ale to nevadí, bolesť predsa preberie človeka z letargie. Áno, naštartuje ho brániť sa. A uľaví tomu, kto tvrdé slová vypustil.

Pravda, hocako múdra, bez ľudskosti je len kopa hnoja. Dovolím si tvrdiť, že čo ľuďom chýba vôbec neni pravda a správny pohľad na vec, ale ĽUDSKOSŤ. Ja som ju tu našla. TU na Naničmame. Keď tu niekto písal o svojom probléme kedysi, kočky tu vôbec neradili ČO ROBIŤ a ako problém riešiť. Ale tak obyčajne ľudsky ho podporili a podržali. Panečku, to boli múdre žienky tuná! Ja som len otvárala papuľku, ako je možné, že je tu toľko múdrych báb. A učila som sa od nich. Veľa.
A teraz? ... škoda reči.
A vo mne to vrie. Ja nechcem ďalšiu dokonalú stránku, kde sú všetci s kyslími úsmevmi, pozitívny a všetko riešiaci SPRÁVNE až sa mi chce zvracať! Chcem stránku, kde si môže prísť a fňukať kto chce, bez toho, aby to niekto komentoval, že fňukanie nič nevyrieši.
Chcem stránku, kde sa ľudia podporia, aj keď NErobia správne veci. Nielen kočku čo ide na potrat, ale aj tú ktorá NEvie prijať NEvlastného syna.

Kedysi toto bola stránka pre nedokonalých. Teraz mám pocit, že je to stránka pre pár ľudí, čo si dokazujú svoju pravdu. A zakaždým podrastú od radosti - aha pozrite sa na mňa, že som mala pravdu a veci sú skutočne tak, ako ich vidím JA. Bleee... kde je záchod nech sa pozvraciam...

Do frasa! Na jednej strane ma teší, že ja osobne tu už chodiť nepotrebujem. Moje vnútro sa zahojilo. Na druhej strane som si potrebovala odpľuť a pustiť to von zo seba. Sory, že som taká hnusná práve na NM, ale fakt mi to nedalo.

To ľudské teplo čo tu ešte stále cítim mi chýba. Ja sa nemám kde zohriať. Mňa muž doma nečaká, deti ma skôr rozčuľujú ako tešia. Hrám sa preto na obeť? Bolí ma TU to nepochopenie ťažkého života, ktorý človek má. Ak to pochopiť neviem a podporiť takého človeka nechcem, radšej budem ticho.

Preto vás prosím, ak ste tu žienky čo ste spokojné so sebou a svojím životom, máte muža čo vás ľúbi a deti čo vychovávate správne - skúste tú silu, ktorú v sebe máte využiť na podporu tých menej šťastných. Nedivte sa, že fňukajú - je im proste ťažko. Nedivte sa, že nerobia veci správne - treba na to aj nejakú silu. Neraďte toľko - radšej skúste podporiť. Alebo sa naučte byť ticho - len to je skutočne ťažké a chce to prácu od vás a nie od tých druhých.


reklama

reklama

johana, Ne, 31. 05. 2009 - 23:38

Super Filipka, vieš, o túto stránku som zakopla podobným spôsobom, keď mi bolo totálne na hovno...a plno báb ma podržalo...len tak a mne bolo dobre, že fňukám,lebo tu som si to dovoliť mohla...takže sa pripájam k tebe...aj mne je občas na hovno, deti lúbim móc, ked spinkajú, anjelikovia a cez den, no des a hrúza...muža síce mám 10 rokov vydatá, ale niekedy no popíšeme hádam inde...vidíš, furt ma to brzdí...páči sa mi, čo si napísala

svetlana (bez overenia), Ne, 31. 05. 2009 - 23:45

filipka, ani som to nedocitala .... mam asi 3 sekundy, kym dorazi muz, tak chcem len napisat, ze som prave lezala vo vani a premyslala, ze by kazdemu cloveku mala aspon jedna nedokonalost, voci kt. "bojuje" zostat, aby vedel, ake to je, ked si clovek nevie pomoct sam so sebou :-) (giggle)

Kamila, Ne, 31. 05. 2009 - 23:55

Ak mam pravdu povedat, na to preplieskavanie a nakopavanie som si stale nezvykla, mne by urcite nepomohlo. Asi som zbabela, alebo mi chyba energia, na to aby som bojovala s veternymi mlynmi tu na stranke, mam dost svojich doma a ani neviem, ci by to pomohlo. Mne sa stale paci pristup psychologov, aspon ten uvodny - vypocut, trochu pochopit a nechat klienta aby si sam navrhol riesenie, s jemnym usmernenim. Tot moj cisto laicky pohlad, zopar som ich vyskusala nazivo.

nicebosorka, Po, 01. 06. 2009 - 18:47

Kami (y)

fantika, Po, 01. 06. 2009 - 00:27

filipka paaci sa mi co si napiisala..maalokedy sa puustam do takyych debaat kde ide o veci co si hore naznacila...mna totiz staale mrzii ak sa dialoog zvrtne na haadky alebo nechutnee osocovanie..jedinaa vec na ktoruu som citlivaa je naarodnostnaa otaazka,vtedy neviem mlcat...(giggle) ale inak radsej tie diskusie obhaadzam kde to nejak moc vrie...a stotoznujem sa uplne s Kamilkynyym komentaarom...NM milujem...paaci sa mi tu..a nebola by som rada keby takee haadky a to blbee ovzdusie boli tunaa casto.....:-(

NIA123, Po, 01. 06. 2009 - 07:47

(clap) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (y) (clap)
filipka ako keby si mi myslienky citala.suhlasim so vsetkym,co ste tu doteraz napisali.este raz(clap)

katika2, Po, 01. 06. 2009 - 08:07

Filipka, ani nevieš... Absolútne sa stotožňujem s tým, čo si napísala!!!
Tiež som sem začala chodiť, lebo som sa tu cítila super! Veď predsa život je o tom, že raz je človek hore, raz dole...
Tak rada by som sa dakedy "vykecala" - aj pre úplnú blbosť napríklad... ale nerobím to, lebo sú tu - ako to už nedávno napísala Adus (myslím) niektoré dámy "premúdrelé".
Myslím, že aj ony samotné majú problém, potrebujú si niečo dokazovať, filtrovať v sebe, možno si urovnávať nejaký komplex menejcennosti, chýba im pocit vlastnej dôležitosti...

"Nie je mi odporné nič, čo je ľudské"
Katika

klodik, Po, 01. 06. 2009 - 08:07

Ja som tiež skôr za tú ľudskosť...bože môj tiež som húkala na svoje deti, boli chvíle keď sa im aj ušlo nejaké to zaucho, ja som si potom vo vnútri porevala, sľúbila že zajtra to už zvládnem lepšie...a bolo obdobie kedy žiadne zajtre lepšie neprichádzalo...ale vo vnútri som si vedela svoje boľačko aj pofúkať...a nech sa čudujem ako sa čudujem mám krásneho empatického syna ktorý ma´vie pochopiť...

filipka pekne si to napísala(heart) (heart) (heart)

laura05, Po, 01. 06. 2009 - 08:10

Super prispevok, DAKUJEM zan Filipke. Ja sa priznam,ze sa bojim aj nejaky blog napisat, po tom co som si par komentarov precitala. Chodim si sem len citat a nemam chut citat osocovanie a to ze som zla nevesta, ze som zla partnerka, zla kamaratka atd..toto tu clovek nepotrebuje citat,kazda vieme kde robime chyby a ze niesme dokonale.Tu hlada clovek podporu, pochopenie, ale nie reci typu:"potom co som precitala, nechcela by som byt tvojou kamaratkou alebo tvojou matkou atd".Vieme, ze robime chyby a piseme lebo sme bezradne a chceme si pomoct navzajom (pretoze nemame mozno v zivote nikoho kto by nam podal svoje rameno kde zlozit hlavu ci niekoho komu sa zdoverit, mozno len nechceme zatazovat blizkych nasimi problemami a sem chodime lebo sa to tu rozdrobi a nikomu neublizi a nebude to tak boliet) nie sa potopit..Niesom dokonala, niesom ani stastna proste si prechadzam takym tazsim obdobim a asi je to k niecomu dobre. Zavitala som sem, aby som sa vyzalovala ale po par prispevkoch som zostala radsej len citatelkou a nemam odvahu pisat co ma trapi.filipka, este raz velke dakujem za tvoje vety.(flower) (sun)

georgina, Po, 01. 06. 2009 - 08:14

Filipka, prekopírujem tu komentár Polárky z iného blogu:

Vložil(a) Polárka, 27. Máj 2009 - 18:50
"Jááj ja len tak som sa túlala po internete v mojej zložitej situejšn. Potrebovala som sa vyplakať, vyrozprávať, potrebovala som poľutovať a aj nakopať do zadnej časti tela :-D (giggle)...
Ale je tu celkom dobre, skoro, ako doma (sun). Pravda je taká, že niektoré moje životné situácie by som zrejme bez NM nemala šancu vyriešiť.
A vďaka NM som spoznala nie len dobré kamarátky, a dobrých ľudí, ale v podstate aj moju lásku (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart)...
Takže vďaka Bohu za NaničMamu (heart) (heart) (heart) (heart) (hug) (hug) (hug) (hug) (hug) (hug)
Kamilka, vidíš ? Tvoja stránka má popri tých malých búrkach, krásny dopad na životy iných (clap) (y) (heart) (heart) (heart). Teda na môj určite (heart) (sun). "

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Myslím si, že práve pre toto je Naničmama taká skvelá stránka. Áno, mnohé žienky sem prídu fňukať, posťažovať sa, vyzúriť...
OK, veď aj to občas treba a okrem toho - nemému decku ani vlastná mater nerozumie... Keď niekto nepovie/nenapíše, čo ho trápi, tak tí ostatní mu to z čela veru neprečítajú...

No a keď sa niekto vysťažuje, vyzúri a vyplače - čo potom? Máme ho tu len nechať vypustiť negatívne emócie? A dosť? Stačí?

Neviem, možno to mám nejaké pomýlené... Ale myslím si, že sem žienky chodia nielen pre to vysťažovanie sa a vyplakanie - ale hlavne po radu. Mnohé to dokonca priamo napíšu: "Poraďte! Ako ďalej? Čo mám robiť?"

No, ale sú tu aj také žienky, ktoré sa chcú naozaj len posťažovať, vyplakať a nechať sa ľutovať.
Filipka, si tu ako doma - vieš, o kom je reč... Keď budeš mať čas a chuť - popozeraj si blogy tých žienok... Koľko "nakopávacích" komentárov tam nájdeš? Minimum - alebo dokonca žiadny.
Keď niekto nechce svoju situáciu riešiť - tak ju riešiť nebude. Aj keď sa tu pretrhneme.

A hádky a vášnivé debaty? Hádky nemám rada ani ja. Dlho som si myslela, že sa veci dajú riešiť aj bez nich... Časom som prišla na to, že asi nie... A že každý konflikt môže byť aj na niečo dobrý - ono asi naozaj všetko zlé je aj na niečo dobré...

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

zuzi, Po, 01. 06. 2009 - 10:28

Filipka, páči sa mi to čo si tu napísla. Ja som len čitatel, nepripájam sa, len čítam. Chodím na tuto stránku už velmi dlho, som tu viac krát denne, kedže som na materskej dovolenke. Neradím, lebo mám pocit že tu je ovela, ovela mudrejšich žien a komentárov, tak to nechám na iných. Každí sme iný, jednemu pomôže jedno, inemu druhe, a je tažke zistiť komu pomôže "nakopávanie" komu vypočutie. Ja si len myslím, že aj "nakopať" sa dá citlivo, myslím že mne by nepomohlo ked sa citím velmi zle, keby ma niekto "nakopával" šokovou terapiou. Ja odkedy chodím na naničmamu, tak sa velmi zmenil môj pohlad na svet, mnohe rady aj ked neboli smerovane mne, som si ozaj zobrala k srdcu. (heart)

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 10:28

Filipka- ja asi tiez tu na NM patrim do kategorie "nakopavaciek" a vysvetlim svoj dovod: ak si precitam nejaky blog, alebo prispevok- kde je niekto nestastny, uplakany, nahnevany na blizkych- chtiac-nechtiac- akoby ten problem alebo pocit scasti presiel na mna a ak je moznost vdaka stranke aj reagovat- napisem len svoj nazor na vec- tak, ako vidim problem ja po precitani len! napisaneho. A to vzdy v dobrom!
Nikdy som sa nesnazila niekoho premudrelo poucat a vnucovat mu svoje rady, aj ked sa to mozno zda - kto si dovoli radit a poucat, ak nepozname pozadie problemu, chovanie osoby a prostredie, v ktorom sa pohybuje, nazor dalsich zucastnenych? Nikto. Raz ma lydusha kedysi na zaciatku, ked som sem dosla upozornila, aby som nepodsuvala svoje nazory ako vseobecne, ale ako svoje- a toho sa drzim. A nakoniec - kazdy si moze z kazdej diskusie vybrat len to podstatne a pre neho dolezite- ruku na srdce, kolko-krat si poviete pri niektorych prispevkoch-"preboha- to je ale truba!"-mavne rukou a cita dalej.
Problem je, ze vsetci vieme, co kedy robit a co je spravne- nikto nepotrebuje rady- je to prirodzeny zakon v nas.Rovnako ma kazdy pravo ukazat svoju slabost, nevedomost- pravo povedat neviem, nemozem, nechcem.
Takze kazdy si urcite najde aj teraz to, co pocut a citat chce.

A moj pripad:
- v jednej debate sa pustila do mna georgina a lydusha- tykalo sa to niecoho z mojej minulosti a mojho pristupu k dannej veci- mozno ony dve vedia este o co slo- rypali, drali ma cez slovicka z koze a snazila som sa tiez stat si za tym, co som cele roky tvrdo a zatrpknuto tvrdila.... povedala som o tom mojmu muzovi a nieco v tom zmysle, ako ze na tej NM su take ...ani radsej nenapisem co-baby neurazte sa! -a on mi s kludom anglicana povedal- to len Ty obhajujes svoju zatrpknutu pravdu a za cele tie roky si mohla pochopit, ze si tym ublizujes...keby Ta tie slova nezasiahli na pravom mieste, nikdy by si mi o tom ani nepovedala a som rad, ze Ti to vysvetlil niekto iny....
Skusam uz byt ina-lepsia. Ale co mozem uz teraz povedat-mam podstatne menje problemov a "cistejsiu" hlavu.
ivet;-)

georgina, Po, 01. 06. 2009 - 10:53

Ivetka, pravdaže si pamätám, o čo išlo :-). Linknem? ;-) (giggle)

Ááááále nie...
Podstatné je, že to bolo pre teba prospešné, nie? (hug) (hug) (hug) (hug) (hug)

Už som tu raz (dávno) písala Polárke také prirovnanie... Keď má človek hlbokú ranu, ktorá je plná hnisu a špiny - nepomôže mojkanie a fúkanie bobenka...
Tú ranu treba najprv vyčistiť - aj keď to špípe a bolí tak, že by sa človek najradšej po stene škriabal. Ale inak to nejde - bez toho sa rana nezahojí. Len sa ďalej rozširuje a otravuje celé telo...

Kamila, Po, 01. 06. 2009 - 11:12

Ale toto funguje v druhej faze, nie v prvom momente, to by som najprv riesila protisokove opatrenia.

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 11:24

Kamila- georgi podla mna pouzila super priklad- naco je dobre osetrovat okolie rany a hnisavy vred nechat rast? Teoreticky- je mozne ranu liecit aj tak, ale omnoho zdlhavejsie, bolestnejsie a ked prepasieme tu spravnu chvilu, mozu nastat komplikacie s dalsimi nasledkami a nevyhneme sa recidive.

My Ta tu mozeme tiez hyckat- aka si super, sikovna, co vsetko stihas a kolkym nam ides prikladom atd.- co je to platne, ked Ty sa citis zle- nevedno preco.
Ja Ta potesim tym, ze aj ja som vecne unavena, bez energie, otravena a vsetci mi lezu na nervy? Ja by som bola znechutena este viac a sklzla by som do roviny- ze otraveny je cely svet.A dobre by to bolo k comu?
ivet;-)

georgina, Po, 01. 06. 2009 - 11:24

Iste, Kamilka... (flower) (flower) (flower) Protišokové opatrenia sú dôležité. Ide len o to, aby nezostalo len pri nich...

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 11:13

Presne tak.
ivet;-)

katika2, Po, 01. 06. 2009 - 11:17

Georgina, a čo to Tvoje "bobenko"???

georgina, Po, 01. 06. 2009 - 11:27

Katika, netuším, o čom točíš.

katika2, Po, 01. 06. 2009 - 11:31

Pohoda. B-] Ber to teda ako básnickú otázku z mojej strany. Pa

Kamila, Po, 01. 06. 2009 - 11:22

Nemyslim moje zlate. Sama sa motam zivotom, ani nie tak s vaznymi problemami, akurat vo vlastnom chaose. Myslite, ze by som sa citila lepsie, ak by mi niekto povedal, ze som len rozmaznana, zhyckana a neviem co su to vazne problemy, ze by sa sialeny nepokoj v mojej hlave rozplynul ... Akurat viac by ste ma utvrdili v tom, aka som neschopna ...
Je velky rozdiel v akom stave sa clovek nachadza, ci je na samom dne jamy, ci tam este len pada, alebo je na ceste hore. Mozno ak nespadol este dost hlboko, alebo sa uz odrazil z dna, nakopnutie by mohlo trochu pomoct, ale ak je uz poriadne hlboko, potrebuje najprv trochu svetla v tej tme.

katika2, Po, 01. 06. 2009 - 11:25

Kamila (clap) (clap) (sun) (sun)

lobelka, Po, 01. 06. 2009 - 11:35

(clap) vela je to o empatii - vediet sa skutocne vcitit do koze druheho, do jeho aktualneho citenia a stavu, nielen do jeho situacie...hoci cez pismenka sa niekedy velmi tazko vyjadruje, vela pocitov sa ani neda zjednodusit do slov...niekedy treba viac citat medzi riadkami...

klodik, Po, 01. 06. 2009 - 11:59

súhlasím- empatia, empatia, empatia...Tá dáva priestor aj na pofúkanie boľačka aj na nakopnutie...proste to správne v správnej chvíli

renka, Po, 01. 06. 2009 - 14:09

(y) (flower)

vyvyka, Po, 01. 06. 2009 - 11:50

kamilka, super, super, super(clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) (clap) , ja osobne si myslím a napísala som to aj Polárke- koľkokrát mi chýba v tých slovách empatia- nie je človek ako človek, mňa osobne by to len ubilo, keby ma hneď skritizovali a ešte by som mala pocit, že som neschopná.Preto tu už svoje problémy ani nepíšem, prečítam, zareagujem, ale svoje problémy neriešim.

laura05, Po, 01. 06. 2009 - 12:08

(clap) (flower)

elca, Po, 01. 06. 2009 - 12:09

Kamilka, nedávno som niekde čítala dobrý citát - bohužiaľ už neviem od koho: "Hovorí sa, že z hlbokej studne je vidno hviezdy aj na pravé poludnie. Ako hlboko musí byť človek, aby ich zbadal?" Inak - k téme: kedysi som tu tiež písala o svojom probléme a niektoré reakcie ma na prvý pohľad zarazili, odmietla som ich. Ale práve o nich som potom najviac rozmýľala, a časom som prichádzala na to, že v niečom mali pravdu, a že na môj problém sa dá pozerať aj z iných uhlov - čo ma posunulo na mojej ceste k riešeniu trochu iným smerom, dúfam že správnym. Myslím, že z každého príspevku sa dá viac-menej vycítiť, či dotyčná potrebuje len vypočuť, alebo potrebuje aj nakopnúť. Ale i nakopnúť sa dá citlivo - nikdy by som si nedovolila nikomu napísať, že je rozmaznaná a zhýčkaná...Inak ten choas vo vlastnej mysli dôverne poznám (giggle)

adus, Po, 01. 06. 2009 - 11:27

Neviem, aká bola NM predtým. Som tu len cca 1/2 roka. Ale som tu doma. Doma je tiež "všelijako" - za tú istú vec si raz vyslúžim úsmev a sladkú pusu a inokedy zamračené čelo a dobre že nie nejaké "páľ ....". Život predsa nie je prechádzka ružovým sadom. Každý sme nejaký a tiež každý má inú "mieru otrlosti" pri presadzovaní svojho (svojho JA, svojho pohľadu na vec, svojho spôsobu podávania rád či informácií). NM kopíruje reálny život práve v tom, že tu nie sú len chvíle slnečné a plné pohody, ale aj chvíle prlné vášní a búrok. Zvady, rozchody, zraňujúce slová - veď všetko toto je súčasťou nedokonalého sveta, rovnako ako odmietanie niečoho, čo (možno nie pre mňa, ale určite pre totho, kto tomu verí) je "očividnou" pravdou. Nie, ja si myslím, že naša stránka je presne taká ako sám život - a ten dokonalý rozhodne nie je.
Ja mám jednu "telesnú vadu" - rozprávam veľmi hlasno, vždy a všade je ma počuť. Dnes som sedela s mamou v čakárni u lekárky, boli sme si dať pichnúť antitetanovku. Zhovárali sme sa o tom, čo sme robili v nedeľu, keď tu spomedzi ľudí čakajúcich o jednu ambulnaciu ďalej vstala pani, podišla ku mne a hovorí: "Prepáčte, ale vaše problémy nás nezaujímajú, mohli by ste hovoriť tichšie?" Niekto by možno sklopil uši a zrazil opätky a zmĺkol. Niekto iný by jej bol vynadal nevyberanými slovami a tiež by ju počastoval tým "páľ ...". Ja som pozrela na ňu a kľudným hlasom som povedala: "Nie, nemôžem, toto je moja normálna intenzita hlasu, inak hovoriť neviem." Som hulvát, som zlá, som necitlivá, nevychovaná? Neviem, možno podľa väčšiny ľudí, čo tam sedeli a boli svedkami toho incidentu áno. Ale som to jednoducho ja, nerobím to zo zlého úmyslu, preto, že by som chcela provokovať, robím to tak preto, že jednoducho inak neviem. Že to druhí ľudia nechápu (hlavne takí, čo ma nepoznajú a nezvykli si na to) - to je v zásade ich problém.

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 11:43

(y) (clap)
- dokonale (ako tvoja syrova rolada!:-) )
ivet;-)

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 11:59

no adus, mna to pravdupovediac zarazilo .... mam pocit, ze obtazovat okolie svojou prirodzenostou vhodne nie je. Nemusim menit svoju prirodzenost, ak to naviac ani nie je mozne, ale mozem zabranit, aby to obtazovalo inych.

adus, Po, 01. 06. 2009 - 12:30

Svetlanka - obťažovanie je to z jeho pohľadu, nie z môjho. Áno, môžem tomu zabrániť, budem tam sedieť a mlčať, ale to bude zase obťažovať a obmedzovať mňa. A práve na to som chcela poukázať - čo vyhovuje jednému, nemusí druhému a je na každom jednom, ako sa s tým vysporiada. Veď aj tá pani, čo ma prišla napomenúť sa s tým mohla vysporiadať tak, že by svojej "prísediacej" pošepla do ucha "To je ale nemožná stvora" ale neriešila by to ďalej a sedela by na mieste. Ona cítila svoje nepohodlia a prišla sa ohradiť - má na to plné právo a ja ju kvôli tomu vôbec nepovažujem za nejakú starú bosorku, čo len "vyrýva".
Rôzni ľudia - rôzne pocity - rôzne reakcie - na jednu a tú istú realitu.

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 14:30

hmm ... adus, to bol moj sposob riesenia ... neviem preco, ja sa vzdy v "cudzom prostredi" nejako automaticky snazim o to, aby som neobtazovala svojou pritomnostou inych (mozno je to male sebavedomie :-P ). A to bolo u lekara ... ved tam mozno sedel chory clovek, kt. velky hluk sposobuje fyzicke problemy a mozno ludom fakt len vadila tema rozhovoru, tazko povedat.

no v kazdom pripade - je to tvoje riesenie situacie a tvoj pohlad na svet :-)

adus, Po, 01. 06. 2009 - 14:47

Svetlanka,

ja som napriek svojej hlučnosti tiež skôr plachý človek (aj keď to možno znie divne, nevylučuje sa to) ale keby zmyslom môjho bytia malo byť nezavadzanie, neobťažovanie druhých, tak už som dávno musela skočiť z mosta. Ja totiž ozaj obťažujem, len čo otvorím ústa, viem to o sebe dokonca sa to snažím ovládať ale vydrží mi to tak prvé dve slabiky - a potom už veľmi vážne konkurujem tej trúbe z Jericha. S takými predispozíciami by som v zásade nemala nárok na existenciu, ak by som mala "neobťažovať".
Ale nechcela som riešiť túto moju konkrétnu situáciu riešiť, mal to ozaj byť iba príklad na ilustráciu rôznych volieb v rôznych situáciách - asi som mala byť menej "konkrétna" (menej osobná).

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 14:54

no ved to neriesme (sun)

lusesita, Po, 01. 06. 2009 - 15:33

(y) (y) na vsetko musi RAZ kazdy prist kazdy sam!!!! a ze sa prave ozvala stara pani a u lekara ,by som skor brala ako pohlad starsej osoby a tak z ucty ustupila svojim zasadam:-O kto vie ci ta pani mala na to zdravotny dovod( migrena)alebo len jej hluk vadil z ineho dovodu.........ine by to bolo,keby som musela nahlas hovorit koli svojej mame,to by snad bolo pochopitelnejsie ako odovodneneie,ze to nie je moj problem ale druhych......

ale to tu naozaj teraz neriesime:-) (sun)

kleo143, Po, 08. 06. 2009 - 18:26

(y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) Super,ako vždy lusesitka.

libuška, Po, 01. 06. 2009 - 15:43

Prepáč adus, ale mne nepripadá vhodné obťažovať svoje okolie hlučnou debatou najmä u lekára nie, lebo "ja som taká prirodzene" a nebudem sa znásilňovať. Ja tiež rozprávama hlasno ale viem, že mnohým ľuďom to vadí tak sa snažím a ulekára som aj malým ďeťom hovorila, že musia byť trošku tichšie.

adus, Po, 01. 06. 2009 - 16:17

Ok, toto už neriešme, uznávam, mala som si vybrať lepší príklad na ilustrovanie toho, čo som chcela naznačiť - tento blog je o niečom inom, prosím aj ostatných nech na toto nereagujú. Cestou domov vymyslím nejaký lepší príklad - hlavne menej osobný, aby to neskĺzavalo tam, kam nemá. Filipka chcela niečo iné povedať svojím príspevkom, poďme sa venovať radšej tomu.

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 17:53

....adus- vymysli, pretoze ten tvoj priklad s hlasnou vravou ja som napr. prehliadla a reagovala som skor na to, co si napisala predtym...

Ale na jednej strane tu sa niekto snazi, ako je dobre len vypocut a pochopit a pomojkat a vzapati sa zacnu tie iste neempaticky vrtat v nepodstatnej veci...no ved ale inac nic:-| .
ivet;-)

vyvyka, Po, 01. 06. 2009 - 18:20

Ivet, vidím že nemáš rada , ak niekto s tebou nesúhlasí, že?Nehľadaj v tom nič, len to tak cítim.........No ale veď ináč nič...:-| ;-)

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 18:45

... trochu odveci , nie? To akoze kto s kym nesuhlasi? No ak nic- tak potom nic.
ivet;-)

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 08:05

Ivet, vôbec nie od veci, prečítaj si druhú vetu v svojom komentári a tu platí trafená hus zagágala.( Aby si to teraz nebrala ako nadávanie, ale neviem nájsť lepšie prirovnanie k tomu, čo chcem povedať.)

ivet36, Ut, 02. 06. 2009 - 11:37

...no ved ta druha veta sa tyka prave vas:-) ,takze neviem, kto gaga:-)
ivet;-)

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 11:52

Moja, takže automaticky sa radíš k tým, ktorým chýba empatia.Sama si sa tam zaradila.Pekný deň, nechce sa mi už reagovať na danú tému, nakoľko mňa na rozdiel od Teba nebaví si dokazovať, kto lepšie reagoval ako čítam,aj tak je to zbytočné.

ivet36, Ut, 02. 06. 2009 - 13:48

To je tvoj subjektivny nazor, ktory Ti nikto neberie. Ja si myslim, ze to je presne naopak. Aj Tebe pekny den.
ivet;-)

Evulienka, Po, 01. 06. 2009 - 20:32

Vyvyka dobry postreh.(clap) (giggle)

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 18:29

ten priklad mozno nebol az tak od veci ... aj v takej situacii sa da vymysliet riesenie, co mozno nebude vadit nikomu.
mozno pritiahnute za vlasy, ale vcapim pani moje telefonne cislo, nech ma prezvoni, ked budem na rade a ja sa usadim niekde vonku na schodikoch a budem si hlasno debatovat, kolko mi budu hlasivky stacit :-)

proste vymyslim, ako sa da ko-existovat tak, aby boli vsetci co najviac spokojny.

libuška, Po, 01. 06. 2009 - 20:01

Ja som NIKDY nepovedala, že IBA ľutovanie a mojkanie niekomu pomôže, tak ivet36 neprekrúcaj, zbytočne trošku vyrývaš. Po 2.príspevok od veci a od témy sem dala adus ale mne nedalo na to nereagovať, snáď mám právo reagovať na to na čo chcem. adus to už vysvetlila a možno ten jej príklad a niečo pod. by mohla byť téma samostatného blogu(ak by sa na to niekto odvážil ;-) ) K filipke - absolútne s tebou súhlasím (hug) napísala si to s citom a zrozumiteľne. Presne to čo mi tu už dlhší čas chýba je empatia, to čo jednému pomôže iného môže zraniť.

-, Ut, 09. 06. 2009 - 11:47

ja som sa stretla s presne tou, čo ty:-P Lenže tá moja bola ale tridsiatnička, čakali sme u gynekológa a ja príííííííííšerne nervóza som POTREBOVALA rozprávať. Som rovnako hlučný tvor a neviem to ovplyvniť. A tak som sklopila uši a telefón vypla. Keď som však po 30 minútach letela na záchod, trošku som váhala či ju "nepoobťažujem mojim problémom" aj v tomto prípade. A myslím, že aj v tomto ide trošku o pochopenie- či už 15 ročnej dievčiny čo ide prvý krát ku gynekológovi a na to, aby udržala obsah žalúdku tam kde patrí potrebuje rozprávať a odpútať svoju pozornosť alebo ženy čo si s rozvahou sedí v čakárni. PRoste v jednom aj druhom prípade sa jedna o nepochopenie potreib toho druhého- lenže v tomto prípade sa naše potreby vylučovali(giggle)

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 12:09

inak, baby, ja mam pocit, ze si to budete zbytocne vysvetlovat ... to tu tiez bolo x-krat a nie som si ista, ci z toho nejake pochopenie vyvstalo.
vzdy - v hadke napriklad - moze aj ta druha strana diskusiu prerusit, napr. nezaujmom dalej o veci diskutovat ... alebo diskusiu preniest inde, inym sposobom ..... mna priklady naucili, ze vysvetlovanie nie je celkom vhodna moznost.

adus, Po, 01. 06. 2009 - 12:34

Ja by som povedala, že vysvetľovanie asi aj áno - ale presviedčanie nie. Je medzi tým (podľa mňa) len veľmi jemný "odtienok" čo odlišuje jedno od druhého - lebo aby som mohla presvedčiť, musím vysvetliť. Lenže to, čo pre mňa ešte stále je vysvetľovaním (čo to nechápeš, veď je to jasné, že je to takto a takto!) to je pre niekoho už presviedčaním (pochopila som to už na prvýkrát, ale napriek tomu sa s tým nestotožňujem).

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 14:18

vidis, aj tu zalezi, co presne sa tym mysli :-)
jasne, vysvetlovanie, ale nie v jednom kole dokola .... lebo napriklad ... kde ste nechali intuiciu? nefunguje to tak aj tu, ze viac ako na rozumovej urovni som na tej intuitivnej pritahovana k niekomu, niecomu ... ?

moja skusenost je, ze mozem co chcem vysvetlovat niekomu cosi slovami, mozem mat neviem aku pravdu, mozem chapat postoj ten druhej strany .... nepride k ziadnemu hlbsiemu porozumeniu, ak sa nestretneme na nejakej "spolocnej rovine" ... neviem celkom, co to je a ako to vznika, len sa mi zda, ze vtedy su slova do velej miery zbytocne. Ved zit sa da v plnnej akceptacii aj vedla seba, nemusime s sanzit za kazdu cenu zit "spolu".

Polárka (bez overenia), Ut, 02. 06. 2009 - 09:56

(clap) (clap) (clap)

crystall, Po, 01. 06. 2009 - 12:44

...ja k tomu len tolko...pokial budem vidiet, ze sa niekto trapi a namotava na zbytocne a bezucelove ataky... tak sa ho zastanem...

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 14:11

crystall suhlasim, pokial sa jedna o jednorazovy nesuhlas - ten je niekedy velmi prospesny, lenze zase nie dlhe natahovacky a vysvetlovania ....

crystall, Po, 01. 06. 2009 - 16:33

...ano, plne suhlasim...a gratulujem k tomuto poznaniu, zvlast, ked napriklad CSI NM preskocila z piatku a mame to naservirovane pre zmenu v pondelok, ako si par zien vysvetluje medzi sebou...

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 16:56

ono vikendy su zrejme dost casto narocne obdobie na cas, nemyslis ? ;-) (giggle)
deti, voda, priroda, tury a prechadzky ....

ps. ale inak, crystall nic sa moc nezmenilo, stale v takych 95% nestiham na tvoj ostrovtip (giggle) :-)

crystall, Po, 01. 06. 2009 - 16:57

...neries...:-* ;-) (flower) (sun) .... zivot je len jeden... (beer)

svetlana (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 17:10

chces sa hadat, ze nie je len jeden ? ci ? (giggle) :-)
odkial vies, ze je len jeden ? :-)

crystall, Po, 01. 06. 2009 - 17:42

...vtipna... (clap)

renka, Po, 01. 06. 2009 - 14:27

...každý z nás je iný, jedinečný a svoje problémy rieši tak, ako vie..niekomu pomôže, keď ho nakopnú, niekomu, keď ho poľutujú, niekomu možno stačí len ten pocit spoluúčasti, či pochopenia z druhej strany... dá sa to väčšinou vidieť hneď po jednom, či dvoch príspevkoch, komu čo vyhovuje a myslím si, že tam by sa mal človek, ktorý sa snaží pomôcť, zastaviť a porozmýšľať...darmo žienka, ktorej pomohlo nakopnutie od iných, bude "nakopávať" v dobrom úmysle iných, keď o takúto pomoc nestoja, či im dokonca ubližuje:-(
...a hádky, urážanie sa, či dokonca hrubé slová...tam môže pomôcť jedine ignorácia a nereagovať...môj názor:-|

lusesita, Po, 01. 06. 2009 - 18:32

reni(y)..... kazdej novej prispievatelke v duchu radim...daj si tu namahu a precitaj si NM od jej zaciatkov a pozorne sleduj,co mozes a co nemozes(aki prejav) od koho ocakavat.....podla mna by sa tuna "konfliktne" temy,ktore tu uz boli:-| aj koli tomu,co sa tu dnes opakovane riesi,uz ani neviem po X krat,nemali vymazavat.
Neviem,ktora NM to nedavno tuna napisala: "najskor preveruj a potom doveruj"......radsej nie opacne.
Kamkin uvodny slogan vacsinou kazdu "nestastnu dusu"alebo "stastnu" na toto vobec neupozorni,laka a da odvahu sem dat (heart)na dlani,vzbudi doveru,ze tuna mi budu mozno rozumiet.Niekedy to konci nepochopenim,odchodom aj navzdy a ktora z nas na isto vie,ako sa skutocne dotycna citi,ked vypne monitor....a co si z nasich rad naozaj zoberie. Nakoniec nie kazda je "vdacna" ako Polarka(flower) (inak Jarka,uprimne ti zelam len same stastie a radost v (heart)),ze jej "drsnejsi" sposob poradenstva pomohol.
Kamilka tu spominala,ze ma urcite plany psych. pomoci aj s odbornym poradenstvom,pochopila som tak,ako nejaku linku dovery,pre niekoho komu mozno zachranime zivot????kto vie?mozno som napisala extrem......ozaj treba citat medzi riadkami,aby sme jej to pomohli zrealizovat.
Kazda z nas ma nielen vselico za sebou,ale ma aj svoju povahu,temperament,prejav a nemali by sme zabudat,ze kazda "zena" je ina a tato nasa NM-stranka je tiez ako ta "bonboniera"-mame moznost,si vyberat.Kolko ludi-tolko chuti.:-)a nikdy nevieme co nas v buducnosti caka...... (sun)

lobelka, Po, 01. 06. 2009 - 22:35

Renka, (clap)

ivet36, Po, 01. 06. 2009 - 18:36

renka- ak si tou zienkou myslela mna- neviem o tom, ze som niekedy niekomu svojim prispevkom ublizila....
ivet;-)

renka, Po, 01. 06. 2009 - 23:02

Ivet, nemyslela som nikoho konkrétneB-] ...len som chcela naozaj upozorniť na to, že čo niekomu môže pomôcť, inému môže ublížiť...bolo tu spomenutých viac prípadov, kedy pomohlo práve nakopnutie, ale určite by som to nebrala ako jedinú univerzálnu formu riešenia problémov:-|

libuška, Po, 01. 06. 2009 - 19:52

renka, nemám veľmi rada tie zdvihnuté palce ( ani neviem prečo) ale stotožňujem sa s KAŽDOU tvojou vetou (y) (y) (y)

de-ni, Po, 01. 06. 2009 - 15:10

renka(y)

nicebosorka, Po, 01. 06. 2009 - 18:48

Filipka (hug) (clap) (y) (sun)

cibinkals, Po, 01. 06. 2009 - 19:32

...Nedá sa to čítať celé...lebo mám pocit, že do seba zabŕdate:-( ...A možno ani nie! Možno to je iba laškovanie...(clap) a možno aj to nie...
Nestalo sa Vám niekedy, že ste napísali sms-ku, a ten druhý to úplne zle pochopil? SMS-KA NEMÁ CITY!!!
Možno, tie ženy sem nepísali v zlom, možno ale hej:-P ...
Ja som sa zatial nedala s nikým do konfliktu...
Len raz...asi vtedy, ked som bola na interupcii,a nie, koli tomu, že by som chcela...koli tomu, že plod nebol v poriadku... a jedna sa do mňa pustila!!! Ale nemala som jej to v podstate za zlé...Len,.....:-| ked má niekto možnosť...ked má niekto odvahu, ked má niekto peniaze...tak máš právo volby....A to vo všetkom! Potom sa to lahko rozpráva...
Ale 100ludí-100chutí...
Ja som inak asi tá premurela(rofl) ...Žé?

Polárka (bez overenia), Po, 01. 06. 2009 - 22:04

Tak mám pocit, že sú tu dva tábori.
Tábor A - empatický
Tábor B - čarodejnice

Už to tu zaznelo, a ja som to aj Vyvyke napísla, že neustále ľutovanie nikam nevedie ;-) ...
Ale asi by bolo fajn, keby sa oba tábori vedeli akosi rešpektovať, lebo čo je to najsprávnejšie ??? To nevie na 110% nikto. Už len preto, lebo sa nepoznáme osobne /poväčšinou/ a sme všetky značne anonymné. Takže kto vie, možno niekoho nakopne veľa veľa empatie, a niekoho nakopne, keď mu iný naleje čistého vínka.
(flower) (sun)

Kamila, Po, 01. 06. 2009 - 22:06

Dajte uz pokoj s carodenicami, z inkvizicie sme uz snad vyrastli.

adus, Po, 01. 06. 2009 - 22:27

Zaujímavé, keď som rozmýšľala, ako by som inak ilustrovala svoje pocity a názory na "problém" nastolený Filipkou, tiež mi to slovo prišlo na jazyk.
Potom som ho radšej zavrhla - práve preto, aby sa to neskĺzlo k inkvizícii. Mala som niečo napísané k téme, potom som sa ale pustila do vlastného blogu a prišlo mi, že to čo som napísala, už akosi nie je "aktuálne", ale pod vplyvom tohto to asi trochu učešem a hodím to sem, lebo mám dojem, že pod vplyvom tej mojej neúmyselnej odbočky od témy akosi zanikol môj názor na tému samotnú.

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 08:15

Polárka, ja viem, ale úprimne, ke´d si sem prišlq, najskôr sme ťa ľutovali, naozaj a mali pre teba pochopenie a až potom ťa Ribbiška nakpla.( oprav ma, ak sa mýlim.)len teraz mám naozaj taký pocit, že len čo sa niekto nový ( nehovorím o starých) ozve s problémom, tak sa ho hne´d viac ľudí snaží nakopnúť.Neviem, nechcem, aby to vyznelo ako kritika, ale niekedy mám naozaj pocit,že chýba tá empatia,ale ako som už písala,tu sa nedívame do očí a preto treba porozmýšľať, čo píšem a ako to vyznieva.Ale poviem Ti,ja keď som sa sem zaregistrovala, veľmi mi vtedy dievčatá psychicky pomohli.Tým, že ma pochopili, ale keby sa ma snažili príklad hneď nakopnúť, újdem a už neprídem.To je ale môj uhol pohľadu a viem, že mnohé to vidíte ináč.Samozrejme, veď je nás tu veľa, ináč sa nedá,len sa tolerovať,alebo odísť.Ale myslím, že je to fér, že aj my dáme občas najavo, čo si myslíme,len ako čítam, niektorým sa to nepáči, nuž asi sa môžu vyjadrovať len oni.

Polárka (bez overenia), Ut, 02. 06. 2009 - 09:35

Vyvyka opravovať ťa vôbec nemusím. Ja som na NM už veľa krát napísala, ako to bolo :-P ;-) . A súhlasím ;-) s tebou ...
Ono asi sa nejako treba naladiť na vlnu toho dotyčného, ktorý má problém. Asi tak ako to robia mami u malých detí.
Jéééj ty máš bobenko ? Hm... Moje zlaté krásne, neboj vyčistíme to a ono sa to zahojí. Vieš, nebudem ťa klamať ono to bude bolieť, ale som tu s tebou ;-) . Tak daj... No a ide sa na vec. Rana sa vyčistí. Bude aj krik, aj plač, ale potom to bude OK.
Asi tak nejak... Ale kto vie, možno staršie deti by si pri takejto rozprave poťukali a čelo :-D

V konečnom dôsledku sme všetci dospelí, a môžeme si vybrať na čo reagovať budeme a nad čím mávneme len rukou....

adus, Po, 01. 06. 2009 - 22:34

Nepáči sa mi, keď diskusie o nejakom probléme skĺzajú do žabo-myších vojen pre niečo, čo s pôvodným problémom vôbec nesúvisí. No a práve dnes sa niečo také podarilo vyprodukovať aj mne. Nechtiac. Ospravedlňujem sa. Ja som chcela povedať iba to, že čo ty Filipka (a ostatní, možno citlivejší a empatickejší) vnímaš ako zbytočný tlak, snáď vyvyšovanie sa, hru na „majiteľa pravdy“ – to môžu iní prijímať ako spasenie a tá miera empatie (ako mnohé písali, že súhlasia s nakopávaním, ale ten nakopávajúci by mal vedieť kedy a v akej miere je to vhodné, resp. kedy už prestať) môže byť tiež rozdielne vnímaná. V snahe pomôcť iným sa ľahko môžu prihodiť omyly (povestná cesta do pekla dláždená dobrými úmyslami; prístup „aj keď ťa zabijem, ale poriadneho človeka z teba vychovám).

Je to ako s deťmi – padne jedno a ak ho nepofúkaš, nepomojkáš – nevie sa utíšiť. Padne druhé – je v pohode, kým k nemu nepribehneš s tým strachom v hlase a v očiach ... „nestalo sa ti niečo?“ Keby si to prešla mlčaním, nevyronilo by ani slzičku a môže ísť pri oboch situáciách o to isté dieťa (len momentálne v inom rozpoložení).
Tak ako ja nezmením intenzitu svojho hlasu (trvale), tak niektoré dievčatá nezmenia svoj prístup k riešeniu problémov a tak ako niektorým ľuďom v tej čakárni môj hlas nevadil, iných možno vyslovene pobavili moje „historky“ a našla sa jedna odvážna, ktorá prehovorila za tých, čo im to vadilo – rovnako to bolo, je a zjavne aj bude s komentármi a radami či „radami“ na NM – niektoré zaberú, niektoré pobavia, niektoré zrania, niektoré – znechutia.

Už som tu raz mala „+“ a „-„ blog – nechceme snáď, aby nám Kamilka rozdelila NM na dve podstránky: mojkaciu a nakopávaciu – alebo áno?;-)
Tuším som zase našla svoj "špecifický humor", asi to predsa len nebol stratený deň.(blush)

libuška, Ut, 02. 06. 2009 - 07:38

To určite nechceme :-) a ja si nemyslím, že ide o to, aby niektoré dievčence zmenili prístup k riešeniu problémov, je to ich názor, ich spôsob, nech sa každý vyjadrí, koľko ľudí toľko názorov a pohľadov na jednu a tú istú vec ale ja osobne tu už dlhší čas mám pocit, že oni ten svoj spôsob riešenia problémov - KAŽDEHO preplieskať a nakopnúť považujú za jediný správny a presviedčajú o tom aj pisateľku príspevku aj všetkých, kt. majú trošku iný názor, že oni sú tie majiteľky pravdy - "ak čakáš len poľutovanie, tak stačí napísať nechcem počuť pravdu" (to sa objavilo v rôznych prísp.) "Nič v zlom ale príliš sa ľutuješ, skús si prelúskať NM a zistíš koľko problémov tu mnohé majú" - ja by som to pochopila asi tak, že akože čo tu otravuješ s tým svojím banálnym problémom ? Niekto sa nám tu zdôverí, niekedy je doslova intímna spoveď,ten človek je zúfalý, bezradný a prečíta si : Každý žije taký život aký si zaslúži, za mnohé problémy si môžeme sami atď. TROŠKU EMPATIE - AJ TO NAKOPNUTIE A PREPLIESKANIE SA DÁ POVEDAŤ INAK. (alebo možno nedá, možno som naivná (blush)

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 08:16

Adus, ale ty máš vo svojich vyjadreniach empatiu a cit, rozumieš o čo ide.(sun) ;-)

crystall, Ut, 02. 06. 2009 - 09:03

...nuz, mne je luto, ze pre par stromov nie ze nevidime, nemame les. Ja som tu teda kratko, mozno tristvrte roka, ale vsimol si niekto, kolko ludi odchadza? Ze su to realne zeny, ktore prijali uvodne pozvanie, nieco zo seba konecne dostali, ze su vzdelane, ze pracuju v roznych oblastiach? A najviac mi je luto, ze sa dostanu do stavu, ze rusia blogy a odchadzaju. Kto ste si to trosku vsimol? a nehovorim o tej pani zo Ziliny, sorry neviem nick. Su to zeny, ktore su zaneprazdnene, ktore nemaju cas ani povahu na suboje na dlhe trate, jednoducho, len mali problem a dost ich soklo, ze si niekto na nich stavia popularitu.
...o toto ludia nestoja, ani nie, ze nestoja, nevladzu. Dobre sa udiera do niekoho, koho zivotopis je x-krat zverejneny, a jeho zakulisie preskypovane sirokospekralne, tam clovek presne vie, kde a kedy moze udriet a moze predpokladat efekt ale pri neznamom cloveku nemame nic. Mame jeden problem, ktory ani nie je rozobraty a uz je konecna. Nasleduje sklamanie a odpor ku stranke. ...mne osobne nevadia nakopavacie verzie, beriem to tak, ze clovek musi vediet svoje rozhodnutie aj obhajit, alebo ten zial, ci je to naozaj take vazne, ci nestaci zmenit uhol pohladu...kazdy pomaha ako najlepsie vie...lydusha, keby jej na cloveku nezalezalo, tak nederie tu klavesnicu, georgina sa vykasle na vyklad z odbornej knihy, alebo prikladov zo zivota, atd.... ale hladiet tu na nejake utoky, alebo strategie, no nehnevajte sa...na co to je dobre. Z toho vlastne vychadza moje spravanie a tak to aj zostane.

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 09:56

crystall,súhlas, tak nejako som to myslela, keď som to vysvetľovala Polárke,práve že som si všimla, koľko ľudí napísalo problém a už sa neozvalo..........A o tom som písala Polárke,, že keby napísala problém a hneď sa ju snažili vtedy nakopnúť, asi by tu už tiež viac neprišla, lebo by to dosť zabolelo.........

Kamila, Ut, 02. 06. 2009 - 09:45

Musim potvrdit, ze ma casto zaskoci prosba dievcat a zrusenie uctu na stranke,:-( a akosi toho pribuda.

elin, Ut, 02. 06. 2009 - 10:01

Kami,

cim viac ludi pride, tym viac ich moze odist - samo o sebe je to jednoducha matematika ;-)

ine je, ak zacinas tusit, ze maju "spolocny" dovod - tam by som asi aj ja velmi premyslala, ako dalej...

(radsej to hodim do mailu)

crystall, Ut, 02. 06. 2009 - 10:31

....dvere su tu otvorene pre vsetkych, teda si myslim...a mohli by tu ti ludia prist a jednoducho ostat a nieco vytvorit?

...co myslite?...

...viete si predstavit tu silu? v zbierkach? v hlasoch? v cieloch? v aktivitach?

adus, Ut, 02. 06. 2009 - 12:19

Celkom určite. Nielen predstaviť - ja ju aj cítim. A cezo mňa ju cítia ďalší - ktorým o stránke, o našich aktivitách, trápeniach a radostiach rozprávam.
Keď sme riešili transport práčky pre p. Tatianu, pýtala som sa muža (jeho kamarát robí práve podobné transporty) a on hneď spontánne zareagoval: Netreba ti nič zháňať, práčka sa zmestí aj do osobáku - ak ti to Barča odšoféruje, zoberte si moje auto.
Takže funguje to a verím, že bude aj fungovať naďalej.

lydusha (bez overenia), Ut, 02. 06. 2009 - 10:08

včera mi blikla na monitore správa:
"Tak už ti to môžem napísať. Honzik ma rakovinu hrtana. Zajtra ide do nemocnice."
............coooooooooooooooooooooooooooooo???? to je strasneeeeee...........

Svet ostal zamraceny a temny a mam pocit ze vsetko postalo, v krku mam knedlu a hladam spravne slova, oci sa zalievaju slzami a ja by som najradsej dala honzovi zo svojich dni, takych ludi mam okolo seba malo, je daleko, ale viem, ze je, je to kamarat a do hlavy mi zas skace to jedno slovo PRECO?
blikla dalsia sprava, citas mi myslienky, kurnik sopa????

"Ak mu chceš napísať, tak niečo normálne. Neopováž sa ho ĽUTOVAŤ!!!!!!! Ak mu nedokážeš napísať normálny mail, radšej mu ani nepíš.ľútosť nikdy nikam nevedie a nikomu nepomohla, len ťahá ľudí do väčšeho blata"

Potom este zazvonil telefon a ja som dostala prednasku ako nikdy:
...nebudem ani teba ľutovať, že ti umrel otec a lucia odišla preč...všetko je tak ako má byť...Honzo sa s chorobou pobije, naučí sa ju prijať...a ja v auguste pôjdem za ním do Prahy ...

A moj mail teda zacina:
Ahoj Honzo, vsetko viem, tak tebe sa zachcelo v nemocnici oddychovat?....

Ja proste nemozem za to Filipka ze nemas muza a tvoje deti ti lezu na nervy, a ani ta za to nebudem lutovat. Nikoho nemozem lutovat za to, aky si vybral sposob zivota. Tiez som cakala lutost a pochopenie, ked kamaratke umrel manzel ...nesetrila si ma. Pamatam sa na vetu: hadam ste si naivne nemysleli, dospeli ludia, ze bude zit naveky?
Ked niekto chce cicikat a mojkat cez pisemnka, moze to napisat rovno...a potom do toho blogu ci diskusie nenapisem ani riadok. Pokial chce radu...nazor...musi ratat s tym, ze nebude zhodny s ocakavaniami , ktore ma. Ja to, co pisem, nemam z brucha. Mam to z duse, zo srdca, vynatky...zo zivota. Ked nepisem o svojich problemoch na NM, neznamena to, ze moj zivot je prechadzka ruzovou zahradou. Ze mi vsetko padlo z neba ...je za tym praca a studium a pozorovanie...Je za tym clovek, a nie fiktivna biomasa bez empatie...Uz vobec nechcem nikoho ranat len tak ze na kopnem si pokial mi vyslovene neuletia nervy ako sa stalo v pripade Daniely ale bohuzial, moja dusa ma malokedy oklame v tom, aky clovek sedi na druhej strane PC a aj v Danielinom pripade citim strasny plac a slzy, nech uz robi akukolvek hrdinku a pise co chce....ako mi casto vravieva jeden cloviecik...dusa dusu neoklame....dusa je to co je ciste a priezracne v nas...dusa je to co mame vsetci a nase duse spolu komunikuju ci sa nam to paci alebo nie....
Takze Filipka, pravda nemoze byt s prikrasami ani bez prikras pretoze pravda je hola, je to cosi, co nemozes skraslovat ani jej uberat....proste to nejde...

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 10:45

Lyduš, ale pravdu, dobre?Ako by Tebe padlo, keby Ti niekto napíše, keď Lucka odišla, že a čo?Stávajú sa aj horšie veci v živote a čo si čakala, že bude s tebou žiť naveky?Alebo keď Ti napísali, neboj, to rýchlo ubehne.........Ide o tú empatiu a ide o to, že keď tu niekto príde prvý krát a hneď mu to niekto takto zostra povie,samozrejme, že sa mu to nebude páčiť.Ja viem, že chceš dobre, poznám Ťa, ale keby nie /myslím osobne/ tiež by som nechápala, ako často som nechápala napr.Ribišku a jej nakopnutia........................Dúfam, že rozumieš, čo chcem povedať.Tebe tie nakopnutia pomáhajú žiť, mňa ubíjajú, lebo mám pocit,že som nemožná.Ako napríklad Adus reagovala u doktorky trucom, že nemôže stíchnuť, preto, lebo od mala jej bolo vyčítané, že kričí/Adus, dúfam, že sa teraz neurazíš, že som Ťa použila ako príklad/ tak zase ja ke´d čítam, napr. mne keď niekto napíše, že to a to robím zle, tak mám pocit, že zlyhávam, lebo mne takto od mala môj brat stále niečo povedzme ukazoval.

lydusha (bez overenia), Ut, 02. 06. 2009 - 11:19

Ako by mi to padlo? Uplne normalne, pretoze ja viem, ze sa deju aj horsie veci ako to, ze ide za pracou na sytri mesiace...na vlastnej kozi som sa presvedcila ze ak ma niekto polutoval tak som revala este viac a tak som si to odrevala do rana....Mna len zaraza ako si podaktore myslia, ze od dobroty nevladzem so sebou...mna za ruku nikto nevodil a nevravel urob toto, povedz toto, mysli takto....a ked vidim, ze niektore baby sa placaju dokola v tom v com ja pred par rokmi, neporadim jej ako z toho von? ta cesta von z blata nebyva pohodlna...a ja niekedy neviem najst ine slova len tie co mi prinesie "slina na jazyk"...niekedy sa to neda povedat vatickovo ... Ide o to, ako si vysporiadana s tym, ze to, co si niekto napise ze robis zle....ci citis ze to robis zle...ved si nemusis privlastnit nieco, co ti chce iny natlacit...ked ti niekto povie ze si hlupa? Si hlupa? Vies ze nie si, tak sa s tym nestotoznis. Alebo sa zamyslis: som hlupa? A odovodnis si: nie, robim vysku, som bystra, nie hlupa. Takze ak ti poviem, myslim si ze v tomto robis chybu. Tvoja reakcia: zamyslis sa a upraces si to. Ak robis chybu, urobis to inac, ak nie...povies mi: nerobim chybu, robim to najlepsie ako viem....a potom je vsetko usporiadane tak ako to ma byt...
Pomotala som ta?
:-*

vyvyka, Ut, 02. 06. 2009 - 12:01

Nie, nepomotala chápem, čo chceš povedať,myslím, že aj ty chápeš, čo chcem povedať.Ja Ťa už poznám, takže viem, ako budeš reagovať, lenže príde nová,tá nevie, kto si a začne písať a ty v snahe sa ju nakopnúť nevieš, aká je a možno ju doľakáš,alebo jej ublížiš, rozumieš?Sú také,ktorým môžeš písať aj čerta diabla a nič si z toho nevezmú a sú také, ktoré sa nedajú,len to svoje si hája a sú také,ktoré Ti budú vďačné za to nakopnutie a sú také, ktoré len potrebujú "pohladiť."A to sa často nedá vyčítať z tých pár písmen, to je celé,nič viac, nič menej.(hug) (hug) (hug)

lydusha (bez overenia), Ut, 02. 06. 2009 - 12:04

Lenze ja nemam snahu nikoho nakopavat ja pisem svoj nazor. Kazdy predsa zije taky zivot aky chce zit a ja sa mozem poslizikovat a nezmenim to pokial sam nechce.

adus, Ut, 02. 06. 2009 - 12:23

Vyvyka,

na teba - v žiadnom prípade!

Ale nebol to truc, trucujú malé deti.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama